Zasto se molimo na Arapskom???

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
digger

Post by digger »

zmijaIzmaj wrote:sta je svrha postojanja covjeka...da bude karika u evoluciji?..sta je svrha covjecanstva?
Da opstane i u tom procesu naravno, evoluira.
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

pa dokle tako :D
chinese_water

Post by chinese_water »

zmijaIzmaj wrote:pa dokle tako :D
:D :D
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

zoom66 wrote:
zena wrote:
zoom66 wrote: doktor zum je ribara poslao u novotvoreni rekreacioni centar u banchitjima na par dana...:D
jeste li u preporuci naveli da ga trebaju na odvikavanje od sushija :D coeku nije dobro nikako... nije insan za sirove ribe :D :oops:
naravno, kao i strogodoziranu upotrebu ahmedovih boba 3 x dnevno po jednu..:D...1000mg, da ne bude zabune...:D
Ne vjerujem ja nešto u te Ahmedove bobe :-) :D nego je trebalo čovjeku kakav šćap :D ................. za pecanje dat da mu ne bude plaho dosadno. :D
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

zmijaIzmaj wrote:pa dokle tako :D
Valjda dok ne skonta i kaže "Lebejke Allahume..." :D 8)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

seljak_cojek wrote:
zoom66 wrote:
zena wrote: jeste li u preporuci naveli da ga trebaju na odvikavanje od sushija :D coeku nije dobro nikako... nije insan za sirove ribe :D :oops:
naravno, kao i strogodoziranu upotrebu ahmedovih boba 3 x dnevno po jednu..:D...1000mg, da ne bude zabune...:D
Ne vjerujem ja nešto u te Ahmedove bobe :-) :D nego je trebalo čovjeku kakav šćap :D ................. za pecanje dat da mu ne bude plaho dosadno. :D
ti bi bash da on predozira sa sushijem... pa nisu nashe ribe ko one japanske :roll: nashe ribe imaju malo vishe ... sharma 8-) jedno pecanje bi ga moglo koshtat zivota...shteta je... 8-)
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

zena wrote:
seljak_cojek wrote:
zoom66 wrote: naravno, kao i strogodoziranu upotrebu ahmedovih boba 3 x dnevno po jednu..:D...1000mg, da ne bude zabune...:D
ti bi bash da on predozira sa sushijem... pa nisu nashe ribe ko one japanske :roll: nashe ribe imaju malo vishe ... sharma 8-) jedno pecanje bi ga moglo koshtat zivota...shteta je... 8-)
Ma kontam, da se ne pati sa bobama, :D vako će prije .........primirit. :lol: :-)
NIN

Post by NIN »

zmijaIzmaj wrote:sta je svrha postojanja covjeka...da bude karika u evoluciji?..sta je svrha covjecanstva?
Zgodan primjer uzrocno-posljedicnog principa po kojem nas mentalni sklop funkcionira koji je, opet ponavljam, samo nus-produkt intelekta kao alatke u trci za prezivljavanje.

Pozdrav...
Dezidijat

#334 Re: Zasto se molimo na Arapskom???

Post by Dezidijat »

digital wrote:Ovo je, bar za mene, vjecita misterija:

Zasto se kod nas (imam osjecaj da je stvat ista sirom svijeta) svaki namaz i sve molitve u Islamu obavljaju na Arapskom jeziku?

Zasto ljudi kao ovce izgovaraju recenice po x puta (tacno odredjeno - gdje, kada i kako, u kojoj knjizi pobogu) na njima nerazumljivom jeziku (usput, izgovaraju ga sigurno katastrofalno lose).

Ne prihvatam nikakvo objasnjenje koje cilja na to da se MORA moliti na Arapskom. Jednostavno osjecam da to nije tacno i ko god to tvrdi moze komotno zaobici ovu temu u sirokom luku.

Hvala unaprijed za odgovor.
Ne, zelim da ti odgovorim na ovo kad sam ne mozes da skontas...samo zamisli da se ezan uci na Bosanskom...kako bi to izgledalo.?..I to sto ti ne znas sta znace te molitve na arapskom je ociti prikaz kakav si ti vjernik i musliman NIKAKAV
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

nije bitna forma bitna je su¹tina... prekucaj Fatihu i binarno ako hoæe¹ poenta je da si odluèio da se moli¹ svom Bogu...
_BosanaC

#336 Re: Zasto se molimo na Arapskom???

Post by _BosanaC »

Dezidijat wrote:
digital wrote:Ovo je, bar za mene, vjecita misterija:

Zasto se kod nas (imam osjecaj da je stvat ista sirom svijeta) svaki namaz i sve molitve u Islamu obavljaju na Arapskom jeziku?

Zasto ljudi kao ovce izgovaraju recenice po x puta (tacno odredjeno - gdje, kada i kako, u kojoj knjizi pobogu) na njima nerazumljivom jeziku (usput, izgovaraju ga sigurno katastrofalno lose).

