Teorija evolucije

Rasprave o vjerskim temama.
Toozla

Post by Toozla »

Aristokrata wrote:
hananah wrote:Znaci Aristokrato ti vjerujes u ono ciri bu - ciri ba :)
haj dobro, nek ti bude :D
pa i darvinova nauka je ciri bu- ciri ba...

pokusaj danas da ukrstis neke zivotinje koje nisu srodne i sta mislis kako ce se zavrsit experiment - fatalano normalno jer je to nemoguce!
u biibliji pise da ce se ljudi razmnozavaju po svojim vrastama
a zivotinje po svojim ,a to znaci da nikad od ribe ne moze da nastane ptica!
pa biblija i kur-an su davno rekli da je zemlja okrugla a cak su neki naucnici koji "slove" za pametne tvrdili suprotno!

Daj citate iz biblije i kur'ana gdje se tvrdi da je zemlja okrugla.....i reci mi zasto je inkvizicija htjela spaliti galilea na lomaci...
BosniakFromSanjak

Post by BosniakFromSanjak »

Toozla wrote:
Aristokrata wrote:

pokusaj danas da ukrstis neke zivotinje koje nisu srodne i sta mislis kako ce se zavrsit experiment - fatalano normalno jer je to nemoguce!
pa biblija i kur-an su davno rekli da je zemlja okrugla a cak su neki naucnici koji "slove" za pametne tvrdili suprotno!

Daj citate iz biblije i kur'ana gdje se tvrdi da je zemlja okrugla.....i reci mi zasto je inkvizicija htjela spaliti galilea na lomaci...
Rec Voda (Baher) je u Kur'anu pomenuta 32 puta , a rec Zemlja (Barr) 13 puta .Ako ih saberemo dobicemo broj 45.
Sada nalazimo procentualnu zastupljenost reci Voda u ukupnom broju reci (Voda i Zemlja). Ona iznosi 32/45 x 100%=71.11111%
Procentualna zastupljenost reci Zemlja u ukupnom broju reci Voda i Zemlja iznosi 28.8888888%
Odnos zemlje i vode na zemlji iznosi bas ovoliko. Da li je moguce da je Muhamed bio upoznat sa ovom cinjenicom pre 1400 godina.

http://www.sanjak.org/modules.php?name= ... age&pid=10

Da kriscani grijese to znam, zato me ne cudi sto su Galileja spalili, u vrijeme kada se nauka kod muslimana najvise razvijala.
Algebra=arap. rijec Algebr
Hemija= arap. rijec Alkemi
Aristokrata

Post by Aristokrata »

Toozla wrote:
Aristokrata wrote:

slusaj davno sam procitao bibliju e sad neznam tacno gdje pise ali
pise otprilike ovako ; da je zemlja okrugla i da "VISI" u prostoru, i da se ne oslanja ni nasto.
tako otpilke nisam bas sve zapamtio.
Aristokrata

Post by Aristokrata »

galilej je tvrdio da se sve planete ne okrecu oko zemlje ako se ne varam
a to je valjda tvrdio aristotel , ne znam nisam siguran ispravi me ako grijesim?
e zato je galilej dosao u sukob sa crkvomi inkvizicijom,
pa se posle odrekao svog ucenja da se spasi lomace!

jesam li pogresio negdje da cujem?
supersonic

Post by supersonic »

pa u svemu ovome oko nastanka ima malo podataka, mi jos nismo toliko pametni da skontamo kako i gdje. teorija ciribuciriba mi je poglupa, mislim da su boga stvorili ljudi, a ne obrnuto.
Toozla

Post by Toozla »

BosniakFromSanjak wrote:
Toozla wrote:
Aristokrata wrote: pa i darvinova nauka je ciri bu- ciri ba...

Rec Voda (Baher) je u Kur'anu pomenuta 32 puta , a rec Zemlja (Barr) 13 puta .Ako ih saberemo dobicemo broj 45.
Sada nalazimo procentualnu zastupljenost reci Voda u ukupnom broju reci (Voda i Zemlja). Ona iznosi 32/45 x 100%=71.11111%
Procentualna zastupljenost reci Zemlja u ukupnom broju reci Voda i Zemlja iznosi 28.8888888%
Odnos zemlje i vode na zemlji iznosi bas ovoliko. Da li je moguce da je Muhamed bio upoznat sa ovom cinjenicom pre 1400 godina.

http://www.sanjak.org/modules.php?name= ... age&pid=10

Da kriscani grijese to znam, zato me ne cudi sto su Galileja spalili, u vrijeme kada se nauka kod muslimana najvise razvijala.
Algebra=arap. rijec Algebr
Hemija= arap. rijec Alkemi

Prvo, KAKO OVO DOKAZUJE DA JE ZEMLJA OKRUGLA??????

