Religijski fanatizam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Shoshana

#151 Re: Religijski fanatizam

Post by Shoshana »

NIN wrote:
Shoshana wrote: NIkakav moral, i nikakva etika, i nikakva ljudska prava nisu univerzalne ljudske vrijednosti. NIt' su univerzalne, nit' su ljudske. Ako postoji ista sto bi se moglo nazvati univerzalnim ljudskim - onda su to ratovanja, ubijanja, otimanja, kradje, pljackanja, zelja za vlascu i moci.
@Shoshana, slazem se sa tvojim misljenjem na ovu temu ali bih te samo malkice ispravio, ako mi dopustis, kod ovog boldiranog iznad. Naime, koliko znam, ratovanje ipak ne bi smjeli nazvati univerzalnim ljudskim izumom. Mozda ljudska kreativnost dolazi do izrazaja prilikom ubijanja ali rat kao takav i nije bas uobicajen samo u nasoj vrsti. Cimpanze redovno ratuju za svoj teritorij. Sto vise, u grupi svi odrasli muzjaci su spremni kada dodje do prijetnje od susjedne grupe. S druge strane, u doba primirja sve grupe imaju odredjen broj istih muzjaka koji patroliraju duz granice svog teritorija. Takodjer, mnoge vrste mrava idu u sveopste ratove. Sto je najzanimljivije kod ovih mrava, osim ubijanja primarni cilj im je zarobiti sto vise sposobnih jedinki koje ce pripomoci njihovoj grupi u njenom razvoju. Ubijanje jedinki svoje vrste dakle nije univerzalno nas izum. Sto se tice otimanja, kradje i pljacke one su pravilo i kod cimpanzi. Sto je najzanimljivije, otimacine kakve poznajemo u nasim drustvima neodoljivo podsjecaju na iste u drustvima cimpanzi. Takodjer, cimpanze lazu, obmanjuju jedni druge u svrhu sto veceg dobitka, igraju strateske igre u istu svrhu, osnivaju lazne koalicije medju sobom zarad svoje dobrobiti, itd. Dakle, socijalni mehanizmi koji su gotovo pa identicni nasima. A ovo zadnje, zelja za vlascu i moci je prisutna kod vecine sisara. Neki od obrazaca kojima se vodimo u socijalnim mehanizmima koji su posrijedi kada je u pitanju vlast i moc mozda i jesu originalni u nasoj vrsti ali, moram naglasiti, samo neki jer je za to zasluzan nas intelekt koji nas kreativno pripomaze u nasim aktivnostima, bilo koje vrste one bile. Ali opet, kada pokusamo uporediti ove mehanizme sa mehanizmima u drustvima cimpanzi uvidjet cemo nevjerovatne slicnosti!

Dakle, slabo je tu sta da je bas univerzalno covjecije osim mozda osjecaja religioznosti, za sto je opet kriv nas intelekt i kreativnost kao nus produkt istog. Ali, ni u to ne mozemo biti sigurni jer razlicite vrste rituala i kulturalna diferencijacija medju drustvima cimpazi koje nisu u stanju biti u kontaktu radi geografskih prepreka navode na razlicite hipoteze na kojima se radi. Bumo videl' i to.

Ne ispricasmo se mi, ima i godina. :)

Pozdrav...
Ma nemam kad, jedva porodicu vidim, te najcesce zavrsim pricajuci sama sa sobom :D

Naravno da borba za bolju poziciju pojedinca i grupe ( a samim time i vece sanse da podmladak prezivi) nije iskljucivo ljudska karakteristika. Kada kazem 'univerzalna ljudska' mislim na nesto sto obuhvata sve ljude, u svim geografsko-istorijskim i socijalnim kontekstima. Ne znaci da ne obuhvata i druge vrste.... :-D

Maxuz pozdrav :-D
zonbirile

#152 Re: Religijski fanatizam

Post by zonbirile »

compact
skonta li ti jeli ime IVZ,ili IZ.Samo mi to odgovori,ne moraš se izvinjavati
zonbirile

#153 Re: Religijski fanatizam

Post by zonbirile »

Compact wrote:
zonbirile wrote:compact
ti si slućaj za moderatora,ja po stavovima mislio ti vehabija ,a ti ne znaš da od rata to nije više skračenica.Pitaj svog popa,znače on to sigurno.
Kada staviš zarez i tačku, odmakni slovo! Nije slućaj, već slučaj. Nije skračenica, već skraćenica! Nije znače, već znaće! U jednoj kratkoj rečenici, nekoliko grešaka, a najveća greška je što se baviš IVZom, a nisi upoznat! Nego da mi prestanemo, bolje je i za tebe i za mene!
Na ovo sam mislio,a vidi,ima li gdje krivi zarez
Compact

#154 Re: Religijski fanatizam

Post by Compact »

http://www.sapna.ba/arhiva/modules.php? ... e&sid=1248 - 25k -
http://www.glassrpske.com/vijest/2/novo ... acija.html
http://www.szskola.com.ba/Casopis_datoteke/dzamija.htm
http://www.medzlis-zvornik.org/vremeplov_3.html
http://elkalem.ba/shop/index.php?page=s ... m_virtuema
Evo ti nekoliko svježih linkova, da nije pogrešno Islamsku zajednicu potpisivati skraćenicom IVZ. Ne znam što si se na ovo toliko nakačio! Ukucaj na bilo kojem pretraživaču IVZ i dobićeš milion linkova! Skraćenica IZ implicira politčku pozadinu, a IVZ jasno naznačava vjerski karakter institucije! Dok si ti živ, taj se termin neće prestati koristiti! Kontare???
Još jednom ti ponavljam:"zbog bereketa na ovom forumu, trebao bi se uozbiljiti i pisati suvislije komentare! Ako si zamjerio što sam te strpao u koš ljudi koji nemaju svoj stav, već da ljudima podilaziš i da ti cipele vire iz njihovoh stražnjica, te da si nepismen, neobrazovan i neodgojen, i ako će to donijeti da ne pišeš bljuvotine, onda sorry!
NIN

