Trazili bi da stave zvono na vibracijuinsomnia78 wrote:Suti sta bi da imate crkvu koja zvoni svakih petnest minuta
Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
-
The 51st State
#26 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
- horkesh
#27 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Trebamayab wrote: Hajmo pošteno, realno, zar on treba nekoga doslovno pozivati na molitvu !![]()
Po meni totalna fula i čisti marketing !
To je jako dugo problem tamo i nema opravdanja za takvo ponašanje. Ako već autom dolaziš na džumu i znaš da će biti gužva, kreni ranije pa ga ostavi negdje dalje, ne mora se izaći iz auta i ući u džamiju. Idi u drugu džamiju, možda dalju, ali gdje neće biti takve gužve. Protegni noge malo pa dohodaj.mayab wrote:Takođe juče užas na cesti kod džamije u Grbavičkoj, vrijeme džuma namaza, obe strane trotoara zakrčene skupim SUVovima, žene sa djecom u kolicima i ostali se guraju sa autima u jednoj traci (druga je svakako parking), ispred mene murijaši u Vitari samo prođoše i odoše, poserem im se u stau
Još je gore bilo kad se efendija za vrijeme džume žalio što policajci nemaju razumijevanja i pišu kazne ljudima koji su tako ostavili automobile
Slobodno ih sve prijavite, drukčije će se ponašati kad svaki put poslije džume nađu zataknutu kaznu.
-
mali jomu
#28 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
.....uh, jasta vec smeta Ezan, kad nije smeto, od kad se prvi put zaezanilo smeta........ i smetat ce
a jos vise smeta kad puno ljudi dodje u dzamiju, pa se ono masa auta svugdje parkira...... pa ljudi hodaju po sred ulice, a ne mozes proci.....
fol je u tome sto..... Ezanu i tim ljudima nikad nista ne smeta, pa ni oni kojima to sve smeta....
a jos vise smeta kad puno ljudi dodje u dzamiju, pa se ono masa auta svugdje parkira...... pa ljudi hodaju po sred ulice, a ne mozes proci.....
fol je u tome sto..... Ezanu i tim ljudima nikad nista ne smeta, pa ni oni kojima to sve smeta....
- pustopoljina
#29 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Pa trebaju, drugaciji je to osjecaj kad se "odazoves", a i nama, koji ne klanjamo, podsjecanje da smo prolazni i mi i sve nase.mayab wrote:pozivati na molitvu !![]()
Po meni totalna fula i čisti marketing !
Takođe juče užas na cesti kod džamije u Grbavičkoj, vrijeme džuma namaza, obe strane trotoara zakrčene skupim SUVovima, žene sa djecom u kolicima i ostali se guraju sa autima u jednoj traci (druga je svakako parking), ispred mene murijaši u Vitari samo prođoše i odoše, poserem im se u stau
Bihacku gradsku su bili stisali, nakon rata odmah...valjda dobili novi razglas, pa se nisu ustelili...dizala iz mrtvih.
Baksaiska je imala preslatko nesto...djeca su znala s nje ezan uciti i to je bas bilo lijepo.
Ovo, sa parkingom...seljakluk cisti.
A nema potrebe za preglasnim ezanom npr. Kad svaka dzamija ima svoj dzemat i dovoljna je pokrivenost kad svi u isto vrijeme pocnu.
-
moonca
#30 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
A sto je kupio zekana, neg da ga vide. Ako već autom dolaziš na džumu i znaš da će biti gužva, kreni ranije pa ga ostavi negdje dalje, ne mora se izaći iz auta i ući u džamiju. Idi u drugu džamiju, možda dalju, ali gdje neće biti takve gužve. Protegni noge malo pa dohodaj.
-
focko
#31 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Kljucajte temu ovo je atak na islam ... uocu 27 noci podlo i hinjski. Sta to ima lijepse od havaza mujezina???
-
moonca
#32 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
..ma....i meni je bez veze --- mislim da se momak shali ... 
-
kakavdanakneiskustvu
#33 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
MrShadow wrote:Neka mi bog oprosti, vjerujem, nemam nista protiv, znam da je i uoci 27 veceri, ali evo hodza satima uci na mikrofon.
S obzirom da mi je zgrada 200m od dzamije, nema sanse zaspati jer se sve cuje. U cijeloj zgradi upaljena svjetla, a i u par ostalih zgrada okolo.
