Revolucija? OK, ja sam za. I ja bih htio, kao i mnogi da izvedemo jednu sinhronizovanu, zajedničku revoluciju na kojoj bi učestvovalo nekoliko stotina hiljada ljudi iz cijele BiH.
Ali, moramo se suočiti sa realnošću i vidjeti je li to moguće. Prvo, moramo definisati problem. Kako to kaže Senad.
Nije suštinski bosanskohercegovački problem taj što sporo, ili nikako, rješavamo probleme; nama je prioritet da barem približno definiramo što su nam, zapravo, problemi.
I na kraju daje odgovor, odnosno ostavlja dilemu.
Problem Bosne i Hercegovine nije jednoznačan, jednosmjeran: vlast-opzicija, nacionalno-građansko, lijevo-desno: naš je problem strukturalni, dakle neuhvatljiv za bilo kakvo konzistentno, pragmatično „promatranje“. Problem Bosne i Hercegovine je doslovno sve!
Moramo znati da je generalno gledano naše društvo na dnu (svakako ne svi pojedinci), podijeljeno, upitnih moralnih vrijednosti, niskog životnog standarda, izmanipulisano, razočarano, obezglavljeno. Društvo sa puno nezacijeljenih rana iz prošlosti, sumorne sadašnjosti i neizvjesne budućnosti.
Ja sam mišljenja da je bilo kakvo javno izražavanje nezadovoljstva dobar korak ka tom cilju - revoluciji u BiH. Idemo od početka, od nule, i skup na kojem se okupi i samo nekoliko desetina ljudi, za početak je dobar. Danas Banjaluka, sutra Sarajevo, prekosutra Mostar. I ne mora to biti ništa zajednički organizovano. Prosto, to treba biti spontani izraz nezadovoljstva običnih građana. A sigurno će iz ovakvih protesta nastati domino efekat, odnosno svojevrsna sinergija i uvezivanje. I to će doći spontano, možda baš onda kada se najmanje nadamo. Jedan od scenarija je sljedeći, kako to kaže Bojan. Drugi (prvi) ovaj put neću spominjati.
Drugi scenario je da pročepi klasna demokratska 'revolucija' iznutra, da mase zatraže manje kamatne stope na stambene kredite, ukidanje poreza na mlijeko, knjige i lijekove, da traže fabrike i nova radna mjesta, povećanje materinskog i dječijeg dodatka, stipendije za studente i pomoć osobama sa posebnim potrebama i invalidima. Da potrpaju pun avion korupcionaša i kriminalaca iz vlasti i protjeraju izvan BiH, a najbolje u Egipat. I još svašta drugo. A pošto mase nisu apstraktno građanske i anacionalne, one treba da se obrate i narodima u BiH:
'O Bošnjaci, jebala vas Bosna. O Srbi, jebala vas Republika Srpska. O Hrvati, jebo vas treći entitet'.
Ovo što je danas bilo u Banjaluci jeste jedan pozitivan korak.
http://www.banjalukain.com/front/rjesen ... ba-traziti
Oni pesimistični će reći kako okupljanje 200 ljudi nije ništa. Ali u uslovima kada imate potkupljenje sindikate, predstavnike penzionera, studenata, boračkih udruženja i ovo jeste dobro. Jeste dobro jer je u nedemokratskim uslovima režimskih medija, pokazana moć interneta. Inicijativa došla spontano, prije par dana, od 19-godišnjeg BL studenta Stefana.
I bitna je poruka poslana sa ovog protesta: "Ovo je samo početak!"
Jako je važno da se među letargičnim građanima ponovo čuju riječi štrajk, protest. Sutra će štrajkovati radnici Željeznica RS, borci još odlučuju... I znate kakav je veliki broj naših ljudi, šuti i trpi, ne talasaj, sa usađenom sviješću kolektiviteta a ne individualnih vrijednosti. Ali, mislim i nadam se da smo toliko na dnu da je konačno jedina opcija ići naprijed.