Remecenje javnog reda i mira - Dzamija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

insomnia78

#76 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija

Post by insomnia78 »

Trebo bi on ‘odzu posjetiti. Ako se treses prilikom ucenja Kur’ana nije to dobar znak
spreca

#77 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija

Post by spreca »

insomnia78 wrote:Trebo bi on ‘odzu posjetiti. Ako se treses prilikom ucenja Kur’ana nije to dobar znak
Znaci da sejtan izlazi iz njega :lol:
pustopoljina

#78 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija

Post by pustopoljina »

basicm wrote:Cuj kardiologu pored dzamije ruke se tresu...a sta ako zivi blizu beer festa?
Ili sta ako mu zena hrce?
E tad moze :( zivote...
Ako vec ides analogijom, odgovor ti se sam namece.
bosan

#79 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija

Post by bosan »

Ne smeta tebi Hodza vec tebi smeta sto nemozes popit :D :D Strpi se jos koji dan i ja drhtim sav :D :D
strucnjakdemagog

#80 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija

Post by strucnjakdemagog »

salik79 wrote:
animals wrote:
insomnia78 wrote:I Francuzi su neki dan ukinuli jednu crkvu koja je zvonila na svakih petnest minuta. Dobro nisu ukinuli ali su je ogranicili
Cuj na svaki 15 min..
jos to nisam dozivio..
znam da ovdje ima jedna ali podalje od mene pa zvoni oko 6 h uvecer..
ali ja je i ne cujem,,
gdje ce svaki 15 min..
pobunili bi se svi..nema toga ovdje..
U Tuzli pravoslavna crkva zvoni svakih 15 minuta. I to ono "blaze" zvono (na prvih 15 min jednom, na drugih dva puta, trecih tri i cetvrtih cetiri), a nakon toga, na puni sat, "jako" zvono, onoliko puta koliko je trenutno sati.
jesi siguran da je to pravoslavna crkva? koliko znam, katolicke zvone svakih 15 min. pravoslavne mozda 3x dnevno
salik79

#81 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija

Post by salik79 »

strucnjakdemagog wrote:
salik79 wrote:
animals wrote: Cuj na svaki 15 min..
jos to nisam dozivio..
ali ja je i ne cujem,,
gdje ce svaki 15 min..
U Tuzli pravoslavna crkva zvoni svakih 15 minuta. I to ono "blaze" zvono (na prvih 15 min jednom, na drugih dva puta, trecih tri i cetvrtih cetiri), a nakon toga, na puni sat, "jako" zvono, onoliko puta koliko je trenutno sati.
jesi siguran da je to pravoslavna crkva? koliko znam, katolicke zvone svakih 15 min. pravoslavne mozda 3x dnevno
100%, posto sam odrastao uz nju.
xoklix

#82 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija

Post by xoklix »

Tema ima potencijala samo takvog :D
vjeshalica

#83 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija

Post by vjeshalica »

insomnia78 wrote:Suti sta bi da imate crkvu koja zvoni svakih petnest minuta :lol:
Ja pisala na drugoj temi nedavno
Ima crkva na Dobrinji lupa svakih 15 minuta sreca ne udara po noci a ionako je nametljivo
Odavno je takk,vani ne daj boze da se nadjes u to vrijeme ima da se raspadnes...
Nezz nije 2 vijek da udara svakih 15min imamo svi po stotinu satova...
Ja sam jos poprilicno daleko od crkve al grmi na sve strane haus
vjeshalica

#84 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija

Post by vjeshalica »

animals wrote:
insomnia78 wrote:I Francuzi su neki dan ukinuli jednu crkvu koja je zvonila na svakih petnest minuta. Dobro nisu ukinuli ali su je ogranicili
Cuj na svaki 15 min..
jos to nisam dozivio..
ali ja je i ne cujem,,
gdje ce svaki 15 min..
Gdje zivis?
Lako je lupat u periferiji grada al da lupa u centru nece to niko dotle provocirat imas moj odgovor iznad
animals

#85 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija

Post by animals »

vjeshalica wrote:
animals wrote:
Cuj na svaki 15 min..
jos to nisam dozivio..
ali ja je i ne cujem,,
gdje ce svaki 15 min..
Gdje zivis?
Lako je lupat u periferiji grada al da lupa u centru nece to niko dotle provocirat imas moj odgovor iznad
Bec..zvoni i ovdje..ali ne svaki 15 min..
u stvari blizu mene nema , pa ne znam..
vjeshalica

#86 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija

Post by vjeshalica »

Kontala sam da si u SA...nista onda
muha_sa

#87 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija

Post by muha_sa »

spreca wrote:
insomnia78 wrote:Trebo bi on ‘odzu posjetiti. Ako se treses prilikom ucenja Kur’ana nije to dobar znak
treba iž njega išćerat zlo a ućerat dobro
mali jomu

#88 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija

Post by mali jomu »

vjeshalica wrote: Kontala sam da si u SA...nista onda

:lol: :lol: :lol: :thumbup:
spreca

#89 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija

Post by spreca »

muha_sa wrote:
spreca wrote:
treba iž njega išćerat zlo a ućerat dobro
miaslis zlo mu iscerat a dobro ucerat :lol:
LBVIEW

#90 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija

Post by LBVIEW »

.
Sanjarko

#91 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija

Post by Sanjarko »

:lol:
TheMule

#92 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija

Post by TheMule »

Sve religije su zaostale, i upraznjavaju samo formu, a ne sustinu, i od tud i problemi koje imamo u 21. stoljecu.