Ne prihvatam nikakvo objasnjenje koje cilja na to da se MORA moliti na Arapskom. Jednostavno osjecam da to nije tacno i ko god to tvrdi moze komotno zaobici ovu temu u sirokom luku.

Hvala unaprijed za odgovor.
Ne, zelim da ti odgovorim na ovo kad sam ne mozes da skontas...samo zamisli da se ezan uci na Bosanskom...kako bi to izgledalo.?..I to sto ti ne znas sta znace te molitve na arapskom je ociti prikaz kakav si ti vjernik i musliman NIKAKAV
:-) :-) :-) :-)
hemac

Post by hemac »

Kratko i jasno ako si musliman moraš obavljat namaz na arapskom jeziku, to se ne ispituje, kritikuje niti mjerka to je pravilo! Razloge mislim da je navela raja ali jednostavno je NE moraš biti musliman i ako si se rodio u islamskoj porodici ne moraš da budeš musliman!
Najbolje bi bilo da se vratiš paganskoj vjeri koja je postojala i prije bogumilstva možda bi tada zadovoljio svoje težnje ka originalnom, prvom identitetu Bosanca, kladim se da su tamo sve molitve na bosanskom!
Druga stvar našo bi se neko pametniji da to ospori prije tebe da je to bezrazložno!
Ipak moram da kažem da mi smetaju oni koji na silu u govor unose arabizme i one koji pričaju bosanski sa arapskim akcentom, kroz nos! :(
ja71

Post by ja71 »

hemac wrote:Kratko i jasno ako si musliman moraš obavljat namaz na arapskom jeziku, to se ne ispituje, kritikuje niti mjerka to je pravilo! (
otkuda je to pravilo ?
ko ga je uveo ?
Zasto se MORAMO moliti na arapskom ?
danas

Post by danas »

sucur dragom allahu pa ne moram da razbijam glavu i oko ovoga :oops: :D
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

ja71 wrote:Zasto se MORAMO moliti na arapskom ?
Ovo mi se čini kao prikladan odgovor, i originalan moram priznati ;-).
ztluhcs wrote:nije bitna forma bitna je suština... prekucaj Fatihu i binarno ako hoćeš poenta je da si odlučio da se moliš svom Bogu...
Saray_Di

Post by Saray_Di »

Ja ne znam arapski,pa se ne molim na njemu,jer imam svoj
maternji jezik,a kako kazu..svaki je jezik Boziji!
To ti je isto kad ti neko nazove selam il merhaba,a zamjeri sto odgovoris sa
dobar dan---nemam nista protiv stranih jezika,al preferiram svoj
bosanski.
tueg

Post by tueg »

Jedan od razloga zasto je Kur'an, za razliku od Biblije, ostao nepromijenjen od dana objave je i taj sto je ostala praksa molitve na arapskom jeziku, tj. sto se je Kur'an ucio napamet od najranijih dana i sto je u izvornom stanju prenosen sa generacije na generaciju. Za razliku od Biblije koja je postojala samo u pismenoj formi, i zato danas imamo preko 24.000 manuskripata medju kojima ne postoje 2 ista! I zato danas postoji bezbroj verzija (napomena: verzija, ne prevoda) Biblije, a samo jedna verzija Kur'ana na citavom svijetu.

Vazno je znati o cemu covjek uci, a to barem nije tesko. Tesko je to objasniti nekome ko se je u startu stavio u poziciju da mu je ispod casti uciti nesto na jeziku koji ne poznaje. Taj misli da je taj "jezik-patriotizam" njegova mudrost. Moglo bi se upitati zasto pjevamo pjesme na talijanskom kada ga ne razumijemo!? Zasto i njih ne prevesti!? Tako bi umjesto "Volare oh oh Cantare" pjevali "letimo oh oh pjevajmo"!

@Saray_Di: Meni elementarna pristojnost nalaze da kada mi neko kaze Shalom da uzvratim sa Shalom. Ako nista drugo, kada ti neko nazove selam, mozes mu uzvratiti na nasem pa reci "Mir i na tebe " :wink:
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Ne opet....molim vas.... 8-)

Molimo se na arapskom, jer tako treba i tačka :D
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Vazno je znati o cemu covjek uci, a to barem nije tesko. Tesko je to objasniti nekome ko se je u startu stavio u poziciju da mu je ispod casti uciti nesto na jeziku koji ne poznaje. Taj misli da je taj "jezik-patriotizam" njegova mudrost. Moglo bi se upitati zasto pjevamo pjesme na talijanskom kada ga ne razumijemo!? Zasto i njih ne prevesti!? Tako bi umjesto "Volare oh oh Cantare" pjevali "letimo oh oh pjevajmo"!
Nije tacno ovo o cemu pises.

Radi se o nasilnoj Arabizaciji kroz Islam.

