Big boy, lijepo si objasnio sa svoje tacke gledista mnoge moje nedoumice. Citirat cu jos neke djelove na koje ima nesto dodat.
Ne znam zasto je Bog stvorio dinosaure i zasto ih vise nema. Ali kako god da je bilo sasvim je moguce da su oni sami sebi isprovocirali sudbinu... zasto ih na prvu gledas kao totalna nevinasca nesposobna da urade bilo sta lose ? Paralelu s tim mozes povuci i danas prema ljudima i njihovom odnosu prema samoj planeti. Zamisli samo koliko sada postoji nuklearnih projektila s kojima bi ljudi mogli sami sebe istrijebiti s lica zemlje.
Koliko ja znam u Kur'anu se ne navode direktno bas dinosaurusi ali se na dosta mjesta navode narodi drevni, koji su bili i nestali.
Cime potkrepljujes tvrdnju da biljke ne osjecaju bol ?
Slusajuci vjernike, namece mi se utisak da je covjek glavni Boziji proizvod i da su svi procesi na zemaljskoj kugli podredjeni covjeku. Dinosaurisi, mamuti i danasnje zivotinje su sasvim inferiorne, tako da ne mogu zamislit da one mogu odgovarat kod Boga za losa djela koja su ucinile. Ako ima Boga, ljudi bi trebali biti jedini koji ce odgovarat pred Bogom za dobra/losa djela!? Po predodzbi koju ja imam o dinosaurisima, oni su bili sasvim brutalna stvorenja cija je moc rasudjivanja bila tanka kao konac. Ali dobro, oko ovog se mozemo natezat 100 godina i nikad se necemo slozit, tako da... Ako su dinosaurusi bili kaznjeni radi zla koje je prekoracilo dozvoljeno, onda je covjek davno trebo nestat sa lica zemlje. Religija se niti u jednoj mocnoj instituciju ne provodi po Bozijim zamislima, niti ima naznaka da ce se to ikada desit, osim ako ne dodje neki novi prorok koji ce na neki (natprirodni) nacin dokazat da nije sizofrenicar. Svijet iz godine u godinu postaje sve gori i sve se vise suprostavlja religiji (iako je religiozan, da stvar bude gora...).
Ako sve biljke ima sastav kao trava ili ruze, onda definitivno ne osjecaju bol. Mislim da biljke nemaju nervni sistem, pa samim tim ne osjecaju bol.
Neobicno... ne bi se slozio da je bilo kome nemoguce da bude dobar i posten. Ako je los i neposten pa samo nek' izvrne svoje kriterije i rezonovanje i tako moze postati ono drugo. Nista nije nemoguce, gdje ima dovoljno dobre volje... lako se nadje i neki nacin.
Svako je odgovoran za svoja djela, svakom ce se suditi za njegova djela i za njegove namjere. Vjera, kao i bilo koje ljudsko odredjenje, ne mogu biti nametnuti. Neko moze sam sebe deklarisati ovakvim i onakvim a da je to samo maska za svijet oko njega.
Svako od nas je sposoban i za dobro i za lose... kvaka je u tome ko ce koji put izabrati.
Mnogi ljudi koji iskazuju lose osobine nisu svjesni istih, te misle da rade sasvim dobro i posteno. Jednostavno, svaki covjek ima razlicit koeficijent inteligencije. Ja sam se odavno presto frustrirat negativnim potezima pojedinih likova za koje znam da imaju limitiran mozak i da nemaju kapacit da shvate neke stvari i naprave normalno rasudjivanje dobra/zla ili postenja/nepostenja. Gotovo sam ubjedjen da oni to ne mogu shvatit na pravilan nacin, tako da sam ih prihvatio kao takve i ne nerviram se na njihove negativne ispade. E sad, sto se mene tice, sve je stvar procjene (dobre ili lose)

.
Da li ti mislis da pred Bogom imaju isti kriterij 'odredjivanja kolicine zla' Ajnstajn i neki neobrazovani seljak? Ja mislim da bi svi trebali odgovarat srazmjerno svome koeficijentu inteligencije, sve ostalo bi bilo neposteno.
Da li ce pred Bogom odgovarat djeca zlih roditelja koja su postala zla pod roditeljskim uticajem? Moraju postojat neki kriteriji, nijedan covjek nije isti i nijedan nema iste uslove zivota.
rumit
Zlo postoji da bi bilo iskusenje covjeku. Covjek ga treba izbjegavati, odvracati druge od njega i kad ga ono zadesi strpljiv biti. Na taj nacin ljudi iskazuju svoje dobro i tim postupcima zasluzuju nagradu.
Inace, kako ces vrjednovati dobro, ako nema zla?
Zasto Bog zeli covjeka dovest u iskusenje? Zbog cega ta igrica dobra i zla? Zbog cega to Boga uveseljava? Bog je stvorio dobro i zlo da bi ljude mogo soritrat u dzehenem/pakao ili dzenet/raj!? Nije mi jasna poenta svega toga. Zbog cega Bog nije stvorio samo dobro, pa da za zlo i ne znamo. Malo mi je neobicno da neko tako milostiv kreira zlo, a da za to nije imo nikakve potrebe, jer je SVEMOGUC.
Golfer
pa zato sto ti kao ateista jednostavno nevidis ni potrebu ni svrhu svega toga u praktickom ovosvjetskom zivotu a pored toga apsolutno neznas i ne interesuje te neka duhovna strana svega toga u koju na kraju krajeva ti nikako i nevjerujes...
Itekako me interesuje, zato sam i otvorio ovu temu. Volio bih da mi objasnis duhovnu stranu klanja kurbana, jer stvarno o tome znam jako malo.
Iako ne vjerujem u Boga, meni su Biblija i Kur'an privlacne knjige i svidja mi se mir i tolerancija koju te knjige sire. Ali mi se ne svidja sto su te knjige proizvele milione fantatika i losih tumaca, sto donosi mnogo zla svima nama. Je l to dokaz da te knjige nisu bile izricite u nekim stvarima, te su dozovile razlicita tumacenja, miroljubiva i nasilna? Kako da sebi objasnim da neki veliki vjernik ubije drugog covjeka u ime vjere!? To je meni nespojivo sa mojim (povrsnim) misljenjem o religiji.
P.S. Tesko je vodit temu u jednom smjeru, sve je ovo usko povezano, tako da se nekad mora iskocit iz sina, ali vratit cemo se na kolosjek, samo da se razjasne neke stvari

.