Zasto ima ovoliko vjera?

Rasprave o vjerskim temama.
dino_sara

#1 Zasto ima ovoliko vjera?

Post by dino_sara »

Zasto ima ovoliko vjera? Zasto nebi bilo lakse da je jedna? Zasto je toliko slicnosti a toliko razlike? Zato nije medjureligijski mir?

Evo ja kao musliman normalno da vjerujem da je jedina prava vjera Islam, bas kao i krscani sto vjeruju u svoje , jevreji itd itd.
Ali mene muci pitanje na koje nikada sigurno necu dobiti 100% tacan odgovor.

Kako ce samo muslimani ( koji su zasluzili Dzenet) ici u Dzenet, gdje su dobri krscani koji se mole Bogu cijeli zivot (recimo Papa), mi smatramo da je jedino Islam cista i istinska vjera, a neki krscanin se vise mole Bogu od nas samih.
Ali ima mnogo krscana koji su bolji od nekih muslimana.

Zasto je Bog dao toliko vjera, covjek od malih nogu je ucen na Krscanstvo ili Islam, kako promjeniti svoj stav i svoja ubjedjenja?
Volio bih isto tako da krscani daju svoje objasnjenje sa svoje tacke gledista .

jel iko ubjedjen da samo jedna vjera moze u Dzenet ( Raj)
djulba

#2 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by djulba »

ja vjerujem u boga, ali ne vjerujem u vjere. Zato što ljudi izmišljaju vjere kako im ćejf.
Lično mislim da su i biblija i kur an nastali kako bi ljudi znali kako da se ponašaju a napisali su ih ljudi. Ako bi pogledali to sada imamo zakone i ustave pa ispade da su to moderne svete knjige. To je moje mišljenje !!!
dino_sara

#3 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by dino_sara »

djulba wrote:ja vjerujem u boga, ali ne vjerujem u vjere. Zato što ljudi izmišljaju vjere kako im ćejf.
Lično mislim da su i biblija i kur an nastali kako bi ljudi znali kako da se ponašaju a napisali su ih ljudi. Ako bi pogledali to sada imamo zakone i ustave pa ispade da su to moderne svete knjige. To je moje mišljenje !!!

HM , dali su ljudi napisali ????
djulba

#4 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by djulba »

dino_sara wrote:
djulba wrote:ja vjerujem u boga, ali ne vjerujem u vjere. Zato što ljudi izmišljaju vjere kako im ćejf.

Pa po načinu pisanja, po savjetima, po zabranama zar ti to ne izgleda kao da su to ljudi napisali.
dino_sara

#5 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by dino_sara »

djulba wrote:
dino_sara wrote:

Pa po načinu pisanja, po savjetima, po zabranama zar ti to ne izgleda kao da su to ljudi napisali.
Dobro to je tvoje misljenje, ako budemo o tome raspravljali odosmo sa teme ;)
nigdje.nikog

#6 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by nigdje.nikog »

Rijetko posten post dino_sara i hvala ti.

Dakle, zaista postoji ta velika kontradikcija u svakoj od ovih "glavnih religija" - naoko zajednicki koncept - vjerovanje u jednog boga, istovremeno se prevodi i u koncept jedne religije, sto je apsolutno bezbozno. (mora se ovdje primjetiti da je ova vrsta iskljucivosti najizrazenija u islamu)

A ja smatram i zavrsit cu ovaj post na jednom veoma slikovitom primjeru.

Ja, naime, ne vidim boljeg poredjenja svega oko nas i u nama od ovoga sto zovemo PC world.

Ovaj put se fokusiram na religije - to su, po meni, operativni sistemi!

Windows ili Linux - Krscanstvo ili islam !

Doista, mnoge argumentacije zadrtih Linuxasa ili Windowslija podsjecaju na religijski fanatizam.

Ajde da se nasalim - DOS mu ga ovdje dodje ko ateizam !
tataratira

#7 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by tataratira »

zato što su Jevreji patentirali monoteizam a ostali ih kopirali, nasatvljali se sa svojim pričama
arbosan

#8 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by arbosan »

Odgovor nije kratak ili jednostavan.

Dakle da bi covjek dobro objasnio i odgovorio na tvoje pitanje, treba spomenuti dio istorije prijasnjih naroda, i njihove poslanike, pa onda sve do islama. A razumjeti sve to, ipak zahtijeva da covjek cita dosta detalja o svemu tome.

