Religijski fanatizam
-
zonbirile
#101 Re: Religijski fanatizam
compact
nije IVZ,nego IZ
nije IVZ,nego IZ
- Compact
#102 Re: Religijski fanatizam
IVZ Islamska Vjerska Zajednica. Vidi se da nisi njen član!zonbirile wrote:compact
nije IVZ,nego IZ
Evo detalja sa jedne utakmice između imama IVZ-a i svećenika
http://tuzlalive.ba/portal/2008/10/huma ... svecenike/
Last edited by Compact on 29/11/2008 23:42, edited 1 time in total.
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#103 Re: Religijski fanatizam
Ne berem ja brigu, ali ... nisi rekao ni ciji je. Red je navesti autora.black wrote:ne beri brigu, nisam ja ni rekao da je moj, i onako sam trazio da ga stavim citavog, jer je vrijedan svakog slova
-
zonbirile
#104 Re: Religijski fanatizam
compact
ti si slućaj za moderatora,ja po stavovima mislio ti vehabija ,a ti ne znaš da od rata to nije više skračenica.Pitaj svog popa,znače on to sigurno.
ti si slućaj za moderatora,ja po stavovima mislio ti vehabija ,a ti ne znaš da od rata to nije više skračenica.Pitaj svog popa,znače on to sigurno.
- black
#105 Re: Religijski fanatizam
znam znam ba, prof.Hafizovica poznajem i naravno da je redpape wrote:Ne berem ja brigu, ali ... nisi rekao ni ciji je. Red je navesti autora.black wrote:ne beri brigu, nisam ja ni rekao da je moj, i onako sam trazio da ga stavim citavog, jer je vrijedan svakog slova
- Compact
#106 Re: Religijski fanatizam
Kada staviš zarez i tačku, odmakni slovo! Nije slućaj, već slučaj. Nije skračenica, već skraćenica! Nije znače, već znaće! U jednoj kratkoj rečenici, nekoliko grešaka, a najveća greška je što se baviš IVZom, a nisi upoznat! Nego da mi prestanemo, bolje je i za tebe i za mene!zonbirile wrote:compact
- SaraLe
#107 Re: Religijski fanatizam
Nije, u pravu si.Compact wrote:Nisam baš siguran da autorovi tekstovi imaju relevanciju u islamskim krugovima! Ipak se od Vehabija IVZ nije ogradila, a od njega jeste!
U svakom slučaju, Safete Sušiću, sviđa mi se opaska! Čitamo!
Ali nije se S.P.C. ogradila od cetnika, nije se K.C. ogradila od ustasa
I tako sve u krug, samo mi nije jasno zasto ocekujete da se uvijek prvi muslimani ograde od necega, zasto nema pritiska da se S.P.C. i K.C. ograde od cetnika i ustasa
- Compact
#108 Re: Religijski fanatizam
Ovo sam napisao samo radi poređenja. Skoro svi mediji od rata pa na ovamo, zlonamjernim pisanjima vrše pritiske na IVZ da se ogradi od Vehabija, a ona to nije uradila! Međutim, kada pročitate da se IVZ ogradila od nekih svojih "uglednih" akademskih radnika, onda je to signal da se zaista radi o liku i djelu koji ne zaslužuje da se uzimaju u obzir njegovi komentari! Nisam mislio ništa loše, a član sam Islamske vjerske Zajednice već duže vrijeme!SaraLe wrote:Nije, u pravu si.Compact wrote:Nisam baš siguran da autorovi tekstovi imaju relevanciju u islamskim krugovima! Ipak se od Vehabija IVZ nije ogradila, a od njega jeste!
Ali nije se S.P.C. ogradila od cetnika, nije se K.C. ogradila od ustasa![]()
I tako sve u krug, samo mi nije jasno zasto ocekujete da se uvijek prvi muslimani ograde od necega, zasto nema pritiska da se S.P.C. i K.C. ograde od cetnika i ustasa
- SaraLe
#109 Re: Religijski fanatizam
Nisam ni ja mislila nista lose 
-
popajic
#110 Re: Religijski fanatizam
Eh turban,da je po meni svi bi forumasi bili prvenstveno gradjani ove drzave pa tek onda sve ostalo.Postao/la turban dana 29 nov 2008, 23:11
@popajicu
Ovo je forum svih ljudi Bosne,dakle i muslimana, pravoslavaca, katolika,jevreja,roma i ostalih.Po tebi ispada da su ovdje samo muslimani...
Tema je religijski fanatizam tako da svaki fanatizam podpada pod lupu,ili grjesim...
To ostalo me pravo da ti kazem i ne interesuje, jer potpada po privatno.Po meni !
Svaki religijski fanatizam je poguban i nije zgoreg o njemu diskutovati ne bi li se ljudski umovi ustalasali ...ustajala voda nije zdrava i zna biti opasna po zdravlje !
A zasto sam spomenuo nase muslimane ?
