Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
- kukuruz_kokicar
#451 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Pro testant, stvarno, meni bas nije jasno zasto ovako grubo insistiras na ovom pitanju.
Sve i da se islamski 'otpadnici' ubijaju k'o zecevi - a kod nas toga nema niti ima sansi da se ce biti, ja se opet ne bih bunio.
Je li vam receno da to pise ... jeste. Istina to pise malkice nejasno i sitnim slovima ali ipak pise u 'ugovoru'. To mu ga dodje kao vjerska eutanazija. Potpisao covjek sam sebi smrtnu presudu.
Sto bi neko zdrave glave potpisao 'ugovor', ako nije siguran da prihvata sve aspekte vjere, ukljucivsi i ovu kvaku i ko zna koju jos kvaku koju neko moze pronaci u sirokoj lepezi propisa? I treba mu takva kazna. Ha ja.
Protestant, mozda ne bi bilo lose da se upises u muslimane i rijesis ovaj problem iznutra ukoliko ti smeta, umjesto da pljuckas onako izdaleka ... sa oltara.
Pa bolan, krscani su patentirali ultimativnu i bezvremensku kaznu zvanu pakao, koja kaze da cim se upises u vas klub i sve klubove koji iz vaseg proisticu, dobijas garantovanu ulaznicu za pakao. Raj je samo za finu gradsku raju. A ko je fin i ko je raja propisuje Crkva.
E ako ovo nije sadizam namijenjen da dozivotno muci vjernike, ne znam sta bi bilo drugo.
S'o bi rek'o dr. Arsla ... "Nije ni protestantsko maslo za ramazana"
Sve i da se islamski 'otpadnici' ubijaju k'o zecevi - a kod nas toga nema niti ima sansi da se ce biti, ja se opet ne bih bunio.
Je li vam receno da to pise ... jeste. Istina to pise malkice nejasno i sitnim slovima ali ipak pise u 'ugovoru'. To mu ga dodje kao vjerska eutanazija. Potpisao covjek sam sebi smrtnu presudu.
Sto bi neko zdrave glave potpisao 'ugovor', ako nije siguran da prihvata sve aspekte vjere, ukljucivsi i ovu kvaku i ko zna koju jos kvaku koju neko moze pronaci u sirokoj lepezi propisa? I treba mu takva kazna. Ha ja.
Protestant, mozda ne bi bilo lose da se upises u muslimane i rijesis ovaj problem iznutra ukoliko ti smeta, umjesto da pljuckas onako izdaleka ... sa oltara.
Pa bolan, krscani su patentirali ultimativnu i bezvremensku kaznu zvanu pakao, koja kaze da cim se upises u vas klub i sve klubove koji iz vaseg proisticu, dobijas garantovanu ulaznicu za pakao. Raj je samo za finu gradsku raju. A ko je fin i ko je raja propisuje Crkva.
E ako ovo nije sadizam namijenjen da dozivotno muci vjernike, ne znam sta bi bilo drugo.
- PRO testant
#452 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Mislim da si malo okrenuo argument sa pogrešne strane.kukuruz_kokicar wrote:Pro testant, stvarno, meni bas nije jasno zasto ovako grubo insistiras na ovom pitanju.
Crkva (iako ne odlučuje o tome) nije nikoga osudila na smrt zato što je odbio da vjeruje u Isusa Krista, koliko godina?????
Dok sa druge strane, ako neko i prihvati islam, nisam siguran da mu je rečeno, da ukoliko se odluči da "odstupi" će biti "oficijelno osuđen i moguće ubijen" (u zemljama koje to praktikuju) Koliko bi ih zaista nastavilo sa "pristupom" je veoma upitno, zar ne?
Mislim da to nije tipičan način na koji se pridobijaju novi vjernici u Islamu, a ni u bilo kojoj drugoj "religiji" (ili bilo čemu drugom) po istom ili sličnom principu.
A to da si na malo zakukuljen način rekao da "su sami sebi krivi" je još čudnije, jer večina njih nije skori obraćenik, nego osobe koje su odrasle u Islamu skoro čitav svoj život. Tako da to ispade da su oni možda krivi što su u prvom slučaju ikako bili Muslimani. To je više nego li čudno.
O učenju o paklu, ....
Pakao su zagarantovali sebi oni koji odluče da ne vjeruju jer su tako odlučili, ne jer su ih drugi vjernici na to osudili (ili crkva). Potvrda tome je Ivan 3:18 - " Tko vjeruje u njega, ne sudi se: tko ne vjeruje, taj je već suđen, jer ne vjeruje u ime jedinorođenoga Sina Božjega."
Pakao je izbor, kao i raj, u zavisnosti šta odlučim da vjerujem ili ne vjerujem. A krajnju potvrdu (da je to moj ili tvoj izbor) daće onaj koji če na kraju da sjedi na "velikom bjelom tronu" tj. na sudnjem danu.
Tako da ta "raja" nije elitni klub, nego svi oni koji tako slobodno i bez bilo koje prisile odluče, da lli da ostanu ili da odu.
Mislim da to rješava ostatak tvoga posta, jer je evidntno da si malo off za koji metar.
PS
Bijah musliman i probah malo sa svojima na razuman način, ali desi se što se desi ...
šutnuše me na ulicu.
