Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
- odr0n
#351 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Vjera (u višu silu i sl.) je ok, dok to ne pređe u formu religije, čime stupa katastrofa jer čovjek besmisleno zaokuplja vlastiti život, ali i tuđe, prihvata i shvata bukvalni koncept više sile slijedeći tzv. božje objave, poslanike, rituale (molitve, slave itd.) koje su vrhunac bukvalnosti jer je kroz religiju stvorena bajka sa tvrdnjama o direktnoj vezi boga i čovjeka, imaginarno se pokušalo dovesti u vezu sa realnošću, čime je samo pokopan koncept više sile, dok se zabluđeno misli da to predstavlja dokazivanje istinitosti istog. Religija je više nanijela štete konceptu boga svojim bukvalnim tvrdnjama, nego što su to nevjernici ukazivanjem na to, žalosno, ali surovo istinito, zbog toga će i sama sebi presuditi, baš kao što je i Grčka mitologija vremenom izumrijela, ponavljam religija će izumrijeti jer je kao i mitologija samo drugačiji oblik bukvalnog iskazivanja vjere u višu silu, ali vjera neće izumrijeti. Protiv samo vjere nemam ništa i smatram takve vjernike (mada je to više stav nego vjera) validnim opozitom tj. suprotnosti mom stavu jer po svemu jednako gledamo na religiju.
- stotka12
#352 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Boro odselio a Ramiz je tu negdjealanskoda wrote:stotka12 wrote:Eh,procitali smo pro i contra Monoteizma i kamaru stvari saznali.
Vidim samo odgovore Muslimana,gdje su Vjernici drugih Religija da daju odgovor?
Stvarno bi me interesovalo.
Nema ih. Ili ih ne intereseuju vjerske teme.
- nasa
#353 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Nema svrhe da se ja osvrcem na vjeru i vezano za to jer znas vec sveodr0n wrote:Vjera (u višu silu i sl.) je ok, dok to ne pređe u formu religije, čime stupa katastrofa jer čovjek besmisleno zaokuplja vlastiti život, ali i tuđe, prihvata i shvata bukvalni koncept više sile slijedeći tzv. božje objave, poslanike, rituale (molitve, slave itd.) koje su vrhunac bukvalnosti jer je kroz religiju stvorena bajka sa tvrdnjama o direktnoj vezi boga i čovjeka, imaginarno se pokušalo dovesti u vezu sa realnošću, čime je samo pokopan koncept više sile, dok se zabluđeno misli da to predstavlja dokazivanje istinitosti istog. Religija je više nanijela štete konceptu boga svojim bukvalnim tvrdnjama, nego što su to nevjernici ukazivanjem na to, žalosno, ali surovo istinito, zbog toga će i sama sebi presuditi, baš kao što je i Grčka mitologija vremenom izumrijela, ponavljam religija će izumrijeti jer je kao i mitologija samo drugačiji oblik bukvalnog iskazivanja vjere u višu silu, ali vjera neće izumrijeti. Protiv samo vjere nemam ništa i smatram takve vjernike (mada je to više stav nego vjera) validnim opozitom tj. suprotnosti mom stavu jer po svemu jednako gledamo na religiju.
Ali ovo ostalo,evo iz perspektive jednake tvojoj kao posmatrac (a ne vjernik) kad analiziras historiju koje se pretstavlja onako uopceno kao progresivna zahvaljujuci prvenstveno tehnoloskom napretku i logicnom razvoju znanja kojim ljudi raspolazu ostalo je uvijek isto ..Kroz historiju jedno zlo mijenja drugo,jedno dobro mijenja drugo ,nije uvijek bas nuzno bolje...
Grcki bogovi nisu evoluirali u nebogove vec u Boga sto je ipak pretstavljeno kao napredak
Ono sto ja tebi malo zamjeram je sto ne vidis i pozitivnu stranu vjere ili mozda i ne moras to ali ti nekako izbjegavas i realnost koja nicim ne potvrdjuje da udaljavanje od vjere ,koje jeste mozda ipak cinjenica danasnjeg covjecanstva,cini ovaj svijet boljim...
Last edited by nasa on 21/12/2012 18:55, edited 1 time in total.
- dustaban
#354 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
@nasa, hvala ti na ispravnom razumjevanju mojih postova. Vec sam bio pomislio da je to bio uzaludan trud.
Ma zapravo, iluzorno je i razmilsljati o korisnosti foruma i ovakvih rasprava, ja motiv da pisem vidim ponajprije u tome sto tako sredjujem vlastite misli. Meni dosta!
