Tumacenje snova

Rasprave o vjerskim temama.
pure_love

#1 Tumacenje snova

Post by pure_love »

citam ibn sirin tumac snova i nekako mi se cini da je on ucinio svoje,mislim,nije samo da je previse koncentrisan na svoje vrijeme koje nije ni nalik na nase(ko to jos sanja npr da je kupio sina,to se danas ne dogadja pa se to slabo i sanja) takodjer se uglavnom tice Arapa i njihovog drustva.Posto se snovi kreiraju pomocu naseg nacina zivota danas ljudi ne sanjaju na isti nacin kao prije 1000 godina,osim par klasicnih snova kao sto je npr sanjati poslanika a.s itd.Pa se pitam postoje li danasnji alimi koji tumace snove ili se bas moramo voditi po tumacu nekih starih alima?
NIN

#2 Re: Tumacenje snova

Post by NIN »

Alim broj Jedan! :D

Image
arzuhal

#3 Re: Tumacenje snova

Post by arzuhal »

NIN wrote:Alim broj Jedan! :D

Image
Nesumnjivo da jest, ali samo za onu vrstu snova (mada ih on ne razlikuje, sasvim razumljivo) koja su poznati kao ahlamu-nefsijje. :thumbup:
pure_love

#4 Re: Tumacenje snova

Post by pure_love »

sta znaci sanjati insekte,bube i sl? znal ko?

nin ne kvari temu,ne treba da ide u tom smjeru,,,nego jedno pitanje,,snovi su za tebe sta? imaju li neko znacenje ili?
NIN

#5 Re: Tumacenje snova

Post by NIN »

pure_love wrote:sta znaci sanjati insekte,bube i sl? znal ko?

nin ne kvari temu,ne treba da ide u tom smjeru,,,nego jedno pitanje,,snovi su za tebe sta? imaju li neko znacenje ili?
Naravno da imaju svoje znacenje jer nam implicitno govore ko smo, sta smo i cemu tezimo. S druge strane, najbitnije jeste razumjeti psiholoske faktore koji uticu na razvoj sna. Jedan od primarnih faktora su dnevne rezidue koje u velikoj mjeri oblikuju nase snove svaku noc. Takodjer, jako bitno je znati i to da se snovi pojavljuju u samo odredjenim dijelovima noci tokom spavanja. U sustini, snovi su jako vazan dio odbrambenog mehanizma naseg psihizma i, bas radi toga, oni nam mnogo govore o nama i o nasim interakcijama sa svojom okolinom. Takodjer, jako je bitno naglasiti i to da su snovi podsvjesna aktivnost koja je u uskoj sprezi sa svijescu i koja fakticki pomaze potonjem u rjesavanju dilema koje se ticu bivstva i psiholosko-socijalnih interakcija.

Dakle, odgovor na svoje pitanje ces naci u prvoj recenici.
Prozor

#6 Re: Tumacenje snova

Post by Prozor »

pure_love wrote:citam ibn sirin tumac snova i nekako mi se cini da je on ucinio svoje,mislim,nije samo da je previse koncentrisan na svoje vrijeme koje nije ni nalik na nase(ko to jos sanja npr da je kupio sina,to se danas ne dogadja pa se to slabo i sanja) takodjer se uglavnom tice Arapa i njihovog drustva.Posto se snovi kreiraju pomocu naseg nacina zivota danas ljudi ne sanjaju na isti nacin kao prije 1000 godina,osim par klasicnih snova kao sto je npr sanjati poslanika a.s itd.Pa se pitam postoje li danasnji alimi koji tumace snove ili se bas moramo voditi po tumacu nekih starih alima?
ˇ

Izvini, a zašto MORAMO da se vodimo po bilo čijim tumačenjima? Ti kao ne možeš živjeti bez da ti neko protumači san? :D Nemoj me pogrešno shvatiti, ali znaš ono inshallah :) , biće kako Allah hoće! Nema smisla da se pretjerano opterećujemo snovima, mene jedino zainteresiraju kada se jedan san ponavlja ili nešto slično. Hoću reći bolje je fokusirati se na stvarni život i ne strepiti od snova ;-) :)
pure_love

#7 Re: Tumacenje snova

Post by pure_love »

