Reumatoidni artritis

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

User avatar
Snjeguljica
Posts: 28
Joined: 24/05/2008 22:06
Location: Sarajevo

#1 Reumatoidni artritis

Post by Snjeguljica »

Reumatoidni artritis je upalna bolest vezivnog tkiva koja uzrokuje bol, otekline, ukočenost i gubitak funkcije zglobova te zahvaća ponekad i druge izvanzglobne strukture. Osim navedenih tjelesnih tegoba, često je praćena umorom, depresijom i strahom osoba oboljelih od te bolesti. To je zapravo autoimuno oboljenje u kojemu odbrambeni imunološki sistem pojedinca vlastite membrane u zglobovima ne prepoznaje kao svoje, nego kao da su to strana tijela te ih uništava. Pojavljuje se upala i hrskavica i tkiva u i okolo zglobova koji se oštećuju i propadaju. Često postoje oštećenja i same površine kosti. Tijelo nadomješta ovo normalno tkivo sa tkivom ožiljka, što uzrokuje da je normalni prostor unutar zglobova tijesan i ograničen i da se kosti međusobno suviše približuju. Reumatoidni artritis uzrokuje ukočenost, otekline, umor, groznicu, gubitak tjelesne težine i anemiju, a uvijek je prisutna snažna bol :x
Reumatoidni artritis zahvaća žene, češće nego muškarce u odnosu 3:1!!! Primarni uzrok reumatoidnom artritisu još nije poznat. Pojava reumatoidnog artritisa često je povezana sa bakterijskom infekcijom, te fizičkim ili emocionalnim stresom, pa čak i lošom prehranom. Neki virusi i bakterije se također dovode u vezu sa bolešću, ali se na tom području očekuje još istraživanja :? :!:

Image
User avatar
Snjeguljica
Posts: 28
Joined: 24/05/2008 22:06
Location: Sarajevo

#2 Re: Reumatoidni artritis

Post by Snjeguljica »

2000. godine nakon odstranjenog zuba pod upalom javlja mi se otok lijeve ruke i nakon pretraga dijagnosticiran je reumatoidni artritis. Nakon jedne godine pod terapijama koje nisu dale povoljne rezultate operisani su mi krajnici kao moguće žarište te prekinuta terapija od strane reumatologa uz konstatciju kako ˝to mora boljeti i po potrebi uzimati tbl protiv bolova˝- što je bila fatalna greška :(
Bolest miruje, uz povremene bolove naročito lijeve šake, do poroda, aprila 2005. godine. Od tada sam pod stalnim nadzorom reumatologa, pod stalnim terapijama, koje mogu slobodno reći nisu dale adekvatan rezultat. I pored potpunog poštivanja terapije za cijeli period dnevno uzimam tbl protiv bolova kako bih mogla funkcionisati, tj. slobodno se kretati bez velike patnje. Na rtg snimcima vidljive su progresivne promjene koje se tokom posmatranog perioda pogoršavaju odnosno bolest zahvata i zglobove koji na samom početku nisu pokazivali bilo kakve promjene. Bitno je naglasiti da, golim okom, deformiteti zglobova nisu bili vidljivi na samom početku bolesti, dok danas, i pored neprestane terapije, veoma su vidljive degenerativne promjene naročito na lijevoj ruci, odnosno na zglobu kažiprsta i malog prsta.
Eto tako ja deveram sa ovom bolesti za koju moja doc reče „od nje se ne umire ali se izuzetno pati“ :sad: :sad:; ovu njenu konstataciju vrijeme sve više potvrđuje...

