Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#226 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by dr.gog »

Nemamo isto poimanje ovog posla,ali zasad ga ja obavljam ,uz sve date okolnosti.
Jesi doduše napisao samo JEDAN post,sa dvije direktne uvrede na račun svih koji su se javili na temi-kretenizam i blasfemija,a veliš da je to bio odgovor na "malo"prozivanje.Loš odgovor,ako znaš da možes pokrenuti temu onako kako ti paše,prihvatljivo po tvom svjetonazoru,naslov,tekst,argument,pitanje itd.Stvar izbora i vještine dijaloga,prvo imaš(za šta forum i služi),a drugo se uči dosta dugo-sam prosudi dokle si stigao.
Dakle,uvredljive etikete su nedopuštene,bile "akcija" ili "reakcija".Ima se hiljadu načina za pisanje na temi,a da niko ne bude proglašavan kretenom.Na to sam mislio,a druge pozadine pri moderiranju,nema niti smije biti.
Borg-Resistence is FUTILE

#227 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

Samo još jedan link sa sajta koji održavaju bivši muslimani o ovoj temi.

http://www.islamreview.com/articles/apo ... slam.shtml

Ne želim da se stekne dojam da nekog mrzim, ali želim da dam informacije koje su dostupne, pa neka svako sam za sebe zaključi.
Mutazilah

#228 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by Mutazilah »

Napustanje islama se u islamu ne kaznjava smrcu. Allah je ucinio da se istina jasno razlikuje od neistine. "U vjeri nema prisile".

Autori lose uradjenih stranica koje napadaju "islam" obicno nemaju dovoljno teoloske naobrazbe da bi ucinili razliku izmedju sektih proisteklih iz islama
i samog islama. Ili im ta smusenost i odgovara.

Bio gospodin Reshid Hafizovic shija ili ne, nije bitno, jer je obrazovan i dostojan poslu kojeg obavlja. Nadalje ne vidim zasto bi shije u Bosni (kojih ima samo u Sarajevu danas na stotine) bili problem unutar jednog islama koji po definiciji mora biti pluralisticki ustrojen.

Nadalje, praktika kamenovanja i ubijanja ljudi, je utemeljena u sunizmu kako i u shiizmu, svidjalo se to nama ili ne. Islam nasuprot toga ne poznaje takve praktike. Stoga mi je zao kada barbarizam u pojedinim "muslimanskim" zemljama prolazi kao islam.
PeroKosoric

#229 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by PeroKosoric »

Mutazilah wrote: Nadalje, praktika kamenovanja i ubijanja ljudi, je utemeljena u sunizmu kako i u shiizmu, svidjalo se to nama ili ne. Islam nasuprot toga ne poznaje takve praktike. Stoga mi je zao kada barbarizam u pojedinim "muslimanskim" zemljama prolazi kao islam.
Mnoga krsenja ljudskih prava su zvanicna politika mnogih (svih?) drzava ustrojenim po serijatu, a koja su u vecini sekularnih drzava nezamisliva.

Trenutno je u Americi aktuelan slucaj porodice porijeklom iz Pakistana, u kojoj je muz, i -- zanimljivo -- osnivac TV stanice o poravljanju imidzu o islamu, usmrtio suprugu skrativsi je za glavu, nakon sto je ova pokrenula brakorazvodni postupak.

Mnogi su ovaj bezumni cin odmah proglasili "ubistvom u odbranu casti", sto je, ruku na srce, razumljiv stereotip, imajuci u vidu da se ovakve "odbrane casti" dogadjaju skoro iskljucivo u islamskim zemljama i prihvatljiv su oblik "discipliniranja" zenskih clanova porodice u muslimana.

Iskreno, meni je skoro nemoguce zamisliti serijatsku drzavu u kojoj se postuju prava zena. Tamo se, ako cemo posteno, zene smatraju u najboljem slucaju privatnom svojinom, skoro pa kao stoka.
Mutazilah

#230 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by Mutazilah »

Pero, kao sto sam gore naveo. Nemoj shvatit "serijat" kao nesto fiksno. Serijat u Iranu je drugaciji od onoga u Saudijskoj Arabiji.

