Enes ibn-Malik je rekao: "Zikrullah (spominjanje Allaha) jest znak imana, otpusnica od vatre, tvrđava i zaštita od šejtana i zaštita od džehennema".
Hasan Basri je rekao: "Tražite slast u trome: u namazu, zikru i učenju Kur'ana, ako je nađete - pa dobro, a ako ne nađete - znajte da su pred vama vrata zatvorena. Jer, svako srce koje nje spoznalo Allaha ne teži zikrullahu, niti se smiruje kad se spomene Allah. Allah je rekao, prevod ajeta: "Kad se Allah samo spomene, grce se srca onih koji u onaj svijet ne vjeruju, a kada se spomenu oni* kojima se oni pored Njega klanjaju, odjednom ih radost obuzme." (Zumer, 39.-45.).
Malik ibn-Dinar je rekao: "Ko ne osjeća prijatnost i zadovoljstvo u Allahovom govoru u odnosu na govore Njegovih stvorenja, njegovo znanje je malo, srce slijepo i život mu je izgubljen".
Ebu-Ali Dikkak je rekao: "Zikr je diploma vilajeta. Ko bude upućen zikru - dobit će tu diplomu, a od koga se udalji zikr - ne dobija tu diplomu".
Zun-Nun el-Misri je rekao: "Ko bude Allaha spominjao istinskim spominjanjem - u tom stanju zaboravit će sve drugo, a Allah će ga štiti od svega i bit će mu pomagač u svemu".
Ebu-Kasim el-Kušejri je rekao: "Zikr je jaki oslonac na Putu istine do Allaha, zikr je čak glavni oslonac na tom putu. Niko neće stići u Allahovu blizinu i Njegovo zadovoljstvo, osim sa stalnim zikrom". A jedan učenjak je dodao: "Zikr je sablja u rukama murida, njim se bore protiv neprijatelja i njim odbijaju nesreće i bolesti koje im krenu".
Kurtubi je, u svome tefsiru o riječima Uzvišenog : "Spomenite vi Mene, i Ja ću vas", rekao da je osnova zikra buđenje srca spram Onoga Koga spominje i otvorenost prema Njemu. A zikr (spominjanje) jezikom zove se također zikrom, jer je to dokaz srčanom zikru.
Seid ibn-Džubejr je rekao: "Značenje ajeta je u smislu: "Spomenite vi Mene sa vašom pokornosti, a Ja ću vas nagradom i oprostom". "Zikr je pokorovati se Allahu. Ko Mu nije pokoran, taj zikr i ne čini, pa makar mnogo tespihao, učio la ilahe illellahu i učio Kur'an!"
Prenosi se da je Allahov Poslanik, 'alejhi-sselam, rekao: "Ko se pokorava Allahu - već Ga je spomenuo, pa makar imao malo namaza, posta i dobrih djela, a ko Mu se ne pokorava - već Ga je zaboravio, pa makar imao mnogo namaza, posta i dobrih djela".
Rekao je Ebu-Osman en-Nehdi: "Ja znam sahat u kome me Allah spominje! Rečeno mu je: "Otkuda znaš?" On reče: "Iz ajeta Uzvišenog: 'Pa spominjite Me i Ja ću vas spominjati'".
Rekao je Es-Sudi: "Nejma ni jednog roba da spomene Allaha, a da i Allah njega ne spomene. Kad ga spomene vjernik - i On njega spomene sa milosti, a kad ga spomene nevjernik - On njega spomene sa kaznom".
Prenosi se da je Musa, 'alejhi-sselam, pitao svoga Gospodara: "Moj Gospodaru, jesi li blizu, pa da te tiho dozivam (munadžat) ili daleko, pa da Te glasno dozivam?" Allah mu je objavio: "Ja sam pored onoga ko Me spominje".
Alija ibn ebi-Talib, r. a., rekao je: "Uistinu se Allah pokazuje onima koji Ga spominju i Kur'an uče".
Muhamed ibn-Hanefije je rekao: "Meleki obaraju pogled pred onim koji spominje Allaha kao što vi obarate pogled pred svjetlicom munje".
