Religioznost i patriotizam
-
kub lajkan
Mislis patriote amatere i profesionalce...mostarac wrote:treba razlikovati patriote od profesionalnih patriota
A ne treba zaboraviti ni patriote opste prakse...
-
Helem
Eno s onog svijeta.
kada ide Huska sva se zemlja truska......
iza Sabaha:
U cazinskoj Krajini, za vrijeme II svjetskog rata Huska Miljkovic osnovao je Muslimansku Miliciju cazinske Krajine, s ciljem da se muslimanski narod odbrani od cetnika i ustasa,Nijemaca(Germana),Rusa pa i partizana.
Huska se nije libio,saradjivao je sa svima ali narod i teritoriju ovog podrucja nije davao nikome da kontrolise izuzev njegove Muslimanske milicije.
Knjizevnik Skender Kulenovic kao partizanski delegat 1944 godine boravio je u Huskinom stabu i spavao sa njim u istom krevetu,vidio je da se Huska nesto uznemirio.
Nikako da zaspi.
Na pitanje Sta mu je,Huska odgovori Skenderu:"
Slusaj Skendere,Svabo kaze dobiti ce rat,Rusi kazu dobiti ce ga oni.
Ama ...ebe se meni i za Svabe i Ruse i ustase i cetnike,nego ti meni Skendere,kao pametan covjek reci STA CE BITI S NAMA MUSLIMANIMA?"
Sva se zemlja truska kada ide Huska....
kada ide Huska sva se zemlja truska......
iza Sabaha:
U cazinskoj Krajini, za vrijeme II svjetskog rata Huska Miljkovic osnovao je Muslimansku Miliciju cazinske Krajine, s ciljem da se muslimanski narod odbrani od cetnika i ustasa,Nijemaca(Germana),Rusa pa i partizana.
Huska se nije libio,saradjivao je sa svima ali narod i teritoriju ovog podrucja nije davao nikome da kontrolise izuzev njegove Muslimanske milicije.
Knjizevnik Skender Kulenovic kao partizanski delegat 1944 godine boravio je u Huskinom stabu i spavao sa njim u istom krevetu,vidio je da se Huska nesto uznemirio.
Nikako da zaspi.
Na pitanje Sta mu je,Huska odgovori Skenderu:"
Slusaj Skendere,Svabo kaze dobiti ce rat,Rusi kazu dobiti ce ga oni.
Ama ...ebe se meni i za Svabe i Ruse i ustase i cetnike,nego ti meni Skendere,kao pametan covjek reci STA CE BITI S NAMA MUSLIMANIMA?"
Sva se zemlja truska kada ide Huska....
-
deex
Sve su to suplje price. Vjera i patriotizam, hmmm... Po meni covjek treba da zivi posteno, da ne krade, ne ubija, ne laze, da vodi racuna o okolini, da pomogne kome treba i koliko moze, uci, radi, placa svoje racune, porez, postuje svoje bliznje i ostale... E, to je i patriotizam i vjera. A sve ostalo je busanje u prsa i , kao sto rekoh, suplja prica.
- stickitout
deex wrote:Sve su to suplje price. Vjera i patriotizam, hmmm... Po meni covjek treba da zivi posteno, da ne krade, ne ubija, ne laze, da vodi racuna o okolini, da pomogne kome treba i koliko moze, uci, radi, placa svoje racune, porez, postuje svoje bliznje i ostale... E, to je i patriotizam i vjera. A sve ostalo je busanje u prsa i , kao sto rekoh, suplja prica.
Normalno i jednostavno, veoma lako primjenljivo. Osim sto je sve ostalo suplja prica, dodao bih i da je protraceno vrijeme...
-
mr__bosnjak
Hvala na odgovorima
Inace ne znam ko je pitao da definisem patriotizam ali evo
Odbijanje ustavnih amandmana jeste patriotizam!
Piramide takodje!
Ne znam sta je vise pisalo ali mislim da je bilo besmisleno.
Piramide takodje!
- danas
i ja se slazem -- piramide kao patriotizam zaista jeste nesto nadasve besmislenomr__bosnjak wrote:Hvala na odgovorima![]()
Piramide takodje!
- sekiracija
I ja sam ,a poznajem mnoge pobozne koji mole Boga da je ne budesenada wrote:poznavala sam mnoge ateiste koji su dali zivot za ovu drzavu.
Ocigledna je razlika po pitanju patriotizma,jedni se mole,a drugima ne preostaje nista nego da budu to sto jesu.
-
mr__bosnjak
Pa jebiga ako u tvojoj drzavi nadju nesto sto ima samo u pojedinim dijelovima svijeta a sto predstavlja ogromni civilizacijski napredak i blago onda naravno da ces podrzat ako si patriota jer to onda veca status tvoje zemlje i cini je bogatijim(ne novcano a mozda i tako kako kaze Ujak Sem).danas wrote:i ja se slazem -- piramide kao patriotizam zaista jeste nesto nadasve besmislenomr__bosnjak wrote:Hvala na odgovorima![]()
Piramide takodje!
Ne znam sta je vise pisalo ali mislim da je bilo besmisleno.![]()
![]()
-
mr__bosnjak
Jebiga nisam ja poceo o njima

-
Ujko
#41 Re: Religioznost i patriotizam
U načelu nemaju veze, jer ateista može biti veći patriota od religioznog čovjeka, premda bi njegovo objašnjene za razloge takvog osječaja bilo posve iracionalno.mr__bosnjak wrote:Evo ja citam forum i primjetim da medju Bosnjacima oni religiozni najvise naginju na patriotizam,bez uvreda za druge, a neki i cak na nacionalizam. Dok ateisti naginju na, vecinom, liberalizam. Nemojte ovo uzmat kao provokaciju samo pitam ima li patriotizam i religioznost veze?
Međutim ...
Politika nije bez razloga nazvana kurvom, a patriotizam je jedno od njezinih kopiladi.
Obratiš li pozornost na sve te ( možeš te dvije riječice spojiti i staviti ih obavezno pod navodnike i napisati "svete") himne, primjetit ćeš da posreduju misao vodilju koja nastoji probuditi ljubav prema domovini debelo umotanu u plašt osobne religije ili religioznosti.
Lukavo dakako. Slično je sa grbovima i zastavama. Velika većina njih imaju religijska obiljžja. Identificiratii se sa himnom, grbom i zastavom vrlo često znači i svrstati sebe u neko religisjko naslijeđe pa makar se nazvali i ateistima.
Da politika je kurva, i kao takva definirana još u Bibliji.
Patriotizam - pozitivam ili negativan osječaj? Prosudite sami?