U tom sredjivanju, a posto ono traje vec dosta godina
, stvorio sam nesto sto bih mogao nazvati svojom vlastitom filozofijom.
I tako bi mislim trebao da ucini svako od nas. Da vlastitom pamecu sam sebi objasni ono sta vidi, sta razmislja i sta radi. Zbog toga izuzetno cijenim pokretaca teme koji je, mada vjernik, hrabro postavio pitanje koje je postavio.
Kazem hrabro, jer zaista jeste hrabrost kad neko ko je odrastao u svijetu religijskih imperativa i prijetnji da je razmisljanje (sumnja) najveci grijeh, dakle zaista je izuzetna hrabrost naglas se upitati - zasto se ja molim Bogu ?
Velika je to stvar.
Zato ja naglasavam da bi i svaki ateista trebao racunati na mogucnost da Bog zaista postoji. Ali ne zato da bi izgubio opkladu, ili da bi dobio kaznu vec naprotiv da bi shvatio ono sto cak i vjerske knjige kazu, nada skriveno i zamumuljeno - Bogu su vazna djela a ne molitve.
Nastavicu...
Ma zapravo, iluzorno je i razmilsljati o korisnosti foruma i ovakvih rasprava, ja motiv da pisem vidim ponajprije u tome sto tako sredjujem vlastite misli. Meni dosta!
U tom sredjivanju, a posto ono traje vec dosta godina
I tako bi mislim trebao da ucini svako od nas. Da vlastitom pamecu sam sebi objasni ono sta vidi, sta razmislja i sta radi. Zbog toga izuzetno cijenim pokretaca teme koji je, mada vjernik, hrabro postavio pitanje koje je postavio.
Kazem hrabro, jer zaista jeste hrabrost kad neko ko je odrastao u svijetu religijskih imperativa i prijetnji da je razmisljanje (sumnja) najveci grijeh, dakle zaista je izuzetna hrabrost naglas se upitati - zasto se ja molim Bogu ?
Velika je to stvar.
Zato ja naglasavam da bi i svaki ateista trebao racunati na mogucnost da Bog zaista postoji. Ali ne zato da bi izgubio opkladu, ili da bi dobio kaznu vec naprotiv da bi shvatio ono sto cak i vjerske knjige kazu, nada skriveno i zamumuljeno - Bogu su vazna djela a ne molitve.
Nastavicu...
-
Avetinho
#355 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ne radi se o tome da li bog postoji, nego da li TAKAV bog postoji, koji u istoriji pokazuje svoje prisustvo Ibrahimu, Lutu, Musi, Isi, Muhamedu. Pravi cuda po egiptu, razdvaja mora, potapa kuglu zemaljsku, sipa oganj s neba, ima afere s djevicama, ozivljava mrtve. Pa gdje je danas kad eto toliki neduzni stradaju na svijetu? Oni ce ti reci da je to tsajna i da niko ne zna sta je bog naumio. Naravno da ne zna, Niko ne zna ni sta sam ja naumio, kamo li bog. Prijeti paklovima, podmicuje djevicama, obecava izraelu drzave, obecava palestincima da izrael nece imati drzave.dustaban wrote: Zato ja naglasavam da bi i svaki ateista trebao racunati na mogucnost da Bog zaista postoji. Ali ne zato da bi izgubio opkladu, ili da bi dobio kaznu vec naprotiv da bi shvatio ono sto cak i vjerske knjige kazu, nada skriveno i zamumuljeno - Bogu su vazna djela a ne molitve.
Nastavicu...
Eto cak i da postoji, to bi mu bilo cisto dangubljenje listati kroz sve biografije i odlucivati na osnovu broja klanjanja ili klanja -- gdje ce ko kad rikne. Cak i da postoji, pametnije bi mu bilo pozabavit se ozbiljnijim stvarima, nego cuvati nas kao djecu u vrticu.