drugo, na izucavanje kur'ana su potroseni sati i sati i sati od strane vjernika koji su trazili dokaze da bi podkrijepili istinitost istog.
Vjernika....znaci ljudi koji su i prije citanja kur'ana vjerovali...
Daj mi naucno objasnjenje i dokaz...2+2=4...ovo se moze dokazati i nikako nemoze biti 5 ili 3

jos niko nije dokazao istinitost kur'ana, biblije i ostalih svetih knjiga, bas kao sto jos uvijek niko nije dokazao da bog ne postoji.....prema tome ostavljeno nam je da napravimo licni izbor hocemol' vjerovati ili ne i da ne maltretiramo druge koji odluce suprotno...

trece, galilea nisu spalili jer je na lomaci rekao da je pogrijesio, zemlja nije okrugla i ne vrti se oko sunca, pa je dok su ga vodili nazad u zatvor masi govorio ...ipak se okrece
...obilicu, ovo ti je odgovor na pitanje...zemlja je okrugla i vrti se oko sunca....galileo
wanderer

Post by wanderer »

Aristokrata wrote: pa biblija i kur-an su davno rekli da je zemlja okrugla a cak su neki naucnici koji "slove" za pametne tvrdili suprotno!
Aha, ona inkvizicija se ubi objasnjavajuci Galileu kako je zemlja okrugla, a on nikako da sk... Cekaj malo, da nije ono bilo obratno? :roll:

(edit)
Zaozbilje sada -- interesantno je da se crkva u to doba, valjda poucena iskustvima iz proslosti, vise nije ni bavila pitanjima tipa jeste-nije okrugla, nego se drzala teze po kojoj se sve vrti oko zemlje k'o pijan plota.

A kad im ni to vise nije uspjevalo, malo poklapanja usima, pa de udri po teoriji evolucije. Sta li ce dalje biti...
Last edited by wanderer on 26/12/2004 01:36, edited 1 time in total.
chombe

Post by chombe »

Maajka

Post by Maajka »

JBT wrote:Ja nisam tako ucio u osnovnoj skoli. A isao sam u nju.
Nego, knjigu u ruke ili plati Discovery, Animal planet ili National geografic.
Znanja nikad previse.
e pa kad ti treba znanja evo ti knjigu koja pobija Teoriju evolucije.
Imas i dokaze koje si trazio!

http://api.fmanager.net/api_v1/xmlapi.p ... e,id=18911
sffovac

Post by sffovac »

darvinisti moji dragi, pa vama je draze jerovati u covjeka nego u boga, pa dobro ima nas svakakvih, samo zao mi je nekih pametnih, ali eto

kao prvo po teoriji evolucije zivot je nastao kad su se na jednom mjestu u pustosi univerzuma nasli odredjeni anorganki elementi koji su pri pravoj temperaturi i okruzenju prerasli u organske, pa to je za jedno dobro :lol: :lol: :lol:

kako je to moguce, a to mi i slici u neku ruku vjeri ili pokusaju njene kopije jer i u spisima se govori da je covjek stvoren od zemlje, najvjerovatnije se nije mislilo bukvalno !!!!

kazete da je vjersko vjerovanje smijesno, pa smijesni ste vi koji vjerujete u postotke, kad vidim prvog 'vanzemaljca na zemlji' stacu pa cu razmislit u to u sta vjeruje, a to se nikada ne moze desiti

medju vama sigurno ima i dosta onih koji misle da je covjek bio i na mjesecu, e pa kad se pozivate na discovery i takva zvucna imena pogledajte i koju reportazu bbc o nekim pitanjima, a svi znamo koliko se oni zalazu za sf

to cemu nas uce u skoli ne znaci da su u pravu, ni po kojoj osnovi, to namece moderno drusto isto onako kao sto je crkva nekada nametala svoja gledista i jos jedna stvar da se razumijemo crkva je institucija i nemozete crkvu poredit sa biblijom i u to sve uvoditi galigea, stvarno govori koliko ko o cemu zna i o cemu raspravlja na debelo i na siroko
tataratira

Post by tataratira »

Ja ne vjerujem u teoriju evolucije, nije mi logično da nema neki prelazni oblik izmedju nas i majmuna jer je evolucija proces koji traje, dok npr imamo skelete covjeka od ranijeg perioda i jasno se vidi da je glava i skelet bila drugacije oblikovana tako da neke evolucije ima tako da teologija sa svojim objasnjenjima "ne piije vode" mada ni ateisticka verzija nije mnogo naprednija jer nam je DNK 90% isti kako kod miseva a manja je slicnost sa majmunima bar sto se tice DNK.
nauka ce naci prihvatljivo rijesenje to je sigurno samo je pitanje vremena
kada ce se to desiti a do tada ko od majmuna ko od Adama,, izbor je vas :)
Fair Life

#37 Re: Teorija evolucije

Post by Fair Life »

Aristokrata wrote:Vjeruje te li u teoriju evolucije , i imali
dokaza za nju?
Image
Fair Life

Post by Fair Life »

mala-velika wrote:ma da je to istina majmuni biveć odavno izumrli
ali se ljudi sve više i više pretvaraju u majmune
Image
Legolas

Post by Legolas »

Vidi, vidi, stručnih rezonovanja.

