Zene, OBJEKTIVNO...

Rasprave o vjerskim temama.
Macka u cizmama

#1 Zene, OBJEKTIVNO...

Post by Macka u cizmama »

Citala sam Kur'an i prije, i sinoc eto, trazim neke odgovore koji bi meni mozda pomogli da neke stvari shvatim...

Nikad stvari ne prihvatam bez objasnjenja, ne ucim napamet, pitanja ne ostavljam bez odgovora. Tako da vas odmah zamolim da na sljedece pitanje odgovarate sa "Zato sto je Allah dz.s. tako rekao". Ne bi bilo logicno da nam je Svemoguci dao razum i sposobnost da postavljamo pitanja, da je prvo rekao "Uci, citaj", a onda nam na neka pitanja jednosatvno rekao "vjeruj, ne pitaj".

Dakle:
Allah se u Kur'an-u obraca muskarcima.
O zenama se prica kao o objektima, u smislu "dozvoljene su vam zene ...", "zastitite zene...", "kad vas zene ne slusaju...", "ako su vam poslusne...", "uzmite zene...", "ostavite zene...", "u dzennetu ce biti okruzeni zenama"...

Zasto je to tako?

Bio je to tada muski svijet, ali tih 1600tinjak godina je Bogu dragom nista. Kur'an bi trebao biti univerzalna knjiga-a ja ne mogu da se pomirim sa tim da ona univerzalno nije predvidjela obrazovanje zena, emancipaciju, oslobodjenje. Htjela bih i ja u dzennet, ali ne znam zelim li, jer sve sto o njemu znam da je i za zenu i za muskarca biti bolji od dzehenema. Detalji o tome sta ce zena tamo raditi meni su nepoznati. Znam da ce nam "centar za nezadvoljstvo" pri ulasku na neka vrata biti "paraliziran" tako da cemo biti srettni i veseli... Samo sto meni to ne zvuci beskrajno privlacno.

Ja bih da shvatim zasto je moj mladji i malo blentaviji brat po islamu vecinski nasljednik? On ce da ide u vojsku, on ce da ide u rat... Znam. Ali hajde malo da propagiramo mir?

Da skrtim, pitanje koje mene muci je sljedece:

Zasto Kur'an ne personificira zenu i zasto je tlaci, kad iz 1600 godina kasnije perspektive vidimo da i zene mogu jednako kao muskarci, od nekih cak i vise?

Ova je tema vjerovatno vec prozvakana, ako neko zna gdje ima jos o ovome da se procita molim vas stavite link.
SUNCICA_SA

Post by SUNCICA_SA »

To sto pises, niej tacno. Zene i muskarci su pred Bogom jednaki. To ti i u Kur'anu pise, ako pazlivo citas i trazis odgovore, naci ces ih, samo trebas nzati da ih trazis.

Zenen isu potlacene u kur'anu, to nije istina. Zaista ne znam sto si ti citala i kako, ali se vidi da si ostala maska u cizmama, a kad citas i hoces da naucis moras izaci iz cizama
Macka u cizmama

Ja nisam trazila misljenje o meni, nego argumente koji govore o personifikaciji zene.
A apsolutno nemam predrasuda, prema tome obuvena ili izuvena- ja samo zelim saznati.
Jedno je reci da su svi pred Bogom jednaki, drugo je to argumentirati.
SUNCICA_SA

Post by SUNCICA_SA »

draga, sve argumente imas u casnom Kur'anu, trazi ispravno i naci ces ih. Ovjde ima nekih koji izdaju fetve i drze vazove, mozda ce ti oni bolje reci, a ja ti kazem, da jan isam nasla niti jedna doakz u Kur'anu koji omalovazava zene i ne daje im jednaka prava pred allahom kao i muskarcima
Qwert

Post by Qwert »

SUNCICA_SA wrote:To sto pises, niej tacno. Zene i muskarci su pred Bogom jednaki. To ti i u Kur'anu pise, ako pazlivo citas i trazis odgovore, naci ces ih, samo trebas nzati da ih trazis.