To je pocelo, ne samo kroz Arapski jezik, vec kroz - nosnju, i cijelokupni "gestal" (kad ti nije mrsko - uciti druge jezike).

To je ono, s cim ljudi imaju problem.

Drugi problem je to, sto - ako je bog jedan, i isti, za sve, sto to ja NE SMIJEM - da se molim bogu - na jeziku na kojem JA to hocu. Tj. sto ce mi posrednik. Nase efendije danas - opstruiraju samo na tome - sto djeluju kao posrednici - izmedju vjernika i boga, upravo kroz njihovo, poznavanje Arapskog, kako jezika, tako mentaliteta i obicaja.

To je znaci drugi problem. Sto kroz Arabizaciju - Islam je postao najjaca korporacija Arapa - od koje - crpe moc, a bogami i pare. I nisu sami u tome. Ko god - za sofrom sjedi, i Arapski govori, vjerovatno nece biti nezaposlen, u zivotu, ni gladan. Vrlo je malo profesija - koje to u danasnje doba - garantuju, zasigurno nijedna nije ona - Srednje Strucne Spreme.

Nadalje. Nije bitno - koliko postoji Biblija - i koliko ima Kurana. Kuran - kao prvo - nije zapisan uopste za vrijeme zivota Muhameda a.s. vec je naucen na pamet. Insistirati da je ono sto je napamet nauceno - zaista onakvim kakvim je to Muhamed izrecitirao, nije isto tako - inteligentno. Ne kazem - da sustina - nije prezervirana, ali i sustina Biblije - je prezervirana, jer nijedan od 24.000 Biblija - nema antogonizme u osnovama, vec ima razlicitosti - koje samo one - koji insistiraju na tome - da je to - usmena i doslovna bozija rijec - mogu imati problema, jer zele da sve shvate i prihvate - doslovno.

Zbog ovih - razloga, Bogumilistvo je u BiH - uzelo maha. Jer kao prvi oblik protestantizma, u ovima krajevima, ne samo da je prevelo bibliju na jezik domaci vec je i negiralo religiju - kao biznis kojom ona jeste, iz koje se sa par mjesta "mocnika" kontrolise vjernik na sve i jednom merdijianu. Npr. - samo okretanje prema Kabi - je dovoljno - da dokaze gdje je moc, cija je i kod koga je. Odakle Arapima - pravo i tapija na Islam - to mi nije poznato, jer ukoliko je osnova vjere Kuran i Hadisi, ne vjerujem da medju njima - ima ikakav nagovjestaj - koji ovo dozvoljava. Moguce da grijesim, ali - barem ja - za njega konkretno ne znam. Posto nema - usmenog, onda je stvar interpretacije. I tu - znaci Arapi - naginju na "svoju" stranu. Zasto? Zato sto u samom startu - oni imaju prednost - u vezi, interpretacije Kurana. Kuran boluje od losih prevoda. Ima ih vise takvih, od dobrih. Jer - nije jednostavno dijelo za prevesti. Kad se uz to uzme, da je potrebno, osim Kurana, poznavati kontekst, tj. istoriju skoro cijelokupnu perioda u kojem se je Islam razvio - dakle tu ima sijaset faktora koji kad se karakiraju - interpretacija moze dovesti do pojave "sektasenja", ali isto tako - kroz interpretaciju se moze dokazati - sta god se zeli, dokazati. U Kuranu imas dovljno kontradiktornih ajeta, da ne postoji stvar koju ne mozes - pobiti, i stvar koju mozes afirmisati Kuranom. U zavisnosti upravo od konteksta koji primjenis.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Kuran - kao prvo - nije zapisan uopste za vrijeme zivota Muhameda a.s. vec je naucen na pamet.
Nije istina, ali sta ocekivati od covjeka koji bi da bude pametan i u temi o proizvodnji sangajki patika, i u nuklearnoj fizici.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Danko_Bananko wrote:
Kuran - kao prvo - nije zapisan uopste za vrijeme zivota Muhameda a.s. vec je naucen na pamet.
Nije istina, ali sta ocekivati od covjeka koji bi da bude pametan i u temi o proizvodnji sangajki patika, i u nuklearnoj fizici.

sućur, pa ima zekum :D
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Ahmmed wrote:
Danko_Bananko wrote:

sućur, pa ima zekum :D
Taman tako
zlata

Post by zlata »

Ahmmed wrote:Ne opet....molim vas.... 8-)

Pa necemo valjda u dzehenem..ako se ne molimo na arapskom. :?

Il'dobijemo brze...propusnicu do dzenneta. :-)
Ahmmed

Post by Ahmmed »

zlata wrote:
Ahmmed wrote:Ne opet....molim vas.... 8-)

Pa necemo valjda u dzehenem..ako se ne molimo na arapskom. :?

Il'dobijemo brze...propusnicu do dzenneta. :-)
Tvorac je milostiv :)
danas

Post by danas »

a sta bi sa onim binarno??? :? :? :D
Post Reply