- nasa
#356 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
A je li ti ikad palo na pamet da pola tih prica je pogresno protumaceno od ljudi....Ja Sam Odavle wrote:Ne radi se o tome da li bog postoji, nego da li TAKAV bog postoji, koji u istoriji pokazuje svoje prisustvo Ibrahimu, Lutu, Musi, Isi, Muhamedu. Pravi cuda po egiptu, razdvaja mora, potapa kuglu zemaljsku, sipa oganj s neba, ima afere s djevicama, ozivljava mrtve. Pa gdje je danas kad eto toliki neduzni stradaju na svijetu? Oni ce ti reci da je to tsajna i da niko ne zna sta je bog naumio. Naravno da ne zna, Niko ne zna ni sta sam ja naumio, kamo li bog. Prijeti paklovima, podmicuje djevicama, obecava izraelu drzave, obecava palestincima da izrael nece imati drzave.dustaban wrote: Zato ja naglasavam da bi i svaki ateista trebao racunati na mogucnost da Bog zaista postoji. Ali ne zato da bi izgubio opkladu, ili da bi dobio kaznu vec naprotiv da bi shvatio ono sto cak i vjerske knjige kazu, nada skriveno i zamumuljeno - Bogu su vazna djela a ne molitve.
Nastavicu...
Eto cak i da postoji, to bi mu bilo cisto dangubljenje listati kroz sve biografije i odlucivati na osnovu broja klanjanja ili klanja -- gdje ce ko kad rikne. Cak i da postoji, pametnije bi mu bilo pozabavit se ozbiljnijim stvarima, nego cuvati nas kao djecu u vrticu.
-
Avetinho
#357 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Nije pola, nego svaka.nasa wrote:A je li ti ikad palo na pamet da pola tih prica je pogresno protumaceno od ljudi....Ja Sam Odavle wrote:Ne radi se o tome da li bog postoji, nego da li TAKAV bog postoji, koji u istoriji pokazuje svoje prisustvo Ibrahimu, Lutu, Musi, Isi, Muhamedu. Pravi cuda po egiptu, razdvaja mora, potapa kuglu zemaljsku, sipa oganj s neba, ima afere s djevicama, ozivljava mrtve. Pa gdje je danas kad eto toliki neduzni stradaju na svijetu? Oni ce ti reci da je to tsajna i da niko ne zna sta je bog naumio. Naravno da ne zna, Niko ne zna ni sta sam ja naumio, kamo li bog. Prijeti paklovima, podmicuje djevicama, obecava izraelu drzave, obecava palestincima da izrael nece imati drzave.dustaban wrote: Zato ja naglasavam da bi i svaki ateista trebao racunati na mogucnost da Bog zaista postoji. Ali ne zato da bi izgubio opkladu, ili da bi dobio kaznu vec naprotiv da bi shvatio ono sto cak i vjerske knjige kazu, nada skriveno i zamumuljeno - Bogu su vazna djela a ne molitve.
Nastavicu...
- cartman
#358 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
ja sam mislio da mi i pricamo o bogu u kojeg vjeruju tri velike religije. da pricamo o apstraktnom pojmu kojeg nazivamo bog bila bi druga prica.
- odr0n
#359 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Religija je nepotrebni teret jer ne predstavlja sinonim za mir, slobodu, ravnopravnost kako se to misli, nego nepotrebno terećenje o tim stvarima koje onda rezultira negativnošću, te ljudi i bez religije (vjernici bez religije ili ateisti) to mogu postići, a da se ne opterećuju time, ako je tako nema nikakvog razloga za potrebom religije, nego čak suprotno bi trebalo biti i tako jeste. Ljudi danas teže za boljim životom u manje religioznim i sekularnim područjima koja su znatno stabilnija, prosperitetnija, naprednija za razliku od religioznih.nasa wrote:Nema svrhe da se ja osvrcem na vjeru i vezano za to jer znas vec sveodr0n wrote:Vjera (u višu silu i sl.) je ok, dok to ne pređe u formu religije, čime stupa katastrofa jer čovjek besmisleno zaokuplja vlastiti život, ali i tuđe, prihvata i shvata bukvalni koncept više sile slijedeći tzv. božje objave, poslanike, rituale (molitve, slave itd.) koje su vrhunac bukvalnosti jer je kroz religiju stvorena bajka sa tvrdnjama o direktnoj vezi boga i čovjeka, imaginarno se pokušalo dovesti u vezu sa realnošću, čime je samo pokopan koncept više sile, dok se zabluđeno misli da to predstavlja dokazivanje istinitosti istog. Religija je više nanijela štete konceptu boga svojim bukvalnim tvrdnjama, nego što su to nevjernici ukazivanjem na to, žalosno, ali surovo istinito, zbog toga će i sama sebi presuditi, baš kao što je i Grčka mitologija vremenom izumrijela, ponavljam religija će izumrijeti jer je kao i mitologija samo drugačiji oblik bukvalnog iskazivanja vjere u višu silu, ali vjera neće izumrijeti. Protiv samo vjere nemam ništa i smatram takve vjernike (mada je to više stav nego vjera) validnim opozitom tj. suprotnosti mom stavu jer po svemu jednako gledamo na religiju.![]()
Ali ovo ostalo,evo iz perspektive jednake tvojoj kao posmatrac (a ne vjernik) kad analiziras historiju koje se pretstavlja onako uopceno kao progresivna zahvaljujuci prvenstveno tehnoloskom napretku i logicnom razvoju znanja kojim ljudi raspolazu ostalo je uvijek isto ..Kroz historiju jedno zlo mijenja drugo,jedno dobro mijenja drugo ,nije uvijek bas nuzno bolje...