Zato sto ne zelim da perem prljavi ves fanaticnih pravoslavaca,ni katolika,ni budista...nisam pozvan da to radim.
To oni sami moraju odraditi.
A imam puno moralno i ljudsko pravo da apelujem na muslimane da se oglasavaju, da kritikuju sav ovaj kvazi vjerski ,turbo neukus koji sa vjerom ama bas nista nema. On nosi u sebi nesto vrlo rugobatno sto BiH muslimanima nikad nije bilo svojstveno a polako pusta korijenje i kod nas.
Najlakse se praviti slijep i lud...problem je sto covjek ne primijeti kad to stvarno i postane.
otprilike isti odgovor kao @turbanu.Nije ovo takmicenje ko ce biti prvi ili drugi.Vazno je stici do cilja.@Sara lee,
samo mi nije jasno zasto ocekujete da se uvijek prvi muslimani ograde od necega,
a da bi stigao do cilja, moras kad-tad krenuti,zar ne ?
- piupiu
#111 Re: Religijski fanatizam
Eh, u tom jeste i najaveca tragedija i kontradiktornost religioznog fantazima, ili ispolitizirane religijske manipulacije -- sto svoju interpretaciju i svoje politicko djelovanje ne odvajaju od 'Bozijih prerogativa', nego ih prisvajaju, bez obzira na izricitu uputu da to ne rade.black wrote:Svaka tradicija, ona tradicionalna na jednak način kao i ona modernizirana, danas se gromko zaklinje čovjekom, njegovim dostojanstvom i njegovom slobodom, a svaka, pritom, priča svoju vlastitu priču, mit, legendu, strategiju, metafiziku i eshatologiju, ali Bog i Čovjek su u tim kazivanjima odavno postali puki apstraktum koji ništa više ne znači od pukog ornamentuma u nacionalnoj, nacionaliziranoj i nacionalističkoj religiji, kulturi, tradiciji, politici. O razlozima koji su do toga doveli gotovo da se nikome više ne da govoriti. Primjera radi dovoljno se prisjetiti zabrane slobodnog razmišljanja (zatvaranje vrata ijtihada) koju je u islamu donio jedan halifa, a u kršćanstvu jedan ćesar ( Justinijanovo zatvaranje akademija u kojima se naučavala bogoslovska i filozofska mudrost); ili prisjetiti se inkvizicije i fašizma u kršćanstvu i promoviranja, primjerice, vehabizma ili selefizma kao jedinog predstavnika autentičnog islama u muslimanskom svijetu, ili se prisjetiti tragedije na Kerbeli; ili prisjetiti se samovoljnog proglašenja izabranim narodom Božijim u židovskoj tradiciji i oduzimanja prava na Boga, religiju i onaj svijet svim drugim narodima pod kapom nebeskom, stvari su za koje je teško reći koja je od koje gora, nepravednija, neljudskija. Jedno je sasvim izvijesno: čovjek nedosljedne tradicije i tragično dosljednog moderniteta nedopustivo je preuzeo prerogative Božije, prešao Rubikon, izgubio mjeru, vjeru, tradiciju i ravnotežu onoga što jest i onoga što nije.
Last edited by piupiu on 30/11/2008 11:19, edited 1 time in total.
- piupiu
#112 Re: Religijski fanatizam
Tema nisu ustase, ni cetnici -- vec religijski fanatizam. Cetnici su prije svega ekstremni nacionalisti, a njihovo porijeklo nije 'religijsko', nego vojno, ustase su fasisti (a bilo ih je i medju muslimanima, pa se od njih ne bi morala ogradjivati samo Katolicka crkva). Ideolosko porijeklo ni jednih, ni drugih nije u ucenju crkve, nego u ideologijama nacionalizma i nacizma. U svakom slucaju, i jedni i drugi jesu ideoloski fasisti, i od njih su se dobrano ogradili antifasisti iz redova istih naroda.SaraLe wrote:Nije, u pravu si.Compact wrote:Nisam baš siguran da autorovi tekstovi imaju relevanciju u islamskim krugovima! Ipak se od Vehabija IVZ nije ogradila, a od njega jeste!
Last edited by piupiu on 30/11/2008 11:19, edited 1 time in total.
- piupiu
#113 Re: Religijski fanatizam
Compact, mozes li mi objasniti da li svi pripadnici IVZ moraju pratiti 'ogradjivanje' Rijaseta od Hafizovica, cak i ako je ono politicki motivirano? Ovo je ozbiljno pitanje -- nije retoricko?Compact wrote:Ovo sam napisao samo radi poređenja. Skoro svi mediji od rata pa na ovamo, zlonamjernim pisanjima vrše pritiske na IVZ da se ogradi od Vehabija, a ona to nije uradila! Međutim, kada pročitate da se IVZ ogradila od nekih svojih "uglednih" akademskih radnika, onda je to signal da se zaista radi o liku i djelu koji ne zaslužuje da se uzimaju u obzir njegovi komentari! Nisam mislio ništa loše, a član sam Islamske vjerske Zajednice već duže vrijeme!SaraLe wrote:Nije, u pravu si.Compact wrote:Nisam baš siguran da autorovi tekstovi imaju relevanciju u islamskim krugovima! Ipak se od Vehabija IVZ nije ogradila, a od njega jeste!
