Za predane Allahu dž.š.
- svojnasvom
#576 Re: Za predane Allahu dž.š.
jeste, odlicno to odslikava ono kad ucaci "Wa Adžiltu ilejke rabbi li terda" '- odzvone i dah progutaju na ono "terda".
- bijela
#577 Re: Za predane Allahu dž.š.
Zar nije došlo vrijeme da se vjernicima smekšaju srca kad se spomene Allah i Istina koja se objavljuje?!?
kaže... bio neki mladić, a lopov.
i krenuo jedne noći u pohod na tuđu imovinu. prelazeći u nečije dvorište zatekao se taman na vrhu zida
kada je začuo ajet: Elem je'ni lillezine amenu en tahšea' kulubhum li zikrillahi ve ma nezele minel-hakk??
stojeći tako u mrkloj noći na vrhu zida, šokiran ajetom koji kao da je baš zbog njega objavljen, podiže ruke i povika:
"DOŠLO JE, GOSPODARU!"
(el-hadid, 16)
kaže... bio neki mladić, a lopov.
i krenuo jedne noći u pohod na tuđu imovinu. prelazeći u nečije dvorište zatekao se taman na vrhu zida
kada je začuo ajet: Elem je'ni lillezine amenu en tahšea' kulubhum li zikrillahi ve ma nezele minel-hakk??
stojeći tako u mrkloj noći na vrhu zida, šokiran ajetom koji kao da je baš zbog njega objavljen, podiže ruke i povika:
"DOŠLO JE, GOSPODARU!"
(el-hadid, 16)
- svojnasvom
#578 Re: Za predane Allahu dž.š.
ili njegova dova:
- Gospodaru moj, učini prostranim prsa moja
i olakšaj zadatak moj:
odriješi uzao sa jezika mog
da bi razumjeli govor moj
i podaj mi za pomoćnika iz porodice moje
Haruna, brata mog;
osnaži me njime
i učini drugom u zadatku mome,
da bismo Te mnogo hvalili
i da bismo Te mnogo spominjali,
Ti, uisitnu, znaš za nas.
- Udovoljeno je molbi tvojoj, o Musa![/quote]
to je to
http://www.youtube.com/watch?v=SO_uMfUt ... re=related
- Gospodaru moj, učini prostranim prsa moja
i olakšaj zadatak moj:
odriješi uzao sa jezika mog
da bi razumjeli govor moj
i podaj mi za pomoćnika iz porodice moje
Haruna, brata mog;
osnaži me njime
i učini drugom u zadatku mome,
da bismo Te mnogo hvalili
i da bismo Te mnogo spominjali,
Ti, uisitnu, znaš za nas.
- Udovoljeno je molbi tvojoj, o Musa![/quote]
to je to
http://www.youtube.com/watch?v=SO_uMfUt ... re=related
- harisoni
#579 Re: Za predane Allahu dž.š.
Selam. Zanima me stajalište islama i islamske uleme po pitanju salijevanja strave,pa ako ima neko nešto o tome molio bih da postavi. 
- Melanholik
#580 Re: Za predane Allahu dž.š.
"Salijevanje strave je pagansko vjerovanje i nema utemeljenja u šerijatu. Ne spominje se da je tako nešto postojalo u praksi Allahovog Poslanika, s.a.v.s, niti u praksi prvih generacija muslimana. Kod njih je postojala rukja (odučavanje), koja ima utemeljenje u šerijatu.harisoni wrote:Selam. Zanima me stajalište islama i islamske uleme po pitanju salijevanja strave,pa ako ima neko nešto o tome molio bih da postavi.
Prema tome, salijevanje strave i tome slično je zabranjeno (haram).
Posebno, u tom pogledu zabrinjava, što mnoge žene, kada salijevaju stravu, uče naopako kur‘anske sure što je najveći grijeh koji može izvesti iz islama. Učenje sura naopako pri salijevanju strave govori da su to džinovska i šejtanska posla. Zbog toga, savjetujem svim našim muslimankama da se klone salijevanja strave. Ukoliko su učile sure naopako, neka odmah prestanu i iskreno se pokaju Allahu, dž.š.
