ma tebe smo cekali, da nam pokazes kakoEl_comadante wrote:svi bi nešta raspravlja o drugome a niko o sebi
Vjerska praksa
-
sekretar
#28 Re: Vjerska praksa
Problem je što se ko čovjeka koji se deklariše kao vjernik, prvo traži ono što ne valja, što je loše, ili makar miriše na loše, pa se obilježi tim._BosanaC wrote:Bingo! Pogodio si u srz. Ako je neko vjernik - da li je automatski dobar kao covjek?
I vjernik je čovjek. Insan, ne melek. Sa svojim dobrim i lošim djelima.
Ono što bi trebalo da karateriše vjernika je borba sa samim sobom.
Protiv svojih loših poriva i nagona.
Vjernika ne bi trebalo da "krasi" ustrajavanje u činjenju lošeg, zulum prema drugima. Dobrih dijela bi trebalo biti više nego loših...
Vjerujem u Allaha, smatram se muslimanom, ali često sebe sam uhvatim u postupcima koji nisu odlika Islama.
Zato meni vazda padne ona stara dobra...
"Sve što je dobro u ovom djelu(ima) to je od Allaha, a sve što je loše od mojih slabosti i šejtana."
I da završim
Ne prepoznaje se Istina prema ljudima, nego se ljudi prepoznaju prema Istini.
-
_BosanaC
Ako neko ne vjeruje vjerovatno ima razloge zasto ne vjeruje, i ako moze vjernik, bilo kakav, da vazi, objasnjava i ubjedjuje nekoga u bilo sta, zasto recimo ne bi mogao i neki ateista, koji takodje ima svoje razloge zasto je ateista? On je u ovom slucaju, ako nista drugo, barem dosljedan sebi.Motokultivator wrote:Ma, da o tom bas i pricam. Najvise me i nervira, to dedo i to 'muslimansko' ime. Neznam jesmo l na istoj valnoj duzini. Al me takodje nervira i to kad neko ko nema blage veze o vjeri i uz to se jos deklarise kao nevjernik, pocne vazit o vjeri, pa neznam sta mi ide vise na zivce, takvi ili ovi sto imaju referencu u dedi i nani._BosanaC wrote:E jbgMotokultivator wrote:Ma mene najvise nervira, mada pokusavam da se toga klonim, al eto nece sejtan smirom, bas to sto o vjerskim pitanjima uglavnom se prepiru, potpuni nevjernici ili oni koji su ni tam ni vam.
To je isto ko kad bi ja vodio raspravu o patologiji, jer znate moja nana je bila vrhunski patolog i ona je meni pricala cega se sve nagledala..
Vazda su one price, eto ti s' mi rec, moj dedo je dvaput iso na hadzKad ti krene vaziti neko kome je najveca referenca dedo i to sto nosi 'muslimansko' ime o Islamu, ili neko ko je krsten samo zato sto ga se tada nista nije pitalo, o ispravnosti svog puta i o tome kako je tvoj put totalno pogresan samo zato sto nije isti kao njegov - hajd' se ne upali k'o kutnjak
- Motokultivator
Evo ja cu o sebi. Sta te zanima. Pa cu ti rec i dobre i lose strane. Svi mi sebe znamo najbolje.El_comadante wrote:svi bi nešta raspravlja o drugome a niko o sebi
-
_BosanaC
#31 Re: Vjerska praksa
Malo si mi zaobisa, ali mozda nisi shvatio sta sam htjeo da pitam: zasto je vjernik u ocima drugog vjernika automatski bolji i veci, bez obzira sto mozda cini zlo prema drugima, dok neko ko se ne deklarise kao vjernik, koliko god on bio mozda dobar kao covjek i cinio dobra djela - automatski ne valja?sekretar wrote:Problem je što se ko čovjeka koji se deklariše kao vjernik, prvo traži ono što ne valja, što je loše, ili makar miriše na loše, pa se obilježi tim._BosanaC wrote:Bingo! Pogodio si u srz. Ako je neko vjernik - da li je automatski dobar kao covjek?
Vjernika ne bi trebalo da "krasi" ustrajavanje u činjenju lošeg, zulum prema drugima. Dobrih dijela bi trebalo biti više nego loših...
