Za predane Allahu dž.š.

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zijancer

#2101 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by zijancer »

:-D nemojte samo 2-3 strane, ako ce se ovo oduziti, pls otvorite posebnu temu

evo tu
korektno-d-t151502.html
Last edited by zijancer on 05/09/2018 22:48, edited 1 time in total.
korektno

#2102 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by korektno »

Ehli bejt su sljedbenici sunneta, tu nema kontradikcije nikakve. Možda si me pogrešno shvatio; Ne stavlja se razum dakle na prvo mjesto, nego se pogleda u Kur'an, u Sunnet, pa se vade propisi, a pogrešno je; prvo izgraditi propis, pa tražiti potkrepljenje za to u Kur'anu i Sunnetu.
djkurt

#2103 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by djkurt »

korektno wrote:Mi tako kada bi sve doveli u pitanje, onda bi velika većina vjere bila pod velikim upitnikom. Tačno je da postoje lažni, slabi, dobri, vjerodostojni hadisi, i tom kompleksnom naukom se bave islamski učenjaci, koji nisu nepogrešivi, ali se u osnovi zna koji je hadis vjerodostojan, a koji je daif-slab ili apokrifan. Sama ta činjenica da su ljudi izmišljali hadise ne znači da smijemo odbaciti Sunnet, jer je i on Vahj, tj. Objava. Poslaniku, a.s. se objavljivao Sunnet kao što mu se objavljivao Kur'an i to su 2 osnovna temelja vjere islama koja ne niječe osim smutljivac ili licemjer (ne mislim ovdje na tebe, nego općenito) Od samog dolaska islama u Bosnu se pozivalo na Kur'an i Sunnet, i Sunnet je došao da pojasni i objasni Kur'an, mi bez Sunneta praktički ne bi znali klanjati, koliko namaza ima, kada je koji namaz, i tako milion, al bukvalno milion drugih pitanja; počevši od čistoće, abdesta, namaza, posta, pa do propisa džihada, ženidbe, trgovine itd...
zar Kuran nije zadnja objava, kakav ba sad sunnet.
Idemedosumom

#2104 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Idemedosumom »

Nisi ni ti mene shvatio, ali ću poslušati kolegu zijancera i odustati od rasprave. Koristi svakako nema, nebrojeno puta sam sa Smrckom raspravljao na istu temu. Selamun alejkum.
Bloo
Globalna šefica

#2105 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Bloo »

Idemedosumom wrote:Nisi ni ti mene shvatio, ali ću poslušati kolegu zijancera i odustati od rasprave. Koristi svakako nema, nebrojeno puta sam sa Smrckom raspravljao na istu temu. Selamun alejkum.
Šteta.
Meni je baš bilo interesantno vas čitati.
zijancer

#2106 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by zijancer »

Nadahni nas da se predamo
onom što nam dodjeljuješ voljom Svojom,
da ne bismo voljeli odgodu onog što si ubrzao
i ubrzanje onog što si odgodio,
mrzili ono što voliš
i volili ono što mrziš.
Last edited by zijancer on 04/09/2018 21:55, edited 1 time in total.
Idemedosumom

#2107 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Idemedosumom »

Bloo wrote: Meni je baš bilo interesantno vas čitati.

Image
Bloo
Globalna šefica

#2108 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Bloo »

MEdo, zar želiš da se ovo pretvori u epizodu happy tree friends... :)
Idemedosumom

#2109 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Idemedosumom »

Bloo wrote:MEdo, zar želiš da se ovo pretvori u epizodu happy tree friends... :)
Ih, da ti znaDEš šta ja sve želim :evil: :run:
korektno

#2110 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by korektno »

Jučer mi izleti na jutjubu ovaj video, jako lijepo objašnjenje na temu "Šerijat-razum"
CrayOn

#2111 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by CrayOn »

Idemedosumom wrote:Mislim da ti konkretan i tačan odgovor niko ovdje ne može dati. Eventualno ako ima kakav evlijullah među nama, kojem je otkriveno što-šta, neka se javi :)

Kur'an časni ne spominje ni Mehdija ni Dedžala, jedini izvori koji ukazuju na njih su hadisi, a u hadisima ima svega i svačega.
Ne idi tamo brate; https://hadithanswers.com/warning-again ... nd-sunnah/
Idemedosumom

#2112 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Idemedosumom »

CrayOn wrote:
Idemedosumom wrote:Mislim da ti konkretan i tačan odgovor niko ovdje ne može dati. Eventualno ako ima kakav evlijullah među nama, kojem je otkriveno što-šta, neka se javi :)

Kur'an časni ne spominje ni Mehdija ni Dedžala, jedini izvori koji ukazuju na njih su hadisi, a u hadisima ima svega i svačega.
To se valjda odnosi na odbacivanje svih hadisa i sunneta u kompletu.
CrayOn

#2113 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by CrayOn »

ultrasarajevo87 wrote:Dobro veče i pozdrav za sve.

