Zivot na Ahiretu...

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#26 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by plain vanilla »

The Nightwatchman wrote:
plain vanilla wrote:nema razloga za takav nacin komunikacije
ja sam još zadeveran oko svojih povremenih čiba, a soli mi je ostalo jos sijaset....

tako da je ovo jedan razuman i vrlo dobronamjeran komentar :)
ne bih da mu zachatavamo temu raspravaljajuci se
mozda si i imao dobru namjeru, ali nije tako zvucalo
ljudi se ovdje vise ionako ne usude otvoriti temu, samo jedni te isti nesto trune
tema je zanimljiva..zar ima iko da nikad nije pomislio sta poslije?
harač

#27 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by harač »

pustinjskim ljudima bronzanog doba ideja raja bila je livada puna zelenila, sa puno pitke vode, te voćem i povrćem koje se odmah iznova regenerira + neograničene mogućnosti seksualnog zadovoljavanja...

...meni se uvijek činilo izrazito dosadnim mjestom za provesti čitavu vječnost, čak i pored ovog drugog :lol:
King_of_jungle20

#28 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by King_of_jungle20 »

ne vrijeđam te, zaista. mislio sam samo biti malo duhovit. ako te je uvrijedilo, izvini.
htio sam samo reci da si premlad da bi o tome razmisljao. onaj svijet je samo za one koji na ovome znaju da zive.
a niko nece nauciti kako da zivi na ovome svijetu, ako se puno bude bavio onim svijetom prije vremena.[/quote]

Ja sam toga svjestan, ali mi opet nije jasno. Necu sada pokusavati da dokazem da je Bog upitan, jer on to nije. Ali, ne mogu da se smirim, dok mi neko ne kaze kako je moguce da ako je Bog jedan, a da postoji vise religija, i vise nacina vjerovanja, koji je ispravan? Zasto bi mi, muslimani bili u boljem polozaju i na boljem Bozijem putu, u odnosu na druge vjere, ako je jedan Bog spustio sve Knjige na Zemlju?

Kakav je odnos dzinskog svijeta prema nama, da li ce oni imati mogucnost da se mjesaju i da budu sa nama? Ma sada bih ti mogao postaviti barem 10000 pitanja, ali necu jer mi je mrsko. :D
wild roses

#29 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by wild roses »

nista novo wrote:
wild roses wrote:Stanovnici dženneta će u džennetu uživati i osjetilno i duhovno. I džennet također uživa u svojim stanovnicima koji uđu u njega, zato i traži da bude napunjen. U džennetu imaju kapije (odnosno osam dženeta) i može jedan čovjek ući u svih osam u isto vrijeme, jer struktura onosvjetskog čovjekova je različita od ovosvjetske jer će duhovnost biti dominantna. Ovih osam dženneta će biti jedan u drugom. Najuzvišeniji od njih je džennet Adn U njemu ima mjesto zvano Kesib (pustara, pusto mjesto) na tom mjestu će se skupljati ljudi da vide Uzvišenog Allaha u određenom periodu. Džennet odmah do ovog dženeta je Firdevs, zatim Huld, Neim, Me`va, Daru-s-selam i Daru-l-mukame. Na onom svijetu postoji mjesto koje se zove Džennetska pijaca ili pijaca likova gdje će se moći uzimati likovi koji se žele. Što se tiče ostalih blagodati dženneta biti će po želji svakog džennetlije, najvažnija je stvar da će se dobiti trajno Božije zadovoljstvo tako da ćemo trajno biti i mi zadovoljstvo.
Nesto znati,nesto nagadjati,i u nesto vjerovati, su sasvim razliciti pojmovi, zar ne... ,
Razumijem ja tebe u potpunosti, moraš se malo potruditi i pokušati razumjeti ljude koji žive, radi, uče na drugi način od tvog. Naime, ne bih ti mogla opisati koliko vremena provodim čitajući, istražujući, razmišljajući o nizu pitanja koja mene interesuju, a tiču se vjere. Stalno učim, nisam rođenjem počela vjerovati, to se kod mene desilo kao posljedica mojih pitanja o životu. Ne mogu ti objasniti koji trud se ulaže i uvjek želiš više, ljubav je "čudo" :-D. Ne mislim da je od značaja, ali da znaš da se radi o osobi koja ima karijeru, veoma uspješna u svom poslu, posve normalna u društvu, a u isto vrijeme zaljubljena u svoga Gospodara. Ovdje na ovom podforumu se ne piše o suštinskim stvarima, a i da budem poštena teško je napisati toliko stvari. Počela sam sam ispitivanjem (ovo navodim radi primjera pa ću to skraćeno navesti) ako daš sadaku bit će ti vraćeno desetosrtuko, pa ispitivala jednu po jednu stvar dok nisam povjerovala. Kada pišem postove pišem ih onima koji vjeruju, niti koga prisiljavam, niti koga omalovažavam, sloboda izbora.
HAVANA