Grcki bogovi nisu evoluirali u nebogove vec u Boga sto je ipak pretstavljeno kao napredak![]()
Ono sto ja tebi malo zamjeram je sto ne vidis i pozitivnu stranu vjere ili mozda i ne moras to ali ti nekako izbjegavas i realnost koja nicim ne potvrdjuje da udaljavanje od vjere ,koje jeste mozda ipak cinjenica danasnjeg covjecanstva,cini ovaj svijet boljim...
- nasa
#360 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
@Ja sam odavle
Ja to isto mislim zato i imas niz pravaca u svakoj religiji jer ljudi tumace razlicito...
Evo ja cu se osvrnuti na 72 djevice-hadis,svaki iole upoznat s vjerom musliman ce ti reci da kroz Kur'an i hadise zakljucak je da je onaj svijet potpuno drugaciji od ovog,da su opisi s ciljem da se docara a ne bukvalni tako da mi ustvari i ne znamo sta znaci 72 djevice i kako bi to izgledalo ,a to vrlo dobro znaju i oni koji time manipulisu i nekom prodaju pricu da znaju 100%kako ce biti.....
Ja to isto mislim zato i imas niz pravaca u svakoj religiji jer ljudi tumace razlicito...
Evo ja cu se osvrnuti na 72 djevice-hadis,svaki iole upoznat s vjerom musliman ce ti reci da kroz Kur'an i hadise zakljucak je da je onaj svijet potpuno drugaciji od ovog,da su opisi s ciljem da se docara a ne bukvalni tako da mi ustvari i ne znamo sta znaci 72 djevice i kako bi to izgledalo ,a to vrlo dobro znaju i oni koji time manipulisu i nekom prodaju pricu da znaju 100%kako ce biti.....
-
Avetinho
#361 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Pa eto, ko zna ista o tome. Mogu pominjati brojeve koliko god hoce, jesu li 4 zene ili 72 djevice; baste s datulama ili njive s kamilama. Ima li, osim Muhameda -- koji isto tako nije bio gore, nego mu neko suhnuo u uho -- iko da posvjedoci sta se gore desava? Nema. Prica o paklovima i rajevima je isto sto i prica o Ivici i Marici. Ako ga cak i ima, sigurno se ne brine o tome ko sta ovdje radi. Od krvnih zrnaca, mnogo mu je vaznije da boji da li su sve cestice univerzuma i dalje na broju.nasa wrote:Ja sam odavle
- MyTao
#362 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
To je potpuno nepotrebno... isto kao sto nije potrebno da racunamo da je Superman stvaran, samo da bi bolje razumili film ili strip...dustaban wrote: Zato ja naglasavam da bi i svaki ateista trebao racunati na mogucnost da Bog zaista postoji. Ali ne zato da bi izgubio opkladu, ili da bi dobio kaznu vec naprotiv da bi shvatio ono sto cak i vjerske knjige kazu, nada skriveno i zamumuljeno - Bogu su vazna djela a ne molitve.
Nastavicu...
- MyTao
#363 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Sve su pogresno protumacene, zato danas imamo vjernik i ateiste...nasa wrote:A je li ti ikad palo na pamet da pola tih prica je pogresno protumaceno od ljudi....Ja Sam Odavle wrote:Ne radi se o tome da li bog postoji, nego da li TAKAV bog postoji, koji u istoriji pokazuje svoje prisustvo Ibrahimu, Lutu, Musi, Isi, Muhamedu. Pravi cuda po egiptu, razdvaja mora, potapa kuglu zemaljsku, sipa oganj s neba, ima afere s djevicama, ozivljava mrtve. Pa gdje je danas kad eto toliki neduzni stradaju na svijetu? Oni ce ti reci da je to tsajna i da niko ne zna sta je bog naumio. Naravno da ne zna, Niko ne zna ni sta sam ja naumio, kamo li bog. Prijeti paklovima, podmicuje djevicama, obecava izraelu drzave, obecava palestincima da izrael nece imati drzave.dustaban wrote: Zato ja naglasavam da bi i svaki ateista trebao racunati na mogucnost da Bog zaista postoji. Ali ne zato da bi izgubio opkladu, ili da bi dobio kaznu vec naprotiv da bi shvatio ono sto cak i vjerske knjige kazu, nada skriveno i zamumuljeno - Bogu su vazna djela a ne molitve.
