Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
psydelija

#351 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by psydelija »

Sarafcina wrote:Islam nije samo religija nego i citav sistem. U tom sistemu pripadnost Islamu daje odredjena prava i obaveze, poput onog... ucestvovanje u vlasti. Najblize danasnjem shvatanju je da se pripadnost islamu (kao teokratiji) veze i sa drzavljanstvom u demokratiji. U tom smislu se napustanje islama smatra izdajom (i u demokratiji jedno od najtezih krivicnih djela).
Kratak, ali, jakog sadrzaja odgovor. Bravo!

@probuseni pise sa vise nickova,
ovo je njegova tema-kao i manje vise sve ostale koje su slicnog naslova i sadrzine
Last edited by psydelija on 11/10/2010 16:31, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#352 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by ljubav_aha »

bijela wrote: nad ženom se ni u kom slučaju neće sprovesti smrtna kazna.
super,ali se zato kamenovanje zena iz drugih razloga ,postuje :!:
ljubav_aha

#353 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by ljubav_aha »

psydelija wrote:
Sarafcina wrote:Islam nije samo religija nego i citav sistem. U tom sistemu pripadnost Islamu daje odredjena prava i obaveze, poput onog... ucestvovanje u vlasti. Najblize danasnjem shvatanju je da se pripadnost islamu (kao teokratiji) veze i sa drzavljanstvom u demokratiji. U tom smislu se napustanje islama smatra izdajom (i u demokratiji jedno od najtezih krivicnih djela).
Kratak, ali, jakog sadrzaja odgovor. Bravo!

@probuseni pise sa vise nickova,
ovo je njegova tema-kao i manje vise sve ostale koje su slicnog naslova i sadrzine

vjerska,pardon relgiijska demokratija :mrgreen:
psydelija

#354 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by psydelija »

ljubav_aha wrote:
Kamenuju sei muskarci.
U Islamu nema segregacije.
bijela

#355 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by bijela »

ljubav_aha wrote:
da. i ne smo žena nego i muškarac.
i inače, to se toliko poštuje da se na dan u svakom gradu iskamenuje po jedna žena, eto koliko je to "raširena" pojava :roll:
znači, na ovom forumu se milion puta može napisati kako i ko dobiva ovu kaznu, milion puta se može napisati da je ona u praksi skoro nesprovodiva jer trebaju 4 svjedoka koji su vidjeli golim oko bukvalni snošaj,
da ta 4 svjedoka trebaju biti bez mrlje, da su poznati u društvu kao visoko povjerljivi ljudi...
i opet kad se i to dogodi traže se "olakotne" okolnosti da ne bi došlo do smrtne kazne, bilo kakav detalj koji bi poljuljao obavezu sprovođenja kazne.

može se napisati milion puta pa će ljudi opet više voljeti senzacije.
ljubav_aha

#356 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by ljubav_aha »

psydelija wrote:
ljubav_aha wrote: super,ali se zato kamenovanje zena iz drugih razloga ,postuje :!:
Kamenuju se i muskarci.
U Islamu nema segregacije.
nema segragacije u kamenovanju,to nije ni bila poenta,vec je poneta odstupanja od pravila prilikom napsutanja Islama od strane zene i muskarca

kako nema segragacije >

>
ljubav_aha

#357 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by ljubav_aha »

bijela wrote:
ljubav_aha wrote:
da. i ne smo žena nego i muškarac.
i inače, to se toliko poštuje da se na dan u svakom gradu iskamenuje po jedna žena, eto koliko je to "raširena" pojava :roll:
znači, na ovom forumu se milion puta može napisati kako i ko dobiva ovu kaznu, milion puta se može napisati da je ona u praksi skoro nesprovodiva jer trebaju 4 svjedoka koji su vidjeli golim oko bukvalni snošaj,
da ta 4 svjedoka trebaju biti bez mrlje, da su poznati u društvu kao visoko povjerljivi ljudi...
i opet kad se i to dogodi traže se "olakotne" okolnosti da ne bi došlo do smrtne kazne, bilo kakav detalj koji bi poljuljao obavezu sprovođenja kazne.

može se napisati milion puta pa će ljudi opet više voljeti senzacije.

