Relikti kokuzluka

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dr_Evil

#401 Re: Relikti kokuzluka

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 08/05/2024 12:10
dr_Evil wrote: 08/05/2024 11:56 Meni je od svega ovoga upalo u oci(ha izraza), da zapravo u toj vasoj mrskoj Alemanji se jos uvijek placa kesom. Na mrskom sjeveru nisam vidio nekoga da placa kesom vec godinama.
Ja placam kesom na mjestima gdje planiram ostaviti baksis.

Ali tacno je da ces u Njemackoj na mnogim manjim restoranima, kaficima, pekarama, pa cak i suvenirnicama, vidjeti znak u stilu: Cash only!
Na sjeveru ces na dosta mjesta vidjeti da mozes platiti samo karticom. Sad furaju onaj apple pay pa vise ni kartice ne nosaju nego mobitelJ prislone. U restoranu, kaficu pa i taksiju dobijes terminal na kojem stoji iznos, i onda imas mogucnost da ti sam ukucas koliko zelis da platis, npr 9KM ti ukucas 10 i platis kao napojnicu.

Fukarski skandi su sad uveli porez na napojnice, 10% mislim. :D

P.S. prosjaci vise ne drze casu, nego broj mobitela da im prebacis pare, cvijece stoji na ulici zaduzi buket i preko mobitela posalji pare. Tako tih fazona :D Vecina ovih malih obrta samo broj moba i prebaci pare, nista kartica :D
Last edited by dr_Evil on 08/05/2024 12:19, edited 1 time in total.
Hakiz

#402 Re: Relikti kokuzluka

Post by Hakiz »

Naslovnica wrote: 08/05/2024 12:11
Hakiz wrote: 08/05/2024 12:00
Naslovnica wrote: 08/05/2024 11:49
Zna se gdje se ostavlja bakšiš, a gdje se ne ostavlja.
Kako zna? Je li to radnik na kasi u samoposluzi manje vrijedan od konobara u restoranu? Šta sa svim onim ljudima koji poslje nas uzimaju odjeću koju ostavljamo po kabinama za presvlačenje i vraćaju na police, koji nam donesu 10 stvari da ih isprobamo dok ne pogodimo veličinu? I onda, nakon što ih izmaltretiramo, ništa ne kupimo. Ostavljamo li bakšiš u boljim (kod nas nepostojećim) prodavnicama obuće kada radnik klekne ispred nas pa nam svuče naše i navuče cipele da probamo, udišući miomiris naših stopala? I tako dalje.

Svi oni ne zaslužuju bakšiš, samo konobari i dostavljači zaslužuju?

Znam ja da je super osjećaj hadžijati se, napraviti 500, 1000 KM račun pa ostaviti 100, 200, 300 bakšiša, ali to što neko sebi potvrđuje vrijednost na taj način ne zanači da treba dijeliti lekcije drugima.

Interesuje me, ti koji ostavljaju bakšiše, kako plaćaju svoje radnike? Koliko godišnjeg odmora im daju? Koliko im odbijaju za bolovanja? Odbijaju li radniku od plate ako se mašina na kojoj radnik radi pokvari, ili u trgovini da nadoknade kada lopov nešta ukrade? Ima li 13. plata, to jeste daje li bakšiš svom radniku?

Ili mu mu radnik tretiran kao rob donosi novac kojim se reklamira kao hadžija ostavljajući obilne bakšiše po restoranima i hotelima?
Pa ko ne zna kome se ostavlja bakšiš, a zna koristiti interenet - njemu i ne vrijedi objašnjavati.
Zaista ne namjeravam ulaziti u diskusije sa tobom vezano za dijareje koje pišeš na ovu temu.
Ništa lično.
:thumbup:
Ne namjeravaš ulaziti u diskusiju, ali ipak si ušao. Barem da ispustiš literarni enterokolitis u odgovoru.

