Religija i zivotinje

Rasprave o vjerskim temama.
andolC

#51 Re: Religija i zivotinje

Post by andolC »

bijela wrote:problem je što se ovdje skoro svaka tema svede na diskusiju o bivanju Boga, direktno ili indirektno.
vjernici i nevjernici se nikad oko toga neće složiti, ali zbog čega ne bi učili jedni o drugima - ako ništa više - čisto informativno.

bila je jedna tema o hramu posvećenom štakorima (jel u kini?) - i šta ja imam davati svoj sud o tome, slagati se ili ne slagati sa štovaocima štakora? prihvatim kao informaciju da to postoji i ćao!

i zbog toga što svaka diskusija degeneriše u Boga ima, Boga nema, postalo mi je opterećavajuće čitati većinu tema, nažalost :sad:
a ti si kao neki liberal?
nebitno jesi li ili nisi, liberalizam je tako isprazan da pomalo prelazi u gadljivost. nit smrdi nit mirise, bez boje i okusa, ukratko, bez trunke karaktera...
A_I_

#52 Re: Religija i zivotinje

Post by A_I_ »

bijela wrote:
innovision wrote:haha pa svako bi normalan kad morao da bira izabrao da te upucaju nego da te kolju
hmm, problem bi bio u tome što bi u tebi onda ostala velika količina krvi pa ne bi baš bilo zdravo da te neko pojede :roll:
Kako ne bi bilo zdravo?
Da li orka kitovi prvo puste krv pingvinima i tuljanima?
Da li lav, gepard, puma, cita, ris prvo pusti krv antilopama, zebrama itd?
Da li medvjed, vuk, krokodil, soko, orao prvo puste krv svojim zrtvama?
Ne puste vec najcesce uguse tj zadave i odmah predju na cerupanje tijela!
Bude li im zlo, dobiju li hormonalni poremecaj ili povecan holesterol?

Ako je za ljude stetno kako sirovo meso tako i krv, da to mozda nema veze sa cinjenicom da smo nekada bili biljojedi kao vecina ostalih primata? Valjda nam je slijepo crijevo tada bilo potrebno za varenje hrane...
bijela

#53 Re: Religija i zivotinje

Post by bijela »

andolC wrote:
bijela wrote:problem je što se ovdje skoro svaka tema svede na diskusiju o bivanju Boga, direktno ili indirektno.
vjernici i nevjernici se nikad oko toga neće složiti, ali zbog čega ne bi učili jedni o drugima - ako ništa više - čisto informativno.

bila je jedna tema o hramu posvećenom štakorima (jel u kini?) - i šta ja imam davati svoj sud o tome, slagati se ili ne slagati sa štovaocima štakora? prihvatim kao informaciju da to postoji i ćao!

i zbog toga što svaka diskusija degeneriše u Boga ima, Boga nema, postalo mi je opterećavajuće čitati većinu tema, nažalost :sad:
nebitno jesi li ili nisi, liberalizam je tako isprazan da pomalo prelazi u gadljivost. nit smrdi nit mirise, bez boje i okusa, ukratko, bez trunke karaktera...
Image
Suti i trpi

#54 Re: Religija i zivotinje

Post by Suti i trpi »

Big boy, lijepo si objasnio sa svoje tacke gledista mnoge moje nedoumice. Citirat cu jos neke djelove na koje ima nesto dodat.
Ne znam zasto je Bog stvorio dinosaure i zasto ih vise nema. Ali kako god da je bilo sasvim je moguce da su oni sami sebi isprovocirali sudbinu... zasto ih na prvu gledas kao totalna nevinasca nesposobna da urade bilo sta lose ? Paralelu s tim mozes povuci i danas prema ljudima i njihovom odnosu prema samoj planeti. Zamisli samo koliko sada postoji nuklearnih projektila s kojima bi ljudi mogli sami sebe istrijebiti s lica zemlje.

Koliko ja znam u Kur'anu se ne navode direktno bas dinosaurusi ali se na dosta mjesta navode narodi drevni, koji su bili i nestali.

