Revolucija u BH

Post Reply

Da li bi ste izasli na ulice da podrzite revoluciju i proveli dan i noc na ulici.

DA
81
59%
NE
56
41%

Total votes: 137

zonbirile

#101 Re: Revolucija u BH

Post by zonbirile »

Klon wrote:
KatarinaKosaca wrote:
VjecitiStudent wrote:Narod koji Radoncicu, glasajuci za "promjene", da onoliko glasova, nista bolje i ne zasluzuje.
Narod je vapio za promjenama. To rezultati izbora pokazuju. E, sad što na političkoj sceni ko stupi ili je već korumpiran ili odmah pristane na korupciju, nije nikako kriv "glupi narod". (Kako ne volim ovu kvalifikaciju pod navodima, nikako)
a koji je to narod vapio za promjenama.
hm bosnjacki ? mozda jeste !

a hrvatski i srpski ocito nije...
----------------------------------------------
izvešće se ako treba 3 revolucije i 4. od ostalih .Samo dogovor,ko će prvi,kada,koliko i ko će biti vođe revolucionari,mislim iz kojeg kafeza.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#102 Re: Revolucija u BH

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

madner wrote:Evo ja cu vodit ustanak

Besarion Džugašvili

Ti majku bozju, ti ne mozes. To mogu biti samo ja. :D
laker

#103 Re: Revolucija u BH

Post by laker »

Revolucija se desava u glOOOvama ljudi,a onda se samo provede na terenu!! :D
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#104 Re: Revolucija u BH

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Nego, kako prodje ona zadnja revolucija u Bosni? :D
VjecitiStudent

#105 Re: Revolucija u BH

Post by VjecitiStudent »

Po socijalnim indikatorima, razloga za bunu ima vise nego dovoljno. Medjutim ...

Nezaposlenost:
Egipat - 9,7
BiH - 27,2

GDP:
Egipat - 6,200
BiH - 6,600
Izvor: https://www.cia.gov/library/publication ... os/bk.html
fatamorgana

#106 Re: Revolucija u BH

Post by fatamorgana »

Secera nejma bolja ti je kocka :lol: :lol: :lol: :lol:
Onda ubacider koju, i ne budi ti lijeno, jednu limunadu.
drenmajster

#107 Re: Revolucija u BH

Post by drenmajster »

fatamorgana wrote:
Oskudacija-tanko bogami -jedna kocka more a limun kad dozrije :lol: :lol:
drenmajster

#108 Re: Revolucija u BH

Post by drenmajster »

Optimus Prime wrote:
drenmajster wrote:
ultima_palabra wrote: To je to... samo što je poželjno i između izbora upozoravati vlast i pozivati ih na odgovornost, ako treba i na ulici... i vlasti u Grčkoj i Francuskoj su demokratski izabrane. Samo što je to sve kod nas naučna fantastika.
I tako ukrug :?
Naravno, tako funkcionise demokratija!
Iz tog razloga sam ja umjereni optimista sto se tice novog mandata.
SDP ce morati provesti svoj program ukoliko zele da ostanu na vlasti. Svaka potencijalna afera ih moze kostati izbora za 4 godine.

SDA kao relativni gubitnik izbora pokazuje prve znakove unutarnjeg ciscenja nepopularnih kadrova.
SBiH kao totalni gubitnik ce morti promjeniti kompletno rukovodstvo, jer im je narod dao do znanja da ne zele likove pout Bahtica, Alkalaja i Hece.
Sto ti je demokratija covjece-od demokratije nema bolje zene po dvaj's godina ona ljulja mene.Oj demokratijo ja te volim jako a ti mene deko u jarak polako. :D
no_pasaran

#109 Re: Revolucija u BH

Post by no_pasaran »

Naravno da bih ali za dovoljno dobar razlog. :bih:
slobodni armirach

#110 Re: Revolucija u BH

Post by slobodni armirach »

NIKAD, ne bih rusio svoj grad, ma kakvi god protesti da bili,

stav prema protestima, bezpotrebno, imali ste kad razmisljat 4 godine, glasali ste u oktobru za svoje favorite,
rezultati su poznati i sta tu kome nije jasno.

ako more Belgija biti bez uspostave vlasti preko pola godine i niko ne pravi balvan revolucije, neznam sto bi mi pravili.
mozda je neko pozelio nove patike i trenerku da dobije na protestima, .ebajiga ide ljeto a boso se :lol:
cyprus

#111 Re: Revolucija u BH

Post by cyprus »

Ova tema ima smisla otprilike k'o i ova pjesma :D :oops:

:run:
drenmajster

#112 Re: Revolucija u BH

Post by drenmajster »

cyprus wrote:Ova tema ima smisla otprilike k'o i ova pjesma :D :oops:

Nazovimo to ,nazovimo to recimo-revolucija guzova.Sve neki prozaicni nazivi revolucije-te Jasmin,te Go Home.Revolucja guzova-to je to-masa se za dobrim guzovima krece.
fatamorgana