Evo jedan skroman pokusaj:

Dakle, od Adema pa do Isa A.S, svi poslanici su bili poslati nekom odredjenom narodu. Kao recimo poslanik Lutt, je poslat ljudima koji su zivjel u Jordanu na podrucju gdje je sada Mrtvo more. ili AAd, ili Tamud, ili Šuaib ili Nuh, ili Sulejman, ili Ibrahim. Ako procitas njihovu recimo biografiju!, vidjet ces da su svi bili poslati nekom narodu, a taj narod je imao nesto specificno u sebi, ili neki grijeh ili neku osobinu koja ga razdvaja od ostale.

Tako da imamo vise poslanika recimo koji su poslati jevrejima, pa imamo Musa A.S, kao i ISA, oni su poslani Jevrejima. Medjutim krcanstvo se siri na tom podrucju koje je bilo pod okupacijom rimljana. i medju njima se sirila ta vjera.

A ako bolje pogledas Islam, ova vjera koja je predstavljena putem Kurana i Suneta je objavljena svim narodima svijeta. i to je prvi i zadnji put da se objavi tako nesto cijelo svijetu.

Eto da neduzim previse, ima tu puno puno ispricati. A za pitanje ko ce u Dzenet ili ne, to on jedino zna, a rekao je da je uslov za ulazak je Šehadet!
ja.neron

#9 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by ja.neron »

Allah je rekao učinio sam vas različitim da bi se upoznavali :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Vjerujem da ti je ovo dovoljno
djulba

#10 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by djulba »

ja.neron wrote:Allah je rekao učinio sam vas različitim da bi se upoznavali :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Različitih ali ne po vjeri
cyberwoman

#11 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by cyberwoman »

S vremena na vrijeme dolaze poslanici kao odgojitelji covjecanstva kako bi obrazovali ljude u skladu sa potrebama tog vremena.
dino_sara

#12 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by dino_sara »

cyberwoman wrote:S vremena na vrijeme dolaze poslanici kao odgojitelji covjecanstva kako bi obrazovali ljude u skladu sa potrebama tog vremena.
Da, ali nisu obrazovali na 5 nacina. Vi muslimani ce te ovako, krscani onako jevreji kako god itd itd. Ako je bio jedan recimo Isus (Isa a.s.) nije on bio ucitelj za 5 religija, zar ne. Pitanje je odakle tolike vjere??
osa

#13 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by osa »

sve vjere su produkt čovjeka, sve vjere su opijum, što je niža razina razvoja nekog društva to veću ulogu u tom istom igra vjera. današnje velike religije su monoteističke, postavlja se pitanje zar su stari grci ili egipćani ili asteci itd. bili totalno u krivu tisućama godina jer su bili mnogobošci, a imali su ogromna civilizacijska dostignuća. nisu, svi su u krivu, jer najveći i jedini bog na ovom svijetu je ČOVJEK. za sada, dok evolucija na scenu ne izbaci biće koje će biti sposobnije od čovjeka.
dino_sara

#14 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by dino_sara »

osa wrote:sve vjere su produkt čovjeka, sve vjere su opijum, što je niža razina razvoja nekog društva to veću ulogu u tom istom igra vjera. današnje velike religije su monoteističke, postavlja se pitanje zar su stari grci ili egipćani ili asteci itd. bili totalno u krivu tisućama godina jer su bili mnogobošci, a imali su ogromna civilizacijska dostignuća. nisu, svi su u krivu, jer najveći i jedini bog na ovom svijetu je ČOVJEK. za sada, dok evolucija na scenu ne izbaci biće koje će biti sposobnije od čovjeka.
Zar je covjek stvorio zemlju, zar je covjek stvorio covjeka , zar je covjek koji moze da zivi koliko hoce hmmm mislim da si fulao-la zestoko nesto u svom zivotu.
osa

