Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

palermo

#76 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''

Post by palermo »

Orbini wrote: Stav kako su neki mediji patriotski i rodoljubivi a drugi izdajnicki i "anti" je cist primjer komunistickog pristupa. Paradoksalno ali istinito. Jer se u komunizmu nije sudilo ljudima po zaslugama nego po podobnosti. Trebam li ti pisati kako su provikani antimuslimanski mediji i novinari ustvari bili na braniku Bosne i muslimana od samog pocetka, i ostali do dan danas. Na drugaciji nacin od nekih drugih, ali ako, Boze moj, cilj je isti svima, a nacin drugaciji. Nisu li komunisti izmislili slogan "ko drugcije kaze, klevece i laze". Pa taj slogan danas najbolje koriste oni koji su samo upakovali stari sistem u toboze vjersko i nacionalono dusebriznistvo.

Hajmo realno - IZ je OK, ali ruku na srce je svoje povjerenje dala samo jednoj stranci i jednom mediju i njima ustupila djamijski pano.
Hajmo realno - Ceric je odavno osoba javnog i politickog zivota, oglasio se vise puta protiv ovih ili na strani onih unutar nas,.. i ako je u toj igri - nije imun na kritiku.
Hajmo realno - napad na njega se tumaci kao napad na cjeli umet, u prijevodu islam u BiH se ocituje u liku Cerica,.. tobejarabi.
Hajmo jos realnije - Ceric sprovodi privatizaciju vjere, sa kojim vaucerima neznam, ali postavlja tapiju nad vjerom i cije je vlasnistvo a ko je izopcen. Nije li takvo razdvajanje muslimana i antimuslimana i takvo prokazivanje anrimuslimana samo zato sto misle drugacije - ustvari velika steta za cjeli umet i razdor. A zbog cega - ko sta cita i ko sta kritikuje na dnevnopolitickom planu. Danas si prokazan kao izdajnik, antimusliman, petokolonas,.. za najmanju sitnicu zato sto je klika privatizovala vjeru i sebi dala za pravo da odluci ko je musliman a ko ne? Pa ko tu onda radi protiv umeta i dzemata?

Da ne ispadne da mrzim Cerica i IZ - ponovicu - ne mrzim, i postujem, vrlina i pozitivnosti je puno. Ali ima i pretjerivanja i gresaka u koracima koji se smiju spomenuti. Kritika na CErica i IZ nije napad na cjeli umet i islam opcenito. Taj ko je to izmislio ili u to vjeruje, nanosi vise stete nego sto misli jer islam srozava na nivo jednog covjeka ili jedne lokalne institucije. Najlakse je vikati i prokazivati izdajnike, petokolonase, antimuslimane, komunjare, munafike,... to je razmisljanje srednjeg vjeka i idolopoklonija drugar,.. cista dokonost onih koji se plase da ce dobiti rak od analitickog rasudjivanja. Velika vecina onih koji kritikuju spomenute bjele dvore i simbole moci IZ to ne rade zato sto mrze islam i sve islamsko. Vjeruj da je tako.
[/quote]

Tako bi to trebalo biti.Problem koji ja imam sa ovim što se dešava je da unutar ove medijske harange (al zaista moram ovo nazvati tako) nema ni a od analitičkog rasudjivanja.Ja naprosto imam osjećaj da je FTV (kao najvažniji promoter ovih aktivnosti ) potpuno izgubila kompas i stavila se u službu da li jedne političke opcije ili možda čak u službu ispunjavanja ega pojedinaca koji su umislili da nose barjak slobode i sekularizma. Kao nužna posljedica dešava se da FTV i slični gube kredibilitet i time upravo otvaraju prostor svim meštarima unutar islamske zajednice (a možda je čak i Cerić među njima)da rade što im se prohtije. Jednostavno mislim da FTV i oni koji djeluju na tom fonu, upravo smanjuju mogućnost za bilo kakvo analitičko rasuđivanje i jednostavno diferenciraju ljude na samo one koji su za Cerića i protiv njega, pri čemu je naravno polazna premisa da ako vidiš ponešto dobro u Ceriću si automatski pristalica radikalizma, vehabija, Abu hamze, i čega već ne.
shalaedin

#77 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''

Post by shalaedin »

atom62 wrote:ne lupetaj shalaedincicu ili kako se vec vabis!
tvoja kritika zdravstva je neutemeljena. mozda si cuo kojesta ali to sa stavrnoscu u zdravstvu bih nema veze!
nije dovoljno biti turbovjernik pa se smatrati pozvanim da o svemu dajes svoj sud!
Super nam je zdravstvo. :D
Toliko je dobro da znam iz blize perspektive kako je. Majka mi je u zadnjih 6 godina bila 4 puta na operacionom stolu. Posljedice dobre medicinske njege, odstranjenje jednog bubrega. A kad bi ti reko koliko su nam briga priredili nebi mi vjerovao. Zadnji put su joj prognozirali homogenu supstancu u zelucanoj kesi, tek poslje daljnje analize skontali su da se radi o polipu i kamenu. Dvije godine su joj odgađali operaciju želučane kese tj. vađenja kamena, poslje kada je nastao unutar zelcane kese i polip i kada je morala svaki drugi dan do hitne i kad joj je duša u grlu bila. Oni su insistirali na operaciji ista je mogla biti obavljena puno prije jer se ona na to zalila u kontinuitetu dvije godine. A koliko je ona puta morala da pogura sestrice i doktore da bi dobila adekvatnu m. njegu ne treba o tome ni da pricam.

Par prijatelja su mi m. tehničari, a par njih su doktori. I oni su mi dosta toga pricali o stvarima koji nestimaju u zdravstvu, a i na primjeru moje majke dosta sam se puta uvjerio u to.

Hvala na komplimentu za turbovijernika. Pocascen sam. :D
Svoj sam sud dao jer lose je kad za svaku slozeniju operaciju mi moramo nekoga slati van BIH-a na ljecenje. To je mana nasem zdravstvu. Ispade da slozenije operacije mi nismo u stanju da izvedemo jer nemamo kadra, znanja, opreme i sredstava. A to je golema mana.