jao senzacija,kakva senzacija :roll:

naravno da je fazon o 4 svjedoka,ali se naravno desava cak i u 21 vijeku,zar je to normalno,nije :|

sinoc sam postavila odogovor na temu ,ne zelim dalje off topic-iti

ljubav_aha wrote:apostazija je definirana kao napsutanje religije,ali u principu,postoji licna apostazija i javna apostazija,stoga kaznajvanje napustanja Islama je ocevidno moguce realizirati ako osoba primjenjuje javnu apostaziju npr. putem medija i sl.,znaci osoba se aktivno bori protiv religije koju je napustila ,no vrlo je bitna cinjenica,sto je osoba govorila protiv religije,jer neki detlaji zaista mogu biti golicavo tacni,jer u principu,cesto puta se pokusava reci istina,koja ne mora biti iskljucivo vezana za relgiju,ali ipak njenu ulogu u politici

izvor jeste enciklopedija,ciji info jeste akreditiran licnim razogovorm od strane pravnog lica :-D
vlro je jasno sto je religijska demokracija :zoka:
psydelija

#358 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by psydelija »

@ljubav-aha, u vezi napustanja islama i kazni-jako je mudro i precizno objasnio @sarafcina.

u vezi "kamenovanja", ja sam mislio da aludiras na blud... pa reko da ti recem da se i muski kamenuju :sad:

segregacija ne postoji u Islamu.., sve su to nebuloze i kriva tumacenja bukvalista..., cak sta vise zena je u Islamu za nijansu jednakija od jednakih.
Last edited by psydelija on 11/10/2010 16:56, edited 1 time in total.
bez_ideje

#359 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by bez_ideje »

bijela wrote:
bez_ideje wrote:Da li se radjenjem protiv islama smatra nastanjivanje u nemuslimanskoj drzavi nakon istupanja iz vjere ? Jel i to povod za smrtnu kaznu? AKo jeste.....kako se sprovede ta smrtna kazna ? Jel se izda tjeralica za izdajnikom pa ga pojede mrak u stranjskoj drzavi ili?
ne smatra. ko izađe iz "muslimanske države" koja danas ne postoji - šerijat više nije briga za njega. kao da stanovnici te države nemaju pametnije posla nego ganjati nekog lika ko više ne želi živjeti sa njima :roll: .
Zena ce se znaci drzati u zatocenistvu sve dok se ne povrati u vjeru,ili umre u zatocenistvu.....

Fino fino
neće. dobit će uputnicu, tj. izgon van zemlje.

btw, ima ajet:
Onima koji su bili vjernici, i zatim postali nevjernici, pa opet postali
vjernici i ponovo postali nevjernici, i pojačli nevjerovanje, Allah doista neće
oprostiti i neće ih na pravi put izvesti.
(žene, 137)

na koga se odnosi ovaj ajet ako sve koji su odbacili islam treba pobiti?
OK,znaci ne vazi smrtna kazna,vec se covjek smatra mrtvim formalno ?
Ja ne vidim u tom ajetu nista o izgonu iz zemlje,ima li neki koji pokriva to ?
ljubav_aha

#360 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by ljubav_aha »

psydelija wrote:@ljubav-aha, u vezi napustanja islama i kazni-jako je mudro i precizno objasnio @sarafcina.

u vezi "kamenovanja", ja sam mislio da aludiras na blud... pa reko da ti recem da se i muski kamenuju :sad:

segregacija ne postoji u Islamu.., sve su to nebuloze i kriva tumacenja bukvalista..., cak sta vise zena je u Islamu za nijansu jednakija od jednakih.

super,eh haj'd sad procitaj moj post vezan za temu

ljubav_aha wrote:apostazija je definirana kao napsutanje religije,ali u principu,postoji licna apostazija i javna apostazija,stoga kaznajvanje napustanja Islama je ocevidno moguce realizirati ako osoba primjenjuje javnu apostaziju npr. putem medija i sl.,znaci osoba se aktivno bori protiv religije koju je napustila ,no vrlo je bitna cinjenica,sto je osoba govorila protiv religije,jer neki detlaji zaista mogu biti golicavo tacni,jer u principu,cesto puta se pokusava reci istina,koja ne mora biti iskljucivo vezana za relgiju,ali ipak njenu ulogu u politici

izvor jeste enciklopedija,ciji info jeste akreditiran licnim razogovorm od strane pravnog lica :-D
bijela

#361 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by bijela »

bez_ideje wrote: OK,znaci ne vazi smrtna kazna,vec se covjek smatra mrtvim formalno ?
Ja ne vidim u tom ajetu nista o izgonu iz zemlje,ima li neki koji pokriva to ?
važi smrtna kazna samo za onoga ko počne raditi protiv islama i muslimanskog društva u toj zemlji. povezano sa postom od @šarafcina - smatraj to antidržavnim djelovanjem.

