Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
''Gospodaru naš, ne dopusti srcima našim da skrenu, kad si nam već na pravi put ukazao." (Ali Imran,
Elif Lam Mim.
Ovo su ajeti mudre Knjige,
upute i milosti onima koji budu dobro činili,
onima koji molitvu budu obavljali i zekat davali i koji u onaj svijet budu čvrsto vjerovali;
njima će Gospodar njihov na Pravi put ukazati i oni će želje svoje ostvariti.
(Lukman, 1-5)
''Naredi čeljadi svojoj da obavlja molitvu i istraj u tome! Mi ne tražimo od tebe da se sam hraniš, Mi ćemo te hraniti! A samo one koji se budu Allaha bojali i grijeha klonili čeka lijep svršetak." (Ta-Ha, 132)
''Namaz je svjetlo. Kako mozes hodati po tmini?" (Sheikh Khaled Ar-Rasheed)
Ebu Omer spominje da je neki čovjek došao Kasimu b. Muhammedu i postavio mu neko pitanje, na što je ovaj odgovorio da ne zna. Potom je čovjek rekao: “Ja sam tebi došao. Ne znam nikog drugog osim tebe”, pa je Kasim rekao: “Ne gledaj u dužinu moje brade, niti u ove ljude oko mene. Tako mi Allaha, ne znam.” Tada je ustao neki čovjek od Kurejšija i zamolio Kasima da mu odgovori, pa je El-Kasim rekao: “Tako mi Allaha, draže mi je da mi neko odsiječe jezik nego da govorim o Allahu bez znanja.” (Bedaiul-fevaid, 3/792–794)
- “Kada duša vjernika izađe iz tijela prihvate je dva meleka i ponesu je ka nebu. Od nje se širi ugodan miris poput miska. Stanovnici nebesa će govoriti: ‘Dobra duša dolazi sa Zemlje. Neka se tebi i tijelu u kom si bila Allah smiluje.’ Meleki će je potom dovesti do njenog Gospodara, pa će On reći: ‘Nosite je neka vječno uživa.’ A kada duša nevjernika izađe iz tijela, prihvatit će je dva meleka. Od nje će se početi širiti smrad i neugodnost. Meleki će reći: ‘Zla duša dolazi sa Zemlje’, pa će je proklinjati. Meleki će je dovesti do njenog Gospodara, pa će On reći: ‘Nosite je neka pati zauvijek’.”
( Bilježi Muslim )
Klanjaj! Tako mi Allaha doći će dan kad ćeš htjeti klanjati,a nećeš moći! (Muslim)
"Kada sledbenici istine zacute pred sledbenicima lazi, onda sledbenici lazi umisle da su na istini."
(Alija b. Ebu Talib)
Upitan je Hasan Basri: "Šta je tajna tvoje neovisnosti od dunjaluka i njegovih izazovnih ukrasa?" Odgovorio je: "Tajna mog odricanja od ovog svijeta krije se u četvoro: shvatio sam da moju nafaku neće uzeti drugi, pa mi se srce smirilo na tome; shvatio sam da moj posao neće uraditi niko drugi, pa sam mu se maksimalno posvetio; shvatio sam da me Allah uvijek vidi, pa sam se stidio da me vidi dok činim grijeh; shvatio sam da me smrt čeka, pa sam se pripremio za susret sa Allahom."
Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:''Oči trojice neće vidjeti džehennemsku vatru: oko koje je bdjelo na Allahovom putu, oko koje je plakalo iz straha od Allaha, dž.š., i oko koje se čuvalo pogleda u ono što je zabranjeno.'' (Taberani)
Pitanje:
Da li je haram muslimanki biti medicinska sestra, posebno u operacionoj sali gdje se često susreće sa operacijama, gdje se vide muški spolni organi, jer je to ipak dio medicine i neizbježno je kada moram biti asistant pri takvim operacijama, a ipak se osjećam nekako griješno kad tu moram prisustvovati?