Ukoliko svjesno to nastave raditi, neka znaju da tim svojim postupkom izlaze iz islama, a Allah, dž.š, najbolje zna.
Na pitanja odgovara: Šukrija Ramić"
- svojnasvom
#581 Re: Za predane Allahu dž.š.
ليس شيء خير من ألف مثله إلا المؤمن
Rekao je Poslanik s.a.v.a. : "Nema te stvari koja je bolja od hiljadu sebi sličnih osim vjernika."
Musned Šihaba el Kuda'ija hadis broj 749. Bilježe ga još Taberani u Evsatu i Sagiru od Abdullaha ibn omera. Dok kod Ahmeda stoji: Ne znamo ništa bolje od stotinu sebi sličnih..."
Kod Taberanija početak hadisa glasi: "Ljudi su poput kamila, među stotinu nećeš lahko među njima naći jednu da je natovariš... ( aluzija na odgovornost )
U jednoj drugoj predaji istog hadisa stoji umjesto: "osim vjernika" izraz: "osim insana/čovjeka". El Askeri, Taberani.
Bilježi Askeri svojim lancem prenosilaca od Džabira ibn Abdullaha od Poslanika s.a.v.a.: "Nema niti jedne stvari a da je bolja od sebi stotinu sličnih osim jedne. Rekoše: Koje Poslaniče? Reče: Čovjeka Muslimana.
Isto bilježi Askeri od Omera ibn el Hattaba i Hasana ibn Alija alejhima selam.
Rekao je Poslanik s.a.v.a. : "Nema te stvari koja je bolja od hiljadu sebi sličnih osim vjernika."
Musned Šihaba el Kuda'ija hadis broj 749. Bilježe ga još Taberani u Evsatu i Sagiru od Abdullaha ibn omera. Dok kod Ahmeda stoji: Ne znamo ništa bolje od stotinu sebi sličnih..."
Kod Taberanija početak hadisa glasi: "Ljudi su poput kamila, među stotinu nećeš lahko među njima naći jednu da je natovariš... ( aluzija na odgovornost )
U jednoj drugoj predaji istog hadisa stoji umjesto: "osim vjernika" izraz: "osim insana/čovjeka". El Askeri, Taberani.
Bilježi Askeri svojim lancem prenosilaca od Džabira ibn Abdullaha od Poslanika s.a.v.a.: "Nema niti jedne stvari a da je bolja od sebi stotinu sličnih osim jedne. Rekoše: Koje Poslaniče? Reče: Čovjeka Muslimana.
Isto bilježi Askeri od Omera ibn el Hattaba i Hasana ibn Alija alejhima selam.
- svojnasvom
#582 Re: Za predane Allahu dž.š.
Neće san na oči, nesanica, pa evo koji hajrat:
Mir tebi!" - reče Ibrahim. "Moliću Gospodara svoga da ti oprosti, jer On je vrlo dobar prema meni. Sura Merjem 47. ajet
Veli Imami Razi komentarišući ovaj ajet: Drug pitanje: Većinom se koristi izraz Selamun alejkum, bez elifa i lama ( kao Esselamu alejkum ). To je stoga što u ovakvoj formi ove riječi imaju značenje dove poput kada kažeš: Hajrun bejne jedejke/Dobro pred tobom/dobro te pratilo/dobrina te srela ( kako nane vele ).
Velim ( Imam Fahruddin Razi ): Neodređena imenica ako dođe kao atribut onda je dozvoljeno smatrati subjektom. Stoga nepostojanje određenog člana ovdje ( el/Esselamu ) ukazuje na upotpunjenost i savršenstvo. Te kao da se ovim želi reći: „Potpuni i savršeni mir neka je na tebe.“
To je kao kad kažemo Selamun alejke ili Božje riječi: Selamun qavlan ili selamun ala Nuhin fil alemin“ ... A kada su u pitanju Božje riječi: „Ve sselamu ala menittebe'al huda“ Sura Taha 47. ajet. – to je također ispravno ( tj. esselamu alejkum ) ali se onda misli na štastvo i zbilju. ( Tj. Mir je s onim, odnosno u miru je onaj ko slijedi uputu ).