Imam jedno krajnje jasno pitanje koje me interesuje već neki vremenski period. Zadnjih par mjeseci proučavam Islam, Hrišćanstvo i Judaizam, ali pošto sam Bošnjak, odnosno tradicionalno musliman najviše me počinje interesovati vjera mojih djedova. Odrastao sam u nereligioznoj porodici. Roditelji ni dan danas nisu religiozni. Ja sam u potrazi za vjerom, ali nekako mi srce govori "Ma to je Islam, jedna i jedina prava vjera".

Da pređem na pitanje... ŠTA ĆE SE DESITI NAKON DOLASKA MEHDIJA, ODNOSNO POBJEDE POSLANIKA ISA'A NAD DEDŽALOM? Svijet će postati islamski, to je jasno. Interesuje me koliko će to trajati? Šta je poenta osvajanja svijeta, ako to neće vječno trajati? Hvala vam unaprijed za odgovore.

MOLIM VAS DA O OVOME PIŠU ONI KOJI SU UPUĆENI U VJERU ISLAM.
INTERESUJU ME ISKLJUČIVO KONKRETNI ODGOVORI, A NE NAGAĐANJA! HVALA I POZDRAV.
:bih:
Dolazak dežala je označeno kao najveće iskušenje koje će ovaj svijet zadesit(dedžal svojom smutnjom će se prostirati kroz sve sfere života i doći će u vrijeme veliki prirodnih/socijalnih/moralnih itd. smutnji), tom iskušenju lijek će biti Isa a.s., i on neće biti tu da osvoji svijet, već jednostavno da uklone tu smutnju, i smutnju da je on Bog, nauzubillah; nakon otklanjanja te smutnje logično je da će ljudi progledati kroz tu maglu i nastupiti će vrijeme mira i vjere, koliko će taj period trajati to samo Allah dž.š. zna (nije ni bitno), onda odlazi Isa a.s. i ljudi nastavljaju živjeti normalo. Šta se desi svaki put kad ode onaj koji je držao volan? = ljudi krenu lutati i to će ići dotle dok Allah dž.š. dozvoli, onda koliko se sjećam, blagi povjetarac uzima duše preostalih vjernika, izlazak životinje i ti ostali finalni znaci prije samog uništenja Zemlje koji će se odviti nad najgorim ljudskim bićima.

Znači nema osvajanja svijeta, poenta je u istini i pravdi, a trajati će vječno aBda insaallah, samo ne na ovom svijetu, već na onom za koji se treba pripremiti.

Fazon je u tome što kad dodje dedžal, doći će u tako plodno vrijeme, u najgore vrijeme, ljudi će biti izgubljeni i osjećati će tu izgubljenost kroz cijelo svoje biće, žuditi će za nekim da ih izbavi, i on će se tu pojaviti on bukvalno kao lažni poslanik; Al-Masih ad-Dajjal (Arabic: المسيح الدجّال‎ Al-Masīḥ ad-Dajjāl, "the false messiah, liar, the deceiver") prevarant za kojim će ljudi olahko krenuti, jednostavno jer će žuditi za nekim; tad, većina ljudi na zemlji već je izgubila sve vage i mjerila i poluge koje bi im mogle otvoriti oči, i njegovi glavni centri utjecaja će biti gradovi, gdje se danas realno posmatrajući vjera najviše se gubi. Imali smo preview dedžala sa onim što je dolazio u Sarajevo (ne mogu se sjetit imena, onaj sto je prodavao "lijekovitu" vodu), vidi kako je to ispalo, ovo će biti puno puno gore.

Ako se pitaš zašto će Allah dž.š. dozvoliti njegov dolazak, jednostavno jer ćemo to zaraditi, ljudske ruke će to zaraditi, ali će Allah dž.š. iz svoje milosti prema ummetu poslati Isa a.s. itd..

Allah najbolje zna.
Last edited by CrayOn on 08/09/2018 17:42, edited 1 time in total.
CrayOn

#2114 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by CrayOn »

Idemedosumom wrote:
CrayOn wrote:

To se valjda odnosi na odbacivanje svih hadisa i sunneta u kompletu.
Samo ću ti reći; ne diraj sunnet, šejtan vrata otvara polahko, vjerujem da ne bi volio da budeš jedan od onih koji su spomenuti.

Vidjeti ćeš kako će ovi stavovi što su spomenuti u hadisu polahko širiti i doći će i gore od toga i ima još jedan hadis koji kaže da će doći ljudi koji će prokljinati prve generacije. A ovo će biti direktana posljedica smanjenja broja pravih učenjaka koji bi mogli biti brana tim idejama, generalnog ne znanja i izgubljenosti / umišljenost te lahkoće širenja zla putem savremenih tehnologija. I ovo je jedna genralna dekadenca, u krug.

