ribice
Moderator: anex
-
bonsai
Bez kisika ne moze jer nema dovoljno CO2 od kojeg biljke fotosintezom prave kisik ,to sigurno vec znas i vjeruj mi da ga ja ne koristim vec godinama(kisik).Kod mene se cesto vide mjehurici koje biljke ispustaju(kisik).Samo treba iz pocetka dobro paziti na doziranje CO2 jer to preko noci moze ubiti ribe,jer po noci nema fotosinteze,znaci sav CO2 ostaje u vodi.Od pribora za CO2 imam bocu koju treba puniti(odprilike jednom mjesecno),cijev koja ide od boce do razprsivaca,i rasprsivac,nista komplikovano ,samo ako imas gdje puniti bocu.Sto se tice temperature,tacno je sve sto pises,samo zbog temp. biljke i diskusi ne idu zajedno,zato sam odustao od diskusa prije 15 godina,vise volim biljke .Ako si ti to dvoje uspo uskladiti aferim,ja nisam,a ni sa zivorotkama se ne bakcem,uopste, razmnozavanje me ne interesuje jer ne znam sta bi sa mladima ovdje(Brisel) ih niko nece.Kolko ja vidim ti nemas nesto puno biljki(ili se varam) ali sa ubacivanjem CO2 situacija bi se drasticno izmjenila,to ti garantujem.Ja cak i ne mijenam vodu,samo dodajem sta ispari sto nije dobro zbog pojave algi,ato regulisem cistacem algi(plekostomus) i puzevima.

-
Cober
Mislim da se ne bih usudio raditi bez kisika jer zbog grijanja vode potrebna je mnogo veća količina kisika koji se rastvara u vodi. Neke slike bez biljaka i sa diskusima su od prije a koje saad vadim iz kompa, čini mi se da sam negdje napisao da sam odustao od diskusa zbog bilja, i ipak mi je kao i tebi draži biljni akvarijum. Živorotkama se ne bakćem i ne uzgajam ih, to sam iskustvo prenio da bih ilustrativno prikazao dobrobit visočije temperature na ribe, kako zdravstveno, tako i u pogledu razmnožavanja.bonsai wrote:Bez kisika ne moze jer nema dovoljno CO2 od kojeg biljke fotosintezom prave kisik ,to sigurno vec znas i vjeruj mi da ga ja ne koristim vec godinama(kisik).Kod mene se cesto vide mjehurici koje biljke ispustaju(kisik).Samo treba iz pocetka dobro paziti na doziranje CO2 jer to preko noci moze ubiti ribe,jer po noci nema fotosinteze,znaci sav CO2 ostaje u vodi.Od pribora za CO2 imam bocu koju treba puniti(odprilike jednom mjesecno),cijev koja ide od boce do razprsivaca,i rasprsivac,nista komplikovano ,samo ako imas gdje puniti bocu.Sto se tice temperature,tacno je sve sto pises,samo zbog temp. biljke i diskusi ne idu zajedno,zato sam odustao od diskusa prije 15 godina,vise volim biljke .Ako si ti to dvoje uspo uskladiti aferim,ja nisam,a ni sa zivorotkama se ne bakcem,uopste, razmnozavanje me ne interesuje jer ne znam sta bi sa mladima ovdje(Brisel) ih niko nece.Kolko ja vidim ti nemas nesto puno biljki(ili se varam) ali sa ubacivanjem CO2 situacija bi se drasticno izmjenila,to ti garantujem.Ja cak i ne mijenam vodu,samo dodajem sta ispari sto nije dobro zbog pojave algi,ato regulisem cistacem algi(plekostomus) i puzevima.
Međutim, ako bih kupio CO2 aparaturu, a onda bih je vjerovatno morao puniti originalnim patronama. Da li je moguće istovremeno konstantno koristiti kisikik zbog ribica kao što sada radim? I koliko često se pušta CO2 uvodu? I napomena koje bih se optimalne temperature mogao držati da ne škodi biljkama. Ili da preformulišem pitanje na pravi način, koje biljke dobro podnose, ne, to je krivi izraz, dobro uspijevaju na temperaturi od 26C. I koja ti je ono trava?
Stara slika, ajkule tek rastu a dikusi polako dohakavaju biljkama.. Pogledaj one kraljevske tetre kolike su ogromne, njih nema odavno a stvarno su bile extra..

- Shvraka
- chuchumbamayumbe
Dobra je stranica, treba je dopunjavati i mogla bi postati veoma popularna.Shvraka wrote:http://www.akvaristi.org/index.html
Imam jednu veliku zamjerku:
Na dijelu "sigurnost akvarijuma" napisano je da konstrukcija stola mora obavezno biti metalna, drvo nije dozvoljeno. To je naprosto neistina.
Znam da bi najbolje bilo da konstrukcija bude metalna, ali to ne znaci da je drvo zabranjeno, dapace.
Vecina stolova poznatih proizvodjaca (a i DIY izrade) je izradjena od oplemenjene iverice koja sasvim dobro sluzi svrsi. Ako se uradi dobar proracun i odnos nosecih stranica, nema nikakvih problema da sto bude od iverice ili dobro suhog drveta.
Pozdrav!
-
Cober
E to je stvarno žešća glupost nekog levata. Ja sam svoju sa slike gore pravio namjenski sve od pune hrastovine debljine 4 cm, ploča + 4 uspravna zida koja je nose, mogla bi tone podnijeti. Renomirani proizvođači akvarija i opreme poput SERA giganta prave ih takođe od punog drveta.chuchumbamayumbe wrote:Dobra je stranica, treba je dopunjavati i mogla bi postati veoma popularna.Shvraka wrote:http://www.akvaristi.org/index.html
Imam jednu veliku zamjerku:
Na dijelu "sigurnost akvarijuma" napisano je da konstrukcija stola mora obavezno biti metalna, drvo nije dozvoljeno. To je naprosto neistina.
Znam da bi najbolje bilo da konstrukcija bude metalna, ali to ne znaci da je drvo zabranjeno, dapace.
Vecina stolova poznatih proizvodjaca (a i DIY izrade) je izradjena od oplemenjene iverice koja sasvim dobro sluzi svrsi. Ako se uradi dobar proracun i odnos nosecih stranica, nema nikakvih problema da sto bude od iverice ili dobro suhog drveta.
Pozdrav!