Velim ( Razi ): Stoga su riječi: Selamun alejkum potpunije ( sveobuhvatnije ) od riječi: esselamu alejkum. Jer nepostojanje određenog člana u riječima Selamun alejkum, daje im sveobuhvatnije i šire značenje. Dok riječi: Esselamu: znače samo štastvo/mahijet/ocjenu zbilje, izjavu ( kao npr. :"Dobar dan": može biti konstatacija, a može znaciti i želju za dobrim danom. Tako je Selamun alejkum izražavanje želje op.p. ). Rekao je el Ahfaš: Neki arapi kažu: Selam alejkum tako što izostave određeni član ( el, ess )ali i nun tenivn ( un ), a razlog tome je česta upotreba ove riječi koja je ( lingvistički ) dopustila ovu olakšicu.
Izvor:
Tafsir Kur'ana „Mafatihul Gajb“ od Imama Fahruddina er Razija.
Mir tebi!" - reče Ibrahim. "Moliću Gospodara svoga da ti oprosti, jer On je vrlo dobar prema meni. Sura Merjem 47. ajet
Veli Imami Razi komentarišući ovaj ajet: Drug pitanje: Većinom se koristi izraz Selamun alejkum, bez elifa i lama ( kao Esselamu alejkum ). To je stoga što u ovakvoj formi ove riječi imaju značenje dove poput kada kažeš: Hajrun bejne jedejke/Dobro pred tobom/dobro te pratilo/dobrina te srela ( kako nane vele ).
Velim ( Imam Fahruddin Razi ): Neodređena imenica ako dođe kao atribut onda je dozvoljeno smatrati subjektom. Stoga nepostojanje određenog člana ovdje ( el/Esselamu ) ukazuje na upotpunjenost i savršenstvo. Te kao da se ovim želi reći: „Potpuni i savršeni mir neka je na tebe.“
To je kao kad kažemo Selamun alejke ili Božje riječi: Selamun qavlan ili selamun ala Nuhin fil alemin“ ... A kada su u pitanju Božje riječi: „Ve sselamu ala menittebe'al huda“ Sura Taha 47. ajet. – to je također ispravno ( tj. esselamu alejkum ) ali se onda misli na štastvo i zbilju. ( Tj. Mir je s onim, odnosno u miru je onaj ko slijedi uputu ).
Velim ( Razi ): Stoga su riječi: Selamun alejkum potpunije ( sveobuhvatnije ) od riječi: esselamu alejkum. Jer nepostojanje određenog člana u riječima Selamun alejkum, daje im sveobuhvatnije i šire značenje. Dok riječi: Esselamu: znače samo štastvo/mahijet/ocjenu zbilje, izjavu ( kao npr. :"Dobar dan": može biti konstatacija, a može znaciti i želju za dobrim danom. Tako je Selamun alejkum izražavanje želje op.p. ). Rekao je el Ahfaš: Neki arapi kažu: Selam alejkum tako što izostave određeni član ( el, ess )ali i nun tenivn ( un ), a razlog tome je česta upotreba ove riječi koja je ( lingvistički ) dopustila ovu olakšicu.
Izvor:
Tafsir Kur'ana „Mafatihul Gajb“ od Imama Fahruddina er Razija.
- Melanholik
#583 Re: Za predane Allahu dž.š.
šejh Ša'ravij, najjednostavnije i najljepše objašnjena iskrenost u par rečenica.
- arzuhal
#584 Re: Za predane Allahu dž.š.
I ja bih u ovaj džemat

- Melanholik
#585 Re: Za predane Allahu dž.š.
- Melanholik
#586 Re: Za predane Allahu dž.š.
DIJALOG SA ŠEJTANOM
Sjedio sam u tmini mrkle noći
sa šejtanom prokletim govoreći.