Odgovor:
Nije haram biti medicinska sestra, a može se tražiti i neko za muslimanku pogodnije mjesto od operacione sale.
Naravno da nije haram ako je nijjet čist, tj. ako je to posao koji obavlja da bi pomagala ljudima itd. Mada sumnjam da bi nijjet i mogao biti da gleda muška tijela Ali ukoliko ima priliku da izbjegne to, poželjno je, tj. ako može da radi negdje gdje će manje biti tome izložena, treba da prihvati taj posao.
fasciniran sam jednom pojavom u mom životu
to je trenutak kada skontaš da 33 godine nisi čuo neku riječ u ovom slučaju "nijet"
i onda to sasvim slučajno pročitaš na forumu prije desetak dana- mjesec nebitno
i od tada... svaki dan čitam o toj riječi
pretpostavljam da je to namjera nebitno
a što se pokrivene žene pitam
pregledala me iznad pasa... i mogu ti reći da je meni neugodnije bilo jer sam veoma dlakav
što je ne prebace na pedijatriju
Kažu da je jedan čovjek po imenu Ebu Nasr as-Sajjad bio jako siromašan, a imao je ženu i sina. Jedne prilike nisu imali ništa u kući za jesti pa se uputio nebi li nešto našao za hranu. Žena i dijete su se previjali od gladi i plača, tako da ih on od žalosti nije mogao gledati, već je izašao iz kuće.
Poslije besciljnog hodanja zaputi se velikom alimu Ahmedu Miskinu. Požali mu se na stanje, a ovaj mu reče da pođe sa njim na obalu mora. Kad su došli tamo reče mu da uzme abdest i da obavi dva rekata, a potom da prouči bismillu i baci mrežu u more. Kad su izvukli mrežu u njoj je bila ogromna riba. Alim mu reče da je ide prodati u čaršiju i za novac da kupi hranu čeljadima.
Kada ju je prodao dobio je novca za koji je kupio burek i jednu slatku pogaču. Želeći da zahvali alimu, krene prema njegovoj kući i ponudi mu burek, ali ovaj odbi primiti i odgovori: »Da sam to radio zbog sebe, ne bi smo uhvatili ribu. Ja sam ovaj hajr učinio radi hajra. Nego ti to uzmi i nahrani svoju čeljad»!
Na putu prema kući Ebu Nasr susretne ženu sa djetetom u naručju, oboje plaču i jedva se vuku od gladi. Pogleda u burek i pogaču, pa onda u dijete i majku, a onda mu na um pade njegovo dijete i žena. Poče u sebi razmišljati: Ako ovo dadnem njima, šta ću za svoje dijete i ženu?! Zatim mu se pogled susrete sa umornim i uplakanim pogledom žene i kad ugleda suze, to ga dotuče. Uze burek i pogaču i dade majki i djetetu. Umorno i uplakano lice majke ozari radost i sreća, a dijete sa osmijehom poče otkidati komadiće.
Krenu dalje kući i umjesto hrane sad je nosio veliku i tešku brigu. Šta dati svome djetetu i svojoj ženi? «We kan Allahu šakiren alima»! (Allah je zahvalan i sve zna). Kad se približio kući začu glas: »Poznaje li neko Ebu Nasra as-Sajjada»!? Neko mu naišareti na njega i on priđe i upita: »Jesi li ti Ebu Nasr»? «Jesam»- odgovori mu on. Čovjek nastavi: »Tvoj otac mi je pozajmio ovih 30 hiljada dirhema prije 20 godina, a ja mu ih nisam mogao vratiti do sada. On je u međuvremenu preselio i ja želim da se oslobodim duga»!
Ebu Nasr zatim kaže:» I tako mi Allaha postao sam najimućniji čovjek u mahali, tako imućan da sam dijelio po hiljadu dirhema sadake iz zahvalnosti Allahu»! Malo zatim počeo sam se uobražavati i hvalisati zbog te sadake, da bi jednu noć zaspao i usnim kako je postavljen mizan (vaga) i zove glasnik: »O Ebu Nasre, hajde da ti se izmjere dobra i loša djela»! I biše postavljena moja dobra i loša djela, ali pretegoše loša!