Znam da ce policija izaci ako se prijavi muzika, lupanje iza 11 navece, sta ce biti ako se prijavi hodza?
onaj koji to prijavi,a jos i kaze ime i prezime biti ce od pojedinaca progkasen islamofobom
-
zposao
#34 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
focko wrote:Kljucajte temu ovo je atak na islam ... uocu 27 noci podlo i hinjski. Sta to ima lijepse od havaza mujezina???
- dječak sa šibicama
#35 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
U mjestu odakle je moja mama, kroejsa, mali gradic i kuca joj je u centru grada, crkva povelika onako bas velika gradska, na brdascetu i nema do nje 100 metara. Svako sat vremena iz cipela me izbaci, kad nisi navikao na toliku buku. A valjda se cuje dobro jer je izdignuto pa nema prirodnih prepreka, imas osjecaj da ti na uho Hlupainsomnia78 wrote:Suti sta bi da imate crkvu koja zvoni svakih petnest minuta
Bas ruzan osjecaj, ali navikne covjek nakon par dana, valjda.
Ali interesantno mi je, kad se spomenu parking ispred dzamije, i kod mene u mahali ova dzamija petkom posebno pred njom strogo parkirana bijesna kola, nema tu jeftinijeg auta od 30-40 milja, odokativno.
Tjesim se sve nesto ovi sto ih voze, lopuze naravno, pa ih savjest grize, dali se vjeri.
Mada znam da je ono drugo
- harač
#36 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... u/8831630/The 51st State wrote:Trazili bi da stave zvono na vibracijuinsomnia78 wrote:Suti sta bi da imate crkvu koja zvoni svakih petnest minuta
- Edin H.
#37 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Obicno nije svakih petnaest minuta, ali zvoni barem petnaest minuta i to na sabahu.harač wrote:https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... u/8831630/The 51st State wrote:Trazili bi da stave zvono na vibracijuinsomnia78 wrote:Suti sta bi da imate crkvu koja zvoni svakih petnest minuta
Zato i jesam veliki postovalac like i djela Enver Hoxhe i razgranatog sistema biblioteka, a ne vjerujem da su se previse eksponirali ni pod Staljinovoj jurisdikcijom.
-
high_volume
#38 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
A poslije dobija kartu za džehenemkakavdanakneiskustvu wrote:MrShadow wrote:Neka mi bog oprosti, vjerujem, nemam nista protiv, znam da je i uoci 27 veceri, ali evo hodza satima uci na mikrofon.
S obzirom da mi je zgrada 200m od dzamije, nema sanse zaspati jer se sve cuje. U cijeloj zgradi upaljena svjetla, a i u par ostalih zgrada okolo.
Znam da ce policija izaci ako se prijavi muzika, lupanje iza 11 navece, sta ce biti ako se prijavi hodza?
onaj koji to prijavi,a jos i kaze ime i prezime biti ce od pojedinaca progkasen islamofobom
- animals
#39 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Pa normalno, sta ima zvoniti u tom vremenu..harač wrote:https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... u/8831630/The 51st State wrote:Trazili bi da stave zvono na vibracijuinsomnia78 wrote:Suti sta bi da imate crkvu koja zvoni svakih petnest minuta
ne volim religije , niti njihovu sebicnost..
da mogu, kao prija, spaljivali bi nas na lomaci..
ili glave odsjecali..kakve to veze ima sa bogom..
- basicm
#40 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Eh, kakva tema za vas 
Uz svu dobru volju i razumijevanje, kako da shvatim postavljaca teme? Dogadjaj od jedan dan, velikoj skupini ljudi vazan, ali ne, ja sam samo ziv i samo sam ja vazan, ne mogu spavati. Sta ocekivati od takvih u saobracaju, u bilo kakvom odnosu u zivotu?
Drugo, mozda su zaboravili ugasiti vanjski razglas, opet malo empatije dovoljno da smiri zivce i odmori tvoju nenaspavanu dusu.
Kako li je onima sto trpe koncerte, utakmice, proteste...oni su zaostale seljacine jer nisu emancipovani, jeli tako?
Uz svu dobru volju i razumijevanje, kako da shvatim postavljaca teme? Dogadjaj od jedan dan, velikoj skupini ljudi vazan, ali ne, ja sam samo ziv i samo sam ja vazan, ne mogu spavati. Sta ocekivati od takvih u saobracaju, u bilo kakvom odnosu u zivotu?