čuvši sabahski ezan
htjedoh u mesdžid poć',
a šejtan mi reče: Pred tobom je duga noć,
sjedi, jer vrijeme neće proć'.
Rekoh: Bojim se da mi namaz ne proðe.
Reče: Mnogo je vremena, a i novi će da doðe.
Rekoh: Bojim se da mi ne promakne namaz u džematu.
Reče: Ne brini, ustrajaćeš u nekom drugom hajratu.
I ne ustadoh sve dok sunce nije izašlo
Šejtan mi šapatom reče: Ne žali za onim što je prošlo, pred tobom je cio dan
Sjedoh da učim zikr,
a on mi donese neki čudan fikr (misli).
Rekoh: Ometaš me u dovi.
Reče: Sve su to samo pusti snovi.
Riješih da budem pokoran, pa mi reče: Uživaj dok si mlad!
Rekoh: Bojim se smrti.
Reče: U mladosti nećeš umrijeti…
Htjedoh da učim Kur'an…
Reče: Muzikom dušu razgali.
Rekoh: Ona je od haram stvari.
Reče: Nije! Učenjaka imaš koji tako kažu.
Rekoh: Hadisi koji je zabranjuju s njima se ne slažu.
Reče: Svi oni lažu. (daif)
I proðe ljepotica pa oborih pogled svoj...
Reče: Šta je to u pogledu tvom?
Rekoh: U njemu je opasnost i moj slom.
Reče: Razmišljaj o ljepoti, i olakšaj halu svom.
A kad odoh da održim vaz...
Reče: Nemoj da se sramotiš i padaš u jaz.
Rekoh: Želim da posavjetujem vjernike.
Reče: Bojim se za tebe slave velike
Rekoh: Utječem se Allahu od tebe, pa me šejtan ponižen napusti i ode.

Sjedio sam u tmini mrkle noći
sa šejtanom prokletim govoreći.
čuvši sabahski ezan
htjedoh u mesdžid poć',
a šejtan mi reče: Pred tobom je duga noć,
sjedi, jer vrijeme neće proć'.
Rekoh: Bojim se da mi namaz ne proðe.
Reče: Mnogo je vremena, a i novi će da doðe.
Rekoh: Bojim se da mi ne promakne namaz u džematu.
Reče: Ne brini, ustrajaćeš u nekom drugom hajratu.
I ne ustadoh sve dok sunce nije izašlo
Šejtan mi šapatom reče: Ne žali za onim što je prošlo, pred tobom je cio dan
Sjedoh da učim zikr,
a on mi donese neki čudan fikr (misli).
Rekoh: Ometaš me u dovi.
Reče: Sve su to samo pusti snovi.
Riješih da budem pokoran, pa mi reče: Uživaj dok si mlad!
Rekoh: Bojim se smrti.
Reče: U mladosti nećeš umrijeti…
Htjedoh da učim Kur'an…
Reče: Muzikom dušu razgali.
Rekoh: Ona je od haram stvari.
Reče: Nije! Učenjaka imaš koji tako kažu.
Rekoh: Hadisi koji je zabranjuju s njima se ne slažu.
Reče: Svi oni lažu. (daif)
I proðe ljepotica pa oborih pogled svoj...
Reče: Šta je to u pogledu tvom?
Rekoh: U njemu je opasnost i moj slom.
Reče: Razmišljaj o ljepoti, i olakšaj halu svom.
A kad odoh da održim vaz...
Reče: Nemoj da se sramotiš i padaš u jaz.
Rekoh: Želim da posavjetujem vjernike.
Reče: Bojim se za tebe slave velike
Rekoh: Utječem se Allahu od tebe, pa me šejtan ponižen napusti i ode.
-
numizmatic
#587 Re:
Čitala sam malo ovu temu iznova, i prosto moram ovo ponovo izvući.
ragib wrote:Tevba
U suri Zumer, Allah, dž.š. kaže:
“Reci, o robovi moji, koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, doista, mnogo prašta i On je milostiv. I povratite se Gospodaru svome i pokorite mu se prije nego što vam kazna dođe, poslije vam niko neće u pomoć priskočiti. I slijedite ono najljepše, ono što vam Gospodar vaš objavljuje, prije negoli vam iznenadna kazna dođe, za čiji dolazak nećete znati” (Zumer : 53, 54, 55, 56).
