Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
šatirana_ljubičica

#2751 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by šatirana_ljubičica »

:zoka: ma ja sad sam dijete, nezrela, etc.etc. :trepp:

ne treba biti penzioner da se shvati da si ti ovdje jer voliš sam sebi da dokazuješ kako si pametno shvatio sve stvari oko sebe i usput drugima da soliš pamet, i nikad niko ne može biti u konačnici u pravu, jer si ti u startu u pravu, a ako nekome dozvoliš da sa tobom razmijeni koju u diskusiji, to je da bi ga ''pobio'' na koncu svega :evil:
počni pisati knjigu ba, pusti se smaranja ljudi sa foruma, ili još bolje, piši onu svoju objavu :lol:
Dozer

#2752 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Ne jezdi se celovek :)

Nemoj brkati civilizacijske norme sa obicnim ljudskim i svakodnevnim postupcima.
Dao sam ti 2 najobicnija primjera (nokti/noc i sex/porodjaj), i po mom skromnom misljenju takve stvari jesu nekakav doprinos religijskih pravila. Nama danas to izgleda trivijalno jer vecina nas danas reze nokte upravo navecer, a i zna se sta su babine, koliko traju i zasto.

A u globalnom civilizacijskom smislu, religije ni po meni nisu tu nista dobro donijele, osim hektolitara prolivene ljudske krvi, miliona unesrecenih ljudi i nazadovanja u svakom smislu.
Dozer

#2753 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

šatirana_ljubičica wrote::zoka: ma ja sad sam dijete, nezrela, etc.etc. :trepp:

ne treba biti penzioner da se shvati da si ti ovdje jer voliš sam sebi da dokazuješ kako si pametno shvatio sve stvari oko sebe i usput drugima da soliš pamet, i nikad niko ne može biti u konačnici u pravu, jer si ti u startu u pravu, a ako nekome dozvoliš da sa tobom razmijeni koju u diskusiji, to je da bi ga ''pobio'' na koncu svega :evil:
počni pisati knjigu ba, pusti se smaranja ljudi sa foruma, ili još bolje, piši onu svoju objavu :lol:
Sreco, citas li ti sebe? :)

Pa ti nisi u stanju odgovoriti na 2 vrlo jednostavna pitanja (hint: transvestit/tvrdnja/argument i 2 nicka), a hoces da te se u bilo cemu ozbiljno shvata i da se s tobom o necemu diskutuje?

Naravno, loptica "krivice" se uvijek prebacuje onom drugom, po pravilu ateisti, jer "ne prihvata teisticke "argumente"" :D
Aferim :)
šatirana_ljubičica

#2754 Re: Zašto je potrebna religija?

Dozer wrote:

Sreco, citas li ti sebe? :)

Pa ti nisi u stanju odgovoriti na 2 vrlo jednostavna pitanja (hint: transvestit/tvrdnja/argument i 2 nicka), a hoces da te se u bilo cemu ozbiljno shvata i da se s tobom o necemu diskutuje?

Naravno, loptica "krivice" se uvijek prebacuje onom drugom, po pravilu ateisti, jer "ne prihvata teisticke "argumente"" :D
Aferim :)

:lol: Pa izgleda da si senilan, jel to bolest u skladu sa godinama?Zaboravio si da smo imali izglednih diskusija koje su obećavale, ali kad sam uvidjela već navedeno, ne pada mi na pamet da tebi odgovaram na pitanja, tako da vašem visočanstvu rasvijetlim: u stanju sam ali neću.

malo si se sad zapetljao sa tom lopticom, ispada ti nešto ;)

i pls...doziraj se malo, previše te je, muka će nam svima doći.
Dozer

#2755 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

ImageImageImage
Hajde de... I ti si od boga, pa cemo te tako i prihvatiti ;)
ali kad sam uvidjela već navedeno, ne pada mi na pamet da tebi odgovaram na pitanja,
Ne, sreco, nego nisi imala argumenata da nastavis sa diskusijom i shvatila si da su tvoje tvrdnje upravo u kontradiktornosti sa svima poznatim argumentima. To je ono sto si ti uvidjela ;)
Last edited by Dozer on 16/09/2014 15:16, edited 1 time in total.
šatirana_ljubičica

#2756 Re: Zašto je potrebna religija?