Cime potkrepljujes tvrdnju da biljke ne osjecaju bol ?
Slusajuci vjernike, namece mi se utisak da je covjek glavni Boziji proizvod i da su svi procesi na zemaljskoj kugli podredjeni covjeku. Dinosaurisi, mamuti i danasnje zivotinje su sasvim inferiorne, tako da ne mogu zamislit da one mogu odgovarat kod Boga za losa djela koja su ucinile. Ako ima Boga, ljudi bi trebali biti jedini koji ce odgovarat pred Bogom za dobra/losa djela!? Po predodzbi koju ja imam o dinosaurisima, oni su bili sasvim brutalna stvorenja cija je moc rasudjivanja bila tanka kao konac. Ali dobro, oko ovog se mozemo natezat 100 godina i nikad se necemo slozit, tako da... Ako su dinosaurusi bili kaznjeni radi zla koje je prekoracilo dozvoljeno, onda je covjek davno trebo nestat sa lica zemlje. Religija se niti u jednoj mocnoj instituciju ne provodi po Bozijim zamislima, niti ima naznaka da ce se to ikada desit, osim ako ne dodje neki novi prorok koji ce na neki (natprirodni) nacin dokazat da nije sizofrenicar. Svijet iz godine u godinu postaje sve gori i sve se vise suprostavlja religiji (iako je religiozan, da stvar bude gora...).

Ako sve biljke ima sastav kao trava ili ruze, onda definitivno ne osjecaju bol. Mislim da biljke nemaju nervni sistem, pa samim tim ne osjecaju bol.
Neobicno... ne bi se slozio da je bilo kome nemoguce da bude dobar i posten. Ako je los i neposten pa samo nek' izvrne svoje kriterije i rezonovanje i tako moze postati ono drugo. Nista nije nemoguce, gdje ima dovoljno dobre volje... lako se nadje i neki nacin.

Svako je odgovoran za svoja djela, svakom ce se suditi za njegova djela i za njegove namjere. Vjera, kao i bilo koje ljudsko odredjenje, ne mogu biti nametnuti. Neko moze sam sebe deklarisati ovakvim i onakvim a da je to samo maska za svijet oko njega.

Svako od nas je sposoban i za dobro i za lose... kvaka je u tome ko ce koji put izabrati.
Mnogi ljudi koji iskazuju lose osobine nisu svjesni istih, te misle da rade sasvim dobro i posteno. Jednostavno, svaki covjek ima razlicit koeficijent inteligencije. Ja sam se odavno presto frustrirat negativnim potezima pojedinih likova za koje znam da imaju limitiran mozak i da nemaju kapacit da shvate neke stvari i naprave normalno rasudjivanje dobra/zla ili postenja/nepostenja. Gotovo sam ubjedjen da oni to ne mogu shvatit na pravilan nacin, tako da sam ih prihvatio kao takve i ne nerviram se na njihove negativne ispade. E sad, sto se mene tice, sve je stvar procjene (dobre ili lose) :D .

Da li ti mislis da pred Bogom imaju isti kriterij 'odredjivanja kolicine zla' Ajnstajn i neki neobrazovani seljak? Ja mislim da bi svi trebali odgovarat srazmjerno svome koeficijentu inteligencije, sve ostalo bi bilo neposteno.

Da li ce pred Bogom odgovarat djeca zlih roditelja koja su postala zla pod roditeljskim uticajem? Moraju postojat neki kriteriji, nijedan covjek nije isti i nijedan nema iste uslove zivota.

rumit
Zlo postoji da bi bilo iskusenje covjeku. Covjek ga treba izbjegavati, odvracati druge od njega i kad ga ono zadesi strpljiv biti. Na taj nacin ljudi iskazuju svoje dobro i tim postupcima zasluzuju nagradu.
Inace, kako ces vrjednovati dobro, ako nema zla?
Zasto Bog zeli covjeka dovest u iskusenje? Zbog cega ta igrica dobra i zla? Zbog cega to Boga uveseljava? Bog je stvorio dobro i zlo da bi ljude mogo soritrat u dzehenem/pakao ili dzenet/raj!? Nije mi jasna poenta svega toga. Zbog cega Bog nije stvorio samo dobro, pa da za zlo i ne znamo. Malo mi je neobicno da neko tako milostiv kreira zlo, a da za to nije imo nikakve potrebe, jer je SVEMOGUC.