Drugo, mozda su zaboravili ugasiti vanjski razglas, opet malo empatije dovoljno da smiri zivce i odmori tvoju nenaspavanu dusu.
Kako li je onima sto trpe koncerte, utakmice, proteste...oni su zaostale seljacine jer nisu emancipovani, jeli tako?
-
high_volume
#41 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
basicm wrote:Eh, kakva tema za vas
Slažem se. Ni meni isto ne smeta buka zvučnika sa džamije, taman i da je u pola noći. Doduše, moj stan je u drugom dijelu grada, ali svejedno
Dakle, ne radi se o tome da li nekom smeta ili ne, da li neko treba da otrpi "jedan dan" pred neki događaj, ili više dana, ili neprekidno, postoje pravila ponašanja života u gradu, postoje norme ponašanja i konačno - postoji nepisano pravilo pristojnosti i poštovanja drugog i njegovog životnog prostora.
Pitajte tog lokalnog hodžu bi li mu smetalo da neko pojača svoje kućne zvučnike u vrijeme namaza, dok su vjernici u džamiji, ili dok on čita, ili spava, itd.
-
TheGodfather001
#42 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Jaran mi kupio stan u Meander-u na OtoKi, ka'e hoće da mu djeca budu blizu bazena i traJvana. Sve ok. Al' useli se, kad' 'no poče okuisati, tobe jarabi, skaču sa kreveta djeca misle koncert islamske duhovne muzike svaki dan. E'o metn'o ga na olx da ga izdaje za stan-na-dan, a on se vratio u Boljakov potok kod babe sa faMelijom u kuću.

- Rugafet
#43 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Ma troll obični, šta se primate.
-
high_volume
#44 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Ma ja ba, treba i zaključati temu... Šta se ima pisati o prekomjernoj buci džamijskih zvučnika, odakle kome pravo na toRugafet wrote:Ma troll obični, šta se primate.
Doduše, jes' da zvučnici ne pripadaju izvornim principima Islama, ali hajd', mora li se baš sve slijediti... ko će se ba penjati gore svaki dan po pet puta
Last edited by high_volume on 01/06/2019 15:15, edited 2 times in total.
- pustopoljina
#45 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
E, ali da ti pored dzamije zivi kardiolog, koji ti sutra, tj. danas treba operisati dijete...sta bi onda rekao?basicm wrote:Eh, kakva tema za vas
Zivimo jedni sa drugima, obzir treba prema svima. Nije idealno, ali je nuzno.
- Edin H.
#46 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Da, ali barem kardiolog nece biti pijan i mamuran, sve ima svojepustopoljina wrote:E, ali da ti pored dzamije zivi kardiolog, koji ti sutra, tj. danas treba operisati dijete...sta bi onda rekao?basicm wrote:Eh, kakva tema za vas
- SmokingMan
#47 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Neka Bog oprosti otvaraču teme.
Nemoj samo u dodikovskom stilu reći kako preko razglasa ođa arlauče .
Nemoj samo u dodikovskom stilu reći kako preko razglasa ođa arlauče .
-
kakavdanakneiskustvu
#48 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
pustopoljina wrote:E, ali da ti pored dzamije zivi kardiolog, koji ti sutra, tj. danas treba operisati dijete...sta bi onda rekao?basicm wrote:Eh, kakva tema za vas
- insomnia78
#49 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Joj patetike. Kardiolog, operacija pa nije da su svu noc aminali
Last edited by insomnia78 on 01/06/2019 19:13, edited 1 time in total.
-
moonca
#50 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Hm.. ne znam sta se toliko cudite- i sta ocekujete od vjerskih objekata- pa znate njihovu namjenu.
Vjerujem da znaju pretjerati kao Fahd na AP, jedne godine umalo s kreveta ne tresnuh -u 4-5 ujutru.. ali , to se desi jednom i nikad vishe.
Trazis stan i zivis gdje ih nema.
Takoi dr , sudije, policajci .... kome smeta, neka se seli.
Vjerujem da znaju pretjerati kao Fahd na AP, jedne godine umalo s kreveta ne tresnuh -u 4-5 ujutru.. ali , to se desi jednom i nikad vishe.
Trazis stan i zivis gdje ih nema.
Takoi dr , sudije, policajci .... kome smeta, neka se seli.