Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
odr0n

#876 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

malac neznalac wrote:Odron...
Kad smo vec kod molitve...
Procitao sam Molitvu od vuka draskovica poodavno, glavni lik u tom romanu stoji u redu za klanje negdje u hercegovini valjda... Ustase ubijaju redom on ceka i moli se bogu ali sve je blizi cekicu i kami kojom se ubijaju svi redom i mladi i stari i nejac taj lik zaboravio sam kako se zove... U molitvi se obraca bogu i govori mu " sve sam poste postio u crkvu dojelio sirotinji davao, zato me spasi gospode"...

kad je stigao na red da bude udaren majljem u glavu on pogleda u oci onoga kravavoga koljaca i zavapi " hvala ti gospode sto nisam on"!? u tom trenu ga pogodi teski malj i smrska mu lobanju...

ne mjesa se Bog u nase postupke, ali smo odgovorni za njih, oni koji su nevini stradali dobice vjecni zivot to ce im biti nadoknada za patnje ovozemaljske ja o uvo vjerujem.
oni koji su nevini stradali dobice vjecni zivot to ce im biti nadoknada za patnje ovozemaljske ja o uvo vjerujem.

Ponovo šupalj izgovor o nagradama jer je već kasno, bog nije uslišio molitvu onome koji je molio boga za život, kao što nije bio razloga zbog čega bi neko (vjernik) na takav način najgorom torturom završio, da je bog toliko velik i svemoćan neka dođe i iskusi patnje malog nemoćnog čovjeka, djeteta koje biva silovano, lako je biti svemoćan i pričati šuplje nemoćnima, hajde šefe među nas pa da vidiš kako je.
odr0n

#877 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

malac neznalac wrote:Pise valjda negdje u bibliji... " doci ce vrijeme kad ce ustati zaklani i zagrilti se sa onim koji ga je zaklao"!.?
Opet nonsens, plitka priča, primjere koje sam naveo su tačka u kojoj se koncept boga potpuno ruši. Meni nije normalno i moralno da bilo ko nakon toga može stavljati boga ispred žrtava i tražiti izgovore koje bi ga održale validnim, taj trenutak patnje nemoćnog djeteta bog nikada neće moći razumjeti, doživjeti jer je on svemoćan i bog a mi ljudi i nemoćni, ali taj trenutak je tačka u kojoj sve njegove (sve)moći bivaju oborene i beskorisne jer ništa se ne može porediti sa doživljenom patnjom jednog malog života i svemogućnost boga koji mu je jedini mogao pomoći ali nije, ni 1000 vječnih života i nagrada koje on kao nudi kasnije ne mogu nadoknaditi taj tren.
nasa

#878 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

odr0n wrote:Ove priče o molitvama, (ne)uslišavanju, kaznama, opomenama itd. su tako šuplje da ne mogu biti šupljije. Razlog zbog kojeg sam postao ateista je bila Srebrenica (iako nemam lične veze sa tim slučajem), apsolutno ne postoji logičan i validan odgovor ili izgovor kako god koji bi išao u prilog bogu kad su ovakve stvari u pitanju. Pamet mi je došla u glavu kada sam se zapitao zašto bi ljudi, žene, djeca, čitave familije bili na najgori mogući način ubijani, silovani i izvršena tortura, ako je kazna zbog čega kad su bili vjernici, ako su molili zašto bog nije uslišio pa barem da onu djecu sačuva, kada bi obični mali čovjek imao moć samo na jedan dan da uradi bilo šta svako normalan bi u tom slučaju učinio nešto u vezi toga dok bog koji vječno ima svemoć nije apsolutno ništa učinio što je čisti zločin, tada sam shvatio da je bog najveća zabluda ikada smišljena, logički paradoks, besmislica.

