Samo da ovo kazem, ne da je ovo iznad takav slucaj. Postoje restorani/barovi na Zapadu gdje se baksis dijeli izmedju konobara, barmena, kuhara. Na kraju dana se sve skupi i onda podijeli. Tako nekako.JohnnyS wrote: ↑03/05/2024 18:32Lijepo znati da više nikad ne sjednem tamo. Kad god dođemo u metropolu, žena bi tu, ja sam za Marshal's gelatoNastasia wrote: ↑03/05/2024 15:17 Birvaktile Isla na razgovor za poziciju konobara u Metropolisu, covjek mi dao ponudu plata+baksis.
Reko plata je mala, kaze imaces baksis.
Kolko cu imati baksis? Ne zna on.
Pa kako mi moze garantovat da cu imati dovoljno na kraju mjeseca da prezivim? Ne moze.
Prijateljica pocne radit, ja nisam htjela.
U stvarnosti ih je tjerao da pisu kad su koji dan koliko imali, i onda na kraju mjeseca im oduzme od ionako mizerne plate, postotak od njihovog baksisa za koji je smatrao da treba ici njemu.
Govnjivom motkom zatuc.
Neki konobari misle da to nije fer, jer kao ako su oni zaradili vise sto bi dijelili s nekim ko se ne trudi, i tako. Socijalizam.
Meni je recimo glupo da kuhar pozadi ne dobija nista od tog baksisa. A valjda je placen onda adekvatno, ne znam.
Ali ima tih caka i sema jako puno u toj industriji.
(Ne, ja nikad nisam radio u istoj, ali vecina moje raje jeste. Jeben posao. Ja ne bih izdrzao dan da na nekog ne popizdim.)