Golfer
pa zato sto ti kao ateista jednostavno nevidis ni potrebu ni svrhu svega toga u praktickom ovosvjetskom zivotu a pored toga apsolutno neznas i ne interesuje te neka duhovna strana svega toga u koju na kraju krajeva ti nikako i nevjerujes...
Itekako me interesuje, zato sam i otvorio ovu temu. Volio bih da mi objasnis duhovnu stranu klanja kurbana, jer stvarno o tome znam jako malo.

Iako ne vjerujem u Boga, meni su Biblija i Kur'an privlacne knjige i svidja mi se mir i tolerancija koju te knjige sire. Ali mi se ne svidja sto su te knjige proizvele milione fantatika i losih tumaca, sto donosi mnogo zla svima nama. Je l to dokaz da te knjige nisu bile izricite u nekim stvarima, te su dozovile razlicita tumacenja, miroljubiva i nasilna? Kako da sebi objasnim da neki veliki vjernik ubije drugog covjeka u ime vjere!? To je meni nespojivo sa mojim (povrsnim) misljenjem o religiji.

P.S. Tesko je vodit temu u jednom smjeru, sve je ovo usko povezano, tako da se nekad mora iskocit iz sina, ali vratit cemo se na kolosjek, samo da se razjasne neke stvari :) .
andolC

#55 Re: Religija i zivotinje

Post by andolC »

bijela wrote:
andolC wrote:

Image
evo jos jednom citam ovaj tvoj post, pa mi opet poenta promice, pa onda da vidim koji je podforum, pise "religija", pa onda naslov teme "religija i zvotinje", ajd reko da procitam onda jos jednom tvoj post... procitam, i skontam da si ti kao intelektualno iznad teme o postojanju boga, i tebe to kao iritira, pa sam jos skonto da je tebi kao moto "zivi i pusti druge da zive" onda sam pomislio, evo ga, jos jedan bezlicni liberal... i dadoh svoj komentar...nevidim tu nista lose, bona
bijela

#56 Re: Religija i zivotinje

Post by bijela »

andolC wrote: evo jos jednom citam ovaj tvoj post, pa mi opet poenta promice, pa onda da vidim koji je podforum, pise "religija", pa onda naslov teme "religija i zvotinje", ajd reko da procitam onda jos jednom tvoj post... procitam, i skontam da si ti kao intelektualno iznad teme o postojanju boga, i tebe to kao iritira, pa sam jos skonto da je tebi kao moto "zivi i pusti druge da zive" onda sam pomislio, evo ga, jos jedan bezlicni liberal... i dadoh svoj komentar...ne vidim tu nista lose, bona
sve ok, andolC.
mene jedino što iritira jeste ono o čemu sam već pisala - to što većina tema pređe u diskusiju o ima Boga - nema Boga.
sama tema, kao takva, me ne iritira a i ne zanima.
obradovala sam se na početku ove teme jer sam se nadala da će ljudi iz različitih religijskih tradicija napisati šta njihova tradicija zbori o životinjama.
ipak, nađoše se i lijepa mišljenja u diskusiji Big Boy - Šuti i trpi :thumbup:
andolC

#57 Re: Religija i zivotinje

Post by andolC »

bijela wrote:
andolC wrote: evo jos jednom citam ovaj tvoj post, pa mi opet poenta promice, pa onda da vidim koji je podforum, pise "religija", pa onda naslov teme "religija i zvotinje", ajd reko da procitam onda jos jednom tvoj post... procitam, i skontam da si ti kao intelektualno iznad teme o postojanju boga, i tebe to kao iritira, pa sam jos skonto da je tebi kao moto "zivi i pusti druge da zive" onda sam pomislio, evo ga, jos jedan bezlicni liberal... i dadoh svoj komentar...ne vidim tu nista lose, bona
sve ok, andolC.
mene jedino što iritira jeste ono o čemu sam već pisala - to što većina tema pređe u diskusiju o ima Boga - nema Boga.
sama tema, kao takva, me ne iritira a i ne zanima.
obradovala sam se na početku ove teme jer sam se nadala da će ljudi iz različitih religijskih tradicija napisati šta njihova tradicija zbori o životinjama.
ipak, nađoše se i lijepa mišljenja u diskusiji Big Boy - Šuti i trpi :thumbup:
eto vidis, svako zlo za neko dobro, ili obrnuto...
pozz
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#58 Re: Religija i zivotinje

