Zivot bez religije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
nasa

#651 Re: Zivot bez religije

Post by nasa »

raoul duke wrote:
nasa wrote:
raoul duke wrote:
Vi uzivate i previse a prosipate suplju o postenju, iskrenosti, plemenitosti kako bi zadovoljili svoj vlastiti ego zarobljen u maloj kutiji mentaliteta.

Vi i previse uzivate, vidimo to svaki cas, malo prostitucija, malo droga, malo pedofilija... Eno i papa otisao da se malo razrahati u blagodatima zivota
Nista od ovoga sto si pobrojao nije rezervisano samo unutar religija vec se javlja i unutar grupa i pojedinaca koji se izjasnjavaju kao vjernici...ne bi trebalo biti tako,ruzne i zalosne pojave...ali izvor im nije religija vec covjek!
Ali religiju je napravio covjek, o cemu pricamo ovdje?
Pa dobro,to je tvoje misljenje ne bih ulazila u to ali mogu se sloziti da danasnje religije velikim dijelom se oslanjaju na ljudski izvor umjesto Bozanski....
Ipak droga ,prostitucija,pedofilija i sl.nisu vezani za vjernike vec za ljude opcenito pa medju njima i vjernike!
Sve religije ostro osudjuju takve pojave,a ako hoces da kazes da ima dosta vjernika koji se ne pridrzavaju Bozije rijeci,te osim toga svjesno cine sami sebi stetu,nazalost ima....
la_roux

#652 Re: Zivot bez religije

Post by la_roux »

covjekizsjene wrote:
raoul duke wrote:
68847 wrote:Što je najžalosnije postmortalno nit jedna nit druga strana neće moći pokazati ko je govorio istinu. :-D
Nema istine osim smrti. Zalosna je cinjenica sto ljudi ocekuju drugi zivot poslije ovog, ali to je u nasoj prirodi, zove se strah.

Zato uzivaj ovdje, ne cuvaj se ni za sta poslije.

A tko je rekao da vjernici ovdje ne uzivaju.Boze , svacega na dunjaluku :-) Mozda si ti nesvjestan toga ,ali tvrdim ti da svaki pravi vjernik vise uziva od tebe.Tebi je uzivanje alkohol , droga i ostali nemoral.Vjerniku je uzivanje pomaganje drugim ljudima , nema ljepseg osjecaja kad odes nahranis nekoga ko nema za hljeba.Pa iscekivanja iftara i iftarska druzenja.E druze , takvi kao ti nikada nece spoznati taj osjecaj.Vjeruj mi , ja mozda i najbolje na forumu znam sta nemoral ,ali i hvala Bogu sto me uputio na pravi put znam sto je moral.
Ma da, klasika. Neko proživi pola života odavajući se porocima, nemoralu i sl. i spas nađe u religiji. E onda usta punih religije generalizira i smatra da su nereligiozni ljudi pogani, monstrumi, da znaju samo za poroke i nemoral, i da kod njih samo takve stvari mogu izazvati osjećaj užitka i sreće i da im treba religija da ih izvede na pravi put, jer se podrazumijeva da su na krivom putu, naravno. Ko ti kaže da ateisti ne nahrane gladnog, da za ateistu užitak ne može predstavljati nešto poput odlaska u prirodu i da oni jednako ne uživaju u svojim druženjima kao ti u iftarskim, da mnogi od njih nisu moralniji od religioznih i sl.?
nasa

#653 Re: Zivot bez religije

Post by nasa »

la_roux wrote:
covjekizsjene wrote:
raoul duke wrote:
Nema istine osim smrti. Zalosna je cinjenica sto ljudi ocekuju drugi zivot poslije ovog, ali to je u nasoj prirodi, zove se strah.

Zato uzivaj ovdje, ne cuvaj se ni za sta poslije.

A tko je rekao da vjernici ovdje ne uzivaju.Boze , svacega na dunjaluku :-) Mozda si ti nesvjestan toga ,ali tvrdim ti da svaki pravi vjernik vise uziva od tebe.Tebi je uzivanje alkohol , droga i ostali nemoral.Vjerniku je uzivanje pomaganje drugim ljudima , nema ljepseg osjecaja kad odes nahranis nekoga ko nema za hljeba.Pa iscekivanja iftara i iftarska druzenja.E druze , takvi kao ti nikada nece spoznati taj osjecaj.Vjeruj mi , ja mozda i najbolje na forumu znam sta nemoral ,ali i hvala Bogu sto me uputio na pravi put znam sto je moral.
Ma da, klasika. Neko proživi pola života odavajući se porocima, nemoralu i sl. i spas nađe u religiji. E onda usta punih religije generalizira i smatra da su nereligiozni ljudi pogani, monstrumi, da znaju samo za poroke i nemoral, i da kod njih samo takve stvari mogu izazvati osjećaj užitka i sreće i da im treba religija da ih izvede na pravi put, jer se podrazumijeva da su na krivom putu, naravno. Ko ti kaže da ateisti ne nahrane gladnog, da za ateistu užitak ne može predstavljati nešto poput odlaska u prirodu i da oni jednako ne uživaju u svojim druženjima kao ti u iftarskim, da mnogi od njih nisu moralniji od religioznih i sl.?
Ima svakakvih i nevjernika i vjernika,opcenito...
Ali ako neko otkrije vjeru nakon pola zivota sta je lose u tome?Pa i ako se rijesio nekih poroka!Sta bi rekla nekom ateisti koji se uz pomoc neceg drugog rijesi poroka ili da li on ne smije kasnije reci da je pogresan stil zivota vodio u proslosti?Neko nadje spas u religiji neko u cemu drugom ....
i uzgred receno niko nije rekao da su ateisti monstrumi,da ne udjeljuju itd.jednako kao sto mnogi vjernici nisu svi redom bivsi narkomani,alkoholicari i sl.
la_roux

