Zivot bez religije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
odr0n

#601 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

Great Cornholio wrote:
odr0n wrote: U Biologiji je odgovor jer je najveći ubica upravo bog jer je stvorio zakonitost smrti, ubit će i tebe koji vjeruješ u njeg i sve koji će ikad postojat. :-) Još se i ovdje po prirodnim zakonitostima moramo ubijati za teritoriju, ubijati druge vrste kako bi opstali, sve zbog toga što je on omogućio i napravio takva pravila igre, užas. :-)

Ovo o Isusu može predstavljati tebi, meni ne treba jer mi nije potrebno da budem ispunjen, boldirano se potvrđuje. :)
Onaj ko nam je dao život, dao nam je i "uputstvo za život", dao nam ga je lično, sišao je među nas i praktično nam pokazao kako treba živjeti.

E sad, što mi to uputstvo ne smatramo ispravnim, što nečija druga upustva prihvatamo kao ispravna, i što se zbog toga međusobno svađamo i ubijamo, to nije do Boga, već do nas.

Možeš ti i ne vjerovati u Isusa, ali ako želiš da budeš "ispunjen", ako želiš da imaš životne energije, ako želiš da budeš objektivan, ako želiš da osjećaš lijepe emocije, onda ćeš morati da se pridržavaš savjeta koje nam daje Psihologija, tj, grana Psihologije koja se zove "Mentalna higijena), a to je baš ono i što nam je Isus savjetovao.

Pa eto ako prihvataš nauku, to ti je isto kao da si prihvatio Isusa :)
Đaba život kad će ga oduzet. A to znači da oni koji ne slijede uputu ne znaju kako treba živjeti :-), tu dolazi do izražaja već rečeno, da neko ko sa prirodnim nedostatakom ispunjenosti ima potrebu za uputom koja će ga ispuniti, čime uputa biva nepotrepština zbog onih koji mogu biti ispunjeni bez tih božjih uputa i vjere u boga. :) Poređenje nauke i religijskih elemenata je opće-poznata nebuloza, da Isus ima ikakve veze sa istom pomenuo bi se u naučnom kontekstu.

Nego šta psihologija kaže o ignoranciji jer vidim preskačeš bitne dijelove koje ti ne idu na ruku.
Great Cornholio

#602 Re: Zivot bez religije

Post by Great Cornholio »

odr0n wrote: Đaba život kad će ga oduzet. A to znači da oni koji ne slijede uputu ne znaju kako treba živjeti :-), tu dolazi do izražaja već rečeno, da neko ko sa prirodnim nedostatakom ispunjenosti ima potrebu za uputom koja će ga ispuniti, čime uputa biva nepotrepština zbog onih koji mogu biti ispunjeni bez tih božjih uputa i vjere u boga. :) Poređenje nauke i religijskih elemenata je opće-poznata nebuloza, da Isus ima ikakve veze sa istom pomenuo bi se u naučnom kontekstu.

Nego šta psihologija kaže o ignoranciji jer vidim preskačeš bitne dijelove koje ti ne idu na ruku.
Ako bi vjerovao u to da smrt nije kraj, onda ne bi izjavljivao ovo što si ti izjavio, tj. ne bi se u tvojim riječima osjećala tuga,ljutnja ogorčenost ili strah, nešto od toga si sigurno osjetio.

Nisam to rekao, rekao sam da ako ljudi vjeruju da od strane nauke mogu dobiti ispravno uputstvo za život, to uputstvo se ne razlikuje od uputstva koje nam je Isus dao , istina = nauka= Isus.

