Postoji nesto sto se zove eksperiment, i tako mozes dokazati svoje znanje u bilo kojem trenutku (naravno ako je to znanje tacno) bilo kome ko to zatrazi. Ovo o nesavrsenosti cula je toliko promasaj kad se govori o bogu, da, ne samo da si promasio fudbal nego citav teren. Culima se i osjeti da si ziv, culima se stice znanje i dokazuje to znanje. Culima se spoznaje da ima boga. Znaci samim govorom da su cula nesavrsena udara se na postojanje boga i nas kao ljudi. Kako su poslanici spoznali boga? Culima. Kako su "upoznati" sa rajom i paklom? Culima.Irsar wrote:Šteta onda, za tebe, što ovaj tvoj kriterij pada u vodu svaki dan kada spavaš satima. Niti znaš da postojiš, niti možeš sebi - a kamo li nekome drugom - dokazati da postojiš.triconja wrote:Tako sto nesto mozes u svakom trenu dokazati. Prvo da ja postojim znam![]()
Površno razmišljanje. Ti ne možeš meni dokazati da nisi proizvod moje mašte (solipsizam trololo).jer da ne postojim ovo ne bih ni radio, ne mogu ni da zamislim kako bi to izgledalo. Znam da imam tijelo jer osjecam bol i zakoni fizike vaze na mene. Znam da kucam na tastaturi, ne moram gledati, jer sam vremenom naucio gdje je koja tipka. Naravno da bih to naucio treba da vidim i da sam uvjeren da postoji tastatura da bih mogao tvrditi da znam kucati na tastaturi. Da tastatura ne postoji kucao bih po stolu i ne bi bilo efekta koji proizvodi tastatura kad pritisnes tipku.![]()
~~~
Ali sve to je nebitno. Bitno je sljedeće:
- znanje nije isto što i dokaz, to nam i sam jezik kazuje činjenicom da postoje dvije različite riječi za stvari koje označavaju "znanje" i "dokaz";
- što znači da se nešto može znati i bez da se ima dokaz, jer su pojmovi i riječi "znanje" i "dokaz" neovisni i mogu postojati neovisno jedno od drugog;
- za primjer možemo uzeti pa skoro bilo šta, npr. ako sam ja vidio rodu u nekoj rijeci i imam znanje o tom svom doživljaju, to ne znači da to znanje nestaje onda kada ti od mene zatražiš dokaz toga, a ja ti dokaz nisam u stanju ponuditi jer (primjerice) nisam uslikao to stvorenje u toj rijeci.
Kao što vidiš, znanje i dokaz su dvije različite stvari. Znanje može postojati i bez mogućnosti da se da dokaz. I obratno.
Oslanjaš se isključivo na svoje tijelo, na svoja čula, da saznaš nešto. Vrlo neozbiljan i greškama podložan pristup. Svako tvoje čulo je nesavršeno, plus što ljudska čula nisu u stanju percipirati svu realnost, pa čemu ovo tvoje silno oslanjanje na takve nesavršene aparate?Kako znam necije osobine? Tako sto ga posmatram, moram ga prvo vidjeti (ili cuti) da bih znao kakve ima osobine. Ako ti neko kaze da je u drugoj sobi covjek i da mu odredis osobine a nemas nikakvog dokaza da je zaista u drugoj sobi covjek, nema nikakvih zvukova ni podrazaja iz te sobe, logicno je da ces reci da ne mozes odrediti osobine jer ne vidis (cujes) kakav je covjek. Da udjes u sobu i vidis covjeka kako nesto radi, kako komunicira sa drugima e onda bi mogao odrediti osobine, i bio bi uvjeren da on stvarno postoji.
Vjernik protiv Vjernika
- triconja
#126 Re: Vjernik protiv Vjernika
- triconja
#127 Re: Vjernik protiv Vjernika
Treba zvat smrca ovdje, irsar ne zna da se igra

- Smrcak15
#128 Re: Vjernik protiv Vjernika
@triconja, muhammed je upoznat sa rajom i paklom kroz astralnu projekciju gdje je njegova dusa otisla na onaj svijet vidio i vratila se nazad, to se desilo u noci miradza.