Ukoliko je "serijat" istovjetan sa Kuranskim pravilima, takvih postupanja nece biti.

Ukoliko taj "serijat" osim Kurana posjeduje i arapsku tradiciju kao osnov, onda je ne samo u sebi krajnje kontradiktoran, nego i civilizacijski
dekadentna tvorevina.

Islam je u biti Humanisticka religija. To ne znaci da je sekularan ili pak uvijek u saglasnosti za "zapadnim vrijednostima". On je, stavise, nadvisio te "vrijednosti" u svom dubljem poimenovanju covjeka i drustva.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#231 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by dr.gog »

@pero drži se teme kako je postavljena, ne idi u off topic :)
PeroKosoric

#232 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by PeroKosoric »

dr.gog wrote:@pero drži se teme kako je postavljena, ne idi u off topic :)
Yes, sir!

Pa da povezem sa svojim prethodnim postom, da ne bude OT:
Napustanje islama kaznjava se smrcu jer u islamu, ljudska prava opcenito su nepoznat pojam.
travar

#233 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by travar »

PeroKosoric wrote:
Yes, sir!

Napustanje islama kaznjava se smrcu jer u islamu, ljudska prava opcenito su nepoznat pojam.
So deep :roll:
beautyfool

#234 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by beautyfool »

PeroKosoric wrote:
Yes, sir!

:lol: eh nek si nam rekao :D

#235 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Izgleda da niko nije pogledao sajt na kojem bivši muslimani govore o iskustvima sa ovog topica.

:?
Bosanac sa dna kace

#236 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by Bosanac sa dna kace »

PeroKosoric wrote: Napustanje islama kaznjava se smrcu jer u islamu, ljudska prava opcenito su nepoznat pojam.
de nAs jos malo prosvijetli :lol: :lol: :lol: :lol:
travar

#237 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by travar »

Borg-Resistence is FUTILE wrote:Izgleda da niko nije pogledao sajt na kojem bivši muslimani govore o iskustvima sa ovog topica.

Još jedan u nizu sajtova čija je svrha promovisanje Kršćanstva blateći Islam samo upakovano u malo suptilnije pakovanje, a sve pod izgovorom demokratije i ljudskih prava!
Dakle ništa novo na zapadu, ni prvi ni zadnji sajt sa sličnom tematikom: "We do not force anything, but X religion is bad"!
Mrs.Zurbrigen

#238 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by Mrs.Zurbrigen »

travar wrote:
Borg-Resistence is FUTILE wrote:Izgleda da niko nije pogledao sajt na kojem bivši muslimani govore o iskustvima sa ovog topica.

Još jedan u nizu sajtova čija je svrha promovisanje Kršćanstva blateći Islam samo upakovano u malo suptilnije pakovanje, a sve pod izgovorom demokratije i ljudskih prava!
Dakle ništa novo na zapadu, ni prvi ni zadnji sajt sa sličnom tematikom: "We do not force anything, but X religion is bad"!
zasto se automatski promovise krscanstvo? zar su svi koji su napustili islam presli u neku krscansku religiju?
travar

#239 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by travar »

Mrs.Zurbrigen wrote:
travar wrote:

zasto se automatski promovise krscanstvo? zar su svi koji su napustili islam presli u neku krscansku religiju?
Nevezano koju religiju su prihvatili, naglasak je bio na ovom sajtu!
Ovdje imaš informacije o osnivačima i zadaći samog sajta: http://www.islamreview.com/aboutus.htm

Blaćenje jedne religije u svrhu promovisanja druge je dno dna propagande!
Mrs.Zurbrigen

#240 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by Mrs.Zurbrigen »

travar wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote: zasto se automatski promovise krscanstvo? zar su svi koji su napustili islam presli u neku krscansku religiju?
Ovdje imaš informacije o osnivačima i zadaći samog sajta: http://www.islamreview.com/aboutus.htm

koliko sam ja to skontala, taj sajt uopce nema veze s ljudima koji su napustili islam. jel tako? sto se tice propagande, u pravu si, to je stvarno dno dna.

ali kad je rijec o ex-muslimanima meni spontano padne na pamet ovo udruzenje:
http://www.ex-muslime.de/index.html

oni ne propagiraju nikakvu religiju. dakle napustili su islam, i to je to. bez alternative.
Mutazilah

#241 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by Mutazilah »

Nevezano je za temu, te se stoga nadam de cete mi oprostiti ukoliko dam kratak komentar u vezi "koda 19" koji je pod ovom temom spomenut.