Ono je po tebi odlicno, ali kazem ti da nije. Doduse ja stanje u zdravstvu vidim po ko onoj izreci "koliko para toliko i muzike". Takva je i usluga i takvo je ophodjenje prema pacijentima, onaj koji pocasti doktore i sestrice uvijek ima bolju njegu od onoga koji nema da pocasti.
shalaedin

#78 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''

Post by shalaedin »

ultima_palabra wrote:
MUNAFIK wrote:Mozemo mi pricati o manama i greskama Cerica ( ima ih i svaki sljedeci reis ce ih imati) ali cinjenica je da ovi navedeni 'novinari' nikad nece cestitati ni jednom vjerskom sluzbeniku nista OSIM kada taj uradi nesto protiv sebe i svog dzemata...
Odakle ti to? Pa podržali su Karića, Spahića i Hafizovića kada su progovorili protiv faraona. Drugo je ako misliš da su oni radili protiv svog džemata :roll:
MUNAFIK wrote:Postavis li ti sebi pitanje (kao vjernik) sta je cilj ove medijske hajke na IZ?
Mislis da to oni rade da bi ojacali IZ i muslimane vjernike?
Radi cega ti zelis da budes dio te medijske hajke i da prenosis i na neki nacin podrzavas one bljuvotine i lazi i pozive na mrznju koju plasiraju pomenuti novinari i njima slicni?
Slušaj, ne mislim da su pomenuti neke cvjećke. Ali ako moram birati sigurno ću se staviti na njihovu stranu, a protiv onih koji su ovu državu i narod srozali na najniže grane u zadnjih stotinjak godina (SDA i IZ). IZ ne osjećam svojom jer znam način njenog funkcionisanja i mislim da iz nje kakva je sad ne može proizaći ništa dobro za muslimane. Tako da kad neko napada faraona i IZ to me ne vrijeđa. Ako neko napada islamske svetinje (što mislim da dotični ne rade), mogu se naći uvrijeđenim, ali takvi rade na svoju štetu, i sigurno ne mogu naštetiti nečemu što postoji 1400 godina.
Tanka je linija između provokacije i satire, te mržnje. Prva pjesma predstavlja po meni ono prvo, a druga drugo.

Toliko su je srozali da IZ postoji 120 godina i ima cvrst i nepoljuljan status, a Bosna koja postoji 1000 godina ne moze da se sabere i oduzme i da bude svoja od odlaska Tita pa na ovamo. Da se kojim slucajem moze jos vise podijeliti, podijelili bi je . I to nije posljedica politike rijaseta IZ, vec sebicnosti pojedinaca unutar Bosanskog naroda i posljedica kicenja tudjim zastavama. Sto se tice pjesama obje su truba...
batigol

#79 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''

Post by batigol »

Toliko su je srozali da IZ postoji 120 godina i ima cvrst i nepoljuljan status, a Bosna koja postoji 1000 godina ne moze da se sabere i oduzme i da bude svoja od odlaska Tita pa na ovamo. Da se kojim slucajem moze jos vise podijeliti, podijelili bi je . I to nije posljedica politike rijaseta IZ, vec sebicnosti pojedinaca unutar Bosanskog naroda i posljedica kicenja tudjim zastavama. Sto se tice pjesama obje su truba...
al je bosna bila do odlaska tita...sve je imala samo sebe ne....i bila je svoja...
doduse nekima koji su bilo u toj vladajucoj garnituri je bila posve ok, al eto prodje i njihovo vrijeme pa im se sad odmah nesto ne svidja...proklet je taj insan, nezna i nemoze drugacije....
shalaedin

#80 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''

Post by shalaedin »

Orbini wrote:
Stav kako su neki mediji patriotski i rodoljubivi a drugi izdajnicki i "anti" je cist primjer komunistickog pristupa. Paradoksalno ali istinito. Jer se u komunizmu nije sudilo ljudima po zaslugama nego po podobnosti. Trebam li ti pisati kako su provikani antimuslimanski mediji i novinari ustvari bili na braniku Bosne i muslimana od samog pocetka, i ostali do dan danas. Na drugaciji nacin od nekih drugih, ali ako, Boze moj, cilj je isti svima, a nacin drugaciji. Nisu li komunisti izmislili slogan "ko drugcije kaze, klevece i laze". Pa taj slogan danas najbolje koriste oni koji su samo upakovali stari sistem u toboze vjersko i nacionalono dusebriznistvo.

Hajmo realno - IZ je OK, ali ruku na srce je svoje povjerenje dala samo jednoj stranci i jednom mediju i njima ustupila djamijski pano.
Hajmo realno - Ceric je odavno osoba javnog i politickog zivota, oglasio se vise puta protiv ovih ili na strani onih unutar nas,.. i ako je u toj igri - nije imun na kritiku.
Hajmo realno - napad na njega se tumaci kao napad na cjeli umet, u prijevodu islam u BiH se ocituje u liku Cerica,.. tobejarabi.
Hajmo jos realnije - Ceric sprovodi privatizaciju vjere, sa kojim vaucerima neznam, ali postavlja tapiju nad vjerom i cije je vlasnistvo a ko je izopcen. Nije li takvo razdvajanje muslimana i antimuslimana i takvo prokazivanje anrimuslimana samo zato sto misle drugacije - ustvari velika steta za cjeli umet i razdor. A zbog cega - ko sta cita i ko sta kritikuje na dnevnopolitickom planu. Danas si prokazan kao izdajnik, antimusliman, petokolonas,.. za najmanju sitnicu zato sto je klika privatizovala vjeru i sebi dala za pravo da odluci ko je musliman a ko ne? Pa ko tu onda radi protiv umeta i dzemata?