Da, recimo, čovjek ne bi uzviknuo: “Teško meni, koliko sam samo dužnosti prema Allahu propustio, čak sam se i izrugivao!”
Hvala ti, Gospodaru, na prefinjenosti i blagosti kojom si opisan još od Ezela, a koju ne uskraćuješ ni nakon našeg postojanja. Na Tvoju dobrotu mi uzvraćamo drskošću, griješenjem, nepokornošću.
Svojim lošim osobinama se udaljavamo i ne zaslužujemo blizinu Uzvišenog Koji prašta, a Ti dalje ostaješ sa nama. Nakon cjelokupnog znanja o nama, pokrivaš naše mahane pred ljudima, te nas ljudi vole i poštuju, a samo kad bi jednu našu mahanu otkrio ljudima, oni bi se razbježali od nas, a Ti i dalje ostaješ i Tvoja su vrata širom otvorena svim ljudima. Kucaš na naša srca i dozivaš svoga roba:
“O, robe moj, kad god Mi dođeš, bilo noću ili danju, primit ću te. Ako Mi se približiš za pedalj - približit ću ti se za lakat, a ako se ti približiš za lakat - Ja ću tebi za hvat. Pođeš li Mi hodajući – ja ću tebi trčeći.
Kad bi me sreo sa grijesima koliko i zemlja, ne pripisujući mi druga, doći ću ti sa oprostom koliko i zemlja.
Kad bi ti grijesi dospjeli do nebesa, a zatražiš oprost, oprostit ću ti. Pa ko je plemenitiji i darežljiviji od Mene?
Ko Mi krene, ususret mu stižem izdaleka, a ko od Mene okrene leđa, dozivam ga iz blizine.
Ko napusti zlo radi Mene, dobit će mnogo i više od toga.
Ko želi Moje zadovoljstvo, ja ću željeti ono što on hoće.
Ko se oslanja na Moju moć i snagu, željezo će mu postati mehkim.
Sijelim sa onima koji Me spominju, zahvalnim povećavam, pokorni su počašćeni, a griješnicima prema Meni ne dozvoljavam da gube nadu u moju milost.
Ako mi se pokaju, pa Ja sam njihov voljeni, a ako se ne pokaju, njihov sam liječnik.
Stavljam robove svoje na iskušenja kako bi ih očistio od negativnosti.
Ko Mi dadne prednost nad svim, dat ću mu prednos nad svim.
Kod mene se dobro djelo nagrađuje deseterostruko, do sedamsto puta i više od toga, a loše je kao jedno, a ko se za njega pokaje, oprostit ću mu.
Na vašim neznatnim dobrim djelima sam zahvalan, a vaša mnogobrojna poskliznuća i griješenja opraštam.
Moja milost prednjači mojoj srdžbi, blagost zamjerki, oprost kazni.
Milostiviji sam prema robovima od majke prema djetetu.
O, čovječe, zar ću te stvoriti a da ti ne osiguram potrebno, zar ću te uvesti u Kuću, a da te ne počastim. Ne brini se za ono što ti je osigurano. Dovoljno ti je neznanja da se oslanjaš na ono što ti je u rukama, a ne na ono što je kod mene.
O, čovječe, grijeh koji prouzrokuje poniznost prema Meni, draži mi je od pokornosti koja će te učiniti uobraženim i oholim. Draži Mi je jecaj griješnika dok me doziva da mu oprostim od slavljenja umišljenog”.
Draga braćo, kad bismo govorili samo o jednoj Allahovoj blagodati, kratak bi bio život od 100.000 godina da sve reknemo.
Vratimo se našem Stvoritelju iskrenom tevbom koja biva uzrokom zaustavljanja katastrofe, Allahove kazne, koja razbija svaku tajnu neprijateljsku spletku usmjerenu ka muslimanima.