#654 Re: Zivot bez religije

Post by la_roux »

nasa wrote: Ima svakakvih i nevjernika i vjernika,opcenito...
Ali ako neko otkrije vjeru nakon pola zivota sta je lose u tome?Pa i ako se rijesio nekih poroka!Sta bi rekla nekom ateisti koji se uz pomoc neceg drugog rijesi poroka ili da li on ne smije kasnije reci da je pogresan stil zivota vodio u proslosti?Neko nadje spas u religiji neko u cemu drugom ....
i uzgred receno niko nije rekao da su ateisti monstrumi,da ne udjeljuju itd.jednako kao sto mnogi vjernici nisu svi redom bivsi narkomani,alkoholicari i sl.
Nisam ja rekla da ima nešto loše u tome što nekome religija nekome pomogne da se riješi poroka ili što ga izvuče sa krivog puta. Naprotiv, bolje da ih religija vodi kroz život, kad ga već bez toga nisu mogli srediti.
Ali imam nešto protiv toga da takvi poslije pričaju kako nevjernici ne znaju za drugi užitak osim poroka i nemorala, da oni pametuju kako se eto vjernik osjeća kad nahrani gladnog (očigledno zato što smatraju da nevjernik nikad to nije uradio). Samo zato što su oni prije religije nisu mogli spoznati neke stvari, ne znači da drugi ne mogu.
I uzgred rečeno, nisam ja pogrešno protumačila riječi da je ateistima užitak alkohol, droga i nemoral, a vjerniku kad nahrani hladnog, što je osjećaj koji drug nevjernik nikad neće spoznati. Jasno je šta je rečeno. A na temi "religija u zatvoru" sam recimo naletila na post gdje se pominju "pogani ateisti" od strane novopočenog vjernika. Prema tome, itekako su rečene neke stvari kojima se svi nevjernici svrstaju među nemoralne, predane porocima itd.
nasa

#655 Re: Zivot bez religije

Post by nasa »

la_roux wrote:
nasa wrote: Ima svakakvih i nevjernika i vjernika,opcenito...
Nisam ja rekla da ima nešto loše u tome što nekome religija nekome pomogne da se riješi poroka ili što ga izvuče sa krivog puta. Naprotiv, bolje da ih religija vodi kroz život, kad ga već bez toga nisu mogli srediti.
Ali imam nešto protiv toga da takvi poslije pričaju kako nevjernici ne znaju za drugi užitak osim poroka i nemorala, da oni pametuju kako se eto vjernik osjeća kad nahrani gladnog (očigledno zato što smatraju da nevjernik nikad to nije uradio). Samo zato što su oni prije religije nisu mogli spoznati neke stvari, ne znači da drugi ne mogu.
I uzgred rečeno, nisam ja pogrešno protumačila riječi da je ateistima užitak alkohol, droga i nemoral, a vjerniku kad nahrani hladnog, što je osjećaj koji drug nevjernik nikad neće spoznati. Jasno je šta je rečeno. A na temi "religija u zatvoru" sam recimo naletila na post gdje se pominju "pogani ateisti" od strane novopočenog vjernika. Prema tome, itekako su rečene neke stvari kojima se svi nevjernici svrstaju među nemoralne, predane porocima itd.
Ma kaze se svasta za sve...tako je to u ovim raspravama...
Sigurno da dobrocinstvo nije vezano iskljucivo za religije ali ako pojedinac ispravno shvati vjeru onda ona moze biti jak poticaj za dobro.
Svi mi svakodnevno biramo izmedju dobrog ,loseg...neke odluke su sitne neke krupne i imaju utjecaj na zivot...Meni ,vjera pomaze da budem bolja osoba i zadovoljnija s zivotom,ne znam sta bih i kako razmisljala da nisam vjernik,vjerujem da mnogi ateisti uspiju pronaci druge poticajne izvore ali jednako kao sto ateisti cesto iz neznanja pretpostavljaju da je vjernicima presudni motiv za mnogo toga strah tako npr.i ja iz neznanja :D ne znam sta tebe motivise i koji su ti prioriteti..zato i jeste tema Zivot bez religije pa bi vi trebali izloziti malo kakav je to zivot i sl.Mada mislim da razlika i nije tako velika(koliko se ovdje na forumu zeli prikazati,svi imaju dileme,pitanja,poznaju zadovoljstvo i suprotno...) ,svaka odluka zahtjeva promisljanje bio neko vjernik ili ne ,samo sto vjernici imaju vjeru kao vodilju ,a ostali pronadju neke druge ....
la_roux