Vjerujem u Allaha, smatram se muslimanom, ali često sebe sam uhvatim u postupcima koji nisu odlika Islama.
"Sve što je dobro u ovom djelu(ima) to je od Allaha, a sve što je loše od mojih slabosti i šejtana."
I da završim
A ako cemo i dalje na ovaj nacin: zasto je onaj koji ubija u ime vjere, pogotovo vjernike nekih drugih religija, dobar u ocima pripadnika vlastite vjere?
-
sekretar
#32 Re: Vjerska praksa
još jednom, zao mi je.Phia wrote: Pa citat i ono što si napisao u nastavku nisu mi ostavljali mnogo prostora da to shvatim drugačije.![]()
Opet kažem... ako čovjek kaže da je musliman, a napije se za 1. maj, ko mu ima pravo reći da nije? Zna se šta izvodi iz vjere a šta ne.Phia wrote: Ako se neko deklariše kao vjernik to je naravno njegova stvar ali ako se neko deklariše kao kršćanin,musliman,pravoslavac ili jevrej (itd.) a krši stroga pravila iste vjere onda je meni stvarno žao što moram reći da taj neko nije ono za što se izdaje.
U biti kakvu korist možeš imati (osim mogućnosti da pogriješiš) ako kažeš "taj i taj je/nije to i to"?
- danas
#33 Re: Vjerska praksa
to je zato sto je sad kod nas 'moderno' biti vjernik a ne biti religiozanPhia wrote:Zašto kod nas većina onih koji će prvi započeti svađu na vjerskoj osnovi braneći svoju vjeru ne praktikuju tu istu vjeru.Konkretno ja poznajem malo muslimana koji se drže stogo određenih pravila islama.
- Motokultivator
Ti i ja se vazda preklapamo i imamo slicna misljenja ili gotovo ista, ali vazda polazimo s ostrih strana._BosanaC wrote:Ako neko ne vjeruje vjerovatno ima razloge zasto ne vjeruje, i ako moze vjernik, bilo kakav, da vazi, objasnjava i ubjedjuje nekoga u bilo sta, zasto recimo ne bi mogao i neki ateista, koji takodje ima svoje razloge zasto je ateista? On je u ovom slucaju, ako nista drugo, barem dosljedan sebi.Motokultivator wrote:Ma, da o tom bas i pricam. Najvise me i nervira, to dedo i to 'muslimansko' ime. Neznam jesmo l na istoj valnoj duzini. Al me takodje nervira i to kad neko ko nema blage veze o vjeri i uz to se jos deklarise kao nevjernik, pocne vazit o vjeri, pa neznam sta mi ide vise na zivce, takvi ili ovi sto imaju referencu u dedi i nani._BosanaC wrote: E jbgKad ti krene vaziti neko kome je najveca referenca dedo i to sto nosi 'muslimansko' ime o Islamu, ili neko ko je krsten samo zato sto ga se tada nista nije pitalo, o ispravnosti svog puta i o tome kako je tvoj put totalno pogresan samo zato sto nije isti kao njegov - hajd' se ne upali k'o kutnjak
Nisam ja reko da neko ne moze da ubjedjuje ili da objasnjava. Opet pogresno
- Phia
#35 Re: Vjerska praksa
Ja kad sam otvorila temu nisam ni željela da ulazim u duhovnu stranu vjerovanja svakog čovjeka već me više zanimala ta formalna strana kod nas najzastupljenijih religija.Odmah mi pada na pamet kako je u ono prvo vrijeme islama šerijat kažnjavao neobavljanje 5 vjerskih molitvi.Nikad se nije ni ulazilo u to šta neko mrmlja dok klanja..sekretar wrote:Problem je što se ko čovjeka koji se deklariše kao vjernik, prvo traži ono što ne valja, što je loše, ili makar miriše na loše, pa se obilježi tim._BosanaC wrote:Bingo! Pogodio si u srz. Ako je neko vjernik - da li je automatski dobar kao covjek?