Zenen isu potlacene u kur'anu, to nije istina. Zaista ne znam sto si ti citala i kako, ali se vidi da si ostala maska u cizmama, a kad citas i hoces da naucis moras izaci iz cizama
Svi ljudi jednaki pred Bogom, sto se u potpunosti slazem. Osim kod covekova. :D Nego otici ce u krivo, pa bi to ipak povezao za balkanizam. :roll:
bug

Post by bug »

macka, jesi li, a cudilo bi me da nisi.. procitala DaVincijev kod?
Sarajka_23

Post by Sarajka_23 »

Esselsamu aleikumu
Nije tacno da kur'an tlaci zene i ne daje im nikakava prava ,cak vise smo zastcene po kur'nu.
Normalno da ce i zene biti u Dzenetu insallah sa naj odabrenijim zenama kao sto su hazreti F atima h.Hatidza ,h Aisa majka pravojrenih Asija zena Faraona itd ...to ce nase drustvo biti insAllah.
Muskarcima su date mnogo vece obaveze nego zenama ,zenama je receno da se trebaju kloniti bluda ,cuvat cast i tajne svoje familije i naravno biti pokorna Allahu dzs,takodzer nam je receno da trazimo znanje tj sada da se skolujemo,ali takodzer je receno ako budemo pokorne muzu i on bude zadovoljan snama da ce mo uci u Dzenet.Necu puno da duzim ja ti sajem svoje misljenje a opet pitaj nekogko vise znaotidzi na stranicu www.umsa.orgi tamo mozes postaviti pitanje pa ce ti biti insAllah odgovoreno...
J a ti kazem da iskreno smatram da nas je Allah dzs jednako stvoriood krvi i mesa kao muskarce i da nas cekaju iste nagrade ,Allah dzs nije nas razdvojio ni potlacio po kur'anu,nikome nije nepravdu ucinio.
PS ima mnogo lijepih knjiga koje govore o zeninim pravima u islamu ,potrazi i naci ces sve odgovore insAllah... :P
Esselamu aleikumu
Macka u cizmama

Jesi li nasla neki koji ih jednako postavlja?

Ako si citala Kur'an, onda su ti poznati poceci ajeta koje sam gore navela.
U suri "Zene" postoji ajet koji kaze, parafraziram jer se ne usudjujem napamet citirati, da muskarac smije zenu prvo upozoriti, onda joj okrenuti ledja u krevetu, pa i udariti, ako mu je neposlusna. Neposlusna? Zar je to rijec koja upucuje na jednakost? Sto uopce znaci neposlusna? Ako se ne slaze s njegovim misljenjem, ili sta?

Mislim da bih, kad bih shvatila ovo, dosta pitanja nestalo.

Medjutim, tvoj stav je prilicno karakteristican za vecinu vjernika: idi trazi u Kur'an-u. A znamu i ti i ja da se Kur'an nikad ne moze potpuno shvatiti. JA samo zelim da mi neko upali svijecu, da uputnicu kako to kao "jednakost" da shvatim?
Qwert

Post by Qwert »

Da Vincijev Kod jeste historijski fakt isto kao i noc vjestica na lomaci. :roll:

Sto opet nista ne govori o danas.
bug

Post by bug »

A wrote:
bug wrote:macka, jesi li, a cudilo bi me da nisi.. procitala DaVincijev kod?
Bug, jesi li, a cudilo bi me da nisi ;), shvatila tu knjigicu kao obican roman, a ne istorijsku knjigu?
ko je rekao da sam je procitala? ;)
obican roman koji se koristi istorijskim cinjenicama..ili pretpostavkama
SUNCICA_SA

Post by SUNCICA_SA »

Nije istina da kur'an dozvoljava dam uskarac udara zenu. muskarac mora svoju zenu paziti i postivati, to ga allah duzi. A, to sto ti izvlacis iz konteksta, to je tvoj problem. Islam nije vjera nasilnika
Macka u cizmama

Sarajka_23 wrote:Esselsamu aleikumu
Nije tacno da kur'an tlaci zene i ne daje im nikakava prava ,cak vise smo zastcene po kur'nu.
Normalno da ce i zene biti u Dzenetu insallah sa naj odabrenijim zenama kao sto su hazreti F atima h.Hatidza ,h Aisa majka pravojrenih Asija zena Faraona itd ...to ce nase drustvo biti insAllah.
Muskarcima su date mnogo vece obaveze nego zenama ,zenama je receno da se trebaju kloniti bluda ,cuvat cast i tajne svoje familije i naravno biti pokorna Allahu dzs,takodzer nam je receno da trazimo znanje tj sada da se skolujemo,ali takodzer je receno ako budemo pokorne muzu i on bude zadovoljan snama da ce mo uci u Dzenet.Necu puno da duzim ja ti sajem svoje misljenje a opet pitaj nekogko vise znaotidzi na stranicu www.umsa.orgi tamo mozes postaviti pitanje pa ce ti biti insAllah odgovoreno...
J a ti kazem da iskreno smatram da nas je Allah dzs jednako stvoriood krvi i mesa kao muskarce i da nas cekaju iste nagrade ,Allah dzs nije nas razdvojio ni potlacio po kur'anu,nikome nije nepravdu ucinio.
PS ima mnogo lijepih knjiga koje govore o zeninim pravima u islamu ,potrazi i naci ces sve odgovore insAllah... :P
Esselamu aleikumu