#30 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by HAVANA »

plain vanilla wrote:a mene i dalje zanima jel neko zamislja pakao
ili cemo svi u raj :D

Image

Image
travar

#31 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by travar »

Najmanji je problem kako je tamo, hoće li biti dosadno (neće), ko će koje auto voziti, hoće li biti interneta (nadam se da hoće :D )...., najveći je problem zaslužiti kartu za tu "predstavu".
plain vanilla

#32 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by plain vanilla »

jel ovo znaci da ce biti cigara u raju :lol:
karbofix

#33 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by karbofix »

plain vanilla wrote:jel ovo znaci da ce biti cigara u raju :lol:
mislim da je ovo: "hodaj, hodaj, dok ne sagoriš" :mrgreen: :mrgreen:
King_of_jungle20

#34 Re: Zivot na Ahiretu...

wild roses wrote:Stanovnici dženneta će u džennetu uživati i osjetilno i duhovno. I džennet također uživa u svojim stanovnicima koji uđu u njega, zato i traži da bude napunjen. U džennetu imaju kapije (odnosno osam dženeta) i može jedan čovjek ući u svih osam u isto vrijeme, jer struktura onosvjetskog čovjekova je različita od ovosvjetske jer će duhovnost biti dominantna. Ovih osam dženneta će biti jedan u drugom. Najuzvišeniji od njih je džennet Adn U njemu ima mjesto zvano Kesib (pustara, pusto mjesto) na tom mjestu će se skupljati ljudi da vide Uzvišenog Allaha u određenom periodu. Džennet odmah do ovog dženeta je Firdevs, zatim Huld, Neim, Me`va, Daru-s-selam i Daru-l-mukame. Na onom svijetu postoji mjesto koje se zove Džennetska pijaca ili pijaca likova gdje će se moći uzimati likovi koji se žele. Što se tiče ostalih blagodati dženneta biti će po želji svakog džennetlije, najvažnija je stvar da će se dobiti trajno Božije zadovoljstvo tako da ćemo trajno biti i mi zadovoljstvo.
Wild roses, cinis mi se kao osoba koja zna sto pise, pa bih te zamolio, posto predpostavljam da ces znati odogovor na moje pitanje:

Ja sam svjestan da Bog postoji, ali me brine cinjenica, posto nas je Bog stvorio kao najsavrsenija bica na Zemlji, kako je moguce da smo toliko osvetoljubivi, ljubomorni jedni na druge, i da smo spremni raditi svasta da bi zadovoljili svoje ovosvjetske zudnje i strasti. Mene zanima, da li je to posljedica izravnog djelovanja sejtana, i zasto smo toliko podlozni njegovom uticaju i da li ce sejtan biti prisutan na Ahiretu i da li ce nas i dalje navracati na zlo. Da li ce se sejtan pokoriti Bogu, i da li je moguce da ce tamo zivot biti savrsen i bez zla?

