Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
S4mpion

#2826 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

Leo_alfa wrote:
S4mpion wrote:Jedna temeljna greška se nalazi u tvom tekstu. Musliman nije egoista, on pomaže, ali svoje dobročinstvo on neće na forumu prodavati za nečije poštovanje kao drugi ljudi koji nekome pomognu, pa onda na sva zvona "ja sam pomogao tom i tom, ja sam spasio tog i tog, ja sam nahranio tog i tog."
Moja subjektivna ocjena bi bila da je prema ovome jako malo muslimana...
Kada sam rekao "musliman", mislio sam na muslimana koji je uzoran po tom pitanju, ali opet ima i ljudi koji nisu uzorni muslimani po tom pitanju, koji će se pohvaliti svojim dobročinstvom na sva zvona, ali su opet muslimani, neće ih to izbaciti iz vjere.
nginxell

#2827 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nginxell »

sigh wrote:Ma razumijem ja vjernike s jedne strane. Tesko je sebi priznati neke cinjenice koje dosezu do uvjerenja koja datiraju iz djetinstva. Uci te od malena, da je vjera nesto najbolje, apsolutna istina te kako vrijeme odmice pojedinac dobija sve vise iskrivljenu sliku o realnosti jer od malih nogu gledas na realnost kroz leca koja ti stvalja ta religija. Mislim zamislite neko je cijeli zivot kroz porodicu posvecen religiji i onda mu neko kaze hej vidis to je nonsens. Normalno je da ce njegova reakcija biti odbrambena u smislu da je cijeli njegov svjetonazor napadnut. Ateizam namece vjernicima preispitivanje svog zvitonog stila i napustanje neceg sto je do tada poznato i komforno za nesto sto je nepoznato i nesigurno. Zato sam i ponosan na svoj ateizam. Fkt tesko je sebi to priznati da ne znas ili da nije tacno ono sto ti je drustvo nametalo. :)

Previse je ozbiljno shvacena religija jer ne postoji u ovom slucaju situacija kad ce ti neko objasniti hej djeda mraz ne postoji ili bilo koje drugo imaginarno bice. Mislim koliko moras biti ignorantan pa cijeli razvoj drustva i drustvenih pravila pripisati nekoj nedokazanom, imaginarnom bicu koje je navodno uvelo red medju ljude kroz par knjiga i mitova, dok s druge strane imas sve objasnjeno kroz nauku. NiN je fino to objasnio. :thumbup:
Izvini sto cu ti ovo reci, ali malo si glup. srry. Igra Real Madrid - Real Susjedad, prije utakmici ljudima je po prirodi da kazu da ce Real M dobiti, 99,9 % ljudi u svijetu se opkladi na njih, zasto? Pa zato jer su prosle godine bili nezaustavljivi, doveli su jos 2-3 zvijezde, ma imaju premocan tim koji hara i koji ce harati. Sta se desilo poslije? Popusio Real M i to dobro. E je*la vas vise priroda i prirodno razmisljanje. Pa eto kao ne moze covjek da pojmi kako moze covjek goriti u nekakvoj vatri ni kriv ni duzan jer nije rodjen u pravoj vjeri, itd itd. Sve pametni do pametnog ovi ateisti, svi knjiga i knjiga procitali, ma ne postoji knjiga vise na zemlji koju nisu procitali. Svakom malo pametnijem bicu koje se skoluje dodje takvo pitanje, nemoj mislite da vama ateistima jedinim to pitanje se okrece po glavi. A ustvari to svakom dodje u glavu, samo sto neko je pametniji i od vas. Sve ljudi pametniji kako vrijeme ide, a drzava se losija. Da li to moze ici tako?
Stoner

#2828 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Stoner »

nginxell wrote:
Izvini sto cu ti ovo reci, ali malo si glup. srry. Igra Real Madrid - Real Susjedad, prije utakmici ljudima je po prirodi da kazu da ce Real M dobiti, 99,9 % ljudi u svijetu se opkladi na njih, zasto? Pa zato jer su prosle godine bili nezaustavljivi, doveli su jos 2-3 zvijezde, ma imaju premocan tim koji hara i koji ce harati. Sta se desilo poslije? Popusio Real M i to dobro. E je*la vas vise priroda i prirodno razmisljanje. Pa eto kao ne moze covjek da pojmi kako moze covjek goriti u nekakvoj vatri ni kriv ni duzan jer nije rodjen u pravoj vjeri, itd itd. Da li to moze ici tako?
:mrgreen:
Kikibombona

#2829 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Kikibombona »

Sampion

Mnogi ljudi su spremni pomoci i pomazu. Svaka cast svakome ko makar malo olaksa nemocnim. Kamo srece da su takvi u vecini.