To m6 je Bog omogucio kako bi ojacao njegovo vjerovanje i ohrabrio u turbulentnom vremenu tuge
To m6 je Bog omogucio kako bi ojacao njegovo vjerovanje i ohrabrio u turbulentnom vremenu tuge
- Bloo
- Globalna šefica
- triconja
#130 Re: Vjernik protiv Vjernika
Znas li ti sta je culo?Smrcak15 wrote:@triconja, muhammed je upoznat sa rajom i paklom kroz astralnu projekciju gdje je njegova dusa otisla na onaj svijet vidio i vratila se nazad, to se desilo u noci miradza.
- triconja
#131 Re: Vjernik protiv Vjernika
Jes igrala bloodborne? Zao mi je sto nemam bolji komp a igra rastura.Bloo wrote:
Hint: kosmicki horor
- MarlboroGold
#132 Re: Vjernik protiv Vjernika
Zar ne spada astralna projekcija u okultizam? Otkud da je njemu to bilo dozvoljeno?Smrcak15 wrote:@triconja, muhammed je upoznat sa rajom i paklom kroz astralnu projekciju gdje je njegova dusa otisla na onaj svijet vidio i vratila se nazad, to se desilo u noci miradza.
- Bloo
- Globalna šefica
#133 Re: Vjernik protiv Vjernika
Znam koja je to, ali nisam ni to ni ekspanziju.triconja wrote:
Hint: kosmicki horor![]()
kanta od računara izvodi bijesne gliste
- triconja
#134 Re: Vjernik protiv Vjernika
Zadnjih par dana sam se zado i gledam lore iz igre, bolje ista nego nista a prejako jeBloo wrote:Znam koja je to, ali nisam ni to ni ekspanziju.triconja wrote:
Hint: kosmicki horor![]()
kanta od računara izvodi bijesne gliste
Teska nas muka zapala, ne mozemo uzivati u spiritualnom razvoju radi kompjutera
- Smrcak15
#135 Re: Vjernik protiv Vjernika
Nije.MarlboroGold wrote:Zar ne spada astralna projekcija u okultizam? Otkud da je njemu to bilo dozvoljeno?Smrcak15 wrote:@triconja, muhammed je upoznat sa rajom i paklom kroz astralnu projekciju gdje je njegova dusa otisla na onaj svijet vidio i vratila se nazad, to se desilo u noci miradza.
Astralna projekcija je kada dusa izadje iz tijela, u tvom slucaju dusa je sama izasla i nije navodjena dok muhamedova dusa je vodjena od meleka kroz vece nebeske sfere paralelne u iverzume dok nije dosao dosao do raja i pakla i gledao ih svojim ocima.
Ako si ti zaista dozivio astralnu projekciju da si lebdio iznad sebe i gledao u sebe dok spavas, to ti je Bog dao samo naznaku kao kad neko zaglavi na matematickom testu pa ti neko priskoci u pomoc i nastavis dalje racunati...eh tebi je Bog pokazao da si dusa i tijelo a ne samo tijelo....jer to sto gledas u sebe je dusa koja gleda koja je izasla iz tijela...to se inace desava kod nesreca, teskih slucejava , iskustva bliske smrti NDE
- MarlboroGold
#136 Re: Vjernik protiv Vjernika
Pa mogao je i mene Džibril ili neki drugi melek provesti kroz barem dvije sfere neba da makar vidim, ako ništa, Isu a.s. ili koga već u te prve dvije sfere (ne sjećam se tačno), pa bih sigurno promijenio mišljenje. Ovako i sam znam da imam dušu. Ništa drugo mi nije pokazao.Smrcak15 wrote:Nije.MarlboroGold wrote:Zar ne spada astralna projekcija u okultizam? Otkud da je njemu to bilo dozvoljeno?Smrcak15 wrote:@triconja, muhammed je upoznat sa rajom i paklom kroz astralnu projekciju gdje je njegova dusa otisla na onaj svijet vidio i vratila se nazad, to se desilo u noci miradza.