Do dana danasnjeg, moja malenkost, nikada nije bila u prilici viditi i jedan jedini matematicki dokazda taj kod postoji. Ono sto iznose submittersi u vezi tog broja, niposto nisu matematicki dokazi. Numerologija i igre sa brojevima nisu dovoljan osnov da bi se tvrdilo nesto poput odbacivanja dva stavka iz Kurana.

Prije nekoliko mjeseci sam zatrazio od nekoliko istaknutih submittersa, matematicki dokaz u vezi broja 19, koji bi se temeljio na stohastickim proracunima te time trebao dokazati:
1. Da postoji Code u Kuranu, te da je isti moga biti samo "Bozanskog izvora"
2. Da u Kuranu dva stavka (9:128-129) (ta dva i samo ta dva) signifikantno odstupaju od tog tog Coda, te time nisu dio Bozije Objave.

Dokaz cekam do dan danas.
Mutazilah

#242 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by Mutazilah »

Onaj ko nesto tvrdi treba da donese dokaze za isto. Ti ocigledno nisi shvatila o cemu je ovdje rijec. Cak nisam ni pricao o ovom forumu.
ja.neron

#243 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by ja.neron »

Mutazilah wrote: 2. Da u Kuranu dva stavka (9:128-129) (ta dva i samo ta dva) signifikantno odstupaju od tog tog Coda, te time nisu dio Bozije Objave.
i kažeš da si pripadnik poslanikovog ummeta :shock:
Mutazilah

#244 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by Mutazilah »

Ama Allah vam se smilovao, ja tvrdim upravo suportno!
Ponekad s'proljeca

#245 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by Ponekad s'proljeca »

Meni je dobro ono odsjecanje ruke za ucinjenu kradju, pa mi bi onda imali drzavu sa sakatim politicarima samo da to usvojimo!!!!

#246 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Zašto je iznošenje činjenica o Islamu blačenje Islama?
I zašto je to tako čak i onda kada to iznose bivši muslimani, učeni ljudi, koji su aktivno praktikovali Islam?
Zašto je kršćanska apologetika blaćenje islama?

Osim toga, to je samo jedna od stranica, ima njih još dosta, je li i one blate Islam?

#247 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Ako te baš interesuje, evo ih samo nekoliko:

http://www.google.com/search?q=ex+musli ... =firefox-a

Dali svi ovi ljude blate islam? Samo zato što, neko na ovaj, neko na onaj način želi reći zašto su napustili Islam!

Uredu je dakle da se propagira Islam tako što će se koristiti najliberalniji mogući pristupi, koristiti bibliske tekstove koji odgovaraju argumentima, a za ostale tvrditi da Quran kaže "izmjenjeni su."

Itd. Itd. - manje više upravo ono za što optužuješ druge da rade.

Evo ti samo jedan citat sa jedne stranice - http://www.apostatesofislam.com/
"Who we are:
We are ex-Muslims. Some of us were born and raised in Islam and some of us had converted to Islam at some moment in our lives. We were taught never to question the truth of Islam and to believe in Allah and his messenger with blind faith. We were told that Allah would forgive all sins but the sin of disbelief (Quran 4:48 and 4:116). But we committed the ultimate sin of thinking and questioned the belief that was imposed on us and we came to realize that far from being a religion of truth, Islam is a hoax, it is hallucination of a sick mind and nothing but lies and deceits. "

Njihovo mišljnje, kao i tebi tvoje.
travar

#248 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by travar »

Borg-Resistence is FUTILE wrote:

Zašto je iznošenje činjenica o Islamu blačenje Islama?
I zašto je to tako čak i onda kada to iznose bivši muslimani, učeni ljudi, koji su aktivno praktikovali Islam?
Zašto je kršćanska apologetika blaćenje islama?