Ništa lično :thumbup:
Ozimician

#403 Re: Relikti kokuzluka

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 08/05/2024 12:14
petunija wrote: 08/05/2024 12:07
Hakiz wrote: 08/05/2024 12:00 Znam ja da je super osjećaj hadžijati se, napraviti 500, 1000 KM račun pa ostaviti 100, 200, 300 bakšiša, ali to što neko sebi potvrđuje vrijednost na taj način ne zanači da treba dijeliti lekcije drugima.
Nije to "sebi potvrđivanje vrijednosti " već to smatramo osnovnim bontonom
U tom slučaju bi bakšiš bio davan svima, ne samo nekim zanimanjima. Potrošiš 200 u Astri na nove cipele i daš 20, 30, 50 prodavačici. Jer je osnovni bonton. I ona ode u magazin da donese te cipele, kao što konobar donese piće ili hranu, pa se vrati nekoliko puta da donese drugu veličinu ili drugi model itd.

A i to da poznajemo bonton i po njemu se ponašamo je potvrđivanje vrijednosti.
Pa dobro, ti ne ostavljas baksis nigdje pa je tebi onda nepoznanica da neko i toj radnici u Astri ostavi neki baksis. :lol:
Ozimician

#404 Re: Relikti kokuzluka

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 08/05/2024 12:16
Ozimician wrote: 08/05/2024 12:10
dr_Evil wrote: 08/05/2024 11:56 Meni je od svega ovoga upalo u oci(ha izraza), da zapravo u toj vasoj mrskoj Alemanji se jos uvijek placa kesom. Na mrskom sjeveru nisam vidio nekoga da placa kesom vec godinama.
Ja placam kesom na mjestima gdje planiram ostaviti baksis.

Ali tacno je da ces u Njemackoj na mnogim manjim restoranima, kaficima, pekarama, pa cak i suvenirnicama, vidjeti znak u stilu: Cash only!
Na sjeveru ces na dosta mjesta vidjeti da mozes platiti samo karticom. Sad furaju onaj apple pay pa vise ni kartice ne nosaju nego mobitelJ prislone. U restoranu, kaficu pa i taksiju dobijes terminal na kojem stoji iznos, i onda imas mogucnost da ti sam ukucas koliko zelis da platis, npr 9KM ti ukucas 10 i platis kao napojnicu.

Fukarski skandi su sad uveli porez na napojnice, 10% mislim. :D
Imas tu opciju i u Njemackoj za napojnice, ali placa se standardni porez na dohodak, od 15% pa navise :D
Zbog toga i izbjegavam na taj nacin davati napojnice.
Banka uzme svoj dio, drzava svoj i ono sta ostane ide radniku...
Hakiz

#405 Re: Relikti kokuzluka

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 08/05/2024 12:14 Cim imamo rijeci napojnica i baksis u nasem jeziku.. glupost je smatrati da se radi o necemu sto nije ucestalo ili nepoznanica u nasoj kulturi.
Naravno da nije nepoznanica. Kao ni kićenje muzičara na proslavama itd.

Ali, neko ko se napije pa počne da kiti muzičare ili ostavi veliki bakšiš konobaru ne radi to da im pomogne jer su malo plaćeni ili misli da treba posebno platiti uslugu koja je već uračunata u cijenu. Nego da bude frajer, a i zbog toga što ga ponesu emocije pa konta, kada sam ja sretan, neka su i drugi sretni, a najviše ću obradovati konobara ili pjevaljku novcem.

Pa ti bakiši dovedu do situacije da kada ti grade kuću moraš stalno pratiti majstore da li će raditi kako treba. I oni očekuju bakšiš pored cijene gradnje. izražen u obliku ili uz litre piva, jagnjad itd. I ako ih ne napijaš i kljukaš, neće ni raditi kako treba. Šta su ti poštenje i dostojanstvo u obavljanju posla.
stubrijez

#406 Re: Relikti kokuzluka

Post by stubrijez »