I da završim
- pitt
isto kao sto praktikovati sve te dogme ne znaci da je neko dobra osoba. meni je puno vaznije sta je u srcu i dushi covjeka nego sta i kako on praktikuje religiju. Ja mislim da nam Bog nije dao mozak bez razloga vec da ga sami koristimo da shvatamo neke stvari. Meni npr ne treba imam, rabin, ili svecenik da mi vazi sta pise u kuranu ili bibliji......mislim da sam dovoljno razuman da sam procitam i skontam. Moja religija je izmedju mene i boga i nemam potrebe a ni zelje za nekim posrednikom.Phia wrote:Pa dobro ipak postoje dogme.Kao npr u islamu farz, znači neke obavezne stvari.Pođimo od toga.Ako neko shvata drugačije islam odbacujući te dogme onda on nije musliman već pripadnik neke islamske sekte.Što ne znači da su njegova dobra djela ništavna..pitt wrote:pa imas dosta ljudi koji vjeru shvataju i praktikuju na svoj nacin koji se razlikuje od strogo propisanih pravila. Sad ce neko reci da ako neko ne postuje i sprovodi sve sto neka od svetih knjiga propisuje, nije pravi vjernik. isto ko da je njihov posao a ne Boziji da sude drugima
- Phia
#37 Re: Vjerska praksa
Hm..muslimani ne piju.Trebam dalje govoriti?sekretar wrote:još jednom, zao mi je.Phia wrote: Pa citat i ono što si napisao u nastavku nisu mi ostavljali mnogo prostora da to shvatim drugačije.![]()
Opet kažem... ako čovjek kaže da je musliman, a napije se za 1. maj, ko mu ima pravo reći da nije? Zna se šta izvodi iz vjere a šta ne.Phia wrote: Ako se neko deklariše kao vjernik to je naravno njegova stvar ali ako se neko deklariše kao kršćanin,musliman,pravoslavac ili jevrej (itd.) a krši stroga pravila iste vjere onda je meni stvarno žao što moram reći da taj neko nije ono za što se izdaje.
U biti kakvu korist možeš imati (osim mogućnosti da pogriješiš) ako kažeš "taj i taj je/nije to i to"?
- Phia
Pa dobro.Tvoja religija je između tebe i boga.Ali ako se deklarišeš kao musliman onda valjda trebaš znati kao šta se deklarišeš.I šta implicira taj naziv musliman..pitt wrote:isto kao sto praktikovati sve te dogme ne znaci da je neko dobra osoba. meni je puno vaznije sta je u srcu i dushi covjeka nego sta i kako on praktikuje religiju. Ja mislim da nam Bog nije dao mozak bez razloga vec da ga sami koristimo da shvatamo neke stvari. Meni npr ne treba imam, rabin, ili svecenik da mi vazi sta pise u kuranu ili bibliji......mislim da sam dovoljno razuman da sam procitam i skontam. Moja religija je izmedju mene i boga i nemam potrebe a ni zelje za nekim posrednikom.Phia wrote:Pa dobro ipak postoje dogme.Kao npr u islamu farz, znači neke obavezne stvari.Pođimo od toga.Ako neko shvata drugačije islam odbacujući te dogme onda on nije musliman već pripadnik neke islamske sekte.Što ne znači da su njegova dobra djela ništavna..pitt wrote:pa imas dosta ljudi koji vjeru shvataju i praktikuju na svoj nacin koji se razlikuje od strogo propisanih pravila. Sad ce neko reci da ako neko ne postuje i sprovodi sve sto neka od svetih knjiga propisuje, nije pravi vjernik. isto ko da je njihov posao a ne Boziji da sude drugima
-
_BosanaC
Jbg kad smo tersovi obojicaMotokultivator wrote:Ti i ja se vazda preklapamo i imamo slicna misljenja ili gotovo ista, ali vazda polazimo s ostrih strana._BosanaC wrote:Ako neko ne vjeruje vjerovatno ima razloge zasto ne vjeruje, i ako moze vjernik, bilo kakav, da vazi, objasnjava i ubjedjuje nekoga u bilo sta, zasto recimo ne bi mogao i neki ateista, koji takodje ima svoje razloge zasto je ateista? On je u ovom slucaju, ako nista drugo, barem dosljedan sebi.Motokultivator wrote: Ma, da o tom bas i pricam. Najvise me i nervira, to dedo i to 'muslimansko' ime. Neznam jesmo l na istoj valnoj duzini. Al me takodje nervira i to kad neko ko nema blage veze o vjeri i uz to se jos deklarise kao nevjernik, pocne vazit o vjeri, pa neznam sta mi ide vise na zivce, takvi ili ovi sto imaju referencu u dedi i nani.![]()