#155 Re: Religijski fanatizam

Post by NIN »

Shoshana wrote: Ma nemam kad, jedva porodicu vidim, te najcesce zavrsim pricajuci sama sa sobom :D

Naravno da borba za bolju poziciju pojedinca i grupe ( a samim time i vece sanse da podmladak prezivi) nije iskljucivo ljudska karakteristika. Kada kazem 'univerzalna ljudska' mislim na nesto sto obuhvata sve ljude, u svim geografsko-istorijskim i socijalnim kontekstima. Ne znaci da ne obuhvata i druge vrste.... :-D

Maxuz pozdrav :-D
To stoji. Malo sam pogresno shvatio kontekst pod ovim univerzalna ljudska ali nadodjosmo do zakljucka jel'. Naravno da su ove ljudske karakteristike univerzalne za cijelu vrstu - bile, jesu i bit ce i tu nema dvojbe. Ja ih onda samo prosirih dalje na ostatak zivotinjskog svijeta da bi prikazao nemogucnost odjeljenja covjeka od prirode, ali to ne mora znaciti da nas to opravdava da cinimo to sto cinimo, cisto razumjevanja radi.

Pozdrav i tebi! Da ti pravo kazem, i ja ti stalno pricam sam sa sobom, doduse najcesce kada pokusavam nesto skontat' pa me moji il' kolege gledaju ono "sjooo, nisi valjda i ti puk'o". :lol:

:)
zonbirile

#156 Re: Religijski fanatizam

Post by zonbirile »

Compact wrote:
Evo ti nekoliko svježih linkova, da nije pogrešno Islamsku zajednicu potpisivati skraćenicom IVZ. Ne znam što si se na ovo toliko nakačio! Ukucaj na bilo kojem pretraživaču IVZ i dobićeš milion linkova! Skraćenica IZ implicira politčku pozadinu, a IVZ jasno naznačava vjerski karakter institucije! Dok si ti živ, taj se termin neće prestati koristiti! Kontare???
Još jednom ti ponavljam:"zbog bereketa na ovom forumu, trebao bi se uozbiljiti i pisati suvislije komentare! Ako si zamjerio što sam te strpao u koš ljudi koji nemaju svoj stav, već da ljudima podilaziš i da ti cipele vire iz njihovoh stražnjica, te da si nepismen, neobrazovan i neodgojen, i ako će to donijeti da ne pišeš bljuvotine, onda sorry!
Od 1969 zvanični naziv IZ,sve ostalo luk i voda,zato naše diskusije idu tako teško.Tek sada ti pomirljivo pričaš,inače si bio ters,ako treba mogu ti c/p.
zonbirile

#157 Re: Religijski fanatizam

Post by zonbirile »

Compact wrote:
shalaedin

#158 Re: Religijski fanatizam

Post by shalaedin »

xfacktor wrote:Mislite li da se treba strogo kaznjavati zakonom bilo kakav oblik religijskog fanatizma.
Recimo ove vehabije. Tuku ljude, ruze curice itd jesmo li mi izgorili ili ne dopiru do nas ove informacije. Ma pod hitno treba organizovati proteste protiv istih i njihovog maltretiranja.
Svak nek vjeruje u sta hoce, i nece biti problema sve dok isti ne pocne drugog zlostavljati. Nek se oblaci kako hoce i ima brade ili duge kose, kratke pantole ili krst za vratom. Ako je razlog za to njegovo zlostavljanje religijski element, e onda zakonski jedno 5 godina zatvora i to je to. Pa makar to bilo ruzenje curice u parku sto nosi kratku suknjicu..

Ovo je zamlja koja nema mogucnosti dopustiti bilo kakav religijski fanatizam ako misli da opstane.
U startu si napravio gresku. Generalizovao si ljude. Otkud ti znas koji Vehabija tuce ljude, ruzi curice ili radi nesto drugo... ovo je izreceno prema pretpostavkama. Pustimo se mahalskih prica... to isto moze da radi bilo koji dedo iz nase Bosanske mahale koji drzi do religije na tradicionalni bosnjacki nacin i voli da stvari ispravlja na jedan los nacin koji primjenjuju nesavjesni pojedinci. Zlostavljanje bi bilo kada bi neko tu djevojcicu svakodnevno fizicki napadao, dirao je po nogama, udarao je i govorio joj kako joj to nevalja. Neko to radi na taj nacin, a neko nastoji da upozna osobu pa da je postepeno educira i kroz tu edukaciju opomene. Nekada je covjeku lijepo dati savjet radi njegove mane, ali ga prisiljavati da je ispravi to je vec pretjerivanje.Nekome nemozes dati ni savjet. Svako uzima vjeru u skladu sa svojim mogucnostima.

Sto se zakona tice, takve se kazne mogu primjeniti i trebamo ih... ali mi trebamo biti oni koji cemo vjerovati u onu pravnu poskocicu, nisi kriv dok ti se nedokaze krivica. Pretpostavke su jedno a istina je drugo.

Sto se tice religijskog fanatizma, moram da te pitam koji su to primjeri u bosni kao takvog? To sto neko o Islamu, Krscanstvu ili nekoj drugoj religiji uci prema njenom korijenu i pokusava da se ophodi na najbolji nacin prema svome znanju i da ga primjeni u praksu, ti to nazivas religijskim fanatizmom. Otkud tebi pravo da ti sudis takvome covjeku. Samo zato sto si ti o necemu nesto kao takvim cuo. Ako vas zanimaju ti ljudi koje rado nazivate kojekakvim smjesnim imenima... Ustanite i podjite im u susret, nacicete ih u dzamijama, crkvama i sinagogama... ili negdje vec drugo. Slazem se s tobom u jednom niko nema pravo povrijedjivati tudje granice i da nema pravo da prisiljava ikoga na vjeru. Ali zbog pojedinaca generalizovati ljude, to nevalja.