Hvala za odgovor!
E bas ova poslusnost muzu i jeste problem...
Macka u cizmama

SUNCICA_SA wrote:Nije istina da kur'an dozvoljava dam uskarac udara zenu. muskarac mora svoju zenu paziti i postivati, to ga allah duzi. A, to sto ti izvlacis iz konteksta, to je tvoj problem. Islam nije vjera nasilnika
JA sma ti rekla u kojoj je suri, a ti potrazi...
Macka u cizmama

SUNCICA_SA wrote:Nije istina da kur'an dozvoljava dam uskarac udara zenu. muskarac mora svoju zenu paziti i postivati, to ga allah duzi. A, to sto ti izvlacis iz konteksta, to je tvoj problem. Islam nije vjera nasilnika
JA sma ti rekla u kojoj je suri, a ti potrazi...
SUNCICA_SA

Post by SUNCICA_SA »

hocu, ali mislim da bi sadl ijepo bil oda se jave oni pametnjakovici sa teme Dervisi, posto oni imaju odgovor na sve, a dragam oja ja cu sad tol ijepo pogledati, pa cu ti iskreno odgovoriti i pokusati razjasniti, je l' OK?
Macka u cizmama

bug wrote:macka, jesi li, a cudilo bi me da nisi.. procitala DaVincijev kod?
Jesam, ali... Kakve to veze ima? Knjiga je bezze, ali se dosta pominje koliko je muskarac zapravo krojio religiju. Na to mislis?
SUNCICA_SA

Post by SUNCICA_SA »

evo, pokusala sam

Sada smo konačno spremni pozabaviti se pojavom islama. Krečući se iz predislamskog u islamski kontekst, razvija se jedna veoma važna promjena, koncept (shvatanje) žene kao imovine počinje da izumire. Kur’anska rezerviranost spram ropstva uopšte, jednako kao i spram prostitucije robova posebice, je sasvim sigurno vodila društvo ka ukidanju ropstva i kraju jasnog izjednačavanja žene sa imovinom. Nažalost, iako je vlasništvo (nad robovima) nestalo u pravnom sistemu, ono je preživjelo u kulturi življenja, pa uobičajeno shvatanje položaja žene od strane muškaraca uglavnom teži da joj dadne imovinski karakter. U islamskom pravu, očevidan primjer za to jeste mišljenje većine pravnika da je nedopustivo za slobodnog muškarca da oženi ropkinju koja je vlasništvo nekog drugog. Ovo pravilo nema podršku u Kur’anu, koji naprotiv preporučuje ženidbu s robovima onome ko ne posjeduje dovoljna sredstva za ženidbu sa slobodnom ženom:

“A onome među vama koji nije dovoljno imućan da se oženi slobodnom vjernicom - eto mu one u vašem vlasništvu, robinje vaše, vjernice - a Allah najbolje zna kakvo je vaše vjerovanje - ta jedne ste vjere.

I ženite se njima, s dopuštenjem vlasnika njihovih, i podajte im vjenčane darove njihove, kako je uobičajeno, kada su čedne i kada javno ne čine blud i kada tajno ne žive sa ljubavnicima.”

(Sura en-Nisa, dio ajeta 25.)

Čini se da razlozi, koji su naveli islamske pravnike da zabrane brak između slobodnih ljudi i robova, proizilaze iz konflikta imovinskih prava. S obzirom da je brak podrazumjevao jasno vlasništvo (muža) nad ženom, u tom slučaju pravima muža se suprotstavljalo jasno imovinsko pravo robovlasnika.

Teškoće u odabiru prioriteta u ovom konfliktu imovinskih prava (pravima nad udatom ropkinjom) natjerali su islamske pravnike iz ranog perioda islama da se suprotstave braku između slobodnih ljudi i robova, unatoč jasnom nepoštivanju Kur’anskih stavova.

