Wicca (vjesticja religija)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
istocnjak

#26 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by istocnjak »

Radi se o politeizmu i največem grijehu "širku" a u Bosni ih zovu "sihirbašice" ...
zalizani

#27 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by zalizani »

To ce Dr.Gog sutra,dok bude nagodan.Obecao je :)
Emily the Strange

#28 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by Emily the Strange »

bez_ideje wrote:E mene sad bas zanima nesto malo vise
Od kada je? Od koga? Grane,razlike u odonosu na druge okultne religije,kako izgledaju rituali,simbolika...?
daj to
Ne znam tacno, ali nastala je 50ih godina, i tada je prvi put javno spominje Gerald Gardner, pa se smatra i njenim osnivacem. Mada, vuce korijene iz davnih paganskih obreda. Iako se ne povezuje previse sa vjesticarstvom, praksa i obredi koje obavljaju su slicni. Glavna razlika je u tome sto se Wiccani priklanjaju Bozici (i Bogu, ali ne izricito), imanentnoj, postojecoj sili. U nekim literaturama pise da zapravo ta bozica je samo metafora, to je majka priroda. Znaci, sustina je u tome da zive u skladu s njom.
nemaju pisane dogme i pravila (kao npr Biblija ili Kur'an), nemaju ta neka stroga pravila i grijehe. Smatraju da ih je priroda stvorila takvima kakvi jesu, pa se ne trude biti "bozanski savrseni". Kao sto rekoh, nikome ne smiju nauditi.

Sto se tice rituala, mogu raditi sta hoce, ima ih jako puno zanimljivih. Ali, ne smiju time uticati na neciju volju, tj. koriste znanje samo u svrhu dobra, i uglavnom za svoj duhovni razvoj. Znaci, ako zelis sebi privuci nekog momka :D niposto ne smijes raditi ritual kojim ces izazvati u njemu neka osjecanja prema tebi, vjeruju da ce ti se trostruko vratiti (3x3 pravilo). Umjesto toga, radije uradis ritual za srecu u ljubavi, strast itd. Slicno tome, imas i ritualna kupanja. Ali naravno, u odredjeno doba dana, pazeci na dan u sedmici, mjeseceve mijene, bilje i mirise koje ces koristiti i sl. Sto opet dovodi na to sto stalno ponavljam - u skladu s prirodom.
Last edited by Emily the Strange on 27/06/2009 02:04, edited 1 time in total.
Irm@

#29 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by Irm@ »

ja cim sam vidjela ovo "w" pa i nest oko vjestica...mislim neko od roditelja trazi onaj neki casopis ili rtani sto ga je moja mala rodica svojevremeno gledala i bila opsjednuta time...mislim da su i one vjestice :-D :D ...nebitno..
ontopic.. ma ne interesuje me ova tema (nemam kad da jos i rituale gOnjam) nego javih se da napisem spomenuto :-D :D
Emily the Strange

#30 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by Emily the Strange »

Irm@ wrote:ja cim sam vidjela ovo "w" pa i nest oko vjestica...mislim neko od roditelja trazi onaj neki casopis ili rtani sto ga je moja mala rodica svojevremeno gledala i bila opsjednuta time...mislim da su i one vjestice :-D :D ...nebitno..
ontopic.. ma ne interesuje me ova tema (nemam kad da jos i rituale gOnjam) nego javih se da napisem spomenuto :-D :D
:lol:
Mislim da znam na sta mislis. Onih 5 vjestica (Will, Irma, Taranee, Cornelia, Hay Lin), pa im pocetna slova tvore rijec WITCH. I ja sam kao mala kupovala taj casopis :mrgreen:
Jazz_Junkie

#31 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by Jazz_Junkie »

Emily the Strange wrote: @Jazz_junkie Biologiju sam i upisala :razz:
To mi je drago procitat, lutko, i kad se na tom polju razvijes, shvatit ces da ti ne trebaju vjestice i raznovrsna supernaturalna bica. 8)