Da ne ispadne da mrzim Cerica i IZ - ponovicu - ne mrzim, i postujem, vrlina i pozitivnosti je puno. Ali ima i pretjerivanja i gresaka u koracima koji se smiju spomenuti. Kritika na CErica i IZ nije napad na cjeli umet i islam opcenito. Taj ko je to izmislio ili u to vjeruje, nanosi vise stete nego sto misli jer islam srozava na nivo jednog covjeka ili jedne lokalne institucije. Najlakse je vikati i prokazivati izdajnike, petokolonase, antimuslimane, komunjare, munafike,... to je razmisljanje srednjeg vjeka i idolopoklonija drugar,.. cista dokonost onih koji se plase da ce dobiti rak od analitickog rasudjivanja. Velika vecina onih koji kritikuju spomenute bjele dvore i simbole moci IZ to ne rade zato sto mrze islam i sve islamsko. Vjeruj da je tako.
Odgovoricu ti po stavkama citirajuci dio po dio texta:
IZ se nije podrijedila jednoj stranci. Ona je znala da ustolici i Sda, a zadnji put je pomogla ustolicenje SBIH jer su nasjeli na Haretovu retoriku o ukidanju RS-a. U prethodnim postovima sam spomenuo par imama koji su bili u razlicitim strankama, a dobili su mjesto u vjecu svojih opstina. Na kraju su se morali odreci ili rada u vijecu ili rada u rijasetu. Stav reisa nemoze biti stav IZ prema politici jer ona je unutar sebe podijeljena, ali funkcionalna. Ko prati reisova izlaganja, moze primjetiti da je on hirovit covjek i emotivan i da uz dozu mudrosti koji nosi on nije covjek koji krije zelju za kompromisom i jedinstvom unutar Bosnjackog naroda. On je mnogo puta naglasavao da sve stranke koje brane Bosnjacke interese trebaju da imaju zajednicstvo u tome, navodeci SDA, SBIH i SDP.
Cerić treba biti kritikovan, ali ne moze se svaka njegova rijec izvlaciti iz konteksta i naglasavati kao da je dunjaluk propo ako je on to rekao. Nas medijski prostor treba da bude objektivniji a ne podredjeniji interesima pojedinih grupacija kojima smeta svijest Bosnjaka. Reis Ceric ima dosta dobrih poteza, ali ima i losih. Ali ko ih takodjer nema.
Ovo je malo pretjerano...
Ceric ne privatizuje vjeru... niti postavlja tapiju. Lose je to kada se muslimani izmedju sebe prepiru, to ne koristi njima, to koristi onima koji ne zele dobro muslimanima. Problem je sto svak donosi svoj sud o reisu i IZ. I onaj koga se to netice i onaj koga se tice. Recimo da se o Reisu puno gore pise u susjednim zemljama nego kod nas. Mozes naici na clanke tipa "Reis poziva ratu". Problem je sto prosipanje puke price, nepomaze nikome siri jaz. Recimo 60 minuta su na tapeti imali Vehabije, pa kad narod nije upio suplju, presli su na Selefije, pa kad narod opet nije popusio suplju, presli su na mudzahide, pa malo i na Reisa pa potom na IZ. Propaganda je upila vode samo kod onih koji su zatvoreni u tv kutije.

Po meni mediji su neobjektivni u BIH.
Ubistvo muslimana na putu u dzamiju u mostarskom naselju Luka, popračen je brzo sklepanim člankom u Oslobođenju po mahalskoj priči koja nije ni osvanula kako treba, kako su vjernici ubili jednog pijanca momka, potom je ubrzo i tema otvorena na ovome forumu u kojoj su se mogle procitati takve gadosti na racun tkz. Vehabija i vjernika, da bi se i Milosevic sami postidio takvih rijeci-
Kada se okrenula prica i kada se saznala stvarna istina, glasovi su utihnuli. Ostalo je samo par Gebelsa koji su i dalje pozivali na linc ljudi sa bradom i kratkim pantolama. Po meni mahom diskriminatora.

Recimo da je FTV o tome događaju objavila da je u sukobu vjernika i mladica poginuo jedan pristalica Vehabijskog pokreta, kao da tu noc i na tom mjestu, u tom sukobu nije poginuo covjek.
Po meni to je bezobrazluk i hinjaluk i licemjerje i takav po meni ne postuje novinarsku etiku, niti je profesionalac, niti je objektivan ... vec je diskriminator u sluzbi necijih interesa i totalno je los reprezent demokratskih vrijednosti koje brani. Ako uopste takve i brani.

Bolje je slusati i povoditi se za mahalskom pricom i sotonizirati ljude radi imidza koji se nekome ne svidja nego napraviti objektivnu emisiju u kojoj ce svaki pojedinac imati puno pravo da se priblizi gledaocima i isprica svoju pricu gledateljima kako bi razbio stereotipove koji se neznanjem o ljudima namecu.
zagorovac77

#81 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''

Post by zagorovac77 »

Da.

A bend svira i poruke šalje
Samo naprijed, kolj'te muslimane
Već su trofej osvojili prvi
U Mostaru prosuli su krvi
Pod naletom žestokoga pića
Odazva se grupica ''mladića''
Bandit do bandita mraka momci
FTV-a elitni pitomci

:sad: :sad: :sad:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#82 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''

Post by Chmoljo »

shalaedin wrote: A koga je u toj prici smjenio visoki predstavnik :)
preCjednika sabora IZ ;-)
shalaedin

#83 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''

Post by shalaedin »

Chmoljo wrote:
shalaedin wrote: A koga je u toj prici smjenio visoki predstavnik :)
preCjednika sabora IZ ;-)
mislis na Edhema the Boy-a iz Parlamentarnih Mučki FBIH-a ... jbg to je za IZ minus kod naroda...
ali to je stara vijest skoro 2 godine...
Orbini

#84 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''

Post by Orbini »

shalaedin

Mrsko mi je replicirati na tvoje odgovore, pogotovo kada samo tvrdis a ne argumentujes. Tako se moze tvrditi bilo sta.

Imamo vise politickih partija bosanske orjentacije, ili onih za koje najvise glasaju Bosnjaci. I znaju ptice na grani da je od samog pocetka pa do danas IZ dala naklonost samo jednima. Licno znam SDP-ovaca i Liberala koji su vjernici muslimani i drze se suneta. Ali mi danas imamo stereotip gdje se kao zna ko je na strani muslimana a ko protiv pa su isti po kriterijima IZ - antimuslimani. O tim stereotipima i tim standardima ti ja i govorim. Velika vecina danas prokazanih komunjara i antimuslimana su bili na braniku Bosne kada je trebalo i branili muslimane od istrebljenja. Pa mnogima drugima ne smeta da upere prst za svaki sitnicu drugacijeg misljenja i opale po pamfletima. Ko je za to najvise kriv - pa upravo IZ koja je dala naklonost samo jednima i na svaku kritiku se branila pamfletima. Zato danas imamo jednu nakaradan standard kojeg neces naci nigdje u svijetu. A to je kada kritikujes IZ i reisa - tumaci se kao napad na cjeli umet i onima koji kritikuju smeta sve muslimansko. To nazalost jeste tako. Ama bas svaki put kada se kritikovalo - reakcija je odmah bila - smeta im sve muslimansko, mrze muslimansko, antimuslimani, komunjare, izdajnici,.... bez imalo analize, razmisljanja.
Nije li sam Ceric prije par godina naznacio neke medije kao izdajnicke(S.B.BHdani,Oslobodjenje). GDje to ima da vrhovni vjerski poglavar govori narodu koji mediji su ispravni a koji izdajnicki? Spomenuti mediji nisu zlatni i imaju stotine mana i gresaka - ali niko nema pravo da ih nazove izdajnicima i antimuslimanima. Zasto se zmiri na ostalo pisanje o genocidu, cetnicima, islamofobiji,.. i njihova uloga u ratu - a hvata se za sitnice poput kritike ilegalnim tokovima novca unutar IZ. Znaci mozes biti ultrabosnjacina, najveci patriota, najbolji borac na braniku Bosne,... ali ako samo malo dirnes u IZ i Cerica - ti si antimusliman, i izdajnik. Takav kriterij gdje se neko sudi po podobnosti a ne zaslugama je cist komunisticki atavizam - samo drugacije upakovan. Ironicno je da oni sto najvise nalijepe sa komunjarama - ustvari imaju najvise tih karakteristika.
I to je fakta, mozes pisati kako nije tako - znamo jak odobro danas u bosnjackom drustvu ko je provikani veliki musliman a ko komunjara. I ljudi, i stranke i mediji.