Naslovnica wrote: 08/05/2024 12:14
stubrijez wrote: 08/05/2024 12:09
Naslovnica wrote: 08/05/2024 11:54 Vi čekate i 20kpf da vam taksista vrati.
I onom iz Glova kada vam donese žderanjac, čekate pola marke.
Rekao bih ciganijo, ali ne bih da vrijeđam Rome.
hihihi citam ove tvoje postove... bas si nekako radikalna, zanima me iz kog miljea nam dolazis takva galantna. Sta ces ba ovde medju ovim proletarijatom :D ?
Nisam on nego on.
:sinbad:
Ako je radikalizam ako taksisti zaokružim sa 5,60KM na 6KM, ili ako na šišanje od 8KM ostavim 10KM, ili ako konobaru na račun od 144KM ostavim 150KM, ili ako onom iz Glova ostavim 35KM na račun od 33KM - onda priznam, radikalan sam.
Opet nisi dobro napisalo rod.
Inicijalno me zbunilo sto ides frizerki zato sam mislio da pripadas ljepsem polu. Ja idem brici jbg. A radikalno sam mislio na izjave ne postupke, postupci su ti OK ako ti tako mislis.
Naslovnica

#407 Re: Relikti kokuzluka

Post by Naslovnica »

stubrijez wrote: 08/05/2024 12:27
stubrijez wrote: 08/05/2024 12:09

hihihi citam ove tvoje postove... bas si nekako radikalna, zanima me iz kog miljea nam dolazis takva galantna. Sta ces ba ovde medju ovim proletarijatom :D ?
Nisam on nego on.
Ako je radikalizam ako taksisti zaokružim sa 5,60KM na 6KM, ili ako na šišanje od 8KM ostavim 10KM, ili ako konobaru na račun od 144KM ostavim 150KM, ili ako onom iz Glova ostavim 35KM na račun od 33KM - onda priznam, radikalan sam.
Inicijalno me zbunilo sto ides frizerki zato sam mislio da pripadas ljepsem polu. Ja idem brici jbg. A radikalno sam mislio na izjave ne postupke, postupci su ti OK ako ti tako mislis.
Sorry na on, ona, ono itd... :(
Šišam se kod žensko/muško frizerke, tu mi je u mahali, šišaju me godinama, "gore 4 dole 2".
Ako je ovo što sam već napisao za ostavljanje hadžijanje, e jbga onda...
Ozimician

#408 Re: Relikti kokuzluka

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 08/05/2024 12:25 Pa ti bakiši dovedu do situacije da kada ti grade kuću moraš stalno pratiti majstore da li će raditi kako treba. I oni očekuju bakšiš pored cijene gradnje. izražen u obliku ili uz litre piva, jagnjad itd. I ako ih ne napijaš i kljukaš, neće ni raditi kako treba. Šta su ti poštenje i dostojanstvo u obavljanju posla.
Najludji od tih primjera koji sam cuo od jednog privatnika, da su sluzbenici u banci ocekivali da ce ih "pocastiti" jer su mu zavrsili neki kredit. :D
Hakiz

#409 Re: Relikti kokuzluka

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 08/05/2024 12:17
Hakiz wrote: 08/05/2024 12:14
petunija wrote: 08/05/2024 12:07
Nije to "sebi potvrđivanje vrijednosti " već to smatramo osnovnim bontonom
U tom slučaju bi bakšiš bio davan svima, ne samo nekim zanimanjima. Potrošiš 200 u Astri na nove cipele i daš 20, 30, 50 prodavačici. Jer je osnovni bonton. I ona ode u magazin da donese te cipele, kao što konobar donese piće ili hranu, pa se vrati nekoliko puta da donese drugu veličinu ili drugi model itd.

A i to da poznajemo bonton i po njemu se ponašamo je potvrđivanje vrijednosti.
Pa dobro, ti ne ostavljas baksis nigdje pa je tebi onda nepoznanica da neko i toj radnici u Astri ostavi neki baksis. :lol:
Prvo, nigdje nisam napisao da nigdje ne ostavljam bakiš, ne mogu ništa protiv pretpostavki i predrasuda.

Drugo, vjerujem da 99 % ovih koji ostavljaju bakšiš i vrijeđaju one koji ne ostavljaju (ili za koje pretpostavljaju da ne ostavljaju) sami ne ostavljaju bakšiš u Astri, Waikikiju, Massimo Duttiju, sportskim prodavnicama, Bingu, DM-u itd itd.