Inace, da se izjasnim, Hafizovica smatram vrhunskim intelektualcem. Posto nisam vjernica, ni u dzep mi, ni iz dzepa to da li je on s ove ili one strane interpretacije islama. Mislim, po onome sto sam citala na temu Hafizovic vs reis na temu vehabija, cini mi se da reis nastupa s politickog stanovista("neprimjereno je da Hafizovic sudi o saudijskom kralju" -- sta je njemu -- ili islamu, specificno, saudijski kralj sa teoloskog stanovista, osim politickog nosioca vehabijske drzave?).
Dalje, opet kao nepripadnik i cisto sa moje laicke tacke gledista, taj vehabizam, koji odrice "pravo muslimanstvo" drugim muslimanima, je po onome sto sam ja naucila o islamu samim tim neislamski. A o sirenju u krvi i prislili, o kojoj Hafizovic i govori, necu ni da pocinjem. Tako da mi nije jasno zasto se IZ i Hafizovic oko ovoga ne mogu sloziti, ako vrag ne lezi u politickoj motivaciji.
A, inace, bez obzira na teoloske pozicije profesora i IZ, ja imam jednu potpuno neteolosku i kulturolosku interpretaciju Hafizoviceve nepopularnosti -- kao sto vec rekoh, 1) covjek je vrhunski intelektualac, a kod nas se slabo cita i razmislja, 2) vrhunski inelektualci su uvijek slabo prolazili kod Bosanaca, jer stoje sa druge strane nase konzervativnosti i dogmatskih sklonosti (kakve li ironije da covjek predaje dogmu,
Sad mi je jasnije zasto se desilo ono sto se desilo sa predstavom "Hazreti Fatima", o cemu sam pitala na drugoj temi. Hafizovic je bio jedan od recenzenata drame i odobrio ju je sa teoloskog stanovista. Cinjenica da je ona skinuta s repertoara pod prijetnjom smrcu i bombama, i da se IVZ nikada nije oglasila ni po tome pitanju je konzistentna sa opstim stavom dvije navedene strane po pitanju vehabizma.
I kad vec pomenuh taj incident -- eto jednog konkretnog primjera religioznog fanatizma na djelu u BiH, koji nema veze ni s cetnicima, ni s ustasama, ni sa njihovom, ni sa nasom religijom, nego se radi o udaranju "svog na svoga" i zasto je o ovome bitno razgovarati. Da li religijski fundamentalizam ima pravo kreirati i prekrajati javni prostor BiH? A posebno da li ga ima pravo prekrajati pod prijetnjom smrcu i bombama? I da li ga tada treba sankcionisati? Shoshana, ovo se nadovezuje na nas razgovor?
Jos mi je zanimljivo i pitanje po kom principu se vehabizam konkretno poziva na slobodu misljenja i izrazavanja i religijskog vjerovanja (sekularne ili nsekularne drzave, nije bitno), kad sam tu slobodu ne prepoznaje? Dakle, on trazi (i ima) slobodu ne samo da radikalno vjeruje (a jedno od osnovnih vjerovanja u tom kontekstu je pravo da se drugima odrekne ta ista sloboda), vec s tom slobodom pripisuje sebi i pravo da radikalno djeluje u javnom prostoru. Misljenja?
(Nota bene: molim vas ostanite on topic -- ne pricamo o dobrim i losim ljudima, cetnicima i ustasama, nego o principima slobode vjerovanja, misljenja, izrazavanja i djelovanja i religijskom fundamentalizmu.)
Last edited by piupiu on 30/11/2008 11:20, edited 1 time in total.
- piupiu
#114 Re: Religijski fanatizam
Pardon, pogresan citat,chuchumbamayumbe wrote:Ne znam, citiras mene, a spominjes Compacta, pa mi ne bi jasno.
- piupiu
#115 Re: Religijski fanatizam
Dijelim i tvoje misljenje, i tvoj pesimizam.Shoshana wrote: Da ne kopiram sve - bice predugo... Mozda bih ovo trebala i na PP, nema bas veze sa temom, pomalo je i licno, mada ima veze sa ovim o cemu smo pisale.
