religija i vanzemaljci

Rasprave o vjerskim temama.
Toozla

Post by Toozla »

Maajka wrote:Toozla mogu samo da ti kazem da nemas pravo da pricas o tome sta bi ja reko da si me pito prije 1400 godina dali je zemlja okrugla. preporucujem ti knjigu Kur'anske Mudzize (Kur'anska Cuda) pa bujrum citaj ako vec neznas da je Stvoritelj svijetova Allah dz.s. u Kur'anu prije 1400 godina obijasnio neke cinjenice do kojih tek danas dolazi moderna nauka.
S obzirom da moj cilj nije bio vrijedjanje tvoje licnosti, mada sam se i u diskusiji ogradio(rekao sam da se ne odnosi na tebe licno i ne odnosi se striktno na islam), evo, ja cu se vratiti na tekst i staviti sebe umjesto tebe, jer to ne mjenja poentu mojih rijeci...

Video linkovi ne rade...za ostalo, procitacu pa cu ti se javiti opet...
Fair Life

Post by Fair Life »

tataratira wrote:
Amina__ wrote:
Fair Life wrote:Nesto prije nego sto su ljudi izmislili ovog danasnjeg boga:
-__Trebalo je 22 stoljeca da se izracuna udaljenost izmedju Zemlje i Sunca (149,400,000 km). To bismo mnogo ranije znali da se netko sjetio da pomnozi sa 1,000,000,000 visinu Keopsove piramide u Gizi, koja je izgradjena 30 stoljeca prije rodjenja Isusa Krista.
vrijedzas vjernike i krscane i muslimane kad kazes da je Bog izmisljen jer on je postojao i prije Isa a.s a prije i Muhameda a.s :x
vrijeđate vi mene u tim vašim zapisima, nemate poštovanja prema ateizmu a hoćeš da ja tebe poštujem , to je tvoja stvar
Tebi je Amina glava jos izmedju druge i trece stranice.

Okreni list... i ne lupetaj.

PS__Da li si cula za:

svetu kravu Hator,
svetog bika Apisa,
boga sunca Amon-Ra,
boginju mjeseca Izidu,
boga plodnosti Ozirisa,
boginju Nila Hapi,
… i tako dalje i tako blize.

Ako nisi cula... u skolicu, pa iz pocetka.
U Egiptu je, u to vrijeme 30 stoljeca prije Isusovog rodjenja, bog-sunce Ra obozavan u mnogo oblika i povezivan je sa mnogim drugim bozanstvima. Ova himna, pripisana Akhenatonu, izrazava ono sto je svaki Egipcanin osjecao prema univerzalnom blagotvornom dejstvu i stvaralackoj moci sunceve svjetlosti: wrote:Javljas se u svoj ljepoti na horizontu neba,
O zivi Atone, koji si pocetak zivota!
Kada se pojavis na istocnom horizontu,
Ispunis zemlju svojom ljepotom.
Svojom miloscu, velicinom, blistavoscu,
Uzdises se iznad svake zemlje,
Tvoji zraci obuhvataju zemlju do granica
Svega sto si stvorio…
Egipat je u svecanosti,
Budan i u pokretu,
Jer si ga ti probudio.
Kada se oni umivaju, kada se oblace,
Njihove su ruke podignute u obozavanje tvoje pojave;
Sirom citavog svijeta ljudi idu na posao.
Sve zivotinje su zadovoljne svojom pasom,
Drvece i biljke cvjetaju;
Ptice izlecu iz svojih gnijezda,
Sireci krila u tvoju slavu...
Riba u rijeci leti kao strijela pred tvojim licem,
Tvoji su zraci usred velikog zelenog mora.
tataratira

Post by tataratira »

MUNAFIK wrote:a sta ti hoces da se ja divim tebi sto si ateista??? ako si dobar covjek postujes druge nevrijedjas, i dr ja cu te zbog toga postovat!!!
tebi tvoje nevjerovanje a meni mojee vjerovanje!!!
ma jok, ne ocekujem ja to nego me čudi da vi očekujete da se mi sa naklonom obraćamo vama radi vaših uvjerenja, to što me ne poštujete to me ne zanimaa znam i da vam je zabranjeno dok meni nije, ja radim šta mi se radi..da ti ne nabrajam 8)
Amina__

Post by Amina__ »

Fair Life wrote:
tataratira wrote:
Amina__ wrote:vrijedzas vjernike i krscane i muslimane kad kazes da je Bog izmisljen jer on je postojao i prije Isa a.s a prije i Muhameda a.s :x
vrijeđate vi mene u tim vašim zapisima, nemate poštovanja prema ateizmu a hoćeš da ja tebe poštujem , to je tvoja stvar
Tebi je Amina glava jos izmedju druge i trece stranice.

Okreni list... i ne lupetaj.

PS__Da li si cula za:

svetu kravu Hator,
svetog bika Apisa,
boga sunca Amon-Ra,
boginju mjeseca Izidu,
boga plodnosti Ozirisa,
boginju Nila Hapi,
… i tako dalje i tako blize.