:!: Voljela bih kada bi mi se na topicu pridružili oni koji imaju sličan problem ili bar poznaju nekog takvog, kako bi razmijenili iskustva ;-)
User avatar
arbosan
Posts: 297
Joined: 04/07/2005 08:50
Location: Sarajevo

#3 Re: Reumatoidni artritis

Post by arbosan »

Zdravo,

Procitao sam tvoj post, i evo odlucio da se javim. Dakle osobu koju poznajem je moja Mama. ona je dobila tu bolest kada je rat poceo u BiH, pa su njoj ljekari rekli da je to zbog sekiracije. Sjecam se da je i ona imala na pocetku bolove u saci. pa kasnije lakat i ramena. A uvijek bi ih masirala, a i mi smo je cesto masirali. medjutim, kada je zahvatilo zglobove nogu i koljena, to je vec bilo gore. Mislim ne zelim vas plasiti, ali zaista treba biti borac i spremiti se psihicki kroz taj bolan put. Srecom za neke ima lijeka, ili bolest napreduje malo pa se zaustavi, ali kod druge kao u slucaju moje mame, to je bilo vec puno puno teze i bolno. A jos uvijek se bori protiv te bolesti, nedavno je imala operaciju koljena, posto su se iskrivile, pa je jedva hodala, ali evo poslje operacije, hvala BOGU vratila je pravilnosti u nogama, i hoda super, ama ko da je djevojka a ne ono kada sam je vidio prosle godine.

Neznam sta da vam kazem, ali nek vam je Dragi BOG na pomocu. Ako zelis i ukoliko si zainteresirana da cujes njeno iskustvo, mogu ti dati broj tel, posto ona zivi van BiH, ali je sada tu u posjetu do 13.06.2008, pa da te zena posavjetuje sta treba i kako treba.
User avatar
vjesticanametli
Posts: 15704
Joined: 15/02/2008 09:31
Location: Sarajevo X

#4 Re: Reumatoidni artritis

Post by vjesticanametli »

evo i ja cu. moja svekrva vec godinu dana ima reumatodni artritis i bila je u ZG kod nekog doktora pa ako zelis mogu je pitati za adresu i broj telefona. njoj je pomoglo i ima srecu sto su odmah na pocetku skontali sta je. bolovi oticanje i nemoc :sad:
User avatar
seba
Posts: 851
Joined: 07/12/2006 17:33

#5 Re: Reumatoidni artritis

Post by seba »

Borba sa tom bolešću u stvari predstavlja igre bez granica.To je moje vidjenje iste .
User avatar
Snjeguljica
Posts: 28
Joined: 24/05/2008 22:06
Location: Sarajevo

#6 Re: Reumatoidni artritis

Post by Snjeguljica »

Hvala Vam što ste mi se pridružili na ovom topicu!! Zaista me neće ništa uplašiti kada je ova bolest u pitanju, već odavno sam postala svjesna koliko je ista teška i kako su rijetki momenti remisije bolesti pa svako iskustvo bilo loše ili dobro mogu podijeliti sa osobama koje su imale tu nesreću da im se aktivira RA. Voljela bih znati koje lijekove koriste oboljele koje ste spomenuli. Naime, ja sam 1,5 godinu bila na izuzetno jakim lijekovima iz reda citostatika- lijekovi koji se koriste za kancerogena oboljenja, ipak u tom periodu bolest je uznapredovala i pojavili su se deformiteti koji mi jako teško padaju jer su izuzetno vidljivi :sad: :sad:. No, opet s druge strane sam svjesna da je sve individualno i možda bi isti lijek, metothrexat, nekome pozitivno djelovao...ja sam od njega dodatno bila bolesna, jako sam ga loše podnosila i imala sam užasne želučane tegobe. Na moju odgovornost doc mi je isti isključila iz terapije a uključila mi je lijek arava, koji uzgred nije na esencijalnoj listi (sramota naše države) a 30 tbl košta 250 km... :?
User avatar
Snjeguljica
Posts: 28
Joined: 24/05/2008 22:06
Location: Sarajevo

#7 Re: Reumatoidni artritis

Post by Snjeguljica »

seba wrote:Borba sa tom bolešću u stvari predstavlja igre bez granica.To je moje vidjenje iste .
Da, seba, s tim što bih ja preformulisala u borba bez granica :wink: :wink:
User avatar
seba
Posts: 851
Joined: 07/12/2006 17:33

#8 Re: Reumatoidni artritis

Post by seba »

