RELIGIJA I JAVNO SKOLSTVO

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Da li opravdavate vjeronauk u OSNOVNOM SKOLSTVU?

DA
28
37%
NE
48
63%

Total votes: 76

FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

ja71 wrote:varaju se oni koji vjeruju da ce potiskivanjem vjeronauke iz skola suzbiti njihov uticaj. izbacivanjem vjeronauke iz skolskog sistema gubi se i kontrola nad planom i programom istog predmeta. mislim da je to razlog zasto i zapad ima vjeronauku u skolama.
Ne znam na koji Zapad mislis, ali u USA vjeronauka kao predmet NE POSTOJI u javnim-drzavnim skolama. U drzavnim skolama je cak protiv-ustavno da se javno molis Bogu (recimo da se cio razred, organizovano moli Bogu).

Oni koji zele da im djeca budu ucena i vaspitavana u Kriscanskom (ili Jevrejskom, ili Islamskom) duhu, upisuju djecu u polu-privatne skole koje se obicno nalaze uz crkve/dzamije/sinagoge i takva skola se placa (ponekad su i veoma skupe, u zavisnosti od ostatka plana i programa i njihove rangiranosti u skolstvu).

Ako nesto vec tvrdite, tvrdite to argumentovano a ne "ja cula/o da je na Zapadu".....ili ako to vec postoji, navedite drzavu u kojoj je vjeronauka dozvoljena u skolama koje finansira drzava?
ja71

Post by ja71 »

Lucy01 wrote:
ja71 wrote:varaju se oni koji vjeruju da ce potiskivanjem vjeronauke iz skola suzbiti njihov uticaj. izbacivanjem vjeronauke iz skolskog sistema gubi se i kontrola nad planom i programom istog predmeta. mislim da je to razlog zasto i zapad ima vjeronauku u skolama.
Ne znam na koji Zapad mislis, ali u USA vjeronauka kao predmet NE POSTOJI u javnim-drzavnim skolama. U drzavnim skolama je cak protiv-ustavno da se javno molis Bogu (recimo da se cio razred, organizovano moli Bogu).

Oni koji zele da im djeca budu ucena i vaspitavana u Kriscanskom (ili Jevrejskom, ili Islamskom) duhu, upisuju djecu u polu-privatne skole koje se obicno nalaze uz crkve/dzamije/sinagoge i takva skola se placa (ponekad su i veoma skupe, u zavisnosti od ostatka plana i programa i njihove rangiranosti u skolstvu).

Ako nesto vec tvrdite, tvrdite to argumentovano a ne "ja cula/o da je na Zapadu".....ili ako to vec postoji, navedite drzavu u kojoj je vjeronauka dozvoljena u skolama koje finansira drzava?
OK prihvatam kritiku, mada je nebitna u odnosu na ostatak posta.
U pravu si kada kazes da se moje informacije baziraju na cula/kazala.

Tako sam i ja cuo da u Njemackoj ima predmet religija i da se moze birati izmedju katolicizma i protestantizma.

Eh sad garant ima neko ko bi to mogao detaljinije.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Ja ne znam zasto se vecina ovdje pravi mutava.
U skolama postoji predmet KULTURA RELIGIJA gdje se izucavaju najvece religije svijeta.
Jel fakat treba crtati u paintu? Pa postirati
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Evo moj alternativni prijedlog za koji jne vjerujem da ce biti usvojen:
Do recimo sedmog razreda svoj djeci u razredu se ciklicno mijenjaju po jedan hodza, pop, fratar (da problem pocnemo rjesavati sa vecinom stanovnistva). Predmet bi bio bez ocjenjivanja.
Od sedmog razreda bi se mogla uvesti "kultura religija" koju bi predavao NASTAVNIK-PEDAGOG. Predmet bi bio sa ocjenjivanjem.
How Yes Not, nek tvoje dijete pop poducava, moje Boga mi nece. Nit pop, nit fratar

Ja bih u ovom slucaju osnovao jos jednu skolu po jordanskom programu...8)

Pa nek Sarajlije-x i o njoj malo razglabaju :zzzz:
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Danko_Bananko wrote:
Do recimo sedmog razreda svoj djeci u razredu se ciklicno mijenjaju po jedan hodza, pop, fratar (da problem pocnemo rjesavati sa vecinom stanovnistva). Predmet bi bio bez ocjenjivanja.
Od sedmog razreda bi se mogla uvesti "kultura religija" koju bi predavao NASTAVNIK-PEDAGOG. Predmet bi bio sa ocjenjivanjem.
How Yes Not, nek tvoje dijete pop poducava, moje Boga mi nece. Nit pop, nit fratar