Ako znas neki citat, a tice se ovoga, slobodno ga podijeli sa nama. I da, ko je Iblis?
Last edited by King_of_jungle20 on 28/11/2010 19:48, edited 1 time in total.
plain vanilla

#35 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by plain vanilla »

travar wrote:Najmanji je problem kako je tamo, hoće li biti dosadno (neće), ko će koje auto voziti, hoće li biti interneta (nadam se da hoće :D )...., najveći je problem zaslužiti kartu za tu "predstavu".
to znamo, ali nije to tema
postavljac teme je zamislio da idemo u raj :D
travar

#36 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by travar »

plain vanilla wrote:
travar wrote:Najmanji je problem kako je tamo, hoće li biti dosadno (neće), ko će koje auto voziti, hoće li biti interneta (nadam se da hoće :D )...., najveći je problem zaslužiti kartu za tu "predstavu".
I jedna od dilema je bila hoće li voziti ferrari, ili hoće li mu biti dosadno, tako da... you lose :mrgreen:
karbofix

#37 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by karbofix »

King_of_jungle20 wrote:
Wild roses, cinis mi se kao osoba koja zna sto pise, pa bih te zamolio, posto predpostavljam da ces znati odogovor na moje pitanje:

Ja sam svjestan da Bog postoji, ali me brine cinjenica, posto nas je Bog stvorio kao najsavrsenija bica na Zemlji, kako je moguce da smo toliko osvetoljubivi, ljubomorni jedni na druge, i da smo spremni raditi svasta da bi zadovoljili svoje ovosvjetske zudnje i strasti. Mene zanima, da li je to posljedica izravnog djelovanja sejtana, i zasto smo toliko podlozni njegovom uticaju i da li ce sejtan biti prisutan na Ahiretu i da li ce nas i dalje navracati na zlo. Da li ce se sejtan pokoriti Bogu, i da li je moguce da ce tamo zivot biti savrsen i bez zla?

Ako znas neki citat, a tice se ovoga, slobodno ga podijeli sa nama.
@King_of_jungle20
Noću je mislila "Zar će i oni
Što im nema vjere u srcima,
Zar će na kraju postati isto,
Ista zemlja, isti prah?"
Al' u dubini duše je znala
I manje je patila
To dobri Allah nju proba
Za dženet testira
sve je ovo test za dzennet.....enjoy life dude :thumbup:
Howitzer

#38 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by Howitzer »

Dobro, kažeš da si vjernik musliman da obavljaš to sve što treba, mashAllah samo nastavi, ali brate postavljaš konstruisana tako da čovjek ne može drugačije da pomisli da nego nikad nisi uzeo o pročitao Kur'an niti ikakvo štivo vezano za islam i njegovo vjerovanje. Da si, nemoguče je da postaviš ovakvo pitanje.

Prvo, svrha našeg postajanja, razlog:

"Džine i ljude sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju" (Ez-Zarijat: 56).

zar ovde može biti nešto nejasno?

Drugo, šta češ raditi u džennetu hiljadama godina:

„Oni koji kazu „Nas Gospodar je Allah“, pa u tome ustraju, njima silaze meleki.da nemate straha i ne tugujte, radujte se dzennetu koji vam je obecan. Mi smo vam zastitnici na dunjaluku i na akhiretu.U njemu cete imati sve sto vam duse pozele i sve sto zatrazite“. (Fussilet, 30 i dalje)

tako ako poželiš imati Ferari imat češ ga, ali kad uzmeš u obriz kakve sve skrivene radosti čekaju Njegove iskrene robove, vidjet čemo da li češ poželjeti ili se bar sjetiti Ferarija :-)

Da li češ vidjeti raju sa faxa ulice, naravno, razgovarat sa njima o stvarima koje ste radili ili drugi koji su radili na ovome svijetu........ ova tema može nadugo i naširoko, malo potražo po netu načeš mnogo toga...
King_of_jungle20

#39 Re: Zivot na Ahiretu...

postavljac teme je zamislio da idemo u raj :D[/quote]

Plain Vanilla, svi ljudi na kraju zavrsiti u raju, pa cak i ratni zlocinci, silovatelji, kurve :D , itd... Cudno mi je da to ne znas. Pakao je samo tranzicijski put od Konacnog Suda, pa do Raja. Pa zar nije tako?