Nastavicu...
-
b_hodzic
#364 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Nisam ja izabrao.Hajd da formulisem: Gazda me posalje na put u Mostar. I sada ponovo procitaj sta sam ja napisao da se ne ponavljam!vatrogasac wrote:b_hodzic wrote: Evo, npr. Ja sam krenuo sa autom za Mostar, ima vise puteva do mostara, ali konacni cilj je mostar.
Izabrao si Mostar, a mogao si i UČapljinu. Zar nisi?
- MyTao
#365 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Upravu si... mozda je bog sa 72 djevice mislio 3 automobila, 4 gljive, 2 jastuka, 3 hurme i 60 komaraca...nasa wrote:@Ja sam odavle
jbt, ako Kuran za sebe tvrdi da je JASAN onda nevidim sta 72 djevice moze znaciti osim 72 djevice...
-
b_hodzic
#366 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Bravo mjastore,ja to trubim svo vrijeme, oni okrenuli o tome ima li greski u vjerskim knjigama ili ne. Nidje veze, otvorite sebi temu i tamo raspravljajte. Ima li moderatora gdje?Obskurni wrote:I stanite sada, šta je na kraju bio odgovor i zašto se prešlo na desete stvari ?
Ja kako sam iscitao temu nešto ne vidjeh da je iko objasnio kako spojiti bozije sveznanje sa slobodnom voljom.
- nasa
#367 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Nije cak ni Muhamed rekao da poznaje gajb,a tu spada i dzenet i dzehenem i jos niz toga...kako se doslo do toga da se neke stvari pretstavljaju kao takve i nikako drugacije je iskljucivo manipulisanjem s razlicitim ciljevima i namjerama...jer duznost muslimana nije da zamislja kako izgledaju raj i pakao vec da vjeruje da oni postoje,nije duznost nagadjati Boziji sud o nekim ljudima vec vjerovati da ce doci dan kada ce se Sud desiti itd.Obecana zemlja: Bog sasvim jasno trazi da je zasluze i pronadju,a ne da ce je On samo tako obezbijediti za njih itd.Ja Sam Odavle wrote:Pa eto, ko zna ista o tome. Mogu pominjati brojeve koliko god hoce, jesu li 4 zene ili 72 djevice; baste s datulama ili njive s kamilama. Ima li, osim Muhameda -- koji isto tako nije bio gore, nego mu neko suhnuo u uho -- iko da posvjedoci sta se gore desava? Nema. Prica o paklovima i rajevima je isto sto i prica o Ivici i Marici. Ako ga cak i ima, sigurno se ne brine o tome ko sta ovdje radi. Od krvnih zrnaca, mnogo mu je vaznije da boji da li su sve cestice univerzuma i dalje na broju.nasa wrote:Ja sam odavle
-
Avetinho
#368 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Hodzicu, jesi li ti citao Pravila foruma?b_hodzic wrote:Bravo mjastore,ja to trubim svo vrijeme, oni okrenuli o tome ima li greski u vjerskim knjigama ili ne. Nidje veze, otvorite sebi temu i tamo raspravljajte. Ima li moderatora gdje?Obskurni wrote:I stanite sada, šta je na kraju bio odgovor i zašto se prešlo na desete stvari ?
Ja kako sam iscitao temu nešto ne vidjeh da je iko objasnio kako spojiti bozije sveznanje sa slobodnom voljom.
Nemoj prizivat boga, ups moderaciju.
- nasa
#369 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Diskusija s tobom je nekad zaista ogranicena svim i svacim,hajde daj ajet koji kaze 72 djevice,a ako ne nadjes 72 broj izricito kao sto sad tvrdis i psujesMyTao wrote:Upravu si... mozda je bog sa 72 djevice mislio 3 automobila, 4 gljive, 2 jastuka, 3 hurme i 60 komaraca...nasa wrote:@Ja sam odavle
jbt, ako Kuran za sebe tvrdi da je JASAN onda nevidim sta 72 djevice moze znaciti osim 72 djevice...