I ti ostavljaš bakšiš prodavačima kada kupiš cipele u Eccu ili tene u Nikeu? Nemoj odgovoriti, nije bitno.
Hakiz

#410 Re: Relikti kokuzluka

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 08/05/2024 12:30
Hakiz wrote: 08/05/2024 12:25 Pa ti bakiši dovedu do situacije da kada ti grade kuću moraš stalno pratiti majstore da li će raditi kako treba. I oni očekuju bakšiš pored cijene gradnje. izražen u obliku ili uz litre piva, jagnjad itd. I ako ih ne napijaš i kljukaš, neće ni raditi kako treba. Šta su ti poštenje i dostojanstvo u obavljanju posla.
Najludji od tih primjera koji sam cuo od jednog privatnika, da su sluzbenici u banci ocekivali da ce ih "pocastiti" jer su mu zavrsili neki kredit. :D
Menu u Egiptu na aerodromu radnik na čekiranju prtljaga i izdavanju boarding passa pruža ruku da mu dam bakšiš. A tek policija čime se služi :lol:
petunija

#411 Re: Relikti kokuzluka

Post by petunija »

Hakiz wrote: 08/05/2024 12:14 A i to da poznajemo bonton i po njemu se ponašamo je potvrđivanje vrijednosti.
Hajd, nek si mi "spustio" :roll: a što se tiče Astre, da i tu dam napojnicu
Evo da se dodatno "potvrdim" :kiss:
Sid the sloth

#412 Re: Relikti kokuzluka

Post by Sid the sloth »

Da sam jucer umro ne bih znao da ima toliko kulturno-nepismenih ljudi (da ne kazem nekulturnih) da misli da je isto prodavac u Astri i konobar :lol:
nepass1

#413 Re: Relikti kokuzluka

Post by nepass1 »

U metropolisu cekam i 10pf, jer kad sjedis 20min a konobar ne prilazi pa jos dignes ruku a on te naparada da cekas nema sanse da cu mu sta ostaviti. Onda prestanes i ici jer radije cu stajati pred bingom i cekati zenu nego sjesti tamo na kafu.
Dosao mi buraz i sjedemo u at mejdan. Sjedimo 10min konobar pet puta prolazi ni da kaze sad cu ja, guzva.
Puknem prstima i zovnem ga. Hoce da se bije frajer. Kaze koji kurac mi pucketas. Buraz sprijeci fajt :D
Frizerki uvjek zaokruzim u praonici gdje perem auto uvjek 20 ostavim ali ljudi su ljubazni i mozes se dogovoriti snjima, dodji za sat, bice za 45min itd
Na ljubaznog konobara je fakat tesko naici, a moja ocekivanja su da me usluzi u roku pet minuta, da uz espreso donese casu vode i da naplati. Ne treba mi ni dobar dan ni jesam li se umorio
stubrijez

#414 Re: Relikti kokuzluka

Post by stubrijez »

Naslovnica wrote: 08/05/2024 12:30
stubrijez wrote: 08/05/2024 12:27

Nisam on nego on.
Sorry na on, ona, ono itd... :(
Šišam se kod žensko/muško frizerke, tu mi je u mahali, šišaju me godinama, "gore 4 dole 2".
Ako je ovo što sam već napisao za ostavljanje hadžijanje, e jbga onda...
Koja je da i ja odem da mi dole stucuje na 2 :lol: :lol: :lol: :lol: malo se salim sorry. ma dobraa tema sve nesto rat, popisuju se lovacke puske isl. jbmt psihozu. Posebno me Hakiz obradova sa "kicenjem" harmonikasa, dobar izraz, kaze nakitio sam ga i opet moro vam sve platiti itd., extra izraz malo ga ljudi koristi a ilustrativan jbg. Ja mislim da mi pregonimo, kitimo bespotrebno sve odreda napravili smo korupciju od svega, od precjednika pa do brice, a najzalivije mi je u zdravstvu i prosveti to ne mogu da halalim nikako. Ja sam svojevremeno radio kao serviser u IT znao sam dobiti baksis veci od cijene usluge, nicim izazvano onako, to mi je bilo uvijek cudno i malo neugodno, nije da sam odbio... :mrgreen:
stubrijez

