Ma nemam kad, jedva porodicu vidim, te najcesce zavrsim pricajuci sama sa sobomNIN wrote:@Shoshana, slazem se sa tvojim misljenjem na ovu temu ali bih te samo malkice ispravio, ako mi dopustis, kod ovog boldiranog iznad. Naime, koliko znam, ratovanje ipak ne bi smjeli nazvati univerzalnim ljudskim izumom. Mozda ljudska kreativnost dolazi do izrazaja prilikom ubijanja ali rat kao takav i nije bas uobicajen samo u nasoj vrsti. Cimpanze redovno ratuju za svoj teritorij. Sto vise, u grupi svi odrasli muzjaci su spremni kada dodje do prijetnje od susjedne grupe. S druge strane, u doba primirja sve grupe imaju odredjen broj istih muzjaka koji patroliraju duz granice svog teritorija. Takodjer, mnoge vrste mrava idu u sveopste ratove. Sto je najzanimljivije kod ovih mrava, osim ubijanja primarni cilj im je zarobiti sto vise sposobnih jedinki koje ce pripomoci njihovoj grupi u njenom razvoju. Ubijanje jedinki svoje vrste dakle nije univerzalno nas izum. Sto se tice otimanja, kradje i pljacke one su pravilo i kod cimpanzi. Sto je najzanimljivije, otimacine kakve poznajemo u nasim drustvima neodoljivo podsjecaju na iste u drustvima cimpanzi. Takodjer, cimpanze lazu, obmanjuju jedni druge u svrhu sto veceg dobitka, igraju strateske igre u istu svrhu, osnivaju lazne koalicije medju sobom zarad svoje dobrobiti, itd. Dakle, socijalni mehanizmi koji su gotovo pa identicni nasima. A ovo zadnje, zelja za vlascu i moci je prisutna kod vecine sisara. Neki od obrazaca kojima se vodimo u socijalnim mehanizmima koji su posrijedi kada je u pitanju vlast i moc mozda i jesu originalni u nasoj vrsti ali, moram naglasiti, samo neki jer je za to zasluzan nas intelekt koji nas kreativno pripomaze u nasim aktivnostima, bilo koje vrste one bile. Ali opet, kada pokusamo uporediti ove mehanizme sa mehanizmima u drustvima cimpanzi uvidjet cemo nevjerovatne slicnosti!Shoshana wrote: NIkakav moral, i nikakva etika, i nikakva ljudska prava nisu univerzalne ljudske vrijednosti. NIt' su univerzalne, nit' su ljudske. Ako postoji ista sto bi se moglo nazvati univerzalnim ljudskim - onda su to ratovanja, ubijanja, otimanja, kradje, pljackanja, zelja za vlascu i moci.
Dakle, slabo je tu sta da je bas univerzalno covjecije osim mozda osjecaja religioznosti, za sto je opet kriv nas intelekt i kreativnost kao nus produkt istog. Ali, ni u to ne mozemo biti sigurni jer razlicite vrste rituala i kulturalna diferencijacija medju drustvima cimpazi koje nisu u stanju biti u kontaktu radi geografskih prepreka navode na razlicite hipoteze na kojima se radi. Bumo videl' i to.
Ne ispricasmo se mi, ima i godina.![]()
Pozdrav...
Naravno da borba za bolju poziciju pojedinca i grupe ( a samim time i vece sanse da podmladak prezivi) nije iskljucivo ljudska karakteristika. Kada kazem 'univerzalna ljudska' mislim na nesto sto obuhvata sve ljude, u svim geografsko-istorijskim i socijalnim kontekstima. Ne znaci da ne obuhvata i druge vrste....
Maxuz pozdrav