Ostaj mi dobro. :thumbup: :sax:
Last edited by King_of_jungle20 on 28/11/2010 19:53, edited 1 time in total.
plain vanilla

#40 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by plain vanilla »

travar wrote:
plain vanilla wrote:
I jedna od dilema je bila hoće li voziti ferrari, ili hoće li mu biti dosadno, tako da... you lose :mrgreen:
:? zasto? ili to ocekujes u paklu

ako je ovo replika bila meni :D
nista novo

#41 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by nista novo »

wild roses wrote:
nista novo wrote:
Nesto znati,nesto nagadjati,i u nesto vjerovati, su sasvim razliciti pojmovi, zar ne... ,
Razumijem ja tebe u potpunosti, moraš se malo potruditi i pokušati razumjeti ljude koji žive, radi, uče na drugi način od tvog. Naime, ne bih ti mogla opisati koliko vremena provodim čitajući, istražujući, razmišljajući o nizu pitanja koja mene interesuju, a tiču se vjere. Stalno učim, nisam rođenjem počela vjerovati, to se kod mene desilo kao posljedica mojih pitanja o životu. Ne mogu ti objasniti koji trud se ulaže i uvjek želiš više, ljubav je "čudo" :-D. Ne mislim da je od značaja, ali da znaš da se radi o osobi koja ima karijeru, veoma uspješna u svom poslu, posve normalna u društvu, a u isto vrijeme zaljubljena u svoga Gospodara. Ovdje na ovom podforumu se ne piše o suštinskim stvarima, a i da budem poštena teško je napisati toliko stvari. Počela sam sam ispitivanjem (ovo navodim radi primjera pa ću to skraćeno navesti) ako daš sadaku bit će ti vraćeno desetosrtuko, pa ispitivala jednu po jednu stvar dok nisam povjerovala. Kada pišem postove pišem ih onima koji vjeruju, niti koga prisiljavam, niti koga omalovažavam, sloboda izbora.
Nemoj pogresno svatiti, nisam te htio omalovazavati. Ja cu ti navesti primjer Majke Tereze koja je citav zivot posvetila Bogu, citav svoj zivot zrtvovala pomazuci druge, sve da bi spoznala Boga. Pred kraj je napisala da je razocarana jer nije stvarno spoznala i dozivjela Boga. Ja sam ubijedjen da postoji nesto, sto odredjuje ljudsku sudbinu, nesto sto je jace od nas, i taj tvoj primjer sa sadakom je vjerujem da je istina. Ali i ovo je misljenje samo moje i ja pokusavam svatiti neke stvari i ispitivam kao i ti, ali bi bilo oholo da tvrdim da je katolicanstvo jedino ispravno vjerovanje a sve ostalo bezvezno kao sto neki forumasi ovdje iks puta naveli za Islam i da je Kuran Bozija objava a sve ostalo plagijati.
plain vanilla

#42 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by plain vanilla »

King_of_jungle20 wrote:to znamo, ali nije to tema

Plain Vanilla, svi ljudi na kraju zavrsiti u raju, pa cak i ratni zlocinci, silovatelji, kurve :D , itd... Cudno mi je da to ne znas. Pakao je samo tranzicijski put od Konacnog Suda, pa do Raja. Pa zar nije tako?