#415 Re: Relikti kokuzluka

Post by stubrijez »

Haman je to praksa... bolesno. Meni je pricao drugar, radio u banci radi i sad. Zavrsio kredit jednom ovde lokalnom gazdi, ovaj ga trazio u banci da ga "pocasti", bjezo mu mjesec, bilo ga strah da ko sta ne kaze.
stubrijez

#416 Re: Relikti kokuzluka

Post by stubrijez »

stubrijez wrote: 08/05/2024 12:57
Haman je to praksa... bolesno. Meni je pricao drugar, radio u banci radi i sad. Zavrsio kredit jednom ovde lokalnom gazdi, ovaj ga trazio u banci da ga "pocasti", bjezo mu mjesec, bilo ga strah da ko sta ne kaze... :lol: :lol: :lol: :lol: imal dalje?
stubrijez

#417 Re: Relikti kokuzluka

Post by stubrijez »

stubrijez wrote: 08/05/2024 12:57
Ozimician

#418 Re: Relikti kokuzluka

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 08/05/2024 12:32
I ti ostavljaš bakšiš prodavačima kada kupiš cipele u Eccu ili tene u Nikeu? Nemoj odgovoriti, nije bitno.
Zaokruzim na vecu desetinu svakako, jeste problem ako je 199,90 KM cijena, a nemam preko toga sitno. Tada ostavim samo 0,10KM u tom slucaju.
Naslovnica

#419 Re: Relikti kokuzluka

Post by Naslovnica »

nepass1 wrote: 08/05/2024 12:49
U metropolisu cekam i 10pf, jer kad sjedis 20min a konobar ne prilazi pa jos dignes ruku a on te naparada da cekas nema sanse da cu mu sta ostaviti. Onda prestanes i ici jer radije cu stajati pred bingom i cekati zenu nego sjesti tamo na kafu.
Dosao mi buraz i sjedemo u at mejdan. Sjedimo 10min konobar pet puta prolazi ni da kaze sad cu ja, guzva.
Puknem prstima i zovnem ga. Hoce da se bije frajer. Kaze koji kurac mi pucketas. Buraz sprijeci fajt :D
Frizerki uvjek zaokruzim u praonici gdje perem auto uvjek 20 ostavim ali ljudi su ljubazni i mozes se dogovoriti snjima, dodji za sat, bice za 45min itd
Na ljubaznog konobara je fakat tesko naici, a moja ocekivanja su da me usluzi u roku pet minuta, da uz espreso donese casu vode i da naplati. Ne treba mi ni dobar dan ni jesam li se umorio
Pa normalno da nećeš dati napojnicu ako si nezadovoljan uslugom, ko im jbe mtr. :thumbup:
moimoi

#420 Re: Relikti kokuzluka

Post by moimoi »

Hakiz wrote: 08/05/2024 12:25
moimoi wrote: 08/05/2024 12:14 Cim imamo rijeci napojnica i baksis u nasem jeziku.. glupost je smatrati da se radi o necemu sto nije ucestalo ili nepoznanica u nasoj kulturi.
Naravno da nije nepoznanica. Kao ni kićenje muzičara na proslavama itd.

Ali, neko ko se napije pa počne da kiti muzičare ili ostavi veliki bakšiš konobaru ne radi to da im pomogne jer su malo plaćeni ili misli da treba posebno platiti uslugu koja je već uračunata u cijenu. Nego da bude frajer, a i zbog toga što ga ponesu emocije pa konta, kada sam ja sretan, neka su i drugi sretni, a najviše ću obradovati konobara ili pjevaljku novcem.