Ako nisi cula... u skolicu, pa iz pocetka.
U Egiptu je, u to vrijeme 30 stoljeca prije Isusovog rodjenja, bog-sunce Ra obozavan u mnogo oblika i povezivan je sa mnogim drugim bozanstvima. Ova himna, pripisana Akhenatonu, izrazava ono sto je svaki Egipcanin osjecao prema univerzalnom blagotvornom dejstvu i stvaralackoj moci sunceve svjetlosti: wrote:Javljas se u svoj ljepoti na horizontu neba,
O zivi Atone, koji si pocetak zivota!
Kada se pojavis na istocnom horizontu,
Ispunis zemlju svojom ljepotom.
Svojom miloscu, velicinom, blistavoscu,
Uzdises se iznad svake zemlje,
Tvoji zraci obuhvataju zemlju do granica
Svega sto si stvorio…
Egipat je u svecanosti,
Budan i u pokretu,
Jer si ga ti probudio.
Kada se oni umivaju, kada se oblace,
Njihove su ruke podignute u obozavanje tvoje pojave;
Sirom citavog svijeta ljudi idu na posao.
Sve zivotinje su zadovoljne svojom pasom,
Drvece i biljke cvjetaju;
Ptice izlecu iz svojih gnijezda,
Sireci krila u tvoju slavu...
Riba u rijeci leti kao strijela pred tvojim licem,
Tvoji su zraci usred velikog zelenog mora.
danas svaka budala zna da to nije istina nego narodno vjerovanje prije 3000 godina, a i tad ih je bilo oni koji vjeruju u istinitog Boga samo sto su bili u maloj manjini,tad narod nije znao bolje nego da obozava svoje stoke jer su ih hranile i sve to.
to su izmisljeni bogovi i dan danas ima ljudi koji u to vjeruju mislim na hinduiste i jos neke.A jedan je Bog bio je i prije i poslje i zauvjek samo sto ljudi zaboravljaju i grijese u vjerovanju
Fair Life

Post by Fair Life »

Amina__ wrote:danas svaka budala zna da to nije istina nego narodno vjerovanje prije 3000 godina...
Danas svaka budala zna da to nije istina... Tacno tako, danas svaka budala sve zna.
I ti se upetljala medju njih. Bravo.

Do mene je...

Nikad nisam mogao vjerovati budalama. :?
Shoba

Post by Shoba »

imam problema sa bezgrijesnim zacecem. Pokusao sam ali ne ide... :lol: :lol: valjda postoji tehnika.... :D ...doduse, danas se uz pomoc nauke sve moze.

Kad covjek pogleda kakvi su ljudi zivjeli u tim vremenima, svasta se moze zakljuciti. Jedini reality-show-biznis je bila religija. Zamislite samo kako je kad neki srednjovjekovni seljak, koji ima jedva gace na sebi i zivi u nekoj rupi, udje u crkvu i krene da slusa orgulje i sl. Pa prep'o bi se i da je najhrabriji.....pa recimo neki vitez-svetac ubija azdaju....ma kakve ba azbahe, dje to ima. Negdje je neko nabaso na krokodila, a posto nema televizije i radija, prica se napumpala do besvijesti.......sto se u danasnje vrijeme nista ne dogadja? pa zato sto ima televizija i radio i nauka i sl.

Ja vjerujem u spiritualnost, ali ne idem toliko daleko......naravno, ne bih htio da uvrijedim bilo koga sa religioznim ubjedjenjima, ali i ja sam cuo mnogo sto sta protiv ateizma, pa se nisam palio........mislim, sve je podlozno diskusiji.
Meni samo smeta jedna stvar a to je da religije koje imaju izvore iz starog zavjeta (judeizam, kriscanstvo, islam) su bazirane na strahu. Raj-pakao, ovaj i onaj svijet..ovaj ubio onoga, pa onaj ubio ovoga, raspeo, pobio,i sta sve ne...pa onda jedni smiju ovo, a drugi ne smiju ono.....ma svega se tu skupilo....
Kao djecaka me fascinirao film "Ime Ruze". Pogotovo onaj dio na kraju kada onaj fratar spaljuje jedinu kopiju Aristotelove Poetike , u kojoj kao kaze da se treba smijati i zezati. Za tog fratra smijeh i ismijavanje bio faktor koji rusi cijeli kocept tadasnjeg pristupa religiji, znaci, ako pustis ljude da se smiju, onda nema straha/ozbiljnosti koja je potrebna da bi iko uopce vjerovao.

Ali opet, kapitalizam-neofeudalizam (LOVA) je jedina ideologija koja vlada ovim svijetom, a religija je sad samo postapalica. I rimsko carstvo se odreklo svoje religije jer je shvatilo da je hriscanstvo profitalbilnije, i da je lakse kontrolirati ljude sa novom religijom. Vise nije postalo vazno koliko teritorije kontrolises, vec koliko vjernika imas iza sebe, nebitno gdje......eto, to i Bush sad radi. Napucao je idiote koji vjeruju u njegove stavove, i sada samo na osnovu cinjenice da je njega vjera promijenila, drma kojekuda. Besmisleno.

I da budem iskren na kraju, poznajem nekolicinu vjernika koje zaista postujem,koji su moji dobri prijatelji i kojima skidam kapu u svakom pogledu. (Cak ponekad im i zavidim u njihovim ubjedjenjima, imaju odgovore na mnoga pitanja). Religija je u sustini lijepa stvar, samo ako se gleda sa pozitivne strane.....(ali ipak proizvodi i fanatike.Recimo, glavna Hitlerova postapalica je bila "Got Mit Uns", u prijevodu Bog je sa Nama)
Post Reply