Ostaj mi dobro. :thumbup: :sax:
sto neko rece-ne znam,nisam bila
mogu nesto procitati ili ocekivati, ali znati zasad ne mogu
da se sve to zna, ti sad ne bi imao dvojbi, znao bi kuda idemo, zar ne
Last edited by plain vanilla on 28/11/2010 20:03, edited 2 times in total.
smoki_choko

#43 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by smoki_choko »

King_of_jungle20 wrote:Razmisljajuci o zivotu, odnosno o njegovoj svrhi, dosao sam do zakljucka da nisam nista ne shvatam, da ne znam zasto zivimo! :D
Koliko god to bilo nekome cudno ili ne, nisam shvatio srz zivljenja, jer ne znam sta nas to ocekuje tamo, negdje u nepoznatom. Odmah da se razumijemo, vjernik sam, musliman, vjerujem u Boga, odnosno Allaha dz.s., ali ne mogu da se otmem razmisljanju da li je zivot tamo primamljiv i dopadljiv u onolikoj mjeri koliko je to danas zamislivo. Evo recimo,ja se osjecam odlicno, radim, skolujem se, imam djevojku, izlazim, nista mi ne fali u mom zivotu, osim auta. :D

Interesuje me, kakav ce zivot biti tamo, na Ahiretu, da li ce nam biti dozvoljeno da imamo djevojke, (namjerno pisem u mnozini), da li cemo znati ko su nam roditelji, kako cemo zivjeti?,

da li cu tamo moci vozati Ferarija? :D (nisam skroman, a i ne zelim biti), hocu li znati za druge ljude, za raju sa faksa? ;-)
ako u Kuranu pise da ce svi ljudi na ovom svijetu biti ozivljeni, kako ce se suditi njima, hoce li postajati univerzalno pravilo za sudjenje??,
jer nije isto suditi Indijancu, koji je bio kanibal, ili ti Eskimu, koji zivi izolovano i citav zivot lovi ribu :D ... Ili npr nekom clanu africkog plemena koji ne zna za Boga, vec se klanja tamo nekim kipovima :!: Ima toga jos...

Jer mi je totalno nelogicno da ako zasluzim Dzenet, a nadam se da hocu, samo sjedim i hiljadama godina samo duskam , jedem voce, gledam u potoke... Mislim da i to nije lose, ali poznavajuci neke karakterne osobine ljudi mogu zakljuciti i da ce to nakon nekog vremena dosaditi, i da cemo htjeti promjenu. Pa zar, nije tako?

Ma ima jedan mali milion pitanja, ali nema nikog relevantnog da mi da odgovor, pa sam odlucio srecu okusati ovdje.

Nemojte me MOLIM VAS, unaprijed osudjivati, jer imam pravo da pitam, a kao sto rekoh vjerujem u Boga, i nisam kako onaj postavljac teme "NEMA BOGA" ko Vas je uvjeravao da Bog ne postoji..

Ja samo trazim da cujem misljenje ostalih forumasa.
cim ti imas djevojku i izlazis nista od dzenneta, ili se zeni i onda izlazi u suprotnom dzaba sve
karbofix

#44 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by karbofix »

smoki_choko wrote:
King_of_jungle20 wrote:Razmisljajuci o zivotu, odnosno o njegovoj svrhi, dosao sam do zakljucka da nisam nista ne shvatam, da ne znam zasto zivimo! :D
Koliko god to bilo nekome cudno ili ne, nisam shvatio srz zivljenja, jer ne znam sta nas to ocekuje tamo, negdje u nepoznatom. Odmah da se razumijemo, vjernik sam, musliman, vjerujem u Boga, odnosno Allaha dz.s., ali ne mogu da se otmem razmisljanju da li je zivot tamo primamljiv i dopadljiv u onolikoj mjeri koliko je to danas zamislivo. Evo recimo,ja se osjecam odlicno, radim, skolujem se, imam djevojku, izlazim, nista mi ne fali u mom zivotu, osim auta. :D