-
sssr
#453 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Dragi intelektualci, osnovni problem ove naše "voljene" zemlje nije vjera (vjere), problem je u komunikaciji i u odnosu prema stvarnosti.Mi smo specifičan narod u kojem svaki pojedinac bio on doktor nauka ili drvosječa zna sve, svako je pametan rodila ga majka, svako sve zna, i svako za sebi daje pravo da druge ubjeđuje u neke svoje istine.Obratite pažnju i možete vidjeti da se svaka rasprava svodi na nadmudrivanje i prvociranje, u kojima pojedinci oslanjajući se na rječitost ili neko filozofsko znanje, bez ozbiljnih argumenata, dokazuju svoje teze i brane svoje vrijednosti.Tako ateista insistira na nepostajanju Boga površnim pristupom (nekad poželio da sakupi sve pokemone i nije uspio,pa se toliko naljutio i neće više da vjeruje ), protesant liječi svoje frustracije prema Islamu (nesređeni porodični odnosi), a Islam objašnjavaju većinom neupućeni. I tako svi nešto pišu, razbacuju se prosto proširenim i još proširenijim rečenicama, dokazuju su velike tajne ovoga svijeta, otkriva se univerzalna smisao ovoga života , ruše se vjerski propisi. A zašto neko ima potrebu toliko truda da ulaže u nešto što nikoga neće preokrenuti ni pridobiti ? Svi su sigurni u svoje stavove i rovovski ih brane, i svaki pokušaj dokazivanja i najmanje sitnice je osuđen na propast.Dragi forumaši ako ste toliko sigurni u svoje stavove, uredu.Onda rasprava treba da bude opuštena a ne provakativna, nema potreba za nerviranjem i insistiranjem na jednoj te istoj stvari.LETI VRIJEME BRIŠE PROBLEME, ŽIVOT JE JEDAN MOMENAT VRIJEDAN 
-
Armin_Bonjasky
#454 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Vidim i ovdje Protestant pametuje i izuzetno je otvoren za diskusiju,a nema ga tamo gdje bi ga trebalo biti.Protestant da ne ispadnem netolerantan,pa samo ja tebi o tvojoj vjeri postavljam pitanja,mozes slobodno ti meni postaviti bilo kakvo pitanje vezano za moju vjeru,pa i ovo sa ove teme.Ali prvo pokazi da si covjek i odgovori na pitanja,ili priznaj da neznas.Ali siguran sam da nista od toga nece biti,odgovoriti nemozes jer neznas i nemoguce je zato sto sam upravu,a priznati da neznas neces jer si upravo ti nadmen i ohol,a ne ja!
- bijela
#455 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
dobar post, pogotovo prva rečenica (samo bez navodnika)sssr wrote:Dragi intelektualci, osnovni problem ove naše "voljene" zemlje nije vjera (vjere), problem je u komunikaciji i u odnosu prema stvarnosti.Mi smo specifičan narod u kojem svaki pojedinac bio on doktor nauka ili drvosječa zna sve, svako je pametan rodila ga majka, svako sve zna, i svako za sebi daje pravo da druge ubjeđuje u neke svoje istine.Obratite pažnju i možete vidjeti da se svaka rasprava svodi na nadmudrivanje i prvociranje, u kojima pojedinci oslanjajući se na rječitost ili neko filozofsko znanje, bez ozbiljnih argumenata, dokazuju svoje teze i brane svoje vrijednosti.Tako ateista insistira na nepostajanju Boga površnim pristupom (nekad poželio da sakupi sve pokemone i nije uspio,pa se toliko naljutio i neće više da vjeruje ), protesant liječi svoje frustracije prema Islamu (nesređeni porodični odnosi), a Islam objašnjavaju većinom neupućeni. I tako svi nešto pišu, razbacuju se prosto proširenim i još proširenijim rečenicama, dokazuju su velike tajne ovoga svijeta, otkriva se univerzalna smisao ovoga života , ruše se vjerski propisi. A zašto neko ima potrebu toliko truda da ulaže u nešto što nikoga neće preokrenuti ni pridobiti ? Svi su sigurni u svoje stavove i rovovski ih brane, i svaki pokušaj dokazivanja i najmanje sitnice je osuđen na propast.Dragi forumaši ako ste toliko sigurni u svoje stavove, uredu.Onda rasprava treba da bude opuštena a ne provakativna, nema potreba za nerviranjem i insistiranjem na jednoj te istoj stvari.LETI VRIJEME BRIŠE PROBLEME, ŽIVOT JE JEDAN MOMENAT VRIJEDAN
- KotromanichII
#456 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
pogledaj moje postove, i vidjet ces da bombardiram dokazima sa raznih strana, iz zraka, sa kopna, iz mora, iz moderne prirodne nauke, biblije, kurana, cak evo presao sam i na druge knjige kao hinduisticke i perzijanske.bez ozbiljnih argumenata, dokazuju svoje teze i brane svoje vrijednosti
I to konstatno bombardiranje kojem se malo ko moze oduprijeti
-
nista novo
