.
edited
Rješenje o izvršenju, tužen za plaćeni dug poslje njegovog placanja -Hitno potrebna pomoc
Moderator: _BataZiv_0809
-
el_bake007
#1 Rješenje o izvršenju, tužen za plaćeni dug poslje njegovog placanja -Hitno potrebna pomoc
Last edited by el_bake007 on 09/01/2020 05:04, edited 1 time in total.
- teuta06
#2 Re: Rješenje o izvršenju, tužen za plaćeni dug poslje njegovog placanja -Hitno potrebna pomoc
Ako imaš dokaze da si platio (i prvi i dr put), predaj to na sud.. i onda će sud poslati tražitelju izvršenja da se očituje, ili čak odnesi direktno na adresu upravitelja, pa on ak ustanovi da je sve placeno nek povuče prijedlog.
S tim tu je problem troškovi advokata, jer si ti platio gl dug, što i ako povuče prijedlog za gl dug, vjerovatno će te teretiti za troškove advokata.
S tim tu je problem troškovi advokata, jer si ti platio gl dug, što i ako povuče prijedlog za gl dug, vjerovatno će te teretiti za troškove advokata.
-
kuli1961
#3 Re: Rješenje o izvršenju, tužen za plaćeni dug poslje njegovog placanja -Hitno potrebna pomoc
Ako si dobio prijedlog za dozvolu izvrsenja (koje sadrzi i sudsko rjesenje o izvrsenju, i ako taj prijeldog i rjesenje sadrze sumu koja je veca nego sto ti, po tvom misljenju stvarno dugujes, moras napisati PRIGOVOR- a takva pravnap ouka ti je i data na kraju rjesenja o izvrsenju.
U prigovoru navedi da si dana XX platio XY sume, a dana YY izvrsio uplatu ostatka duga. Ako si u placneu sumu uzracunao i kamatu, ili njen dio, obavezno i to navedi.
Uz prigovor obavezno prilozi dokaze o placanju- kopije uplatnice, sta vec imas od dokaza.
Ako nisi platio dugujucu kamatu, sud ce prihvatiti prigovor za iznos glavnog duga, ali ces biti duzan platiti kamatu i sudske troskove- sudsku taksu, troskove sastava prijedloga.
U dijelu troskova advokata trazioca izvrsenja se mozda mozes malo spasiti, u smislu da budu nesto manji, samo ako je placanje nastupilo prije podnosenja prijedloga za izvrsenje i to tako da je do tog momenta iznos glavnog duga nizi, pa adv. naknada ulazi u "nizu tarifu".
Inace, ponesto i ne sitma u datim podaicma- ako si 01.7.2014. platio dio duga (dio glavnice, ili dio glavnice i kamate?), ap resuda donijeta 25.8.2014. -dakle nekih 2 mjeseca nakon placanja dijela duga (doniijeta presuda- datum presude, ili dautm glavne rasprave ili datum dostvaljnja presude?), vjerovatan ralzog sto je u presudi ostao cijeli dug je taj sto na glavnoj raspravi ne mozes predlagati ni izvoditi nove odkaze (a novi dokaz je placanje dijela duga tokom postupka, a nakon pripremnog rocista).
U svakom slucaju, pitanje obaveze placanja cjelokupnog glavnog duga ce se vrlo vjerovatno "popeglati" (nulirati, nazovi to kako god zelis) u odluci po prigovoru, ali ostajes duzan platiti umanjenju kamatu (zbog kraceg perioda njenog toka, nego da nista nisi platio), te troskove postupka- taksu na prijeldog i rjesenje, te kako sam i napisao- MOZDA nesto nize troskove sastava prijeldoga za izvrsenje, te i troskove parnicnog postupka (troskovi iz presude).
U prigovoru navedi da si dana XX platio XY sume, a dana YY izvrsio uplatu ostatka duga. Ako si u placneu sumu uzracunao i kamatu, ili njen dio, obavezno i to navedi.
Uz prigovor obavezno prilozi dokaze o placanju- kopije uplatnice, sta vec imas od dokaza.