#656 Re: Zivot bez religije

Post by la_roux »

nasa wrote: Ma kaze se svasta za sve...tako je to u ovim raspravama...
Sigurno da dobrocinstvo nije vezano iskljucivo za religije ali ako pojedinac ispravno shvati vjeru onda ona moze biti jak poticaj za dobro.
Svi mi svakodnevno biramo izmedju dobrog ,loseg...neke odluke su sitne neke krupne i imaju utjecaj na zivot...Meni ,vjera pomaze da budem bolja osoba i zadovoljnija s zivotom,ne znam sta bih i kako razmisljala da nisam vjernik,vjerujem da mnogi ateisti uspiju pronaci druge poticajne izvore ali jednako kao sto ateisti cesto iz neznanja pretpostavljaju da je vjernicima presudni motiv za mnogo toga strah tako npr.i ja iz neznanja :D ne znam sta tebe motivise i koji su ti prioriteti..zato i jeste tema Zivot bez religije pa bi vi trebali izloziti malo kakav je to zivot i sl.Mada mislim da razlika i nije tako velika ,svaka odluka zahtjeva promisljanje bio neko vjernik ili ne ,samo sto vjernici imaju vjeru kao vodilju ,a ostali pronadju neke druge ....
To je upravo ono oko čega se vrti sve na ovoj temi. Neko treba religiju da bi ga vodila kroz život, neko ne, i to je to. Bio vjernik ili nevjernik, ako smatraš da imaš dobar život i ako si zadovoljan sobom i ispunjen, potrefio si i upravu si.
Upravo zato što način života sa religijom ili bez nje zavisi od pojedinca, generaliziranju tu nema mjesta i ja imam nešto protiv toga i ubjeđivanja nereligioznih da su u krivu i da nikad ne mogu imati dobar život kao religiozni.
nasa

#657 Re: Zivot bez religije

Post by nasa »

la_roux wrote:
nasa wrote: Ma kaze se svasta za sve...tako je to u ovim raspravama...
Svi mi svakodnevno biramo izmedju dobrog ,loseg...neke odluke su sitne neke krupne i imaju utjecaj na zivot...Meni ,vjera pomaze da budem bolja osoba i zadovoljnija s zivotom,ne znam sta bih i kako razmisljala da nisam vjernik,vjerujem da mnogi ateisti uspiju pronaci druge poticajne izvore ali jednako kao sto ateisti cesto iz neznanja pretpostavljaju da je vjernicima presudni motiv za mnogo toga strah tako npr.i ja iz neznanja :D ne znam sta tebe motivise i koji su ti prioriteti..zato i jeste tema Zivot bez religije pa bi vi trebali izloziti malo kakav je to zivot i sl.Mada mislim da razlika i nije tako velika ,svaka odluka zahtjeva promisljanje bio neko vjernik ili ne ,samo sto vjernici imaju vjeru kao vodilju ,a ostali pronadju neke druge ....
To je upravo ono oko čega se vrti sve na ovoj temi. Neko treba religiju da bi ga vodila kroz život, neko ne, i to je to. Bio vjernik ili nevjernik, ako smatraš da imaš dobar život i ako si zadovoljan sobom i ispunjen, potrefio si i upravu si.
Upravo zato što način života sa religijom ili bez nje zavisi od pojedinca, generaliziranju tu nema mjesta i ja imam nešto protiv toga i ubjeđivanja nereligioznih da su u krivu i da nikad ne mogu imati dobar život kao religiozni.
Svi mi trebamo nesto da nas vodi kroz zivot ,neku konstantu zato kroz zivot razvijemo poglede,stavove,opredjelimo se za mnogo toga itd,te sve nam to olaksava zivot i ubrzava odluke.Vjernici kao temelj uzimaju religiju....ubjedjivati nekog da je to najispravniji nema smisla jer svaka odluka koja ima vrijednost mora biti produkt sopstvenog razmisljanja,tako da ja ne bih ubjedjivala bilo koga u bilo sta...Svako bira sam sebi ono sto misli da je za njega najbolje!
odr0n

#658 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

nasa wrote:Svako bira sam sebi ono sto misli da je za njega najbolje!
Ono što se prenosi sa koljeno na koljeno se ne bira jer je unaprijed određeno, kao i religija. ;-)
nasa