Snjeguljica wrote:
seba wrote:Borba sa tom bolešću u stvari predstavlja igre bez granica.To je moje vidjenje iste .
Da, seba, s tim što bih ja preformulisala u borba bez granica :wink: :wink:
Tačno.Jesi li pričala sa doktoricom za uključivanje otopine pod nazivom Mabhtera?To je dosta skup lijek(negdje oko 12.000km) i što kažeš kad su u pitanju oboljeli od RA na sramotu države jer isti nije na esencijalnoj listi za njih u Kantonu Sarajevo,ali je jako efikasan.Koristio ga je moj poznanik i kaže da je bio bez bolova čitavu godinu,no onda ista priča.To je u stvari citostatik.On se nalazi na esencijalnoj listi u Republici Srpskoj za tvoju informaciju.On je na listi i kod nas u KS,ali samo za oboljele od Ca.Opet,nažalost.Dok gospodja Novka Agić ne bude imala nekog u kući ko boluje od RA teško će bolesnici od RA nadati da ih sunce makar malo ugrije.
User avatar
Snjeguljica
Posts: 28
Joined: 24/05/2008 22:06
Location: Sarajevo

#9 Re: Reumatoidni artritis

Post by Snjeguljica »

Vidim, seba, da si dosta dobro upućen u problematiku vezanu za RA. Da, naravno da sam čula za lijek-otopinu mabthera, koji je izuzetno skup i životna želja mi je da dobijem isti no želje su jedno a stvarnost drugo... Istina, dr. Sokolović sa III interne je pokrenuo projekat kojim bi RA-ovci bili oslobođeni plaćanja ovog izuzetno skupog lijeka, federalno ministrastvo će zasigurno to odobriti no pitanje je za koliko pacijenata, a kakve su prilike kod nas ja zasigurno neću biti na toj listi jer uvijek ima prećih od nas običnih građana :cry:
A znam također da je lijek arava, inače leflunomid, koji se koristi isključivo za zaustavljanje samog napretka RA, u RS-u na esencijalnoj listi...žalosno :-)
User avatar
seba
Posts: 851
Joined: 07/12/2006 17:33

#10 Re: Reumatoidni artritis

Post by seba »

Snjeguljica wrote:Vidim, seba, da si dosta dobro upućen u problematiku vezanu za RA. Da, naravno da sam čula za lijek-otopinu mabthera, koji je izuzetno skup i životna želja mi je da dobijem isti no želje su jedno a stvarnost drugo... Istina, dr. Sokolović sa III interne je pokrenuo projekat kojim bi RA-ovci bili oslobođeni plaćanja ovog izuzetno skupog lijeka, federalno ministrastvo će zasigurno to odobriti no pitanje je za koliko pacijenata, a kakve su prilike kod nas ja zasigurno neću biti na toj listi jer uvijek ima prećih od nas običnih građana :cry:
A znam također da je lijek arava, inače leflunomid, koji se koristi isključivo za zaustavljanje samog napretka RA, u RS-u na esencijalnoj listi...žalosno :-)
Kažu kad brijeg neće Muhamedu,hoće Muhamed brijegu.Ostaje ti onda varijanta da nadješ nekog iz RS-a da dobije recept za Aravu,pa da vidiš i ti malo to "sunce" tj, spas za sebe,makar kratkotrajni.Oprez iznad svega,legendo.To je kao i sve jako nezgodan lijek za želudac,pa ti toplo preporčujem da uzmeš Controloc ili Ranibos.Oni će ti zaštiti želudac,pa ćeš imati manje šanse da dobiješ čir na istom. :)
jOFLA
Posts: 2363
Joined: 11/06/2005 03:04

#11

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 19:41, edited 2 times in total.
User avatar
arbosan
Posts: 297
Joined: 04/07/2005 08:50
Location: Sarajevo

#12 Re: Reumatoidni artritis

Post by arbosan »

Zao mi je cuti da su tako lijekovi skupi, mislim to je isto Mama placala i snalazila se oko tih lijekova. Lijkove koji ste spomenuli, i ona je uzimala, mada mislim da je Arava najvise. Znam da je najvise bila zadovoljna za nekim lijekom koji se koristi protiv malarije, a tesko ga je dobiti, pa je preko nekih ljudi u UN-u dosla do tog lijeka, pa je to uzimala. A za Aravu, znam da je to nabavljala iz Egipta, posto je jako jako jeftin lijek kod njih, mislim nemoj sada da te slazem za cijenu, ali mislim da je oko 100KM ili cak manje.