Sav u strahu zapitah: »A gdje su mi tolike sadake, gdje je toliki imetak što ga podijelih»? Zatim se na mizan postavi moj podijeljeni imetak i ugledah ispod svake hiljade dirhema po jedan nagon hvalisanja i uobraženosti, koji pretegoše, a ta sadaka bi poput pamuka.
Zaplakao sam a zatim začuh kako neko pita: »Je li mu šta ostalo od hajra»? U tom se začu drugi glas: »Jeste, ostali su mu burek i pogača»! Ugledah burek i pogaču na mizanu, vaga se podiže i dobra i loša djela se izjednačiše! Obuze me strah kad opet začuh onaj glas: »Ima li za njega još nešto»? «Ima odgovori drugi glas». «Šta je ostalo»? «Ostale su mu suze one gladne majke i radost zbog bureka i pogače». Kad se staviše te suze i radost majke, dobra djela pretegoše.
Opet začuh onaj glas i opet isto pitanje: »Ima li još nešto u njegovu korist»? «Ima» - odgovori drugi glas. «Šta ima»? «Ima još dječiji osmijeh zbog bureka». Staviše dječiji osmijeh, a dobra djela pretegoše još više. U tom začuh graju: »Spašen je, spašen je»! Probudih se sav slomljen i sretan i ponovih riječi onog alima:» Da sam to radio zbog sebe, ne bismo uhvatili ribu. Ja sam ovaj hajr učinio radi hajra»! Čini dobro i ne boj se!
1. Kada Allahova pomoć i pobjeda dođu,
2. i vidiš ljude kako u skupinama u Allahovu vjeru ulaze
3. ti veličaj Gospodara svoga hvaleći Ga i moli Ga da ti oprosti, On je uvijek pokajanje primao. (Korkut)
... Kao što se u prvoj kur’anskoj objavi akcenat stavlja na znanje (‘ilm), u posljednjoj objavljenoj kompletnoj suri akcentira se: tesbih, hamd, istigfar i tevba...Posljednje riječi posljednje objavljene sure u cijelosti glase: innehu kane tevvaba ‒ Zaista On mnogo prima pokajanje! Znači: činite mnogo i iskreno tesbih, hamd i tražite oprost za svoje grijehe ‒ bit će vam uslišano zato što je On Onaj Koji prima tevbu, i to mnogo, jer On je ‒ Tevvab. Budite i vi tevvabini (oni koji mnogo čine tevbu) kao i oni koji praštaju drugima! Kada počinite grijeh, učinite tevbu, a ako se ponovo vratite grijehu, vratite se ponovo i tevbi, jer vrata tevbe su svima otvorena. Objava, dakle, završava s tim pozivom. Kakav veličanstven, milostivan i utješan završetak!
...Prvo se spominje pojam nasra, a zatim pojam fetha. Ovakav poredak riječi otkriva važno pravilo: bez Allahove, dž.š., pomoći (nasra) nema pobjede (fetha). Samo uz Allahovu, dž.š., pomoć vjernicima dolazi pobjeda, odnosno pobjede na fizičkom i duhovnom planu. Dakle, nasr je uzrok fetha. Vidljivo je da se pomoć pripisuje Uzvišenom Allahu: nasrullah ‒ pomoć Allahova.
Last edited by m_l on 19/02/2014 12:13, edited 2 times in total.
U suri Zumer, Allah, dž.š. kaže:
“Reci, o robovi moji, koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, doista, mnogo prašta i On je milostiv. I povratite se Gospodaru svome i pokorite mu se prije nego što vam kazna dođe, poslije vam niko neće u pomoć priskočiti. I slijedite ono najljepše, ono što vam Gospodar vaš objavljuje, prije negoli vam iznenadna kazna dođe, za čiji dolazak nećete znati” (Zumer : 53, 54, 55, 56).