Astralna projekcija je kada dusa izadje iz tijela, u tvom slucaju dusa je sama izasla i nije navodjena dok muhamedova dusa je vodjena od meleka kroz vece nebeske sfere paralelne u iverzume dok nije dosao dosao do raja i pakla i gledao ih svojim ocima.
Ako si ti zaista dozivio astralnu projekciju da si lebdio iznad sebe i gledao u sebe dok spavas, to ti je Bog dao samo naznaku kao kad neko zaglavi na matematickom testu pa ti neko priskoci u pomoc i nastavis dalje racunati...eh tebi je Bog pokazao da si dusa i tijelo a ne samo tijelo....jer to sto gledas u sebe je dusa koja gleda koja je izasla iz tijela...to se inace desava kod nesreca, teskih slucejava , iskustva bliske smrti NDE
- triconja
#137 Re: Vjernik protiv Vjernika
Cudo mi je sto Dekart nije osnovo religiju, i on je dozivio spoznaju sto se tice duse i tijela.
- MarlboroGold
#138 Re: Vjernik protiv Vjernika
Dao je sasvim prihvatljiva objašnjenja o strastvima i dualizmu, a prvo je strasti svrstavao u šejtanluk - što se spominje i u sadašnjim religijama.triconja wrote:Cudo mi je sto Dekart nije osnovo religiju, i on je dozivio spoznaju sto se tice duse i tijela.
Mogao je komotno dogurati i do toga da njegova religija postoji i dan danas.
-
mali jomu
#139 Re: Vjernik protiv Vjernika
A+B = AB
B+A=BA
AB+BA=ABBA
BA+AB=BAAB
Sad cemo dodati C da ih izjednacimo........
Tako izjednacavamo macku i misa.
Macka + mis = macka i mis
Mis + macka = mis i macka
Macka i mis + mis i macka = macka mis i mis macka
Mis i macka + macka i mis = mis macka i macka mis
.... pa dodamo cuku
B+A=BA
AB+BA=ABBA
BA+AB=BAAB
.... pa dodamo cuku
- triconja
#140 Re: Vjernik protiv Vjernika
To ti je specijalni slucaj i kao takav se ne pika. Poopsti to malomali jomu wrote:A+B = AB
B+A=BA
AB+BA=ABBA
BA+AB=BAAB
.... pa dodamo cuku
-
mali jomu
#141 Re: Vjernik protiv Vjernika
triconja wrote: To ti je specijalni slucaj i kao takav se ne pika. Poopsti to malo
..... onda nek je samo macka
macka + ista macka = macka
dvije iste macke + dvije iste macke = macka
- Smrcak15
#142 Re: Vjernik protiv Vjernika
eh pasha moj solidni, da te je poveo, to znaci ti si odabran poslanik onda, ne vodi svakoga, taj kome dodje znaci vecinom je odabran poslanik.MarlboroGold wrote: Pa mogao je i mene Džibril ili neki drugi melek provesti kroz barem dvije sfere neba da makar vidim, ako ništa, Isu a.s. ili koga već u te prve dvije sfere (ne sjećam se tačno), pa bih sigurno promijenio mišljenje. Ovako i sam znam da imam dušu. Ništa drugo mi nije pokazao.
a sa poslanstvo dolazi i obaveza, uostalom zavrseno je slanje poslanika sa Muhammedom.
i to je nesto, mnogi ateisti uopste i nevjeruju da ima dusa, a eto tebi je pokazano (ako si vec prosao kroz astralnu projekciju) da si ti sastavljen od duse i tijela, sustina ti si dusa a tvoje tijelo je prevozno sredstvo, pa kada smrt dodje ti ce osjecati kako izlazis iz tijela i napustas ga kao sto izadje iz auta.Ovako i sam znam da imam dušu. Ništa drugo mi nije pokazao
tebi je barem ukazano na nesto, to jeste da dusa postoji, dok mnogi tvoji ateisticki istomisljenici nisu na tvom levelu spoznaje, za njih ne postoji to sto ti sad vec znas da postoji, ti emprijski znas da postoji dusa vise nego ja i svi mi koji nismo prosli astralnu projekciju.