Pa ni u ratu nisi imao ekstremnih primjera religijskog fanatizma, imao si rat koji je po svim segmentima imao opise takvog fanatizma ali nije bio takav. Srpska agresija ili Hrvatska agresija nisu dobile epitet pravoslavne i katolicke agresije, niti su ga oni koji su najvece zrtve u ratu nazivale i danas ne zovu vjerskim ratom. Mozda je to onima koji su naivni tako izgledalo jer se agresor trudio da unisti tudju kulturu multietnicnosti, suzivota i tolerancije. Inace bi sve ono sto su oni uradili na ovim prostorima uradili i na prostorima svojih drzava, stavljajuci Srpske muslimane i Hrvatske muslimane u polozaj Bosanskih muslimana koji su tada bili pred nestankom. Medjutim to se nije desilo. Sto se tice ekstrema na sve tri strane oni su bili uzneseni prvenstveno fasizmom, ne znanjem i lose protumacenom vjerom, tako da se za njihov zlocin treba kazniti prema kolicini ucinjenog bez omalozavanja zrtava. Nijedna vjera ne stvara fanatike, vjeru ljudi cine fanaticnom i oni mjenjaju u glavama njene zdrave postulate i njima daju izvrnuti smisao. Prema tome, nije svak ko nosa bradu i kratke pantalone, vjerski radikal niti osama bin laden niti balija, kao sto nije svaki pravoslavac koji nosi bradu i krst cetnik... niti svaki katolik ustasa. Nemogu se stvari generalizovati jer sta bi covjek koji vjeruje rekao za onoga ko je ateista da on po nekom pravilo mora biti i komunista. To nije tacno. To samo govori o povrsnosti onoga koji govori o nekome drugom prema pretpostavkama i voljan je da se prema njima ophodi.
zonbirile

#159 Re: Religijski fanatizam

Post by zonbirile »

shalaedin
u pravu si ,ali iskustveno bi se moglo prvesti ipak ovako-nije svaki vehabija onaj koji nosi dugu bradu i kraće hlaće,ali dužu bradu i kraće hlače nosi svaki vehabija.
shalaedin

#160 Re: Religijski fanatizam

Post by shalaedin »

zonbirile wrote:shalaedin
u pravu si ,ali iskustveno bi se moglo prvesti ipak ovako-nije svaki vehabija onaj koji nosi dugu bradu i kraće hlaće,ali dužu bradu i kraće hlače nosi svaki vehabija.
Znas li koje su pravne skole u Islamu? znas da je u Bosni ista pravna skola kao i u Afganistanu? Znas li mozda koje utemeljio tu pravnu skolu i prema kojim hadisima je rekao da u namazu netreba dizati ruke? Znas li da pored te pravne skole u islamu postoje jos tri pravne skole? Znas li koje su razlike izmedju sunnija i sija, ili mozda nekih drugih pravaca medju muslimanima. Znas li ista o tim vehabijama koje spominjes? znas li uopste da je to pogrdan naziv za svakoga koji vjeru zeli da uci prema njenome osnovu, onakva kakva ona jeste? Uceci prvo njenim izvorima Kur`anu i Sunnetu, pa potom prema fikhu pomenutih pravnih skola. Ne mozes mjesati bradu i pantalonu sa terorizmom, to je propis koji ima svoje utemeljenje u islamu. Ako ti nevolis to da slijedis voli neko drugi. Religiozan sam i nemam bradu i skracene pantalone, ali nedjelim ljude prema njihovome izgledu i negeneralizujem stvari. Ljude cijenim prema njihovim djelima. A ne prema pretpostavkama koje mi neko iznese. Pretpostavke su jedno istina je drugo.

Religijski je fanatizam kada covjek u ime vjere ucini nasilje drugom, kada svoje ciljeve ustremljuje prema ljudima cije pravo vjera stiti. Od muslimana mora biti miran njegov brat musliman, a od pravog i potpunog muslimana vjernika moraju biti mirni svi. On ne izaziva, neprovocira, kada se ljudi od njega ogrijese on velikodusno oprasta, ne trazi nacina da nekoga napadne, a brani se samo kada mora. Od ruku i jezika pravog muslimana trebaju da budu mirni svi. Kada musliman iznosi istinu to treba da radi bez tendencije da uvrijedi ili da drugog omalovazi, to radi na lijep i dostojanstven nacin... ne unosi svoje osjecaje u to i prica istinu onakvom kakva ona jest. O islamu se dosta toga moze nauciti i mora nauciti, jer ako bi gledali sljedbenike njegove vidjeli bi smo da je dubok razdor medju njima. Od onih koji su liberalni do onih koji su radikalni... cak postoji i razlika medju onima koji su muslimani i oni koji se predstvljaju kao takvi a nisu kao sto su ahmedije, haridzije, tekfirije i mnogi drugi. Islam je bjelo platno na koji njegovi sljedbenici ostavljaju mrlje.
nije svaki vehabija onaj koji nosi dugu bradu i kraće hlaće,ali dužu bradu i kraće hlače nosi svaki vehabija.
ovo si ti rekao... meni ovo zvuci diskriminirajuce... znaci sto je u par zemalja svijeta praksa drugacija, a njih pedesetak nije mi bi trebali izmedju sebe da se etiketiramo na ove ili one...

malo vise procitaj mozda ce ti ovo moje ribanje biti jasnije... nije bitna forma bitna je sustina. a sustina se neodnosi na pantalone namaz bradu, nego na covjekovo vjerovanje na iman islam i insan.
zonbirile