Prozor wrote:
pure_love wrote:citam ibn sirin tumac snova i nekako mi se cini da je on ucinio svoje,mislim,nije samo da je previse koncentrisan na svoje vrijeme koje nije ni nalik na nase(ko to jos sanja npr da je kupio sina,to se danas ne dogadja pa se to slabo i sanja) takodjer se uglavnom tice Arapa i njihovog drustva.Posto se snovi kreiraju pomocu naseg nacina zivota danas ljudi ne sanjaju na isti nacin kao prije 1000 godina,osim par klasicnih snova kao sto je npr sanjati poslanika a.s itd.Pa se pitam postoje li danasnji alimi koji tumace snove ili se bas moramo voditi po tumacu nekih starih alima?
ˇ

Izvini, a zašto MORAMO da se vodimo po bilo čijim tumačenjima? Ti kao ne možeš živjeti bez da ti neko protumači san? :D Nemoj me pogrešno shvatiti, ali znaš ono inshallah :) , biće kako Allah hoće! Nema smisla da se pretjerano opterećujemo snovima, mene jedino zainteresiraju kada se jedan san ponavlja ili nešto slično. Hoću reći bolje je fokusirati se na stvarni život i ne strepiti od snova ;-) :)
snovi su se uvijek tumacili,i poslanik a.s ih je tumacio,i prije njega su se tumacili..jednostavno uvijek su se shvacali ozbiljno.U svakoj tradiciji recimo san o opadanju zuba znaci nesto lose,u svakoj tradiciji los san se ne smije dalje da prica itd..ima tu nesto
markioni
Location: neocekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rjesava stvar

#8 Re: Tumacenje snova

Post by markioni »

to sa ispadanjem zuba je cika Frojd vrlo zanimljivo objasnio :-D citiram:
"Naročito neobičan simbol sna je ispadanje ili vađenje zuba. To, prije
svega, svakako označava kastraciju, kao kaznu za onaniju." 8-)
pure_love

#9 Re: Tumacenje snova

Post by pure_love »

markioni wrote:to sa ispadanjem zuba je cika Frojd vrlo zanimljivo objasnio :-D citiram:

cika frojd nije u pravu ako pitamo narod,staru tradiciju.Ispadanje zuba znaci smrt nekog bliznjeg,i veoma je zalostno da koga god znam da je sanjao to dozivio je smrt nekoga,,moja nana je to uvijek govorila,svaki put kada je sanjala to neko joj je umro..zato nikada nije ni htjela pricati o tom snu
ExNihilo

#10 Re: Tumacenje snova

Post by ExNihilo »

pure_love wrote:
markioni wrote:to sa ispadanjem zuba je cika Frojd vrlo zanimljivo objasnio :-D citiram:

cika frojd nije u pravu ako pitamo narod,staru tradiciju.Ispadanje zuba znaci smrt nekog bliznjeg,i veoma je zalostno da koga god znam da je sanjao to dozivio je smrt nekoga,,moja nana je to uvijek govorila,svaki put kada je sanjala to neko joj je umro..zato nikada nije ni htjela pricati o tom snu

Moj najbolji prijatelj dva puta je sanja da mu prednji zubi ispadaju. Nije mu niko umro. :D
pure_love

#11 Re: Tumacenje snova

Post by pure_love »

Ellinor wrote:
pure_love wrote:

Moj najbolji prijatelj dva puta je sanja da mu prednji zubi ispadaju. Nije mu niko umro. :D

eto lijepo cuti
ExNihilo

#12 Re: Tumacenje snova

Post by ExNihilo »

Što se tiče ibn Sirina. Ja sam poprilično razočaran tim tumačem snova. 90 posto tumačenja se svodi na "dobit ces imetak, umrijet ces, umrijet ce ti neko treci" i sl.

Ja sam recimo nedavno sanjao da mi zgrada gori i naravno potražim tumačenje pod "vatra". Ibn Sirin tumači "padanje vatre s neba, gutanje vatre" i sl, ali onog najlogičnijeg nema - da neki objekat gori.