Ti posjedujes empirijsko znanje da dusa postoji, dok ja nisam na tvom levelu jos, ja nemam empirijsko znanje nego samo vjerovanje da dusa postoji.
Sta ti sad mozes izvuci pouku iz ovoga??
Pa ako vec znas da dusa postoji, onda se trebas zapitati kako je nastala, posto evolucjia to uopste ne objanjava, dusu, cak sumnjam da je i priznaje jer se ne bavi metafizickim pitanjima...pa samim tim ateisti i nevjeruju da dusa postoji, nego je svijest prikopcana za mozak po njihovom shvatanju, prestanak rada mozga je i prestanak svijesti.
- MarlboroGold
#143 Re: Vjernik protiv Vjernika
Pa ništa onda. Propustio je priliku da nekom ukaže na svoje postojanje. Mogao je makar melek sletiti ako ništa drugo.Smrcak15 wrote:eh pasha moj solidni, da te je poveo, to znaci ti si odabran poslanik onda, ne vodi svakoga, taj kome dodje znaci vecinom je odabran poslanik.MarlboroGold wrote: Pa mogao je i mene Džibril ili neki drugi melek provesti kroz barem dvije sfere neba da makar vidim, ako ništa, Isu a.s. ili koga već u te prve dvije sfere (ne sjećam se tačno), pa bih sigurno promijenio mišljenje. Ovako i sam znam da imam dušu. Ništa drugo mi nije pokazao.
a sa poslanstvo dolazi i obaveza, uostalom zavrseno je slanje poslanika sa Muhammedom.
- Smrcak15
#144 Re: Vjernik protiv Vjernika
evo nek ti on kaze odgovor na to pitanje:MarlboroGold wrote: Pa ništa onda. Propustio je priliku da nekom ukaže na svoje postojanje. Mogao je makar melek sletiti ako ništa drugo.
Allah ti odgovara iz Kurana:
21.Oni koji ne vjeruju da će pred Nas stati – govore: “Zašto nam se ne pošalju meleki ili zašto Gospodara svoga ne vidimo?” Oni su, zaista, u dušama svojim oholi, a u nepravičnosti su sve granice prešli.
22.Onoga Dana kada ugledaju meleke, grješnici se neće radovati i uzviknuće: “Sačuvaj nas Bože!”
zasto ovo sacuvaj na Boze, pa zato sto to nije bajno iskustvo, nego strasno.
Eee gdje si jarane nisam te nikad prije vidio
- MarlboroGold
#145 Re: Vjernik protiv Vjernika
Pa vidiš, i ja bi se volio usrati ako je cijena toga vidjeti anđela u stvarnom obliku. Sad bi kao i ti širio vjeru na forumu, a i van foruma. Međutim to nije slučaj i tu je, kao što sam već konstatovao, propuštena prilika. Lako je Muhammedu bilo to sve raditi kad je vidio i doživio spoznaju - naravno po vjeri.Smrcak15 wrote:evo nek ti on kaze odgovor na to pitanje:MarlboroGold wrote: Pa ništa onda. Propustio je priliku da nekom ukaže na svoje postojanje. Mogao je makar melek sletiti ako ništa drugo.
21.Oni koji ne vjeruju da će pred Nas stati – govore: “Zašto nam se ne pošalju meleki ili zašto Gospodara svoga ne vidimo?” Oni su, zaista, u dušama svojim oholi, a u nepravičnosti su sve granice prešli.
22.Onoga Dana kada ugledaju meleke, grješnici se neće radovati i uzviknuće: “Sačuvaj nas Bože!”
Eee gdje si jarane nisam te nikad prije vidionego bi se u*rao u gace i hvatao se noge
kao sto je Muhamed bjezao kad je vidio andjela prvi put u stvarnom izvornom obliku.