Šta mi ne ide "na ruku", to što kažeš da je nemoguće živjeti život a bez da se ubijamo između sebe, to što ti kažeš da mi nemamo mogućnost izbora, da se uopšte ne razlikujemo od životinja?
odr0n

#603 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

Great Cornholio wrote:
odr0n wrote: Đaba život kad će ga oduzet. A to znači da oni koji ne slijede uputu ne znaju kako treba živjeti :-), tu dolazi do izražaja već rečeno, da neko ko sa prirodnim nedostatakom ispunjenosti ima potrebu za uputom koja će ga ispuniti, čime uputa biva nepotrepština zbog onih koji mogu biti ispunjeni bez tih božjih uputa i vjere u boga. :) Poređenje nauke i religijskih elemenata je opće-poznata nebuloza, da Isus ima ikakve veze sa istom pomenuo bi se u naučnom kontekstu.

Ako bi vjerovao u to da smrt nije kraj, onda ne bi izjavljivao ovo što si ti izjavio, tj. ne bi se u tvojim riječima osjećala tuga,ljutnja ogorčenost ili strah, nešto od toga si sigurno osjetio.

Nisam to rekao, rekao sam da ako ljudi vjeruju da od strane nauke mogu dobiti ispravno uputstvo za život, to uputstvo se ne razlikuje od uputstva koje nam je Isus dao , istina = nauka= Isus.

Šta mi ne ide "na ruku", to što kažeš da je nemoguće živjeti život a bez da se ubijamo između sebe, to što ti kažeš da mi nemamo mogućnost izbora, da se uopšte ne razlikujemo od životinja?
E tu sam te čeko :lol:, reče ti da vjeru ne temeljiš na smrti, sad si se demantovo. :lol: To navedeno bi osjećao da bog zaista postoji, ali naravno da ne osjećam jer inače ne bi postao ateist i prevazišao sam strahove bazirane na smrti, te besmislenim obećanjima i konceptima budućeg život koji održavaju vjeru. Živim za život, ne tugujući za smrt, jer je shvatam normalnim prirodnim procesom kao i rođenje.

Pokušavaš da negiraš prirodni zakon, što ne ide, da je bog mislio da uputi ljude trebao je poslati upute mnogo ranije, a ne kasnije pokušavajući ispravljati krive Drine svojih okrutnih prirodnih zakonitosti. To je takav apsurd, isto kao kad bi neko prvo ciljano napravio nešto sa greškom, pa tek onda nakon na jedan totalno neefikasan način pokušao da ga ispravi. Tako je i sa prirodnim zakonom jačeg koji je bio nužan u našem opstanku, što međusobnom što prema drugim vrstama.
Great Cornholio

#604 Re: Zivot bez religije

Post by Great Cornholio »

odr0n wrote: E tu sam te čeko :lol:, reče ti da vjeru ne temeljiš na smrti, sad si se demantovo. :lol: To navedeno bi osjećao da bog zaista postoji, ali naravno da ne osjećam jer inače ne bi postao ateist i prevazišao sam strahove bazirane na smrti, te besmislenim obećanjima i konceptima budućeg život koji održavaju vjeru. Živim za život, ne tugujući za smrt, jer je shvatam normalnim prirodnim procesom kao i rođenje.

Pokušavaš da negiraš prirodni zakon, što ne ide, da je bog mislio da uputi ljude trebao je poslati upute mnogo ranije, a ne kasnije pokušavajući ispravljati krive Drine svojih okrutnih prirodnih zakonitosti. To je takav apsurd, isto kao kad bi neko prvo ciljano napravio nešto sa greškom, pa tek onda nakon na jedan totalno neefikasan način pokušao da ga ispravi. Tako je i sa prirodnim zakonom jačeg koji je bio nužan u našem opstanku, što međusobnom što prema drugim vrstama.
Ne temeljim ja vjeru u Boga na strahu od smrti, temeljim vjeru U Boga na vjeri u Život, džaba se smiješ :P :D :lol:

Druže, pa ni kod svih životinjskih vrsta život ne funkcioniše na principu zakona jačeg, rijetko koja životinjska vrsta se ubija međusobno, pa nismo valjda mi najgori od svih Božijih stvorenja.