Jeste, utopija je, i ja sam toga itekako svjesna. No, mada zvuci kontradiktorno - upravo zbog toga i drzim do ovakvog rezonovanja. Kada sve saberes i oduzmes sto znas o ljudima, o istoriji, o razvitku ljudskog roda, o potenciranju jedne kulture, o potenciranju drugih kultura, o kombinaciji prirodnog i kulturnog bica - neumitno dodjes do zakljucka da je kultura samo plast, da su sve i jedna vrijednost koju imamo izmisljotine, koje su ljudi izmislili da bi mogli nekako bolje i lakse zivjeti, da bi im zivot imao smisla. Kada o svemu tome ponovo razmislis, vidis kako se sva tvoja ubjedjenja ruse kao kula od karata.... NIkakav moral, i nikakva etika, i nikakva ljudska prava nisu univerzalne ljudske vrijednosti. NIt' su univerzalne, nit' su ljudske. Ako postoji ista sto bi se moglo nazvati univerzalnim ljudskim - onda su to ratovanja, ubijanja, otimanja, kradje, pljackanja, zelja za vlascu i moci. Otkako je svijeta i vijeka i ljudi na ovoj planeti - jedno-te-isto. NIje moja, zapadnjacka kultura, nimalo drugacija, sa svim svojim poveljama i Ujedinjenim nacijama.
Upravo zato, sto znam da je tako - cijenim i podrzavam sve i jednu kulturu, sve i jednu ideju koja postoji iskljucivo u svrhu pravljenja razlike izmedju covjeka-prirodnog bica, i covjeka-kulturnog bica. Sta ce ispasti na kraju? Hoce li kompletno stanovnistvo kugle zemaljske za tri generacije biti Vehabije ili djeca cvijeca? Stagod da se dogodi njima ce to sve skupa biti najnormalnija stvar na svijetu, bas kao sto su i meni osnovna ljudska prava najnormalnija stvar. Sta je najbolje za ljudski rod na duge staze? Ja pojma nemam....iako je sve sto napisah istina (u mojim ocima), iako ja veoma dobro razumijem drugo i drugacije, ja nisam u stanju u potpunosti odvojiti moje razmisljanje od one licnosti koja mi je kulturom nametnuta. Tako, kada sve to skupa saberem i oduzmem, analiziram i autoanaliziram, imam sa svih strana kulture koje se bore iskljucivo za sebe, imam ljude koji se bore iskljucivo za prava grupe kojoj pripadaju i za vlastita prava, i imam, s druge strane moju kulturu, koja se bar na papiru i u ideji bori za sve podjednako. Jedini nacin da se ja kao osoba osjecam dobro je da te utopisticke ideje guram u krajnost.
POnekad pozelim Asimove robote koji odlucuju za dobrobit covjecanstva. Pa, ako je za dobrobit covjecanstva - nek se vratimo i u pecine. S druge strane, mi smo ipak samo jedna od miliona vrsta koje su ovu zemlju obitavale, i vjerovatno cemo jednog dana nestati, kao i milioni drugih vrsta. Meni je samo zalosno kada mi se iz dana u dan cini da se taj trenutak primice.
A, s druge strane, vjerujem da na svijetu ima mnogo ljudi cija je temeljna vrijednost humanizam -- ljubav prema covjecanstvu. Ti si primjer, mozda se osjecas usamljenja, ali nisi sama.
- NIN
#116 Re: Religijski fanatizam
@Shoshana, slazem se sa tvojim misljenjem na ovu temu ali bih te samo malkice ispravio, ako mi dopustis, kod ovog boldiranog iznad. Naime, koliko znam, ratovanje ipak ne bi smjeli nazvati univerzalnim ljudskim izumom. Mozda ljudska kreativnost dolazi do izrazaja prilikom ubijanja ali rat kao takav i nije bas uobicajen samo u nasoj vrsti. Cimpanze redovno ratuju za svoj teritorij. Sto vise, u grupi svi odrasli muzjaci su spremni kada dodje do prijetnje od susjedne grupe. S druge strane, u doba primirja sve grupe imaju odredjen broj istih muzjaka koji patroliraju duz granice svog teritorija. Takodjer, mnoge vrste mrava idu u sveopste ratove. Sto je najzanimljivije kod ovih mrava, osim ubijanja primarni cilj im je zarobiti sto vise sposobnih jedinki koje ce pripomoci njihovoj grupi u njenom razvoju. Ubijanje jedinki svoje vrste dakle nije univerzalno nas izum. Sto se tice otimanja, kradje i pljacke one su pravilo i kod cimpanzi. Sto je najzanimljivije, otimacine kakve poznajemo u nasim drustvima neodoljivo podsjecaju na iste u drustvima cimpanzi. Takodjer, cimpanze lazu, obmanjuju jedni druge u svrhu sto veceg dobitka, igraju strateske igre u istu svrhu, osnivaju lazne koalicije medju sobom zarad svoje dobrobiti, itd. Dakle, socijalni mehanizmi koji su gotovo pa identicni nasima. A ovo zadnje, zelja za vlascu i moci je prisutna kod vecine sisara. Neki od obrazaca kojima se vodimo u socijalnim mehanizmima koji su posrijedi kada je u pitanju vlast i moc mozda i jesu originalni u nasoj vrsti ali, moram naglasiti, samo neki jer je za to zasluzan nas intelekt koji nas kreativno pripomaze u nasim aktivnostima, bilo koje vrste one bile. Ali opet, kada pokusamo uporediti ove mehanizme sa mehanizmima u drustvima cimpanzi uvidjet cemo nevjerovatne slicnosti!Shoshana wrote: NIkakav moral, i nikakva etika, i nikakva ljudska prava nisu univerzalne ljudske vrijednosti. NIt' su univerzalne, nit' su ljudske. Ako postoji ista sto bi se moglo nazvati univerzalnim ljudskim - onda su to ratovanja, ubijanja, otimanja, kradje, pljackanja, zelja za vlascu i moci.