Interesuje me, kakav ce zivot biti tamo, na Ahiretu, da li ce nam biti dozvoljeno da imamo djevojke, (namjerno pisem u mnozini), da li cemo znati ko su nam roditelji, kako cemo zivjeti?,

da li cu tamo moci vozati Ferarija? :D (nisam skroman, a i ne zelim biti), hocu li znati za druge ljude, za raju sa faksa? ;-)
ako u Kuranu pise da ce svi ljudi na ovom svijetu biti ozivljeni, kako ce se suditi njima, hoce li postajati univerzalno pravilo za sudjenje??,
jer nije isto suditi Indijancu, koji je bio kanibal, ili ti Eskimu, koji zivi izolovano i citav zivot lovi ribu :D ... Ili npr nekom clanu africkog plemena koji ne zna za Boga, vec se klanja tamo nekim kipovima :!: Ima toga jos...

Jer mi je totalno nelogicno da ako zasluzim Dzenet, a nadam se da hocu, samo sjedim i hiljadama godina samo duskam , jedem voce, gledam u potoke... Mislim da i to nije lose, ali poznavajuci neke karakterne osobine ljudi mogu zakljuciti i da ce to nakon nekog vremena dosaditi, i da cemo htjeti promjenu. Pa zar, nije tako?

Ma ima jedan mali milion pitanja, ali nema nikog relevantnog da mi da odgovor, pa sam odlucio srecu okusati ovdje.

Nemojte me MOLIM VAS, unaprijed osudjivati, jer imam pravo da pitam, a kao sto rekoh vjerujem u Boga, i nisam kako onaj postavljac teme "NEMA BOGA" ko Vas je uvjeravao da Bog ne postoji..

cim ti imas djevojku i izlazis nista od dzenneta, ili se zeni i onda izlazi u suprotnom dzaba sve
:-) :-) :-)
travar

#45 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by travar »

plain vanilla wrote: :? zasto? ili to ocekujes u paklu

ako je ovo replika bila meni :D
Replika na "ali to nije tema" :-D
lik iz bajke

#46 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by lik iz bajke »

King_of_jungle20 wrote:
lik iz bajke wrote:"O moj Gospodaru, ako te ja obozavam iz straha od dzehenema, spali me u
njemu, a ako te ja obozavam u nadi za dzennetom, ne daj mi u njega.
Ali ako te ja obozavam samo zarad Tebe Samoga, onda nemoj vise da krijes od mene Svoju Beskrajnu Ljepotu". Rabija El-Adevijja
Rabija El-Adevijja, o ovoj osobi samo saznao samo preko wikipedije, da je ona iskljucivo voljela Boga, te da nije zudila ni za Bozijom nagradom, a niti se je bojala Bozije kazne.. Eh sada, posto je Bog apstraktan pojam, jer ga niko jos nije vidio, sa pravom se pitam zasto je to radila? je li bila necim drugim uslovljena da vjeruje u Boga, jer su se obicno poslanici pojavljivali na Zemlji prenoseci Bozije objave onda kada se su ljudi udaljaljavali od Boga, i kada se su ponasali bahato, i neprimjereno jedni prema drugima. Objave su bile tu da podare ljudima Uputu kako treba zivjeti, jer su sve Bozije objave uputa ljudima, ali ne nuzno rijesenje. Slazes li se sa mnom?
da slazem se,Allah nam je dao razum i izbor,.."Ikre bismi rabbike-Citaj,uci u ime tvoga Gospodara"..da se trudimo,ucimo,radimo,sve u Njegovo ime...ne znam nista o Rabiji,ali po ovoj 'molitvi'' slicni smo :)...jos me nesto interesovalo,zasto su sve objave slate na podrucja Arabije,Izraela ..i sta ja znam.sto nisu u Kinu npr. :D ovaj video je zanimljiv pravo,mozda ovdje leze neki odgovori :-D
King_of_jungle20

#47 Re: Zivot na Ahiretu...

Howitzer wrote:Dobro, kažeš da si vjernik musliman da obavljaš to sve što treba, mashAllah samo nastavi, ali brate postavljaš konstruisana tako da čovjek ne može drugačije da pomisli da nego nikad nisi uzeo o pročitao Kur'an niti ikakvo štivo vezano za islam i njegovo vjerovanje. Da si, nemoguče je da postaviš ovakvo pitanje.