#457 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
sssr wrote:Dragi intelektualci, osnovni problem ove naše "voljene" zemlje nije vjera (vjere), problem je u komunikaciji i u odnosu prema stvarnosti.Mi smo specifičan narod u kojem svaki pojedinac bio on doktor nauka ili drvosječa zna sve, svako je pametan rodila ga majka, svako sve zna, i svako za sebi daje pravo da druge ubjeđuje u neke svoje istine.Obratite pažnju i možete vidjeti da se svaka rasprava svodi na nadmudrivanje i prvociranje, u kojima pojedinci oslanjajući se na rječitost ili neko filozofsko znanje, bez ozbiljnih argumenata, dokazuju svoje teze i brane svoje vrijednosti.Tako ateista insistira na nepostajanju Boga površnim pristupom (nekad poželio da sakupi sve pokemone i nije uspio,pa se toliko naljutio i neće više da vjeruje ), protesant liječi svoje frustracije prema Islamu (nesređeni porodični odnosi), a Islam objašnjavaju većinom neupućeni. I tako svi nešto pišu, razbacuju se prosto proširenim i još proširenijim rečenicama, dokazuju su velike tajne ovoga svijeta, otkriva se univerzalna smisao ovoga života , ruše se vjerski propisi. A zašto neko ima potrebu toliko truda da ulaže u nešto što nikoga neće preokrenuti ni pridobiti ? Svi su sigurni u svoje stavove i rovovski ih brane, i svaki pokušaj dokazivanja i najmanje sitnice je osuđen na propast.Dragi forumaši ako ste toliko sigurni u svoje stavove, uredu.Onda rasprava treba da bude opuštena a ne provakativna, nema potreba za nerviranjem i insistiranjem na jednoj te istoj stvari.LETI VRIJEME BRIŠE PROBLEME, ŽIVOT JE JEDAN MOMENAT
VRIJEDAN
Pa poenta i jest u komunikaciji, zato i piskaramo ovdje, iznosi svak svoje misljenje, i ja pisem opusteno, nikog ne provociram. Ovo je samo forum, ako se kome ne diskutuje , ne mora. I ti mislis da si najpametniji, pa nas poducavas kako bi se trebali ponasati. Sto ljudi sto misljenja i ne mozemo biti svi pametni kao ti, zar ne
-
nista novo
#458 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Ma samo ti pisi, ti barem nikoga ne vrijedjas, kome se ne svidja nek ne citaKotromanichII wrote:pogledaj moje postove, i vidjet ces da bombardiram dokazima sa raznih strana, iz zraka, sa kopna, iz mora, iz moderne prirodne nauke, biblije, kurana, cak evo presao sam i na druge knjige kao hinduisticke i perzijanske.bez ozbiljnih argumenata, dokazuju svoje teze i brane svoje vrijednosti
I to konstatno bombardiranje kojem se malo ko moze oduprijetiili da prihvati ili da poljubi i ostavi
- probuseni $
#459 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Islam pored vjere u Alaha i Kurana ima i svoju religiju koja se bazira na Muhamedu i Hadisima. Posto se islam smatra "kompletnim " odgovorom za sve sto je covjeku potrebno, tako se iz religije islama razvila i potreba za islamskom drzavom. Ta islamska drzava ne moze biti parcijalnog karaktera , vec je unuverzalna drzava koja obuhvata citavo covjecanstvo. Do nje ce se doci kad svi ljudi na planeti postanu muslimani i budu zivjeli u toj univerzalnoj muslimanskoj drzavi koju nazivaju Kalifat, po celnoj tituli koja stoji na celu te drzave. U toj drzavi svi zitelji ce biti muslimani, vjerovati u Alaha, citati Kuran i ponasati se po uzoru na Muhameda. Onaj ko ne bude slijedio Kuram , ko ne bude vjerovao u Alaha, ko ne slijedi Muhameda i Hadise je izdajnik, izdajnik Kalifata i Kalifa , a za izdaju ili bolje reci veleizdaju pripisana je smrtna kazna. Ta smrtna kazna je poznata i u drugim totalitarnim sistemima, recimo u Kini, gdje komunisti jos uvijek osudjuju izdajnike drzave na smrtnu kaznu.
Ovo je i odgovor zasto se u islamu pripisuje smrtna kazna za napustanje islama. Problem je jedino sto je taj kompletan sistem vrijednosti , pa i smrtna kazna, proizisao iz sistema koji nema nikakvu ovozemaljsku osnovu, vec je cista fikcija i fantazija ljudi koji su se bavili utopijskim pitanjima prije 2000g, trazeci podrsku svojim zeljama za moci i prestizu u drustvu.
Ovo je i odgovor zasto se u islamu pripisuje smrtna kazna za napustanje islama. Problem je jedino sto je taj kompletan sistem vrijednosti , pa i smrtna kazna, proizisao iz sistema koji nema nikakvu ovozemaljsku osnovu, vec je cista fikcija i fantazija ljudi koji su se bavili utopijskim pitanjima prije 2000g, trazeci podrsku svojim zeljama za moci i prestizu u drustvu.