Opet ti savjetujem da se cujes sa njom, znam da zvuci blesavo, i postavlja se pitanje, kako cu se cuti sa njom a neznam je i sta i kako da se predstavim. Vjeruj mi, da ce se isplatiti, ako uspostavis kontakt s njom, mozda biti mogla nabaviti neke lijekove koje su jeftinije, osim savjete.

Sto se tice nekog lijeka, neznam kako se zove, ali znam da jedna inekcija kosta oko 15000KM, i to je primila 3 takve, pa su joj malo pomogle, ali nista posebno.

Zato, posalji mi poruku na PM, ako si zainteresirana za taj kontakt s njom. A zasigurno ima sto sta ti reci i pomoci!
User avatar
Snjeguljica
Posts: 28
Joined: 24/05/2008 22:06
Location: Sarajevo

#13 Re: Reumatoidni artritis

Post by Snjeguljica »

Hvala ti što si se toliko angažovao na ovom topicu ;-) ; lijek protiv malarije koji spominješ naziva se resohin, no zbog neadekvatnog djelovanja na RA terapija ovim lijekom je već odavno prevaziđena, bar u naprednijim zemljama, dok je kod nas još uvijek zastupljen isti u terapiji i meni je moja doc preporučivala resohin no nikad ga nije propisala, valjda se vodila činjenicom o zastarjelosti liječenja ovim lijekom... :!: :? :!:

Uzgred, kako vaši reumatičari podnose ove vrućine, spadaju li u skupinu meteopata :?:
Ja se loše osjećam svakog ljeta i bolovi me rasturaju- kljukam se naklofenima, difenom ma sve ono što je na bazi diklofenaka... što bi rekli takav mi grah pao, pa šta se može :( :sad:
Da, i pored arave za koju izdvajam 250 km mjesečno i medrola, koji je kortikosteroid ja se dodatno moram trovati lijekovima protiv bolova :-) :-)
User avatar
Snjeguljica
Posts: 28
Joined: 24/05/2008 22:06
Location: Sarajevo

#14 Re: Reumatoidni artritis

Post by Snjeguljica »

arbosan wrote:
Zato, posalji mi poruku na PM, ako si zainteresirana za taj kontakt s njom. A zasigurno ima sto sta ti reci i pomoci!
arbosan, pošalji ti meni njen kontakt-telefon na PP, pa da možemo razmijeniti iskustva :) :wink: :thumbup:
User avatar
Snjeguljica
Posts: 28
Joined: 24/05/2008 22:06
Location: Sarajevo

#15 Re: Reumatoidni artritis

Post by Snjeguljica »

arbosan, razgovarala sam sa Vašom majkom i dobila određene informacije koje će mi zasigurno biti od pomoći. Još jednom Vam hvala što ste se angažovali po ovom pitanju :thumbup:
User avatar
dr.gog
Posts: 4945
Joined: 09/09/2007 12:52
Location: S@nitet-X
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#16 Re: Reumatoidni artritis

Post by dr.gog »

Imam tjeskobno iskustvo sa sličnim problemom u obitelji.razlika je u tome što se u ovom slučaju ni nakon svih postojećih pretraga nije moglo utvrditi sigurna dijagnoza RA,zbog nedostatka nekih pokazatelja.Te nejasnoće u dijagnostici su jedna od najvećih kočnica pravovremenom otkrivanju i terapiji RA.
Moje,podvlačim lično,mišljenje,na osnovu iskustva,te literature,jeste da kortikosteroidni lijekovi,te metotreksat ne doprinose ničemu osim privremenom poboljšanju.Radi se o izboru između podjednako neefikasnih lijekova i to je činjenica.Imam čast da se i lično borim za ubacivanje nekih lijekova na listu,između ostalog i Mabtere,jer je pokazala dobre rezultate mada se ne zna mehanizam(do kraja) kako djeluje.