#161 Re: Religijski fanatizam

Post by zonbirile »

shalaedin wrote:
Znas li koje su pravne skole u Islamu? znas da je u Bosni ista pravna skola kao i u Afganistanu? Znas li mozda koje utemeljio tu pravnu skolu i prema kojim hadisima je rekao da u namazu netreba dizati ruke? Znas li da pored te pravne skole u islamu postoje jos tri pravne skole? Znas li koje su razlike izmedju sunnija i sija, ili mozda nekih drugih pravaca medju muslimanima. Znas li ista o tim vehabijama koje spominjes? znas li uopste da je to pogrdan naziv za svakoga koji vjeru zeli da uci prema njenome osnovu, onakva kakva ona jeste? Uceci prvo njenim izvorima Kur`anu i Sunnetu, pa potom prema fikhu pomenutih pravnih skola. Ne mozes mjesati bradu i pantalonu sa terorizmom, to je propis koji ima svoje utemeljenje u islamu. Ako ti nevolis to da slijedis voli neko drugi. Religiozan sam i nemam bradu i skracene pantalone, ali nedjelim ljude prema njihovome izgledu i negeneralizujem stvari. Ljude cijenim prema njihovim djelima. A ne prema pretpostavkama koje mi neko iznese. Pretpostavke su jedno istina je drugo.

ovo je za mene smoritis,znaš ja sam ti više materijalista,pa da te pitam:
Religijski je fanatizam kada covjek u ime vjere ucini nasilje drugom, kada svoje ciljeve ustremljuje prema ljudima cije pravo vjera stiti. Od muslimana mora biti miran njegov brat musliman, a od pravog i potpunog muslimana vjernika moraju biti mirni svi. On ne izaziva, neprovocira, kada se ljudi od njega ogrijese on velikodusno oprasta, ne trazi nacina da nekoga napadne, a brani se samo kada mora. Od ruku i jezika pravog muslimana trebaju da budu mirni svi. Kada musliman iznosi istinu to treba da radi bez tendencije da uvrijedi ili da drugog omalovazi, to radi na lijep i dostojanstven nacin... ne unosi svoje osjecaje u to i prica istinu onakvom kakva ona jest. O islamu se dosta toga moze nauciti i mora nauciti, jer ako bi gledali sljedbenike njegove vidjeli bi smo da je dubok razdor medju njima. Od onih koji su liberalni do onih koji su radikalni... cak postoji i razlika medju onima koji su muslimani i oni koji se predstvljaju kao takvi a nisu kao sto su ahmedije, haridzije, tekfirije i mnogi drugi. Islam je bjelo platno na koji njegovi sljedbenici ostavljaju mrlje.
nije svaki vehabija onaj koji nosi dugu bradu i kraće hlaće,ali dužu bradu i kraće hlače nosi svaki vehabija.
ovo si ti rekao... meni ovo zvuci diskriminirajuce... znaci sto je u par zemalja svijeta praksa drugacija, a njih pedesetak nije mi bi trebali izmedju sebe da se etiketiramo na ove ili one...

malo vise procitaj mozda ce ti ovo moje ribanje biti jasnije... nije bitna forma bitna je sustina. a sustina se neodnosi na pantalone namaz bradu, nego na covjekovo vjerovanje na iman islam i insan.

ovo je za mene smoritis,znaš ja sam ti više materijalista,pa da te pitam konkretno
kako to i zašto od miljardu i tristo miljuna muslimana ,cca 200 milijuna živi život dostojan čovjeka,i šta učiniti
kako to da ukupno privatno bogatstvo u par Američkih dominiona je jednako dugu ostale braće
shalaedin

#162 Re: Religijski fanatizam

Post by shalaedin »

zonbirile wrote:
shalaedin wrote:

ovo je za mene smoritis,znaš ja sam ti više materijalista,pa da te pitam:

ovo je za mene smoritis,znaš ja sam ti više materijalista,pa da te pitam konkretno
kako to i zašto od miljardu i tristo miljuna muslimana ,cca 200 milijuna živi život dostojan čovjeka,i šta učiniti
kako to da ukupno privatno bogatstvo u par Američkih dominiona je jednako dugu ostale braće
Pa nije stvar jesi li materijalista ili to nisi... ali moras biti racionalan i poznavalac neke teme da bi mogao da kritikujes nekoga.

To sto je necije privatno bogatstvo vece od duga pojedinih islamskih zemalja pokazuje kolika je ne briga dorbostojecih muslimana o onim muslimanima koji su u podredjenijem polozaju u odnosu na njih. Zbog siromastva muslimani mogu kriviti prvo vlasti u svojim zemljama, koje vladaju koseci se sa mnogim normama samoga Islama. Znas li da u serijatkom pravnom poretku svako bogatstvo koje se izvadi iz zemlje pripada zajednici muslimana i da se novac koji se zaradi pravo svakog pojedinca? Bili bilo siromaha u S. Arabiji, Emiratima ili nekim drugim naftnim zemljama kada bi se postupalo tako tj. djelio novac od zarade na izvadjenu , naftu plin ili neku drugu rudu. Ono sto je vlasnistvo zajednice postalo je vlasnistvo vladara i to se manifestuje po njihovim kontima koji su najcesce trezirani kod njihovih bliskih saveznika Amerikanaca.
Znas li kakav bi kolaps u svijetu nastao i kriza kada bi najvece izvoznice nafte u islamskom svijetu prestale proizvoditi naftu u kolicinama u kojim je danas proizvode ili odlucile se da je proizvode samo za svoje trziste? Uz svoje enormne gubitke, podstakli bi padove privrede u mnogim zemljama zapadnog svijeta jer su oni najveci ovisnici o energentima te vrste. Znas li ti da je upravo bitka za to bogatstvo uzrokom religijskog fanatizma kod muslimana? Znas li da je Bin Laden jedan od princeva poznatih saudijskih plemena ili Da je njegova porodica jedan o strateskih bitnih partnera sa George Bushom?