Dakle, slabo je tu sta da je bas univerzalno covjecije osim mozda osjecaja religioznosti, za sto je opet kriv nas intelekt i kreativnost kao nus produkt istog. Ali, ni u to ne mozemo biti sigurni jer razlicite vrste rituala i kulturalna diferencijacija medju drustvima cimpazi koje nisu u stanju biti u kontaktu radi geografskih prepreka navode na razlicite hipoteze na kojima se radi. Bumo videl' i to.
Ne ispricasmo se mi, ima i godina.
Pozdrav...
- turban
#117 Re: Religijski fanatizam
Tema je trebala biti ''vehabije''.
Pokretac ove teme u samom uvodu polazi od vehabija kao od neke polazne ali sigurne osnove za tvrdnje o fanatizmu.Vehabije po meni nisu u toj mjeri fanatici da bi se istima mogao pripisati taj pridjev,govorim o vehabijama u BiH.Nisam cuo da je u zadnjih 15-tak godina od kako je ova skupina nastala bio ikakav a od strane vehabija poduhvat, koji bi mogao opravdati tezu o fanatizmu pa dalje i nekom terorizmu kako se velikodusno casti ova marginalana skupina.Ja bi istima dao naziv nekog pokreta kao Jehovi svjedoci,Subotari i neke skupine koje obilluju u zapadnom svjetu.Ocito da je pokretac teme pogrjesio u naslovu.
@piupiu
Cetnicka ideologija nije samo vojnickog karaktera.'Kod cetnika ima ovako nesto''S'vjerom u boga"pa tek onda kralja i otadzbinu.Dakle cetnicka ideologij zasnovana je izmjedju ostalog i na religijskom fanatizmu.Pogledaj recimo cetnicke simbole,mrtvacke glave,govori li ti to sta?
Dalje kod danasnjih cetnika najvaznije je biti istetoviran po citavom tjelu sa texstom(pogledaj gore sliku koju sam postavio)koji je religijskog karaktera.
P.S
Bilo bi dobro cuti jos neke glasove sem uvjek istih koji uvjek i uvjek po vehabijama.Vehabije su dobile po usima mislim u ovom virtualnom svejetu sad je red na druge...
Pozz/sellam
Pokretac ove teme u samom uvodu polazi od vehabija kao od neke polazne ali sigurne osnove za tvrdnje o fanatizmu.Vehabije po meni nisu u toj mjeri fanatici da bi se istima mogao pripisati taj pridjev,govorim o vehabijama u BiH.Nisam cuo da je u zadnjih 15-tak godina od kako je ova skupina nastala bio ikakav a od strane vehabija poduhvat, koji bi mogao opravdati tezu o fanatizmu pa dalje i nekom terorizmu kako se velikodusno casti ova marginalana skupina.Ja bi istima dao naziv nekog pokreta kao Jehovi svjedoci,Subotari i neke skupine koje obilluju u zapadnom svjetu.Ocito da je pokretac teme pogrjesio u naslovu.
@piupiu
Cetnicka ideologija nije samo vojnickog karaktera.'Kod cetnika ima ovako nesto''S'vjerom u boga"pa tek onda kralja i otadzbinu.Dakle cetnicka ideologij zasnovana je izmjedju ostalog i na religijskom fanatizmu.Pogledaj recimo cetnicke simbole,mrtvacke glave,govori li ti to sta?
Dalje kod danasnjih cetnika najvaznije je biti istetoviran po citavom tjelu sa texstom(pogledaj gore sliku koju sam postavio)koji je religijskog karaktera.
P.S
Bilo bi dobro cuti jos neke glasove sem uvjek istih koji uvjek i uvjek po vehabijama.Vehabije su dobile po usima mislim u ovom virtualnom svejetu sad je red na druge...
Pozz/sellam
- piupiu
#118 Re: Religijski fanatizam
Turban, evo dva paragrafa iz mog prethodnog posta -- za mene ovo jeste fanatizam. I voljela bih da mi odgovoris na pitanja koja sam postavila u vezi s time.
... itd ... jedino sto ih vecina ne zadire u bosanski svakodnevni prostor.
piupiu wrote:Sad mi je jasnije zasto se desilo ono sto se desilo sa predstavom "Hazreti Fatima", o cemu sam pitala na drugoj temi. Hafizovic je bio jedan od recenzenata drame i odobrio ju je sa teoloskog stanovista. Cinjenica da je ona skinuta s repertoara pod prijetnjom smrcu i bombama, i da se IVZ nikada nije oglasila ni po tome pitanju je konzistentna sa opstim stavom dvije navedene strane po pitanju vehabizma.