Govorit ću o onom što znam i što spada u konzervativnu medicinu,jer se osobno bavim sasvim drugim poslom te nisam kompetentan za savjete o konkretnim terapijama u individualnim slučajevima.

Poznato mi je da konzervativni pristup u promjeni svakodnevnih navika zbilja pomaže.Prvo i osnovno je temeljito analiziranje bolesti,znači precizni i svježi nalazi,zaključno sa Magnetnom Rez koja se radi na kraju u svrhu preciznog lociranja oštećenja.Nakon toga ,što je možda tebi i najbitnije,jeste promjena ishrane i disciplina za dug period.Drugo,netačno je da se RA ne može staviti pod kontrolu,i iza toga stojim sa odgovarajućom literaturom,pa tako nemoj odustajati jer je u toku nekoliko velikih testova novih lijekova pored mabtere i slično :)

Vjerovatno si dobila slično uputstvo,ali nije zgoreg da možda napomenem,da je za susprezanje bolesti neobično važna ishrana,koja nije posebna ni skupa.Radi se o laganoj hrani "na kašiku",iz prosječnog BiH cekera.
Možda zvuči grubo,ali meso nema mjesta u ishrani kod autoimunih oboljenja gdje se jednim djelom svrstava RA.
i
sto tako ,ukratko i jednostavno,savjetujem ti da izbaciš sve jakog i oštrog,i kiselog okusa.
U Bosni također,ima obilje ljekovitog bilja koje je jako jeftino,i dobro je duži period(tri do 6 mjeseci) piti blage čajeve odgovarajućih biljaka(u apoteci ima gotovih mješavina dobre kvalitete),i to oko pola litre dnevno sa dobrim medom npr .iz Trebinja(tamošnji med ima visoku koncentraciju protupalnih sastojaka).
Napominjem opet,čajevi i obloge djeluju tek nakon duže upotrebe,ali dokazano djeluju!.Lično bih pokušao ,u dogovoru sa liječnikom,povući kortikosteroide i metotrexat,ali to je već moja lična ocjena :roll:

Kad god si u mogućnosti,iskoristi šansu za terapiju vodom koja je najstariji vid liječenja tih oboljenja još od genijalnog dr.Kneippa(uz malu modernizaciju).Kupanje,ležanje u vodi,posebno ako ima šanse za bilo koju masažu uvijek ublažava bolove i znatno -redovitom navikom-usporava bolest.
Ovisno o financijama,a znam da je teško,dobro je otići na sarajevske Terme,a još bolje u Fojnicu,s tim što je Fojnička terapija za najmanje 14 dana intenzivnog "brčkanja"(a može se naći uvijek neko za privatni smještaj tako da se terapija i korištenje hotelskih kupki plati odvojeno i ispadne jeftinije).7dana bi bilo također od koristi ,ali kako god ,na ovaj vid klasične samopomoći nemoj zaboraviti.

I na koncu,veoma je važno izbjegavati fizičko zamaranje,povrede,i naravno psihički stres :!:

p.s.kao blaži analgetik koji ne oštećuje želudac,mogu ti nabaviti Voltaren Resinat kapsule od 75 miligrama.Posebnost istih je da je to voltaren u obliku granula,inkapsuliran kako bi se poštedio želudac i fino rasporedila apsorpcija.U upotrebi je u vojnom sanitetu njemačke vojske u sličnim dijagnozama,a čemu imam pristupa.
User avatar
Snjeguljica
Posts: 28
Joined: 24/05/2008 22:06
Location: Sarajevo

#17 Re: Reumatoidni artritis

Post by Snjeguljica »