Ove nase rasprave izgube svaki smisao u trenutku kad sve sto kaze suprotna strana mora biti pogresno.Ovo oko zelja uopce nije neshvatljivo,objasnila sam to i na primjeru kad nevjerujes da opet slicno postupas,jedino sto vjernici tu ukljuce i Boga te smatraju da im to pomaze da se nesto ostvari ili kad se ne ostvari da lakse podnesu.
Eto ti si inace prestao imati zelje onda kad ti se nije ostvarila prva,ili nisi nikad pomisli uh dobro je da mi se nije ostvarilo nesto ili ispalo je bolje nego sto sam zelio itd.
To je potpuno isto za sve ljude,samo eto sto je vam sad kao van pameti kad neko tu ukljuci i Boga te smatra da mu to pomaze...tako da najbolje da ostavimo to na stranu.

Srebrenica,iskreno yvoj razlog je ljudski i razumljiv i s te s strane te u potpunosti razumijem,ni ja nemam licnu neku vezu ali mi to jeste grozna tragedija u svim segmentima,od strane onih koji su je pocinili ,zivota onih koji su prezivjeli,odnosa prema tim ljudima do ljudske bezosjecajnosti koji su mnogi pokazali na primjeru Srebrenice.
Zasto je Bog dozvolio takvo nesto,ne znam,smrt je odredjena svakako,ne mozemo je sprijeciti ali kad bih iskljucila Boga i kad pomislim na primjere kao sto je Srebrenica onda ovaj svijet i ovi ljudi ne zasuzuju ni da postoje jer pravde na ovom svijetu nema.
Medjutim da li si ikad pomislio da je masa srebrenicana religiozna i to oni koji su prezivjeli to i izgubili nekog,oni smatraju da im Bog daje olaksanje da se nose s tim,kako bih ja ili ti znali bolje od njih kako im je...Puno puta sam to napisala ne mozes Boga dokazivati ili osporavati na tudjem primjeru,vjera u Boga je uvijek licna odluka ....
odr0n

#879 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

Pročitaj post iznad, bio sam direktniji što sam mogao više, pa pokušaj prokomentarisati...
nasa

#880 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

Pa razumijem te u popunosti o cemu pricas jer sam Boga osporila na istim razlozima kad mi je bilo 13 godina + sam pomislila necu vjerovati tamam ni da se uvjerim da postoji i to je trajalo 3,4 godine i porekla sam to sto sam odlucila :)
Znaci ,izgubila sam nekog bliskog ne u ratu vec razlog je bolest,nisam mogla ni zeljela shvatiti zasto Bog to cini,a eto nekako sam opet postala vjernik zato sam ti i napisala odluka o Bogu je uvijek licna...Smrt je neizbjezna ,okolnosti smrti su uvijek teze za one koji zive nego za onog ciji se zivot zavrsio...

Djecija patnja jeste neshvatljiva i bez opravdanja i meni je tesko to pojmiti s religijske strane npr.zlostavljane djece ali mi je jednako tesko to pojmiti i kad bih iskljucila Boga ,bez Boga samo odricem toj djeci pravo da pravdu ikada dozive pa makar i na onom svijetu.Mada naravno priznajem da ima stvari koje covjeka navedu na razmisljanje i trazenje smisla Bozijeg stvaranja na takvim i slicnim pitanjima!
Nogatrans

#881 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Nogatrans »

Koliko vidim 36 stranice su se navodili razlozi postojanja Boga al na nekim su ateisti kao nasli a na nekima su preskocili namjerno ili ne namjerno odgovor.

Zamolio bi prisutne ateiste da mi navedu dokaze o NE postojanju Boga. U ovih 36 stranica smo procitali mnogo toga o postojanju,pa eto red je da vidimo argumente i DOKAZE.
morti

#882 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by morti »

Ajmo naučit da se ne dokazuje odsustvo nego prisustvo.

Ajmo ne bit' papagaji.