Amin da nas Allah dž.š. sačuva od ovih savremenih, potajnih, iskušenja koja ulaze kroz ekrane mobitela u naša srca.

dodatak;
vidi kako u Saudijskoj Arabiji kerem našeg ummeta strpaše po zatvorima,zbog običnog kritikovanja, mene ne bi čudilo da ih počnu i ubijati. Davno je razum napustio prostoriju.
Last edited by CrayOn on 08/09/2018 13:49, edited 1 time in total.
Idemedosumom

#2115 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Idemedosumom »

CrayOn wrote:
Samo ću ti reći; ne diraj sunnet, šejtan vrata otvara polahko, vjerujem da ne bi volio da budeš jedan od onih koji su spomenuti.

Vidjeti ćeš kako će ovi stavovi što su spomenuti u hadisu polahko širiti i doći će i gore od toga i ima još jedan hadis koji kaže da će doći ljudi koji će prokljinati prve generacije. A ovo će biti direktana posljedica smanjenja broja pravih učenjaka koji bi mogli biti brana tim idejama, generalnog ne znanja i izgubljenosti / umišljenost te lahkoće širenja zla putem savremenih tehnologija. I ovo je jedna genralna dekadenca, u krug.
Prve generacije su se međusobno ubijale oko vlasti, neki danas biraju strane pa proklinju onu drugu. Ta je praksa maltene prisutna već od smrti našeg Poslanika s.a.v.a. :wink:

Ja ne diram sunnet, već pokušavam braniti Kur'an i islam od upitnih predaja.
CrayOn wrote:Amin da nas Allah dž.š. sačuva od ovih savremenih, potajnih, iskušenja koja ulaze kroz ekrane mobitela u naša srca.
Amin.
korektno

#2116 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by korektno »

CrayOn wrote:

Evlije su oni koji vjeruju i rade dobre dijela, a klone se loših, tako je došlo u ajetu. Kešf (otkrovljenja) i Vahj (objava) su završeni sa smrću Muhammeda, alejhi-selam. Dobri i pobožni ljudi nemaju nikakva "specijalna" znanja i sl.
(Pošto ovdje ima svakakog svijeta, da neko pogrešno ne shvati ovaj sarkazam) :)
Idemedosumom

#2117 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Idemedosumom »

korektno wrote:
Nije sve što je skriveno od masa nužno i objava :wink:
ultrasarajevo87

#2118 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by ultrasarajevo87 »

CrayOn wrote:
ultrasarajevo87 wrote:Dobro veče i pozdrav za sve.

Imam jedno krajnje jasno pitanje koje me interesuje već neki vremenski period. Zadnjih par mjeseci proučavam Islam, Hrišćanstvo i Judaizam, ali pošto sam Bošnjak, odnosno tradicionalno musliman najviše me počinje interesovati vjera mojih djedova. Odrastao sam u nereligioznoj porodici. Roditelji ni dan danas nisu religiozni. Ja sam u potrazi za vjerom, ali nekako mi srce govori "Ma to je Islam, jedna i jedina prava vjera".

Da pređem na pitanje... ŠTA ĆE SE DESITI NAKON DOLASKA MEHDIJA, ODNOSNO POBJEDE POSLANIKA ISA'A NAD DEDŽALOM? Svijet će postati islamski, to je jasno. Interesuje me koliko će to trajati? Šta je poenta osvajanja svijeta, ako to neće vječno trajati? Hvala vam unaprijed za odgovore.

MOLIM VAS DA O OVOME PIŠU ONI KOJI SU UPUĆENI U VJERU ISLAM.
INTERESUJU ME ISKLJUČIVO KONKRETNI ODGOVORI, A NE NAGAĐANJA! HVALA I POZDRAV.
:bih:
Dolazak dežala je označeno kao najveće iskušenje koje će ovaj svijet zadesit(dedžal svojom smutnjom će se prostirati kroz sve sfere života i doći će u vrijeme veliki prirodnih/socijalnih/moralnih itd. smutnji), tom iskušenju lijek će biti Isa a.s., i on neće biti tu da osvoji svijet, već jednostavno da uklone tu smutnju, i smutnju da je on Bog, nauzubillah; nakon otklanjanja te smutnje logično je da će ljudi progledati kroz tu maglu i nastupiti će vrijeme mira i vjere, koliko će taj period trajati to samo Allah dž.š. zna (nije ni bitno), onda odlazi Isa a.s. i ljudi nastavljaju živjeti normalo. Šta se desi svaki put kad ode onaj koji je držao volan? = ljudi krenu lutati i to će ići dotle dok Allah dž.š. dozvoli, onda koliko se sjećam, blagi povjetarac uzima duše preostalih vjernika, izlazak životinje i ti ostali finalni znaci prije samog uništenja Zemlje koji će se odviti nad najgorim ljudskim bićima.