- KotromanichII
#460 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
ma jarane ja to trubim cijelo vrijeme, kome se necita nek zaobidje u sirokom luku, ali znam da je vecini ovdje ineteresantno citati moje postove jer ih komentiraju na velikoMa samo ti pisi, ti barem nikoga ne vrijedjas, kome se ne svidja nek ne cita
- probuseni $
#461 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Kad ces otvoriti sljedecu temu da mogu da ti postavljam pitanja ....KotromanichII wrote:ma jarane ja to trubim cijelo vrijeme, kome se necita nek zaobidje u sirokom luku, ali znam da je vecini ovdje ineteresantno citati moje postove jer ih komentiraju na velikoMa samo ti pisi, ti barem nikoga ne vrijedjas, kome se ne svidja nek ne cita
-
LSD
#462 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Sve ovo napisa covjek koji ni dan danas ne zna, niti gdje cuo, niti je gdje procitao da je Musa a.s. razgovarao sa Allahom tj. da je bio Kelimullah.probuseni $ wrote:Islam pored vjere u Alaha i Kurana ima i svoju religiju koja se bazira na Muhamedu i Hadisima. Posto se islam smatra "kompletnim " odgovorom za sve sto je covjeku potrebno, tako se iz religije islama razvila i potreba za islamskom drzavom. Ta islamska drzava ne moze biti parcijalnog karaktera , vec je unuverzalna drzava koja obuhvata citavo covjecanstvo. Do nje ce se doci kad svi ljudi na planeti postanu muslimani i budu zivjeli u toj univerzalnoj muslimanskoj drzavi koju nazivaju Kalifat, po celnoj tituli koja stoji na celu te drzave. U toj drzavi svi zitelji ce biti muslimani, vjerovati u Alaha, citati Kuran i ponasati se po uzoru na Muhameda. Onaj ko ne bude slijedio Kuram , ko ne bude vjerovao u Alaha, ko ne slijedi Muhameda i Hadise je izdajnik, izdajnik Kalifata i Kalifa , a za izdaju ili bolje reci veleizdaju pripisana je smrtna kazna. Ta smrtna kazna je poznata i u drugim totalitarnim sistemima, recimo u Kini, gdje komunisti jos uvijek osudjuju izdajnike drzave na smrtnu kaznu.
Covjek koji veze nema sa islamom i koji ima vrlo malo znanja o toj vjeri (što je najbolje pokazao ovim postom) ,uzima sebi kompetencije i za pravo da piše ovakve proizvoljne gluposti
- KotromanichII
#463 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
ma dizat ce se ona jos vise na ovaj dan kad strah udari u glavu i srce pomjeri od zestine strahaKad ces otvoriti sljedecu temu da mogu da ti postavljam pitanja .... ... ...Izaberi nesto da im se dize kosa na glavi ....![]()
Allah kaze:
18. I upozori ih na bliski Sudnji dan kada će srca do grkljana doprijeti i popriječiti se, kada nevjernici ni prisna prijatelja ni posrednika neće imati koji će uslišan biti.
27. Na Dan kada nevjernik prste svoje bude grizao govoreći: "Kamo sreće da sam se uz Poslanika pravog puta držao,
28. kamo sreće, teško meni, da toga i toga za prijatelja nisam uzeo,
29. on me je od Kur’ana odvratio nakon što mi je priopćen bio!" – a šejtan čovjeka uvijek ostavlja na cjedilu –
30. Poslanik je rekao; "Gospodaru moj, narod moj ovaj Kur’an izbjegava!"
31. isto tako smo Mi dali da svakom vjerovjesniku navaljalci neprijatelji budu. A tebi je Gospodar tvoj dovoljan kao vodič i kao pomagač!
22. Onoga Dana kada ugledaju meleke grešnici se neće radovati i uzviknuće: "Sačuvaj nas Bože!"
Ma pitanja su ti
-
nista novo
#464 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
LSD wrote:Sve ovo napisa covjek koji ni dan danas ne zna, niti gdje cuo, niti je gdje procitao da je Musa a.s. razgovarao sa Allahom tj. da je bio Kelimullah.probuseni $ wrote:Islam pored vjere u Alaha i Kurana ima i svoju religiju koja se bazira na Muhamedu i Hadisima. Posto se islam smatra "kompletnim " odgovorom za sve sto je covjeku potrebno, tako se iz religije islama razvila i potreba za islamskom drzavom. Ta islamska drzava ne moze biti parcijalnog karaktera , vec je unuverzalna drzava koja obuhvata citavo covjecanstvo. Do nje ce se doci kad svi ljudi na planeti postanu muslimani i budu zivjeli u toj univerzalnoj muslimanskoj drzavi koju nazivaju Kalifat, po celnoj tituli koja stoji na celu te drzave. U toj drzavi svi zitelji ce biti muslimani, vjerovati u Alaha, citati Kuran i ponasati se po uzoru na Muhameda. Onaj ko ne bude slijedio Kuram , ko ne bude vjerovao u Alaha, ko ne slijedi Muhameda i Hadise je izdajnik, izdajnik Kalifata i Kalifa , a za izdaju ili bolje reci veleizdaju pripisana je smrtna kazna. Ta smrtna kazna je poznata i u drugim totalitarnim sistemima, recimo u Kini, gdje komunisti jos uvijek osudjuju izdajnike drzave na smrtnu kaznu.
