Vjerujete li u sihre?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
¤ jelena ¤

#51 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by ¤ jelena ¤ »

John Cleese wrote:
¤ jelena ¤ wrote:E, onda si ti prava osoba da odgovoriš na moje pitanje u prethodnom postu. :D
Koje?
O penosenju kletve na potomke?
Ne bih rekao da se tu radi o "prenosenju" - prije ce biti da su svi na koje kletva djeluje i sami, neposredno ili posredno, prokleti :|
Ne pratiš pažljivo fabulu radnje... :twisted:

Evo pitanja:

Ono što mene sad zanima kod tih sihri...je li to nešto kao crna magija...neko drugi to baci na tebe ili uradiš nešto pa te to napadne, pogodi...kako god?
¤ jelena ¤

#52 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by ¤ jelena ¤ »

hAZNADAR wrote:
Sihri su postojali od kad je svijeta i vijeka. Neki prastari obicaji koji su se samo prenijeli, konvertovali, provukli,.... kroz vjere. Bacanje strave, sihri, sujervjerja, vilina kola, omadjijanje, nagaziti na nesto, pomoc visih sila,...

Ljudi su u slijepoj mrznji ili ocaju uvijek potezali za tim. Znali nalaziti u svojoj basti naopako zabodene klinove, kese sa komadicem tvoje odjece(koji je jednom misteriozno nestao sa strika), ovnove rogove,.... ma svasta. :-)

Cure zbog momka su znale upotrijebiti menstrualnu krv - ali iz obzira prema slabom stomaku nekih diskutanata - necu reci kako.

Fakultetski obrazovani koje sreca nije pratila recimo u ljubavi, zdravlju,... su se znali u ocaju isto tako obratiti za pomoc kod "strucnjaka".
E, ove ovnovske rogove sam i ja viđala po komšijskim dvorištima....i to je valjda imalo funkciju zaštite od tih zlih sila... :cry:

I, da...fakultetski obrazovani...stepen školovanja može umanjiti masovnost tih pojava, ali iskorijeniti definitivno ne.
krofnaa*

#53 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by krofnaa* »

¤ jelena ¤ wrote:Užas. I to je čovjek.

Nisam stručnjak, pa se ne bih frljakala dijagnozama, ali imam neki blagi predosjećaj da to bobe neće izliječiti.

Nadam se da nisam u pravu.

Ono što mene sad zanima kod tih sihri...je li to nešto kao crna magija...neko drugi to baci na tebe ili uradiš nešto pa te to napadne, pogodi...kako god?
Da, to je crna magija a čovjek koji se time bave, bar po onome što sam čitao, mora pogaziti svetu knjigu i raditi stvari koje su u islamu zabranjene (velike grijehe) da bi zadobio naklonjenost šejtana. Za sihr su vezana određena pravila i vještine, i moraju se ispuniti određeni uvjeti da bi se mogao napraviti sihr (dakle, ne može se tek tako napraviti i "baciti"). Postoje djela i riječi koje sihirbaz čini moraju se učiniti u određeno vrijeme i trenutke i na određen način, pricizno i disciplinovano kako bi uspio sihr.
Idemedosumom

#54 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by Idemedosumom »

Image
ćiribiribela

#55 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by ćiribiribela »

Zanimljivo kako u svim narodima i religijama ima to nesto i kako se u svim religijama uspjesno lijeci od toga.. lijecenje Kuranom, egzorcizmi, sta znam...

On topic, ja sam inace iz tog kraja i svi su sokirani, kao momak bio miran bla bla.
Dope_Man

#56 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by Dope_Man »

ćiribiribela wrote:Zanimljivo kako u svim narodima i religijama ima to nesto i kako se u svim religijama uspjesno lijeci od toga.. lijecenje Kuranom, egzorcizmi, sta znam...

On topic, ja sam inace iz tog kraja i svi su sokirani, kao momak bio miran bla bla.
Nije to nista narocito zanimljivo. Mentalne bolesti su prisutne u svakom plemenu.. i svi trce ka najlakse objasnjenju u nekim nevidljivim silama. A naravno svara religija je morala ponuditi svoj ''lijek'' jer kakva je to religija ako nemas lijek i odgovor na svako pitanje... o efikasnosti istih, naravno, se ne raspravlja vec se slijepo vjeruje.
SanskiBiser

#57 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by SanskiBiser »

mesarkasapin wrote:
hAZNADAR wrote:
Dope_Man wrote:Ti ''sihiri'' nisu nista drugo do nacin na koji su neuki ljudi objasnjavali ono sto danas zovemo mentalnim bolestima. Sihiri ne postoje, mentalno oboljeli itetako postoje.
Sihri su postojali od kad je svijeta i vijeka. Neki prastari obicaji koji su se samo prenijeli, konvertovali, provukli,.... kroz vjere. Bacanje strave, sihri, sujervjerja, vilina kola, omadjijanje, nagaziti na nesto, pomoc visih sila,...