A stanje jednog naroda zavisi od popravljanja pojedinaca.
Pokajmo se Allahu za učinjene grijehe (a svako najbolje poznaje sebe) dok još nije kasno, a kasno će biti u momentu kad Sunce iziđe sa Zapada.
Allah nam poručuje:
“... I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite” (Nur : 31).
Allahu naš, primi sve naše dove i naša pokajanja upućena Tebi. Amin!
Sulejman Bugari
-
solidsnake
#588 Re: Za predane Allahu dž.š.
.
Last edited by solidsnake on 17/04/2014 18:51, edited 1 time in total.
- NIN
#589 Re: Za predane Allahu dž.š.
Banned user for reason “Provociranje”
» Legalan
Ubo si pogresnu temu, sad vozdra!
» Legalan
Ubo si pogresnu temu, sad vozdra!
- Quaresma
#591 Re: Za predane Allahu dž.š.
ne znam da li je ovo prava tema za ovaj video
Hafiz Fatih Seferagic, porijeklom iz BiH, imam u dzamiji u Hjustonu u SAD, ima svega 16 godina
mashAllah
http://www.youtube.com/user/TheQuranicChannel
ovo je njegov YT channel
Hafiz Fatih Seferagic, porijeklom iz BiH, imam u dzamiji u Hjustonu u SAD, ima svega 16 godina
mashAllah
http://www.youtube.com/user/TheQuranicChannel
ovo je njegov YT channel
-
numizmatic
#592 Re: Za predane Allahu dž.š.
Imam jedno pitanje a ova tema mi je nekako najlogičnija 
Da li je bitno koju suru učim poslije Fatihe i moraju li one biti po nekom redu? I može li se jedna sura ponoviti više puta?
Da li je bitno koju suru učim poslije Fatihe i moraju li one biti po nekom redu? I može li se jedna sura ponoviti više puta?
- arzuhal
#593 Re: Za predane Allahu dž.š.
Ima red a taj red je njihovo redno mjeto u Kur'anu. Dakle, ne uči se, recimo, zadnja kur'anska sura (En-Nas), pa na drugom rekatu predzadnja (Felek), nego obrnuto. Također, ne treba preskakati jednu suru, recimo da se prouči sura Ihlas (Kul huwallahu ehad) koja je 112. sura, a onda suru Nas (Kul euzu birabbi-nnas) koja je 114. sura, izostavljajući 113. suru.numizmatic wrote:Imam jedno pitanje a ova tema mi je nekako najlogičnija
Da li je bitno koju suru učim poslije Fatihe i moraju li one biti po nekom redu?
Može, ako ne znaš više od jedneI može li se jedna sura ponoviti više puta?
-
numizmatic
#594 Re: Za predane Allahu dž.š.
Puno hvala!
Znači ako ću preskočiti preskočim najmanje dvije sure, ako sam dobro shvatila? Inače bi kod one sure s kojom počneš morao nastaviti tačno po redu? (Šta kad bih proučila Ajeti-Kursijju... ne znam nastaviti)
I da li taj red važi kroz čitav namaz, tj. sunnet, farz i sun-sunnet (već kako koji) ili se restartuje na početku sunneta/farza/sun-sunneta? Izvini što komplikujem
Zašto ovo nema u Ilmihalu za noobs poput mene
Znači ako ću preskočiti preskočim najmanje dvije sure, ako sam dobro shvatila? Inače bi kod one sure s kojom počneš morao nastaviti tačno po redu? (Šta kad bih proučila Ajeti-Kursijju... ne znam nastaviti)
I da li taj red važi kroz čitav namaz, tj. sunnet, farz i sun-sunnet (već kako koji) ili se restartuje na početku sunneta/farza/sun-sunneta? Izvini što komplikujem
-
sahbeg.o
#595 Re: Za predane Allahu dž.š.
Allah
Last edited by sahbeg.o on 13/02/2012 14:43, edited 1 time in total.
- Melanholik
#596 Re: Za predane Allahu dž.š.
ne "restartuje" se.numizmatic wrote:Puno hvala!
a jeste, najmanje dvije preskočiš, nije lijepo preskočiti samo jednu.