A ako vam je to preteško za svariti (što znači da ne znate ništa o naučnoj metodi) onda se uhvatite ovoga:

"That which can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence" - C. Hitchens

Over and out.
odr0n

#883 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

nasa wrote:Pa razumijem te u popunosti o cemu pricas jer sam Boga osporila na istim razlozima kad mi je bilo 13 godina + sam pomislila necu vjerovati tamam ni da se uvjerim da postoji i to je trajalo 3,4 godine i porekla sam to sto sam odlucila :)
Znaci ,izgubila sam nekog bliskog ne u ratu vec razlog je bolest,nisam mogla ni zeljela shvatiti zasto Bog to cini,a eto nekako sam opet postala vjernik zato sam ti i napisala odluka o Bogu je uvijek licna...Smrt je neizbjezna ,okolnosti smrti su uvijek teze za one koji zive nego za onog ciji se zivot zavrsio...

Djecija patnja jeste neshvatljiva i bez opravdanja i meni je tesko to pojmiti s religijske strane npr.zlostavljane djece ali mi je jednako tesko to pojmiti i kad bih iskljucila Boga ,bez Boga samo odricem toj djeci pravo da pravdu ikada dozive pa makar i na onom svijetu.Mada naravno priznajem da ima stvari koje covjeka navedu na razmisljanje i trazenje smisla Bozijeg stvaranja na takvim i slicnim pitanjima!
bez Boga samo odricem toj djeci pravo da pravdu ikada dozive pa makar i na onom svijet - što znači da ostaje samo utjeha, preskakanje momenta u kojem bog nije pokazao svemoć i pravdu, pa kao možda se iskupi kasnije sa nagradom, no rekoh - ništa se ne može porediti sa doživljenom patnjom jednog malog života i svemogućnost boga koji mu je jedini mogao pomoći ali nije, ni 1000 vječnih života i nagrada koje on kao nudi kasnije ne mogu nadoknaditi taj tren. Ako već nije načinio pravdu na ovom, to može biti samo motiv za nevjeru da će išta učiniti na onom jer nije bio u stanju na ovom, te je pitanje da li je uopšte moralno prihvatiti nagradu od nekog ko nije bio moralan i pomogao tada.
dustaban

#884 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by dustaban »

Usli ste u veoma osjetljivu oblast - patnja i religija.
Ovaj primjer Srebrenice je zaista potreban. Ja sam bas na tom primjeru odgovorio jednom forumasu, koji se nakon toga vise nije javljao. Da se podsjetimo:
dustaban wrote:
ArtemisFowl wrote: Nije Bogu nista promaklo... Sve se desava sa odredjenim ciljem, Allah nas sve iskušava... Evo npr,zamisli da nije bilo Hitlera. Mislis da bi svijet bio ljepsi danas? Vjerovatno ne bi!Zasto? Zato sto da Hitler nije dosao, covjecanstvo ne bi naucilo da prepozna likove koji bi doveli do propasti covjecanstva ;-)(Ne kazem ja da je Hitler bio dobar nego je u njegovom dolasku ipak bilo neceg poucnog.) Zamisli modernog Hitlera kako stiska dugmice pomocu kojih lansira nuklearke :shock: :shock: :shock: Pa đe bi tome bio kraj!? :run: :run: :run: :run:
UH! UH ! UH!
Pa jos jednom UH!

Procital ti ovo sto si napisao?

Bi li bio spreman istu ovu baljezgariju ponoviti i na primjeru Mladica i Srebrenice ???
Da ti pomognem
ArtemisFowl (parafraza) wrote: Nije Bogu nista promaklo... Sve se desava sa odredjenim ciljem, Allah nas sve iskušava... Evo npr, zamisli da nije bilo Mladica. Mislis da bi Bosna danas bila ljepsa? Vjerovatno ne bi! Zasto? Zato sto da Mladic nije napravio ono u Srebrenici, Bosnjaci ne bi naucili sta je genocid ;-)(Ne kazem ja da je Mladic bio dobar nego je u njegovom zlocinu ipak bilo neceg poucnog.)
Kad vidim sta nam religije napravise, odnosno u sta se vi vjernici pretvoriste... dodje mi da onako ateisticki zavapim - pojavi se vec jednom Boze i objasni im neke stvari!
Dakle jos jedan tipican primjer religijske kontradiktornosti. Lako je objasniti "bozju pravdu" na tudjoj tragediji, a kad ti se isti princip malo primakne, ostanes bez teksta!