Ja ovdje ne govorim u pomaganju tu i tamo, vec o kontinuiranom pomaganju, ODRICANJU za dobrobit drustva, komsije, brata vjernika. Kod nas je toliko ugrozenih da nijedan pravi vjernik ne bi trebao imati automobil koji mu nije neophodan, android telefone, moderne kucanske aparate, luksuzan namjestaj....... Ma nista, toliko je tih kojim je potrebna pomoc.

Zar to ne bi bila istinska vrijednost, odreci se materijalnih dobara i opredjeliti za pomoc siromasnim?
Sta ti znaci ovih 60 - 70 godina u odnosu na 100000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000......... godina?

Nista, nula!

Cemu auto od 10 000 kada se moze voziti auto od 1 000KM ako je vec neupohodno?
Cemu telefon od 500km ako se moze kupiti polovan za 20km?
Cemu namjestaj od par hiljada ako se moze kupiti polovan namjestaj za par stotina?
I tako dalje, i tako dalje...........

Medjutim, moj je utisak su vjernici i nevjernici podjednako pohlepni za materijalnim na ovom svijetu. Nevjernike razumijem, mogu uzivati sad i nikad vise. Sta je sa vjernicima? Zasto uzivate dok drugi gladaju? Pa to je samo mizernih 70-80 godina koje trebate predeverati ispunjavajuci srce kroz pomoc siromasnim.

Bog je jedno, novcanik drugo. :D
motorna_pila

#2830 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by motorna_pila »

Kikibombona wrote:Sampion

Mnogi ljudi su spremni pomoci i pomazu. Svaka cast svakome ko makar malo olaksa nemocnim. Kamo srece da su takvi u vecini.

Ja ovdje ne govorim u pomaganju tu i tamo, vec o kontinuiranom pomaganju, ODRICANJU za dobrobit drustva, komsije, brata vjernika. Kod nas je toliko ugrozenih da nijedan pravi vjernik ne bi trebao imati automobil koji mu nije neophodan, android telefone, moderne kucanske aparate, luksuzan namjestaj....... Ma nista, toliko je tih kojim je potrebna pomoc.

Zar to ne bi bila istinska vrijednost, odreci se materijalnih dobara i opredjeliti za pomoc siromasnim?
Sta ti znaci ovih 60 - 70 godina u odnosu na 100000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000......... godina?

Nista, nula!

Cemu auto od 10 000 kada se moze voziti auto od 1 000KM ako je vec neupohodno?
Cemu telefon od 500km ako se moze kupiti polovan za 20km?
Cemu namjestaj od par hiljada ako se moze kupiti polovan namjestaj za par stotina?
I tako dalje, i tako dalje...........

Medjutim, moj je utisak su vjernici i nevjernici podjednako pohlepni za materijalnim na ovom svijetu. Nevjernike razumijem, mogu uzivati sad i nikad vise. Sta je sa vjernicima? Zasto uzivate dok drugi gladaju? Pa to je samo mizernih 70-80 godina koje trebate predeverati ispunjavajuci srce kroz pomoc siromasnim.

Bog je jedno, novcanik drugo. :D
Sry sto citiram ovoliki post, ali jednom sam cuo dobru izreku:

Pitao brat brata da mu posudi para...

Kaze mu brat:

Mi mozda jesmo braca, ali nam,novcanici nisu braca.

Snalazi se.