Hajmo dalje - jeli Ceric privatizira vjeru - bezbeli to radi. Za njegovog "mandata" je odjednom mnostvo antimuslimana u Bosnjaka - vise izdajnika nego sto ih je ikad bilo - a velika vecina dokazane BiH patriote i branitelji. Ako pogledas te ljude kako privatno zive i sta brane - tesko bi nasao antimuslimane. Jedini kriterij je kritika ili nekritika jedne institucije i jednog covjeka. A to je tapija jarane, privatizacija. Nije li se desilo da se djamija u Sarajevu prvi put zakljuca u toliko vjekova, zbog vehabija? Licno ne mirisim vehabije, ali oni su samo sigurnosni problem, a ne vjerski - imaju pravo da vjeruju kako hoce i ako nema dovoljno vjernika po IZ standardu da popuni saf - mogu samo plakati sto ima drugih za to.

Slazem se da mediji pretjeruju, preuvelicavaju,.. ali tesko da se islamofobija moze generalno nekom prilijepiti kao licna karta. To je opet minoran problem - islamofobija je zanemarljivo mala u Bosnjaka. Istina je da imamo razlicite poglede i pristupe vjeri, ali to nije islamofobija jednih a ispravnost drugih. Onaj ko je tu napravio rez i oznacio odredjene grupacije, partije, medije,.. kao antiislamske samo zbog kritike - je napravio vecu stetu po umet nego iko do sada.
I reci cu jos jednu stvar. Nemam nista provit katolicke crkve, respektujem, ali ima nekih stvari koje se meni licno ne svidjaju - neka mi prisutni oproste. I u tom kontekstu mi incijativa i djelatnost IZ i Cerica zadnjih godina sve vise lici na kopiranje kat. crkve. Dakle, grandioznost, velelepnost, raskos, lova, konzervativnost i jednoumlje, korupcija i uplitanje u politiku.
shalaedin

#85 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''

Post by shalaedin »

Orbini wrote:shalaedin

Mrsko mi je replicirati na tvoje odgovore, pogotovo kada samo tvrdis a ne argumentujes. Tako se moze tvrditi bilo sta.

Imamo vise politickih partija bosanske orjentacije, ili onih za koje najvise glasaju Bosnjaci. I znaju ptice na grani da je od samog pocetka pa do danas IZ dala naklonost samo jednima. Licno znam SDP-ovaca i Liberala koji su vjernici muslimani i drze se suneta. Ali mi danas imamo stereotip gdje se kao zna ko je na strani muslimana a ko protiv. O tim stereotipima i tim standardima ti ja i govorim. Velika vecina danas prokazanih komunjara i antimuslimana su bili na braniku Bosne kada je trebalo i branili muslimane od istrebljenja. Pa mnogima drugima ne smeta da upere prst za svaki sitnicu drugacijeg misljenja i opale po pamfletima. Ko je za to najvise kriv - pa upravo IZ koja je dala naklonost samo jednima i na svaku kritiku se branila pamfletima. Zato danas imamo jednu nakaradan standard kojeg neces naci nigdje u svijetu. A to je kada kritikujes IZ i reisa - tumaci se kao napad na cjeli umet i onima koji kritikuju smeta sve muslimansko. To nazalost jeste tako. Ama bas svaki put kada se kritikovalo - reakcija je odmah bila - smeta im sve muslimansko, mrze muslimansko, antimuslimani, komunjare, izdajnici,.... bez imalo analize, razmisljanja.
Nije li sam Ceric prije par godina naznacio neke medije kao izdajnicke(S.B.BHdani,Oslobodjenje). GDje to ima da vrhovni vjerski poglavar govori narodu koji mediji su ispravni a koji izdajnicki? Spomenuti mediji nisu zlatni i imaju stotine mana i gresaka - ali niko nema pravo da ih nazove izdajnicima i antimuslimanima. Zasto se zmiri na ostalo pisanje o genocidu, cetnicima, islamofobiji,.. i njihova uloga u ratu - a hvata se za sitnice poput kritike ilegalnim tokovima novca unutar IZ. Znaci mozes biti ultrabosnjacina, najveci patriota, najbolji borac na braniku Bosne,... ali ako samo malo dirnes u IZ i Cerica - ti si antimusliman, i izdajnik. Takav kriterij gdje se neko sudi po podobnosti a ne zaslugama je cist komunisticki atavizam - samo drugacije upakovan. Ironicno je da oni sto najvise nalijepe sa komunjarama - ustvari imaju najvise tih karakteristika. A osnovna je - da se na svaku konstuktivnu kritiku svrstavas u one nepodobne.

I to je fakta, mozes pisati kako nije tako - znamo jak odobro danas u bosnjackom drustvu ko je provikani veliki musliman a ko komunjara. I ljudi, i stranke i mediji.

Hajmo dalje - jeli Ceric privatizira vjeru - bezbeli to radi. Za njegovog "mandata" je odjednom mnostvo antimuslimana u Bosnjaka - vise izdajnika nego sto ih je ikad bilo - a velika vecina dokazane BiH patriote i branitelji. Ako pogledas te ljude kako privatno zive i sta brane - tesko bi nasao antimuslimane. Jedini kriterij je kritika ili nekritika jedne institucije i jednog covjeka. A to je tapija jarane, privatizacija. Nije li se desilo da se djamija u Sarajevu prvi put zakljuca u toliko vjekova, zbog vehabija? Licno ne mirisim vehabije, ali oni su samo sigurnosni problem, a ne vjerski - imaju pravo da vjeruju kako hoce i ako nema dovoljno vjernika po IZ standardu da popuni saf - mogu samo plakati sto ima drugih za to.