- Smrcak15
#146 Re: Vjernik protiv Vjernika
kada salje meleka, ne salje ga da se upoznas sa njim, nego sa nekom svrhom, da te informise da iz izabran da bude predstavnik Boga medju ljudima, ili ti donose kaznu kakvu....a ta opcija da se druzis sa njima nema.MarlboroGold wrote:Pa vidiš, i ja bi se volio usrati ako je cijena toga vidjeti anđela u stvarnom obliku. Sad bi kao i ti širio vjeru na forumu, a i van foruma. Međutim to nije slučaj i tu je, kao što sam već konstatovao, propuštena prilika.Smrcak15 wrote:evo nek ti on kaze odgovor na to pitanje:MarlboroGold wrote: Pa ništa onda. Propustio je priliku da nekom ukaže na svoje postojanje. Mogao je makar melek sletiti ako ništa drugo.
Eee gdje si jarane nisam te nikad prije vidionego bi se u*rao u gace i hvatao se noge
kao sto je Muhamed bjezao kad je vidio andjela prvi put u stvarnom izvornom obliku.
kada bi svima Davao mogucnost da vide andjela, nebi vise price bilo ima li metafizickog svijeta ili ne, mozda cak vise nebi price bilo ima li Boga ili nema, jer logicki, ako ima andjela a nevidimo ih jer su u drugoj dimenziji, zasto onda isto tako ni Bog nebi postojao...
Ovako je bolje za test da se ne pokazivaju plaho.
- MarlboroGold
#147 Re: Vjernik protiv Vjernika
Dok je tako u potpunosti ću biti okrenut dunjaluku.Smrcak15 wrote: kada salje meleka, ne salje ga da se upoznas sa njim, nego sa nekom svrhom, da te informise da iz izabran da bude predstavnik Boga medju ljudima, ili ti donose kaznu kakvu....a ta opcija da se druzis sa njima nema.
kada bi svima Davao mogucnost da vide andjela, nebi vise price bilo ima li metafizickog svijeta ili ne, mozda cak vise nebi price bilo ima li Boga ili nema, jer logicki, ako ima andjela a nevidimo ih jer su u drugoj dimenziji, zasto onda isto tako ni Bog nebi postojao...
Ovako je bolje za test da se ne pokazivaju plaho.
- Irsar
#148 Re: Vjernik protiv Vjernika
Poenta je da je tvoj stav o dokazima kao pokazatelju znanja pogrešan.triconja wrote:Postoji nesto sto se zove eksperiment, i tako mozes dokazati svoje znanje u bilo kojem trenutku (naravno ako je to znanje tacno) bilo kome ko to zatrazi. Ovo o nesavrsenosti cula je toliko promasaj kad se govori o bogu, da, ne samo da si promasio fudbal nego citav teren. Culima se i osjeti da si ziv, culima se stice znanje i dokazuje to znanje. Culima se spoznaje da ima boga. Znaci samim govorom da su cula nesavrsena udara se na postojanje boga i nas kao ljudi. Kako su poslanici spoznali boga? Culima. Kako su "upoznati" sa rajom i paklom? Culima.
Priča je inače krenula od tvog pitanja kako znam da Bog ima neke osobine. To je bar lako za odgovoriti, jer sve što jeste (što postoji) mora imati neke osobine. Ako nema nikakve osobine, onda se ne može niti razlikovati od drugih stvari, što praktično znači da niti ne postoji kao zasebna stvar.
Što se tiče toga koje su to osobine, pa to je sad druga priča, ali niti tu ne može ići svašta. Recimo, Bog ne može biti apsolutno loš.
- Irsar
#149 Re: Vjernik protiv Vjernika
Šta je "direktno", šta je "posredno"? I spoznatljiv je i direktno, ako pod "direktno" mislimo na direktnu intelektualnu spoznaju.Bloo wrote:Jeste spoznatljiv preko proxija...ne direktnoIrsar wrote:Bog jeste.
Bog je spoznatljiv.
Postoje ljudi koji znaju za Boga.
Postoje ljudi koji znaju za Boga i koji znaju neke osobine Boga.
Na tome se bazira svaka religija koja iole drži do sebe.
“Dajem ti tajna blaga i skrivena bogatstva, da bi spoznao da sam ja Jahve koji te zovem po imenu, Bog Izraelov” (Izaija 45:3).
- animals
#150 Re: Vjernik protiv Vjernika
Ovaj naslov teme me podsjeca na onaj,
Zagor protiv Zagora
Zagor protiv Zagora