Rekao je Muhammed Behauddin Revvas, r. a.: "Zikr je smiraj i iman. Njegova ispravnost je prisustvo, iskrenost i spoznaja. Zikr jezikom sa nemarnim srcem je krivo svjedočenje i potvora. Zikr u srcu pravog zakira širi smiraj i sigurnost, na licu svjetlost i vedrinu, a u duši spoznaju i iskrenost. Blago iskrenim zakirima. Zikr je mač iskrenih koji siječe i kad je u koricama. Zikr je samo ono što dolazi od ispravnog srca. Zikr je Allahov znak koji Allah upisuje u srca onih koji Allaha spominju i čija su djela Njegovih bliskih robova primljena".
Rekao je Gazali, r. a.: "Vedrina srca i vida se postižu zikrom. To postižu samo oni koji imaju takvu - bogobojaznost. Takva je vrata zikra, a zikr je vrata kešfa - otkrovenja, a kešf su vrata velikog spasa - fevzil-ekber".
Rekao je Ibn-Tejmijje, r. a.: "Na dunjaluku ima džennet. Ko ne uđe u njega, neće ući u džennet ni na Ahiretu. To je zikrullah".
Druge prilike je rekao: "Šta rade sa mnom neprijatelji? A moj džennet i bašča su sa mnom u mojim prsima. Ako idem - oni su sa mnom, ne napuštaju me. Moj zatvor je samoća, moje ubistvo – šehadet, a progon iz zemlje - turizam".
Drugom prilike je Ibn-Tejmijje rekao Ibn-Kajjimu: "Zatvoren je onaj čije srce je zatvoreno prema svome Gospodaru, a pravi zarobljenik je onaj koga zarobi njegova strast".
Jedan je rekao: "Da kraljevi i sinovi kraljeva znaju u kakvoj smo mi slasti, sabljama bi se otimali da je i oni okušaju."
Rekao je Muhammed ibn-Adžlan: "Čuo sam Omera, roba Gafretovog, kad kaže: "Kad se na Sudnjem danu otkloni zastor i ugledaju sevabi dobrih djela, neće se vidjeti dobro djelo većeg sevaba od zikra. Ljudi će se tada kajati i govoriti: 'To je bilo najlakše činiti na dunjaluku!'"
zikrullah
-
ragib
#2 Re: zikrullah
1."Sjecajte se vi Mene, i Ja cu se vas sjetiti,i zahvaljujte Mi,i na blagodatima Mojim nezahvalni nemojte biti." (El-Bekara 152)
2."U stvaranju nebesa i zemlje i u izmjeni noci i dana su,zaista znamenja za razumom obdarene;za one koji stojeci,sjedeci i lezeci Allah spominju i o stvaranju nebesa i Zemlje razmisljaju." (Ali-Imran 190-1)
3."Kada oni (Munafici) ustaju da Namaz obave,lijeno se dizu,i samo zato da bi se pred svijetom pokazali,a Allaha gotovo da i ne spomenu." (En-Nisa 142)
4."Molite se ponizno i u sebi Gospodaru svome,ne voli On one koji se glasno mole." (El-Araf 55)
5."Allah ima najlepsa imena i vi ga prizivajte njima." (El-Araf 180)
6."I spominji Gospodara svoga ujutro i navece u sebi,ponizno i sa strahopostovanjem i ne podizuci jako glas,i ne budi nemaran." (El-Araf 205)
7."Pravi vjernici su samo oni cija se srca zatresu kada se Allah spomene,a kada im se rijeci Njegove kazuju,vjerovanje im ucvrscuju i samo se na Gospodara svog oslanjaju." (El-Enfal 2)
8."Ja sam,uistinu,Allah,drugog boga,osim Mene,nema;zato se samo Meni klanjaj i Namaz obavljaj-da bih ti uvijek na umu bio." (Ta-Ha 14)
9."A radosnom vijescu obraduj ponizne,cija srca,kada se Allah spomene,strahopostovanje obuzme." (ElHadzdz 34-35)
10."Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu,i koji cesto Allaha spominje." (El-Ahzab 21)
11."O,vjernici cesto Allaha spominjite i hvalite,i ujutru i navecer Ga velicajte." El-Ahzab 41-42)
12."Tesko onima ceija su srca neosjetljiva kada se Allah spomene.Oni su u pravoj zabludi." (Ez-Zumer 22)
13."Onome koji se bude slijepim pravioda ne bi Milostivog velicao,Mi cemo sejtana natovariti,pa ce mu nerazdvojan drug postati." (Ez-Zuhruf 36)