nema ajeta koji pokriva ovaj propis, on je zasnovan na hadisu, tj. Poslanik je naredio smrtnu kaznu za čovjeka koji je govorio da je musliman, pa onda rekao da nije musliman, prebjegao među nemuslimane i otamo radio protiv muslimanske države.
bijela

#362 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by bijela »

ljubav_aha wrote:

hajd reci da snimka nečijeg kamenovanja na TV u 21. st. nije neka vrsta senzacije?
naravno da je fazon o 4 svjedoka,ali se naravno desava cak i u 21 vijeku,zar je to normalno,nije :|
šta se dešava? kamenovanje? ili traženje 4 svjedoka?

to ne postoji. izvor zakona u demokratiji je čovjek, izvor zakona u religiji je Bog.
jedino ima što neki autori nazivaju teokracijom - ljudsko promišljanje i prilagođavanje Božijeg zakona.
psydelija

#363 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by psydelija »

Clanak (poduzi) gde je precizno objasnjeno zasto i zbog cega je mala i velika apostazija kaznjiva u Islami,

http://www.monteislam.com/index.php?akc ... main_id=87 - 66k

p.s. ja sam goa muziku istrazivao, a dr kardavi Islam.., tj., on je kud i kamo kompetentniji na temi apostazija. :D
ljubav_aha

#364 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by ljubav_aha »

bijela wrote:
ljubav_aha wrote:

hajd reci da snimka nečijeg kamenovanja na TV u 21. st. nije neka vrsta senzacije?
šta se dešava? kamenovanje? ili traženje 4 svjedoka?

to ne postoji. izvor zakona u demokratiji je čovjek, izvor zakona u religiji je Bog.
jedino ima što neki autori nazivaju teokracijom - ljudsko promišljanje i prilagođavanje Božijeg zakona.
divno,mediji trebaju biti blokirani jer od takvog akta prije svega traze senzaciju

naravno da ne postoji religijska demokracija,to sam sarkasticno napsiala :-D

fazon je > kako ljudi prilagodjavaju Bozije zakone ;-)
bijela

#365 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by bijela »

ljubav_aha wrote:
divno,mediji trebaju biti blokirani jer od takvog akta prije svega traze senzaciju

otkud sada mediji u ovoj priči? ja sam u postu govorila o ljudima sa foruma koji na svakoj temi o šerijatu spominju iste stvari i ista pitanja.
i da - stvar jesto o prilagođavanju, ali na relaciji: da li prilagoditi sebe Božijm zakonu ili Božiji zakon prilagoditi sebi?
ljubav_aha

#366 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by ljubav_aha »

psydelija wrote:

Clanak (poduzi) gde je precizno objasnjeno zasto i zbog cega je mala i velika apostazija kaznjiva u Islami,

http://www.monteislam.com/index.php?akc ... main_id=87 - 66k

p.s. ja sam goa muziku istrazivao, a dr kardavi Islam.., tj., on je kud i kamo kompetentniji na temi apostazija. :D

kao sto rekoh,kad je drzava ugrozena,javna apostazija ja prihvacena jer su i drzava i religija ugrozene
ljubav_aha

#367 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by ljubav_aha »

bijela wrote:
ljubav_aha wrote:

otkud sada mediji u ovoj priči? ja sam u postu govorila o ljudima sa foruma koji na svakoj temi o šerijatu spominju iste stvari i ista pitanja.
i da - stvar jesto o prilagođavanju, ali na relaciji: da li prilagoditi sebe Božijm zakonu ili Božiji zakon prilagoditi sebi?
pisala sam o medijima,OK

to i jeste problem : proces prilagodjavanja iz oba razloga ,jer se desavaju obostrano :-D
psydelija

#368 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by psydelija »

ljubav_aha wrote: kao sto rekoh,kad je drzava ugrozena,javna apostazija ja prihvacena jer su i drzava i religija ugrozene
procitaj pazlivo, jako je lepo objasnjeno, a usput ces dobiti i novu demenziju u sagledavanju nekih stvari.
ljubav_aha

#369 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by ljubav_aha »

psydelija wrote:
ljubav_aha wrote: kao sto rekoh,kad je drzava ugrozena,javna apostazija ja prihvacena jer su i drzava i religija ugrozene
procitaj pazlivo, jako je lepo objasnjeno, a usput ces dobiti i novu demenziju u sagledavanju nekih stvari.