Sve su ovo vrlo korisni savjeti- samo ih se čovjek treba pridržavati bez prestanka kako bi se postigli pozitivni rezultati, biti uporan i ispoštovati ove savjete zasigurno ne bi imalo za posljedicu ništa negativno, naprotiv... :)
Što se tiče lijeka protiv bolova ja koristim Naklofen duo 75 mg i izuzetno sam zadovoljna njim, ne bih ga mijenjala.
Naklofen je nesteroidni antireumatik. Djeluje protuupalno, analgetički i antipiretički. Glavni mehanizam njegova djelovanja jeste sprječavanje tvorbe prostaglandina. Namijenjen je liječenju bolesnika s bilo kojim oblikom reumatske bolesti te za smirivanje boli različitog uzroka. Jedna kapsula sadrži 75 mg diklofenak-natrija (25 mg u acidorezistentnom i 50 mg u retardnom obliku), što će reći da 50 mg lijeka ima odgođeno dejstvo- što je meni jako važno. Ovaj lijek također čine granule u kapsulama i nema štetno djelovanje po želudac kao npr. Voltaren rapid ili retard.
U svakom slučaju hvala na ponudi a i na savjetima :thumbup:
User avatar
arbosan
Posts: 297
Joined: 04/07/2005 08:50
Location: Sarajevo

#18 Re: Reumatoidni artritis

Post by arbosan »

Drago mi je da sam bar toliko mogao pomoci, puno zdravlja ti zelim i nadam se da ces biti od onih koji ce uskoro naci lijek i ozdraviti od te bolesti.

pozdrav,
User avatar
seba
Posts: 851
Joined: 07/12/2006 17:33

#19 Re: Reumatoidni artritis

Post by seba »

Snjeguljica wrote:Sve su ovo vrlo korisni savjeti- samo ih se čovjek treba pridržavati bez prestanka kako bi se postigli pozitivni rezultati, biti uporan i ispoštovati ove savjete zasigurno ne bi imalo za posljedicu ništa negativno, naprotiv... :)
Što se tiče lijeka protiv bolova ja koristim Naklofen duo 75 mg i izuzetno sam zadovoljna njim, ne bih ga mijenjala.
Naklofen je nesteroidni antireumatik. Djeluje protuupalno, analgetički i antipiretički. Glavni mehanizam njegova djelovanja jeste sprječavanje tvorbe prostaglandina. Namijenjen je liječenju bolesnika s bilo kojim oblikom reumatske bolesti te za smirivanje boli različitog uzroka. Jedna kapsula sadrži 75 mg diklofenak-natrija (25 mg u acidorezistentnom i 50 mg u retardnom obliku), što će reći da 50 mg lijeka ima odgođeno dejstvo- što je meni jako važno. Ovaj lijek također čine granule u kapsulama i nema štetno djelovanje po želudac kao npr. Voltaren rapid ili retard.
U svakom slučaju hvala na ponudi a i na savjetima :thumbup:
Sve je to hemija moja draga Snjeguljice.Nema lijeka koji nakog dužeg uzimanja nema štetni učinak na želudac.Pošto se ti liječiš već od 2000,ne znam jesi li pitala svoju doktoricu,da napraviš UZ srca i abdomena?To traži obavezno jer RA djeluje na čitav organizam, a ne samo na zglobove i kosti.Posebno zbog toga što uz ove antireumatike uzimaš i kortikosteroide.To obavezno uradi to ti je moj prijateljski savjet.Zdravo budi vazda : )
User avatar
Snjeguljica
Posts: 28
Joined: 24/05/2008 22:06
Location: Sarajevo

#20 Re: Reumatoidni artritis

Post by Snjeguljica »

Pa da, naravno da su svi lijekovi manje-više štetni po organizam. Na jednom mjestu lijekovi prave dobro a na drugom kuršlus :-? :(
No kada je neko primoran biti na određenoj medicinskoj terapiji a i samostalno da bi sebi olakšao eto čovjek od dva zla bira ono manje (Naklofen umjesto Voltarena). Što se tiče UZ srca i abdomena- redovno radim UZ abdomena i za sada je sve OK... :) ;-)
User avatar
kruskimir
Posts: 35
Joined: 10/01/2007 09:07

#21 Re: Reumatoidni artritis

Post by kruskimir »