Moras razmisljati sire Amerikanci i Saudijci su kao majka i kcerka, takav je slucaj i sa mnogim drugim zemljama iz arapskog podnevlja. Oni su bliski Americi i dosli su upravo zahvaljuci Amerikancima i Britancima na mjesta vladara tih zemalja. Upravo ove familije koje kraljuju po saudiji, jordanu, emiratima, bahreinu, kuvajtu i negjde drugo su srusili ono sto se zove zajednickom drzavom muslimana ili hilafet. Duga bi ovo prica bila kada bih objasnjavao zasto 200 milijuna ima a zasto drugi nemaju. Dao sam ti jedan razlog a ima ih jos mnogo. 1.3 milijarde muslimana ima zemalja u kojim je polozaj muslimana los tj. siromasni su. Predvocnici tome su Banglades, Kasmir, Afganistan, Pakistan, Jemen ... ali ima i onih gdje ne znaju sta ce sa parama, a ima i onih gdje se ima za vodjenje normalnog i dostojanstvenog zivota.

Sad imam pitanje za tebe sta ti smatras dostojanstvenim zivotom muslimana?
zonbirile

#163 Re: Religijski fanatizam

Post by zonbirile »

Bukvalno si me shvatio znam ja što je položaj takav,a mehanički zbrajati razloge nije neko unapređenje diskusije.Hajmo probati ovako,sve frustacije jedne bogate civilizacije,čije doprinose čovječanstvu danas,baštine mnogi,su uzrokovane upravo onim što sam te pitao.Drugi im "pomažu" da tako bude,ali bez insajdera ne ide.Znači korjenite reforme.Onih 1100 000 000 ,nije dovoljno reći da žive životom nedostojnog čovjeka,nego žive van prostora i vremena(domioni su također,tu negdje).Zatvarati oči pred tom činjenicom,da bez korijenite reforme nema boljitka,je kontraproduktivno,jer ih tjera u još dublju frustraciju i samoizolaciju.

Pa sad mislim da je pitanje nategnuto,ima život dostojan čovjeka,a riječu čovjek data je sveukupnost bitisanja.Ako,već banaliziramo,da može zadovoljiti potrebe sebe i svoje porodice u svim sferama privatnog i društvenog života/religijskog također/.Ne vidim razliku između dostojenstvenog života muslimana,i katolika naprimjer.
shalaedin

#164 Re: Religijski fanatizam

Post by shalaedin »

zonbirile wrote:Bukvalno si me shvatio znam ja što je položaj takav,a mehanički zbrajati razloge nije neko unapređenje diskusije.Hajmo probati ovako,sve frustacije jedne bogate civilizacije,čije doprinose čovječanstvu danas,baštine mnogi,su uzrokovane upravo onim što sam te pitao.Drugi im "pomažu" da tako bude,ali bez insajdera ne ide.Znači korjenite reforme.Onih 1100 000 000 ,nije dovoljno reći da žive životom nedostojnog čovjeka,nego žive van prostora i vremena(domioni su također,tu negdje).Zatvarati oči pred tom činjenicom,da bez korijenite reforme nema boljitka,je kontraproduktivno,jer ih tjera u još dublju frustraciju i samoizolaciju.

Pa sad mislim da je pitanje nategnuto,ima život dostojan čovjeka,a riječu čovjek data je sveukupnost bitisanja.Ako,već banaliziramo,da može zadovoljiti potrebe sebe i svoje porodice u svim sferama privatnog i društvenog života/religijskog također/.Ne vidim razliku između dostojenstvenog života muslimana,i katolika naprimjer.
Vidi Islam je jedno, muslimani su drugo. Islam je pridonjeo kulturi znanja i imao svoj progres, ali razdor medju muslimanima i podjele na mnoge razlicite frakcije i cijepidlacenje u pogledu vjere donjelo je do ovoga stanja danas. Ostavljanje znanja, mjenjanje religije radi vlastite koristi, strasti i mahanisanje drugih muslimana, zelja da se srusi jedna islamska drzava i zamjeni sa 50 drugih, mnostvo licemjera i njihovih nastojanja da se dokopaju vlasti ... sve su to razlozi zasto je stanje muslimana danas ovako. Sve je to danas uzrokom radikalizacije (medjutim ima i oblika radikalizacije medju samim muslimanima koji koriste a ne stete) i razvijanja sve viseg broja islamskih fanatika ( ovo se ne odnosi na ljude koje mi nazivamo vehabijama, nego na svakoga onog muslimana koji je voljan da ugrozi zivot, cast, imovinu svakoga ko nije musliman a islamsko ga pravo stiti). Reforma nemoze doci sama, kada bi svaki pojedinac se okrenuo sebi a ne mahanisanju drugoga onda bi i mogao takvo sto i postici. Pojedinac po pojedinac i dobijes savrsenu zajednicu koja bi takvo sto i mogla napraviti. Medjutim ljudi necije lose djelo primjete odmah, a svoja koja su gora ne primjete i nebendaju pet posto. Postupaju kao da im je to dopusteno. Muslimani se moraju vratiti svome korijenu ako zele da uznapreduju. Njih Kur`an nikada nije unazadio, a ni sunnet poslanika s.a.v.s., niti praksa onih koji su dostojno cuvali vjeru iza njih. Danas Islam zbog njegovih sljedbenika dobija los imidz, tako u proslosti Islama nije bilo.

Sto se tice Zapadnog svijeta on zivi i opstaje na stetu drugih, tudjim bogatstvima su na indirektan nacin zagospodarili. To je najveci problem, ali kako osvjestiti jednog Saudijca kroz metode koje primjenjuje recimo Bin Laden i Al Qaida, kada mnoge od tih metoda borbe nisu islamske i nisu konvencionalne. On u zemlji gdje medijskim prostorom hara pleme Al Saud nemoze da podstakne svoje istomisljenike. To nije mogao ni onda kada je bio cijenjen medju samim Saudijskim princevima. Jesi li mozda znao podatak da je on nudio kralju Saudije, da sa mudzahidima brani Saudiju od invazije iracke vojske. Da je taj prijedlog kralj glatko odbio i potrosio mnostvo milijardi dolara za odbranu koju mu je pruzila Amerika i Saveznici. Kuvajcani i Saudijci su bukvalno kupili odbranu od Iracke invazije, Kuvajcani su se vise pokajali jer su to bili i veliki izdatci za tako malu zemlju. Ali nafta je cudo. Nema sta ne placa.

