quote="King_of_jungle20"]
wild roses wrote:Stanovnici dženneta će u džennetu uživati i osjetilno i duhovno. I džennet također uživa u svojim stanovnicima koji uđu u njega, zato i traži da bude napunjen. U džennetu imaju kapije (odnosno osam dženeta) i može jedan čovjek ući u svih osam u isto vrijeme, jer struktura onosvjetskog čovjekova je različita od ovosvjetske jer će duhovnost biti dominantna. Ovih osam dženneta će biti jedan u drugom. Najuzvišeniji od njih je džennet Adn U njemu ima mjesto zvano Kesib (pustara, pusto mjesto) na tom mjestu će se skupljati ljudi da vide Uzvišenog Allaha u određenom periodu. Džennet odmah do ovog dženeta je Firdevs, zatim Huld, Neim, Me`va, Daru-s-selam i Daru-l-mukame. Na onom svijetu postoji mjesto koje se zove Džennetska pijaca ili pijaca likova gdje će se moći uzimati likovi koji se žele. Što se tiče ostalih blagodati dženneta biti će po želji svakog džennetlije, najvažnija je stvar da će se dobiti trajno Božije zadovoljstvo tako da ćemo trajno biti i mi zadovoljstvo.
Wild roses, cinis mi se kao osoba koja zna sto pise, pa bih te zamolio, posto predpostavljam da ces znati odogovor na moje pitanje:
Ja sam svjestan da Bog postoji, ali me brine cinjenica, posto nas je Bog stvorio kao najsavrsenija bica na Zemlji, kako je moguce da smo toliko osvetoljubivi, ljubomorni jedni na druge, i da smo spremni raditi svasta da bi zadovoljili svoje ovosvjetske zudnje i strasti. Mene zanima, da li je to posljedica izravnog djelovanja sejtana, i zasto smo toliko podlozni njegovom uticaju i da li ce sejtan biti prisutan na Ahiretu i da li ce nas i dalje navracati na zlo. Da li ce se sejtan pokoriti Bogu, i da li je moguce da ce tamo zivot biti savrsen i bez zla?
Ako znas neki citat, a tice se ovoga, slobodno ga podijeli sa nama. I da, ko je Iblis?[/quote]
Naše savršenstvo ogleda se upravo u tome da nismo savršeni
“Tako mi Onoga u čijoj ruci je moja duša, kada vi ne biste griješili, Allah bi vas zamijenio ljudima koji će griješiti, zatim tražiti oprost, pa da im On oprosti.” (Muslim)
Allah voli da prašta, nije on krvnik, neka je čist od svega što mu dolikuje. Stvoreni smo od četiri elementa (ne hemiska) voda, vazduh, zemlja i vatra, priroda nam je takva da naginjemo i dobri i lošim djelima, nekada pad može biti let. Čovjek se uzoholi izvršavajući dobra djela, pobožnošću, kada učini loše svati da nema mjesta oholosti, ono ipak ja nisam tako dobar, pa se pokaje...moglo bi se o ovome u nedogled pisati. Ovaj svijet je takav da se na njemu manifestuju sva Božija svojstva što omogućava cjelokupniju spoznaju. "Bio sam skrivena riznica pa sam zaželio ili zavolio da budem spoznat" Hadis. Što se tiče šejtana on je stvoren od elementa vatre, vatra je element koji ima uticaja na promjenu prirodnih stanja pojedinih stvari. Kada mu je rečeno da padne na sedždu Ademu a.s. on nije pao upravo što je stvoren od vatre, odbio je riječima: "Ja sam bolji od njega" (El-Araf,12). On je time, zbog svoje lahkoumnosti pokazao kako neznanje, tako i neodgojenost. Njegov posao je da zavodi ljude sa pravog puta i prestati će kada dođe vrijeme Ahireta. Alah dž.š. kaže. Napuniti ću džehennem tobom...(Sad, 85).
Uh toliko toga bi se moglo pisati, nadam se da sam ti makar malo pomogla.