#659 Re: Zivot bez religije

Post by nasa »

odr0n wrote:
Ono što se prenosi sa koljeno na koljeno se ne bira jer je unaprijed određeno, kao i religija. ;-)
Pa neki roditelji prenesu djeci i ateizam ...mislim ne mora se nuzno preositi religija :D
Zato neki kasnije u zivotu preispitaju usvojene vrijednosti pa kazu ovo je bilo OK ovo nije OK i tako opet dodjemo do izbora ;-)
odr0n

#660 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

nasa wrote:
odr0n wrote:
Pa neki roditelji prenesu djeci i ateizam ...mislim ne mora se nuzno preositi religija :D
Zato neki kasnije u zivotu preispitaju usvojene vrijednosti pa kazu ovo je bilo OK ovo nije OK i tako opet dodjemo do izbora ;-)
Nije to ateizam, nego preventiva indoktrinacije djeteta religijom, čime se kasnije ostavlja prostora da odlučuje, što nije slučaj sa religijama koje po svim segmentima određuju djetetu religiju, te je ta metoda najzaslužnija što se očuvala. :)
nasa

#661 Re: Zivot bez religije

Post by nasa »

odr0n wrote:
nasa wrote:
odr0n wrote:
Nije to ateizam, nego preventiva indoktrinacije djeteta religijom, čime se kasnije ostavlja prostora da odlučuje, što nije slučaj sa religijama koje po svim segmentima određuju djetetu religiju, te je ta metoda najzaslužnija što se očuvala. :)
Ma daj,"neutralan" odgoj ne postoji,jednako kako zamisljas da se dijete ugleda na roditelja vjernika isto to cini i kada roditelji nisu vjernici...
Osim toga na koga su se ugledale generacije nase djece kojima su roditelji u vrijeme komunizma jako malo prenijeli vezano za religiju....a mnoga su uprokos takvom odgoju postali vjernici?
odr0n

#662 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

nasa wrote:
odr0n wrote:
nasa wrote: Pa neki roditelji prenesu djeci i ateizam ...mislim ne mora se nuzno preositi religija :D
Ma daj,"neutralan" odgoj ne postoji,jednako kako zamisljas da se dijete ugleda na roditelja vjernika isto to cini i kada roditelji nisu vjernici...
Osim toga na koga su se ugledale generacije nase djece kojima su roditelji u vrijeme komunizma jako malo prenijeli vezano za religiju....?
Čuj ne postoji. Pa ne može se "ništa" prenijeti i time indoktrinirati, nego samo nečim tj. religijom, zbog čega nenametanje religije djetetu jeste pravilna stvar i samo po sebi neutralno. Ako pogledaš stanje po pitanju zastupljenosti religije sada, jasno je da nije moglo odjednom iz ničega iskočiti toliko vjernika, što znači da je komunizam bio samo magla.
nasa

#663 Re: Zivot bez religije

Post by nasa »

Sta je nista?Kada ti dijete dodje i pita te da li Bog postoji ti kazes ne,to nije nista nego negiranje religije,trebao bi odgovoriti ne znam...Pa kada te pita zasto ne slavimo Bozic ,Bajram ili nesto drugo trebao bi da kazes pa ako hoces mozes slaviti itd.Koliko roditelja postupa ovako :roll: zato nemoj da pricamo o navodnoj neutralnosti jer to ne postoji,ali zato imaju ljudi svoju glavu pa valjda nekad nesto i sam skontaju,ne moraju im bas za sve roditelji biti glavni i jedini uzor....
A u komunizmu je bilo svega ali ipak jako malo vjernika praktikanata ,a pogotovo onih koji su insistirali na religijskom odgoju djeteta i sigurna sam da ovo znas i sam ;-)
Last edited by nasa on 14/02/2013 00:15, edited 2 times in total.
blue033

#664 Re: Zivot bez religije

Post by blue033 »

Život bez religije je kao sex bez kondoma.
covjekizsjene

#665 Re: Zivot bez religije

Post by covjekizsjene »

Eto do cega nas je doveo taj demokratski odgoj tek mu se pupak otkopco on poceo da ubija.Eno neki dan 95 i 97 godiste ubise covjeka.Normalno da ce dijete biti kako ja zelim dok je pod mojim krovom i dok mu ti pruzas ljubav ,a sta ce poslije biti moze sam odluciti.
odr0n