U ovo doba nema razloga za zvona ni ezane, jer su svi ljudi dobro informisani i izmislili smo satove i zbog dostignuca u astronomiji znamo tacno kad namaz pocinje. Radi tradicije i radi ljudi u dvoristu koji mozda uzimaju abdest ili pricaju, moze se dati blagi ezan bez oglasenja, i to je to.
džakailibu

#93 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija

Post by džakailibu »

Budi kao predsednik i reci istinu-arlaucu sa dzamija u 5 ujutro.
mali jomu

#94 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija

Post by mali jomu »

Kad vas ujutro mamurne Ezan probudi...
teuta06

#95 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija

Post by teuta06 »

u mjestu gdje živim ima blizu džamija... sad za vikend dosli su mi rođaci iz Hrvatske.. i sad sjedimo u kuci... kad moja rodica skace, zove drugog rođaka da izađu vani da cuju ezan.... a ja ga uopce nisam ni cula.... nije glasan...a toliko sam oguglala na njeg da ga i ne cujem...isto kao i crkvena zvona...kad sam vani onda se i cuje..

a ima raznih ljudi... kod katolika kad se sprema nevrijeme... pogotvo ljetne grmljavine... obicaj se da se moli na vratima...a i crkva treba zvonit (ima neki razlog, nisam sigurna pa da ne objasnjavam).. i tako prije desetak godina..spremalo se veliko nevrijeme...a zvonilo se rucno... treba se popet na zvonik i zvonit... i ugl nevrijeme je bilo i proslo..a crkva nije zvonila... nije ljudima pravo bilo sto nije zazvonilo...trebalo je,a bilo veliko nevrijeme....a valjda i svecenici i casne nisu mogli otici zvoniti zbog nevremena, bilo ih strah ili nesto... tako da ne moze se svima ugoditi...
mali jomu

#96 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija

Post by mali jomu »

teuta06 wrote: u mjestu gdje živim ima blizu džamija... sad za vikend dosli su mi rođaci iz Hrvatske.. i sad sjedimo u kuci... kad moja rodica skace, zove drugog rođaka da izađu vani da cuju ezan.... a ja ga uopce nisam ni cula.... nije glasan...a toliko sam oguglala na njeg da ga i ne cujem...isto kao i crkvena zvona...kad sam vani onda se i cuje..

a ima raznih ljudi... kod katolika kad se sprema nevrijeme... pogotvo ljetne grmljavine... obicaj se da se moli na vratima...a i crkva treba zvonit (ima neki razlog, nisam sigurna pa da ne objasnjavam).. i tako prije desetak godina..spremalo se veliko nevrijeme...a zvonilo se rucno... treba se popet na zvonik i zvonit... i ugl nevrijeme je bilo i proslo..a crkva nije zvonila... nije ljudima pravo bilo sto nije zazvonilo...trebalo je,a bilo veliko nevrijeme....a valjda i svecenici i casne nisu mogli otici zvoniti zbog nevremena, bilo ih strah ili nesto... tako da ne moze se svima ugoditi...

Ja sam iz Sarajevske Carsije, carsijaner pravi..... i kao dijete znam kad koja crkva zvoni ili ne zvoni, kad u nekoj od dzamija nema ili kasni ezan, sta se desava sa sinagogom.... kad se god nesto poremeti primjetim, cujem da fali..... i kad se srajom sastanem na kahvi pricamo o tome sta je ko primjetio, i svi znamo gdje se sta poremetilo, i onda medju nama idu "carsijske price" sta bi moglo biti.....

to ti je carsijska raja kojoj nista ne promakne... i ako je neki veci belaj svi se pomognemo se izmedju, tako je vazda u BiH bilo, i sad je....
insomnia78

#97 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija

Post by insomnia78 »

:lol:
mali jomu

#98 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija

Post by mali jomu »

Dodjite u Sa i prodjite kroz BiH da dozivite sve bajke iz svih knjiga sto ste procitali... :mrgreen:
TheGodfather001

#99 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija

Post by TheGodfather001 »

mali jomu wrote:
teuta06 wrote: u mjestu gdje živim ima blizu džamija... sad za vikend dosli su mi rođaci iz Hrvatske.. i sad sjedimo u kuci... kad moja rodica skace, zove drugog rođaka da izađu vani da cuju ezan.... a ja ga uopce nisam ni cula.... nije glasan...a toliko sam oguglala na njeg da ga i ne cujem...isto kao i crkvena zvona...kad sam vani onda se i cuje..

Ja sam iz Sarajevske Carsije, carsijaner pravi..... i kao dijete znam kad koja crkva zvoni ili ne zvoni, kad u nekoj od dzamija nema ili kasni ezan, sta se desava sa sinagogom.... kad se god nesto poremeti primjetim, cujem da fali..... i kad se srajom sastanem na kahvi pricamo o tome sta je ko primjetio, i svi znamo gdje se sta poremetilo, i onda medju nama idu "carsijske price" sta bi moglo biti.....

to ti je carsijska raja kojoj nista ne promakne... i ako je neki veci belaj svi se pomognemo se izmedju, tako je vazda u BiH bilo, i sad je....
Pa u ime boldiranog da se sjetimo kako je "raja" pomogla Denisu Mrnjavcu, onom "šehidu" iz kanjona Neretve što ga snimi "raja" i tako dalje... Smanji ribu ili dozu kume, previše je.
muha_sa

#100 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija

Post by muha_sa »

mali jomu wrote:

i ja sam sa čaršije al sam se ko djete naviko i na ezan i na zvona sa obližnjih crkvi tako da i ne primjetim nit cujem kad zvone il ne zvone il kad ezana ima jal nema

al ove današnje novotarije mi idu na neku stvar :-) maloprije slušam ezan sa hejbet decibela iz zvucnika i prosto mi uši para--ne glasnoca koliko glas onog mujezina koji okujše :-) nigdje veze sa nekdašnjim ezanom--ezanom koji je bio milina za cut
Post Reply