Vehabizam, porijeklo i posljedice

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
edindinn

#626 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by edindinn »

kritichar wrote: Budalastina, prvo treba shvatiti sustinu namaza i dozivjeti to, pa tek onda nauciti ispravno klanjat

Sustina se spoznaje cijeli zivot, forma se uci u mektebu

:lol:
ABH017

#627 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by ABH017 »

Forma vodi u naviku. :!:
Towelie

#628 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Towelie »

Forma vodi u duhovno slepilo.
kritichar

#629 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by kritichar »

Vrati se nisi klanjao
Vrati se nisi klanjao
Vrati se nisi klanjao
Rece jedan slijepac i formalista
edindinn

#630 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by edindinn »

kritichar wrote:Vrati se nisi klanjao
Vrati se nisi klanjao
Vrati se nisi klanjao

:lol:
ABH017

#631 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by ABH017 »

kritichar wrote:Vrati se nisi klanjao
Vrati se nisi klanjao
Vrati se nisi klanjao
Drugi slijepac i formalista planira dnevne obaveze dok obavlja namaz.
aurora313

#632 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by aurora313 »

Fascinantan napis o S. Arabiji iz današnjeg NY Times.

http://www.nytimes.com/2016/07/11/world ... paper&_r=0
arzuhal

#633 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by arzuhal »

Neki beduini govore: "Mi vjerujemo!" Reci: "Vi ne vjerujete, ali recite: 'Mi se pokoravamo!', jer u srca vaša prava vjera još nije ušla. A ako Allaha i Njegova Poslanika budete slušali, On vam nimalo neće umanjiti nagradu za djela vaša." – Allah, uistinu, prašta i samilostan je.

(el-Hudžurat, 14)
Dexx1

#634 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Dexx1 »

arzuhal wrote:Neki beduini govore: "Mi vjerujemo!" Reci: "Vi ne vjerujete, ali recite: 'Mi se pokoravamo!'
Nikad nije bilo isto Amenna i Eslemna :-D
El_comadante

#635 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by El_comadante »

.
aurora313

#636 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by aurora313 »

Ne mogu komentirati oko toga da li bog prašta, ali šaria sigurno ne. Ovaj Frontline skriveni video oko života unutar S. Arabije govori u riječi i slici više nego sva uvjeravanja na pdf-u oko vjere i promašenog morala pod plaštom vjere koji se tumači u najortodoksnijom islamskoj zemlji.

Neko će komentirati pa to nije po islamu, po Kuranu, po ajetima ili već čemu. Ali, ovo je za mene poprilično jerziva stvarnost vladavine vjere.

http://www.pbs.org/wgbh/frontline/film/ ... uncovered/
Dexx1

#637 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Dexx1 »

aurora313 wrote: Neko će komentirati pa to nije po islamu, po Kuranu, po ajetima ili već čemu. Ali, ovo je za mene poprilično jerziva stvarnost vladavine vjere.

Saudijska Arabija će biti znatno uzdrmana, postojanje elite koja trenutno vlada a i same kraljevine će ozbiljno biti ugroženo kada nestane nafte. Režim je svjestan toga i zato je postao paranoičan te se brutalno obračunava sa bilo kojim vidom opozicije.

Nema to veze sa vjerom, čista politika i borba za opstanak.
ABH017

#638 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by ABH017 »

Dexx1 wrote:
aurora313 wrote: Neko će komentirati pa to nije po islamu, po Kuranu, po ajetima ili već čemu. Ali, ovo je za mene poprilično jerziva stvarnost vladavine vjere.

Saudijska Arabija će biti znatno uzdrmana, postojanje elite koja trenutno vlada a i same kraljevine će ozbiljno biti ugroženo kada nestane nafte. Režim je svjestan toga i zato je postao paranoičan te se brutalno obračunava sa bilo kojim vidom opozicije.

Nema to veze sa vjerom, čista politika i borba za opstanak.
Kraljevi u Islamu? Kako da ne. Ako ustreba naći će se adekvatno opravdanje.
aclys

#639 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by aclys »

ja nemogu da shvatim da vehabije provuku kroz koji ders temu o jedinstvu a upravo su oni ti koji ga nonstop narusavaju...
dokle vise pljuvanje po nasoj ulemi ili neistomisljenicima...
sta vi mislite o tome sto je:
Fadil Porca recenziro knjigu "Jusuf Qardawi na vagi Islama",
Zijad Ljakic drzi predavanje na temu "cuvajte se Amr Halida",
Dzevad Golos vazi o Hafizu Bugariju,
Adnan Mrkonjic napda Muhameda Velica (Facebook) i Edina Urjana Kukavicu (Video)
primjera je mnogo...
dali su svjesni sta ovim prouzrokuju?!
Blue1