#666 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

nasa wrote:Sta je nista?Kada ti dijete dodje i pita te da li Bog postoji ti kazes ne,to nije nista nego negiranje religije,trebao bi odgovoriti ne znam...Pa kada te pita zasto ne slavimo Bozic ,Bajram ili nesto drugo trebao bi da kazes pa ako hoces mozes slaviti itd.Koliko roditelja postupa ovako :roll: zato nemoj da pricamo o navodnoj neutralnosti jer to ne postoji,ali zato imaju ljudi svoju glavu pa valjda nekad nesto i sam skontaju,ne moraju im bas za sve roditelji biti glavni i jedini uzor....
A u komunizmu je bilo svega ali ipak jako malo vjernika praktikanata ,a pogotovo onih koji su insistirali na religijskom odgoju djeteta i sigurna sam da ovo znas i sam ;-)
Ništa je odsustvo religije, ne možeš ničim da indoktrinuješ, ti uzimaš religiju kao defolt i standard, što naravno nije jer se ona stiče, nego je ateizam. Ateizam je neutralan i slobodan jer se ne vodi zahtjevima i načelima kao religija, u tim primjerima i da kažeš djetetu da ne postoji ili ne znam, te ne slavimo jer su oni vjernici, sve je ispravno jer ti ništa ne zahtjevaš od djeteta i ne namećeš mu, nego ostavljaš prostora da on kasnije može odlučiti dal će postati vjernik ili ne, što nije slučaj sa religijom gdje su djetetu već odredili da je vjernik, pripadnik neke religije i već slavi praznik. U vezi komunizma, praktikanti ili ne uopšte nikakve veze nema sa religijskim odgojem djeteta, to ti misliš da je potrebno biti praktikant da bi se odgojilo po vjeri i bogu, naravno da nije, tim se elementima i oni koji ne praktikuju služe.
odr0n

#667 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

covjekizsjene wrote:Eto do cega nas je doveo taj demokratski odgoj tek mu se pupak otkopco on poceo da ubija.Eno neki dan 95 i 97 godiste ubise covjeka.Normalno da ce dijete biti kako ja zelim dok je pod mojim krovom i dok mu ti pruzas ljubav ,a sta ce poslije biti moze sam odluciti.
Image

A vjerski odgoj ne može dovest do toga da se ista godišta raznose i ratuju u ime vjere.
la_roux

#668 Re: Zivot bez religije

Post by la_roux »

nasa wrote:Sta je nista?Kada ti dijete dodje i pita te da li Bog postoji ti kazes ne,to nije nista nego negiranje religije,trebao bi odgovoriti ne znam...Pa kada te pita zasto ne slavimo Bozic ,Bajram ili nesto drugo trebao bi da kazes pa ako hoces mozes slaviti itd.Koliko roditelja postupa ovako :roll: zato nemoj da pricamo o navodnoj neutralnosti jer to ne postoji,ali zato imaju ljudi svoju glavu pa valjda nekad nesto i sam skontaju,ne moraju im bas za sve roditelji biti glavni i jedini uzor....
Smatram da su mene odgajali neutralno, tako da mislim da postoji takav odgoj. Nisam nikad pitala postoji li Bog, jer tada nisam ni znala da se to dovodi u pitanje, ali sam pitala pitanja tipa šta je Bog, gdje je, kako sve vidi, i uvijek su mi odgovorali da je to nešto o čemu razmišljaš tek kad odrasteš i da ne trebaju djeca puno o tome jer to ne mogu shvatiti. Al i da nije to toliko bitno, bitno je da se uvijek ponašaš i radiš stvari kao da te neko gleda, da nikad ne radiš ono što ne valja. Kad sam pitala hoću li ja ići na vjeronauku, rekli su mi da nema potrebe, samo bezveze premet više, a te stvari djeci pričaju roditelji, i u svakoj kući je različito, a da će mene nana naučiti sve što dosad treba da znam o tome, pa ako nekad kad odrastem budem htjela više moći ću i sama naučiti. Što se praznika tiče, Bajram se uvijek se slavio kod nane, Božić i Uskrs kod tetka i objašnjavali su mi da su to takvi običaji, nečija porodica slavi stotinama godina ovo, nečija ono, sve zavisi u šta ko vjeruje. Uglavnom, nije se neka velika pažnja pridavala tim stvarima, pa se ni ja nisam puno pitala, nit mi je bilo važno šta je i kako je.
Možda zvuči kao da je ovo više naginjalo vakcinaciji protiv religije, ali ja sam stvarno imala prostora i da izaberem religiju ako hoću, jer me većinom odgajala nana koja je jako religiozna, tako da sam i o tome dosta slušala i znala.
covjekizsjene

#669 Re: Zivot bez religije

Post by covjekizsjene »

odr0n wrote:
covjekizsjene wrote:Eto do cega nas je doveo taj demokratski odgoj tek mu se pupak otkopco on poceo da ubija.Eno neki dan 95 i 97 godiste ubise covjeka.Normalno da ce dijete biti kako ja zelim dok je pod mojim krovom i dok mu ti pruzas ljubav ,a sta ce poslije biti moze sam odluciti.
Image

A vjerski odgoj ne može dovest do toga da se ista godišta raznose i ratuju u ime vjere.
Naravno ,ali nekad je to bila strijela , jucer kalasnjikov , danas znanje i svaki pravi musliman treba da sa znanjem ratuje u ime vjere ! Pa ti stavljas slike iz Afganistana.Tamo ne postoji ni I od ISLAMa.Pa ne nalaze se muslimani bezveze u ovakvoj situaciji.Najvise ih ,a nigdje nista.Kakav je to Islam u S.Arabiji ako jedan seik konzumira prostituke i alkohol.Kakav je to Islam u Afganistanu gdje je kalasnjikov parola Islama.Ne , to nije Islam.
odr0n