Pa da, kad ne znaš šta ćeš drugo, lezi na pod i smij se.

Dobar si, nema šta.

Ave Dozer!
Dozer

#2757 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Super si ti meni...
Vrati se malo kroz postove...pretpostavljam da ti nece biti pretesko da uvidis ko se ovdje stalno nesto smjeska, bacaka i skakuce...
šatirana_ljubičica wrote:Jel ovo Dozer priča sam sa sobom :lol:
šatirana_ljubičica wrote: 8) 8-) :lol:

da samo što moji odgovori tebi to nisu bili, nego kako ono..hm.. neargumentirana priča?
šatirana_ljubičica wrote: Vrtimo se u krug, reći ću ti jedino to još da je s tobom uzalud diskutovati jer ti ništa što vjera kaže ne smatraš argumentom, stoga, u startu diskredituješ oponenta.Zato je trud uzalud.S tobom :)

I da, znam da su ono 2 nicka ;)
šatirana_ljubičica wrote:
Ja ništa ne razumijem i nikad ne argumentujem ali eto srećom ti si tu koja je moja sušta suprotnost :sretan: :igrac:

šatirana_ljubičica wrote: :lol: Pa izgleda da si senilan, jel to bolest u skladu sa godinama?Zaboravio si da smo imali izglednih diskusija koje su obećavale, ali kad sam uvidjela već navedeno, ne pada mi na pamet da tebi odgovaram na pitanja, tako da vašem visočanstvu rasvijetlim: u stanju sam ali neću.

Parada tvojih "ozbiljnih" postova s ove i prethodne stranice...
zlokruhovic

#2758 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by zlokruhovic »

Dozer wrote:Ne jezdi se celovek :)

Nemoj brkati civilizacijske norme sa obicnim ljudskim i svakodnevnim postupcima.
Dao sam ti 2 najobicnija primjera (nokti/noc i sex/porodjaj), i po mom skromnom misljenju takve stvari jesu nekakav doprinos religijskih pravila. Nama danas to izgleda trivijalno jer vecina nas danas reze nokte upravo navecer, a i zna se sta su babine, koliko traju i zasto.

A u globalnom civilizacijskom smislu, religije ni po meni nisu tu nista dobro donijele, osim hektolitara prolivene ljudske krvi, miliona unesrecenih ljudi i nazadovanja u svakom smislu.
Odakle znaš da jesu doprinos religijskih pravila?? , jel imaš zapise kako su npr.stari Sloveni porađali žene i na koji način su tretirali novorođenčad??

Ovo što ti pišeš je isti šablon kao kad hoće muslimani i jevreji opravdavati nejedenje svinjetine nutricionizmom.
Ono kao , jel vidite kao je Alaha veliki i Muhamed jer su znali da je svinjetina nezdrava.

Međutim to prosto nije istina , jer da je tako nezdrava kod većine hrišćana i svih ostalih ljudi na svetu smrtnost i boleštine bi bile daleko veće nego kod muslimana i jevreja , a svi znamo da to nije tako.

E isto je za porođaj , ali još gore jer mi ne znamo kako su mnogi mnogobožački narodi pre nego što su postali monoteisti porađali žene i na koji način su tretirali decu.

A šta misliš jel trebamo zahvaljivati Apolonu,Zevsu,..pa onda raznim Budama , pa Odinu i Toru,...jer oni svi su bili bogovi zajednica koje su učinile neke napredne stvari za civilizaciju??
šatirana_ljubičica

#2759 Re: Zašto je potrebna religija?