sto ,zar moj post o apostaziji nije OK :!:
PRO testant

#370 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by PRO testant »

bijela wrote:
PRO testant wrote: ...
ovaj propis vodi korjen iz drugog šerijatskog izvora - hadisa, ne Kur'ana. radi se o slučajevima nekoliko osoba koje su izašle iz islama i radile protiv njega, Poslanika i muslimana uopće. takvima je bilo presuđeno smrtnom kaznom.
...
Jer je evidentno da je prisutna, te i odakle proističe. Kod nas se malo zna o tome, a i o samim slučajevima.
gdje je to i u koliko mjeri ovo prisutno?
Prvi dio
Pa prisutno je recimo u Pakistanu i Indiji za početak. (1)
A i sam članak na koji sam aludirao, ukoliko me sječanje dobro služi, je iz Afganistana.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5#p4442885
Isječak (2)
"Mr Rahman is being prosecuted for an attack on Islam, the punishment for which, under the draft constitution established in 2004, is death.

“The Attorney-General is emphasising he should be hung,” Judge Alhaj Ansarullah Mawlawy Zada, who will be trying his case, told The Times. “It is a crime to convert to Christianity from Islam. He is teasing and insulting his family by converting. In your country (Britain) two women can marry; that is very strange. In this country we have the perfect constitution, it is Islamic law and it is illegal to be a Christian and it should be punished.”

The prosecutor, Abdul Wasi, has said that he would drop charges if Mr Rahman converted back to Islam, but he has so far refused to do so.
“He would be forgiven if he changed back, but he said he was a Christian and would always remain one . . . We are Muslims and becoming a Christian is against our laws. He must get the death penalty.” In the first hearing of Mr Rahman’s case, Judge Zada, the head of the Primary Court, said that a verdict would be reached within two months."
Dalje, bez želje da provociram ili tome slično, postoje i indicije da se korijeni tog učenja nalaze i u Quranu i u Hadisima. (3)

Ono što mi je najčudnije, jeste da se jedan takav lični izbor karakteriše kao napad na cjelu religiju, i kao takav daje mnogo prostora za razne druge optužbe. (4)
"Muslims say leaving Islam OK, but is it really?
"In many cases multiple charges of apostasy, blasphemy, unbelief, heresy and of insulting Islam and Muhammad are brought against the accused, thus giving the judges greater flexibility in decidingunder which category to define the crime and to help ensure that the accused does get convicted for something," the organization said.
Također i u Egiptu, na osnovu ZDF-ove reportaže o ocu i kčerci te još jednom mladiću iz Kaira.(5)
Čak se u pojedinim školma (pod patronatom Saudiskog Komiteta) slično uči i u samoj Americi. Prenosi FOX News (6)
A i u Iraqu, na osnovu CBNove reportaže nije drugačije. (7)
Ali postoje i oni koji se ne slažu baš sa većinom. (8) Slijedeći klip je na ovu temu, i snimak je jednog programa (Qatarska TV mislim) koji se bavio temom apostazije i vezanim problemima. Traje oko 8 minuta, i samo je jedan od njih nekoliko izjavio javno (05 minuta, naravno uz pristojno negodovanje ostalih) da muslimani imaju mogučnost izbora vjere, i samim time podržao apostaziju. Veoma interesantan klip, pogotovu odgovori na tri opcije u vezi pitanja oko apostazije (koji se tokom klipa vide u desnom donjem uglu u vidu postotaka), a koja glase: 1 - Samo kroz razgovor / 2 - ubiti ih / 3 - ostaviti ih legalnopravnom sistemu
____________________________________________________________________________________________
(1) http://www.asianews.it/index.php?l=en&art=9218&size=A - PAKISTAN New apostasy bill to impose death on anyone who leaves Islam /// http://www.spiegel.de/international/wor ... 66,00.html - Iran to Punish Apostasy with Death (iako je Iran kasnije povukao ovaj prijedlog zakona pod pritiskom UNa i ostatka svjeta)
(2) http://www.timesonline.co.uk/tol/news/w ... 743381.ece I također http://www.youtube.com/watch?v=WRyVUAj_tH8 - Reportaža CNN-a iz 2006-te o gore spomenutom čovjeku
(3) http://religion.wikia.com/wiki/Qur%27an ... s:Apostasy - Čitava lista ajeta i izjava iz hadisa sa referencama o apostaziji i kako da se riješava.
(4) http://www.wnd.com/?pageId=121375 - nije najbolji članak ali barem daje uvid u neke pojave koje treba još verifikovati.
(5) http://www.youtube.com/watch?v=MrjqyUQn3_s
(6) http://www.youtube.com/watch?v=gVmV0e99ANM
(7) http://www.youtube.com/watch?v=IigVVRAzzts&NR=1
(8) http://www.youtube.com/watch?v=HTmmVQxd2-U
psydelija