Da, recimo, čovjek ne bi uzviknuo: “Teško meni, koliko sam samo dužnosti prema Allahu propustio, čak sam se i izrugivao!”
Hvala ti, Gospodaru, na prefinjenosti i blagosti kojom si opisan još od Ezela, a koju ne uskraćuješ ni nakon našeg postojanja. Na Tvoju dobrotu mi uzvraćamo drskošću, griješenjem, nepokornošću.
Svojim lošim osobinama se udaljavamo i ne zaslužujemo blizinu Uzvišenog Koji prašta, a Ti dalje ostaješ sa nama. Nakon cjelokupnog znanja o nama, pokrivaš naše mahane pred ljudima, te nas ljudi vole i poštuju, a samo kad bi jednu našu mahanu otkrio ljudima, oni bi se razbježali od nas, a Ti i dalje ostaješ i Tvoja su vrata širom otvorena svim ljudima. Kucaš na naša srca i dozivaš svoga roba:
“O, robe moj, kad god Mi dođeš, bilo noću ili danju, primit ću te. Ako Mi se približiš za pedalj - približit ću ti se za lakat, a ako se ti približiš za lakat - Ja ću tebi za hvat. Pođeš li Mi hodajući – ja ću tebi trčeći.
Kad bi me sreo sa grijesima koliko i zemlja, ne pripisujući mi druga, doći ću ti sa oprostom koliko i zemlja.
Kad bi ti grijesi dospjeli do nebesa, a zatražiš oprost, oprostit ću ti. Pa ko je plemenitiji i darežljiviji od Mene?
Ko Mi krene, ususret mu stižem izdaleka, a ko od Mene okrene leđa, dozivam ga iz blizine.
Ko napusti zlo radi Mene, dobit će mnogo i više od toga.
Ko želi Moje zadovoljstvo, ja ću željeti ono što on hoće.
Ko se oslanja na Moju moć i snagu, željezo će mu postati mehkim.
Sijelim sa onima koji Me spominju, zahvalnim povećavam, pokorni su počašćeni, a griješnicima prema Meni ne dozvoljavam da gube nadu u moju milost.
Ako mi se pokaju, pa Ja sam njihov voljeni, a ako se ne pokaju, njihov sam liječnik.
Stavljam robove svoje na iskušenja kako bi ih očistio od negativnosti.
Ko Mi dadne prednost nad svim, dat ću mu prednos nad svim.
Kod mene se dobro djelo nagrađuje deseterostruko, do sedamsto puta i više od toga, a loše je kao jedno, a ko se za njega pokaje, oprostit ću mu.
Na vašim neznatnim dobrim djelima sam zahvalan, a vaša mnogobrojna poskliznuća i griješenja opraštam.
Moja milost prednjači mojoj srdžbi, blagost zamjerki, oprost kazni.
Milostiviji sam prema robovima od majke prema djetetu.
O, čovječe, zar ću te stvoriti a da ti ne osiguram potrebno, zar ću te uvesti u Kuću, a da te ne počastim. Ne brini se za ono što ti je osigurano. Dovoljno ti je neznanja da se oslanjaš na ono što ti je u rukama, a ne na ono što je kod mene.
O, čovječe, grijeh koji prouzrokuje poniznost prema Meni, draži mi je od pokornosti koja će te učiniti uobraženim i oholim. Draži Mi je jecaj griješnika dok me doziva da mu oprostim od slavljenja umišljenog”.
Draga braćo, kad bismo govorili samo o jednoj Allahovoj blagodati, kratak bi bio život od 100.000 godina da sve reknemo.
Vratimo se našem Stvoritelju iskrenom tevbom koja biva uzrokom zaustavljanja katastrofe, Allahove kazne, koja razbija svaku tajnu neprijateljsku spletku usmjerenu ka muslimanima.
A stanje jednog naroda zavisi od popravljanja pojedinaca.
