tetoviranje
- -danTe-
#1 tetoviranje
htio sam uraditi tetovazu,al mi je dosta ljudi reklo da je to zabranjeno u islamu i da ne mozes uc u dzennet isl.al me sad zanima da li je to istina i gdje pise
ako je u Kur"anu,na kojem je mjestu
hvala
hvala
- lady midnight
#7 Re: tetoviranje
ovako, kada ljudi kazhu da je neshto zabranjeno "po islamu", onda se misli da je zabranjeno po sherijatuand1medjed wrote:htio sam uraditi tetovazu,al mi je dosta ljudi reklo da je to zabranjeno u islamu i da ne mozes uc u dzennet isl.al me sad zanima da li je to istina i gdje pise
hvala
e sad, po sherijatskom propisu tetovazha kao mjera "ujepshavanja" sa dugorochnim poslijedicama spada u kategoriju "haram", shto znachi da je zabranjeno. a propis nije nastao na osnovu Kur'anskih odredbi, nego na osnovu hadisa, tako da bilo kakvu direktnu odredbu u vezi sa tim necesh naci u Kur'anu.
vidi mene - mogu komotno biti muftija
ali samo dovde
u praksi stvar izgleda drugachije. kod dosta islamskih naroda (kao naprimjer nekih berberskih plemena u africi) tetoviranje spada u podruchje kulturne tradicije, pa se tako i uprrazhnjava, bez obzira na sherijatsku zabranu.
onda si isto tako imao kroz istoriju islama dervishe (npr. kandalahare) koji su imali ne samo tetovazhe, nego chak i ono shto bi mi danas mozhda nazvali "piercing"...neka vrsta premodernih islamskih pankera, ako mene pitash, poshto su hodali okolo i na sav glas kritizirali "establishmnet".
no, ta dervishka tradicija je u sushtini polu-literarna tradicija kojoj za spoznaju Boga tekstovi (chitaj: interpretacija islama kroz sherijatske knjige) i nisu bili vazhni, tako da se oni i nisu pridrzhavali toga.
a u ovo sa dzhennetom ne bih ulazila.
- danas
strateski lociranuforUMASH wrote:.....odo sad na jednu tetovazu.....danas wrote:mislila sam lokacijeforUMASH wrote: .....jojovih sjevernih liberala.....
![]()
![]()
![]()
tatua
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
a idem i ja vamo nesto, dok ne dodje gazda zoom i ne istetovira mi streljacku metu na celu
- pirmin
#9 Re: tetoviranje
Sta ces u dzenetu ...u dzehenemu su raja,provod,zene,rostilj,teferic,fudbal...and1medjed wrote:da ne mozes uc u dzennet isl
- SaraLe
#10 Re: tetoviranje
A popijel se koja vikendomand1medjed wrote:htio sam uraditi tetovazu,al mi je dosta ljudi reklo da je to zabranjeno u islamu i da ne mozes uc u dzennet isl.al me sad zanima da li je to istina i gdje pise
hvala
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Tetovaza je zabranjena jer se smatra - necistocom. U Islamu moras cist pred boga, zato se abdest i uzima. E, sad kad neku tintu - vjecno - ubrizgas pod kozu - to znaci da vise nikad ne mozes uzeti abdest i reci da si "cist" onako kako se to u Islamu poima. Zbog toga - nije tetovaza zabranjena - vec jednostavno i prakticno - salavat bez abdesta - nije prihvatljiv. Posto imas sansu da ti bog ne prihvata - molitve upucene njemu - onda je logicno - da smatraju kako ces zavrsiti u dzehenemu jer nisi vjernik. A tetovaza je - cist primjer koji dokazuje to.
Ovo je gore - samo jedan primjer, nekog ko ocigledno sjedi jednom guzom na dvije stolice. Takvih ima mnogo, da se razumijemo. Stoga - svako radi onako kako smatra da je najispravnije.
- Bosanac sa dna kace
jel ovo tvoja?Nosferatu wrote:![]()
-
pinkzelena
#16 Re: tetoviranje
and1medjed wrote:htio sam uraditi tetovazu,al mi je dosta ljudi reklo da je to zabranjeno u islamu i da ne mozes uc u dzennet isl.al me sad zanima da li je to istina i gdje pise
hvala
Istina,zabranjeno je po Islamu.Sad se sjetih onih sto tetoviraju dzamije po ledjima i prsima
- Neelix
nevjerovatan je ovaj ahmoAhmmed wrote:Nisam siguran da se Bog dž.š. "zamara" ovakvim detaljima![]()
No, ako si u dilemi hoćeš li samo zbog tetovaže u džennet il džehennem, blago tebi
- Bosanac sa dna kace
pa iams one tetovaze sto traju samo po nekliko mjeseci..
a imas i kanu
a imas i kanu