I tako, dodjem do zakljucka, dobrocinstvo je jedna, a finansije sasvim druga stvar. 8-)

Sent from my LT18i using Tapatalk 2
S4mpion

#2831 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

Naveo si većinu stvari koje su danas čista potreba, a ne luksuz :D

Ja ti kažem, uzoran musliman će pomagati i odricati se u korist drugih, ali ti nikad nećeš saznati za to. Nazivat ćeš ga bogatom škrticom i pohlepnikom, a nećeš imati pojma da je on taj mjesec nahranio 100 ljudi ili nekom dao 100-200KM, nekom kupio ogrjev i sl., nikad nećeš saznati. :D
apsidejzi

#2832 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

@kiki
Eh sad si nadosao. Kompletan Kur'an u svojoj sustini se bavi pitanjem trazenja optimalnog odnosa izmedju duhovnog i materijalnog. Svaka prica, svaki primjer, svaki poziv, svako pitanje, svaka naznaka, sve, apsolutno sve se bavi odnosom materijalnog i duhovnog. Mozemo se mi raspravljati o pojedinim ajetima u ovom ili onom kontekstu ali ovo sto si ti napisao je sustina poziva s tim da bih ja dodao da nije problem u posjedovanju stvari pa makar to bila i skupa auta, telefoni i ne znam ti sta. Problem je kada stvari posjeduju tebe i kada se trudis da dobijes vise nego realno mozes. Tad pocinjes traziti nacine da se pokrijes vise nego si dugacak pa ti ne bude mrsko prevariti nekoga ili se uvuci u robovlasnicki odnos sa kamatnom pozadinom.
Kikibombona

#2833 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Kikibombona »

S4mpion wrote:Naveo si većinu stvari koje su danas čista potreba, a ne luksuz :D

Ja ti kažem, uzoran musliman će pomagati i odricati se u korist drugih, ali ti nikad nećeš saznati za to. Nazivat ćeš ga bogatom škrticom i pohlepnikom, a nećeš imati pojma da je on taj mjesec nahranio 100 ljudi ili nekom dao 100-200KM, nekom kupio ogrjev i sl., nikad nećeš saznati. :D
Mani supljiranja Sampion. Mislim da jako dobro znas o cemu govorim.

Mnogi ljudi pomazu i o tome ne govore. To je u redu. Mada, po meni, nije lose ni govoriti ako je cilj animirati ljude da ucine isto. Ako je cilj hvalisanje, onda je to ruzno.

Ovdje ne govorim o pomaganju, govorim o kontinuirnom odricanju.

Uzmimo kao pretpostavku da moja primanja iznose 2 000 KM. Ja mogu pomoci tu i tamo, ponekad pogurati nekoga za 50 - 100 KM. Mogu i svaki mjesec izdvajati toliko ako treba. Nista se nece promijeniti, opet cu za sebe imati vise nego dovoljno, neuporedivo vise od prosjeka ili siromasnih. Al ako bih za pomoc izdvajao svaki mjesec 1 500 KM, to bi vec bilo jako znacajno sa svakog aspekta. Sa 500 KM bih mogao prezivjeti, zive mnogi u ovoj drzavi i sa manje. Ne bih oskudjevao sa hranom i picem. Imao bih dovoljno za skroman zivot. Sa 1 500 KM mogao bih konkretno pomoci makar tri porodice. To bi sigurno pricinjavalo zadovoljstvo covjeku, posebno ako vjeruje da taj njegov gest i Bog odobrava. Sta je ovaj kratki zivot u odnosu na vjecni zivot? Nista, nula.

Koliko bi se vjernika odlucilo na ovakav zivot da bi pomogli bracu ljude, vjernike?
Cijenim da ih u ovoj drzavi mozes prebrojati na prste jedne, eventualno dvije ruke.

Potrebnije je nekome siromasnom djetetu mlijeko nego tebi auto, android telefon, skupocjen namjestaj, vikendica, luksuzno putovanje ili cime vec sebe castis.

Medjutim, vjernici se ponasaju prirodno, kao i ateisti. Daj ti meni sad, za poslije cemo vidjeti. Zbog toga sumnjam da vjerujuci 1000% vjeruju.

Da sam 100% uvjeren, da sam siguran duboko u sebi, da nemam ni truncicu dileme...... pa bih alturista i covjekoljubac kakvog svijet nije vidio. :D
Kikibombona

#2834 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Kikibombona »

apsidejzi wrote:@kiki
Eh sad si nadosao. Kompletan Kur'an u svojoj sustini se bavi pitanjem trazenja optimalnog odnosa izmedju duhovnog i materijalnog. Svaka prica, svaki primjer, svaki poziv, svako pitanje, svaka naznaka, sve, apsolutno sve se bavi odnosom materijalnog i duhovnog. Mozemo se mi raspravljati o pojedinim ajetima u ovom ili onom kontekstu ali ovo sto si ti napisao je sustina poziva s tim da bih ja dodao da nije problem u posjedovanju stvari pa makar to bila i skupa auta, telefoni i ne znam ti sta. Problem je kada stvari posjeduju tebe i kada se trudis da dobijes vise nego realno mozes. Tad pocinjes traziti nacine da se pokrijes vise nego si dugacak pa ti ne bude mrsko prevariti nekoga ili se uvuci u robovlasnicki odnos sa kamatnom pozadinom.
Ma ok, razumijem sve to.