I kad vec pomenuh taj incident -- eto jednog konkretnog primjera religioznog fanatizma na djelu u BiH, koji nema veze ni s cetnicima, ni s ustasama, ni sa njihovom, ni sa nasom religijom, nego se radi o udaranju "svog na svoga" i zasto je o ovome bitno razgovarati. Da li religijski fundamentalizam ima pravo kreirati i prekrajati javni prostor BiH? A posebno da li ga ima pravo prekrajati pod prijetnjom smrcu i bombama? I da li ga tada treba sankcionisati?
Mislim da nisi u pravu, cetnistvo ne siri religijsko vjerovanje, nego je usko povezano s nacionalnim programom jednog naroda, mada vjerujem da je ono cesto imalo i primjese religijskog fanatizma (u 2. svj r, na pr, mislim da se sjecam da su neki od cetnickih proglasa trazili da se muslimani ili pokrste ili pobiju). U svakom slucaju, ono nije nastalo iz interpretacije Biblije i ne bavi se sirenjem njenog ucenja, nego se bavi srpstvom.turban wrote: @piupiu
Dalje kod danasnjih cetnika najvaznije je biti istetoviran po citavom tjelu sa texstom(pogledaj gore sliku koju sam postavio)koji je religijskog karaktera
Pa pocni ti. Ja bih o fundmentalistickim krscanskim sektama po Zapadu takodje ... o Isusovcima oliti Jezuitima u Bosni kroz istoriju ... o "Opus dei" iz Da Vincijevog koda,turban wrote: P.S Bilo bi dobro cuti jos neke glasove sem uvjek istih koji uvjek i uvjek po vehabijama.Vehabije su dobile po usima mislim u ovom virtualnom svejetu sad je red na druge...![]()
Pozz/sellam
-
zonbirile
#119 Re: Religijski fanatizam
compact
bravo,vidim da si pismen,alj si nenačitan,folerima je uvijek forma bila važnija od suštine.
bravo,vidim da si pismen,alj si nenačitan,folerima je uvijek forma bila važnija od suštine.
-
zonbirile
#120 Re: Religijski fanatizam
compact
evo će 40g od promjene službenog imena ,što je normalno ,jer islam nije samo vjera već način života.Vidi ti da nisam gdje fulio č i ć i pozdravi mi popa.
Ustav iz 1947. nekoliko je puta mijenjan i dopunjavan (16. januara 1949; 12. aprila 1950. i 4. decembra 1955.). Na zasjedanju Vrhovnog sabora IVZ usvojen je u Prištini 5. novembra 1969. njen novi Ustav, po kojem se IVZ službeno nazvala samo Islamska zajednica, jer se došlo do zaključka da riječ islam implicira pojam vjere. Po ovom ustavu organi IZ su odbori kao osnovna upravna tijela i muftije kao glavna vjerska lica na svom području. Viši organi su sabori i starješinstva. Sabor je najviši organ IZ na području republike, a starješinstvo njegov izvršni organ. Postoje četiri sabora, odnosno starješinstva. Sabor u Sarajevu od 30 članova je pokrivao područje BiH, Hrvatske i Slovenije. Sabor u Prištini sa 29 članova vodio je IZ u tzv. užoj Srbiji, na Kosovu i Vojvodini. Za IZ u Crnoj Gori postojao je Sabor u Titogradu sa 26 članova. Najzad, s obzirom na svoje specifične potrebe, Islamska zajednica u Makedoniji ima svoj poseban Statut koji se oslanja na Ustav IZ. Sabor IZ Makedonije brojao je 20 članova, sa Starješinstvom i njegovim predsjednikom. Svaki grad u zapadnoj Makedoniji, ukupno 13, ima svoj odbor IZ, a u Štipu je jedan za cijelu istočnu Makedoniju.
Najzad, na vanrednom zasjedanju Vrhovnog sabora Islamske zajednice u SFRJ, održanom 12. aprila 1990. u Sarajevu, usvojen je novi Ustav Islamske zajednice. Ovim tzv. ramazanskim Ustavom, izvršena je temeljna reorganizacija Islamske zajednice.
Članom 11. Ustava Islamske zajednice određeno je da se njena imovina na prvom mjestu sastoji od vakufa, te su se u tom pogledu velike nade polagale u proces denacionalizacije, odnosno vraćanja nekada oduzete ili jednostavno uzurpirane vakufske imovine. Rat je privremeno omeo taj proces.
evo će 40g od promjene službenog imena ,što je normalno ,jer islam nije samo vjera već način života.Vidi ti da nisam gdje fulio č i ć i pozdravi mi popa.