Nešto manje specifičan primjer opšteg vlasničkog stava prema ženama na koji su se muškarci bili sasvim privikli može se pronaći u segregaciji polova u tadašnjem društvu i zakrivanju žena izvan njihovih porodičnih krugova. Iako su ove pojave u nekom smislu izrazi moralnog imperativa, jasno je da moralni razlozi nisu i jedini. Da je tako (isključivo moralni razlozi), muškarci bi jednostavno bili zaduženi da se kontrolišu, i to bi bio kraj rasprave. Umjesto toga, zakrivanje i izolacija su korišteni da se žena ograniči na “teritorij” njene porodice (rodbine), za šta joj se u osnovi pripisuju posebna prava, iako u ovom slučaju više ne govorimo o imovinskim pravima.

5. Kur'an i položaj žene
Pošto smo napokon ispitali svu pozadinsku građu, možemo početi istraživati kur’anski pogled na prava žena. Tradicionalna metoda (pristup) islamskih pravnika bi bila da se osmotri (posebno) svaki od specifičnih kur’anskih ajeta vezanih za žene, i ovo je zamka u koju također upadaju mnogi koji se služe naprednim argumentima. Međutim, kao po pravilu, ovaj pristup nikada ne uzima u obzir širi kulturni kontekst, s obzirom da ovaj više utječe na tekst (Kur’ana) kao cjelinu nego na izdvojene pojedinačne ajete. Čini se logičnijim, međutim, pokušati odrediti opšte kur’ansko načelo o ženama koristeći sve pojedinačne ajete koji se bave tim pitanjem, pa onda u tom svjetlu nastaviti dalje.

Srećom, Kur’an ipak sasvim jasno obrazlaže svoj opšti stav po pitanju žena u sljedećem ajetu:

“Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje” (Sura en-Nisa, dio 34. ajeta, Korkutov prijevod)

Ovo je Arberijev prijevod; islamski konzervativci često vole da citiraju prvi dio ajeta izvlačeći ga iz stvarnog konteksta i služeći se mnogo autoritativnijim jezikom nego što to on objektivno u ovom ajetu jeste. Na primjer, Pickthall prevodi isti ajet kao:

“Ljudi su poglavari (upravitelji) ženama, zato što ih je odlikovao Allah jedne nad drugima, i što (oni) troše iz imetaka svojih” (Sura en-Nisa, dio 34. ajeta - Mlivin prijevod)

Nije slučajnost da Pickthallov prijevod, a ne Arberrijev, ima dozvolu za štampanje od strane egipatskih učenjaka (mulla). Međutim, može se reći da je Arberrijev jednako tačan, čak vjerniji izvornoj kur’anskoj poruci. Riječ koju Arberry prevodi kao “manager” (upravitelj-qawwaam je arapska riječ) potječe iz korijena (glagola) koji u osnovi znači stajati (qama). Često se koristi sa objektom i u tom smislu znači upravljati (“to stand over”) u smislu nadgledanja i zapovijedanja (odatle je Pickthallov izraz “in charge of” što znači upravljati nečim). Međutim, kada se koristi napose sa zavisnim djelovima rečenice, onda ima značenje podržati (“ to stand with”); što znači uzdržavati (“maintain”) ili pružati finansijsku podršku.

Isto tako, glagol koji Pickthall prevodi kao odlikovati (“to excel”- arapska riječ je faddala), ima značenje nadmašiti (prekoračiti) (“to exceed”) ili “posjedovati izobilje (višak)”(“ to be in surplus”), i koristi se ovdje u uzročnoj formi, u značenju “nadmašiti s razlogom” (“caused to exceed”). (Odatle potiče Arberrijev prevod dati prednost-“preferred”). Ali pitanje koje se tada javlja jeste u čemu je to Bog dao da muškarci nadmaše žene; Arberry koristi prešutan odgovor – sredstva (materijalna) (“bounty”). Ovo je opravdano s obzirom da isti glagolski korijen proizvodi riječ fadl (dobra -ovosvjetska i onosvjetska), koju Kur’an vrlo često koristi da označi riječ bogatstvo (“wealth”).

Sve u svemu, Arberrijev prevod, koji više ističe ekonomsku dimenziju, se mnogo bolje uklapa, pogotovu zbog zadnjeg dijela ajeta koji jasno ističe da se ovdje prvenstveno radi o ekonomskim pitanjima. Pickthall, potpuno ignorirajući ekonomski kontekst izuzev u par posljednjih riječi, kada je primoran priznati ga, zastupa mnogo konzervativnije mišljenje o bezuvjetnoj i neupitnoj superiornosti muškaraca.