#640 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Blue1 »

Mnogo veća imena od hfz. Fadila Porče su govorili i upozoravali na Kardavija.
O Hafizu Bugariju nije samo hafiz Gološ pričao već i hafiz Jusuf Barčić, ko želi da sluša Bugarija i da radi po njegovom neka radi, ali niko nema pravo da zabrani nekome da javno upozori na neke njegove zablude.
Edina urjana Kukavicu su vec napadali visokopozicionirani članovi Islamske zajednice, o njemu se govorilo na hutbama...

Ko je to Bugari pa da se ne smije pričati o njemu ? ili o Kardaviju ? Ako imaš dokaze da neko od njih radi neke stvari koje su po tvom mišljenju u suprotnosti sa akidom ili sunnetom Poslanika s.a.w.s. izneseš svoje dokaze i to je to. Niko ne želi jedinstvo sa šiijama, novotarima u akidi...

I još nešto da ne bude zabune, ja sam musliman koji praktikuje hanefijski mezheb, samo što za razliku od nekih nisam hodže uzeo za svece.
aurora313

#641 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by aurora313 »

edindinn wrote:Ne razumijevanje Islama dovodi do Islamskog ekstremizma u onoj mjeri koliko se Islam ne razumije......
isto kao sto se bilo kakvo ne razumijevanje bilo cega,
primjenom toga dolazi do izrazaja njegovih ekstremizama samom nerazumijevnoscu same njegove primjene bilo gdje i bilo kad...... :)
Hoćeš li kažeš da ti razumiješ islam, ali ga ne razumiju selafije, vehabi, isis, boko haram... je'l to?
aurora313

#642 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by aurora313 »

.
Towelie

#643 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Towelie »

aclys wrote:ja nemogu da shvatim da vehabije provuku kroz koji ders temu o jedinstvu a upravo su oni ti koji ga nonstop narusavaju...
dokle vise pljuvanje po nasoj ulemi ili neistomisljenicima...
sta vi mislite o tome sto je:
Fadil Porca recenziro knjigu "Jusuf Qardawi na vagi Islama",
Zijad Ljakic drzi predavanje na temu "cuvajte se Amr Halida",
Dzevad Golos vazi o Hafizu Bugariju,
Adnan Mrkonjic napda Muhameda Velica (Facebook) i Edina Urjana Kukavicu (Video)
primjera je mnogo...
dali su svjesni sta ovim prouzrokuju?!
Jesu. Sasvim su svesni. Njihovo stado nije svesno.
Dexx1

#644 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Dexx1 »

ABH017 wrote: Kraljevi u Islamu? Kako da ne. Ako ustreba naći će se adekvatno opravdanje.
Ništa novo, još od perioda Muavije i umejada se nalaze opravdanja
aclys wrote:ja nemogu da shvatim da vehabije provuku kroz koji ders temu o jedinstvu a upravo su oni ti koji ga nonstop narusavaju...
Da, ali to jedinstvo je "zasnovano na Kuranu i sunnetu" odnosno njihovim pojmljenju ta dva izvora vjere odnosno da svako postane "brat" :D

Imali smo prilike da vidimo u ramazanu kako neka "braća" sufuraju skoro sahat kasnije, klanjaju sabah takodje kasnije, kako iftare ranije od svih ostalih.. Pa u porodici gdje svi praktikuju vjeru nadje se jedan član koji prvi dan bajrama posti, a bajramuje sutradan. To je to jedinstvo ummeta o kojem pričaju u praksi :D

Interesantno je kako napadaju hafiza Bugarija za sve i svašta a on šuti, nijednom da uzvrati, nijedan ders da im posveti, da ih napade da udari po njima.

Može se neko neslagati sa njim, ali nek iskeno odgovori na pitanje ko je bolji primjer vjernika: onaj koji vazda napada ove ili one ili onaj od čijeg su jezika drugi sigurni :?:
edindinn

#645 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by edindinn »

ABH017

#646 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by ABH017 »

Blue1 wrote:Mnogo veća imena od hfz. Fadila Porče su govorili i upozoravali na Kardavija.
O Hafizu Bugariju nije samo hafiz Gološ pričao već i hafiz Jusuf Barčić, ko želi da sluša Bugarija i da radi po njegovom neka radi, ali niko nema pravo da zabrani nekome da javno upozori na neke njegove zablude.
Edina urjana Kukavicu su vec napadali visokopozicionirani članovi Islamske zajednice, o njemu se govorilo na hutbama...