Lijep pozdrav, naročito tebi snjeguljice

Moja mama ima RA i to traje od prvih simptoma već 10-ak godina (inače je 60-to godište). Stanje joj se postepeno stalno pogoršava, naročito pri promjeni vremena, bolovi su takvi da se ne može pomjeriti i patnja je gledati je, a mogu misliti kako je njoj. Ovakvi bolovi se javljaju svakih 15-ak dana, potom se postepeno smire, pa opet. Borac je, ne uzima ništa protiv bolova niti citostatike, ona je medicinska sestra pa zna kakve su posljedice, a vjerovatno i želi da odgodi ulazak u tu fazu.
Molim vas, ako možete detaljnije opisati dinamiku oboljenja, i ima li negdje dobre literature na internetu na našem jeziku (mama ne govori eng).
mojgrad
Posts: 1439
Joined: 16/01/2007 13:28

#22 Re: Reumatoidni artritis

Post by mojgrad »

Cula sam za neki novi lijek zove se Biologicals. Raspitaj se u apoteci da li ga imaju. To je neka vrsta inekcije. Ali ne znam mnogo o ovome, samo sam cula da je najnovija metoda lijecenja artritisa.
User avatar
Snjeguljica
Posts: 28
Joined: 24/05/2008 22:06
Location: Sarajevo

#23 Re: Reumatoidni artritis

Post by Snjeguljica »

kruskimir wrote:Lijep pozdrav, naročito tebi snjeguljice

Moja mama ima RA i to traje od prvih simptoma već 10-ak godina (inače je 60-to godište). Stanje joj se postepeno stalno pogoršava, naročito pri promjeni vremena, bolovi su takvi da se ne može pomjeriti i patnja je gledati je, a mogu misliti kako je njoj. Ovakvi bolovi se javljaju svakih 15-ak dana, potom se postepeno smire, pa opet. Borac je, ne uzima ništa protiv bolova niti citostatike, ona je medicinska sestra pa zna kakve su posljedice, a vjerovatno i želi da odgodi ulazak u tu fazu.
Molim vas, ako možete detaljnije opisati dinamiku oboljenja, i ima li negdje dobre literature na internetu na našem jeziku (mama ne govori eng)
.
Drago mi je da mama uspijeva živjeti sa RA bez ikakve terapije, no moram reći da njena bolest sigurno nije mnogo uznapredovala i ne nalazi se u progresiji- hvala Bogu... :)
Ovo što ću Vam pisati je iz vlastitog iskustva. Ja sam nakon dijagnoze RA 5 godina bila gotovo bez boli- izuzev prve godine kada sam bila na nekim blažim lijekovima (garamicyn, eritromycin, extencilin)- koji su uglavnom imali zadatak da smire upalu, operisala sam krajnike kao moguće žarište i nakon toga se otok povukao a bol se javljao samo povremeno u predjelu lijeve šake- ništa što tada jedan Voltaren u nekih mjesec-dva nije mogao riješiti...Potpuno sam normalno funkcionisala i mogu slobodno reći imala normalan život kada je kretanje i fizički napor u pitanju. Bolest me nije ni u čemu ograničavala... :run:
No, tada nisam znala da je, bez obzira što nemam bolove, RA aktivan i da je potreban samo okidač iz reda karakterističnih za ovo oboljenje, da bi se bolest aktivirala u velikoj mjeri :?
Kod mene je RA ponovno aktiviran i to izrazito progresivno nakon poroda, a sve to ne bi bilo tako strašno prema tvrdnji moje doc da sam tih prethodnih godina bila na terapiji za RA.
Bolest je danas zahvatila cio koštani sistem, gotovo da i nema zglobića koji me ne boli i koji nije oštećen. A o kretanju na duže staze mogu samo maštati :cry:
Kako imam, danas već trogodišnju djevojčicu, po cijeli dan se krećem u kući ili do parkića i natrag ali se za takav napor moram dodatno dopingovati lijekom koji sadrži diklofenak- lijek protiv boli- jednostavno da bih mogla funkcionirati. Dakle pored redovne terapije: arawa, medrol i naklofen- još i difen za laganije kretanje, sa što manje boli... Svjesna sam da je to previše medikamenata no ja sve to MORAM uzeti kako bih funkcionisala...
Zašto sve ovo pišem??? Samo ne želim da bilo ko dođe u moju situaciju ako već postoji mogućnost za sprječavanje toga. Mami savjetujem da se konto ovoga dobro posavjetuje sa reumatologom (tim lakše što je medicinski radnik) i da bez obzira na sve započne sa adekvatnom terapijom kako ne bi došla u gori položaj. Nije mi namjera nikoga plašiti, svi koji boluju od ove bolesti-napasti zvane RA treba da se o istoj što više edukuju. Ja lično sam čak i telefonski u kontaktu sa doc te joj svaku eventualnu promjenu odmah prijavim. Pored toga, mami savjetujem da se uključi na forume, ima ih mnogo, gdje može razmjenjivati iskustva i saznati mnogo o ovoj bolesti.
Što se tiče literature o RA, ja nisam još ništa konkretno našla (mislim na literaturu tipa neke knjige o RA) osim pojedinih članaka, no oni vrlo dobro oslikavaju i objašnjavaju sve vezano za ovu bolest. Dakle samo pretražuj net pod reumatski artritis ili reumatoidni artritis. Ma ima toga more. Možeš takve tekstove isprintati pa će mami biti lakše se snaći i moj ti je savjet da joj olakšaš što više možeš jer je RA jedna bolest koja čak i psihički ubija i potrebna je ogromna snaga za ostati miran i pribran, a još veća snaga za pomiriti se sa istinom "bolujem od neizlječive bolesti i moram s tim žvjeti". No moramo naučiti živjeti s tim i ipak se radovati svakom novom danu... :-D Misliti samo pozitivno- mnogo je lakše živjeti tako nego sa tamo nekim crnim mislima ;-)
P.S. oprostite mi na ovom podužem postu no nisam mogla ništa izostaviti...
:-) :) :-)
User avatar
Snjeguljica
Posts: 28
Joined: 24/05/2008 22:06
Location: Sarajevo