Ima tih primjera jos milion. Nebrojeno puta mi je protumacio da cu umrijet :D
pure_love

#13 Re: Tumacenje snova

Post by pure_love »

puno bolji tumac snova je onaj Tumac snova od Nablusija..puno detaljniji,daje sva moguca znacenja jednog sna,,preporucujem svima da ga kupe..ja nabavio ove godine u Bosni
Prozor

#14 Re: Tumacenje snova

Post by Prozor »

@pure_love
ne kažem da ih se ne treba tumačiti, samo da se njima ne treba opterećivati. a i te priče, tu treba biti oprezan, znaš da je praznovjerje teški grijeh, i da sve treba potkrepiti jakim dokazima iz Kur´ana i Sunneta.
andrija2007

#15 Re: Tumacenje snova

Post by andrija2007 »

NIN wrote:Alim broj Jedan! :D

Image
Alim broj dva: Carl Gustav Jung.
Bosanski_kralj

#16 Re: Tumacenje snova

Post by Bosanski_kralj »

Jel ko zna koji su uslovi da bi neki san, mogao eventualno nešto značiti. Tipa da moraš prije spavanja leći bismillom...
puremoods

#17 Re: Tumacenje snova

Post by puremoods »

Ne mogu da verujem da u 21. veku citam ovakve gluposti u vezi snova. Svidelo se to vama ili ne, Frojd je zakon za analizu snova i jedini nacin da se stigne do poruke koju nam salje san jeste upravo Frojdova analiza. I ne, Frojdova analiza sna ne znaci (!!) da taj san mora da ima veze sa sexom i seksualnoscu. Snovi su jako vazni, to je govor podsvesti, putem snova, putem omaski u govoru i putem raznoraznih drugih manifestacija nase psihopatologije, podsvest nam salje poruke. San koji je ovde nekoliko puta naveden, o ispadanju zuba, je univerzalan i sama ga povremeno sanjam tokom celog svog zivota i ne, taj san nije najavio niciju smrt u mojoj okolini. To je sujeverje, a sujeverje je, koliko znam, po vasoj veri haram. Vrlo je vazno obratiti paznju na osecanja koja su vas pratila tokom sna, npr. dok su vam ispadali zubi ili kosa. Kod mene je to strah i nemoc. I upravo to osecanje salje poruku da nesto moramo u svom shvatanju i prihvatanju realnosti, promeniti. Razmisliti sta radja taj strah (gubitak posla, gubitak, bliske osobe, strah od istih...) i racionalno prici situaciji. Strahovi dovode do stresova, stres do bolesti, a bolest znamo kuda vodi...
pure_love

#18 Re: Tumacenje snova

Post by pure_love »

puremoods,kako objasnjavas san koji se kasnije "dogodi"?
NIN

#19 Re: Tumacenje snova

Post by NIN »

pure_love wrote:puremoods,kako objasnjavas san koji se kasnije "dogodi"?
Odlicno! Pa ovaj covjek sam sebi odgovore daje! :lol:

Nego, imal' Svedjanki kakvih gore? Mrsil' se stogod? :D
Chisum

#20 Re: Tumacenje snova

Post by Chisum »

I pored ova dva CARA, Junga i Freuda, a bogami i mnogih drugih, te hiljada napisanih knjiga i naucno-istrazivackih radova, svijet i dalje radije gleda u kasike zajedno s raznim karikaturama tipa Azire, Dzemile, Kleopatre, pa nije ni cudo da je i ova tema vec nakon nekoliko postova, od rasprave koja bi mogla biti interesantna, otisla u tri lijepe...

Kao i uvijek - neizbjezni nam strah i tjeskoba, u pogubnoj kombinaciji sa neznanjem, i - evo novog praznovjerja, novih prica za malu djecu, novih "stari ljudi su rekli...." itd....

I opet, kao i bezbroj puta do sada, zalim sto na kladionicama nema opcija kao npr. "ko ce se i ovaj put javiti da brani i zastupa bajke"... ubio bih pare.

pure_love, kako objasnjavas 126785945653746577983235678946741 san koji se nikada ne dogodi?