Post by Big Boy »

Suti i trpi wrote: Slusajuci vjernike, namece mi se utisak da je covjek glavni Boziji proizvod i da su svi procesi na zemaljskoj kugli podredjeni covjeku. Dinosaurisi, mamuti i danasnje zivotinje su sasvim inferiorne, tako da ne mogu zamislit da one mogu odgovarat kod Boga za losa djela koja su ucinile. Ako ima Boga, ljudi bi trebali biti jedini koji ce odgovarat pred Bogom za dobra/losa djela!? Po predodzbi koju ja imam o dinosaurisima, oni su bili sasvim brutalna stvorenja cija je moc rasudjivanja bila tanka kao konac. Ali dobro, oko ovog se mozemo natezat 100 godina i nikad se necemo slozit, tako da... Ako su dinosaurusi bili kaznjeni radi zla koje je prekoracilo dozvoljeno, onda je covjek davno trebo nestat sa lica zemlje. Religija se niti u jednoj mocnoj instituciju ne provodi po Bozijim zamislima, niti ima naznaka da ce se to ikada desit, osim ako ne dodje neki novi prorok koji ce na neki (natprirodni) nacin dokazat da nije sizofrenicar. Svijet iz godine u godinu postaje sve gori i sve se vise suprostavlja religiji (iako je religiozan, da stvar bude gora...).

Ako sve biljke ima sastav kao trava ili ruze, onda definitivno ne osjecaju bol. Mislim da biljke nemaju nervni sistem, pa samim tim ne osjecaju bol.
Postoji hadis koji kaze:

Kada cujete nekog covjeka da kaze: propadose ljudi/propade svijet - znajte da je bas on taj koji ih upropastava (da je on sam vec propao).

Muslim

Razmisljao sam dugo o poenti tog hadisa jer sam se nebrojeno puta uhvatio kako razmisljam da svijet nepovratno srlja u propast. I kad pogledas novine, vijesti... fokus je uvijek na belaju, nesrecama i tako je to od kad postoje ljudi ali covjecanstvo u mnogim sferama isto tako nazaustavljivo napreduje.

Onda sam skontao da je bitno sta te zanima... ako ti trazis lose da bi ti tako bilo bolje (jer je nekom drugom gore) onda neminovno vidis samo stvari koje sugeriraju na propast. Ako potrazis lijepe stvari pa onda i sam iskoracis da napravis poneku lijepu stvar totalno druga percepcija zivota bude covjeku na raspolaganju.

Ne slazem se da svijet samo postaje gori i gori... rekao bi da brzina protoka informacija uz "globalno selo" pravi takvu sliku. Koliko se samo svaki dan rodi djece, ljudi vjenca... nasmije slatkoj gesti, poljupcu, ljubavi. Dok god je dobrih ljudi bit ce i dobrih stvari.

Sto se tice biljki i osjecaja... u Kur'anu se navode i brda i doline kako se klanjaju Bogu. Sva ziva bica slave Boga pa tako ne tvrdim ja da biljke imaju osjecaje i razum... ali nisam siguran bas da tu nema nista s druge strane jer je i svaka biljka jedno zivo bice. Ni mi sami ne znamo gdje nam je to dusa ali je evo, imamo.
Suti i trpi wrote: Mnogi ljudi koji iskazuju lose osobine nisu svjesni istih, te misle da rade sasvim dobro i posteno. Jednostavno, svaki covjek ima razlicit koeficijent inteligencije. Ja sam se odavno presto frustrirat negativnim potezima pojedinih likova za koje znam da imaju limitiran mozak i da nemaju kapacit da shvate neke stvari i naprave normalno rasudjivanje dobra/zla ili postenja/nepostenja. Gotovo sam ubjedjen da oni to ne mogu shvatit na pravilan nacin, tako da sam ih prihvatio kao takve i ne nerviram se na njihove negativne ispade. E sad, sto se mene tice, sve je stvar procjene (dobre ili lose) :D .