Dozer wrote:Super si ti meni...
Vrati se malo kroz postove...pretpostavljam da ti nece biti pretesko da uvidis ko se ovdje stalno nesto smjeska, bacaka i skakuce...
šatirana_ljubičica wrote:Jel ovo Dozer priča sam sa sobom :lol:
šatirana_ljubičica wrote: 8) 8-) :lol:

da samo što moji odgovori tebi to nisu bili, nego kako ono..hm.. neargumentirana priča?
šatirana_ljubičica wrote: Vrtimo se u krug, reći ću ti jedino to još da je s tobom uzalud diskutovati jer ti ništa što vjera kaže ne smatraš argumentom, stoga, u startu diskredituješ oponenta.Zato je trud uzalud.S tobom :)

I da, znam da su ono 2 nicka ;)
šatirana_ljubičica wrote:
Ja ništa ne razumijem i nikad ne argumentujem ali eto srećom ti si tu koja je moja sušta suprotnost :sretan: :igrac:

šatirana_ljubičica wrote: :lol: Pa izgleda da si senilan, jel to bolest u skladu sa godinama?Zaboravio si da smo imali izglednih diskusija koje su obećavale, ali kad sam uvidjela već navedeno, ne pada mi na pamet da tebi odgovaram na pitanja, tako da vašem visočanstvu rasvijetlim: u stanju sam ali neću.

Parada tvojih "ozbiljnih" postova s ove i prethodne stranice...
Naravno, samo što ja to danas radim namjerno na taj način, jer kao što rekoh sa tobom se ja više ne upuštam u ozbiljnu diskusiju.
Dozer

#2760 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

@Ljubicice
Radi nedostatka argumenata, pretpostavljam...?

@zlokruhovic
Ne kontam ja tebe... jel' ti meni pokusavas dokazati da je religija istorijski error, ili sta...?
Ovo što ti pišeš je isti šablon kao kad hoće muslimani i jevreji opravdavati nejedenje svinjetine nutricionizmom.
Ono kao , jel vidite kao je Alaha veliki i Muhamed jer su znali da je svinjetina nezdrava.
Međutim to prosto nije istina , jer da je tako nezdrava kod većine hrišćana i svih ostalih ljudi na svetu smrtnost i boleštine bi bile daleko veće nego kod muslimana i jevreja , a svi znamo da to nije tako.
Hajde da budemo realni - svinjetina, kao vrlo kaloricna i masna, a u podneblju odakle dolazi recimo islam (vrucine), jednostavno je lako kvarljivo i tesko odrzivo meso, kako suseno, jos vise svjeze. Danas nije jer imamo frizidere, ali prije 1500 godina... I onda, da bi se ljudi sacuvali od infekcija i trovanja hranom, opet najlaksi put za suzbijanje toga je bio da se o tome pruzi instrukcija kroz - religiju. I to je onda tako ostalo. Kod vjernika, naravno.
Ja danas znam more Bosnjaka koji mastrafe klempu gdje stignu. Doduse, Njeguski prsut je neprevazidjena suhovina ;)
Da budemo nacisto, i prije rata je 90%+ muslimana ovdje jelo svinjetinu. Ko god kaze da je ni prije rata nije jeo, a jeo je Kapricozu ili bilo koju drugu pizzu sa sunkom - laze. Razlog jednostavan - prije rata nisu postojale pilece, purece i sl. sunke, nego je bila samo svinjeca.

Bolestine kod jevreja su vec malo drugacijeg porijekla, a vezane su za porodicne veze, brakove, itd. (genetika).

Sto se tice porodjaja i tretiranja djece - ja i nisam pricao nista o tome... Pricao sam o seksu nakon porodjaja.

A Zeus...ma on je meni bio Tito :D
Last edited by Dozer on 16/09/2014 15:44, edited 1 time in total.
šatirana_ljubičica

#2761 Re: Zašto je potrebna religija?