I usput nemoj nasjedat na provokacije ovih "istocnjaka". :kravata:
Bosanac sa dna kace

#32 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by Bosanac sa dna kace »

najbolje ces se upoznat s prirodom i sjedinit se njom putem motike :P
bez prakse teorija je bezvrijedna :D :wink:
patrius

#33 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by patrius »

Bosanac sa dna kace wrote:najbolje ces se upoznat s prirodom i sjedinit se njom putem motike :P
:thumbup:Moze ovdje,doduse,pridodat jos poneki rekvizit :D "Pita sudija Muju zasto je izlog pekare razbio motikom,a Mujo veli:mene su od malih nogu ucili da nema hljeba bez motike" :-D
PticaTrkachica

#34 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by PticaTrkachica »

Bosanac sa dna kace wrote:najbolje ces se upoznat s prirodom i sjedinit se njom putem motike :P
:lol: :lol: :lol:
Dobro, valjda je to faza. Moje prijateljice i ja smo tako sa 13 bile Spice klix, da bi nas godinu kasnije drmao taj neki vještičiji fazon.
Na stranu mnogobožaštvo, metle, zmajska muda u bočicama, ono što mi se sviđa kod wiccana jest stih iz The Wiccan Rede

"An Ye Harm None, Do What Ye Will"

tojest, radi šta god hoćeš, dok god tim ne ugrožavaš drugoga.
patrius

#35 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by patrius »

by PticaTrkachica
Dobro, valjda je to faza. Moje prijateljice i ja smo tako sa 13 bile Spice klix, da bi nas godinu kasnije drmao taj neki vještičiji fazon.

Zar postoji zensko koje nije "drmao taj neki fazon" :? :D
PticaTrkachica

#36 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by PticaTrkachica »

:D Tad su Tarantinove Četiri sobe prispjele na tv. To je moj izgovor :-D
alica.k

#37 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by alica.k »

kad sam ja bila u osnovnoj htjela sam da budem wiccan. mama mi je zabranila da idem na internet da ne citam o tome.

proslo me od tad.

mada sad nisam vise nista, odustala sam od religije.
Celtic_Green

#38 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by Celtic_Green »

Emily, koliko ti je poznat Great Rite ritual u wiccanizmu? :wink:

Koliko sam skontao, u njihovim ritualima ima mnogo seksualne simbolike, i mnogo stvarnih seksualnih aktova medju clanovima, pa eto ako je neko u susnom razdoblju... :P

Wiccanaca ima oko 800 000 u svijetu, uglavnom su u US and A i V. Britaniji.

P.S. Imam jednu poznanicu koja se deklarise tako, nismo nesto bliski, ali ako mi Emily potvrdi gorespomenuto, mozda se i zblizimo :D :D :D
patrius

#39 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by patrius »

Ma religija k'o religija.Svaka u zabludi,svaka misli da je svaka druga kriva :run: Lijepo bi bilo kad bismo na zemlji postigli stanje koje ne zahtijeva religiju :)
Bosanac sa dna kace

#40 Re: Wicca (vjesticja religija)

PticaTrkachica wrote:
Na stranu mnogobožaštvo, metle, zmajska muda u bočicama, ono što mi se sviđa kod wiccana jest stih iz The Wiccan Rede

s a motikom i ostalim poljoprivrednim alatkama kao shto su vile, grablje, trnokop, bodve, haš, srp i sl....imas izvanrednu priliku da dodjes do prisajedinjenja sa prirodom i spoznaje ne samo zmajevih muda, vec i zmajevih ruta, medjedovog trnja, pticijeg mlijeka itd....