Nisam ja reko da neko ne moze da ubjedjuje ili da objasnjava. Opet pogresno. Nego kao sto rece iznad @phia, ako su neke stvari u nekoj vjeri obavezne, a onda pripadnik te vjere, zbog samo njemu znanih razloga to nece da prihvati, pa onda pocne palamudit kako bi on to ili kako bi trebalo biti, jer je po njemu logicno da bude tako i tako. Djelimicno je upucen u stvar, zeli da bude "dobar" u toj svojoj vjeri, pa onda pokusava navest vodu na svoj mlin, stas nema mu ko objasnit. Al ako neko ko je "nevjernik" pocne pricati kako bi u vjeri trebalo biti. E to me nervira
. Sta ja imam nekom solit pamet kako treba da se organizuju ratni vojni invalidi. Niti sam invalid, niti imam koga u blizini da je taj, niti me ko sta pita. Uostalom i da me pita, ja bi samo sutio. Neznam kako je tim ljudima i bolje je sutit i biti smatran glupim, nego progovorit i otklonit svaku suLJmu kako je to reko pokojni Abraham
- danas
nije pitanje posrednika vec je pitanje zasto se ortopraksija zanemaruje. ako si i sam procitao i svojim mozgom rastumacio i shvatio svete knjige svoje religije, onda valjda shvatas da pored vjerovanja tu postoji i znacajan element prakse. koji bog ne preporucuje nego cesto zahtijeva. zasto neki misle da je ta praksa 'opcionalna' sve dok 'vjeruju' i i dok su 'dobri ljudi'? to mi nije jasno.pitt wrote:isto kao sto praktikovati sve te dogme ne znaci da je neko dobra osoba. meni je puno vaznije sta je u srcu i dushi covjeka nego sta i kako on praktikuje religiju. Ja mislim da nam Bog nije dao mozak bez razloga vec da ga sami koristimo da shvatamo neke stvari. Meni npr ne treba imam, rabin, ili svecenik da mi vazi sta pise u kuranu ili bibliji......mislim da sam dovoljno razuman da sam procitam i skontam. Moja religija je izmedju mene i boga i nemam potrebe a ni zelje za nekim posrednikom.Phia wrote:Pa dobro ipak postoje dogme.Kao npr u islamu farz, znači neke obavezne stvari.Pođimo od toga.Ako neko shvata drugačije islam odbacujući te dogme onda on nije musliman već pripadnik neke islamske sekte.Što ne znači da su njegova dobra djela ništavna..pitt wrote:pa imas dosta ljudi koji vjeru shvataju i praktikuju na svoj nacin koji se razlikuje od strogo propisanih pravila. Sad ce neko reci da ako neko ne postuje i sprovodi sve sto neka od svetih knjiga propisuje, nije pravi vjernik. isto ko da je njihov posao a ne Boziji da sude drugima
ja znam puno dobrih i postenih ljudi koji su ateisti i niko od njih ne laze sebe da (ako recimo postoji abrahamovski bog) ce tom bogu biti dovoljno sto su oni bili dobri ljudi. jer tom bogu 'biti dobar covjek' nije potreban ni dovoljan uslov, on trazi vise... ja da sam vjernica, ja bih se trudila da postujem pravila i rituale te religije, jer je bog tako TRAZIO od mene. da mu to nije bitno, da mu je bitna samo sustina, forma se ne bi ni spominjala. ali nije tako
- Phia
Potpuno dobro objašnjeno..danas wrote:nije pitanje posrednika vec je pitanje zasto se ortopraksija zanemaruje. ako si i sam procitao i svojim mozgom rastumacio i shvatio svete knjige svoje religije, onda valjda shvatas da pored vjerovanja tu postoji i znacajan element prakse. koji bog ne preporucuje nego cesto zahtijeva. zasto neki misle da je ta praksa 'opcionalna' sve dok 'vjeruju' i i dok su 'dobri ljudi'? to mi nije jasno.pitt wrote:isto kao sto praktikovati sve te dogme ne znaci da je neko dobra osoba. meni je puno vaznije sta je u srcu i dushi covjeka nego sta i kako on praktikuje religiju. Ja mislim da nam Bog nije dao mozak bez razloga vec da ga sami koristimo da shvatamo neke stvari. Meni npr ne treba imam, rabin, ili svecenik da mi vazi sta pise u kuranu ili bibliji......mislim da sam dovoljno razuman da sam procitam i skontam. Moja religija je izmedju mene i boga i nemam potrebe a ni zelje za nekim posrednikom.Phia wrote: Pa dobro ipak postoje dogme.Kao npr u islamu farz, znači neke obavezne stvari.Pođimo od toga.Ako neko shvata drugačije islam odbacujući te dogme onda on nije musliman već pripadnik neke islamske sekte.Što ne znači da su njegova dobra djela ništavna..