Dozeru, tješi se da je zbog toga :evil:
Dozer

#2762 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Ti me razuvjeri - argumentovano. Nemoj samo tvrditi :)
šatirana_ljubičica

#2763 Re: Zašto je potrebna religija?

Dozer wrote:Ti me razuvjeri - argumentovano. Nemoj samo tvrditi :)

Dozeru, čitaš li ti druge komentare ili samo svoje? :)
Dozer

#2764 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Image
Ne. Samo tvoje i svoje :D
šatirana_ljubičica

#2765 Re: Zašto je potrebna religija?

Dozer wrote:Image
Ne. Samo tvoje i svoje :D

jesi siguran da čitaš i moje?ne izgleda mi tako :D
S4mpion

#2766 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

zlokruhovic wrote:
Koja smo to znanja dobili od religije?? , i koje standarde smo dobili od nje??

Ja lično nijedno znanje ne poznajem da je došlo od religije , a standarde koje smo od njedobili su isključivo negativni , a oni su vrlo poznati kroz istoriju(da ne brajam po 100 put).
Odgojili te vjernici. Nemaš pravo žalbe.
zlokruhovic

#2767 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by zlokruhovic »

Dozer wrote:@Ljubicice
Radi nedostatka argumenata, pretpostavljam...?

@zlokruhovic
Ne kontam ja tebe... jel' ti meni pokusavas dokazati da je religija istorijski error, ili sta...?
Hajde da budemo realni - svinjetina, kao vrlo kaloricna i masna, a u podneblju odakle dolazi recimo islam (vrucine), jednostavno je lako kvarljivo i tesko odrzivo meso, kako suseno, jos vise svjeze. Danas nije jer imamo frizidere, ali prije 1500 godina... I onda, da bi se ljudi sacuvali od infekcija i trovanja hranom, opet najlaksi put za suzbijanje toga je bio da se o tome pruzi instrukcija kroz - religiju. I to je onda tako ostalo. Kod vjernika, naravno.
Ja danas znam more Bosnjaka koji mastrafe klempu gdje stignu. Doduse, Njeguski prsut je neprevazidjena suhovina ;)
Da budemo nacisto, i prije rata je 90%+ muslimana ovdje jelo svinjetinu. Ko god kaze da je ni prije rata nije jeo, a jeo je Kapricozu ili bilo koju drugu pizzu sa sunkom - laze. Razlog jednostavan - prije rata nisu postojale pilece, purece i sl. sunke, nego je bila samo svinjeca.

Bolestine kod jevreja su vec malo drugacijeg porijekla, a vezane su za porodicne veze, brakove, itd. (genetika).

Sto se tice porodjaja i tretiranja djece - ja i nisam pricao nista o tome... Pricao sam o seksu nakon porodjaja.

A Zeus...ma on je meni bio Tito :D
Ne da li je istorijski error već je fatalni erorr koja nas je puno koštao , kako morem ljudske krvi tako i gotovo akutnim sušenjem mozga.

Civilizacija grčko-rimska je u svakom slučaju bila bolja nego hrišćanska , a onda je došao islam pa malo pomerio stvari ali samo u odnosu na hrišćanstvo a ne da je napredna u odnosu na sve do tada što je civilizacijski bivalo.
I na kraju balade i islam je ošo tamo gde pripada, na smećište istorije kao i hrišćanstvo , ali nikako da se saniraju te deponije smeća i zauvek zatrpaju jer ljudi ako žive u smeću postaju i deo smeća.

Navedi bilo koji segment moralni , civilizacijski ,...a da ga nema van monoteizma??
Rimska carska dogmatička doktrina je bila mila majka šta su ovi dogmatičari u ime nevdljivog i neshvatljivog svemogućeg boga radili.