@patrius evo men su pali napamet neki osnovni rekviziti za poljoprivredu :-)
beautyfool

#41 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by beautyfool »

Bas je to sWatko :-)
PticaTrkachica

#42 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by PticaTrkachica »

Image

pomela avliju, sjedinila se s prirodom :D
Ereinion

#43 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by Ereinion »

Ako te već zanima neka alternativna duhovnost, oslobodi se postojećih dogmi. OSNUJ SVOJU RELIGIJU

http://www.leary.ru/download/leary/Timo ... ligion.pdf
Bosanac sa dna kace

#44 Re: Wicca (vjesticja religija)

PticaTrkachica wrote:Image

pomela avliju, sjedinila se s prirodom :D
haj ne benavi djavola ces je pomest tako namačkarena
patrius

#45 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by patrius »

Bosanac sa dna kace wrote:
PticaTrkachica wrote:

s a motikom i ostalim poljoprivrednim alatkama kao shto su vile, grablje, trnokop, bodve, haš, srp i sl....imas izvanrednu priliku da dodjes do prisajedinjenja sa prirodom i spoznaje ne samo zmajevih muda, vec i zmajevih ruta, medjedovog trnja, pticijeg mlijeka itd....

@patrius evo men su pali napamet neki osnovni rekviziti za poljoprivredu :-)
Vrlo dobro :thumbup: Nije lose ni kosit i sijeno kupit.Kazu,(oni koji znaju :D )da je to jedan od najinventivnijih nacina prisajedinjavanja s prirodom,a ja nemam razloga da im ne vjerujem :D
Bosanac sa dna kace

#46 Re: Wicca (vjesticja religija)

patrius wrote:Vrlo dobro :thumbup: Nije lose ni kosit i sijeno kupit.Kazu,(oni koji znaju :D )da je to jedan od najinventivnijih nacina prisajedinjavanja s prirodom,a ja nemam razloga da im ne vjerujem :D
oh pa kako da ne, koseci travu, kupeci i dijuci sijeno otkrivaju se prave cari prirode kao sto je miris bosnskih trava, predivan miris vlastitog znoja, onda otkrijete kako mozete savresno da potamnite a da istovremeno budete i korisni a povrh svega uz ostale ucesnike otkrijete prave vjestice i vjestce u komsiluku :P
a tek ručna žetva pšenice..... :-) :-) :-) :-) :-)
Blaka

#47 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by Blaka »

Image
istocnjak

#48 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by istocnjak »

Emily the Strange wrote:
istocnjak wrote:Radi se o politeizmu i največem grijehu "širku" a u Bosni ih zovu "sihirbašice" ...
I am sick :roll:
Emily,

Zaista se radi o politeizmu i jednom od največih i neoprostivih grijeha "širku" što te može odvesti u propast.

Ozbiljno ti i prije svega prijateljski kažem, ostavi se toga dok nisi pravo zaglibila.

Nisi ni svjesta u sta se upustas, jer to je ne-materijalni paralelni svijet "džina i šejtana" koji egzistiza paralelno sa našim materijalnim svijetom a ti si obican covjek.

To je nešto od čega se može teško psihički oboliti. Budi normalna osoba, živi normalno i čini dobra djela.

Što ce ti ovo? Samo bezveze navlacis belaje na sebe ...

pozz ...
Last edited by istocnjak on 27/06/2009 12:30, edited 1 time in total.
zalizani

#49 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by zalizani »

Blaka wrote:Image
Šta je zajednicko za Druide i vjestice??
Jedino ako su zajedno goli :D praktikovali rituale,na mjestu koje i danas nema precizno ustanovljenu namjenu.Još tu dodaš par malih goblina i imaš teferic nevidjenh razmjera. :D
Shoshana

#50 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by Shoshana »

Wicca jeste religija, i, bez obzira na to da li je zaista 'nasljednica' neke istorijske religije, ili novonastala neopaganska religija, apsolutno mi je nejasno kako i zasto neko sebi moze dozvoliti da se zajebava na racun necijih ubjedjenja. Da li biste isto ovako pisali na racun nekih stvari koje vam se cine glupostima u islamu, krscanstvu ili judaizmu? POsebno ovi neki koji vriste non-stop kako se njihova ubjedjenja trebaju postovati...

Sramota...
Post Reply