#24 Re: Reumatoidni artritis

Post by Snjeguljica »

mojgrad wrote:Cula sam za neki novi lijek zove se Biologicals. Raspitaj se u apoteci da li ga imaju. To je neka vrsta inekcije. Ali ne znam mnogo o ovome, samo sam cula da je najnovija metoda lijecenja artritisa.
Hvala, se raspitam :) ;-)
Mada pretpostavljam da je to vezano za tzv. biološke lijekove kao što je npr. mabthera- lijek koji košta oko 12 000 km, terapija za godinu dana, lijek o kojem oboljeli od RA sanjaju. Prema istraživanjima i prema reakciji oboljelih koji su primili ovaj lijek miran si oko godinu-dvije. Progresija bolesti se zaustavlja a i bolovi iščeznu :)
Eh da je dobiti taj lijek... :-)
:roll:
mojgrad
Posts: 1439
Joined: 16/01/2007 13:28

#25 Re: Reumatoidni artritis

Post by mojgrad »

Snjeguljica wrote:
mojgrad wrote:Cula sam za neki novi lijek zove se Biologicals. Raspitaj se u apoteci da li ga imaju. To je neka vrsta inekcije. Ali ne znam mnogo o ovome, samo sam cula da je najnovija metoda lijecenja artritisa.
Hvala, se raspitam :) ;-)
Mada pretpostavljam da je to vezano za tzv. biološke lijekove kao što je npr. mabthera- lijek koji košta oko 12 000 km, terapija za godinu dana, lijek o kojem oboljeli od RA sanjaju. Prema istraživanjima i prema reakciji oboljelih koji su primili ovaj lijek miran si oko godinu-dvije. Progresija bolesti se zaustavlja a i bolovi iščeznu :)
Eh da je dobiti taj lijek... :-)
:roll:
I ja mislim da je to taj lijek. Evo pokusavam da googla-m ali sve mi izbacije clanke na engleskom a ti bi volila na nasem, jer ti mama ne cita engl.
Pokusaj malo vise se raspitati preko ljudi ili odi u apoteku tamo ce ti mozda dati vise informacija u vezi ovog lijeka, ako ga uopste imaju.
Post Reply