U Bibliji postoji jedan pojam , Behemot, označava nešto što nama nije shvatljivo, što ne možemo pojmiti, za šta ne možemo naći logičan odgovor, a odnosi se na neko Božije ponašanje, pa eto to bi bio moj odgovor na ovo tvoje pitanje, zašto je Bog čekao sa slanjem upute.

Odoh malo kod jarana na kafu, od mene za danas toliko, pozz druže :)
odr0n

#605 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

Great Cornholio wrote:
odr0n wrote: E tu sam te čeko :lol:, reče ti da vjeru ne temeljiš na smrti, sad si se demantovo. :lol: To navedeno bi osjećao da bog zaista postoji, ali naravno da ne osjećam jer inače ne bi postao ateist i prevazišao sam strahove bazirane na smrti, te besmislenim obećanjima i konceptima budućeg život koji održavaju vjeru. Živim za život, ne tugujući za smrt, jer je shvatam normalnim prirodnim procesom kao i rođenje.

Ne temeljim ja vjeru u Boga na strahu od smrti, temeljim vjeru U Boga na vjeri u Život, džaba se smiješ :P :D :lol:

Druže, pa ni kod svih životinjskih vrsta život ne funkcioniše na principu zakona jačeg, rijetko koja životinjska vrsta se ubija međusobno, pa nismo valjda mi najgori od svih Božijih stvorenja.

U Bibliji postoji jedan pojam , Behemot, označava nešto što nama nije shvatljivo, što ne možemo pojmiti, za šta ne možemo naći logičan odgovor, a odnosi se na neko Božije ponašanje, pa eto to bi bio moj odgovor na ovo tvoje pitanje, zašto je Bog čekao sa slanjem upute.

Odoh malo kod jarana na kafu, od mene za danas toliko, pozz druže :)
Nema vadione sad. :lol:

E čuj rijetko ima kod drugih vrsta :lol:, mi smo najgore životinje od svih, dovoljno je pogledati teritorije tj. države koje posjedujemo, čitava planeta, da ne pominjemo obim međusobnih sukoba, dominaciju nad svim ostalim životinjama bilo za hranu itd.

Nema ni tu vadione, bog je zakasnio sa objavama, velika greška je počinjena sa njegove strane.
68847

#606 Re: Zivot bez religije

Post by 68847 »

odr0n wrote:Nema ni tu vadione, bog je zakasnio sa objavama, velika greška je počinjena sa njegove strane.
Bar njemu to nije problem.
Napraviće remake; second edition :)
cartman

#607 Re: Zivot bez religije

Post by cartman »

isus je bio budista
68847

#608 Re: Zivot bez religije

Post by 68847 »

cartman wrote:isus je bio budista
Neki kažu da je bio komunist.
odr0n

#609 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

68847 wrote:
odr0n wrote:Nema ni tu vadione, bog je zakasnio sa objavama, velika greška je počinjena sa njegove strane.
Neka, dovoljno je pokazo. :lol:
68847

#610 Re: Zivot bez religije

Post by 68847 »

odr0n wrote:
68847 wrote:
Neka, dovoljno je pokazo. :lol:
"Ljudski je griješiti."
Zeznuto bit' bog.
respo

#611 Re: Zivot bez religije

Post by respo »

Great Cornholio wrote:
odr0n wrote: U Biologiji je odgovor jer je najveći ubica upravo bog jer je stvorio zakonitost smrti, ubit će i tebe koji vjeruješ u njeg i sve koji će ikad postojat. :-) Još se i ovdje po prirodnim zakonitostima moramo ubijati za teritoriju, ubijati druge vrste kako bi opstali, sve zbog toga što je on omogućio i napravio takva pravila igre, užas. :-)

Ovo o Isusu može predstavljati tebi, meni ne treba jer mi nije potrebno da budem ispunjen, boldirano se potvrđuje. :)
Onaj ko nam je dao život, dao nam je i "uputstvo za život", dao nam ga je lično, sišao je među nas i praktično nam pokazao kako treba živjeti.