Dakle sve se svodi na to da religioznoscu ne mozemo nista sprijeciti niti ispraviti, ona samo sluzi da se lakse savlada bol i tragedija. Neugodnih pitanja Bogu zasto je dopustio da se to uopce desi, ovdje nema, vec se skruseno priznaje nemoc i sve pripisuje njegovoj volji koja radi neki veci posao, nama nedokuciv, ali van svake sumnje nama na korist... na onom drugom svijetu!

Ok, recimo da ovakav rezon ima smisla.

Ali opet ne mozemo izbjeci ono isto neugodno pitanje sa pocetka - pa ako je sve tako, CEMU ZAISTA NASE MOLITVE?!
A moglo bi se postaviti jedno jos okrutnije pitanje - zasto ne pozuriti tamo?!
AleksoMKD

#885 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by AleksoMKD »

Nogatrans wrote: Zamolio bi prisutne ateiste da mi navedu dokaze o NE postojanju Boga. U ovih 36 stranica smo procitali mnogo toga o postojanju,pa eto red je da vidimo argumente i DOKAZE.
Postovani kolega molim Vas navedite dokaze o nepostojanju Krisne, Zeusa, Rame, Odina.........
Kroksica

#886 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Kroksica »

AleksoMKD wrote:
Nogatrans wrote: Zamolio bi prisutne ateiste da mi navedu dokaze o NE postojanju Boga. U ovih 36 stranica smo procitali mnogo toga o postojanju,pa eto red je da vidimo argumente i DOKAZE.
Postovani kolega molim Vas navedite dokaze o nepostojanju Krisne, Zeusa, Rame, Odina.........
He must be new here. :)
Kroksica

#887 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Kroksica »

Zbog "situacija" kao sto je Srebrenica ja vjerujem u Boga tj. Bozju pravdu i ljudsku slobodnu volju. Ne moze se ovakvo zlo kazniti u Hagu i ne moze Bog nekog inspirisati na isto.
nasa

#888 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

odr0n wrote:
nasa wrote:Pa razumijem te u popunosti o cemu pricas jer sam Boga osporila na istim razlozima kad mi je bilo 13 godina + sam pomislila necu vjerovati tamam ni da se uvjerim da postoji i to je trajalo 3,4 godine i porekla sam to sto sam odlucila :)

bez Boga samo odricem toj djeci pravo da pravdu ikada dozive pa makar i na onom svijet - što znači da ostaje samo utjeha, preskakanje momenta u kojem bog nije pokazao svemoć i pravdu, pa kao možda se iskupi kasnije sa nagradom, no rekoh - ništa se ne može porediti sa doživljenom patnjom jednog malog života i svemogućnost boga koji mu je jedini mogao pomoći ali nije, ni 1000 vječnih života i nagrada koje on kao nudi kasnije ne mogu nadoknaditi taj tren. Ako već nije načinio pravdu na ovom, to može biti samo motiv za nevjeru da će išta učiniti na onom jer nije bio u stanju na ovom, te je pitanje da li je uopšte moralno prihvatiti nagradu od nekog ko nije bio moralan i pomogao tada.
To je pitanje koliko i kada se Bog mjesa u ono sto se desava na ovom svijetu ,da li u zivot pojedinca koji to trazi molitvom,globalno zbog nepravde itd.
Bog kaze ,da u kuranskim i biblijskim pricama ali ne uvijek i ne prije nego se ispuno preduslovi za Boziju intervenciju i ne protiv sistema -zakonitosti koje su uspostavljene.Cuda su se desavala samo za vrijeme Poslanika da bi se ucvrstilo njihovo poslanstvo,a ne bas van toga .Bog kaze da ce jedni nad drugima imati vlast,da su neki pitali pa kada ce vise Bozija pomoc,da bi malo zivih ostalo da Bog pravdu podijeli na ovom svijetu i sl.ali ipak moze se umijesati i ne znam kako bi mi znali da nije ili jeste,nemamo dokaze ni za jedno,osim ako sve lose ne pripisemo Bozijem nedjelovanju pa kazemo evo to je dokaz.A ono sto je lijepo istovremeno pripisujemo kome? slucajnosti?
Pravde svakako bas i nema na ovom svijetu ali ne kontam zasto je lose ili pogresno vjerovati da je ovaj zivot samo uvod i da ce pravda ipak doci,mozda kako ti kazes kasno ali bolje i to nego nikako..
Losi primjeri koliko god izgledaju dokaz protiv Boga nije bas da imaju smisla ni bez Boga,mislim ovaj svijet je na jedan nacin toliko nepravedan da su ljudi oduvijek vjerovali da mora postojati jos nesto nakon ovog zivota.Licno mislim koliko god ti ili neko drugi mislio da je vjera u Boga uzaludna,ovaj svijet je takav da iskljucis vjeru mislim da bi vidio masu ljudi kako se pretvaraju u zivotinje,onda bi tek vidio obrnutu evoluciju na djelu :D
odr0n