ja znam puno dobrih i postenih ljudi koji su ateisti i niko od njih ne laze sebe da (ako recimo postoji abrahamovski bog) ce tom bogu biti dovoljno sto su oni bili dobri ljudi. jer tom bogu 'biti dobar covjek' nije potreban ni dovoljan uslov, on trazi vise... ja da sam vjernica, ja bih se trudila da postujem pravila i rituale te religije, jer je bog tako TRAZIO od mene. da mu to nije bitno, da mu je bitna samo sustina, forma se ne bi ni spominjala. ali nije tako
Osim toga pitt navodi neke stvari kao rukovanje..što samo potvrđuje činjenicu da ovdje žive 'modificirani' muslimani..
- Motokultivator
E ja cu te sad malo potegnut za zivac, al kad odgovoris necu ja ponovo repliku. Da mi se ne nerviras.pitt wrote:isto kao sto praktikovati sve te dogme ne znaci da je neko dobra osoba. meni je puno vaznije sta je u srcu i dushi covjeka nego sta i kako on praktikuje religiju. Ja mislim da nam Bog nije dao mozak bez razloga vec da ga sami koristimo da shvatamo neke stvari. Meni npr ne treba imam, rabin, ili svecenik da mi vazi sta pise u kuranu ili bibliji......mislim da sam dovoljno razuman da sam procitam i skontam. Moja religija je izmedju mene i boga i nemam potrebe a ni zelje za nekim posrednikom.Phia wrote:Pa dobro ipak postoje dogme.Kao npr u islamu farz, znači neke obavezne stvari.Pođimo od toga.Ako neko shvata drugačije islam odbacujući te dogme onda on nije musliman već pripadnik neke islamske sekte.Što ne znači da su njegova dobra djela ništavna..pitt wrote:pa imas dosta ljudi koji vjeru shvataju i praktikuju na svoj nacin koji se razlikuje od strogo propisanih pravila. Sad ce neko reci da ako neko ne postuje i sprovodi sve sto neka od svetih knjiga propisuje, nije pravi vjernik. isto ko da je njihov posao a ne Boziji da sude drugima
Kad bi bilo da se sve uci iz knjiga, skole ne bi postojale. Samo male kancelarije, gdje se "polozi" i vozdram, e pa nije tako. Isto k'o sto imas fakultet, ili osnovnu skolu u kojoj stice odredjeni nivo znanja, kroz predavanje i praksu ista stvar je i sa vjerom, svakom. Posebno je to "skakljivo" s vjerom, mnoge stvari se ne mogu tek tako opisati u knjizi. Jer, skoro svi koji, tu knjigu procitaju imace drugacije misljenje o nekom dijelu. Zato i postoje oni, koji ce pojasniti stvar svima, kako bi svi imali ISTO misljenje. Itd, itd.
-
sekretar
#44 Re: Vjerska praksa
Ovako ... ljude interno, (znači moja pvt lista) dijelim prema djelima._BosanaC wrote:Malo si mi zaobisa, ali mozda nisi shvatio sta sam htjeo da pitam: zasto je vjernik u ocima drugog vjernika automatski bolji i veci, bez obzira sto mozda cini zlo prema drugima, dok neko ko se ne deklarise kao vjernik, koliko god on bio mozda dobar kao covjek i cinio dobra djela - automatski ne valja?