Da li ti mislis da pred Bogom imaju isti kriterij 'odredjivanja kolicine zla' Ajnstajn i neki neobrazovani seljak? Ja mislim da bi svi trebali odgovarat srazmjerno svome koeficijentu inteligencije, sve ostalo bi bilo neposteno.

Da li ce pred Bogom odgovarat djeca zlih roditelja koja su postala zla pod roditeljskim uticajem? Moraju postojat neki kriteriji, nijedan covjek nije isti i nijedan nema iste uslove zivota.
Ljudima se nece suditi zbog djela, vec iskljucivo zbog namjera. Samim tim dolazi u centar paznje slobodna volja... kao i sama inteligencija neke individue. Onaj koji ima ogranicenu inteligenciju isto tako ima skuceniji prostor da pozeli bilo sto. Na osnovu toga ako on pozeli lose on time pokazuje kakav je on.

Postoji jedan hadis koji kaze kako je jedan dukat od siromaha jednako vrijedan kao vreca dukata od vladara. Opet je tu fokus na namjeri... ako neko odluci uraditi nesto, u skladu sa svojim okolnostima... lako je uporediti cija je namjera jaca i cvrsca.

Za Sudnji dan se kaze da ce biti sud pravedni, gdje se nikom nece ni umanjiti ni uvecati od onog sto zaista imaju. Opet, svako ce odgovarati samo za svoja djela i onom ko bude imao iznimno mnogo dobrih djela moze biti dozvoljeno da se zalozi za spas nekog drugog sem sebe. Kriteriji su takvi da Bog navodi sebe kao takvog da moze oprostiti svako ljudsko zlo, osim klanjanju nekom drugom sem Njemu.
Suti i trpi

#59 Re: Religija i zivotinje

Post by Suti i trpi »

Big boy, pricu o ovome cemo nastavit na temi 'Tumacenja Bozijih poruka', pa cu ti tamo odgovorit na ovaj komentar, kada budem imo vise vremena... Bilo bi dobro da ovdje nastavimo o zivotinjama, jer se na ovu temu ima jos ponesto reci...

Zanima me odnos Kur'ana prema svinjama!? Da li se svinje pominju u Kur'anu ili je prica o svinjama nastala naknadno? Da li satanizacija svinja ima veze sa visokim temperaturama u SA ili je posrjedi nesto sasvim drugo Bozijim rijecima utemeljeno? Da li je Bog objasnio zasto je stvorio svinju i da li je ona jednino zivo bice koje ne zasluzuje covjekovu blagonaklonost? Da li je Muslimanima Kur'anom zabranjen uzgoj svinja? Da li grjesim ako kazem da u Indoneziji Muslimani uzgajaju svinje (negdje sam to cuo, a moguce je da sam i pobrko)!?? Da li je grijeh uzgajat svinje?

Bas me zanimaju odgovori, jer stvarno nisam upucen...
lucius

#60 Re: Religija i zivotinje

Post by lucius »

Čuj suditi će se po namjerama a ne djelima?
Može li se reći išta nepravednije od ovoga?
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#61 Re: Religija i zivotinje

Post by Big Boy »

lucius wrote:Čuj suditi će se po namjerama a ne djelima?
Da li je jednako "kriv" onaj ko trijezan sjedne u auto i ubije pjesaka na raskrsnici pri brzini od 65 km/h, onaj ko mortus pijan sjedne u auto i ubije pjesaka na raskrsnici pri brzini od 65 km/h ili onaj koji sjedne u auto s namjerom da ubije pjesaka za kojeg zna da ce pokusati preci raskrsnicu, takodje vozeci brzinom od 65 km/h ?

Isto djelo, iste posljedice... razlicite namjere. Kako bi ti pravedno presudio u ovom slucaju ?
lucius

#62 Re: Religija i zivotinje

Post by lucius »

Big Boy wrote:
Da li je jednako "kriv" onaj ko trijezan sjedne u auto i ubije pjesaka na raskrsnici pri brzini od 65 km/h, onaj ko mortus pijan sjedne u auto i ubije pjesaka na raskrsnici pri brzini od 65 km/h ili onaj koji sjedne u auto s namjerom da ubije pjesaka za kojeg zna da ce pokusati preci raskrsnicu, takodje vozeci brzinom od 65 km/h ?