Medjutim, da li je moralno priustiti sebi ikakav luksuz dok neko oskudjeva sa osnovim?

Poenta svega je da vjera ne moze nadvaladati pohlepu kod vjernika.
Chagalj

#2835 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

nemezis wrote: Nije personalno nego nesto kao "a god" i "the god". Hajde sada opet reci zašto hrišćani koriste riječ alah.
Nije personalno nego nesto kao "a god" i "the god".
nije ni to tacno, nego The God bi trebalo da se pise AL-ILAH , jer ovo AL ima znacenje kao The u engleskom.

Hajde sada opet reci zašto hrišćani koriste riječ alah.
zato sto je to istinsko ime bozije, zvali su Boga Allah svi boziji poslanici, pa zasto bi hriscani onda izmisljali toplu vodu???
S4mpion

#2836 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

Kikibombona wrote:
Mani supljiranja Sampion. Mislim da jako dobro znas o cemu govorim.

Mnogi ljudi pomazu i o tome ne govore. To je u redu. Mada, po meni, nije lose ni govoriti ako je cilj animirati ljude da ucine isto. Ako je cilj hvalisanje, onda je to ruzno.

Ovdje ne govorim o pomaganju, govorim o kontinuirnom odricanju.

Uzmimo kao pretpostavku da moja primanja iznose 2 000 KM. Ja mogu pomoci tu i tamo, ponekad pogurati nekoga za 50 - 100 KM. Mogu i svaki mjesec izdvajati toliko ako treba. Nista se nece promijeniti, opet cu za sebe imati vise nego dovoljno, neuporedivo vise od prosjeka ili siromasnih. Al ako bih za pomoc izdvajao svaki mjesec 1 500 KM, to bi vec bilo jako znacajno sa svakog aspekta. Sa 500 KM bih mogao prezivjeti, zive mnogi u ovoj drzavi i sa manje. Ne bih oskudjevao sa hranom i picem. Imao bih dovoljno za skroman zivot. Sa 1 500 KM mogao bih konkretno pomoci makar tri porodice. To bi sigurno pricinjavalo zadovoljstvo covjeku, posebno ako vjeruje da taj njegov gest i Bog odobrava. Sta je ovaj kratki zivot u odnosu na vjecni zivot? Nista, nula.

Koliko bi se vjernika odlucilo na ovakav zivot da bi pomogli bracu ljude, vjernike?
Cijenim da ih u ovoj drzavi mozes prebrojati na prste jedne, eventualno dvije ruke.

Potrebnije je nekome siromasnom djetetu mlijeko nego tebi auto, android telefon, skupocjen namjestaj, vikendica, luksuzno putovanje ili cime vec sebe castis.

Medjutim, vjernici se ponasaju prirodno, kao i ateisti. Daj ti meni sad, za poslije cemo vidjeti. Zbog toga sumnjam da vjerujuci 1000% vjeruju.

Da sam 100% uvjeren, da sam siguran duboko u sebi, da nemam ni truncicu dileme...... pa bih alturista i covjekoljubac kakvog svijet nije vidio. :D
Da ne bismo puno filozofirali, kad ti, kao ateista na godišnjem nivou, pod obavezno, izdvojiš pare, zakolješ kurban i to meso podijeliš ljudima, kad, kao ateista na godišnjem nivou, pod obavezno, budeš izdvajao 2.5% svoje imovine kao porez za dobrobit drugih, i kad budeš davao sadaku, tek onda možeš reći da je tvoje pomaganje ljudima slično vjerskom. :D
Kikibombona

#2837 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Kikibombona »

S4mpion wrote:
Da ne bismo puno filozofirali, kad ti, kao ateista na godišnjem nivou, pod obavezno, izdvojiš pare, zakolješ kurban i to meso podijeliš ljudima, kad, kao ateista na godišnjem nivou, pod obavezno, budeš izdvajao 2.5% svoje imovine kao porez za dobrobit drugih, i kad budeš davao sadaku, tek onda možeš reći da je tvoje pomaganje ljudima slično vjerskom. :D
Ja cu zivjeti 70-80 godina, mozda ni toliko. Imam jako malo vremena da si ugodim. Tebi ce biti ugadjano citavu vjecnost ako budes uzoran vjernik.