- nellington
#597 Re: Za predane Allahu dž.š.
Ja učim po redu, ali me uvijek interesovalo - odakle adet da se uči po redu, ako je ovaj red od Osmana?
- arzuhal
#598 Re: Za predane Allahu dž.š.
Tako je. Bilo bi ''mekruh'' (pokuđeno) izostaviti onu suru između jer to djeluje (iako nije namjeravano, naravno) kao ''potcjenjivanje'' te sure (razumiješ šta mislim).numizmatic wrote: Znači ako ću preskočiti preskočim najmanje dvije sure, ako sam dobro shvatila? Inače bi kod one sure s kojom počneš morao nastaviti tačno po redu?
Da, ako počneš sa nekom surom, recimo da je ona 110. sura u Kur'anu, onda poslije učiš ili suru odmah iza nje (111-tu), ili preskočiš dvije (111. i 112.), pa učiš 113. ili 114-tu. Ili, ako se radi o malo većoj suri, možeš je proučiti iz dva dijela - na prvom rekatu prvo pola sure, a na drugom ostatak.
Ajetul-kursija je - u samom imenu stoji - ajet. Veličanstven ajet! I možeš ga proučiti kao neku kraću suru (poput sure Kulhuwallahu). Obzirom da se Ajeltul-kursija nalazi u drugoj kur'anskoj suri po redu (sura El-Bekare), onda bi na prvom rekatu proučila Ajetul-kursiju, a na drugom, recimo, suru Kulhuwallahu (ili, recimo, neki drugi kur'anski ajet koji je dug poput neke kraće sure).(Šta kad bih proučila Ajeti-Kursijju... ne znam nastaviti)
Ne (dakle restartuje seI da li taj red važi kroz čitav namaz, tj. sunnet, farz i sun-sunnet (već kako koji) ili se restartuje na početku sunneta/farza/sun-sunneta? Izvini što komplikujem
Znači da napreduješ i da ti treba višeZašto ovo nema u Ilmihalu za noobs poput mene
- arzuhal
#599 Re: Za predane Allahu dž.š.
Nije od Osmana, radijallahu anhu. Ovaj raspored sura je utvrđen Allahovom voljom, kako je melek Džibril, alejhi-selam, podučio Poslanika, alejhi-selam. Zato je on ''kanonski''.nellington wrote:Ja učim po redu, ali me uvijek interesovalo - odakle adet da se uči po redu, ako je ovaj red od Osmana?
Neko može, za svoje vlastite potrebe, poredati sure po njihovoj objavi (naprimjer), pa da kao prvu stavi suru El-Alek, pa El-Kalem, pa Muddesir, itd..ali samo zbog vlastitog izučavanja Kur'ana, recimo. Ovo ne govorim po hiru, znam da nije zabranjeno. Ali samo za vlastite potrebe - naglašavam.
edit: pod ovakvim redoslijedom sura ne mislim da se može ''učiti'' Kur'an na namazu, naravno.
Last edited by arzuhal on 13/02/2012 14:40, edited 1 time in total.
- nellington
#600 Re: Za predane Allahu dž.š.
To me zanimalo - znači, red sura je objavljen od Allaha, dž. š. Hvala.arzuhal wrote:Nije od Osmana, radijallahu anhu. Ovaj raspored sura je utvrđen Allahovom voljom, kako je melek Džibril, alejhi-selam, podučio Poslanika, alejhi-selam. Zato je on ''kanonski''.nellington wrote:Ja učim po redu, ali me uvijek interesovalo - odakle adet da se uči po redu, ako je ovaj red od Osmana?
Neko može, za svoje vlastite potrebe, poredati sure po njihovoj objavi (naprimjer), pa da kao prvu stavi suru El-Alek, pa El-Kalem, pa Muddesir, itd..ali samo zbog vlastitog izučavanja Kur'ana, recimo. Ovo ne govorim po hiru, znam da nije zabranjeno. Ali samo za vlastite potrebe - naglašavam.