Nema nijednog civiizacijskog dosega od strane monoteizma koji nije poznat bio i ranije , i zato i ne čudi da su upravo plagijatori iz hrišćastva i islama kasnije se hvatali "mnogobožačkih" dosega da bi sebe unapređivali , ali kad je nešto dogmatski nema mesta za napredak i svaki pokušaj kad tad propadne kao što i sami znamo.
I tekl odmakom od religije pre nekoliko stotina godina imamo pravi napredak kojeg nažalost i u 21.veku moramo braniti jer ludaci ne miruju i vazda hoće zarad svoje "duhovnosti" sjebati sve oko sebe u ikudati slobodu ljudi.
S4mpion

#2768 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

Dozer wrote: Nemoj brkati civilizacijske norme sa obicnim ljudskim i svakodnevnim postupcima.

Evo, recimo, jesi li ti dobar prema svojim komšijama? Ko te naučio tome? Odakle uopšte ta ideja da čovjek treba biti dobar prema komšijama? Kako znaš da tvoj neki predak nije uzeo religijsku knjigu i iz nje usvojio to načelo kojem je podučio svoje potomke sve do tebe? :zoka:
Dozer

#2769 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

@Ljubicice
Pa otvori okice... Doduse, nemam sta ni procitati osim kojekakvih :D :-D :lol: :-) :ljulja: :sretan: :trep1:
Dozer

#2770 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

@zlokruhovicu
Pa i ja to govorim, pobogu si :)
S4mpion wrote: Evo, recimo, jesi li ti dobar prema svojim komšijama? Ko te naučio tome? Odakle uopšte ta ideja da čovjek treba biti dobar prema komšijama? Kako znaš da tvoj neki predak nije uzeo religijsku knjigu i iz nje usvojio to načelo kojem je podučio svoje potomke sve do tebe? :zoka:
Da, dobar sam prema svojim komsijama, i ne samo prema njima. Ko me naucio? Otac i mati - oboje ateisti.
Odakle ta ideja? Mozda jeste iz religijskih knjiga, a mozda i nije - ko to garantuje da jeste?
Kako znamo da to nije bilo neko ljudsko pravilo i prije religijskih knjiga?

"Problem" s vjernicima danas je u tome sto ne gledate dalje od momenta pojave vase svete knjige. Kao da svijet nije postojao prije toga i kao da istorija pocinje s tim. Sve u cemu geldate dalje jeste - sam postanak. A on je, kao sto "znamo", bozije djelo. Kako to znamo? Jer pise u nekoj knjizi staroj 1500 godina?
Da li su egipcani prije 3000 godina bili dobri prema komsijama? Znamo li? Ah, da...zaboravljam da su i egipcani, u stvari, bili muslimani, samo sto im to niko nije saopstio tada.
Naravno da nemamo pojma i da samo mozemo nagadjati iz njihovih hijeroglifa, a pitanje je da li dobro nagadjamo i pogadjamo. Mozda sve pogresno razumijevamo... Ko to zna? I ko to moze znati?
S4mpion

#2771 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

Dozer wrote:@zlokruhovicu
Pa i ja to govorim, pobogu si :)
S4mpion wrote: Evo, recimo, jesi li ti dobar prema svojim komšijama? Ko te naučio tome? Odakle uopšte ta ideja da čovjek treba biti dobar prema komšijama? Kako znaš da tvoj neki predak nije uzeo religijsku knjigu i iz nje usvojio to načelo kojem je podučio svoje potomke sve do tebe? :zoka:
Da, dobar sam prema svojim komsijama, i ne samo prema njima. Ko me naucio? Otac i mati - oboje ateisti.
Odakle ta ideja? Mozda jeste iz religijskih knjiga, a mozda i nije - ko to garantuje da jeste?
Kako znamo da to nije bilo neko ljudsko pravilo i prije religijskih knjiga?