Kako ti vidis tu reformu?
zonbirile

#165 Re: Religijski fanatizam

Post by zonbirile »

isuviše daješ prioritet vjeri,ja mislim da se prvo ona mora reformisati.Tvrdi se da je hriščanstvo uvelo svijet iz robovlasničkog u feudalno uređenje,a reformacija istog u kapitalizam.Anakrono je živjeti razapet između dogmi i savremenosti.Tada je upravo vjera bila ta kojom se mobiliziralo i usmjeravalo društvemne tokove,moral,etiku itd.
Edin 24,5

#166 Re: Religijski fanatizam

Post by Edin 24,5 »

Izlaz je u uvodjenju inkriminacije u vidu krivicnog djela ugrozavanja osnovnih sloboda zagrantovanih Ustavom, kao i inkriminacije podstrekavanja na izvrsenje ovog krivicnog djela.

Ljudska sloboda mora biti neprikosnovena drustvena vrijednost. Slobode zagarantovane Ustavom su tako koncipirane da ne ugrozavaju prava drugih. Prema tome, stvar je samo politicke volje.
shalaedin

#167 Re: Religijski fanatizam

Post by shalaedin »

zonbirile wrote:isuviše daješ prioritet vjeri,ja mislim da se prvo ona mora reformisati.Tvrdi se da je hriščanstvo uvelo svijet iz robovlasničkog u feudalno uređenje,a reformacija istog u kapitalizam.Anakrono je živjeti razapet između dogmi i savremenosti.Tada je upravo vjera bila ta kojom se mobiliziralo i usmjeravalo društvemne tokove,moral,etiku itd.
Normalno da dajem jer pouzdano znam da meni sloboda nista nije donjela. Okusio sam je na pravi nacin. Pa mi i ono sto je zakonom u nasoj zemlji bilo zabranjeno meni je bilo dozvoljeno. Mogu ti reci da religija ojacava svijest pojedinca i cuva ga od mnogih stvari. Serijatski zakon cuva na najbolji moguci nacin krv, cast i imetak svakoga pojedinca. A vjera koja uvijek naglasava prioritetnim znanje i daje mu pravo mjesto cini osvjestenog pojedinca progresnim i vitalnim. Medjutim danas muslimani ne idu za vjerom vec kontra nje. U tome je mana toga. Znas li da je Islam oslobadjao robove medju arapima, svaki rob koji bi primio svojevoljno Islam postao bi punopravnim clanom zajednice, a znas li da je Krscanima i Jevrejima dao toleranciju koju jedno drugome oni sami nikada nebi dali. Znas da je Islam dokinuo diskriminaciju prema boji koze, vjeri i zenama na Arapskom poluostrvu. Islam nije unistavao i palio, on je podcinjavao druge ljude sebi. Imas mnostvo svijetlih primjera pravde i slobode koju je Islam davao drugima. Samo Islam potencira slobodu s odgovornoscu, prekrsis li zakon i ispasta ces. Razlika izmedju pravnog poretka muslimana i zapadnog sistema je golema. Ali vjeruj mi da zapadna sloboda unistava zajednicu po izgovorom slobode, a Islam je siri sa limitiranom odgovornoscu. Pogledajte stanje ljudske zajednice u moralu izmedju istoka i zapada, pogledajte dozu duhovnosti izmedju njih vidjecete velike razlike. Pocev od mnostvo psihickih i fizickih bolesti, do velike stope mortaliteta i male stope nataliteta. Goimi se poveli za onim sto u sustini nikada nece postojati. Ali kada pogledate s materijalne strane daleko cete manje naci svijetlih primjera medju samim arapima. Tada vam istok nece ponuditi mnogo toga osim par zemalja kao sto su Emirati, Bahrein, Kuvajt i neke druge male ali bogate islamske drzave.
shalaedin

#168 Re: Religijski fanatizam

Post by shalaedin »

Edin 24,5 wrote:Izlaz je u uvodjenju inkriminacije u vidu krivicnog djela ugrozavanja osnovnih sloboda zagrantovanih Ustavom, kao i inkriminacije podstrekavanja na izvrsenje ovog krivicnog djela.

Ljudska sloboda mora biti neprikosnovena drustvena vrijednost. Slobode zagarantovane Ustavom su tako koncipirane da ne ugrozavaju prava drugih. Prema tome, stvar je samo politicke volje.
Sad zamisli u glavi islamsku drzavu veliku poput SSSR-a, mocnu poput Amerike i njenog gradjanina koji radi vrijednosti kojih postuje kaze da se zakon u svim demokratskim zemljama treba promjeniti i pribliziti njihovim vrijednostima i takvo sto treba se nametati jer se to nasom jacinom moze izdejstovati. Ljudi trebaju da se mjenjaju sami i oni svoja prava moraju da traze . Ne treba to biti postaknuto voljom stranca i njihovih agenata, vec njih samih.

Ljudska sloboda nepostoji, inace se nebi nametali stavovi jacem slabijem i nebi se vrijedjale tudje vrijednosti. Ustav garantuje slobodu, ali ljudi ih ne garantuju. Kako je Amerika u Iraku odbranila slobodnu volju jednog Iracanina? Srusili su Sadama koji nije pobio 5-10 hiljada ljudi od utemeljenja svoje vlasti, a rat u Iraku je doveo da broj zrtava Americke okupacije bude oko 300 000 ljudi i par milijuna raseljenih iracana. Sto u Bosni zapad nije branio slobodu i slobodnu volju njenih gradjana, a nisu zaustavili rat, vec odbranili su genocid i pomogli utemeljenju RS-e koja nikada nije postajala na ovome prostoru?