14."Zar nije vrijeme da se vjernicima srca smeksaju kada se Allah i Istina koja se objavljuje spomene!" (El-Hadid 16)
15."Njima (munaficima) je sejtan ovladao i ucinio da zaborave Allaha.Oni su sejtanova grupa,a oni koji su na sejtanovoj strani ce zaista nastradati." (El-Mudzadela 19)
16."O,vjernici,neka vas imanja vasa i djeca vasa ne zabave od sjecanja na Allaha.Oni koji to dopuste,bit ce izgubljeni." (El-Munafikum 9)
17."A onoga ko se okrene od spominjanja Gospodara svoga,On ce u bolnu patnju uvesti." (El-Dzinn 17)
18."Zaista je Zikr Allahov najveci (najvazniji)." (El-Ankebut 45)
19. "Postici ce sta zeli onaj ko se ocisti (od losih osobina) i spomene Ime Gospodara svoga pa Namaz obavi." (El-A'la 14-15)
2."U stvaranju nebesa i zemlje i u izmjeni noci i dana su,zaista znamenja za razumom obdarene;za one koji stojeci,sjedeci i lezeci Allah spominju i o stvaranju nebesa i Zemlje razmisljaju." (Ali-Imran 190-1)
3."Kada oni (Munafici) ustaju da Namaz obave,lijeno se dizu,i samo zato da bi se pred svijetom pokazali,a Allaha gotovo da i ne spomenu." (En-Nisa 142)
4."Molite se ponizno i u sebi Gospodaru svome,ne voli On one koji se glasno mole." (El-Araf 55)
5."Allah ima najlepsa imena i vi ga prizivajte njima." (El-Araf 180)
6."I spominji Gospodara svoga ujutro i navece u sebi,ponizno i sa strahopostovanjem i ne podizuci jako glas,i ne budi nemaran." (El-Araf 205)
7."Pravi vjernici su samo oni cija se srca zatresu kada se Allah spomene,a kada im se rijeci Njegove kazuju,vjerovanje im ucvrscuju i samo se na Gospodara svog oslanjaju." (El-Enfal 2)
8."Ja sam,uistinu,Allah,drugog boga,osim Mene,nema;zato se samo Meni klanjaj i Namaz obavljaj-da bih ti uvijek na umu bio." (Ta-Ha 14)
9."A radosnom vijescu obraduj ponizne,cija srca,kada se Allah spomene,strahopostovanje obuzme." (ElHadzdz 34-35)
10."Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu,i koji cesto Allaha spominje." (El-Ahzab 21)
11."O,vjernici cesto Allaha spominjite i hvalite,i ujutru i navecer Ga velicajte." El-Ahzab 41-42)
12."Tesko onima ceija su srca neosjetljiva kada se Allah spomene.Oni su u pravoj zabludi." (Ez-Zumer 22)
13."Onome koji se bude slijepim pravioda ne bi Milostivog velicao,Mi cemo sejtana natovariti,pa ce mu nerazdvojan drug postati." (Ez-Zuhruf 36)
14."Zar nije vrijeme da se vjernicima srca smeksaju kada se Allah i Istina koja se objavljuje spomene!" (El-Hadid 16)
15."Njima (munaficima) je sejtan ovladao i ucinio da zaborave Allaha.Oni su sejtanova grupa,a oni koji su na sejtanovoj strani ce zaista nastradati." (El-Mudzadela 19)
16."O,vjernici,neka vas imanja vasa i djeca vasa ne zabave od sjecanja na Allaha.Oni koji to dopuste,bit ce izgubljeni." (El-Munafikum 9)
17."A onoga ko se okrene od spominjanja Gospodara svoga,On ce u bolnu patnju uvesti." (El-Dzinn 17)
18."Zaista je Zikr Allahov najveci (najvazniji)." (El-Ankebut 45)
19. "Postici ce sta zeli onaj ko se ocisti (od losih osobina) i spomene Ime Gospodara svoga pa Namaz obavi." (El-A'la 14-15)
-
ragib
#3 Re: zikrullah
Najvrijedniji zikr( veličanje i slavljenje Allaha Uzvisenog)
Neki ucaci zikra(zaki otpocinju svoj zikr samo jezikom i bez prisustva src. Zatim ne prestaju velicati Allaha Uzvisenog sve dok se i srce ne probudi i pribere, a onda se jezik sjedini sa zikrom srca pa zajedno slave i hvale Allaha Svemocnog.