Ako uporedimo nase pozicije lako cemo zakljuciti da je moj pfening veci od tvoje cjelokupne imovine koju ces zaraditi u ovom zivotu. Jer, sta je ovaj zivot i ugoda na njemu u odnosu na vjecni dzenet?

Nase pozicije su totalno neuporedive, apsolutno neuporedive.

Uz to, ja ne vjerujem da cu biti nagradjen ili osudjen za svoja dobra djela ili nedjela.

Ti i drugi vjernici bi trebali biti 100 puta bolji ljudi od ateista. A jeste li?

Cini mi se da ne. Pohlepni smo kao zivotinje.... neki manje - neki vise.... al isti smo, ljudi.

Vjera nema uticaj na ljudsku pohlepu, ili ima veoma mali u nekim slucajevima. To je poenta cijele price.
S4mpion

#2838 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

Kikibombona wrote:
S4mpion wrote:
Ja cu zivjeti 70-80 godina, mozda ni toliko. Imam jako malo vremena da si ugodim. Tebi ce biti ugadjano citavu vjecnost ako budes uzoran vjernik.

Ako uporedimo nase pozicije lako cemo zakljuciti da je moj pfening veci od tvoje cjelokupne imovine koju ces zaraditi u ovom zivotu. Jer, sta je ovaj zivot i ugoda na njemu u odnosu na vjecni dzenet?

Nase pozicije su totalno neuporedive, apsolutno neuporedive.

Uz to, ja ne vjerujem da cu biti nagradjen ili osudjen za svoja dobra djela ili nedjela.

Ti i drugi vjernici bi trebali biti 100 puta bolji ljudi od ateista. A jeste li?

Cini mi se da ne. Pohlepni smo kao zivotinje.... neki manje - neki vise.... al isti smo, ljudi.

Vjera nema uticaj na ljudsku pohlepu, ili ima veoma mali u nekim slucajevima. To je poenta cijele price.
Nije dobro. Religija je naredila ljudima da, npr, na godišnejm nivou kolju kurbane i da meso dijele drugim ljudima, naredila im je da na godišnjem nivou izdvajaju određeni iznos iz svoje imovine za siromašne. Eh sad, uzmi broj muslimana u svijetu, uzmi broj onih koji godišnje zakolju kurban i daju zekat i sadaku, eh kad dobiješ tu cifru, tek onda ćemo vidjeti koliko je ozbiljno pričati o tome da vjera nema uticaj na pohlepu. :D
nemezis

#2839 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
nemezis wrote: Nije personalno nego nesto kao "a god" i "the god". Hajde sada opet reci zašto hrišćani koriste riječ alah.
Nije personalno nego nesto kao "a god" i "the god".
nije ni to tacno, nego The God bi trebalo da se pise AL-ILAH , jer ovo AL ima znacenje kao The u engleskom.

Hajde sada opet reci zašto hrišćani koriste riječ alah.
zato sto je to istinsko ime bozije, zvali su Boga Allah svi boziji poslanici, pa zasto bi hriscani onda izmisljali toplu vodu???
Jednostavno nisi u pravu. Alah znaci "the god".
Chagalj

#2840 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

nemezis wrote: Jednostavno nisi u pravu. Alah znaci "the god".
dobro eto onda ti znas bolje od ovog profesora arapskog jezika
prenosnik

#2841 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

nema to veze sa jezikom...
NIN

#2842 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

Vrijedno paznje:

How Diversity Makes Us Smarter
Decades of research by organizational scientists, psychologists, sociologists, economists and demographers show that socially diverse groups (that is, those with a diversity of race, ethnicity, gender and sexual orientation) are more innovative than homogeneous groups.
....
It seems obvious that a group of people with diverse individual expertise would be better than a homogeneous group at solving complex, nonroutine problems. It is less obvious that social diversity should work in the same way—yet the science shows that it does.
....
This is not only because people with different backgrounds bring new information. Simply interacting with individuals who are different forces group members to prepare better, to anticipate alternative viewpoints and to expect that reaching consensus will take effort.
http://www.scientificamerican.com/artic ... A_Facebook
vazi