- capitano10
#370 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ono je bolan zaključilo da nema Boga, a ne može faks da završi na vrijeme, da sebi život sredi.. ono ima dovoljno znanja, arogancije da priča. 
-
Avetinho
#371 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Pa koliko ima djevica?nasa wrote:Diskusija s tobom je nekad zaista ogranicena svim i svacim,hajde daj ajet koji kaze 72 djevice,a ako ne nadjes 72 broj izricito kao sto sad tvrdis i psujesMyTao wrote:Upravu si... mozda je bog sa 72 djevice mislio 3 automobila, 4 gljive, 2 jastuka, 3 hurme i 60 komaraca...nasa wrote:@Ja sam odavle
jbt, ako Kuran za sebe tvrdi da je JASAN onda nevidim sta 72 djevice moze znaciti osim 72 djevice...sta cemo onda,hoces priznati gresku svoju?
Citao sam Kuran mnogo puta, i stvarno se ne sjecam broja. Znam da se stalno obecavaju, i da se prijeti vatrom. Otkud 72, da ne trazim sad? Hadisi ili Kuran?
- MyTao
#372 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Meni je dovoljno tvoja tvrdja da je nepomicnost planina u jednom ajetu, isto sto i njihovo kretanje i mrdanje u drugom...nasa wrote:Diskusija s tobom je nekad zaista ogranicena svim i svacim,hajde daj ajet koji kaze 72 djevice,a ako ne nadjes 72 broj izricito kao sto sad tvrdis i psujesMyTao wrote:Upravu si... mozda je bog sa 72 djevice mislio 3 automobila, 4 gljive, 2 jastuka, 3 hurme i 60 komaraca...nasa wrote:@Ja sam odavle
jbt, ako Kuran za sebe tvrdi da je JASAN onda nevidim sta 72 djevice moze znaciti osim 72 djevice...sta cemo onda,hoces priznati gresku svoju?
I da ti nadjem to, sve sto ces ti uraditi je ono sto si vec rekla u postu koji sam citirao... "neznamo mi sta bog misli s tim"
-
b_hodzic
#373 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Mislim da sam malo skontao. Recimo rodila se osoba A i Allah zna da je on grijesnik, da ga ceka Dzehennem. Medjutim, ako se osoba A potrudi, moze promijeniti sudbinu i otici u Dzennet. Sada moze se postaviti pitanje, ako sam ja osoba B koja ce ici u Dzennet, onda se ne moram ni truditi da ista radim, jer ce me sudbina voditi tako da cu ja raditi dobre stvari i ici u Dzennet. Medjutim, postoji kvaka, a to je da ja ne znam jesam li osoba A ili osoba B, pa zato moram da se trudim!!!
JESAM LI BLIZU?
JESAM LI BLIZU?
- nasa
#374 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Broj 72 se pojavljuje u hadisu i to iskljucivo vezano za sehide(samo za njih) ali hadisi nisu Bozija rijec i kao takvi se ne mogu tumaciti doslovno kao Kur'an vec za njih imas niz pravnih skola koje se bave time,ocjenjuju vjerodostojnost,uporedjuju,donose zakljucke....i to je hadis koji je prosao provjere ali niko ti nece tvrditi da zna sta ce biti u dzenetu ili kako dzenet izgleda jer je to nemoguce...u sustini ti ili ja ga sad mozemo tumaciti kako hoces ali to je prica u prazno jer sud o tome donose ove pravne skole ako prihvatis da si pripadnik nekog od zvanicnih pravacaJa Sam Odavle wrote:Pa koliko ima djevica?nasa wrote:Diskusija s tobom je nekad zaista ogranicena svim i svacim,hajde daj ajet koji kaze 72 djevice,a ako ne nadjes 72 broj izricito kao sto sad tvrdis i psujesMyTao wrote:
Upravu si... mozda je bog sa 72 djevice mislio 3 automobila, 4 gljive, 2 jastuka, 3 hurme i 60 komaraca...
![]()
Citao sam Kuran mnogo puta, i stvarno se ne sjecam broja. Znam da se stalno obecavaju, i da se prijeti vatrom. Otkud 72, da ne trazim sad? Hadisi ili Kuran?
- MyTao
#375 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
capitano10 wrote:Ono je bolan zaključilo da nema Boga, a ne može faks da završi na vrijeme, da sebi život sredi.. ono ima dovoljno znanja, arogancije da priča.
Koji ti je melek sapnuo to ko ima sredjen zivot a ko ne?