Drugi zakiri ne cine tako. Oni ne otpocinju s velicanjem Allaha sve dok srce ne bude prisutno, a onda pocinje sa srcanim zikrom. Kada se srce zanese i utone u zikr, onda mu se pridruzi jezik, te zajedno slave Allaha Milostivog.
Prvi zakiri prenose zikr sa jezika na srce, a drugi sa srca na jezik, tako da srce nikad ne moze biti odvojeno od zikra.
Znaci prvo se smiruju i prizivaju budnost, sve dok ne osjete šapat srca u zikru, a onda taj osjecaj prenose na jezik. Kada se jezik i srce stope u jedan zikr i udubi se onda polahko prenose osjecaj i na ostale dijelove tijela, sve dok cijelo tijelo ne pocme ciniti zikr Allahu.
Najbolje i najkorisnije je zikriti kada se jezik i srce sjedine, a najbolje je zikriti rijecima kojima se slavi Allah Uzviseni u takvom zikru bude iz sunneta Muhameda.a.s te da zakir uz to prozivljava i osjeca znacenje onoga sto izgovori.
Neki ucaci zikra(zaki otpocinju svoj zikr samo jezikom i bez prisustva src. Zatim ne prestaju velicati Allaha Uzvisenog sve dok se i srce ne probudi i pribere, a onda se jezik sjedini sa zikrom srca pa zajedno slave i hvale Allaha Svemocnog.
Drugi zakiri ne cine tako. Oni ne otpocinju s velicanjem Allaha sve dok srce ne bude prisutno, a onda pocinje sa srcanim zikrom. Kada se srce zanese i utone u zikr, onda mu se pridruzi jezik, te zajedno slave Allaha Milostivog.
Prvi zakiri prenose zikr sa jezika na srce, a drugi sa srca na jezik, tako da srce nikad ne moze biti odvojeno od zikra.
Znaci prvo se smiruju i prizivaju budnost, sve dok ne osjete šapat srca u zikru, a onda taj osjecaj prenose na jezik. Kada se jezik i srce stope u jedan zikr i udubi se onda polahko prenose osjecaj i na ostale dijelove tijela, sve dok cijelo tijelo ne pocme ciniti zikr Allahu.
Najbolje i najkorisnije je zikriti kada se jezik i srce sjedine, a najbolje je zikriti rijecima kojima se slavi Allah Uzviseni u takvom zikru bude iz sunneta Muhameda.a.s te da zakir uz to prozivljava i osjeca znacenje onoga sto izgovori.
- arbosan
#4 Re: zikrullah
Super post, svaka cast.
-
ragib
#5 Re: zikrullah
Stanja duse
dusa sklona zlu
dusa koja sebe kori
Nadahnjujuca dusa
smirena dusa
zadovoljna dusa
zadovoljavajuca dusa
SAvrsena ili čista dusa
Dusa sklona zlu
Uistinu, dusa je sklona zlu, izuzev kome se smiluje Gospodar moj.(jusuf,53)
Najniza razina duse razvija se slijeđenjem nagona koji se javljaju iz strasti i srdzbe. Na taj nacin dolazi do pojave i jacanja duse sklone zlu. Tereti grijeha i unutarnje pokvarenosti vuku osobu na razinu zivotinja cije je meso zabranjeno jesti, pa se stanje duse ove razine prepoznaje po osobinama odgovarajucim zivotinama ove vrste a to su: neznanje, nemarnost, oholost, skrtost, pohlepa niske strast, srdzba, zavist, i mrznja. Zelje koje se javljaju u ovoj dusi usmjerene su samozadovoljstvu, ruznim djelima i uzivanju ovosvjetskom, a nastaju iz ljubavi za bogatstvom, polozajem, ugledom i uzivanjem.