#2843 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vazi »

Arata wrote:Zašto je vjernicima problem reći:
Bože, ja ću živjeti kako mislim i osjećam da je ispravno. Nemam vremena da istražim preko 4200 religija koje postoje i otkrijem pravu. Ako ti se ne svidim kao osoba onda nisam zaslužio da budem u raju sa tobom. Ako ti se svidim onda super.
:?:

Zašto praktikovati neke rituale, običaje i ostale besmislice ako je božiji cilj da izdvoji dobre ljude?
Zar su vjernici toliko nesigurni u svoju dobrotu da ne smiju pristati na ovakav način razmišljanja?

Pod vjernicima mislim na ljude koji pripadaju nekoj religiji a ne na ljude koji samo misle da bog postoji.

a zasto smeta religija :D

i zar je vazno kako ko zivi ako ne ugrozava okolinu i pri tome je srecan nacinom zivota koji je odabrao?

Cini mi se da bi bilo korisnije otvoriti temu o medjusobnom postovanju, bez obzira na razlike, da ne kazem o toleranciji..;plaha rijec za nase podneblje...
sigh

#2844 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

nginxell wrote:
Izvini sto cu ti ovo reci, ali malo si glup. srry. Igra Real Madrid - Real Susjedad, prije utakmici ljudima je po prirodi da kazu da ce Real M dobiti, 99,9 % ljudi u svijetu se opkladi na njih, zasto? Pa zato jer su prosle godine bili nezaustavljivi, doveli su jos 2-3 zvijezde, ma imaju premocan tim koji hara i koji ce harati. Sta se desilo poslije? Popusio Real M i to dobro. E je*la vas vise priroda i prirodno razmisljanje. Pa eto kao ne moze covjek da pojmi kako moze covjek goriti u nekakvoj vatri ni kriv ni duzan jer nije rodjen u pravoj vjeri, itd itd. Sve pametni do pametnog ovi ateisti, svi knjiga i knjiga procitali, ma ne postoji knjiga vise na zemlji koju nisu procitali. Svakom malo pametnijem bicu koje se skoluje dodje takvo pitanje, nemoj mislite da vama ateistima jedinim to pitanje se okrece po glavi. A ustvari to svakom dodje u glavu, samo sto neko je pametniji i od vas. Sve ljudi pametniji kako vrijeme ide, a drzava se losija. Da li to moze ici tako?
To poredenje nema nikakvog smisla ali eto nije da nisam na to navikao od argumenata za religiju :roll:
hrastov žižak

#2845 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by hrastov žižak »

Chagalj wrote:
nemezis wrote: Jednostavno nisi u pravu. Alah znaci "the god".
dobro eto onda ti znas bolje od ovog profesora arapskog jezika
Ovo je čagljev omiljeni mambo džambo lingvističar
Bujrum majstore

#2846 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

Bog kao sveznajuci/svemoguci i slobodna volja su prosto kontradiktorni.
Takodjer, ideja ljudskog Boga i njegova objasnjenja, opet sve kontradiktorno.
Isti slucaj sa tzv. slobodnom voljom.
Necu reci da se sve vrti u krug, vise mi izgleda kao da sve fura negdje i to je to.

Nije me bilo dugo pa sam morao off topic, selam svima. :D
apsidejzi

#2847 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

Kikibombona wrote:
apsidejzi wrote:@kiki
Ma ok, razumijem sve to.

Medjutim, da li je moralno priustiti sebi ikakav luksuz dok neko oskudjeva sa osnovim?