Ljudi su u slijepoj mrznji ili ocaju uvijek potezali za tim. Znali nalaziti u svojoj basti naopako zabodene klinove, kese sa komadicem tvoje odjece(koji je jednom misteriozno nestao sa strika), ovnove rogove,.... ma svasta. :-)

Cure zbog momka su znale upotrijebiti menstrualnu krv - ali iz obzira prema slabom stomaku nekih diskutanata - necu reci kako.

Fakultetski obrazovani koje sreca nije pratila recimo u ljubavi, zdravlju,... su se znali u ocaju isto tako obratiti za pomoc kod "strucnjaka".
Je..i se tamo, što nas držiš u neizvjesnosti :D Ja imam jak stomak, hajde svega ti reci kako je to išlo? I da li je prolazilo, to me još više interesjue? :?
stavljalo se malo u kafu malo u serbe i domaci sok od grozdja ili ruze, jedna je 80ih kod nas u mjestu u gulas stavljala muzu :lol:
Smrcak15

#58 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by Smrcak15 »

tema vec postoji

Exorcizam, istjericanje duhova/dzinna
egzorcizam-istjerivanje-duhova-t38855.html
Zejnep

#59 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by Zejnep »

Smrcak15 wrote:tema vec postoji

Exorcizam, istjericanje duhova/dzinna
egzorcizam-istjerivanje-duhova-t38855.html

Jes to ti moderator sad?
Impressum
Location: njih je zivot razocarao dok skakucu jer ne mrze Bosnu koja je sampion oooo oooo oooo

#60 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by Impressum »

Dope_Man wrote:Ti ''sihiri'' nisu nista drugo do nacin na koji su neuki ljudi objasnjavali ono sto danas zovemo mentalnim bolestima. Sihiri ne postoje, mentalno oboljeli itetako postoje.
100%
mada je to teško objasniti neukom i priglupom narodu
Impressum
Location: njih je zivot razocarao dok skakucu jer ne mrze Bosnu koja je sampion oooo oooo oooo

#61 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by Impressum »

Blue1 wrote:Džinski svijet postoji
možeš li mi molim te dokazati da postoji?
Smrcak15

#62 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by Smrcak15 »

Impressum wrote:
to je jedini metfizicki svijet koji se moze dokazati, otidji brate na rukju/exorcizam pa vidjet ces sam ima li ili nema, i jo bolje ako mozes na tebi da se radi exoricizam da osjetis svojim tijelom njihovo prisustvo...pa onda dodji ovdje pa pitaj imal ih ili nema.
Impressum

#63 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by Impressum »

Smrcak15 wrote:
Impressum wrote:
to je jedini metfizicki svijet koji se moze dokazati, otidji brate na rukju/exorcizam pa vidjet ces sam ima li ili nema, i jo bolje ako mozes na tebi da se radi exoricizam da osjetis svojim tijelom njihovo prisustvo...pa onda dodji ovdje pa pitaj imal ih ili nema.
odoh odmah u te rujke sa svojim tijelom
¤ jelena ¤

#64 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by ¤ jelena ¤ »

krofnaa* wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Užas. I to je čovjek.

Nisam stručnjak, pa se ne bih frljakala dijagnozama, ali imam neki blagi predosjećaj da to bobe neće izliječiti.

Nadam se da nisam u pravu.

Da, to je crna magija a čovjek koji se time bave, bar po onome što sam čitao, mora pogaziti svetu knjigu i raditi stvari koje su u islamu zabranjene (velike grijehe) da bi zadobio naklonjenost šejtana. Za sihr su vezana određena pravila i vještine, i moraju se ispuniti određeni uvjeti da bi se mogao napraviti sihr (dakle, ne može se tek tako napraviti i "baciti"). Postoje djela i riječi koje sihirbaz čini moraju se učiniti u određeno vrijeme i trenutke i na određen način, pricizno i disciplinovano kako bi uspio sihr.
Mislim da ne treba tu crnu magiju vezivati za neku određenu religijsku grupu. Jasno mi je da ti govoriš iz svog ugla i navodiš ono što si ti čitao u, pretpostavljam, okvirima svoje religije, ali strah od svega toga i ''postojanje'' istog prisutno je i kod drugih...

Znači, sihir ti ipak neki drugi čovjek napravi...baci... ne ''zaslužuješ'' ih i ne ''zakačiš'' negdje sam, nekim svojim postupkom, nego čovjek koji sve to nešto zna a u ''dosluhu'' je sa...šejtanom/đavolom... ti to napravi.

Za mene je to kao nekakva olakšavajuća okolnost ili mehanizam odbrane od osjećaja krivice i lične odgovornosti, nastao u narodu...
a koliko je štetan ili možda može biti i koristan za pojedinca (koliko god meni i onima koji u to ne vjeruju besmisleno zvučalo) u ovako ekstremnom slučaju - to će vrijeme pokazati.

Slično je i sa mentalno oboljelim u savremenim sistemima...nisu isto tretirani na sudu, a ni u društvu, kao oni koji nisu neuračunljivi, šta god da urade.