#113 Re: Revolucija u BH

Post by fatamorgana »

Jel ova sta bolja uz temu?

fatamorgana

#114 Re: Revolucija u BH

Post by fatamorgana »

drenmajster wrote:
fatamorgana wrote:
Oskudacija-tanko bogami -jedna kocka more a limun kad dozrije :lol: :lol:
Valja, kad dozrije limun javi, a mozda revolucija bude u medjuvremenu, nemoj bit skrt sa kafom, skuhaj jacu.
Asana

#115 Re: Revolucija u BH

Post by Asana »

Kod nas se narod spontano dogodio samo jednom: kada je ubijen djecak u tramvaju prije tri godine...
Ali, potreba za masovnim i javnim iskazivanjem nezadovoljstva ni tada se nije odigrala u dovoljnom broju glava. Vrlo brzo su se odigrale neke druge stvari: trazenje "strane" koja je to organizirala, kako bi ostali mogli biti protiv... U puno vecem broju glava je prevladao strah da se ne pridruze nekima anamoonima, koji su protiv "nasih" ...

Kladim se da ni sutra, tri godine nakon ubistva Mrnjavca, nece na tramvajskoj biti nikoga osim njegovih drugova i inicijatora te komemoracije.
Briga nas za to sto se od tog ubistva do dans, usprkos brojnim protestima, nista nije ucinilo da se sigurnost poveca - naprotiv, svakog dana je sve gore ... Navikavamo se na promjenu omjera vijesti iz kulture i crne kronike, kao na nesto saasvim normalno. Dozvoljavamo da nasoj djeci uzor budu revolverasi, a ne odlikasi poput pokojnog Denisa.

Mi smo u sah-matu kriminaliziranih stranki, raspeti na troje, generacije odrastaju bez gradjanske svijesti i bez hraabrosti da ista poduzmu u svome interesu. Prosjecan stanovnik ove zemlje zna skupiti hrabrost samo za podmicivanje, kada hoce da ucini nesto za sebe ili porodicu. Druge nacine ne zna i ne vidi, ili nece da vidi.
just in bieber

#116 Re: Revolucija u BH

Post by just in bieber »

Revolucija? OK, ja sam za. I ja bih htio, kao i mnogi da izvedemo jednu sinhronizovanu, zajedničku revoluciju na kojoj bi učestvovalo nekoliko stotina hiljada ljudi iz cijele BiH.
Ali, moramo se suočiti sa realnošću i vidjeti je li to moguće. Prvo, moramo definisati problem. Kako to kaže Senad.
Nije suštinski bosanskohercegovački problem taj što sporo, ili nikako, rješavamo probleme; nama je prioritet da barem približno definiramo što su nam, zapravo, problemi.
I na kraju daje odgovor, odnosno ostavlja dilemu.
Problem Bosne i Hercegovine nije jednoznačan, jednosmjeran: vlast-opzicija, nacionalno-građansko, lijevo-desno: naš je problem strukturalni, dakle neuhvatljiv za bilo kakvo konzistentno, pragmatično „promatranje“. Problem Bosne i Hercegovine je doslovno sve!
Moramo znati da je generalno gledano naše društvo na dnu (svakako ne svi pojedinci), podijeljeno, upitnih moralnih vrijednosti, niskog životnog standarda, izmanipulisano, razočarano, obezglavljeno. Društvo sa puno nezacijeljenih rana iz prošlosti, sumorne sadašnjosti i neizvjesne budućnosti.

Ja sam mišljenja da je bilo kakvo javno izražavanje nezadovoljstva dobar korak ka tom cilju - revoluciji u BiH. Idemo od početka, od nule, i skup na kojem se okupi i samo nekoliko desetina ljudi, za početak je dobar. Danas Banjaluka, sutra Sarajevo, prekosutra Mostar. I ne mora to biti ništa zajednički organizovano. Prosto, to treba biti spontani izraz nezadovoljstva običnih građana. A sigurno će iz ovakvih protesta nastati domino efekat, odnosno svojevrsna sinergija i uvezivanje. I to će doći spontano, možda baš onda kada se najmanje nadamo. Jedan od scenarija je sljedeći, kako to kaže Bojan. Drugi (prvi) ovaj put neću spominjati.
Drugi scenario je da pročepi klasna demokratska 'revolucija' iznutra, da mase zatraže manje kamatne stope na stambene kredite, ukidanje poreza na mlijeko, knjige i lijekove, da traže fabrike i nova radna mjesta, povećanje materinskog i dječijeg dodatka, stipendije za studente i pomoć osobama sa posebnim potrebama i invalidima. Da potrpaju pun avion korupcionaša i kriminalaca iz vlasti i protjeraju izvan BiH, a najbolje u Egipat. I još svašta drugo. A pošto mase nisu apstraktno građanske i anacionalne, one treba da se obrate i narodima u BiH:
'O Bošnjaci, jebala vas Bosna. O Srbi, jebala vas Republika Srpska. O Hrvati, jebo vas treći entitet'.