Sjecanjem na smrt i razmisljanjem o krajnijim posljedicama do kojih dolazi neispravnim nacinom zivota i losim djelima otvara se kapija kroz koju se napusta stajalista idolopoklonika, poricitelja, licemjera i pokvarenjaka- stajalista onih cije su duse sklone zlu.
Srca osoba na ovom stajalistu okrenuta su ovom svijetu i trazenju zadovoljstva, sigurnosti, smirenosti i blagostanja u njemu, a to je put fatamorgane, jer ovaj svijet ne pruza ona sto srce traži.
Izbavljanje osobe sa ovog stupnja duse postize se trajnim ucenjem izreke poricanja i potvrde - la ilaheillallah- nema boga osim Allaha.
Ova izreka je kljuc izbavljenja, riječ bojaznosti, s njom je razdvojena kuca vjerovanja od kuce nevjerovanja, kuca srece od kuce nesrece, stanje blagostanja od stanja ponizenja.
dusa sklona zlu
dusa koja sebe kori
Nadahnjujuca dusa
smirena dusa
zadovoljna dusa
zadovoljavajuca dusa
SAvrsena ili čista dusa
Dusa sklona zlu
Uistinu, dusa je sklona zlu, izuzev kome se smiluje Gospodar moj.(jusuf,53)
Najniza razina duse razvija se slijeđenjem nagona koji se javljaju iz strasti i srdzbe. Na taj nacin dolazi do pojave i jacanja duse sklone zlu. Tereti grijeha i unutarnje pokvarenosti vuku osobu na razinu zivotinja cije je meso zabranjeno jesti, pa se stanje duse ove razine prepoznaje po osobinama odgovarajucim zivotinama ove vrste a to su: neznanje, nemarnost, oholost, skrtost, pohlepa niske strast, srdzba, zavist, i mrznja. Zelje koje se javljaju u ovoj dusi usmjerene su samozadovoljstvu, ruznim djelima i uzivanju ovosvjetskom, a nastaju iz ljubavi za bogatstvom, polozajem, ugledom i uzivanjem.
Sjecanjem na smrt i razmisljanjem o krajnijim posljedicama do kojih dolazi neispravnim nacinom zivota i losim djelima otvara se kapija kroz koju se napusta stajalista idolopoklonika, poricitelja, licemjera i pokvarenjaka- stajalista onih cije su duse sklone zlu.
Srca osoba na ovom stajalistu okrenuta su ovom svijetu i trazenju zadovoljstva, sigurnosti, smirenosti i blagostanja u njemu, a to je put fatamorgane, jer ovaj svijet ne pruza ona sto srce traži.
Izbavljanje osobe sa ovog stupnja duse postize se trajnim ucenjem izreke poricanja i potvrde - la ilaheillallah- nema boga osim Allaha.
Ova izreka je kljuc izbavljenja, riječ bojaznosti, s njom je razdvojena kuca vjerovanja od kuce nevjerovanja, kuca srece od kuce nesrece, stanje blagostanja od stanja ponizenja.
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#6 Re: zikrullah
"Božanski Bitak ima različita mjesta ili prebivališta, a to su mjesta Atributa. Ti ih razlikuješ jedno od drugog svojom vlastitom mističnom egzistencijom, jer kada se uzdigneš na ovo ili ono mjesto, tvoj jezik, protivno tvojoj volji, očituje ime tog mjesta i njegovog atributa.”
“Postoje svjetla koja uzlaze i svjetla koja silaze. Svjetla koja uzlaze su svjetla srca; ona koja silaze su svjetla Prijestolja. Stvoreno biće je zastor izmedju Prijestolja i srca. Kada se taj zastor rastrga i kada se u srcu otvore vrata prema Prijestolju, sličnost se vine u susret sebi sličnome. Svjetlost koja se diže prema svjetlu i svjetlo koje se spušta na svjetlo jest svjetlo nad svjetlima (Qur’ân 24:25) (paragraf 62).”
-
seldzuk
#7 Re: zikrullah
Šejh Abdulvehab ibn Abdulvehab Ilhamija Žepčak
Rabba traži
Rabba traži i plači,
Zikrullah ti sve uči,
Dohodićeš tu jači,
La ilahe illallah.
Ti nikoga ne muči,
Svoga nefsa poturči,
Uzmi Kur'an te uči,