Slazem se da mediji pretjeruju, preuvelicavaju,.. ali tesko da se islamofobija moze generalno nekom prilijepiti kao licna karta. To je opet minoran problem - islamofobija je zanemarljivo mala u Bosnjaka. Istina je da imamo razlicite poglede i pristupe vjeri, ali to nije islamofobija jednih a ispravnost drugih. Onaj ko je tu napravio rez i oznacio odredjene grupacije, partije, medije,.. kao antiislamske samo zbog kritike - je napravio vecu stetu po umet nego iko do sada. Ponavljam - licno znam vjernike koji su po kriterijima IZ i Cerica su antimuslimani. Kako to mozes objasniti?
Nepostoji islamofobija među muslimanima, to je smjesno za spomenuti. Samo postoji proturena diskriminacija muslimana i jedan medijski rat koji može da dovede do podijela među samim Bošnjacima na ove ili one. A to nekoristi Bošnjacima već onima koji žele na drugi način u miru da podijele i pokore čuvare Bosne i sve one koji s njima Bosnu vole, a nisu Bošnjaci po etnickoj pripadnosti. Reis se suvise puno napada i institucija IZ u BIH-a, zasto? Pa zato sto ona i sa svim manama je prejak faktor svijesti u Bošnjaka.
Ona ljude vraća sječanju, a ne zaboravu kako im se nebi ponovilo ono sto im se ponavlja vec stoljecima a to je podijele, genocid i egzodus. Bosnu su i prije dijelili i danas dijele i kada bi se zadnja nit od IZ otkacila, nase stanje bi bilo dosta gore. Mozda ovaj reis nije idealan poglavar ali svakako nije mrlja jer bilo koji nasljednik njegov bi prolazio kroz sve ovo kao sto prolazi i on ili cak jos i gore da je i puno bolji. Istina je da je sva medijska hajka proizvod necijeg interesa i da takva hajka prouzrokuje i neadekvatan odgovor reisa i IZ-e koja se pored ovoga problema bori sa more problema koje IZ ima. Kritika treba biti objektivna, zato sto neko idem djonom na nogu neciju bez potrebe je za zutog ili crvenog kartona. E posto kod nas kartona nema kada je u pitanju novinarstvo to jest nema banova za mogucu klevetu i lazi, onda jedan istup reisa o izdajnicima je samo kao prigovor bespotrebno fauliranog igraca jer da isti imaju validan argument o nekim reisovim igricama, isti bi dobio dobio ban tj. dobio bi optuznicu i bio bi pred sudom BIH-a. Bio bi mu srusen kredibilitet i ugled, a i bio bi suspendovan sa funkcije koju obnasa.

Sto se tice dzamije i zakljucavanje dzamija, to je usljedilo nakon kritike tkz Vehabija zbog politike rijaseta da neko drugi od muslimana ne moze da boravi u dzamiji bez saglasnosti IZ (npr. recimo jednog predavaca koji je zavrsio Fakultet Islamskih nauka u Medini i par ljudi koji hoce da cuju o Islamu tjeraju iz dzamije i nedaju im da borave između dva namaska vakta) , pomalo monopolna politika IZ BIH-a prema dzamijama kao da su Islam i dzamije samo bosansko pravo, a ne pravo svih ljudi svijeta .

Što se tiće tkz. Vehabija ili Selefija oni nisu nikakva prijetnja BIH-i i sigurnosti ove zemlje. Nekome imponuje da se oni prikazu tako zbog njihove interpretacije Islama koja nije nalik Bosanskoj, vec onoj koja doista lici stvarnoj interpretaciji Islama, kako bi se muslimani među sobom podijelili i kako bi oni klicali od sreće kada bi došlo do sukoba između njih. Brade su unazad 60 godina nosile i naše dede, a nane nase hidzabe... neki su se stidjeli toga jer su mislili da ih to unazađuje pa su posegnuli sa modernizacijom vjere trazeci i praveci sebi olaksice koje im niko nije dozvolio tj. nastojali su da ohalale nesto sto dragi Bog zabranio. Pa su polako brade obrijali, a nene nam razodjenuli. Vremenom se razodjenuo i iman, a vjera je prezivjela na plecima pojedinih nana i deda koji se nisu stidjeli onoga sto su i ko su.

Međutim nekome je zasmetalo to sto se neko vratio svojim starim vrijednostima u zelji da bude sto bolji covjek. Ne kazem ja da medju muslimanima s bradom ili bez nje nema kukolja, ali tim kukoljem treba da se zabavljaju vlasti a ne mi obicni ljudi jer nama ne treba strah i diskriminacija, kad strah proizvede jaz, a jaz se produbi onda nije tesko napraviti smutnju medju ljudima. A danas se tako radi i postupa... Zavadi pa vladaj taktika nekome itekako odgovara.

Onaj ko poznaje Islam zna sta smije, a sta nesmije koje su granice izmedju vjernika i onoga ko nevjeruje, sta mu je dozvoljeno a sto nije, zna sta Islam trazi od njega i shodno mogucnostima on se pridrzava toga. Ako mu je neki propis tezak jer mu je iman (vjerovanje) slab, onda on kad pogrijesi on to prizna a ne olaksava sebi, ne trazi opravdanje i nemjenja vjeru kako bi sebi olaksao. Vec se bori kako bi svoju strast ugusio i pobjedio svoje mane. Muslimanu nije duznost da mjenja svoju vjeru, vec da je sljedi sto bolje i da sto vise o njoj uci.

IZ ima mana i vrijednosti, tako i njen poglavar, ali njime itekako ima ko da se zanima kada zakone ove zemlje prekrsi, a ako i nema, ima se ko o njegovome lopovluku da brine... Nevoli Bog silnike koji se ohole i koji ustrajavaju u zlu... svacija ce izaci na vidjelo i ovdje i tamo... Mi nevidimo kako su neki odjednom poletili i na kraju ponizeni bili svi oni koji su se oholili ili na to ne obracamo paznju dovoljno...