Covjek koji veze nema sa islamom i koji ima vrlo malo znanja o toj vjeri (što je najbolje pokazao ovim postom) ,uzima sebi kompetencije i za pravo da piše ovakve proizvoljne glupostitužno ali istinito
A sta tebe to toliko nervira, ti znas da je islam ok i sta je tu problem, probaj ga razuvjeriti rijecima ili ga ignoriraj
-
LSD
#465 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Ne pada mi ni na kraj pameti da razuvjeravam one koji su sa vrlo malo znanja vec sami sebi stvorili sliku o islamu, nevjernike koji su sami sebi izabrali nevjerstvo, takvi i trebaju da ostanu u tminu....za njih i jest pripremljen džehenem, nije džabe on stvoren, a valja toliko stanište napuniti ljudskim gorivom.nista novo wrote:LSD wrote:Sve ovo napisa covjek koji ni dan danas ne zna, niti gdje cuo, niti je gdje procitao da je Musa a.s. razgovarao sa Allahom tj. da je bio Kelimullah.probuseni $ wrote:Islam pored vjere u Alaha i Kurana ima i svoju religiju koja se bazira na Muhamedu i Hadisima. Posto se islam smatra "kompletnim " odgovorom za sve sto je covjeku potrebno, tako se iz religije islama razvila i potreba za islamskom drzavom. Ta islamska drzava ne moze biti parcijalnog karaktera , vec je unuverzalna drzava koja obuhvata citavo covjecanstvo. Do nje ce se doci kad svi ljudi na planeti postanu muslimani i budu zivjeli u toj univerzalnoj muslimanskoj drzavi koju nazivaju Kalifat, po celnoj tituli koja stoji na celu te drzave. U toj drzavi svi zitelji ce biti muslimani, vjerovati u Alaha, citati Kuran i ponasati se po uzoru na Muhameda. Onaj ko ne bude slijedio Kuram , ko ne bude vjerovao u Alaha, ko ne slijedi Muhameda i Hadise je izdajnik, izdajnik Kalifata i Kalifa , a za izdaju ili bolje reci veleizdaju pripisana je smrtna kazna. Ta smrtna kazna je poznata i u drugim totalitarnim sistemima, recimo u Kini, gdje komunisti jos uvijek osudjuju izdajnike drzave na smrtnu kaznu.
Covjek koji veze nema sa islamom i koji ima vrlo malo znanja o toj vjeri (što je najbolje pokazao ovim postom) ,uzima sebi kompetencije i za pravo da piše ovakve proizvoljne glupostitužno ali istinito
A sta tebe to toliko nervira, ti znas da je islam ok i sta je tu problem, probaj ga razuvjeriti rijecima ili ga ignoriraj
Ne nervira me, ali kad pljuje po islamu, onda se mora reagovati....ovo sve isto važi i za tebe ,pošto si sklon lupanju gluposti iz sopstvenog neznanja i samo-ismijavanju.
Morate se prvo edukovati, pa onda doći na forum i raspravljati o islamu.
- KotromanichII
#466 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Allah kaze u kuranu:vec sami sebi stvorili sliku o islamu, nevjernike koji su sami sebi izabrali nevjerstvo, takvi i trebaju da ostanu u tminu....za njih i jest pripremljen džehenem, nije džabe on stvoren, a valja toliko stanište napuniti ljudskim gorivom
30. Na dan kada upitamo džehennem: "Jesi li se napunio?" – on će odgovoriti: "Ima li još?"
27. Kad je (vatru)izbliza ugledaju, jad će prekriti lica onih koji nisu vjerovali i biće rečeno :"Evo ovo je ono što ste požurivali!"
na dan kad 4,9 milijardi meleka bude vuklo lancima dzehennem na sudnjem danu, spominje se da ce se dzehennem trgnuti i krenuti prema nevjernicima, tad ce se prepasti i Allahu najblizi meleci, a poslanici ce isto biti u strahu i govoriti "Boze spasi"
Allah kaze u kuranu:
11. Oni, čak, i Čas oživljenja poriču, a Mi smo za one koji Čas oživljenja poriču pripremili vatru razbuktalu, -
12. kad od njih bude udaljena toliko da je mognu vidjeti, čuće kako gnjevna ključa i od bijesa huči,
6. A za one koji ne vjeruju u Gospodara svoga kazna je džehennem, užasno je ono boravište!
7. Kad budu u nj. bačeni, pucketanje njegovo će čuti, i on će ključati,
8. gotovo da se od bijesa raspadne. Kad god se koja gomila u nj baci, stračari u njemu će je upitati: "Zar nije niko dolazio da vas opominje?"
- probuseni $
#467 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Da li je dzehenem zivo bice kad moze razgovarati ? ...KotromanichII wrote:Allah kaze u kuranu:vec sami sebi stvorili sliku o islamu, nevjernike koji su sami sebi izabrali nevjerstvo, takvi i trebaju da ostanu u tminu....za njih i jest pripremljen džehenem, nije džabe on stvoren, a valja toliko stanište napuniti ljudskim gorivom
30. Na dan kada upitamo džehennem: "Jesi li se napunio?" – on će odgovoriti: "Ima li još?"
27. Kad je (vatru)izbliza ugledaju, jad će prekriti lica onih koji nisu vjerovali i biće rečeno :"Evo ovo je ono što ste požurivali!"
na dan kad 4,9 milijardi meleka bude vuklo lancima dzehennem na sudnjem danu, spominje se da ce se dzehennem trgnuti i krenuti prema nevjernicima, tad ce se prepasti i Allahu najblizi meleci, a poslanici ce isto biti u strahu i govoriti "Boze spasi"
Allah kaze u kuranu:
11. Oni, čak, i Čas oživljenja poriču, a Mi smo za one koji Čas oživljenja poriču pripremili vatru razbuktalu, -
12. kad od njih bude udaljena toliko da je mognu vidjeti, čuće kako gnjevna ključa i od bijesa huči,
6. A za one koji ne vjeruju u Gospodara svoga kazna je džehennem, užasno je ono boravište!
7. Kad budu u nj. bačeni, pucketanje njegovo će čuti, i on će ključati,
8. gotovo da se od bijesa raspadne. Kad god se koja gomila u nj baci, stračari u njemu će je upitati: "Zar nije niko dolazio da vas opominje?"