Ideja slobode kao takve je nezamisliva.
zonbirile

#169 Re: Religijski fanatizam

Post by zonbirile »

shalaedin wrote:
zonbirile wrote:isuviše daješ prioritet vjeri,ja mislim da se prvo ona mora reformisati.Tvrdi se da je hriščanstvo uvelo svijet iz robovlasničkog u feudalno uređenje,a reformacija istog u kapitalizam.Anakrono je živjeti razapet između dogmi i savremenosti.Tada je upravo vjera bila ta kojom se mobiliziralo i usmjeravalo društvemne tokove,moral,etiku itd.
Normalno da dajem jer pouzdano znam da meni sloboda nista nije donjela. Okusio sam je na pravi nacin. Pa mi i ono sto je zakonom u nasoj zemlji bilo zabranjeno meni je bilo dozvoljeno. Mogu ti reci da religija ojacava svijest pojedinca i cuva ga od mnogih stvari. Serijatski zakon cuva na najbolji moguci nacin krv, cast i imetak svakoga pojedinca. A vjera koja uvijek naglasava prioritetnim znanje i daje mu pravo mjesto cini osvjestenog pojedinca progresnim i vitalnim. Medjutim danas muslimani ne idu za vjerom vec kontra nje. U tome je mana toga. Znas li da je Islam oslobadjao robove medju arapima, svaki rob koji bi primio svojevoljno Islam postao bi punopravnim clanom zajednice, a znas li da je Krscanima i Jevrejima dao toleranciju koju jedno drugome oni sami nikada nebi dali. Znas da je Islam dokinuo diskriminaciju prema boji koze, vjeri i zenama na Arapskom poluostrvu. Islam nije unistavao i palio, on je podcinjavao druge ljude sebi. Imas mnostvo svijetlih primjera pravde i slobode koju je Islam davao drugima. Samo Islam potencira slobodu s odgovornoscu, prekrsis li zakon i ispasta ces. Razlika izmedju pravnog poretka muslimana i zapadnog sistema je golema. Ali vjeruj mi da zapadna sloboda unistava zajednicu po izgovorom slobode, a Islam je siri sa limitiranom odgovornoscu. Pogledajte stanje ljudske zajednice u moralu izmedju istoka i zapada, pogledajte dozu duhovnosti izmedju njih vidjecete velike razlike. Pocev od mnostvo psihickih i fizickih bolesti, do velike stope mortaliteta i male stope nataliteta. Goimi se poveli za onim sto u sustini nikada nece postojati. Ali kada pogledate s materijalne strane daleko cete manje naci svijetlih primjera medju samim arapima. Tada vam istok nece ponuditi mnogo toga osim par zemalja kao sto su Emirati, Bahrein, Kuvajt i neke druge male ali bogate islamske drzave.

pa sad sa tvog subjektivnog mišljenja ti si u pravu,ali se mora poštovati dokazana istorijska praksa,da društva koja su se mjenjala ,išla su napred.Tako sa aspekta vjere,reformacija (protestantizam)donijela je dobitak,za razliku od protureformacije (inkvizicija).I danas nakon 500g,vidljiv je stanovit napredak u korist reformiranih.E sad,bježati u sferu filozofskog,pa natezati tvrdnju o upitnosti modernizacije i sl. može se egzaktno utvrditi tek za koji vijek.Mislim da ta društva nemaju vremena za to.Ako banalizujemo,svi teoretičari i zagovorenici te neke tvrde struje ostanka u mjestu,svoje radove pišu na laptopu,imaju TV,Mobitel,auto.To je već apsurd na ličnom planu,a propagirati kao obrazac mnoštvu je licemjeran.Amiši mogu biti čvrsti i istrajni u svojim idejama,ali ne mogu ponuditi ništa novo.Njima je možda i lijepo,ali te zajednice su ranjive i osužene na propast.
shalaedin

#170 Re: Religijski fanatizam

Post by shalaedin »

Vidi u 8 st. kultura muslimana je za kulturu evropljana bila maltane, ono sto je danas zapad za islamski svijet. Islamska Spanija je odgojila i poducila mnoge krscanske misionare, koji su bili zeljni znanja.Pomogla stvaranju renesanse time sto je ocuvala i prenjela i usavrsila vecinu naucnih grana koje su utemeljili Grci, Rimljani i Perzijanci. Ali razlika izmedju tadasnjih muslimana i ovih danas je ta, da danasnji muslimani ne znaju koja je vrijednost znanja i nepotenciraju ga. Jedina svijetla tacka u Islamskom svijetu po pitanju znanja i tehnologije su Iran i donekle Pakisatan i Libija, ali zbog svojih totalitarnih uredjenja nikada nisu ostvarili potpuni naucni procvat.
Mi mislimo da oni nemaju pojma o zivotu, da su nazadni... Kod njih mozda nije demokratija, ali njih nisu zaobisli svi svijetski trendovi. Ne moze se graditi slika o kompletnom Islamskom svijetu posmatrajuci samo Afganistan, Indoneziju, Palestinu ili gledajuci one najbogatije i najomrazenije, koji i sami zapad preticu prema svojim arhitektonskim ili nekim drugim dostignucima, kao sto je slucaj sa Emiratima, Bahreinom, Kuvajtom i Saudijom. Sad cemo mi, radi nepoznavanja samoga Islamskog svijeta reci kako oni nemaju ono sto ima zapad... Od zemlje do zemlje situacija je razlicita. Malezija spada u red najrazvijenijih azijskih zemalja, mozda bi se po jacini svoje ekonomije mogla svrstati na 3 ili 4 mjesto zemalja Azije iza Kine, Japana, Tajlanda. Mi mislimo da je njihovo stanje takvo, zato sto nas svakodnevno mediji napumpavaju pricama o tim drzavama. Mislis da muslimani ne koriste laptope, mobitele, auta... pa daj fakat se sa tim stvarima malo pretjeruje. Mozda nisu izumili takvo sto ali ima egzaktnih grana nauke gdje su mnogi muslimani dominantni, koji su dobijali nobelove nagrade iz hemije, fizike, medicine... i td. Pustimo se medijskih slika, pa odavno zapad sotonizira istok i mahanise ga, a da na sebe ne gleda. Sta mislis kako je Pakistan postao nuklearna sila? Kako je na tome putu Iran da postane? Koji je kadar razvijao Libijski nuklearni program? Vjeruj mi da im u tome nije pomogali timovi stranih strucnjaka, vec se radi o sopstvenom kadru tih drzava koji se postepeno razvijao. Nisu svi u arapskom svijetu Saudijci da kupuju usluge stranaca i da u njihovoj drzavi radi oko par milijuna stranih drzavljana, mahom zapadnih strucnjaka i strucnjaka iz pojedinih islamskih zemalja.