Isto djelo, iste posljedice... razlicite namjere. Kako bi ti pravedno presudio u ovom slucaju ?
Čovjek sjedne u auto sa namjerom da ubije pješaka na raskrsnici pri brzini od 65 km/h ali to ne učini.
Sad na drugom svijetu treba da odgovara za ubistvo?

Nemoj na ovom podforumu, ziv bio, idi probaj na politici, mozda ti i prodje :-)
Big Boy

#63 Re: Religija i zivotinje

Post by Big Boy »

lucius wrote:
Big Boy wrote:

Čovjek sjedne u auto sa namjerom da ubije pješaka na raskrsnici pri brzini od 65 km/h ali to ne učini.

provokacija izbrisana :oops:
Zelja nije isto sto i namjera. Ako zelis kupiti novo auto moras imati i potreban novac da bi se to pretvorilo u namjeru. Ako ti zelis novo auto a nemas ni za kifle onda imas pustu zelju, ne namjeru.
Rimad

#64 Re: Religija i zivotinje

Post by Rimad »

lucius wrote:
Big Boy wrote:

i jos jedna
:-)
Uh, uh, Luciferu, malo ga pretjera....
lucius

#65 Re: Religija i zivotinje

Post by lucius »

želim novi auto, imam i novac dakle imam i namjeru ali ipak ga neću kupiti jer me zadovoljava i stari?
Big Boy

#66 Re: Religija i zivotinje

Post by Big Boy »

lucius wrote:želim novi auto, imam i novac dakle imam i namjeru ali ipak ga neću kupiti jer me zadovoljava i stari?
Tako nemas namjeru nego mogucnost.
rumit

#67 Re: Religija i zivotinje

Post by rumit »

Suti i trpi wrote:Big boy, pricu o ovome cemo nastavit na temi 'Tumacenja Bozijih poruka', pa cu ti tamo odgovorit na ovaj komentar, kada budem imo vise vremena... Bilo bi dobro da ovdje nastavimo o zivotinjama, jer se na ovu temu ima jos ponesto reci...

Zanima me odnos Kur'ana prema svinjama!? Da li se svinje pominju u Kur'anu ili je prica o svinjama nastala naknadno? Da li satanizacija svinja ima veze sa visokim temperaturama u SA ili je posrjedi nesto sasvim drugo Bozijim rijecima utemeljeno? Da li je Bog objasnio zasto je stvorio svinju i da li je ona jednino zivo bice koje ne zasluzuje covjekovu blagonaklonost? Da li je Muslimanima Kur'anom zabranjen uzgoj svinja? Da li grjesim ako kazem da u Indoneziji Muslimani uzgajaju svinje (negdje sam to cuo, a moguce je da sam i pobrko)!?? Da li je grijeh uzgajat svinje?

Bas me zanimaju odgovori, jer stvarno nisam upucen...
Na vise mjesta u Kur'anu se spominje sta je zabranjeno jesti (izmedju ostalog svinjsko meso).
„Zabranjuje vam se strv, i krv, i svinjsko meso, i ono što je zaklano u nečije drugo, a ne u Allahovo ime, i što je udavljeno i ubijeno; i što je strmoglavljeno- i rogom ubodeno, ili od zvijeri načeto – osim ako ste ga preklali – i što je na žrtvenicima žrtvovano ....... A onome ko bude primoran- kad hara glad, bez namjere da učini grijeh, Allah će oprostiti i samilostan biti“.(Kur'an, 5:3)

Takodjer se u nekim hadisima Poslanika s.a.v.s. spominju zivotinje koje su zabranjene za jelo.
''Zabranjeno je jesti svaku životinju koja ima očnjake i pomoću njih lovi, i svaku pticu koja ima kandže i pomoću njih lovi plijen.'' (Ebu Davud bilježi hadis od Ebu Hurejre, r.a.)