Prvo, svrha našeg postajanja, razlog:

"Džine i ljude sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju" (Ez-Zarijat: 56).

zar ovde može biti nešto nejasno?

Drugo, šta češ raditi u džennetu hiljadama godina:

„Oni koji kazu „Nas Gospodar je Allah“, pa u tome ustraju, njima silaze meleki.da nemate straha i ne tugujte, radujte se dzennetu koji vam je obecan. Mi smo vam zastitnici na dunjaluku i na akhiretu.U njemu cete imati sve sto vam duse pozele i sve sto zatrazite“. (Fussilet, 30 i dalje)

tako ako poželiš imati Ferari imat češ ga, ali kad uzmeš u obriz kakve sve skrivene radosti čekaju Njegove iskrene robove, vidjet čemo da li češ poželjeti ili se bar sjetiti Ferarija :-)

Da li češ vidjeti raju sa faxa ulice, naravno, razgovarat sa njima o stvarima koje ste radili ili drugi koji su radili na ovome svijetu........ ova tema može nadugo i naširoko, malo potražo po netu načeš mnogo toga...
Jesam vjernik, Allah najbolje zna za svakoga, tako da ja nemam ama bas nikakvog razloga da se ovdje busam sa svojim vjerovanjem ili nevjerovanjem. Ja sam samo pitao za misljenje ostalih forumasa o ovome. Isao sam u mekteb, znam klanjati i gledam da namaze izvrsavam na vrijeme. Nisam savrsen, toga sam svjestan. Znam da ovaj svijet nije nastao iz nicega, kao sto evolucionisti tvrde, jer ovakav savrsen sklad izmedju prirode, ljudi i ostalih stvari nije mogao nastati sasvim slucajno. Znaci, sve je to neko morao stvoriti. Ali ono preko cega ne mogu da predjem je ona stavka da ako u Kuranu pise, da cemo na Sudnjem danu, svi saznati za djela drugih ljudi, pa zar ti nije nimalo nelogicno da, ako si, ovo sada navodim kao primjer, oca izgubio u ratu, pa na Sudnjem danu saznas ko ga je ubio, pa zar covjece neces pozeljeti da ga izmlatis samo sto ti je toliko boli i patnje nanio u tvom zivotu?

Ili da cu ja tada znati, kako je moja zena, ne daj mi Boze, me prevarila sa nekim covjekom, a ja to na ovom svijetu nisam znao, a to sam tek na Ahiretu saznao?

Ili, kako ce zene Srebrenice reagovati kada vide Karadzica?, ili nekog drugog zlocinca, Hitlera ili nekog , kako ce ljudi kojima je bol nanesena od strane tih ljudi reagovati u tom trenutku...

Vjeruj mi, crta osvetoljubivosti bi proradila...
smoki_choko

#48 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by smoki_choko »

karbofix wrote:
smoki_choko wrote:

:-) :-) :-)
jesam nesto pogresno napisao, ispravi me molim te ako jesam
wild roses

#49 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by wild roses »

quote="King_of_jungle20"]

Ako znas neki citat, a tice se ovoga, slobodno ga podijeli sa nama. I da, ko je Iblis?[/quote]