Poenta svega je da vjera ne moze nadvaladati pohlepu kod vjernika.
Pa postoji i takav pristup u islamu a moze se pronaci unutar sufijskih redova gdje se forsira ekstremni asketizam. Ja ne vidim da se od mene trazi da budem ekstremno darezljiv jer jedan od ajeta kaze da dijelimo VISAK. Rasipnistvo je sejtanski posao bas kao i skrtost. To je kur'anski ajet eksplicitno kazao. Prema tome, poenta se krije u trazenju balansa izmedju svojih i tudjih potreba. Nije OK sebe ostaviti na 500 KM ako zaradjujes 2000 kako si naveo u primjeru, zato sto 1500 ni u kojem slucaju ne moze biti visak. Allah trazi od ljudi da udjeljuju visak. Ako ti imas mjesecne troskove jednog normalnog i nerasipnickog zivota sta ja znam 1500 KM i ako zelis ustediti da "crne dane" ili da kupis nesto ekstra sta ne mozes kupiti odjednom onda je OK i stediti odredjeni iznos.

Naravno, VISAK je subjektivna procjena i neko osjeca da mu je 1500 visak a neko nije zadovoljan ni sa 2000 KM platom. Nema nista viska. No Allah koristi rijec VISAK ciljano jer da je rekao dadnite 2% od svake plate mi bismo imali izbor izmedju DA ili NE, ovako imamo izbor izmedju 0-100%. Problem ateistickog shvatanja vjere lezi u tome sto ateisti koriste "naucni metod" u kojem moras imati egzaktni broj koji je mjerljiv.No kad imas nesto mjerljivo u brojevima onda gubis dimenzionalnost a ona je kljucna kada imas visedimenzionalni sistem. Necija marka je veca od necijih 100 maraka. Ti kada bi rekao da se daje 2% od svake plate onda bi onaj sto ima 200 KM davao 4KM a onaj sto ima 1000KM bi davao 20KM. To jeste dva posto od plate ali ako uzmes u obzir da je normalna mjesecna korpa obojice 100KM onda se gleda ostatak a ovom prvom je ostalo 100 KM na koje daje 4 KM (4%) a drugom je ostalo 900 KM na koje daje 20KM sto je 2,22%.

Ovaj prvi jeste dao manje ali je u kontekstu VISKA dao vise. Eh sad, ja sam naveo primjer sa tri dimenzije (plata, mjesecna korpa, procenat koji se daje) ali u stvarnom zivotu imas mnogo vise dimenzija i on ne dozvoljava "naucni" pristup eliminisanja dimenzija na ustrb dobijanja konkretnog broja. Naravno da se moze napraviti matematicki model koji ce ukljuciti visedimenzionalnost (sigma od 0 do beskonacno). Eno su neki dan naucnici nasli formulu "srece" tj zadovoljstva nakon sto se ostvari zeljeno. Ta formula postoji i moze se napraviti slicna da se izracuna stvarni VISAK, ali isto tako, ne postoji covjek koji ima dovoljno velike kapacitete da je svaki put izracuna i preracuna. Ljudski mozak drugacije obradjuje ovo bez matematike. Mi imamo intuiciju a ne mogu garantovati da se nece koristiti neka "formula" kada stanemo pred Boga. Vjerovatno ce i visak biti mjerljiv.

Poenta vjere i jeste u tome da sam procjenis jel ti nesto visak ili ne i da sam odlucis da li ces ga dati ili ne. Ako onaj sto dobije 200KM dadne 4KM od je zapravo dao 4% (od viska) a onaj sto ima 1000 je dao malo jace od 2% onda to znaci da je ovaj prvi bio duplo bolji vjernik i treba dobiti duplo vecu nagradu iako je dao 5 puta manje u nominalnom iznosu a isto u relativnom iznosu.
Bujrum majstore

#2848 Re: Zašto je potrebna religija?

Svakom je njegov visak manjak, jbg...
Bujrum majstore

#2849 Re: Zašto je potrebna religija?

prenosnik wrote:nema to veze sa jezikom...
Naravno da ima, u tome i jeste problem.
Jezik je podlozan vremenu i prostoru te se i interpetacija stima kako kome odgovara.
Dozer

#2850 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

S4mpion wrote:
Dozer wrote:
Jer, vjernik od prije 1500 ili 2000 ili 5000 godina i danas nisu na istom intelektualnom nivou,
Kako misliš? Je li, prema tvom shvatanju, vjernik neko ko živi u pećini, nije ga briga za nauku i ne brine za naučna dostignuća?

Ako imaš osvaj stav onda bi pod hitno trebao uraditi update.
Hoces da kazes da si ti danas na istom intelektualnom nivou kao i covjek prije 1500+ godina? Ok...moguce... Cestitam :D
Locked