Ustav iz 1947. nekoliko je puta mijenjan i dopunjavan (16. januara 1949; 12. aprila 1950. i 4. decembra 1955.). Na zasjedanju Vrhovnog sabora IVZ usvojen je u Prištini 5. novembra 1969. njen novi Ustav, po kojem se IVZ službeno nazvala samo Islamska zajednica, jer se došlo do zaključka da riječ islam implicira pojam vjere. Po ovom ustavu organi IZ su odbori kao osnovna upravna tijela i muftije kao glavna vjerska lica na svom području. Viši organi su sabori i starješinstva. Sabor je najviši organ IZ na području republike, a starješinstvo njegov izvršni organ. Postoje četiri sabora, odnosno starješinstva. Sabor u Sarajevu od 30 članova je pokrivao područje BiH, Hrvatske i Slovenije. Sabor u Prištini sa 29 članova vodio je IZ u tzv. užoj Srbiji, na Kosovu i Vojvodini. Za IZ u Crnoj Gori postojao je Sabor u Titogradu sa 26 članova. Najzad, s obzirom na svoje specifične potrebe, Islamska zajednica u Makedoniji ima svoj poseban Statut koji se oslanja na Ustav IZ. Sabor IZ Makedonije brojao je 20 članova, sa Starješinstvom i njegovim predsjednikom. Svaki grad u zapadnoj Makedoniji, ukupno 13, ima svoj odbor IZ, a u Štipu je jedan za cijelu istočnu Makedoniju.
Najzad, na vanrednom zasjedanju Vrhovnog sabora Islamske zajednice u SFRJ, održanom 12. aprila 1990. u Sarajevu, usvojen je novi Ustav Islamske zajednice. Ovim tzv. ramazanskim Ustavom, izvršena je temeljna reorganizacija Islamske zajednice.
Članom 11. Ustava Islamske zajednice određeno je da se njena imovina na prvom mjestu sastoji od vakufa, te su se u tom pogledu velike nade polagale u proces denacionalizacije, odnosno vraćanja nekada oduzete ili jednostavno uzurpirane vakufske imovine. Rat je privremeno omeo taj proces.
- turban
#121 Re: Religijski fanatizam
@pijupiju
Ja sam tebe samo priupitao ono za cetnike...
Ja ostajem kod svoje tvrdnje jer sam to dozivio u bliskom kontaktu sa cetnicima.Ako cujes da cetnik kaze ''bog ce Srbima oprostiti sve'' pa i istrebljenje muslimana onda se ne moze drukcije dobiti dojam.
No kad sa ostojanja i vremenske distance posmatramo ove pojave onda bi se i neke tvoje tvrdnje mogle ozbiljno shvatiti.
Ja sam tebe samo priupitao ono za cetnike...
Ja ostajem kod svoje tvrdnje jer sam to dozivio u bliskom kontaktu sa cetnicima.Ako cujes da cetnik kaze ''bog ce Srbima oprostiti sve'' pa i istrebljenje muslimana onda se ne moze drukcije dobiti dojam.
No kad sa ostojanja i vremenske distance posmatramo ove pojave onda bi se i neke tvoje tvrdnje mogle ozbiljno shvatiti.
- zaratustra
#122 Re: Religijski fanatizam
I ova, kao i sve druge, tema se raspline u više pravaca, što je s jedne loše a s druge strane dobro. Ja sam na nekoliko drugih tema branio šiije odnosno Mukjija Spahića, a ovdje, kao pripadnik hanefijskog mezheba, imam potrebu da kažem slijedeće:
1. Osuđujemo svaki oblik islamskog religijskog fanatizma, ili kako je to moderno kazati fundamentalizma.
2. Stidim se što sam musliman kada čujem da je neko napadnut a kamo li ubijen u ime islama.
3. Islamska zajednica Bosne i Hercegovine je, čini mi se 1994. ili 1995. godine, donijela fetvu o obavezi prakticiranja vjerskih obreda unutar hanefijskog mezheba, i time jasno dala do znanja da ne želi prihvatiti utjecaje drugih pravaca u BiH. Da li je mogla i trebala učiniti više, ne znam.
4. Vehabizam kao takav nikada nije ozvaničen u Bosni i Hercegovini.
5. Osuđujem nametanje vlastitog svjetonazora drugom, a pogotovo na neprimjeren odnosno nasilan način.
6. Kada bi, ne daj Bože, meni neko pokušao učiniti nešto poput nasilne propovijedi u tramvaju, parku ili bilo gdje drugo vjerovatno bih mu odgovorio još nasilnije i ne bih ostao na verbalnom konfliktu.
7. Nije svaki čovjek koji ima dugu bradu, skraćene nogavice, praktikuje islam automatski vehabija ili ti selefija. Hoću reći da sebi ne dozvoljavam generaliziranje stvari i da naše društvo, ili barem ovo forumaško, u svom revolucionarnom poletu ne može i ne smije osuđivati na lomaču na osnovu stereotipa nego po individualnoj odgovornosti. A priznat će te da kada vidimo ovakvu osobu, istu u svojoj glavi projiciramo na u najmanju ruku negativan način.
Eh, sada bih postavio pitanje i sebi i Vama, ako može?