Ko je to Bugari pa da se ne smije pričati o njemu ? ili o Kardaviju ? Ako imaš dokaze da neko od njih radi neke stvari koje su po tvom mišljenju u suprotnosti sa akidom ili sunnetom Poslanika s.a.w.s. izneseš svoje dokaze i to je to. Niko ne želi jedinstvo sa šiijama, novotarima u akidi...

I još nešto da ne bude zabune, ja sam musliman koji praktikuje hanefijski mezheb, samo što za razliku od nekih nisam hodže uzeo za svece.
I Mrkonjić kaže da slijedi hanefijski mezheb...

... doduše samo pred kamerama. :D
aclys

#647 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by aclys »

Pitanje je jako kompleksno... procito sam sad kod zijada ljakica njegovu argumentaciju odgovor novotarima...
sazeto receno: novotari, bidateri su gori od grijesnika, fasika, polovicni sunetlija...
novotarima se mora odgovoriti na njihove zablude kako nebi iskvarili akidu odnosno srca muslimana...
argumenti su mu iz konteksta izvadjene izreke ucenjaka...
pitanje koje se namece je ako bi svi polovicni ucenjaci poceli osudjivati jedne druge, znaju li oni
koji tako postupaju kuda to vodi s obzirom da je interpretacija novotarije jako kompleksna tema...
zasto nisu oprezniji pri definiranju sta je to novotarija koja vodi u zabludu... i dali je uopce medjusobni animozitet,
povodom "novotarija", opravdan, s obzirom da su ashabi imali rasprave o "novotarijama" tipa
prikupljanja sura u mushaf, penjanja na minber, mijenjanje rasporeda dzume, mijenjanja broja rekata teravih namaza
primjera ima bezbroj... a nisu se koketirali terminima novotar, fasik, konj, krava, kuburija itd...

moj zakljucak:

mrznja, cjepidlacenje, rasturanje, burgijanje, navlacenje, mijesanje, nabacivanje, siktarenje, tekfirenje miki mausa, alan forda, spidermena i ostali nevjernika i sekti je postala stroga obaveza svakog punoljetnog baustelca...
Last edited by aclys on 15/07/2016 08:24, edited 1 time in total.
aclys

#648 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by aclys »

.
Blue1

#649 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Blue1 »

ABH017 wrote:
Blue1 wrote:Mnogo veća imena od hfz. Fadila Porče su govorili i upozoravali na Kardavija.

I Mrkonjić kaže da slijedi hanefijski mezheb...

... doduše samo pred kamerama. :D
Vjeruj mi da ga slijedi više nego neki pojedinci koj isu pokupili svu pamet ovog svijeta !

Jadna smo vremena dočekali, ljudi te gledaju sa prezirom zato što imaš bradu, tjeraju te iz džamije, neće u saffu da stoji pored tebe, bulji u tebe kao da si neko čudovište :D Tačno se vidi da te mrzi, da te prezire, nema nikakve solidarnosti, on zna najbolje i tačka ! Opet ovi drugi sa podsmijehom i nekom vrstom prezira gledaju ove prve, smeta im tespih, smeta im mevlud... I nadamo se boljem ? Bolje neće nikad doći ako se mi ne promijenimo !
limeni

#650 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by limeni »

aurora313 wrote:
edindinn wrote:Ne razumijevanje Islama dovodi do Islamskog ekstremizma u onoj mjeri koliko se Islam ne razumije......
isto kao sto se bilo kakvo ne razumijevanje bilo cega,
primjenom toga dolazi do izrazaja njegovih ekstremizama samom nerazumijevnoscu same njegove primjene bilo gdje i bilo kad...... :)
Hoćeš li kažeš da ti razumiješ islam, ali ga ne razumiju selafije, vehabi, isis, boko haram... je'l to?
Razumijes li ti kao npr. vlah merhametluk srpskog naroda, a ne razumiju karadzic, seselj, pola istocne bosne koja je pocinila genocid ubijajuci, vozeci i prekopavajuci leseve Bosnjaka?
I danas je situacija takva da sve ti vehbosi i braca ne cine vise od 1% muslimana na svijetu.
Smatram da bi bilo prikladno ocistit svoje imperijalisticko dvoriste koje je dovelo do stotine miliona mrtvih u zadnjih 200 godina nego da upires u 1,8 milijardi ljudi.
Post Reply