Znači nema osvajanja svijeta, poenta je u istini i pravdi, a trajati će vječno aBda insaallah, samo ne na ovom svijetu, već na onom za koji se treba pripremiti.

Fazon je u tome što kad dodje dedžal, doći će u tako plodno vrijeme, u najgore vrijeme, ljudi će biti izgubljeni i osjećati će tu izgubljenost kroz cijelo svoje biće, žuditi će za nekim da ih izbavi, i on će se tu pojaviti on bukvalno kao lažni poslanik; Al-Masih ad-Dajjal (Arabic: المسيح الدجّال‎ Al-Masīḥ ad-Dajjāl, "the false messiah, liar, the deceiver") prevarant za kojim će ljudi olahko krenuti, jednostavno jer će žuditi za nekim; tad, većina ljudi na zemlji već je izgubila sve vage i mjerila i poluge koje bi im mogle otvoriti oči, i njegovi glavni centri utjecaja će biti gradovi, gdje se danas realno posmatrajući vjera najviše se gubi. Imali smo preview dedžala sa onim što je dolazio u Sarajevo (ne mogu se sjetit imena, onaj sto je prodavao "lijekovitu" vodu), vidi kako je to ispalo, ovo će biti puno puno gore.

Ako se pitaš zašto će Allah dž.š. dozvoliti njegov dolazak, jednostavno jer ćemo to zaraditi, ljudske ruke će to zaraditi, ali će Allah dž.š. iz svoje milosti prema ummetu poslati Isa a.s. itd..

Allah najbolje zna.
Najbolji odgovor za kojim sam tragao. Ovaj odgovor će me držati u Islamu za sva vremena. Allah te nagradio i neka te Gospodar nagradi i na ovom, a i na budućem svijetu. Zaista nema drugog Boga osim Allaha, neka nam svima oprosti grijehe. Ovu su riječi direktno iz mog srca. Budi siguran da si me održao TI na pravom putu. Neka ti Bog dragi da svako dobro. Mir neka je s Vama!
CrayOn

#2119 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by CrayOn »

Amin, sve nas. Amin, svima nam oprostio. Amin, svima nam svako dobro i ovog i onog svijeta dao. :kiss:
Allah te održao na pravom putu, ja sam samo odgovor dao. Čuvaj se smutnji, jer one polahko u srce ulaze. Selam :)
korektno

#2120 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by korektno »

Idemedosumom wrote:
korektno wrote:
Nije sve što je skriveno od masa nužno i objava :wink:
Svo znanje je u Kur'anu i Sunnetu. Nikakvo skriveno znanje kod nekih specijalnih "šejhiova" ne postoji, niti je kad postojalo.
Idemedosumom

#2121 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Idemedosumom »

korektno wrote:
Idemedosumom wrote: Nije sve što je skriveno od masa nužno i objava :wink:
Svo znanje je u Kur'anu i Sunnetu. Nikakvo skriveno znanje kod nekih specijalnih "šejhiova" ne postoji, niti je kad postojalo.
Nisam spominao ni šejhove ni da(v)ije, prati malo bolje :wink:
korektno

#2122 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by korektno »

Onda ga pogotovo nema kod običnih ljudi koji posjeduju malo ili nimalo šerijatskog znanja.
Idemedosumom

#2123 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Idemedosumom »

korektno wrote:Onda ga pogotovo nema kod običnih ljudi koji posjeduju malo ili nimalo šerijatskog znanja.
Allah daruje razne keramete odabranim robovima koje On odabere, a takvi robovi svoje keramete uglavnom ne reklamiraju pred drugima.

Takvi ljudi se nama čine kao da su obični, ali nisu :wink:
korektno

#2124 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by korektno »

Idemedosumom wrote:
korektno wrote:Onda ga pogotovo nema kod običnih ljudi koji posjeduju malo ili nimalo šerijatskog znanja.
Allah daruje razne keramete odabranim robovima koje On odabere, a takvi robovi svoje keramete uglavnom ne reklamiraju pred drugima.

Takvi ljudi se nama čine kao da su obični, ali nisu :wink:
Kerameti nemaju nikakve veze sa skrivenim znanjem, jer skriveno znanje je postoji. Tačno je da postoje nadnaravne pojave koje Uzvišeni Allah daruje odabranim ljudima, ali to je opet sasvim druga tema.
Idemedosumom

#2125 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Idemedosumom »

To ti misliš tako, na što imaš i pravo.
Post Reply