Ma ko je to ranim sabahom poletio na ovu temu da se nervira? :D :D
A nije te bilo zadnjih dana... :? :o
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Danko_Bananko wrote:

sto ba danko?... evo fratrova ucenika :) ne mislim da mi nesto fali :) doduse, vele da je falinka biti hodza... al eto...

a sto pada kisa...

sabah hajrula ;)
lisabonne

Post by lisabonne »

hajd dobro ti barem prihvatas hodzu,dok vehabije nece ni hodzu koji je iz IZ-e,haman hoce i oni nekog svog :D
ja71

Post by ja71 »

Danko_Bananko wrote:

zaboravih da ne moramo ici na Pale pa da se prijedlog ne usvoji :roll:

kako izgleda jordanski program ?

svako selo ne smije imati sopstveni porogram
danas

Post by danas »

ima ih sto se u potpunosti slazu :D samo dodaju jos i -- niti rabin niti hodza :D :D :D tako im boga 8-)
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Abu FEED el-Castro wrote:
Danko_Bananko wrote:

Ma ko je to ranim sabahom poletio na ovu temu da se nervira? :D :D
A nije te bilo zadnjih dana... :? :o
Ma znas da sam rekao da vakat da se ubere malo sevapa i prema novcaniku :D
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

zena wrote:
Danko_Bananko wrote:

sto ba danko?... evo fratrova ucenika :) ne mislim da mi nesto fali :) doduse, vele da je falinka biti hodza... al eto...

a sto pada kisa...

sabah hajrula ;)
He he, svaka cast fratru, a pogotovo tebi, ali mom djetetu on moze bit komsija, ucitelj nikako insaAllah :)
Last edited by Danko_Bananko on 22/05/2007 19:06, edited 1 time in total.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

zaboravih da ne moramo ici na Pale pa da se prijedlog ne usvoji Rolling eyes

Hajde ti i u Vatikan, ako ti je ceif, pa usvajaj take programe, ja ti ne branim...

Ja rekoh da moje nece, pa kad bi mu privatnog ucha nabavio....

Ne znam kako izgleda jordanski program, al' u ovom slucaju bih se raspitao ;)

Ako su babu ucitelji mogli mlatit praznu slamu sa nakvim majmunima koji se postepeno dizu na dvije noge, mom djetetu insaAllah nece...

Babo radi ko crnac, pa ce ih u privatnu skolu poslat, jal' otici u Saudiju ili Jordan ( s tim da je ovo najzadnja, i gotovo nemoguca opcija jer ne bih zelio mnogima priustiti to zadovoljstvo :D )
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

danas wrote:
ima ih sto se u potpunosti slazu :D samo dodaju jos i -- niti rabin niti hodza :D :D :D tako im boga 8-)
Svako za sebe vode pije today hanuma :D
ja71

Post by ja71 »

Danko_Bananko wrote:
zaboravih da ne moramo ici na Pale pa da se prijedlog ne usvoji Rolling eyes

Hajde ti i u Vatikan, ako ti je ceif, pa usvajaj take programe, ja ti ne branim...

Ja rekoh da moje nece, pa kad bi mu privatnog ucha nabavio....

Ne znam kako izgleda jordanski program, al' u ovom slucaju bih se raspitao ;)

Ako su babu ucitelji mogli mlatit praznu slamu sa nakvim majmunima koji se postepeno dizu na dvije noge, mom djetetu insaAllah nece...

Babo radi ko crnac, pa ce ih u privatnu skolu poslat, jal' otici u Saudiju ili Jordan ( s tim da je ovo najzadnja, i gotovo nemoguca opcija jer ne bih zelio mnogima priustiti to zadovoljstvo :D )
nemoj bolan tako.
i nasi ce predavati cafirima :D
ima da za 20 godina svi predju na Islam
marijindvorac

Post by marijindvorac »

sabanss wrote:
Fair Life wrote: Ovi sto narodu uvalise kompas da im pokazu pravac... su posebna prica.
Pogotovo ovo o skrupulama...
A sta tek reci za "narod kojim se bez po muke upravlja". Kako se upravlja?
Upravlja se religijom !!
Koja zamjena teza.
.........Narodom se ne upravlja religijom vec cinjenicom da je narod neobrazovan. To sto moje djete nece nista znati o religiji ostavlja plodno tle za ine sekte i pokrete.