#15 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by osa »

dino_sara wrote:
osa wrote:sve vjere su produkt čovjeka, sve vjere su opijum, što je niža razina razvoja nekog društva to veću ulogu u tom istom igra vjera. današnje velike religije su monoteističke, postavlja se pitanje zar su stari grci ili egipćani ili asteci itd. bili totalno u krivu tisućama godina jer su bili mnogobošci, a imali su ogromna civilizacijska dostignuća. nisu, svi su u krivu, jer najveći i jedini bog na ovom svijetu je ČOVJEK. za sada, dok evolucija na scenu ne izbaci biće koje će biti sposobnije od čovjeka.
Zar je covjek stvorio zemlju, zar je covjek stvorio covjeka , zar je covjek koji moze da zivi koliko hoce hmmm mislim da si fulao zestoko nesto u svom zivotu.
zar je nešto što nikad nisi vidio, stvorilo zemlju. tko je stvorio mars, zašto na njemu nema života, veneru itd.itd." bog napravi čovjeka na svoju sliku i priliku", kojeg čovjeka ovog današnjeg ili onog od prije 10 000 godina, puno se razlikuju. milion pitanja, kad ne znaš odgovor pozoveš se na nedokazivo, na boga. bojim se da se ovo o fulanju ne odnosi na mene.
dino_sara

#16 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by dino_sara »

osa wrote:
dino_sara wrote:
Zar je covjek stvorio zemlju, zar je covjek stvorio covjeka , zar je covjek koji moze da zivi koliko hoce hmmm mislim da si fulao zestoko nesto u svom zivotu.
zar je nešto što nikad nisi vidio, stvorilo zemlju. tko je stvorio mars, zašto na njemu nema života, veneru itd.itd." bog napravi čovjeka na svoju sliku i priliku", kojeg čovjeka ovog današnjeg ili onog od prije 10 000 godina, puno se razlikuju. milion pitanja, kad ne znaš odgovor pozoveš se na nedokazivo, na boga. bojim se da se ovo o fulanju ne odnosi na mene.
Ok, necemo dalje. Za tebe je Bog covjek tako da nemam nesto puno onda s tobom pricati u svakom slucaju hvala ti za tvoje misljenje
osa

#17 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by osa »

a ja mislio da ćeš mi dati božji odgovor na ovih nekoliko sitnih pitanja, šalim se, na to bog nema odgovora, to je malo teža materija pa će je on prepustiti naučnicima. bog- ovo je pozdrav.
Drvosjeca iz Dejcica

#18 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ja ima svoje ubjeđenje kojeg se drzim i ne smatram da je najispravnije te ostavljam prostora da se argumentovano ubjedim u suprotno.

Smtram da Bog, nadnaravno bice, visa sila, nazovimo to kako zelimo, koja/koji je stvorio ovaj univerzum, ne pati od manjkavosti i nedostataka koje proganjaju nas ljude. Tako da je tom bicu (ako je bice?) potpuno irelevantno koje si vjere bio na zemlji, da li se bio crnac ili bijelac, musko ili zensko i slicne podjele. Zaista bi bila losa sala da neko ko je zao, pakostan, gramziv, osvetoljubiv zavrsi u raju samo zato sto se formalno redovno molio a neko ko nije nikako obavljao molitvu ali pomagao nemocnim i slabijim, drzao se podalje od poroka zavrsi u paklu. :-? Po meni je ovo apsurd i sugno da onaj koji nas je stvorio ne pati od predrasuda koje imamo mi ljudi.
ljubav_aha

#19 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by ljubav_aha »

djulba wrote:
ja.neron wrote:Allah je rekao učinio sam vas različitim da bi se upoznavali :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Različitih ali ne po vjeri
Allah je rekao učinio sam vas različitim da bi se upoznavali

ja sam cula takav odogovor

djulba,

sto se tice razlicitosti,postoji tako mnogo opcija
osa

#20 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by osa »

može li tko odgovoriti na pitanje . tko je stvorio boga?
lamija_SA

#21 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by lamija_SA »

Zašto ime ovoliko vjera?

Zato što ih nema više!
:D
king kong

#22 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by king kong »

sasvim je jednostavan odgovor na pitanje iz naslova i to bez puno polemike i raspravljanja:

ATOMIZIRANJE društva....

malo se pozabavite s tim pa će vam i drugi problemi ove napaćene planete i njenih stanovnika postati mnogo jasniji...
melac

#23 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by melac »

osa wrote:može li tko odgovoriti na pitanje . tko je stvorio boga?
Ne bi Ga zvali Bogom da je stvoren od drugih.
nigdje.nikog

#24 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by nigdje.nikog »

U Bosni vazi teorija da je Boga stvorio Allah.
dino_sara

#25 Re: Zasto ima ovoliko vjera?

Post by dino_sara »

nigdje.nikog wrote:
U Bosni vazi teorija da je Boga stvorio Allah.
Ko je iznio tu teoriju???? Allah je Bog. Jel to nisi mogao skontati za ovo vremena dok si ziv?
Post Reply