"Problem" s vjernicima danas je u tome sto ne gledate dalje od momenta pojave vase svete knjige. Kao da svijet nije postojao prije toga i kao da istorija pocinje s tim. Sve u cemu geldate dalje jeste - sam postanak. A on je, kao sto "znamo", bozije djelo. Kako to znamo? Jer pise u nekoj knjizi staroj 1500 godina?
Da li su egipcani prije 3000 godina bili dobri prema komsijama? Znamo li? Ah, da...zaboravljam da su i egipcani, u stvari, bili muslimani, samo sto im to niko nije saopstio tada.
Naravno da nemamo pojma i da samo mozemo nagadjati iz njihovih hijeroglifa, a pitanje je da li dobro nagadjamo i pogadjamo. Mozda sve pogresno razumijevamo... Ko to zna? I ko to moze znati?
Upravo tako, zato nikad ne možeš sa sigurnošću tvrditi koliko i šta religije jesu, a koliko nisu doprinijele. Možda je veći dio tvojih svjetonaazora iscrpljen upravo iz religije.

I nisam nigdje spomenuo na koju religiju se pozivam, pa nemoj ni ti. :D
maybelline

#2772 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by maybelline »

A zasto je uopce potrebno definirati kojem se Bogu to molimo? Licno mislim da to Njemu nije bitno. Onom ko vjeruje u neku Visu Silu, Vise Bice, nazpovimo Ga/Ju kako god hocemo ne bi trebalo biti bitno koji je to Bog u pitanju. Opet gledam samo iz vlastite perspektive - vjerujem u Boga (kljucna rijec VJERUJEM) i smatram da je jedan za sve ljude (koji zele/imaju potrebu da vjeruju) i zaista mi nije jasno cemu uvjeravanja da je samo moj/tvoj/njegov Bog ispravan.

Mozda ljudi zele potvrdu u vidu svetih knjiga da je njihov Bog jedan i jedini, ali po meni to onda vise nije VJERA.
m_l

#2773 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by m_l »

maybelline wrote:A zasto je uopce potrebno definirati kojem se Bogu to molimo? Licno mislim da to Njemu nije bitno. Onom ko vjeruje u neku Visu Silu, Vise Bice, nazpovimo Ga/Ju kako god hocemo ne bi trebalo biti bitno koji je to Bog u pitanju. Opet gledam samo iz vlastite perspektive - vjerujem u Boga (kljucna rijec VJERUJEM) i smatram da je jedan za sve ljude (koji zele/imaju potrebu da vjeruju) i zaista mi nije jasno cemu uvjeravanja da je samo moj/tvoj/njegov Bog ispravan.

Mozda ljudi zele potvrdu u vidu svetih knjiga da je njihov Bog jedan i jedini, ali po meni to onda vise nije VJERA.
Ma na ovim temama se koplja lome da li ima ili nema Boga. Ispisano je stotine, pa i hiljade stranica kad bi sve sastavili, samo zadnju godinu dana. Ludilo. :mrgreen:
nemezis

#2774 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

maybelline wrote:A zasto je uopce potrebno definirati kojem se Bogu to molimo? Licno mislim da to Njemu nije bitno. Onom ko vjeruje u neku Visu Silu, Vise Bice, nazpovimo Ga/Ju kako god hocemo ne bi trebalo biti bitno koji je to Bog u pitanju. Opet gledam samo iz vlastite perspektive - vjerujem u Boga (kljucna rijec VJERUJEM) i smatram da je jedan za sve ljude (koji zele/imaju potrebu da vjeruju) i zaista mi nije jasno cemu uvjeravanja da je samo moj/tvoj/njegov Bog ispravan.

Pa kojem se moliš?
zlokruhovic

#2775 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by zlokruhovic »

Mozda ljudi zele potvrdu u vidu svetih knjiga da je njihov Bog jedan i jedini, ali po meni to onda vise nije VJERA
.
Fin post i ispravan bez obzira što sam ateista tj.antietista.

Vernici ovih religija nisi vernici već pratioci iliti ovce koje slede ideologiju jer ni hrišćanstvo,ni islam ni judaizam nisu vere već ideologije.
Locked