Jezivo u svakom slučaju.

Hvala na objašnjenju. :)
duminjo

#65 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by duminjo »

mesarkasapin wrote:
hAZNADAR wrote:

Je..i se tamo, što nas držiš u neizvjesnosti :D Ja imam jak stomak, hajde svega ti reci kako je to išlo? I da li je prolazilo, to me još više interesjue? :?

E ovo je spominjala i moja tetka iz hadzica. Kaze cure iz Tarcina to rade kad im udjes u kucu. Pazi sta pijes i kad izlazis dobro istresi obucu. Nesto i u obucu ubace :lol: :lol:
pizarro

#66 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by pizarro »

i ja imam jak stomak, hajde haznadar pricaj sta kako :lol:
male_okice

#67 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by male_okice »

pizarro wrote:i ja imam jak stomak, hajde haznadar pricaj sta kako :lol:
pa rekao je, uzme malo svoje menstrualne krvi i naspe ti u kafu, sok itd i ti to popijes i volis je :-) :evil:
ćiribiribela

#68 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by ćiribiribela »

Dope_Man wrote:
ćiribiribela wrote:Zanimljivo kako u svim narodima i religijama ima to nesto i kako se u svim religijama uspjesno lijeci od toga.. lijecenje Kuranom, egzorcizmi, sta znam...

Nije to nista narocito zanimljivo. Mentalne bolesti su prisutne u svakom plemenu.. i svi trce ka najlakse objasnjenju u nekim nevidljivim silama. A naravno svara religija je morala ponuditi svoj ''lijek'' jer kakva je to religija ako nemas lijek i odgovor na svako pitanje... o efikasnosti istih, naravno, se ne raspravlja vec se slijepo vjeruje.
Pa jeste zanimljivo ako se gleda sa religijske strano, kako to vjernici onda objasnjavaju ako sve religije uspjesno lijece a samo je jedna prava. :mrgreen:

Nego, jasta je nego mentalna bolest a u nasim krajevima biti metalno bolestan je sramota, nazalost.
male_okice

#69 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by male_okice »

ne vjerujem ni u kakve sihire, ni crnu magiju niti sa praznovjerna na bilo kakav nacin. kod ovog lika je prije je u pitanju mentalna bolest ili vise njih. kanibalizam nije nesto sto je strano ljudskom rodu, i dan danas postoje odredjena plemena po tamo prasumama koja to prakticiraju, eh sad zasto je on to uradio to je pitanje za psihijatre.

Image
pizarro

#70 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by pizarro »

male_okice wrote:
pa rekao je, uzme malo svoje menstrualne krvi i naspe ti u kafu, sok itd i ti to popijes i volis je :-) :evil:
aha, nisam vidio.
uglavnom, hvala za info :D
male_okice

#71 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by male_okice »

pizarro wrote:
male_okice wrote:
aha, nisam vidio.
:oops: :cry:

http://www.6yka.com/blogovi/blog/23735/sipaj-mu-u-kafu
SanskiBiser

#72 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by SanskiBiser »

male_okice wrote:
pizarro wrote:
male_okice wrote:

aha, nisam vidio.
:oops: :cry:

http://www.6yka.com/blogovi/blog/23735/sipaj-mu-u-kafu

ma opjevano vec :lol:

Fudo387

#73 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by Fudo387 »

Maraschino wrote:nedo bog nikom
Upravo.
I ne bih se ja sa tim zezo i puno istrazivao, imaL nemaL.
Ima ovdje slucajeva kad su drotovi napustali pos’o i preko noci postajali teski vjernici.

Pusti ti to.
hAZNADAR

#74 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by hAZNADAR »

¤ jelena ¤ wrote:
hAZNADAR wrote:

E, ove ovnovske rogove sam i ja viđala po komšijskim dvorištima....i to je valjda imalo funkciju zaštite od tih zlih sila... :cry:

I, da...fakultetski obrazovani...stepen školovanja može umanjiti masovnost tih pojava, ali iskorijeniti definitivno ne.
Vidjala si okacene kao vjerovatno zastita.

Ali cuo sam da su ljudi to zakopavali u tudje baste, a narocito klinove,,... ko biva prizove mu nesrecu. A u mahali kada se ljudi zavade - kreativnosti i beskonacnosti ne nedostaje.

Fakultetski obrazovani nerjetko odvedu dijete na salijevanje strave. Ne zato sto najednom vjeruju u to - vec zato sto ono hajd da i to probaju, mozda bude placebo efekat, nemaju sta izgubiti osim tarife. Barem tako su meni rekli. Ono kad ne mozes drugacije i regularno rijesiti odredjene probleme poput mucanja djeteta, piskenja u krevet, ako je previse strasljivo i stidljivo,... ruzni snovi, nesigurnost u sebe i sl. Da li je bilo efekta - radije nebih o tome.
hAZNADAR

#75 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by hAZNADAR »

Upravo kod tih mirnih je veca sansa da se krije psihopata negoli kod otvorenih i spontanih.
Post Reply