Kada osmotrimo čitav ajet, tada uočavamo da on uopšte ne propisuje neravnopravan položaj žena. Prije bi se reklo da ovaj ajet očituje jedan uvjetan iskaz koji se odnosi na posebne okolnosti određene zadnijm riječima (ajeta): “zato što oni troše imetke svoje”. Ovaj uvjet precizira da je muška uloga upravitelja primjenljiva sve dotle dok muškarci imaju dominantnu ekonomsku ulogu. Neravnopravnost polova, ranije opisana, postaje u tom slučaju samo izraz činjenice historijskog okruženja u kojem se našla Objava; okruženja koje nimalo ne iznenađuje.

U patrijarhalnom društvu u kojem se pojavio Kur’an, često je bio slučaj da su muškarci kontrolirali bogatstva, tako da su svoje poslove sa ženama izvršavali sa pozicija (tako obezbjeđene) moći. Ali, najbitnije je da ovaj ajet ne govori o neophodnosti ili poželjnosti jednog patrijarhalnog uređenja. Prije bi se reklo da je ovo jednostavno jedan od mnogih primjera gdje Kur’an uvažava okruženje u kojem se objavljuje. Ali, veza koja je napravljena između ženskog privređivanja i njenog socijalnog položaja je nevjerovatno značajna; ona upućuje na to da kada žene postanu ekonomski nezavisne, istovremeno postaju ravnopravne i u svim ostalim segmentima.

Tako ovaj ajet potencijalno dokida sva “islamska” pravna mišljenja koja prave razliku među polovima. Jedino pitanje koje preostaje jeste da se upitamo zašto se onda svi ti kur’anski ajeti koji se bave pitanjima razvoda i nasljeđa uopšte nalaze tu (u Kur’anu). Ali, odgovor se odmah nadaje iz, prije spomenute, istorijske analize; kako je Kur’an bio objavljen u kontekstu već dugo postojeće patrijarhalne tradicije (koja je ustvari postojala sve do promjena nastalih pod utjecajem industrijalizacije prije otprilike samo jednog stoljeća), on je bio primoran pripraviti putokaze koji bi bili korisni za okruženje u kojem je objavljen. To se odnosi na čitav korpus klasičnih islamskih zakona vezanih za žene; pravna mišljenja (zakoni) koja se u svjetlu naprijed iznesenog stava mogu smatrati privremenim mjerama koja postaju beskorisna dolaskom moderne ekonomije. Ako prihvatimo već spomenutu interpretaciju, svi zakoni u raznim oblastima od nasljeđa do razvoda, a koji su bili jednostrani po pitanju polažaja žena, gube svoju primjenjljivost u modernom društvu u kojem je žena sposobna da se sama izdržava i tako postane nezavisna. Tada, u stvarnom smislu prestaje da postoji, dosad izražen, spor oko “položaja žene u islamu”, jer razlika među polovima (u vjerskom smislu) više ne postoji.

Odgovor mnogih muslimanskih intelektualaca na pojavu industrijalizacije, koju je pratio i ulazak žene na tržište rada i konačno nadolazak ukidanja specifičnih uloga među spolovima, bio je gnušanje nad narušavanjem tradicionalne strukture islamske porodice. Ali, ustvari porodica nije bila razbijena pojavom savremene ekonomije; samo njena patrijarhalna struktura. Konzervativni elementi u društvima na Zapadu još uvijek kritikuju ženu za napustanje ideala Majka/Domaćica, i sada karijeri okrenutoj ženi pripisuju krivicu za povećanje upotrebe droge i ostale probleme među mladima.

Naprotiv, stvarna krivica bi trebala biti podjednako dodjeljena i muškom i ženskom roditelju, s obzirom da ih ukidanje tradicionalnih muško-ženskih uloga u porodici ostavlja sa podjednakom odgovornošću kada je u pitanju odgajanje djece. Stvarna promjena u patrijarhalnoj porodici uključivala bi ukidanje tradicionalnih uloga “oca koji izdržava porodicu” jednako kao i “majke koja odgaja djecu”, od čega bi naviše koristi imala djeca s obzirom da bi se u tom slučaju oba roditelja starala o njima umjesto samo jednog.

