imam problema sa bezgrijesnim zacecem. Pokusao sam ali ne ide...

valjda postoji tehnika....

...doduse, danas se uz pomoc nauke sve moze.
Kad covjek pogleda kakvi su ljudi zivjeli u tim vremenima, svasta se moze zakljuciti. Jedini reality-show-biznis je bila religija. Zamislite samo kako je kad neki srednjovjekovni seljak, koji ima jedva gace na sebi i zivi u nekoj rupi, udje u crkvu i krene da slusa orgulje i sl. Pa prep'o bi se i da je najhrabriji.....pa recimo neki vitez-svetac ubija azdaju....ma kakve ba azbahe, dje to ima. Negdje je neko nabaso na krokodila, a posto nema televizije i radija, prica se napumpala do besvijesti.......sto se u danasnje vrijeme nista ne dogadja? pa zato sto ima televizija i radio i nauka i sl.
Ja vjerujem u spiritualnost, ali ne idem toliko daleko......naravno, ne bih htio da uvrijedim bilo koga sa religioznim ubjedjenjima, ali i ja sam cuo mnogo sto sta protiv ateizma, pa se nisam palio........mislim, sve je podlozno diskusiji.
Meni samo smeta jedna stvar a to je da religije koje imaju izvore iz starog zavjeta (judeizam, kriscanstvo, islam) su bazirane na strahu. Raj-pakao, ovaj i onaj svijet..ovaj ubio onoga, pa onaj ubio ovoga, raspeo, pobio,i sta sve ne...pa onda jedni smiju ovo, a drugi ne smiju ono.....ma svega se tu skupilo....
Kao djecaka me fascinirao film "Ime Ruze". Pogotovo onaj dio na kraju kada onaj fratar spaljuje jedinu kopiju Aristotelove Poetike , u kojoj kao kaze da se treba smijati i zezati. Za tog fratra smijeh i ismijavanje bio faktor koji rusi cijeli kocept tadasnjeg pristupa religiji, znaci, ako pustis ljude da se smiju, onda nema straha/ozbiljnosti koja je potrebna da bi iko uopce vjerovao.
Ali opet, kapitalizam-neofeudalizam (LOVA) je jedina ideologija koja vlada ovim svijetom, a religija je sad samo postapalica. I rimsko carstvo se odreklo svoje religije jer je shvatilo da je hriscanstvo profitalbilnije, i da je lakse kontrolirati ljude sa novom religijom. Vise nije postalo vazno koliko teritorije kontrolises, vec koliko vjernika imas iza sebe, nebitno gdje......eto, to i Bush sad radi. Napucao je idiote koji vjeruju u njegove stavove, i sada samo na osnovu cinjenice da je njega vjera promijenila, drma kojekuda. Besmisleno.
I da budem iskren na kraju, poznajem nekolicinu vjernika koje zaista postujem,koji su moji dobri prijatelji i kojima skidam kapu u svakom pogledu. (Cak ponekad im i zavidim u njihovim ubjedjenjima, imaju odgovore na mnoga pitanja). Religija je u sustini lijepa stvar, samo ako se gleda sa pozitivne strane.....(ali ipak proizvodi i fanatike.Recimo, glavna Hitlerova postapalica je bila "Got Mit Uns", u prijevodu Bog je sa Nama)