#670 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

covjekizsjene wrote:
odr0n wrote:
Image

Naravno ,ali nekad je to bila strijela , jucer kalasnjikov , danas znanje i svaki pravi musliman treba da sa znanjem ratuje u ime vjere ! Pa ti stavljas slike iz Afganistana.Tamo ne postoji ni I od ISLAMa.Pa ne nalaze se muslimani bezveze u ovakvoj situaciji.Najvise ih ,a nigdje nista.Kakav je to Islam u S.Arabiji ako jedan seik konzumira prostituke i alkohol.Kakav je to Islam u Afganistanu gdje je kalasnjikov parola Islama.Ne , to nije Islam.
Pa što onda navodiš da su ubistva onih maloljetnika vođena demokratskim odgojem? Znaš navoditi pogrešnu vezu i primjere za tuđi odgoj, a na pogrešnu što se tiče vjerskog odma ukazuješ, jel vidiš kako si se upecao u vlastitom licemjerju.
nasa

#671 Re: Zivot bez religije

Post by nasa »

odr0n wrote:
covjekizsjene wrote:

Pa što onda navodiš da su ubistva onih maloljetnika vođena demokratskim odgojem? Znaš navoditi pogrešnu vezu i primjere za tuđi odgoj, a na pogrešnu što se tiče vjerskog odma ukazuješ, jel vidiš kako si se upecao u vlastitom licemjerju.
E cuj demokratskim odgojem :mrgreen: Vodjena su pogresnim odgojem ,a i vjernici nisu imuni na to,pogrijese i oni nekada,a sad sto ti prije svega trazis krivce u religije je druga prica,istina je da odgoj kakav god da je nije garant da se dijete u kasnijoj dobi nece odati necem nepozoljnom.Razlog za to je vrlo jednostavan,odgoj nije jedini element pri formiranju bilo cije osobnosti te na poslijetku svi mi smo odgovorni individualno za svoje postupke,a ne kolektivno ...
Znaci,drustva jednako kao i religije bez obzira sto daju znacaj razlicitim utjecajima odgovornost pripisuju pojedincu,a uzroke traze sire u porodici,drustvu itd.
Islam jednom recenicom "nema prisile u vjeri"jasno istice da vjera moze biti prihvacena samo samovoljno te dalje cjelokupno ucenje islama koje zahtjeva iskren nijet odnosno da ono sto se praktikuje bude propraceno iskrenom zeljom i osjecajima ukazuje bez dvojbe da vjera mora biti promisljena odluka ,nikako nametnuta.
Uloga roditelja je da prije svega svojim primjerom budu uzor djetetu u dobrom,a ako to izostane ipak nema opravdanja za pojedinca jer se smatra da je sam i sposoban izabrati dobro jer svaki zdrav covjek uprkos svemu naposlijetku zna sta je lose ,a sta dobro .
Dalje,pitanje vjere u Boga ,sasvim jasno da ti kao ateista takvu odluku temeljis iskljucivo na ljudskom faktoru medjutim pokusaj bar uvaziti da vjernici vjeruju i u Boziji utjecaj odnosno da ljudi "nisu prepusteni sami sebi".
Vjerniku je duznost zivjeti zivot u skladu s vjerom s djecom ili bez te "vjerski" odgoj nije u smjeru ispiranja mozga djetetu vec jednostavno roditelji ispunjavaju vjersku duznost sasvim svjesni da oni nisu svemocni te da put u vjeru ili korak ka Bogu djete moze uciniti samo sasvim samo ,svojim srcem kada za to dodje vrijeme.
Nikakav odgoj nece pomoci onome koji sam ne potrazi ispravan put.
Porodicni utjecaj i tradicija cesto dovedu samo do izjasnjavanja pojedinca kao pripadnika odredjene religije ali to ne znaci da je takav pojedinac u biti zaista vjernik,da bi to postao mora sam napraviti "prvi korak" ne moze to niko uciniti za njega ....tako da vjernici ne namecu vjeru djeci vec se nadaju da ce dijete izabrati ispravno,sopstveni primjer i oslonac na Boga-to je nerazdvojno unutar vjere!
nasa