@Babu Blue je opsirnije napisala koje se zivotinje ne smiju jesti.
Suti i trpi

#68 Re: Religija i zivotinje

Post by Suti i trpi »

Da li grjesim ako kazem da u Indoneziji Muslimani uzgajaju svinje (negdje sam to cuo, a moguce je da sam i pobrko)!?? Da li je grijeh uzgajat svinje?

I ovo me zanima, da li neko moze da odgovori?
SenQ

#69 Re: Religija i zivotinje

Post by SenQ »

Jasno su svinje zabranjene u svetoj Knjizi muslimana.

Zabranjene su sa razlogom jer od njihovoga mesa se razvijaju mnoge bolesti koje danas medicina tvrdi,
a nisu zabranjene zbog toga sto ovdje neki kazu da je Bog egoista pa da namece ljudima sta se svidja Bogu, vec sve sto je naredjeno u Knjizi muslimana je dobro za covjeka i objavljeno je da se covjeku olaksa zivot a ne da se oteza.
vedrank

#70 Re: Religija i zivotinje

Post by vedrank »

SenQ wrote:Jasno su svinje zabranjene u svetoj Knjizi muslimana.

Zabranjene su sa razlogom jer od njihovoga mesa se razvijaju mnoge bolesti koje danas medicina tvrdi,
a nisu zabranjene zbog toga sto ovdje neki kazu da je Bog egoista pa da namece ljudima sta se svidja Bogu, vec sve sto je naredjeno u Knjizi muslimana je dobro za covjeka i objavljeno je da se covjeku olaksa zivot a ne da se oteza.
http://www.naslovi.net/2007-03-18/press ... rti/323760

Zasto ovo nije zabranio?
Sunrise00

#71 Re: Religija i zivotinje

Post by Sunrise00 »

A_I_ wrote:
bijela wrote:
innovision wrote:haha pa svako bi normalan kad morao da bira izabrao da te upucaju nego da te kolju
hmm, problem bi bio u tome što bi u tebi onda ostala velika količina krvi pa ne bi baš bilo zdravo da te neko pojede :roll:
Kako ne bi bilo zdravo?

Ako je za ljude stetno kako sirovo meso tako i krv, da to mozda nema veze sa cinjenicom da smo nekada bili biljojedi kao vecina ostalih primata? Valjda nam je slijepo crijevo tada bilo potrebno za varenje hrane...
jao :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
znaci, nas organizam i organizam lavova, geparda i ostalih je isti? :-)

majko draga :lol:
GOLFER

#72 Re: Religija i zivotinje

Post by GOLFER »

vedrank wrote:

Zasto ovo nije zabranio?

naravno da jeste, cak je pokudjeno i prejedti se, a da ne govorim o debljini...
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#73 Re: Religija i zivotinje

Post by dr.gog »

.....
vedrank

#74 Re: Religija i zivotinje

Post by vedrank »

GOLFER wrote:
vedrank wrote:

Zasto ovo nije zabranio?

naravno da jeste, cak je pokudjeno i prejedti se, a da ne govorim o debljini...
Hahahah ma kako nije... Zato je turska i arapska kultura donijela one lagane kolace tulumbe, baklave, hurmasice... Upravo iz razloga sto je zabranjeno pretjerivati u seceru!!!

A i orijentalna jela su pravo "slabo zacinjena" jel tako?

Ne budi smijesan! :D Ja ne govorim o prejedanju nego o prekomjernoj uporabi ove cetiri namirnice! :D

Izgleda da Bog nije bio principijelan, samo jednstavno nije volio krmetinu! :D :lol:
A_I_

#75 Re: Religija i zivotinje

Post by A_I_ »

Sunrise00 wrote:
A_I_ wrote: Kako ne bi bilo zdravo?

jao :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
znaci, nas organizam i organizam lavova, geparda i ostalih je isti? :-)

majko draga :lol:
Za pocetak, i jedni i drugi mesozderi, sisari i istom lovinom se hrane (antilope, bizoni, krave, ovce, kokoske, tuljani, delfini itd)...
Od svih mesozdera na ovom svijetu, jedino ce nama nesto biti od sirovog mesa i krvi kako kaze @bijela, a zasto li ?
bijela wrote:
Post Reply