E sad, što mi to uputstvo ne smatramo ispravnim, što nečija druga upustva prihvatamo kao ispravna, i što se zbog toga međusobno svađamo i ubijamo, to nije do Boga, već do nas.

Možeš ti i ne vjerovati u Isusa, ali ako želiš da budeš "ispunjen", ako želiš da imaš životne energije, ako želiš da budeš objektivan, ako želiš da osjećaš lijepe emocije, onda ćeš morati da se pridržavaš savjeta koje nam daje Psihologija, tj, grana Psihologije koja se zove "Mentalna higijena), a to je baš ono i što nam je Isus savjetovao.

Pa eto ako prihvataš nauku, to ti je isto kao da si prihvatio Isusa :)
to tvoje "uputstvo" je medju nama 2000 i kusur godina
ako je covjek nastao bar prije 5000 godina bas me zanima po kojem uputstvu su ti ljudi zivjeli 3000 godina
a samo i da napomenem oba svjetska rata su se desila poslije tog uputstva
covjekizsjene

#612 Re: Zivot bez religije

Post by covjekizsjene »

Primjecujem da je kod ateista najcesce upotrebljena fraza "opce-poznato prije XXXXXX godina" ili "vec vidjeno". Koriste drske,podle i primitivne termine kako bi omalozavali neistomisljenike.Istina je drugacija , njihova podsvijest se boji postojanosti Boga na sto svijest reaguje braneci se.Ateisti kad se vec raspravljate oko Boga koristite kulturnije i ljudskije termine , omalozavajuci Boga stvarate jos vecu patnju u slucaju postojanosti Boga.Ovdje je rijetko tko ateist sa dokazima , vecinom su to isfrustrirani ljudi koji nemaju pametnijeg posla u zivotu vec se "raspravljati sa Bogom".
68847

#613 Re: Zivot bez religije

Post by 68847 »

covjekizsjene wrote:Primjecujem da je kod ateista najcesce upotrebljena fraza "opce-poznato prije XXXXXX godina" ili "vec vidjeno". Koriste drske,podle i primitivne termine kako bi omalozavali neistomisljenike.Istina je drugacija , njihova podsvijest se boji postojanosti Boga na sto svijest reaguje braneci se.Ateisti kad se vec raspravljate oko Boga koristite kulturnije i ljudskije termine , omalozavajuci Boga stvarate jos vecu patnju u slucaju postojanosti Boga.Ovdje je rijetko tko ateist sa dokazima , vecinom su to isfrustrirani ljudi koji nemaju pametnijeg posla u zivotu vec se "raspravljati sa Bogom".
U osnovi je i vice versa.
Koji je to realni argument u ateista kad im se svaki pobija irealnim kojem se ne smije prigovoriti?
prorok

#614 Re: Zivot bez religije

Post by prorok »

covjekizsjene wrote:Primjecujem da je kod ateista najcesce upotrebljena fraza "opce-poznato prije XXXXXX godina" ili "vec vidjeno". Koriste drske,podle i primitivne termine kako bi omalozavali neistomisljenike.Istina je drugacija , njihova podsvijest se boji postojanosti Boga na sto svijest reaguje braneci se.Ateisti kad se vec raspravljate oko Boga koristite kulturnije i ljudskije termine , omalozavajuci Boga stvarate jos vecu patnju u slucaju postojanosti Boga.Ovdje je rijetko tko ateist sa dokazima , vecinom su to isfrustrirani ljudi koji nemaju pametnijeg posla u zivotu vec se "raspravljati sa Bogom".
Ti ne primjecujes nista! Ti spavas! Svakim danom tones u dublji san!