Tako ce biti i sa reisom, ako u njemu ne bude ni u upola covjeka kakvim se prikazuje... na kraju ce i on pred sudom ovim ili onim braniti svoj obraz...
Orbini

#86 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''

Post by Orbini »

shalaedin
Nepostoji islamofobija među muslimanima, to je smjesno za spomenuti. Samo postoji proturena diskriminacija muslimana i jedan medijski rat koji može da dovede do podijela među samim Bošnjacima na ove ili one.
Ja govorim o bosnjackom djelu i jedina diskriminacija koja tu postoji je prokazivanje mnogih kao antimuslimana, izdajnika i sl. Smijesno je i pomisliti da danas muslimani u bosnjackom djelu nemaju prava i da ih toboze komunjare diskriminisu. Ovaj dio Bosne je defakto muslimanski u svim porama, dovoljno je da se proseta svakom carsijom i vidi dali iko slobodno ispovjeda i pokazuje svijetu sta je ili to radi niskog profila. Jedina diskriminacija i razdor koji postoji medju muslimanima je izazvan od trijumvirata SDA-IZ-Avaz koji su podjelili muslimane na patriote i izdajnike, podobne i anti. Nemaju tu svjetski mediji nista sa time i ovaj tkzv. rat protiv terorizma, opcenito hajka na muslimane - Bosnjaci su na to imuni, sak i onaj najgluplji dio - ne zato sto smo urodjeni analiticari - vec zato sto je svako imao negativna iskustva sa time. Dakle - nije tacno da mnogi kupe u trepavice svjetske medije i islamofobiju i to prilagodjavaju nasim prilikama. To je jako jeftin odgovor, jako jeftina izvlakusa onih koji su bili prozvani pa nisu nasli bolji odgovor osim urote. Kada Bosnjaci muslimani kritikuju neke iz nasih redova - to rade iz zbog drugacijeg pogleda na stvari ili pristupa - a ne sto je CNN, glas srpske, ... rekao ili neki holivudski film preneseno prenio. Antiislamske medije, partije, ljude,.. u Bosnjaka su izmislili Bosnjaci koji su prozvani za korupciju, megalomanizam, katolizaciju islama, lopovluk, monopol,... pa se ne mogu drugacije braniti negoli upotrijebiti stari komunisticki model koji glasi "ko drugcije kaze - klevece i laze".

Što se tiće tkz. Vehabija ili Selefija oni nisu nikakva prijetnja BIH-i i sigurnosti ove zemlje. Nekome imponuje da se oni prikazu tako zbog njihove interpretacije Islama koja nije nalik Bosanskoj, vec onoj koja doista lici stvarnoj interpretaciji Islama, kako bi se muslimani među sobom podijelili i kako bi oni klicali od sreće kada bi došlo do sukoba između njih. Brade su unazad 60 godina nosile i naše dede, a nane nase hidzabe... neki su se stidjeli toga jer su mislili da ih to unazađuje pa su posegnuli sa modernizacijom vjere trazeci i praveci sebi olaksice koje im niko nije dozvolio tj. nastojali su da ohalale nesto sto dragi Bog zabranio.
Poslije ubistva one katolicke obitelji i uhicenja grupe sa eksplozivom(Bektasevic), i otvorenih simpatija prema kaidi i sl. imam osnovano pravo da ih smatram sigurnosnim problemom. Nisu jedini da te preduhitrim prije nego spomenes cetnike kao opravdanje, ali da su bezazleni - nisu. A brade koje mozemo vidjeti na starim slikama nisu vehabijske, i nisu ih nosili svi. To je jedna velika zabluda. Tada, prije 100 i vise god. su u istom safu stajali i bradati i cosavi, i pod fesom i ahmedijom, i u odjijelu i caksirama,... nije bilo nikakvog tkzv. izvornog islama made in Saudija da propisuje tacnu crtu brijanja i duzinu hlaca. Da je bilo poslije kompleksa i modernizacije - jeste - ali danas toga nema - nije nikoga sramota svoje vjere i tradicije. Te komplekse i modernizacije danas izmisljaju prozvani za korupciju, megalomanizam, katolizaciju islama, lopovluk, monopol,... pa se hvataju bjelosvjetskih predrasuda i islamofobija i nastoje to pripisati kritickom djelu Bosnjaka. Ko biva nemamo mozga da sami razlucimo sta je ispravno bilo vjerski ili pravno - pa se povodimo svjetskim predrasudama.
IZ ima mana i vrijednosti, tako i njen poglavar, ali njime itekako ima ko da se zanima kada zakone ove zemlje prekrsi, a ako i nema, ima se ko o njegovome lopovluku da brine... Nevoli Bog silnike koji se ohole i koji ustrajavaju u zlu... svacija ce izaci na vidjelo i ovdje i tamo... Mi nevidimo kako su neki odjednom poletili i na kraju ponizeni bili svi oni koji su se oholili ili na to ne obracamo paznju dovoljno...
Problem je u tome sto se Iz sama upustila u politiku, i sama svrstala u neki tabor - i danas kao treba biti imuna. Lako je reci da i oni grijese, ali zasto se skace odmah u odbranu islama i tvrdi da kriticarima smeta sve islamsko? U tome je problem - pojedine novine, stranke, ljudi kritikuju mnogo toga, ali kada makar i sporedno spomenu IZ - skace vjerna armija koja brani islam od izdajnika i nevjernika. Znaci ipak imamo nastavak komunizma ali ne u provikanim komunjarama - vec u "nedodirljivima" koji su odavno prisvojili sebi tapiju nad vjerom, rodoljubljem, istinom,...
shalaedin

#87 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''

Post by shalaedin »

Orbini wrote:shalaedin
Nepostoji islamofobija među muslimanima, to je smjesno za spomenuti. Samo postoji proturena diskriminacija muslimana i jedan medijski rat koji može da dovede do podijela među samim Bošnjacima na ove ili one.
Ja govorim o bosnjackom djelu i jedina diskriminacija koja tu postoji je prokazivanje mnogih kao antimuslimana, izdajnika i sl. Smijesno je i pomisliti da danas muslimani u bosnjackom djelu nemaju prava i da ih toboze komunjare diskriminisu. Ovaj dio Bosne je defakto muslimanski u svim porama, dovoljno je da se proseta svakom carsijom i vidi dali iko slobodno ispovjeda i pokazuje svijetu sta je ili to radi niskog profila. Jedina diskriminacija i razdor koji postoji medju muslimanima je izazvan od trijumvirata SDA-IZ-Avaz koji su podjelili muslimane na patriote i izdajnike, podobne i anti. Nemaju tu svjetski mediji nista sa time i ovaj tkzv. rat protiv terorizma, opcenito hajka na muslimane - Bosnjaci su na to imuni, sak i onaj najgluplji dio - ne zato sto smo urodjeni analiticari - vec zato sto je svako imao negativna iskustva sa time. Dakle - nije tacno da mnogi kupe u trepavice svjetske medije i islamofobiju i to prilagodjavaju nasim prilikama. To je jako jeftin odgovor, jako jeftina izvlakusa onih koji su bili prozvani pa nisu nasli bolji odgovor osim urote. Kada Bosnjaci muslimani kritikuju neke iz nasih redova - to rade iz zbog drugacijeg pogleda na stvari ili pristupa - a ne sto je CNN, glas srpske, ... rekao ili neki holivudski film preneseno prenio. Antiislamske medije, partije, ljude,.. u Bosnjaka su izmislili Bosnjaci koji su prozvani za korupciju, megalomanizam, katolizaciju islama, lopovluk, monopol,... pa se ne mogu drugacije braniti negoli upotrijebiti stari komunisticki model koji glasi "ko drugcije kaze - klevece i laze".