Ovo što je danas bilo u Banjaluci jeste jedan pozitivan korak.

http://www.banjalukain.com/front/rjesen ... ba-traziti
Oni pesimistični će reći kako okupljanje 200 ljudi nije ništa. Ali u uslovima kada imate potkupljenje sindikate, predstavnike penzionera, studenata, boračkih udruženja i ovo jeste dobro. Jeste dobro jer je u nedemokratskim uslovima režimskih medija, pokazana moć interneta. Inicijativa došla spontano, prije par dana, od 19-godišnjeg BL studenta Stefana.
I bitna je poruka poslana sa ovog protesta: "Ovo je samo početak!"
Jako je važno da se među letargičnim građanima ponovo čuju riječi štrajk, protest. Sutra će štrajkovati radnici Željeznica RS, borci još odlučuju... I znate kakav je veliki broj naših ljudi, šuti i trpi, ne talasaj, sa usađenom sviješću kolektiviteta a ne individualnih vrijednosti. Ali, mislim i nadam se da smo toliko na dnu da je konačno jedina opcija ići naprijed.
popajic

#117 Re: Revolucija u BH

Post by popajic »

Justine,
200- tinjak okupljenih ljudi je taman ono sto ce vlasti nazvati izuzetkom i pokazateljem da ljudima , u cjelini , uopste nije lose !
Mislis da smo dotakli dno ?
Nismo .
Jer,dobro je , samo neka se ne puca :-)
just in bieber

#118 Re: Revolucija u BH

Post by just in bieber »

popajic wrote:Justine,
200- tinjak okupljenih ljudi je taman ono sto ce vlasti nazvati izuzetkom i pokazateljem da ljudima , u cjelini , uopste nije lose !
Mislis da smo dotakli dno ?
Nismo .
Jer,dobro je , samo neka se ne puca :-)

Нека власти назову то како хоће. Битно је шта кажу грађани. А знам да је незадовољство огромно, јер то видим сваки дан својим очима. Људима је главна тема вода скупља за 40%, гријање за 20%, смањење дјечјег дохотка за 20-40 КМ, незапосленост.
И није све како каже режимски јавни сервис. Уосталом, РТРС је тек 4. по гледаности у РС. Прва у јануару је била БН, а протести су била ударна вијест у њиховом Дневнику.

Ево мало и коментара са једног бл сајта.

http://www.banjalukalive.com/aktuelnost ... opovi.html
elSaik

#119 Re: Revolucija u BH

Post by elSaik »

200 po 200, 400.
just in bieber

#120 Re: Revolucija u BH

Post by just in bieber »

elSaik wrote:200 po 200, 400.
Zrno po zrno kažu pogača, kamen po kamen kažu palača...

Nego, podržavaš li stavove JK? Ona je zaista pozitivno iznenadila cjelokupnu nam javnost.
drenmajster

#121 Re: Revolucija u BH

Post by drenmajster »

fatamorgana wrote:

Jel ova sta bolja uz temu?

Taman -ako bi bila himna revolucije T Rex jos bih u nesto vjerovao-ne mogu ja od smijeha sa Stojom-haj' ti ako mozes :lol: :lol:
cranberries

#122 Re: Revolucija u BH

Post by cranberries »

svaka cast banjalucanima

:thumbup:
cranberries

#123 Re: Revolucija u BH

Post by cranberries »

Potrosili 1,6 mil KM a nisu nista uradili

"Komisija za imovinske zahtjeve izbjeglih i raseljenih osoba nije uspjela završiti posao ni poslije nekoliko produženja mandata zbog ometanja i sitnih vlastitih interesa", rekao je tajnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i šef pravnog odjela Komisije Dragomir Kovač.

Kovač kaže da je Komisija radila pet godina, potrošila više od 1,6 milijuna KM i imala zadatak da riješi 750 zahtjeva stanovnika za preispitivanje odluka CRPC Komisije i oko 300 zahtjeva koji su kasnije stigli. "Na stolu je bilo oko 1.100 zahtjeva, a Komisija nije uspjela završiti svoj posao, jer su mnogi željeli zaraditi na muci ljudi koji nisu ostvarili pravo na povrat imovine", rekao je Kovač.

Je li nam to dobro?? Jeli pametnjakovici?? Gdje ste sad
psydelija

#124 Re: Revolucija u BH

Post by psydelija »

kako ce te je nazvati... cevap ili burek revolucija?! :D
drenmajster

#125 Re: Revolucija u BH

Post by drenmajster »

psydelija wrote:kako ce te je nazvati... cevap ili burek revolucija?! :D
Mislim da su cevap barikade(nije isto kao cevap revolucija) bile 1992 godine -pa smo ga poslije nehebali. 8)
Post Reply