Tvoja sekta poziva na ubijanje neistomisljenika, treba da se stidis spomenuti takvo nesto

Vidi se da nisi procitao ni 1% te tvoje sektaske knjige

Pokajanje (At-Tawbah)

Zato treba da se stidis toga u sto vjerujes
harač

#615 Re: Zivot bez religije

Post by harač »

covjekizsjene wrote:vecinom su to isfrustrirani ljudi koji nemaju pametnijeg posla u zivotu vec se "raspravljati sa Bogom".
posljednji put se s bogom direktno raspravljao Job (Stari zavjet), te je to bio jedan od besmislenijih razgovora kojem su čitaoci književnosti imali priliku da posvjedoce :D
fridmann

#616 Re: Zivot bez religije

Post by fridmann »

Isus je volio kvalitetno crveno vino dok Muhamed mlade rasne zene.
Kako god okrenes, dvije kvalitetne karakteristike.
fridmann

#617 Re: Zivot bez religije

Post by fridmann »

Cisti dokaz o besposlenosti i praznim frazama da si odavno ispred ateista.
Ateisti vole i uzivaju u ovozemaljskom dzenetu, tamo, svi mozemo da zamislimo vlada vjecni mrak,
nema povratka, a naj vjerovatnije travnatih basta, ekzoticnih vocki ispod kojih nas ocekuju rasne djevice.
Sve je to na ovom svijetu, ko je uhvatio uhvatio je, ko nije, neka ceka novu priliku.
cartman

#618 Re: Zivot bez religije

Post by cartman »

fridmann wrote:
Isus je volio kvalitetno crveno vino dok Muhamed mlade rasne zene.
Kako god okrenes, dvije kvalitetne karakteristike.

a ni isusu nije bilo mane zbarit sta *hint davincijev kod :D *
odr0n

#619 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

U stilu Semira Efendića. :lol:
covjekizsjene

#620 Re: Zivot bez religije

Post by covjekizsjene »

fridmann wrote:
Cisti dokaz o besposlenosti i praznim frazama da si odavno ispred ateista.
Ateisti vole i uzivaju u ovozemaljskom dzenetu, tamo, svi mozemo da zamislimo vlada vjecni mrak,
nema povratka, a naj vjerovatnije travnatih basta, ekzoticnih vocki ispod kojih nas ocekuju rasne djevice.
Sve je to na ovom svijetu, ko je uhvatio uhvatio je, ko nije, neka ceka novu priliku.
Nice try :zoka: :P

@odron

Hvala na komplimentu :lol:
68847

#621 Re: Zivot bez religije

Post by 68847 »

Što je najžalosnije postmortalno nit jedna nit druga strana neće moći pokazati ko je govorio istinu. :-D
fridmann

#622 Re: Zivot bez religije

Post by fridmann »

68847 wrote:Što je najžalosnije postmortalno nit jedna nit druga strana neće moći pokazati ko je govorio istinu. :-D
A ko ti to kaze ?
Ateisti govore istinu i nista drugo sem istinu !!
68847

#623 Re: Zivot bez religije

Post by 68847 »

fridmann wrote:
68847 wrote:Što je najžalosnije postmortalno nit jedna nit druga strana neće moći pokazati ko je govorio istinu. :-D
A ko ti to kaze ?
Ateisti govore istinu i nista drugo sem istinu !!
I kako će postmortalno reć vjerniku: Rekoh li ja tebi da nema života poslije smrti? ;-)
raoul duke

#624 Re: Zivot bez religije

Post by raoul duke »

Nema istine osim smrti. Zalosna je cinjenica sto ljudi ocekuju drugi zivot poslije ovog, ali to je u nasoj prirodi, zove se strah.

Zato uzivaj ovdje, ne cuvaj se ni za sta poslije.
68847

#625 Re: Zivot bez religije

Post by 68847 »

Život nakon smrti?
A život prije života? ;-)
To nikog ne zanima?
Bila stvar pa im sasvim svejedno? :?
Post Reply