Što se tiće tkz. Vehabija ili Selefija oni nisu nikakva prijetnja BIH-i i sigurnosti ove zemlje. Nekome imponuje da se oni prikazu tako zbog njihove interpretacije Islama koja nije nalik Bosanskoj, vec onoj koja doista lici stvarnoj interpretaciji Islama, kako bi se muslimani među sobom podijelili i kako bi oni klicali od sreće kada bi došlo do sukoba između njih. Brade su unazad 60 godina nosile i naše dede, a nane nase hidzabe... neki su se stidjeli toga jer su mislili da ih to unazađuje pa su posegnuli sa modernizacijom vjere trazeci i praveci sebi olaksice koje im niko nije dozvolio tj. nastojali su da ohalale nesto sto dragi Bog zabranio.
Poslije ubistva one katolicke obitelji i uhicenja grupe sa eksplozivom(Bektasevic), i otvorenih simpatija prema kaidi i sl. imam osnovano pravo da ih smatram sigurnosnim problemom. Nisu jedini da te preduhitrim prije nego spomenes cetnike kao opravdanje, ali da su bezazleni - nisu. A brade koje mozemo vidjeti na starim slikama nisu vehabijske, i nisu ih nosili svi. To je jedna velika zabluda. Tada, prije 100 i vise god. su u istom safu stajali i bradati i cosavi, i pod fesom i ahmedijom, i u odjijelu i caksirama,... nije bilo nikakvog tkzv. izvornog islama made in Saudija da propisuje tacnu crtu brijanja i duzinu hlaca. Da je bilo poslije kompleksa i modernizacije - jeste - ali danas toga nema - nije nikoga sramota svoje vjere i tradicije. Te komplekse i modernizacije danas izmisljaju prozvani za korupciju, megalomanizam, katolizaciju islama, lopovluk, monopol,... pa se hvataju bjelosvjetskih predrasuda i islamofobija i nastoje to pripisati kritickom djelu Bosnjaka. Ko biva nemamo mozga da sami razlucimo sta je ispravno bilo vjerski ili pravno - pa se povodimo svjetskim predrasudama.
Problem je u tome sto se Iz sama upustila u politiku, i sama svrstala u neki tabor - i danas kao treba biti imuna. Lako je reci da i oni grijese, ali zasto se skace odmah u odbranu islama i tvrdi da kriticarima smeta sve islamsko? U tome je problem - pojedine novine, stranke, ljudi kritikuju mnogo toga, ali kada makar i sporedno spomenu IZ - skace vjerna armija koja brani islam od izdajnika i nevjernika. Znaci ipak imamo nastavak komunizma ali ne u provikanim komunjarama - vec u "nedodirljivima" koji su odavno prisvojili sebi tapiju nad vjerom, rodoljubljem, istinom,...
ubistvo katolicke porodice je pocinio covjek koji je osudjen i izdrzava kaznu u zatvoru u zenici, kojeg su i sami doktori proglasili mentalno nepodobnim, za grupu sa eksplozivom sam cuo, o tome slucaju stvarno slabo ista i znam, a to sto si rekao da su tkz. vehabije simpatizeri al Kaide je sranje, kao sto je i sranje sa Alzirskom grupom bio slucaj koji je pokazao da su ti ljudi bespotrebno bili poslani tamo...

Danas je mnoge stid svoje tradicije i vjere jer da nije u Bosni tako, stanje po pitanju vjere nebi bilo ovakvo kakvo jeste, a to pokazuje i stanje u drustvu. Kad bi se vjera mjerila po velicini polumjeseca na grudima i krsta svi bi ovdje bili extra vjernici.

Napad na IZ je napad na jednu vjersku instituciju, oni nisu ni SDA ni SBIH ni neka partija... O njenom radu brinu njeni sluzbenici, a takodjer odgovaraju i pred institucijama ove zemlje kao i svaki gradjanin BIH-a odgovaraju za oosljedice svojih gresaka prema ovome zakonu. Oni nisu direktni ucesnici vlasti i nisu imuni... Njima itekako smeta kritika od nepodobnih jer ovo nije doba kada ikome osim drzavi IZ treba da snosi racune, ovo nije komunizam da IZ mora da radi po interesu neke stranke... Ona je hiljadu puta mjenjala pokusali da se prilagodi stanju na terenu i pomognu ljudima .Bili su partneri SDA, pa i SBIH-a ... Pokusavali su sa svima da razgovaraju prije drugih... Kad niko nije htio u Banske dvore oni su posli, puno prije drugih politicara pricali iza zatvorenih vrata sa Dodikom ... Kritikovali su svakoga ko je i zasluzio i ko nije, ali i njih su kritikovali jos zesce...

Ako je reis komunista, onda su to definitivno Zlatko, Tihi, Dodo, Hare i svi oni koji i nakon poraza svoja mjesta nemjenjaju jer kad jednom izgube obraz ne napustaju fotelje na kojim su vec ih zamjene nekim manje podobnim... samo naprave rotaciju...

Mozda ja i ti necemo usaglasiti stavove, ali sva medijska hajka na IZ ne odgovara Bosnjacima jer pored razjedinjenih politicara jedino sto okuplja Bosnje u jednu cijelinu je nepodijeljena IZ. Ma kakva god da je ona, ona nije ni SDA, ni SBIH, ni SDP.

Kad bi ove tri stranke koncezusom branili zdruzeno interese svih koji sebe mogu nazvati Bosancima bez obzira ko su i sta su i kad bi u tome bili upola uspjesniji od IZ-e koja brani samo prava Bošnjaka (vjernika posebice), bili bi na sedmome nebu.
Orbini

#88 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''

Post by Orbini »

shalaedin
Danas je mnoge stid svoje tradicije i vjere jer da nije u Bosni tako, stanje po pitanju vjere nebi bilo ovakvo kakvo jeste, a to pokazuje i stanje u drustvu.
Otkud ti znas jeli nekoga stid svoje vjere ili ne? Konkretno i jasno pitanje. Govorimo o osjecajima, gdje ne mozes biti siguran ni za nekoga bliskog, a kamoli za dobar dio naseg korpusa. I gdje je tu logika? Kada govorimo o nasim prilikama, govorimo dakle o bosnjackom djelu, Bihac, Sarajevo, Zenica, Tuzla,... gdje je apsolutna muslimanska vecina i gdje uopste ne postoji nikakav standard gdje je posvecenost vjeri nesto nepolarno, nemoderno,.. naprotiv. Bilo koji stranac koji prodje kroz gradove sa nasom vecinom, ima jasnu predstavu koja vjera tu dominira.