6. Završne riječi
Ranije spomenut argument protiv tradicionalnih islamskih zakona po pitanju žena izgleda poprilično nepotpun iz perspektive islamskog zakonodavstva jer ne razmatra posebno pojedinačna pravna pitanja kao što su razvod, naslijeđe itd. Razlog zbog kojeg sam odbio da se bavim ovim specifičnim pitanjima jeste činjenica da to, iskreno rečeno, smatram beskorisnim. Postoje mnogi “dovitljivi” argumenti koje neko može navesti po pitanju “stvarnog značenja “ bilo kojeg kur’anskog ajeta; ali činjenica je, bez obzira na svu raspravu, da se upravo ovi ajeti i dalje koriste u obespravljivanju žena.

U svjetlu ove činjenice samo jedan argument preostaje kao zaista bitan; može li Kur’an ili neprihvatiti mogućnost promjene tradicionalne paradigme odnosa među spolovima. Ako prihvatimo da kur’ansko stajalište po pitanju ženskih prava uključuje, po vlastitom priznanju, i kompromis sa historijskim okruženjem koji podrazumijeva ekonomsku ulogu žene u takvoj sredini, tada ekonomske promjene pod utjecajem industrijalizacije i moderne sasvim legitimno dokidaju sve klasične islamske zakone koji se odnose na žene.
Sarajka_23

Post by Sarajka_23 »

Esselamu aleikumu
Da , muz ima pravo da udari zenu ali ako je neposlusna ,ali to ne znaci da treba da je mlati na svakom koraku :D nego prvo da je upozori ,pa joj ledza okrene pa ako i dalje nastavi da je udari ali nesmije joj modrice ostati OK,
npr; tvoj muze dodze sa posla i kaze zeno ili ljubavi daj mi da jedem a ti mu kazes ma znas sta haj ti nama naruci picu ,pa tako dva tri dana bez razloga ne kuhas jer npr gledas spansku seriju i :D uzela sam taj primjer :D ali znaj da ima brakova gdje muz nikada nije udario svoju zenu jer nema razloga ,nemoj uzimati sve zdravo za gotovo i nemoj misliti da ako to u kur'anu stoji da se to mora raditi jer to nije naredba nego opomena kako da se ponasas
esselamu aleikumu :)
Sarajka_23

Post by Sarajka_23 »

Esselamu aleikumu
Da , muz ima pravo da udari zenu ali ako je neposlusna ,ali to ne znaci da treba da je mlati na svakom koraku :D nego prvo da je upozori ,pa joj ledza okrene pa ako i dalje nastavi da je udari ali nesmije joj modrice ostati OK,
npr; tvoj muze dodze sa posla i kaze zeno ili ljubavi daj mi da jedem a ti mu kazes ma znas sta haj ti nama naruci picu ,pa tako dva tri dana bez razloga ne kuhas jer npr gledas spansku seriju i :D uzela sam taj primjer :D ali znaj da ima brakova gdje muz nikada nije udario svoju zenu jer nema razloga ,nemoj uzimati sve zdravo za gotovo i nemoj misliti da ako to u kur'anu stoji da se to mora raditi jer to nije naredba nego opomena kako da se ponasas
danas

Post by danas »

eto macak -- objasnila ti je sarajka_23... :-)

PS cak tri puta ... :D :D :D

cak tri puta... :D :D :D
Last edited by danas on 30/10/2005 13:08, edited 3 times in total.
Sarajka_23

Post by Sarajka_23 »

Esselamu aleikumu
bug

Post by bug »

Sarajka_23 wrote:Esselamu aleikumu
npr; tvoj muze dodze sa posla i kaze zeno ili ljubavi daj mi da jedem a ti mu kazes ma znas sta haj ti nama naruci picu ,pa tako dva tri dana bez razloga ne kuhas jer npr gledas spansku seriju i :D
sarajka :D ne bih da budem nepristojna :D al' nemoj vise :D tita ti :D
Qwert

Post by Qwert »

Sarajka_23 wrote:Esselamu aleikumu
A, ovaj, hm...bil' se ti udala? :roll:
SUNCICA_SA

Post by SUNCICA_SA »

ovu su samo neka od tumacenja islamskih teologa, odnosno ljudi koji se bave tumacenjem Kur'ana. I mislim da neke stvari treba uzeti u obzir, jer unazad pedeset godina vecina zena nije radila, samo pojedine, u selima jej os uvijek tako....
rei

Post by rei »

Sarajka_23 wrote: Da , muz ima pravo da udari zenu ali ako je neposlusna ,

vjerovatno se salis :-) :lol:
Post Reply