Ako nisi platio dugujucu kamatu, sud ce prihvatiti prigovor za iznos glavnog duga, ali ces biti duzan platiti kamatu i sudske troskove- sudsku taksu, troskove sastava prijedloga.
U dijelu troskova advokata trazioca izvrsenja se mozda mozes malo spasiti, u smislu da budu nesto manji, samo ako je placanje nastupilo prije podnosenja prijedloga za izvrsenje i to tako da je do tog momenta iznos glavnog duga nizi, pa adv. naknada ulazi u "nizu tarifu".
Inace, ponesto i ne sitma u datim podaicma- ako si 01.7.2014. platio dio duga (dio glavnice, ili dio glavnice i kamate?), ap resuda donijeta 25.8.2014. -dakle nekih 2 mjeseca nakon placanja dijela duga (doniijeta presuda- datum presude, ili dautm glavne rasprave ili datum dostvaljnja presude?), vjerovatan ralzog sto je u presudi ostao cijeli dug je taj sto na glavnoj raspravi ne mozes predlagati ni izvoditi nove odkaze (a novi dokaz je placanje dijela duga tokom postupka, a nakon pripremnog rocista).
U svakom slucaju, pitanje obaveze placanja cjelokupnog glavnog duga ce se vrlo vjerovatno "popeglati" (nulirati, nazovi to kako god zelis) u odluci po prigovoru, ali ostajes duzan platiti umanjenju kamatu (zbog kraceg perioda njenog toka, nego da nista nisi platio), te troskove postupka- taksu na prijeldog i rjesenje, te kako sam i napisao- MOZDA nesto nize troskove sastava prijeldoga za izvrsenje, te i troskove parnicnog postupka (troskovi iz presude).
-
el_bake007
#4 Re: Rješenje o izvršenju, tužen za plaćeni dug poslje njegovog placanja -Hitno potrebna pomoc
Rijeseno je danas, hvala svima.
- Haris.ba
#5 Re: Rješenje o izvršenju, tužen za plaćeni dug poslje njegovog placanja -Hitno potrebna pomoc
Napiši šta si rješio. Trebaće nekom.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#6 Re: Rješenje o izvršenju, tužen za plaćeni dug poslje njegovog placanja -Hitno potrebna pomoc
el_bake007 wrote: ↑09/01/2020 05:04Pozdrav, imao sam dug prema upravitelju jednom u Sarajevu u minornom iznosu , za period od 1.7.2013 do 1.6.2014 , polovica tog duga je izmirena u 7. 2014 i desava se sljedece.Upravitelj me tuzio 2.2014 za puni iznos a sud je donio presudu 25.8.2014 da sam duzan platiti puni iznos i taj puni iznos se spominje u svim dokumentima koji su mi uvaljeni na vrata prije par dana. Doneseno mi je zajedno prijedlog i rjesenje o izvrsenju i tu se spominje opet dug u punom iznosu kao i naknada advokatima upravitelja u basnoslovnom iznosu. Prijedlog donesen 10.7.2019 a rjesenje 16.9.2019, uruceno prije neki dan meni na vrata. Danas placena druga polovica tog duga upravitelju, sutra bi trebao kod advokata ovih da pokusam razjasniti situaciju ali sigurno ne skodi pitati ovdje.
Dakle timeline ako me niste shvatili
1.7.2013-1.6.2014- stvoren dug
26.2.2014-tuzen od strane upravitelja za puni iznos duga
1.7.2014- isplacena polovica duga
25.8.2014-donesena presuda da sam duzan platiti cijeli iznos duga
10.7.2019-prijedlog za izvrsavanje kreiran kao i rjesenje - nije mi uručeno na vrata
16.9.2019-opcinski sud rjesenje o izvrsavanju , mali papiric sa Poukom na dnu- nije uručeno na vrata sve do prije par dana.
Kroz sve dokumente se spominje puni iznos duga sto je netacno? Samim tim bi trebalo biti nistavno jer sam tuzen za pogresan iznos?