Lako je ponavljati pamflete, ali de se malo zapitaj gdje je logika u tome. Osnovni i nerjetko jedini odgovori strane koja instiktivno brani IZ i reisa su:
- stide se svoje vjere i tradicije, i zato im smetaju oni sto se ne stide.
- pomamili se za svjetskim medijima i islamofobijom pa se nakacili na isto.

Te odgovore ili opravdanja su izmislili neki koji nisu mogli bolje objasniti prozivke za korupciju, instituonalizaciju, petljanje u politiku, promoviranje drustvenih standarda,...
Za ovo prvo - niko nema dokaza, kakav je to argument gdje se nagadjaju osjecanja nekih drugih i prica o tudjim kompleksima i stidovima je kao neki odgovor. To me dobrano podsjeca na onu srpsku "stide se svog porjekla al nece da priznaju".
A ovo drugo nema apsolutno nikakve logike niti interesa kod nas. Kao prvo, nema tog Bosnjaka ma kakve orjentacije koji nije imao negativna iskustva sa islamofobijom i koji vjeruje da je islam u biti teroristicki. Tako da niko ne vjeruje u svjetske islamofobicne napise i emisije, filmove, vijesti,... - podsjecam ovo nije Kanada ili Norveska - ovo je zemlja koja ima vise vjekova tradicije islama i gdje islamofobija, rat protiv islama nikada nije birao zrtve pogadjajuci samo vjernike a stedeci ateiste. I koji interes u svemu tome. Sta to imaju neki mediji i stranke od kacenja na svjetske predrasude - koji interes u nas.

Jednostavno ne shvatate da je kritika IZ i reisu iz nekih skroz drugih namjera, pocev od najboljih - pa do poimanja naseg drustva i uloge vjere u njemu gdje mnogi misle da IZ i reisu nije mjesto u politici niti bilo kakvom taboru izvan svojih okvira. Zar je toliko tesko dati prostor za takve odgovore umjesto da se vjecito povlaci za glupave pamflete o necijem stidu ili povodljivosti koje niti mozes dokazati niti imaju logike.
Napad na IZ je napad na jednu vjersku instituciju, oni nisu ni SDA ni SBIH ni neka partija... O njenom radu brinu njeni sluzbenici, a takodjer odgovaraju i pred institucijama ove zemlje kao i svaki gradjanin BIH-a odgovaraju za oosljedice svojih gresaka prema ovome zakonu. Oni nisu direktni ucesnici vlasti i nisu imuni... Njima itekako smeta kritika od nepodobnih jer ovo nije doba kada ikome osim drzavi IZ treba da snosi racune, ovo nije komunizam da IZ mora da radi po interesu neke stranke... Ona je hiljadu puta mjenjala pokusali da se prilagodi stanju na terenu i pomognu ljudima .Bili su partneri SDA, pa i SBIH-a ... Pokusavali su sa svima da razgovaraju prije drugih... Kad niko nije htio u Banske dvore oni su posli, puno prije drugih politicara pricali iza zatvorenih vrata sa Dodikom ... Kritikovali su svakoga ko je i zasluzio i ko nije, ali i njih su kritikovali jos zesce...
Onog momenta kada IZ ustupi svoj pano jednoj stranci, kada njeno clanstvo je istovremeno i clanstvo u samo jednoj stranci, kada se ukljuce u medijsku konkurenciju i svrstaju ju jedna tabor i krenu naznacavati ko je izdajnik a ko podoban po kriteriju glasanja, citanja,... tada vise nisu samo vjerska institucija - tada su neciji advokati i dio nekog tabora. A znamo jako dobro da je SDA d osad aimala 99% naklonosti, onih 1% SBiH se ne racuna. I tada nisu imuni na kritiku, nedodirljivi i eto samo vjerska institucija. Da su samo vjerska institucija - nebi se petljali u politiku i podobnost medija, skolstvo,... i napad na njih bi bio neosnovan. Da se petljaju ali sa platforme nekih opstih bosnjackih interesa i neceg sto je zajednicko svima - nebi ni tada bilo razloga za napad na njih. Ali kada se unutar bosnjackog drustva stave na stranu jednih a protiv drugih Bosnjaka, usputno naznacujuci po kojim je sve kriterijima neko nepodoban - to itekako zaslusuje kritiku. A buduci na osnovu kakvih sitnica i minornih stvari se mnogi Bosnjaci izopcavaju - kritika je prijeko potrebna i hitna.
Mozes ti sada opcenito reci da je OK da se i oni kritikuju, ali dokle se god instiktivno skace u njihovu odbranu i to povlaci kroz kontekst antimuslimanstva, stida, kompleksa, povodljivosti za svjetskim trendovima,... - to samo dokazuje da se napad na IZ i reisa dozivljava kao napad na cjeli umet i islam opcenito. A to je jarane nabitnija karakteristika komunizma - jer daje tapiju nad istinom i pravom samo jednima, ljude sudi po podobnosti a ne zaslugama. Nasa IZ sve vise pocinje liciti na katolicku crkvu iz nekih minulih vremena u Evropi kada su vladale sive eminencije. Novac, moc, raskos, velelepnost, monopol nad dusama, partnerstvo u vlasti,...

Ako je reis komunista, onda su to definitivno Zlatko, Tihi, Dodo, Hare i svi oni koji i nakon poraza svoja mjesta nemjenjaju jer kad jednom izgube obraz ne napustaju fotelje na kojim su vec ih zamjene nekim manje podobnim... samo naprave rotaciju...
Mozda ja i ti necemo usaglasiti stavove, ali sva medijska hajka na IZ ne odgovara Bosnjacima jer pored razjedinjenih politicara jedino sto okuplja Bosnje u jednu cijelinu je nepodijeljena IZ. Ma kakva god da je ona, ona nije ni SDA, ni SBIH, ni SDP.
Kad bi ove tri stranke koncezusom branili zdruzeno interese svih koji sebe mogu nazvati Bosancima bez obzira ko su i sta su i kad bi u tome bili upola uspjesniji od IZ-e koja brani samo prava Bošnjaka (vjernika posebice), bili bi na sedmome nebu
Sa ovime se slazem.
Post Reply