#889 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

Kroksica wrote:Zbog "situacija" kao sto je Srebrenica ja vjerujem u Boga tj. Bozju pravdu i ljudsku slobodnu volju. Ne moze se ovakvo zlo kazniti u Hagu i ne moze Bog nekog inspirisati na isto.
A to što je svemoćni dozvolio da se Srebrenica desi, te molitve za život neusliše i propadnu nikom ništa, tom pričom se on ustvari izvukao i momenat patnje koju on nikada neće moći razumjeti i doživjeti se time želi sakriti, ne može se preko toga tako lako ni sa svim bajnim nagradama.
odr0n

#890 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

nasa wrote:
odr0n wrote:

To je pitanje koliko i kada se Bog mjesa u ono sto se desava na ovom svijetu ,da li u zivot pojedinca koji to trazi molitvom,globalno zbog nepravde itd.
Bog kaze ,da u kuranskim i biblijskim pricama ali ne uvijek i ne prije nego se ispuno preduslovi za Boziju intervenciju i ne protiv sistema -zakonitosti koje su uspostavljene.Cuda su se desavala samo za vrijeme Poslanika da bi se ucvrstilo njihovo poslanstvo,a ne bas van toga .Bog kaze da ce jedni nad drugima imati vlast,da su neki pitali pa kada ce vise Bozija pomoc,da bi malo zivih ostalo da Bog pravdu podijeli na ovom svijetu i sl.ali ipak moze se umijesati i ne znam kako bi mi znali da nije ili jeste,nemamo dokaze ni za jedno,osim ako sve lose ne pripisemo Bozijem nedjelovanju pa kazemo evo to je dokaz.A ono sto je lijepo istovremeno pripisujemo kome? slucajnosti?
Pravde svakako bas i nema na ovom svijetu ali ne kontam zasto je lose ili pogresno vjerovati da je ovaj zivot samo uvod i da ce pravda ipak doci,mozda kako ti kazes kasno ali bolje i to nego nikako..
Losi primjeri koliko god izgledaju dokaz protiv Boga nije bas da imaju smisla ni bez Boga,mislim ovaj svijet je na jedan nacin toliko nepravedan da su ljudi oduvijek vjerovali da mora postojati jos nesto nakon ovog zivota.Licno mislim koliko god ti ili neko drugi mislio da je vjera u Boga uzaludna,ovaj svijet je takav da iskljucis vjeru mislim da bi vidio masu ljudi kako se pretvaraju u zivotinje,onda bi tek vidio obrnutu evoluciju na djelu :D
Ovdje si samo navela dodatnu nestabilnost božjih moći gdje nekad nešto može, pa ne može, pa hoće/neće itd. Licno mislim koliko god ti ili neko drugi mislio da je vjera u Boga uzaludna,ovaj svijet je takav da iskljucis vjeru mislim da bi vidio masu ljudi kako se pretvaraju u zivotinje,onda bi tek vidio obrnutu evoluciju na djelu - ovdje si se zaletila na staru predsrasudu o nemoralnosti bez boga, da ne nabrajam sada države gdje vlada nereligioznost sa onim gdje je obrnuto, standardi, napredak itd.
nasa