Naše savršenstvo ogleda se upravo u tome da nismo savršeni
“Tako mi Onoga u čijoj ruci je moja duša, kada vi ne biste griješili, Allah bi vas zamijenio ljudima koji će griješiti, zatim tražiti oprost, pa da im On oprosti.” (Muslim)
Allah voli da prašta, nije on krvnik, neka je čist od svega što mu dolikuje. Stvoreni smo od četiri elementa (ne hemiska) voda, vazduh, zemlja i vatra, priroda nam je takva da naginjemo i dobri i lošim djelima, nekada pad može biti let. Čovjek se uzoholi izvršavajući dobra djela, pobožnošću, kada učini loše svati da nema mjesta oholosti, ono ipak ja nisam tako dobar, pa se pokaje...moglo bi se o ovome u nedogled pisati. Ovaj svijet je takav da se na njemu manifestuju sva Božija svojstva što omogućava cjelokupniju spoznaju. "Bio sam skrivena riznica pa sam zaželio ili zavolio da budem spoznat" Hadis. Što se tiče šejtana on je stvoren od elementa vatre, vatra je element koji ima uticaja na promjenu prirodnih stanja pojedinih stvari. Kada mu je rečeno da padne na sedždu Ademu a.s. on nije pao upravo što je stvoren od vatre, odbio je riječima: "Ja sam bolji od njega" (El-Araf,12). On je time, zbog svoje lahkoumnosti pokazao kako neznanje, tako i neodgojenost. Njegov posao je da zavodi ljude sa pravog puta i prestati će kada dođe vrijeme Ahireta. Alah dž.š. kaže. Napuniti ću džehennem tobom...(Sad, 85).

Uh toliko toga bi se moglo pisati, nadam se da sam ti makar malo pomogla.
King_of_jungle20

#50 Re: Zivot na Ahiretu...

Naše savršenstvo ogleda se upravo u tome da nismo savršeni
“Tako mi Onoga u čijoj ruci je moja duša, kada vi ne biste griješili, Allah bi vas zamijenio ljudima koji će griješiti, zatim tražiti oprost, pa da im On oprosti.” (Muslim)
Allah voli da prašta, nije on krvnik, neka je čist od svega što mu dolikuje. Stvoreni smo od četiri elementa (ne hemiska) voda, vazduh, zemlja i vatra, priroda nam je takva da naginjemo i dobri i lošim djelima, nekada pad može biti let. Čovjek se uzoholi izvršavajući dobra djela, pobožnošću, kada učini loše svati da nema mjesta oholosti, ono ipak ja nisam tako dobar, pa se pokaje...moglo bi se o ovome u nedogled pisati. Ovaj svijet je takav da se na njemu manifestuju sva Božija svojstva što omogućava cjelokupniju spoznaju. "Bio sam skrivena riznica pa sam zaželio ili zavolio da budem spoznat" Hadis. Što se tiče šejtana on je stvoren od elementa vatre, vatra je element koji ima uticaja na promjenu prirodnih stanja pojedinih stvari. Kada mu je rečeno da padne na sedždu Ademu a.s. on nije pao upravo što je stvoren od vatre, odbio je riječima: "Ja sam bolji od njega" (El-Araf,12). On je time, zbog svoje lahkoumnosti pokazao kako neznanje, tako i neodgojenost. Njegov posao je da zavodi ljude sa pravog puta i prestati će kada dođe vrijeme Ahireta. Alah dž.š. kaže. Napuniti ću džehennem tobom...(Sad, 85).

Uh toliko toga bi se moglo pisati, nadam se da sam ti makar malo pomogla.[/quote]

Jesi, hvala ti, mada meni bi trebalo mnogo vise vremena da saznam odgovore na pitanja koja me tiste, ali si mi ovim postom, u svakome slucaju, pomogla. Mada imam jos neudomica. Molim te, ako mozes da mi razjasnis...

Napisao sam to vec, ali evo ponovicu. Zar je moguce da na Ahiretu, nece postojati svrha naseg rada, pa zar je moguce da cemo sve sto pozelimo dobiti? Mislim, ja sam pristalica toga da sve treba zasluziti. E sada, ako bi to bilo tako, da cemo sve dobiti sto pozelimo, izvini, ali to meni djeluje bas razmazeno... Mislim da treba imati mjeru, pa ja bih imao bar 10001 zelju za koju bih volio da mi se ispuni. NE ZNAM, meni ovo sve djeluje zbunjujuce. :run:
Post Reply