P.S. Sreca, pa se ovim svijetom bave ljudi koji su voljeli svoje nene ili babe, ALI su, u isto vrijeme, ipak radije slusali razum,te bacili koji put pogled i na kalendar...
arzuhal

#21 Re: Tumacenje snova

Post by arzuhal »

Pošto mi je upravo na stolu Ibn Sirinov ''Veliki tumač snova'', citirat ću nešto iz predgovora kojeg je napisao prevodilac (šejh Salih ef. Ibrišević), jer je lijepo poredano ono što bih i sam kanio napisat:

Također je poznato da je jedan dio Objave Božije riječi (Kur'an) posvećen tom problemu. Evo nekoliko primjera u slobodnoj interpretaciji kur'anskog kazivanja o snovima:

Poznat je slučaj Jusufa, alejhi-selam, koji je sanjao da mu je jedanaest zvijezda, sunce i mjesec, palo na sedždu. San je ispričao svom ocu koji je također bio poslanik.

Slijede snovi dvojice njegovih zatvorskih drugova, a zatim i san tadašnjeg vladara Egipta (sura Jusuf). Pored ovih snova spominje se i san Ibrahima, alejhi-selam, u kome mu je naređeno da žrtvuje sina kao kurban (sura Es-Saffat). Spominje se san i u suri El-Feth.

Muhammed, alejhi-selam, se u brojnim hadisima osvrnuo na snove. U jednom je hadisu rekao ovako: ''Nije ostalo od vjerovjesništva osim 'mubešširati' '', a kada je upitan šta su 'mubešširati', odgovorio je: ''Dobar (istinit) san koji musliman usnije''.

Poznat je i hadis u kojem je rekao: ''San vjernika je četrdeset i šesti dio vjerovjesništva''. Ili recimo ovakav jedan njegov hadis u kojem kaže: ''Najiskreniji među vama ima najtačnije snove''.
puremoods

#22 Re: Tumacenje snova

Post by puremoods »

Daj mi neki primer? Mislis, sanjam da cu poloziti ispit i sutra ga stvarno polozim? Ili sta?
pure_love

#23 Re: Tumacenje snova

Post by pure_love »

puremoods wrote:
Daj mi neki primer? Mislis, sanjam da cu poloziti ispit i sutra ga stvarno polozim? Ili sta?

pa recimo sanjas da si u Americi u jednom gradu onda kada nemas pojma da ides tamo, i par mjeseci kasnije si bas tu,i onda se sjetis sna
puremoods

#24 Re: Tumacenje snova

Post by puremoods »

pure_love wrote:
puremoods wrote:

pa recimo sanjas da si u Americi u jednom gradu onda kada nemas pojma da ides tamo, i par mjeseci kasnije si bas tu,i onda se sjetis sna
Pa postoje izvesne stvari u zivotu koje spadaju pod - SLUCAJNOST. Npr. primitivno pleme u nekoj vukojebini na Madagaskaru se moli jednom od svojih primitivnih bozanstava da im ovaj posalje kisu i pazi, posle 2 dana kisa zaista padne. Mislim da dalje nema potreba da pisem.
zgubidan2009

#25 Re: Tumacenje snova

Post by zgubidan2009 »

NIN wrote:
Odlicno! Pa ovaj covjek sam sebi odgovore daje! :lol:

Nego, imal' Svedjanki kakvih gore? Mrsil' se stogod? :D
A opsjednustost pisanjem postaje, masovna epidemija u trenutku kad društvo ispuni osnovne uvjete: 1. visoku razinu opsteg blagostanja, koja ljudima omogućuje da se posvete beskorisnoj aktivnosti; 2. visoki stupanj atomizacije društvenog života i, sto iz nje proizlazi, opsta usamljenost pojedinca; 3. radikalan nedostatak drustvenih promjena u unutrasnjem zivotu nacije. S tog gledista čini mi se simptomatisno sto je u Finskoj, gdje se gotovo nista ne dogada, postotak pisaca dvadeset jedan put veci nego u Bosni.
A za san :) pa san koji se kasnije dogodi, pa ljudi cesto imaju more ak si na to mislio il sanjaju o necemu sta bi zeljeli da im se dogodi, a svi sanjanju tako kad saberes od 5 miljardi ljudi ce sanjati nesrece ratove poplave katastrofe i neko sanjatati nes sto ce se dogoditi.5 milijardi snova svaki dan puta kolko dana uh sta bi tu sve bilo :)
Post Reply