#891 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

Odron
Stvar je u tome da ja sklonost moralnosti i od strane vjernika i nevjernika pripisujem Bozijem stvaranju,On nas je stvorio sa sposobnoscu da raspoznamo dobro i zlo i sklonoscu da ipak biramo dobro!
Tako da ja ne mislim da su nevjernici nemoralni,oni i dalje imaju te iste sposobnosti samo svojim nevjerovanjem odricu sebi pravo na zivot nakon ovog!

Ali kada bih iskljucila Boga onda bih sve ostavila na milost i nemilost ljudskoj savjesti koja onda po meni ne bi uopce bila sklona dobru vec licnom interesu!
Npr.to sto si ti npr.fin covjek je meni dokaz da Bog postoji :D uprkos nevjerovanju ti ces teziti dobru jer si tako i sam zadovoljniji,a to je pecat Bozijeg Stvaranja,ucinio nam je ipak dobro pozeljnijim cak i onda kada nije u nasu korist!
odr0n

#892 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

nasa wrote:Odron
Stvar je u tome da ja sklonost moralnosti i od strane vjernika i nevjernika pripisujem Bozijem stvaranju,On nas je stvorio sa sposobnoscu da raspoznamo dobro i zlo i sklonoscu da ipak biramo dobro!
Tako da ja ne mislim da su nevjernici nemoralni,oni i dalje imaju te iste sposobnosti samo svojim nevjerovanjem odricu sebi pravo na zivot nakon ovog!

Ali kada bih iskljucila Boga onda bih sve ostavila na milost i nemilost ljudskoj savjesti koja onda po meni ne bi uopce bila sklona dobru vec licnom interesu!
Npr.to sto si ti npr.fin covjek je meni dokaz da Bog postoji :D uprkos nevjerovanju ti ces teziti dobru jer si tako i sam zadovoljniji,a to je pecat Bozijeg Stvaranja,ucinio nam je ipak dobro pozeljnijim cak i onda kada nije u nasu korist!
Ljudska savjest može biti nemilosrdna i sa vjerom, ali i milosna bez vjere, kao i obratno, tako da bog i vjera ne predstavljaju spas, dobro i neki moralni kompas ili standard, već rečeno. A što ti nahvali šejtana :evil:, hvala :wink: :lol:, ali ne može opet dobro i pozitivno biti pečat postojanja boga i njegovog stvaranja jer nedostaje druga strana, odnosno loše i negativno koja čini paradoks konceptu boga i njegovom (ne)djelovanju, svemoćnosti itd. Ne može neko biti dobar ako ubije 5 ljudi, a drugim 5 spasi život, tj. kao kada bog dopusti da dođe do mučenja i ubistva neke djece, a nekoj djeci da imaju i previše.
biturbo

#893 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by biturbo »

morti wrote:Ajmo naučit da se ne dokazuje odsustvo nego prisustvo.

Ajmo ne bit' papagaji.