#371 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by psydelija »

ljubav_aha wrote:
psydelija wrote:

sto ,zar moj post o apostaziji nije OK :!:
Ma, OK je...samo ti o apostaziji pises iz "nov.clanaka" tj., povrsno, a dr. Qaradawwi iz Qur`an-a.

@protestant, toplo preporucujem i tebi isti clanak.
PRO testant

#372 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by PRO testant »

I nakon bjegsva iz egipta u SAD nije bila sugurna, jer su je skoro 10 godina proganjali muž i njegov brat.
Amani Mustafa, majka dvoje djece kaže:
"He sent his brother after us," ... "His brother threatened me and said if I wouldn't comply and go back with him with the kids that I will pay the price and I will go by force. And when I said, 'No I'm not going to come,' my phone in the apartment that I lived in was tapped. They were listening to our conversations for myself and for my family, my mom also. There were people doing surveillance on us. I didn't know that this could even happen," ..."
ljubav_aha

#373 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by ljubav_aha »

psydelija wrote:
ljubav_aha wrote: sto ,zar moj post o apostaziji nije OK :!:
Ma, OK je...samo ti o apostaziji pises iz "nov.clanaka" tj., povrsno, a dr. Qaradawwi iz Qur`an-a.
ma to je sve same difference :-D nije povrsno,vec sazeto,bez religijske filozofije :-D
PRO testant

#374 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by PRO testant »

psydelija wrote:

@protestant, toplo preporucujem i tebi isti clanak.
Pogledaj zadnji klip sa Qatarske televizije. To je sve što ću tebi reći na tvoj komentar.
bijela

#375 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by bijela »

PRO testant wrote: Prvi dio
Pa prisutno je recimo u Pakistanu i Indiji za početak. (1)
A i sam članak na koji sam aludirao, ukoliko me sječanje dobro služi, je iz Afganistana.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5#p4442885
to su ta dva slučaja? il ljudi ne izlaze iz islama ili ih muslimani ne ubijaju. uostalom, zatražio si u prošlom postu da govorimo o izvorima tog zakona. ja stvarno ne bih govorila o današnjim državama koje se nazivaju šerijatskim jer ih ne smatram pouzdanim po pitanju svakog pravnog rješenja. o šerijat, bar što se mene tiče, možemo pričati na teorijskoj ravni, potpunog šerijata danas nema u praksi.
Dalje, bez želje da provociram ili tome slično, postoje i indicije da se korijeni tog učenja nalaze i u Quranu i u Hadisima. (3)
ajeti navedeni na ovom linku govore o tome da Bog neće oprostiti onima koji odbace islam, ne govori se o zakonskoj kazni za njih.
ajeti u kojima se spominje smrtna kazna se odnose na okolnosti u kojima su muslimani živjeli u doba objave tih ajeta. to se može vidjeti u tefsirima (komentarima) Kur'ana u poglavljima o povodima objave. radi se o strogo podijeljenom muslimanskom-nemuslimanskom, tj. muslimanskom-neprijateljskom društvu, u kojoj nevjernici nisu cvjećke nego vojni neprijatelji. svaki prelazak na njihovo stranu je izdaja svoje države.
Ono što mi je najčudnije, jeste da se jedan takav lični izbor karakteriše kao napad na cjelu religiju, i kao takav daje mnogo prostora za razne druge optužbe. (4)
već sam pisala u svom prvom odgovoru tebi. taj lični izbor se karakteriše kao napad na religiju/zajednicu onda kada to stvarno i jeste, tj. kada čovjek javno radi protiv muslimanske zajednice/države. koja je kazna u sekularnom pravu za izdaju države, odavanje državnih tajni, antidržavno djelovanje?

i na početku sam rekla, ne planiram razgovarati o pojedinačnim slučajevima nego o šerijatu na teoretskoj razini.
Post Reply