-
strongwoman
#468 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Ne sekiraj se...mozda budes na licu mjesta pa saznas iz prve rukeprobuseni $ wrote:
Da li je dzehenem zivo bice kad moze razgovarati ? ......Ja sam mislio da je to mjesto , prostor gdje Alah od ljudi pravi sapun ...
...mislim , mjesto gdje nevjernici gore u varti, kuhaju se u vreloj vodi ...
- psydelija
#469 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
ko je zadnji ubijen sto je Islam napustio i gde? hvalaspekulant wrote:znaci propaganda se treba sprijeciti ubistvom? a zasto uopste postoji toliki strah od propagande, ako je vjera muslimana toliko cvrsta?
nisi ti u stanju da procjenjujes da li neki hadis sluzi da se ljudi preplase ili ne, muhamed jasno kaze da ti ljudi trebaju biti ubijeni.
ta naredba se i danas koristi, i znamo svi dobro u kojim zemljama.
- PRO testant
#470 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Oficijelno nigdje nema podataka, (koliko je meni poznato) ali ima jako puno progona jer je to jedan od najčeščih pritisaka. (izvore koje bi neki smatrali neobjektivnim nisam želio da koristim)psydelija wrote:ko je zadnji ubijen sto je Islam napustio i gde? hvalaspekulant wrote:znaci propaganda se treba sprijeciti ubistvom? a zasto uopste postoji toliki strah od propagande, ako je vjera muslimana toliko cvrsta?
nisi ti u stanju da procjenjujes da li neki hadis sluzi da se ljudi preplase ili ne, muhamed jasno kaze da ti ljudi trebaju biti ubijeni.
ta naredba se i danas koristi, i znamo svi dobro u kojim zemljama.
Da li dođe do stvarnog izvršenja isključivo radi tog razloga, jako je teško utvrditi, ali postoje podatci za pojedine zemlje (generalno) koliko se godišnje smaknuća izvrši.
Primjer je neko (možda sam i ja bio) naveo, mislim da je Amnesti Inter. govorio o nekoliko zemalja, između njih i Iran.
Koliko se sječam da je neko na forumu rekao da Iran "nije najbolji primjer Islama."
Da li je ili nije, to je mislim manje bitno, ono što je bitno da su se ljudska prava (po osnovu kriterija Amnest. Inter.) prekršila. Koliko je od njih bilo zbog apostazije, to je jako tešo reći, ali nije isključeno ništa.
Mislim da niko ne želi da se to i zna, jer je to jako veliki PR problem. Pogotovu sa već zahuktalom globalizacijom i svime što ona nosi u ekonomskom i političkom smislu.
Mislim da je to malo više ostavljeno u onoj sivoj zoni u kojoj to uglavnom urade obični ljudi, a vlast to samo nekao smetne s uma, i zaboravi. Tih slučajeva ima jako puno.
Što, pošteno govoreči, nije samo slučaj u Islamu, isto ili slično se dešava i u Hinduizmu, Sikizmu i još nekima (primarno Indija ili Pakistan ili Malezija).
-
Shoshana
#471 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Hajde da se dogovorimo.... Spamanje tema koje nam se ne svidjaju ce biti sankcionisano onako kako je u pravilima predvidjeno. Off topic komentari ce biti sankcionisani prema pravilima foruma. Koja ce tema ostati otvorena, a koja nece odlucuje moderacija foruma. Teme koje se otvaraju da bi se dokazivala neispravnost tudjih ubjedjenja ce biti izbrisane, a autori sankcionisani. Teme u kojima se zeli raspravljati o tudjim ubjedjenjima su, naravno, dozvoljene - ali samo dotle dok su veoma jasno koncipirane i dok ne teze ka prepucavanju i ubjedjivanju.
- Gat'Gor
#472 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Moram iskreno reci da se prepadnem kad vidim da neki ljudi brane ubistvo nevinih ljudi zato sto su odlucili da budu dio druge vjere. I toliko se hladnokrvno prica o tome kao da je normalno ubijati, pogotovo za ovakve stvari. Tu nesto nije uredu. Tu je nesto duboko poremeceno. Zabraniti covjeku da licno bira svoj put, i ubiti ga ako izabere drugi od tebe. Strava i uzas.
I nezanima me koja knjiga/lider/hodza/pop kaze da treba ubijati tu osobu. Koji god tekst to kaze, treba da bude odbacen. Nesto vrlo strasno ovdje postoji. A to je ideja koja tvrdi, da ako religijozni tekst nesto kaze, onda to je bez sumnje 100% uredu i mora se uraditi. Samo pomislite na to jedan minut. Cak i ako ti ide protiv svakog grama ljudskosti i licnog osjecaja i srca, ti "trebas" da ubijes tu osobu zato sto taj tekst ili vjerski vodja to kaze.
Ali u zadnje vrijeme neki ljudi se boje da uopste kritikuju vjerske knjige i propise. Boje se da uopste pitaju "dali je ovo stvarno uredu", "imali ovo smisla meni?" itd. BOJE SE da puste mozak da im izadje iz male kutije, i da stvarno pitaju neka pitanja. Nego samo slijepo prate ono sto im se kaze, jer to je "Bozija rijec".