Pokajmo se Allahu za učinjene grijehe (a svako najbolje poznaje sebe) dok još nije kasno, a kasno će biti u momentu kad Sunce iziđe sa Zapada.
Allah nam poručuje:
“... I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite” (Nur : 31).
Allahu naš, primi sve naše dove i naša pokajanja upućena Tebi. Amin!
016-043 Mi smo i prije tebe samo ljude kao poslanike slali i objavljivali im – pitajte sljedbenike Knjige ako ne znate –
[16.43] A slali smo prije tebe samo ljude kojima smoobjavljivali - ta pitajte sljedbenike Opomene, ako neznate -
vidi toweli kakav je kod mene prevod sura an-Nahl-43
Video sam. Slicno je i sa 7.ajetom sure El Enbija. Valjda je u pitanju neki noviji prevod gde se "sledbenici Knjige" zamenilo sa "uceni" iz nekog razloga. Sad me zaintrigiralo ovo.
So fragt die Leute der Ermahnung
provjerila sam svih 5 njemackih prevoda sa te stranice sto sam postala, ima vam tu i 3 bos. prevoda i puno engleskih
4x pise (ljude/posjednike) opomene, 1x pise ljude adh-dhikra
Ermahnung-opomena
Offenbahrung-objava
Buch-knjiga
Isto je i sa ajetom 21-7, u njemackim prevodima pise ljude/posjednike opomene
[21.7] A prije tebe smo slali samo ljude kojima smoobjavljivali, ta pitajte sljedbenike Opomene, ako neznate.
Meni je pomalo smijesno to oko dove,muslimani siromsvijeta dove a stanje nam sve gore!zar to en govori nesto? mislim da je najveca dova rad za dobro,poduzeti nesto, i zatraziti od Boga pomoc.mislim da je todovoljno.
sve na kvadrat wrote:[youtube] http://www.youtube.com/watch?v=DerApQ5Hrzg [/youtube] Nema dana da ne poslušam,tako smiren glas kada uči. ( Jedan dio sure Merjem,tačnije od 40.ajeta)
3i20 wrote:Imam jedno pitanje i volio bih da mi to neko poblize objasni inace vjerujem u Allaha DŽ.Š ali nisam od onih koji redovno klanjaju i poste ali se nadam da ce se i to promjeniti a inace dosta citam o vjeri o Islamu prvenstveno.Ovako znaci Allah DŽ.Š sve zna i o tome nema polemike znaci On zna kad nas stvori ko smo mi,kakav cemo covjek-vjernik biti,kakvo cemo nafaku imati itd... i na vrhuncu zna hocemo li uci u dzenet ili dzehenem eh sad je li nasa sudbina odredjena prije naseg nastanka jer Allah DŽ.Š sve zna i jesmo li mi programirani kakvi cemo biti?Nadam se da ste shvatili pitanje..Znam da nije lijepo u Islamu puno zapitkivati i filozofirati oko vjere nego izvrsavati naredbe koje nam je Allah DŽ.Š dao ali eto ovo pitanje mi se dugo vrti po glavi i nadam se da ce mi neko pomoci
Covjekov razum je ogranicen i ne moze shvatiti neke stvari.
Isto kao sto u crnoj rupi nema ni vremena ni prostora , ni to se ne moze shvatiti.
Nedavno je bilo predavanje u kojem se govori da ce covjek u dzennetu imati priliku dobiti sve sto pozeli, najnoviji ferari,lijepu zenu,kucu s bazenom i sl. ,ali nista od tog nece zeljeti jer ono sto se nudi u dzennetu ovozemaljski razum ne moze zamisliti da cijeli svoj zivot provede razmisljajuci o tome.
Nemoj mene puno uzimati u obzir jer nisam bas kompetentna osoba
stim da ti imas razum kao covjek, i da ti svjesno biras i radis sve u svom zivotu!
e sada da li je sudbina da covjek skoci sa 10-tog sprata, da bude alkoholicar, drogeras itd. o tome se da raspravljati!