Ako čini zlo drugima naravno da mi ne treba u blizini. Opet ako nije vjernik, a koristan je i sebi i okolini pa i meni, zašto ga ne prihvatiti?
Ima ljudi koje smatram braćom u vjeri, ali sa njima ću da imam kontakt onoliko koliko moram. Čisto jer vidim da nisu dotjerali stvari koje mi smetaju.
Opet, daleko od toga da ih mrzim šta. Čak naprotiv, braća su sa svim svojim manama.Musliman je prema muslimanu dužan šestoro:
1. Ako ga sretneš nazovi mu selam
2. Ako te pozove, odazovi mu se
3. Ako ti zatraži savjet, posavjetuj ga iskreno
4. Ako kihne i kaže “Elhamdulillahi”, reci mu “Jerhamukellah”
5. Ako se razboli, obidi ga
6. Ako umre, isprati ga(prisustvuj dženazi)”
Ali ako upoznajem nekog, i skontam da je vjernik onda ću ga prihvatiti kao nekog od koga ću dobro primiti. I ako trebam birati "na prvu" (npr trgovina, posao, druženje) između vjernika i nevjernika, uvijek ću izabrati vjernika, sve dok djelima ne potvrdi ili opvrgne moje mišljenje.
Šta znači ubijanje u ime vjere? Onaj ko se zabije autom u pijacu punu civila naravno da mu djela nisu dobra u mojim očima._BosanaC wrote: A ako cemo i dalje na ovaj nacin: zasto je onaj koji ubija u ime vjere, pogotovo vjernike nekih drugih religija, dobar u ocima pripadnika vlastite vjere?
Ako gledamo na primjeru proteklog ratu u bh, svi koji su ustali protiv agresije, pa bio to Boro koji je kreno s rajom iz mahale ili neko iz sedme muslimanske su dobri u mojim očima.
Oni koji su došli u BH s namjerom da mi pomognu muslimanima su u mojim očima junaci, giganti.
PS
ne "htjeo" nego htio
Last edited by sekretar on 10/08/2007 16:13, edited 1 time in total.
-
bonsai
Dobro je vama dole u BiH kad mozete ovako po vazdan iz supljeg u prazno presipati. Jos jedan u nizu supljikata,kao, "slazemo se, da se ne slazemo"ili ne slazem se ,zato sto se vecina slaze i ostale nebuloze. Svu tu energiju i intelegenciju koju Sa x nesumljivo posjeduje bi trebalo usmjeriti u nekom drugom pravcu a to vi i sami znate ,nego lakse je ovako cekati da to neko drugi za vas uradi a vi do tada ko' nane na sijelu 
-
angelface
#49 Re: Vjerska praksa
Zato sto covjek manje il vise brani svoje pa i vjeru koja je dio njegovog identiteta.. to je kao da diras njegovo i naravno da ce mu zasmetati.. sto se tice praktikovanja to je pitanje okruzejna u kojem si rastao i kojem jos uvijek rastes.. Kao sto znas u ovom vaktu je teze biti musliman... Znam momka koji je kao osnovac isao u mekteb, znao citati Kur'an, klanjao, isao redovno u dzamiju al sad kako je odrastao izgubio vjeru i sad se deklarise kao ateista.... Ovo je jos jedan razlog da ne mora znaciti da prije nije bio u pravom smislu musliman..Phia wrote:Zašto kod nas većina onih koji će prvi započeti svađu na vjerskoj osnovi braneći svoju vjeru ne praktikuju tu istu vjeru.Konkretno ja poznajem malo muslimana koji se drže stogo određenih pravila islama.
-
sekretar
E radi toga što svako "pismen" može tumačiti kako i šta dešavaju se mnoge gluposti u ime vjere.pitt wrote: Meni npr ne treba imam, rabin, ili svecenik da mi vazi sta pise u kuranu ili bibliji......mislim da sam dovoljno razuman da sam procitam i skontam. Moja religija je izmedju mene i boga i nemam potrebe a ni zelje za nekim posrednikom.