Pa ti bakiši dovedu do situacije da kada ti grade kuću moraš stalno pratiti majstore da li će raditi kako treba. I oni očekuju bakšiš pored cijene gradnje. izražen u obliku ili uz litre piva, jagnjad itd. I ako ih ne napijaš i kljukaš, neće ni raditi kako treba. Šta su ti poštenje i dostojanstvo u obavljanju posla.
Ne ocekuju ako dobro platis tj uzmes firmu koja ce ti datibracun i garanciju.. Normalno da ocekuje onaj koji radi za duplo jeftinije.
demagog

#421 Re: Relikti kokuzluka

Post by demagog »

Baksis mi zesce ide na zivce i najvise bih volio da ga zakonom zabrane, a svako da dobije odgovarajucu platu.

Ostavljam li baksis? Ostavljam, sta cu.
U Americi manje-vise moras. Zvanicno ne moras, ali se to od tebe ocekuje a konobari zive od baksisa, sa samom platom bi umrli od gladi. Vlasnicima restorana je dozvoljeno da konobarima daju platu 3 puta ispod zakonskog minimuma jer se zna da primaju baksis.

Interesantno je pitanje zasto davati baksis nekim zanimanjima (frizerima, taksistima…) a ne npr. radnicama na kasi ili u trafici. Ne vidim neki logican i dosljedan odgovor… jednostavno kako je, tako je.

:skoljka:
stubrijez

#422 Re: Relikti kokuzluka

Post by stubrijez »

demagog wrote: 08/05/2024 19:33 Baksis mi zesce ide na zivce i najvise bih volio da ga zakonom zabrane, a svako da dobije odgovarajucu platu.

U Americi manje-vise moras. Zvanicno ne moras, ali se to od tebe ocekuje a konobari zive od baksisa, sa samom platom bi umrli od gladi. Vlasnicima restorana je dozvoljeno da konobarima daju platu 3 puta ispod zakonskog minimuma jer se zna da primaju baksis.

Interesantno je pitanje zasto davati baksis nekim zanimanjima (frizerima, taksistima…) a ne npr. radnicama na kasi ili u trafici. Ne vidim neki logican i dosljedan odgovor… jednostavno kako je, tako je.

Pa to je jasno, baksis se daje radnicima u servisu, koji ti pruzaju uslugu... neces trgovcu davati baksis.
zippoo87

#423 Re: Relikti kokuzluka

Post by zippoo87 »

stubrijez wrote: 08/05/2024 20:09
demagog wrote: 08/05/2024 19:33 Baksis mi zesce ide na zivce i najvise bih volio da ga zakonom zabrane, a svako da dobije odgovarajucu platu.

Pa to je jasno, baksis se daje radnicima u servisu, koji ti pruzaju uslugu... neces trgovcu davati baksis.
Btw. konobar je i trgovac,prodaje/nudi ono sto ima...ako zna posao u restoranu,proda ti vino od 200 KM a ti htio od 30 KM ili ribu ili nesto sto je netipicno. Na moru je to glavno,cak ima i bonus ako prodas nesto skupo,tipa bijelu ribu na kg ili skupo vino.
Pa daje se i trgovcu,nisam jednom dobio dok sam radio u toj bransi :D .
I to je usluzna djelatnost i to u nekim vidovima trgovine i jako bitna...npr.odes ti u radnju da kupis novi TV a o televizorima znas jedno veliko nista i onda ti on pojasni,objasni i preporuci nesto dobro za ulozeni novac. Da ti nije preporucio,ti bi uzeo neki ofrlje,bez da imas pojma sta kupujes.
Isto je tako i sa raznim drugim vrstama prodaje...onaj ko zna znanje i ko je ljubazan,ce ti uvijek pomoci da i ti budes zadovoljan a neko to prepozna pa i pocasti necim ili kaze lijepu rijec.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#424 Re: Relikti kokuzluka

Post by Truba »

Provlacenje antibiotika kroz recept umjesto da se odmah kupe u apoteci :mrgreen:
zippoo87

#425 Re: Relikti kokuzluka

Post by zippoo87 »

Truba wrote: 09/05/2024 12:45 Provlacenje antibiotika kroz recept umjesto da se odmah kupe u apoteci :mrgreen:
Mora se to pravdati a kroz recept,pravda doktUr 😁
Post Reply