Ne treba muslimanima reforma koji ce promjeniti njihov zakonodavni sistem, jer taj zakon stiti svakoga podjednako i tesko kaznjava covjeka koji preksi zakon tj. povrijedi tudju krv, cast i imovinu. Zapad u njemu vidi manu, isto tako i muslimani vide manu u zakonima zapada... ako uporedis broj kazni i broj presuda za zlocine u svim Arapskim zemljama i Zapadnim i napravis poredjenje. Vidjeces da broj pocinjenih krivicnih djela je daleko veci na zapadu, nego u ovim drugim zemljama.
Last edited by shalaedin on 04/12/2008 10:38, edited 2 times in total.
turban

#171 Re: Religijski fanatizam

Post by turban »

Evo ovo slusam i sav sam se najezio...nisam znao da sam i ja fanatik... :(

http://www.youtube.com/watch?v=uzwb297e ... re=related
shalaedin

#172 Re: Religijski fanatizam

Post by shalaedin »

turban wrote:Evo ovo slusam i sav sam se najezio...nisam znao da sam i ja fanatik... :(

Ma nisi dobar si ti :)
xfacktor

#173 Re: Religijski fanatizam

Post by xfacktor »

turban wrote:Evo ovo slusam i sav sam se najezio...nisam znao da sam i ja fanatik... :(

Ako si zakljucio da si fanatik.. onda vjerovatno si tip koji ruzi curice u minicima i trazi gayeve da ih bije, ide po djamijama da ih zauzima zato sto tamo nisu "pravi vjernici". Ovaj gore video nema veze sa fanatizmom, i sramotno je to sto ukazujes na onaj video kao na fanatizam. Nisi mi nista drukciji od ljudi koji su u stanju staviti bobmu na mezar Alijin , da bi ljudi glasali bolje..
-------------------------

A kako onaj shaledin zakljuci da sam ja fanatik!?!?

Svi ste vi kukavice, ne smijete protiv vehabija ni jedne progovoriti. Ne smije im ni murija nista, ko kad su !#&%.
Smeta mi primitivizam i sta. Nek me neko razuvjeri da ne postoji atmosfera u kojoj su vehabije neki strah i trepet.
Ako se to ne sreze u korijenu, sutra ce biti da cemo svi morati bradati hodati i kratkim pantolama, il nismo pravi. Manite se istorije, gledajte sta je danas, i sta ce biti sutra..
Edin 24,5

#174 Re: Religijski fanatizam

Post by Edin 24,5 »

@ shalaedin

Sustina je u tome sta postavljas kao drustvenu vrijednost koju zelis da zastitis. Tvoj post svjedoci o tome da ti u sustini smatras da sloboda kao takva ne bi trebala uzivati pravnu zastitu, jer toboze, namecu je zapad i Amerika kao svjetske sile.
Moram te upozoriti da sloboda nije ni americka, ni engleska, ni ruska, ni muslimanska, vec prije svega LJUDSKA.

Ne postoji vrijednija i manje vrijedna sloboda. Postoji samo sloboda koja nikog ne ugrozava i sloboda koja ugrozava.
Ne moze biti vrijednija, primjerice, sloboda vjerovanja u Boga od slobode nevjerovanja ili slobode vjerovanja u vise bogova (politeizam). Ako bi se stvari postavile na nacin da je dozvoljeno jednu od ovih sloboda ugrozavati od strane onih koji drugu slobodu uzivaju, onda se postavlja logicko pitanje, s kojim pravom oni koji uzivaju napadnutu slobodu ne bi ugrozavali slobodu onih koji ih napadaju?? Mozda zato sto je vecinska?? Ili mozda zato sto se boje??

Nemoj molim te, nisi u pravu.
Sloboda je univerzalna vrijednost, jedno od najvecih civilizacijskih dostignuca, i ona pripada u prvom redu svakom pojedincu. Mi o toj slobodi govorimo. Mani se prefiksa americka, ruska, muslimanska, itd.
zlatiborka

#175 Re: Religijski fanatizam

Post by zlatiborka »

xfacktor wrote:

Ako si zakljucio da si fanatik.. onda vjerovatno si tip koji ruzi curice u minicima i trazi gayeve da ih bije, ide po djamijama da ih zauzima zato sto tamo nisu "pravi vjernici". Ovaj gore video nema veze sa fanatizmom, i sramotno je to sto ukazujes na onaj video kao na fanatizam. Nisi mi nista drukciji od ljudi koji su u stanju staviti bobmu na mezar Alijin , da bi ljudi glasali bolje.. -------------------------

A kako onaj shaledin zakljuci da sam ja fanatik!?!?

Svi ste vi kukavice, ne smijete protiv vehabija ni jedne progovoriti. Ne smije im ni murija nista, ko kad su !#&%.
Smeta mi primitivizam i sta. Nek me neko razuvjeri da ne postoji atmosfera u kojoj su vehabije neki strah i trepet.
Ako se to ne sreze u korijenu, sutra ce biti da cemo svi morati bradati hodati i kratkim pantolama, il nismo pravi. Manite se istorije, gledajte sta je danas, i sta ce biti sutra..

Je, je, to je to, i upravo zato ti postavljaci bombe jos "nisu uhvaceni", a sve se vec odavno zna...... :x

Predizborna ujdurma SDA i najuzeg im stranackog rukovodstva..... :x
Post Reply