Osim toga, to je samo jedna od stranica, ima njih još dosta, je li i one blate Islam?
Aaa kojih činjenica, onih koje su iznešene od strane frustriranih ex-muslimana koji su eto pukim slučajem odlučili da daju izjave kršćanski orijentisanom site-u!
Da me neko ne razumije pogrešno, ovim ne ukazujem na negativan stav prema kršćanstvu, već ne mogu te dvoličnosti tipa: "Mi nismo anti-islamisti, ali Islam je takav i takav, dođite kod nas, we have cookies"! :S
Što se tiče "aktivnog praktikovanja", hmm, da su "aktivno praktikovali" Islam, ne bi bili na trenutoj poziciji sa koje bacaju drvlje i kamenje na ono što su nekad "aktivno praktikovali"!
Što se tiče tih siteova, znam ih popriličan broj, i u svakom možeš naći izjave tipa ove koje si naveo, ljudi se probudili prosvjetljeni da im je Islam nametnut, a oni kao ono pokupili pamet svijeta pa skontali da je Isti čista laž i obmana i da jeti doručkuje na Tahitiju, a sve to jer su im pravila Islama bila "prepreka" u životu!
Onaj ko živi Islam, može uživati u životu kao i svaki drugi stanovnik ove planete, samo što to neko ne shvata, pa im je Islam kriv!
Što se tiče druge strane, kao što sam rekao, koristiti jednu religiju za propagiranje druge je dno dna propagande, bio to Islam, Kršćanstvo, judaizam ili klub obožavatelja "Britni Spirs"!
I na kraju što neko reče: "Široko im polje", pa svak svojim putem!

#249 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Zašto je čudno da upravo oni, koji su živjeli u zemljama u kojima je Islam "zvanična" religija, i koji su živjeli u tom sistemu, nebi govorili kako je taj život izgledao? I zašto se po difoltu odmah sumnja da "nisu ni bili muslimani" (kako to izjavi neko drugi na jednoj od pod tema)?

Volio bih da si imao priliku razgovarati sa Iranskim, Sudanskim, i mnogim drugim izbjeglicama iz islamskih zemlja u Mađarskim izbjegličkim kampovima. Koje su pričale razne priče, a ti ljudi nisu samo tamo neki neuki ratari koji su imali neko osnovno obrazovanje.
Mnogi su doktori, pravnici, profesori, itd. koji su i dalje bili muslimani, ali su morali pobjeći radi protivljenja sistemu.

Među njima sam našao i dosta njih koji su u svojim zemljama krišom postajali kršćani, pa su svoje žene i djecu slali nekako preko granica, a onda nekako pokušavali da se spoje.
Dosta mi toga ne znamo o životu običnog čovjeka u tim zemljama, a čini mi se da kada neko od ljudi koji odaberu da iznesu taj prljav veš, postanu mete.
Ne zbog istine koju iznose, nego zbog srama koji stvaraju kod drugih.
travar

#250 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by travar »

Zato što milioni žive tim životom (govorim samo o Islamskim zemljama) i niko se ne žali, pa čak ni doktori, naučnici, pravnici...itd, a eto njih šačica se našlo "prosvjetljeno"!
*Cough* opresija u tim zemljama nije razlog za napuštanje vjere i poslije toga blaćenje iste!
Sad bi svi iračani trebali napustiti islam i onda na sva usta "Islam je vakav nakav" a sve zbog jednog čovjeka!
Ovo je samo grubi primjer onoga što ti govoriš!
Islam je puno više od pukih pravila koja eto nekome smetaju!

Uostalom, čisto me zaboli đon što je neko odlučio napustiti nešto sa čim se rodio, ali to iskorištavati u propagandi je nešto sasvim drugo!
Post Reply