gdje si nasao taj info,link je dovoljan
do sad sam u vecini slucjeva konverzacija bilia obavjestena,da nema konkrentog opisa raja i da se godisanj dobane spominju u Qura'an
sta te intresuje, koji dio ??
tacno da nema godisnje doba opisano u raju, koliko je meni poznato, ali sobzirom da najmanja nagrada u raju ovo
Šta pripada dzennetlijama najnizeg, a šta najvišeg ranga?
Biljezi Muslim od Abdullaha ibn Mes'uda da je Allahov Poslanik s.a.w.s. rekao: ''Pitao je Musa a.s. svog Gospodara: ''Koja je to najmanja nagrada i koji je to najmanji polozaj u Dzennetu, i šta je to što će imati u njemu'', i obavijesti ga njegov Gospodar: ''da je to onaj koji uđe poslednji u Dzennet. Ići će on preko sirat ćuprije, i jedva će je preći, a kada je pređe okrenuće se vatri i reći će: slavljen neka je Onaj Koji me oslobodi od tebe. Dade mi Allah ono što ne daje ni prvim ni poslednjim. I kad se on sačuva od vatre, pomisli da je to nagrada, i da je on od onih koji stekoše Allahovu milost i nagradu. I dok on tu stajaše prikaza se ispred njega jedno veliko i lijepo stablo i on reče: ''O moj Gospodaru podari mi njegov hlad i da pijem vode sa njega'', a reče mu njegov Gospodar: ''O sine Ademov ako ti dam to, trazićeš i pozelećeš drugo'', a ovaj čovjek reče: ''Neću moj Gospodaru, neću ti ništa više traziti, kunem ti se''. I dozvoli mu njegov Gospodar da uđe u taj hlad i napaja se vodom sa njega.
I dok je on uzivao u njegovom hladu, pojavi se drugo stablo ljepše od ovoga a on zamoli: ''O moj Gospodaru, tako mi Tebe i Tvog ponosa, podari mi njegov hlad i njegovu ljepotu i kunem ti se da ti pored njega neću traziti ništa drugo''. Reče mu njegov Gospodar: ''O sine Ademov, zar mi nisi rekao da mi nećeš traziti ništa od tog stabla, a ako ti dam ovo ti ćeš opet traziti drugo'', a čovjek mu reče: ''Tako ti tvoje plemenitosti, podari mi ovo drvo i neću ti više nikada ništa zatraziti'', i dozvoli mu Allah aze we dzele da uđe u hlad tog drveta. I dok je on tu sjedeo i naslađivao se, ukaza mu se i treće drvo mnogo ljepše od ovih prvih i nemaše sabura nego upita svoga Gospodara, ''O moj plemeniti Gospodaru, podari mi ovo stablo i njegov hlad i plodove'', a Allah dž.š. mu reče: ''O sine Ademov, šta je sa tobom, zar mi dva puta ne obeća da mi nećeš ništa traziti a ti mi opet traziš''. ''O moj Gospodaru, kunem ti se, podari mi ovo stablo i dosta mi je zauvijek'', i dozvoli mu Allah s.w.t. da uđe u njega i njegov hlad, da se naslađuje njegovom vodom i njegovim plodovima. Bijaše to stablo pred Dzennetskim vratima i ču glasove iznutra, glasove ljudi u njemu kako se vesele. I nemaše snage i sabura već zamoli i reče: "O moj Gospodaru, uvedi me u Dzennet'', a Allah subhanehu ve te'ala, koji je Gospodar nebesa i zemlje, koji je Vlasnik svega reče: ''Ulazi Mojom milošću u Dzennet'', i kada uđe primjeti i pričini mu se da je on pun, da su dvorci već zauzeti, da su bašče već napunjene. I reče: ''Kako o moj Gospodaru, ljudi sve zauzeše i zaposjednuše''. Reče mu Allah aze we dzele: o sine Ademov, da li zeliš da imaš kao kralj koji ima na dunjaluku'', i razmisli čovjek o kraljevstvu i njegovim bogatstvima pa reče: ''Zelim Gospodaru, zelim, podari mi'', i reče mu Gospodar: ''E pa eto imaš kao on, i još jednom, i još jednom, i još jednom, i još jednom'', i kod petog puta zavika rob: ''Dosta mi je o moj Gospodaru, zadovoljan sam, dosta mi je''. A Gospodar mu reče: ''To je za tebe, još deset puta toliko. I još pozeli o moj robe, pozeli šta još zeliš'', pa on reče: ''Zelim to i to, i dade mu njegov Gospodar, zelim to i to, i dade mu njegov Gospodar, zelim to i to, i opet mu Gospodar dade i ispuni zelju i kada čovjek nemade više zelja, reče mu njegov Gospodar: ''A da ne zeliš ovo i ovo?'' – ''Zelim o Gospodaru'', ''A zar ne zeliš to i to?'' – ''Zelim o Gospodru'', i dade mu sve to Allah s.w.t. i reče: ''Uđi u svoje dvorce i bašče'' i podari mu Allah s.w.t. blagost neizmjernu. Uđe on u dvorac i u dvorcu sluge i hurije koje zahvaljivaše Allahu dz.š. I on tada pomisli i reče: ''Ja sam taj kojem Allah dz.š. dade najveću nagradu, i nikome od mene nije ništa veće i bolje dao''. – A ovo je najmanji polozaj i najmanja nagrada u Dzennetu. Kada Musa a.s. ču ovo, upita: ''O moj Gospodaru, ako je ovo najmanja nagrada, a šta je onda najveća nagrada?'' ''O Musa, reče njegov Gospodar, njima sam ja pripremio Dzenetul-firdews kojeg sam Ja Svojom rukom sazdao, oko ga nije vidjelo, uho nije čulo, i ljudski mozak ne moze zamisliti''. Neka je Hvaljen i Slavljen Gospodar Koji je pripremio ove vrtove i bašče onima koji ih zele i to svojim djelima pokazuju.'' (Muslim). A dokaz za to imamo u Allahovoj dz.š. knjizi: ''I niko ne zna kakve ih skrivene radosti čekaju''. (Es-Sedzda 17).
Ako covjek namanjeg ranga dobiva ovo i sve svoje zelje ispunjene, sta onda reci za vece nivoe u raju, a ima ih 100 nivoa, pa ako mozes zamislit

sta ce biti na vecem stupnju, pa sto onda tebi nebi dao to sto trazis. ako ti je volja da ti pada snijeg da a da nije hladno sto da ne jer to sve spada u ispunjavanje zelja.