A ako vam je to preteško za svariti (što znači da ne znate ništa o naučnoj metodi) onda se uhvatite ovoga:

"That which can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence" - C. Hitchens

Over and out.
A zasto ti raspravljas o necemu sto ,po tebi, ne postoji ? Automatski priznajes postojanje ?
Last edited by biturbo on 08/01/2013 18:41, edited 1 time in total.
nasa

#894 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

Odron
Zamisli situaciju u kojoj Bog sprijeci Mladica ,on ima namjeru idem pobiti hiljade ljudi samo sto su druge vjere ili cak ne ni to vec imena i prezimena koje nije srpsko,Bog mu stavi u glavu misao to je besmislno i on to ne ucini,sta dalje...pa dalje bi vjerovatno Mladic pricao da se legitimno borio za prava svog naroda,i zasluzio bi dzenet ne svojom vec Bozijom zaslugom,besmisleno ,tek tada bi to bio dokaz da nase odluke nemaju nikakve osnove za nagradu i kaznu jer i ne biramo sami...
Postoji dobro i zlo,mora biti tako da bi imali nagradu i kaznu,postoje i bica bez zla ali oni su meleci ne ljudi pa cemo tu opciju iskljuciti.
Bog nam ucini dobro privlacnijim,upozori nas na mogucnosti skrivene i neskrivene zla,posalje Uputu kako da izbjegnemo zlo i sto sretnije prodjemo kroz ovaj zivot u onaj drugi bolji,pa "zasto se odmecete" :)

Kada stvari krenu naopako,kada se neko rodi bez sposobnosti da raspozna dobro i zlo,nista ne pomaze ni odgoj ni obrazovanje cesto ni lijecenje jer takvi ljudi ipak vrlo cesto ucine zlo i sebi i drugima,zar to nije primjer .zar to nije Bozija pouka....
Last edited by nasa on 08/01/2013 18:44, edited 1 time in total.
odr0n

#895 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

malac neznalac wrote:Odron... Da se u svijetu ne desava zlo, nebismo mogli spoznati sta je dobro zar ne?
Znači uredu je da se dešava zlo kao Srebrenica da bi znali šta je dobro, a to što će iz tog primjera izaći nevine žrtve nikom ništa. To je pogrešna logika jer još uvijek postoje oni koji čine zlo i pored toga što se dešavalo, ali i oni kojima nije potrebno zlo da bi bili dobri jer ispade da bi i oni bili zli da nije primjera zla.
Kroksica

#896 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Kroksica »

odr0n wrote:
Kroksica wrote:Zbog "situacija" kao sto je Srebrenica ja vjerujem u Boga tj. Bozju pravdu i ljudsku slobodnu volju. Ne moze se ovakvo zlo kazniti u Hagu i ne moze Bog nekog inspirisati na isto.
A to što je svemoćni dozvolio da se Srebrenica desi, te molitve za život neusliše i propadnu nikom ništa, tom pričom se on ustvari izvukao i momenat patnje koju on nikada neće moći razumjeti i doživjeti se time želi sakriti, ne može se preko toga tako lako ni sa svim bajnim nagradama.
Nije Svemocni odgovoran za Srebrenicu, ako iko to zna to si ti, jer ne vjerujes u Njega, odgovorni su ljudi, odgovoran je citav dunjaluk jer nije bila potrebna Bozanska intervencija da se takvo nesto sprijeci. Tako isto masa stvari, ali ljudi jednostavno trebaju nekoga da ga krive, bilo da se radi o vjernicima ili nevjernicima.
odr0n

#897 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

Zamisli situaciju u kojoj Bog sprijeci Mladica ,on ima namjeru idem pobiti hiljade ljudi samo sto su druge vjere ili cak ne ni to vec imena i prezimena koje nije srpsko,Bog mu stavi u glavu misao to je besmislno i on to ne ucini,sta dalje...pa dalje bi vjerovatno Mladic pricao da se legitimno borio za prava svog naroda,i zasluzio bi dzenet ne svojom vec Bozijom zaslugom,besmisleno ,tek tada bi to bio dokaz da nase odluke nemaju nikakve osnove za nagradu i kaznu jer i ne biramo sami...
Postoji dobro i zlo,mora biti tako da bi imali nagradu i kaznu,postoje i bica bez zla ali oni su meleci ne ljudi pa cemo tu opciju iskljuciti.
Bog nam ucini dobro privlacnijim,upozori nas na mogucnosti skrivene i neskrivene zla,posalje Uputu kako da izbjegnemo zlo i sto sretnije prodjemo kroz ovaj zivot u onaj drugi bolji,pa "zasto se odmecete" :)