Cini mi se da nije shvacena poenta mog odgovora. Vjeronauka u skolama nece izazvati efekat stoke niti podjeljenost vec neobrazovanost koja se nazalost ne moze istrijebiti bar 5-6 generacija.
To sto tvoje dijete mirno spava ne znajuci mnogo o religiji i sta ista donosi, to treba da ti bude vodilja.

Prije par dana u USA napravise veliku anketu medju americkim muslimanima. 78% anketiranih je izjavilo da u vjeri nema opravdanja za ono sto je Al Kaeda ucinila. A u odgovorima mladjih od 30 godina, njih 25% smatra da su bombasi-samoubice u pravu oko odbrane islama pod odredjenim situacijama (nije jasno kojim).

Religiozna intoksinacija i njene poslijedice po moral pojedinca ne crpi snagu iz biblije i kurana nego iz interpretacija koje prate ove knjige. Za istu je potrebno izloziti djecu u duzem periodu kako bi prihvatila sto danas 1 od 4 mladih muslimana u USA smatra moralnim i ispravnim.

http://abcnews.go.com/Politics/wireStory?id=3199951
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Dobro nas narod kaze: nekima je lakse metar u goozicu, nego cent u glavu...

Skola i religija ne idu zajedno. U skoli se procuva nauka, ono sto je dokazano, dakle ono svjetovno...."majmun naki usto na dvije noge.." i te stvari.

Religija opet, predstavlja duhovno i nije joj mjesto u skoli nikako. Pogotovo zato sto je iskljuciva i netolerantna prema misljenjima izvan sopstvenog religijskog ucenja.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/07/2010 15:16, edited 1 time in total.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/07/2010 15:17, edited 1 time in total.
Jara

Post by Jara »

jOFLA wrote:
El_comadante wrote:Prije rata je bio kumunizam odnosno ateizam
Nije bio komunizam već socijalizam, i to blaža varijanta, ali mnogi to poistovjećuju, pa hajde eto... Usput, probaj nekog Engleza ateistu nazvati komunistom pa da vidiš šta će ti čovjek uradit.
zna to odlicno...zeza...troluje...a raja se prima... :D
sarajlija4ever

Post by sarajlija4ever »

:)
Last edited by sarajlija4ever on 29/08/2009 13:28, edited 1 time in total.
marijindvorac

Post by marijindvorac »

sarajlija4ever wrote:U školskoj 2006/2007 godini, zvanicno se zapocelo sa implementacijom projekta skolovanja kadra za predmet "KULTURA RELIGIJE". Oformljen je smjer na Odsjeku sociologija, na FPN.
Kakva je buducnost vjeronauke???
Cek cek da malo razmislim...... velis, uvedena u skole....... i sada se postavlja sto bi nasi novinari rekli "krucijalno" pitanje sta ce biti sa vjeronaukom?
Tesko je na to odgovoriti.
Ali, krajnje je vrijeme. Zamisli da pocnu uciti djecu samo evoluciji?
Ipak mislim da je ovo samo socijala za nezaposlene hodze i popove kako bi zaradili nesto sa strane od sekularne drzave. Nego ako si pametan, trci i upisi se na taj smjer. Buducnost nikada nije bila sjajnija.
seldzuk

Post by seldzuk »

Ne znam šta su se ovi naši ateisti okomili na vjeronauku. Ako je nećete za svoju djecu, nećete ali ima ono što određuje većina, a većina je ipak ZA vjeronauku. Oni koji je neće imaju kulturu religija. :)
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

ama ja bi bio skroz protiv vjeronauke u skoli, kad bi nam hodze i popovi radili ono sto im je poso, i kad bi to radili predano, a ne trlajli ruke kad bude neka saobracajna nesreca evo para :-?
El_comadante

Post by El_comadante »

Religija pozitivno utječe na ljude. Bolje i vjeronauka nego opojna sredstva
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

El_comadante wrote:Religija pozitivno utječe na ljude. Bolje i vjeronauka nego opojna sredstva
nikad vise nego sada nema crkvi,dzamija pa nesto nisam primjetila da se stanje sa drogom i slicnim nebulozama popravilo na bolje ,za razliku od onog sistema gdje nije bilo vjeronauke.

tako da povlaciti paralelu izmedju te dvije stvari je smijesno.

religije u crkve i dzamije pa ko voli nek izvoli,a uvodjenje kao OBAVEZNOG je nista drugo nego nametanje!
Post Reply