#672 Re: Zivot bez religije

Post by nasa »

la_roux wrote:
Smatram da su mene odgajali neutralno, tako da mislim da postoji takav odgoj. Nisam nikad pitala postoji li Bog, jer tada nisam ni znala da se to dovodi u pitanje, ali sam pitala pitanja tipa šta je Bog, gdje je, kako sve vidi, i uvijek su mi odgovorali da je to nešto o čemu razmišljaš tek kad odrasteš i da ne trebaju djeca puno o tome jer to ne mogu shvatiti. Al i da nije to toliko bitno, bitno je da se uvijek ponašaš i radiš stvari kao da te neko gleda, da nikad ne radiš ono što ne valja. Kad sam pitala hoću li ja ići na vjeronauku, rekli su mi da nema potrebe, samo bezveze premet više, a te stvari djeci pričaju roditelji, i u svakoj kući je različito, a da će mene nana naučiti sve što dosad treba da znam o tome, pa ako nekad kad odrastem budem htjela više moći ću i sama naučiti. Što se praznika tiče, Bajram se uvijek se slavio kod nane, Božić i Uskrs kod tetka i objašnjavali su mi da su to takvi običaji, nečija porodica slavi stotinama godina ovo, nečija ono, sve zavisi u šta ko vjeruje. Uglavnom, nije se neka velika pažnja pridavala tim stvarima, pa se ni ja nisam puno pitala, nit mi je bilo važno šta je i kako je.
Možda zvuči kao da je ovo više naginjalo vakcinaciji protiv religije, ali ja sam stvarno imala prostora i da izaberem religiju ako hoću, jer me većinom odgajala nana koja je jako religiozna, tako da sam i o tome dosta slušala i znala.
Znaci ostaje pitanje da li ti sama imas osjecaj da je na tvoju odluku vezano za vjeru u Boga bilo ko izvrsio utjecaj?
Ja sam misljenja da covjek ipak na poslijetku sam bira svoj put (priznajem naravno utjecaj odgoja ali smatram da je taj utjecaj ogranicen)dok @odronce kao ateista koji prije svega vjeruje u covjeka ipak tog istog covjeka smatra jako podloznim i manipulativnim cak toliko da pokazuje strah od bilo kakvog religijskog utjecaja :D
ili ti vjeruje da dijete treba odgajati tako da samo izabere ali istovremeno to dijete-covjeka smatra ovcicom koju je vrlo lako voditi u raznim smjerovima te samim tim dovodi u pitanje taj izbor jer on je podlozan utjecaju- zamrseno razmisljanje :zoka:
odr0n

#673 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

nasa wrote:
odr0n wrote:
covjekizsjene wrote:

E cuj demokratskim odgojem :mrgreen: Vodjena su pogresnim odgojem ,a i vjernici nisu imuni na to,pogrijese i oni nekada,a sad sto ti prije svega trazis krivce u religije je druga prica,istina je da odgoj kakav god da je nije garant da se dijete u kasnijoj dobi nece odati necem nepozoljnom.Razlog za to je vrlo jednostavan,odgoj nije jedini element pri formiranju bilo cije osobnosti te na poslijetku svi mi smo odgovorni individualno za svoje postupke,a ne kolektivno ...
Znaci,drustva jednako kao i religije bez obzira sto daju znacaj razlicitim utjecajima odgovornost pripisuju pojedincu,a uzroke traze sire u porodici,drustvu itd.
Islam jednom recenicom "nema prisile u vjeri"jasno istice da vjera moze biti prihvacena samo samovoljno te dalje cjelokupno ucenje islama koje zahtjeva iskren nijet odnosno da ono sto se praktikuje bude propraceno iskrenom zeljom i osjecajima ukazuje bez dvojbe da vjera mora biti promisljena odluka ,nikako nametnuta.
Uloga roditelja je da prije svega svojim primjerom budu uzor djetetu u dobrom,a ako to izostane ipak nema opravdanja za pojedinca jer se smatra da je sam i sposoban izabrati dobro jer svaki zdrav covjek uprkos svemu naposlijetku zna sta je lose ,a sta dobro .
Dalje,pitanje vjere u Boga ,sasvim jasno da ti kao ateista takvu odluku temeljis iskljucivo na ljudskom faktoru medjutim pokusaj bar uvaziti da vjernici vjeruju i u Boziji utjecaj odnosno da ljudi "nisu prepusteni sami sebi".
Vjerniku je duznost zivjeti zivot u skladu s vjerom s djecom ili bez te "vjerski" odgoj nije u smjeru ispiranja mozga djetetu vec jednostavno roditelji ispunjavaju vjersku duznost sasvim svjesni da oni nisu svemocni te da put u vjeru ili korak ka Bogu djete moze uciniti samo sasvim samo ,svojim srcem kada za to dodje vrijeme.
Nikakav odgoj nece pomoci onome koji sam ne potrazi ispravan put.
Porodicni utjecaj i tradicija cesto dovedu samo do izjasnjavanja pojedinca kao pripadnika odredjene religije ali to ne znaci da je takav pojedinac u biti zaista vjernik,da bi to postao mora sam napraviti "prvi korak" ne moze to niko uciniti za njega ....tako da vjernici ne namecu vjeru djeci vec se nadaju da ce dijete izabrati ispravno,sopstveni primjer i oslonac na Boga-to je nerazdvojno unutar vjere!
"Islam jednom recenicom "nema prisile u vjeri" jasno istice da vjera moze biti prihvacena samo samovoljno"
"Vjerniku je duznost zivjeti zivot u skladu s vjerom s djecom"