Pa evo ja cu reci. Nisam bas religijozan tip, ali vjerujem duboko u neke stvari i posten sam covjek. Na mene se moze racunati kao prijatelj, brat, sin itd. E sad, da moj brat promjeni vjeru, nema te knjige, niti sile, da bi ja svog brata ubijo, ni da bi pustio da ga neko drugi ubije. Ako stvarno ima Boga, onda valjda ce taj Bog vidjeti moju ljubav prema bratu, i iskrenost u mojoj dusi. A ako taj Bog odluci da me treba kazniti za to, i ako taj Bog stvarno podrzava ubistvo mog brata, i takve grozne stvari, onda TAKAV MI BOG NETREBA I RADO CU SE PROTIVITI. ISTO KAO SVAKOM DIKTATORU. Moje licno misljenje je, ako ima Boga, on bi postovao takvog covjeka, ne kaznio. Takav Bog bi bio vrijedan bogosluzenja.
Jer ja samo mogu bogosluziti Boga koga postujem. Nemogu vjerovati u ideje i zakone koji nepostujem, i koji mi se gade u srcu i dusi. To je to. Imam hrabrosti da to kazem. Ali neki drugi rade obrnuto. Njihovo bogosluzenje i vjerovanje je "automatsko". Sta god im neko napise, oni ce slusati, jer to je "Bozija rijec", bez obzira sta pise. Jer da se naprimjer sutra pronadje neki novi Islamski/Hriscanski/Jevrejski tekst koji kaze "ubijaj te bebe koje se rode sa albinizmom", ti "vjernici" ce to uraditi bez razmisljana. Jer to je Bozija rijec. Mene takve stvari prepadaju. Jer nema sta ljudi nece uraditi za svoju vjeru.
I nezanima me koja knjiga/lider/hodza/pop kaze da treba ubijati tu osobu. Koji god tekst to kaze, treba da bude odbacen. Nesto vrlo strasno ovdje postoji. A to je ideja koja tvrdi, da ako religijozni tekst nesto kaze, onda to je bez sumnje 100% uredu i mora se uraditi. Samo pomislite na to jedan minut. Cak i ako ti ide protiv svakog grama ljudskosti i licnog osjecaja i srca, ti "trebas" da ubijes tu osobu zato sto taj tekst ili vjerski vodja to kaze.
Ali u zadnje vrijeme neki ljudi se boje da uopste kritikuju vjerske knjige i propise. Boje se da uopste pitaju "dali je ovo stvarno uredu", "imali ovo smisla meni?" itd. BOJE SE da puste mozak da im izadje iz male kutije, i da stvarno pitaju neka pitanja. Nego samo slijepo prate ono sto im se kaze, jer to je "Bozija rijec".
Pa evo ja cu reci. Nisam bas religijozan tip, ali vjerujem duboko u neke stvari i posten sam covjek. Na mene se moze racunati kao prijatelj, brat, sin itd. E sad, da moj brat promjeni vjeru, nema te knjige, niti sile, da bi ja svog brata ubijo, ni da bi pustio da ga neko drugi ubije. Ako stvarno ima Boga, onda valjda ce taj Bog vidjeti moju ljubav prema bratu, i iskrenost u mojoj dusi. A ako taj Bog odluci da me treba kazniti za to, i ako taj Bog stvarno podrzava ubistvo mog brata, i takve grozne stvari, onda TAKAV MI BOG NETREBA I RADO CU SE PROTIVITI. ISTO KAO SVAKOM DIKTATORU. Moje licno misljenje je, ako ima Boga, on bi postovao takvog covjeka, ne kaznio. Takav Bog bi bio vrijedan bogosluzenja.
Jer ja samo mogu bogosluziti Boga koga postujem. Nemogu vjerovati u ideje i zakone koji nepostujem, i koji mi se gade u srcu i dusi. To je to. Imam hrabrosti da to kazem. Ali neki drugi rade obrnuto. Njihovo bogosluzenje i vjerovanje je "automatsko". Sta god im neko napise, oni ce slusati, jer to je "Bozija rijec", bez obzira sta pise. Jer da se naprimjer sutra pronadje neki novi Islamski/Hriscanski/Jevrejski tekst koji kaze "ubijaj te bebe koje se rode sa albinizmom", ti "vjernici" ce to uraditi bez razmisljana. Jer to je Bozija rijec. Mene takve stvari prepadaju. Jer nema sta ljudi nece uraditi za svoju vjeru.
- ljubav_aha
#473 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Gat'Gor wrote:Moram iskreno reci da se prepadnem kad vidim da neki ljudi brane ubistvo nevinih ljudi zato sto su odlucili da budu dio druge vjere. I toliko se hladnokrvno prica o tome kao da je normalno ubijati, pogotovo za ovakve stvari. Tu nesto nije uredu. Tu je nesto duboko poremeceno. Zabraniti covjeku da licno bira svoj put, i ubiti ga ako izabere drugi od tebe. Strava i uzas.