Kada stvari krenu naopako,kada se neko rodi bez sposobnosti da raspozna dobro i zlo,nista ne pomaze ni odgoj ni obrazovanje cesto ni lijecenje jer takvi ljudi ipak vrlo cesto ucine zlo i sebi i drugima,zar to nije primjer .zar to nije Bozija pouka....
"Kada stvari krenu naopako,kada se neko rodi bez sposobnosti da raspozna dobro i zlo,nista ne pomaze ni odgoj ni obrazovanje cesto ni lijecenje jer takvi ljudi ipak vrlo cesto ucine zlo i sebi i drugima,zar to nije primjer .zar to nije Bozija pouka...." - dal je taj neko, ko se rodio bez sposobnosti da raspozna dobro i zlo i kojem ništa ne pomaže kriv što je takav stvoren (rođen), dal je on odlučio da će takav biti ili je bog?
odr0n

#898 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

Kroksica wrote:
odr0n wrote:
Nije Svemocni odgovoran za Srebrenicu, ako iko to zna to si ti, jer ne vjerujes u Njega, odgovorni su ljudi, odgovoran je citav dunjaluk jer nije bila potrebna Bozanska intervencija da se takvo nesto sprijeci. Tako isto masa stvari, ali ljudi jednostavno trebaju nekoga da ga krive, bilo da se radi o vjernicima ili nevjernicima.
Fokusiraj se samo na momenat u kojem neko vrši torturu nad djetetom i ubija ga, te ga nište nije moglo spasiti osim nekoga svemoćnog kao bog, zašto to nije učinio, treba se fokusirati na taj momenat patnje i užasa koji se desio a želi se preskočiti o nekakvim nagradama nakon.
nasa

#899 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

odr0n wrote:

"Kada stvari krenu naopako,kada se neko rodi bez sposobnosti da raspozna dobro i zlo,nista ne pomaze ni odgoj ni obrazovanje cesto ni lijecenje jer takvi ljudi ipak vrlo cesto ucine zlo i sebi i drugima,zar to nije primjer .zar to nije Bozija pouka...." - dal je taj neko, ko se rodio bez sposobnosti da raspozna dobro i zlo i kojem ništa ne pomaže kriv što je takav stvoren (rođen), dal je on odlučio da će takav biti ili je bog?
To su rijetki slucajevi kojim nam Bog dokazuje da je covjek stvoren s mjerom i Daje nam primjer da kada to izostane malo toga pomaze..
Takva osoba ne odgovara ni na ovom svijetu jer da bi mu se sudilo mora se ustanoviti sposobnost raspoznavanja dobra i zla,to je pocetno,ako ona izostane takva osoba je psihicki bolesnik i ne podlijeze sudjenju,a to znaci ni ljudskom ni Bozijem!
Kroksica

#900 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Kroksica »

odr0n wrote: Fokusiraj se samo na momenat u kojem neko vrši torturu nad djetetom i ubija ga, te ga nište nije moglo spasiti osim nekoga svemoćnog kao bog, zašto to nije učinio, treba se fokusirati na taj momenat patnje i užasa koji se desio a želi se preskočiti o nekakvim nagradama nakon.
To je zaista uzasno i zamisliti. Mene vise zanima sta je covjeku koji je izvrsav'o tu torturu prolazilo kroz glavu dok je mucio dijete koje nikome nista nije skrivilo i kako mu nije palo na pamet da se zaustavi - a imao je izbor.

Sto se tice te nagrade koju ti toliko omalovazavas pa...ja vjerujem da ce svi ti mucenici biti mnogostruko vise nagradjeni na onom svijetu, da njihova patnja nece biti uzaludna dok im ti negiras i to i smatras da su uzalud prozivjeli to sto su prozivjeli.

Nema pravde na ovom svijetu, Odronce, jer ovim svijetom vladaju ljudi.
Post Reply