Imamo sve te oblike gnusnih zločina i zlodjela koje provode određene grupe ljudi pod plaštom borbe za islam, zašto to rade, je li tek tako što smatraju da je islam religija bolja od drugih ili postoje mnogo dublji uzroci?
- Ja smatram da Jevreji trebaju imati svoju državu, ali isto tako smatram da to pravo imaju i Palestinci, a neko se, Boga mi, barem ovih zadnjih šezdeset godina poigrava sa Palestincima baš kao kit ubica kada ubija tuljana.
- Indija-(Kašmir)-Pakistan-Bangladeš, svega je bilo a evo vidimo ima i sada.
- Afganistan, ja da sam u ko zna već kojoj generaciji u toj zemlji ne bih se skidao sa maka. A što se Al-Qaide tiče mislim da je zna se čiji brand.
- Irak i Iran?
- Liban od Sabre i Šatile pa nadalje?
- Jemen
- Čečenija, šta li se ono tamo dogodi?
- Filipini?
- Somalija?
- Jesam li šta zaboravio?
-
1. Osuđujemo svaki oblik islamskog religijskog fanatizma, ili kako je to moderno kazati fundamentalizma.
2. Stidim se što sam musliman kada čujem da je neko napadnut a kamo li ubijen u ime islama.
3. Islamska zajednica Bosne i Hercegovine je, čini mi se 1994. ili 1995. godine, donijela fetvu o obavezi prakticiranja vjerskih obreda unutar hanefijskog mezheba, i time jasno dala do znanja da ne želi prihvatiti utjecaje drugih pravaca u BiH. Da li je mogla i trebala učiniti više, ne znam.
4. Vehabizam kao takav nikada nije ozvaničen u Bosni i Hercegovini.
5. Osuđujem nametanje vlastitog svjetonazora drugom, a pogotovo na neprimjeren odnosno nasilan način.
6. Kada bi, ne daj Bože, meni neko pokušao učiniti nešto poput nasilne propovijedi u tramvaju, parku ili bilo gdje drugo vjerovatno bih mu odgovorio još nasilnije i ne bih ostao na verbalnom konfliktu.
7. Nije svaki čovjek koji ima dugu bradu, skraćene nogavice, praktikuje islam automatski vehabija ili ti selefija. Hoću reći da sebi ne dozvoljavam generaliziranje stvari i da naše društvo, ili barem ovo forumaško, u svom revolucionarnom poletu ne može i ne smije osuđivati na lomaču na osnovu stereotipa nego po individualnoj odgovornosti. A priznat će te da kada vidimo ovakvu osobu, istu u svojoj glavi projiciramo na u najmanju ruku negativan način.
Eh, sada bih postavio pitanje i sebi i Vama, ako može?
Imamo sve te oblike gnusnih zločina i zlodjela koje provode određene grupe ljudi pod plaštom borbe za islam, zašto to rade, je li tek tako što smatraju da je islam religija bolja od drugih ili postoje mnogo dublji uzroci?
- Ja smatram da Jevreji trebaju imati svoju državu, ali isto tako smatram da to pravo imaju i Palestinci, a neko se, Boga mi, barem ovih zadnjih šezdeset godina poigrava sa Palestincima baš kao kit ubica kada ubija tuljana.
- Indija-(Kašmir)-Pakistan-Bangladeš, svega je bilo a evo vidimo ima i sada.
- Afganistan, ja da sam u ko zna već kojoj generaciji u toj zemlji ne bih se skidao sa maka. A što se Al-Qaide tiče mislim da je zna se čiji brand.
- Irak i Iran?
- Liban od Sabre i Šatile pa nadalje?
- Jemen
- Čečenija, šta li se ono tamo dogodi?
- Filipini?
- Somalija?
- Jesam li šta zaboravio?
-
- Bosanac sa dna kace
#123 Re: Religijski fanatizam
samo da se još jednom tuspasim
Gospodo mi muslimani se duboko izvinjavamo što postojimo.
Valjd ćete u narednom krugu u BiH imat više sreće pa potamamit više muslimana.
Mi smo krivi za sve
Mi smo krivi za sve
-
zonbirile
#124 Re: Religijski fanatizam
zaratrusta
nisi ništa zaboravio,ali osim S.Arabije,UAE,Kuvajta,Malezije,Indonezije,Katara,svi ostali žive životom nedostojnog čovjeka.I nabrojani su domioni USA,sa upitnim savremenim društvenim uređenjima.Opet se ponavljam,ali korijenita reforma je potrebna tim društvima,na svim poljima.
nisi ništa zaboravio,ali osim S.Arabije,UAE,Kuvajta,Malezije,Indonezije,Katara,svi ostali žive životom nedostojnog čovjeka.I nabrojani su domioni USA,sa upitnim savremenim društvenim uređenjima.Opet se ponavljam,ali korijenita reforma je potrebna tim društvima,na svim poljima.
- piupiu
#125 Re: Religijski fanatizam
Bosanac sa dna kace wrote:samo da se još jednom tuspasim
Mi smo krivi za sve