- BHF_Manijak
#474 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Za pocetak, procitati vjersku knjigu, u ovom slucaju Kur`an jer je rijec o napustanju islama a i sam sam musliman, pa cemo da nstavimo sa diskusijom....Fino je objasnjeno kad i zasto se kaznjavaLO smrcu, ali valja citati...ljubav_aha wrote:Gat'Gor wrote:Moram iskreno reci da se prepadnem kad vidim da neki ljudi brane ubistvo nevinih ljudi zato sto su odlucili da budu dio druge vjere. I toliko se hladnokrvno prica o tome kao da je normalno ubijati, pogotovo za ovakve stvari. Tu nesto nije uredu. Tu je nesto duboko poremeceno. Zabraniti covjeku da licno bira svoj put, i ubiti ga ako izabere drugi od tebe. Strava i uzas.
Jer ja samo mogu bogosluziti Boga koga postujem. Nemogu vjerovati u ideje i zakone koji nepostujem, i koji mi se gade u srcu i dusi. To je to. Imam hrabrosti da to kazem. Ali neki drugi rade obrnuto. Njihovo bogosluzenje i vjerovanje je "automatsko". Sta god im neko napise, oni ce slusati, jer to je "Bozija rijec", bez obzira sta pise. Jer da se naprimjer sutra pronadje neki novi Islamski/Hriscanski/Jevrejski tekst koji kaze "ubijaj te bebe koje se rode sa albinizmom", ti "vjernici" ce to uraditi bez razmisljana. Jer to je Bozija rijec. Mene takve stvari prepadaju. Jer nema sta ljudi nece uraditi za svoju vjeru.![]()
Druga stvar, ako je vjernik, onda slijedi svoju Knjigu za koju zna da je Savrsena i da je Njegova rijec(kazem da zna, jer je rijec o vjernicima je l`...
PS Post je upucen i odnosi se na Gat`Gora!
- ljubav_aha
#475 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
BHF_Manijak wrote:Za pocetak, procitati vjersku knjigu, u ovom slucaju Kur`an jer je rijec o napustanju islama a i sam sam musliman, pa cemo da nstavimo sa diskusijom....Fino je objasnjeno kad i zasto se kaznjavaLO smrcu, ali valja citati...ljubav_aha wrote:Gat'Gor wrote:Moram iskreno reci da se prepadnem kad vidim da neki ljudi brane ubistvo nevinih ljudi zato sto su odlucili da budu dio druge vjere. I toliko se hladnokrvno prica o tome kao da je normalno ubijati, pogotovo za ovakve stvari. Tu nesto nije uredu. Tu je nesto duboko poremeceno. Zabraniti covjeku da licno bira svoj put, i ubiti ga ako izabere drugi od tebe. Strava i uzas.
Ali u zadnje vrijeme neki ljudi se boje da uopste kritikuju vjerske knjige i propise. Boje se da uopste pitaju "dali je ovo stvarno uredu", "imali ovo smisla meni?" itd. BOJE SE da puste mozak da im izadje iz male kutije, i da stvarno pitaju neka pitanja. Nego samo slijepo prate ono sto im se kaze, jer to je "Bozija rijec".Pa evo ja cu reci. Nisam bas religijozan tip, ali vjerujem duboko u neke stvari i posten sam covjek. Na mene se moze racunati kao prijatelj, brat, sin itd. E sad, da moj brat promjeni vjeru, nema te knjige, niti sile, da bi ja svog brata ubijo, ni da bi pustio da ga neko drugi ubije. Ako stvarno ima Boga, onda valjda ce taj Bog vidjeti moju ljubav prema bratu, i iskrenost u mojoj dusi. A ako taj Bog odluci da me treba kazniti za to, i ako taj Bog stvarno podrzava ubistvo mog brata, i takve grozne stvari, onda TAKAV MI BOG NETREBA I RADO CU SE PROTIVITI. ISTO KAO SVAKOM DIKTATORU. Moje licno misljenje je, ako ima Boga, on bi postovao takvog covjeka, ne kaznio. Takav Bog bi bio vrijedan bogosluzenja.
Jer ja samo mogu bogosluziti Boga koga postujem. Nemogu vjerovati u ideje i zakone koji nepostujem, i koji mi se gade u srcu i dusi. To je to. Imam hrabrosti da to kazem. Ali neki drugi rade obrnuto. Njihovo bogosluzenje i vjerovanje je "automatsko". Sta god im neko napise, oni ce slusati, jer to je "Bozija rijec", bez obzira sta pise. Jer da se naprimjer sutra pronadje neki novi Islamski/Hriscanski/Jevrejski tekst koji kaze "ubijaj te bebe koje se rode sa albinizmom", ti "vjernici" ce to uraditi bez razmisljana. Jer to je Bozija rijec. Mene takve stvari prepadaju. Jer nema sta ljudi nece uraditi za svoju vjeru.![]()
Kad ne mozes forum da citas kako bi tek neku knjigu koja govori o doticnoj temi, ali nejse...
Druga stvar, ako je vjernik, onda slijedi svoju Knjigu za koju zna da je Savrsena i da je Njegova rijec(kazem da zna, jer je rijec o vjernicima je l`...) a kad bi birao sta ce slijediti po principu "ovo mi se svidja, ovo cu slijeditit a ovo ne" onda bi on, lijepi moj, bio kreator a ne vjernik, jer bi time pravio neki svoj vid religije i na osnovu licne interpetacije pravio vjeru...Ima takvih na ovom forumu, ali sta ces, svakakvih nas ima...
![]()
PS Post je upucen i odnosi se na Gat`Gora!
BHF_Manijak,uvecala sam da bolje vidis