Ne može se pobjeći od kontradiktornosti u vjerskom odgoju gdje jedno pravilo kaže "nema prisile u vjeri", a već drugo da je indoktrinacija djeteta i određivanje njegove religijske pripadnosti "vjerska dužnost", te nigdje samovoljne odluke jer naravno dijete ne može biti u stanju zrelo odlučivati. Koja je smisao klasifikovati djete kao vjernika tj. pripadnika neke religije, kada nije odlučilo ni dal vjeruje u boga nit dal će pripasti toj religiji koja mu je pripisana, te je kasnije odlučivanje slobodnom voljom evenutalnog izlaska iz vjere "kršenje božjih zakona, zahtjeva, načela kažnjivo paklom", dok neko ko je nije klasifikovan i odgajan kao vjernik i po vjerskim načelima, ako postane vjernik to se neće smatrati ikavim "kršenjem" jer ateizam nema nikakvih zahtjeva, pravila, načela, što ga čini neutralnim i temeljem slobodne volje.

Još jedan problem je što vjerski odgoj uzima vjeru i boga kao moralni kompas i standard, te se gradi na lažnim optužbama nevjernika i pripisivanju svega zlog njima u spisima, što znači da moral koji se gradi lažima i nemoralnim optužbama se ne može nazvati moralom. To je jednako kao kada bi ja sve negativnosti koje se čine u ime vjere pripisao vjeri i vjernicima, što bi vi rekli da nije po pravilima islama, tačno, ali ista takva greška je sastavni i glavni dio vjere po pitanju nevjernika kada se sve negativno veže za njih, te u konačnici bog koji određuje kaznu svim nevjernicima na osnovu te greške, sada je dovljno jasna veličina propusta u spisima, te posljedica kojom će biti odgajana djeca.
odr0n

#674 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

nasa wrote:
la_roux wrote:
Znaci ostaje pitanje da li ti sama imas osjecaj da je na tvoju odluku vezano za vjeru u Boga bilo ko izvrsio utjecaj?
Ja sam misljenja da covjek ipak na poslijetku sam bira svoj put (priznajem naravno utjecaj odgoja ali smatram da je taj utjecaj ogranicen)dok @odronce kao ateista koji prije svega vjeruje u covjeka ipak tog istog covjeka smatra jako podloznim i manipulativnim cak toliko da pokazuje strah od bilo kakvog religijskog utjecaja :D
ili ti vjeruje da dijete treba odgajati tako da samo izabere ali istovremeno to dijete-covjeka smatra ovcicom koju je vrlo lako voditi u raznim smjerovima te samim tim dovodi u pitanje taj izbor jer on je podlozan utjecaju- zamrseno razmisljanje :zoka:
Greška koju ponovo praviš je ta, da uzimaš vjeru kao defolt, kao da se rodimo s religijom, a ne bez nje. Nešto što se stiče nije defolt, tako da uticaj može postojati samo iz pravca nečega što teži promjeni defolta, a to je religija, ne ateizam jer mi i jesmo rođeni bez religije (koja je naravno čovjekov produkt). Zbog toga indoktrinacija se može jedino vezati za religiju, a ne ateizam jer se nema za šta vezati jer smo svi rođeni bez religije.
la_roux

#675 Re: Zivot bez religije

Post by la_roux »

nasa wrote: Znaci ostaje pitanje da li ti sama imas osjecaj da je na tvoju odluku vezano za vjeru u Boga bilo ko izvrsio utjecaj?
Da, moja odluka je bila moja odluka, ali puno znači slobodan protor koji ti ostave da odlučiš, i u tom smislu ne mogu reći da nije bilo nikakvog utjecaja. Naravno da je dijete podložno utjecaju roditelja, npr. usvaja njihove oblike ponašanja, stavove itd., ne mora sve zadržati kada odraste, ali velik dio toga ostaje, to nam je u prirodi. E sad, moje mišljenje je da ako djetetu od malih nogu usadiš navike poput molitvi i drugih religijskih obreda, teško da će ono dok odrasta uopće i dovesti u pitanje ideju o postojanju takvog Boga kakvim ga njegova religija predstavlja. To su okovi koje postavljaš na njegov um i na neki način si mu uzeo sposobnost da svojom glavom preispita Boga i religiju i da izabere sam, jer je velik dio života živio sa tom vrlo jakom i utjecajnom idejom koju je sada teško napustiti. Ali ako mu proslijediš što @odron kaže "ništa", ostavljaš mu otvoren um za to pitanje, jer mu nisi nametnuo nikakve ideje, ostavljaš prazan prostor za to. Nisi mu tako oduzeo pravo na religiju i zarobio ga idejom o nepostajanju Boga, samo mu ništa nisi usadio. Kad odraste i preispita tu problematiku, ako pronađe religiju, uvijek je ima gdje smjestiti.
Post Reply