Hajde malo čitajte:

http://www.talkorigins.org/index.html

Evo i rasprava sa internet monitor foruma, gdje možete pročitati mišljenja stručnjaka o kreacionističkim tvrdnjama. Tu raspravljaju i kreacionisti i evolucionisti (iako su, po mom mišljenju ti termini uopšteni i neadekvatni), pa vi procijenite čiji su argumenti utemeljeniji:

http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=66963

http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=71115

http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=73402

Moj naklon :lol:
tataratira

Post by tataratira »

evoluciaj postoji i vidi se na bezbroj primjera oblika zivota koji sa nama dijele DNK i to je neupitno, znaci postoji i imaju arheoloski dokazi kao i za covjeka a nijedna "sveta" knjiga ne pominje bilo kakve promjene na covjeku nego da je napravljen ovakav kakav jeste a bilo bi bas nelogicno da svi oblici slicni nama prozivljavaju evoluciju u svom postojanju dok smo mi "bogomdani" izuzeti iz tog procesa!?
Aristokrata

Post by Aristokrata »

tataratira wrote:evoluciaj postoji i vidi se na bezbroj primjera oblika zivota koji sa nama dijele DNK i to je neupitno, znaci postoji i imaju arheoloski dokazi kao i za covjeka a nijedna "sveta" knjiga ne pominje bilo kakve promjene na covjeku nego da je napravljen ovakav kakav jeste a bilo bi bas nelogicno da svi oblici slicni nama prozivljavaju evoluciju u svom postojanju dok smo mi "bogomdani" izuzeti iz tog procesa!?
.......................
de malo to pojasni jarane ja sam jos u nedomici
al ipak vjerujem da je covjeka bog stvorio.
jer vidi da zivimo samo malo gore visocije ne znam koliko kilometara
u zraku , ne bismo mogli da disemo zar ne trebala bi nam specijalan odijela za to zar ne, kao kosmanautima!
a ovdje nam to ne treba i imamo sve uslove za idealan zivot ,zanimljivo zar ne, izgleda da je neko na vrijeme mislio nanasi nase potrebe,
jer svemir je beskonacan a samo ovdje na zemlji ljudi zive bez ikakvih pomagala - slucajno? ne vjerujem !
r_faruk

Post by r_faruk »

.................hahahaha............ ja vam opet kazem, nas su donijeli vanzemaljci hehe :) :D :-) :-) :D
tataratira

Post by tataratira »

Aristokrata wrote:
tataratira wrote:evoluciaj postoji i vidi se na bezbroj primjera oblika zivota koji sa nama dijele DNK i to je neupitno, znaci postoji i imaju arheoloski dokazi kao i za covjeka a nijedna "sveta" knjiga ne pominje bilo kakve promjene na covjeku nego da je napravljen ovakav kakav jeste a bilo bi bas nelogicno da svi oblici slicni nama prozivljavaju evoluciju u svom postojanju dok smo mi "bogomdani" izuzeti iz tog procesa!?
.......................
u zraku , ne bismo mogli da disemo zar ne trebala bi nam specijalan odijela za to zar ne, kao kosmanautima!
a ovdje nam to ne treba i imamo sve uslove za idealan zivot ,zanimljivo zar ne, izgleda da je neko na vrijeme mislio nanasi nase potrebe,
jer svemir je beskonacan a samo ovdje na zemlji ljudi zive bez ikakvih pomagala - slucajno? ne vjerujem !

e koji rezon
pa oblik zivota se razvija u uslovima pogodnim za to, po tvom rezonu
na Marsu nema Boga na Zemlji ga ima :o))

ja ne vjerujem u boga i ne mislim da je on stvorio covjeka, a nisam ni pobornik teorije evolucije jer ima dosta nelogicnosti ali mnogo manje od religije, slucajnost jeste u svakom slucaju, da je bog to namjerno uradio
valjda bi nas sviju "programirao" na svoj nacin pa danas ja ne bih bio kjafir nego bi svi isto i razmisljali i izgledali i radili...
svijet postoji mnogo prije religije i covjeka a zar je logicno da se bog pojavi u bezborj razlicitih tumacenja totalno kontradiktornih i da svak misli da je na putu "istine" !?
vjeru dozivljavam kao filozoviju zivota i u tom pogledu imam pozitivan stav o religiji ali da je to "konačna istina" i da je on postojao i postoji je malo previse apstraktno za mene, sem toga zar on ne snosi nikakvu odgovornost sto nas je napravio ovakve i kako ima pravo da mi sudi kad me je on takvim napravio (navodno) !?
stavrogin

#44 Re: Teorija evolucije

Post by stavrogin »

Toozla wrote:
dokaza za nju?
Naravno da ima....zar nije svima jasno da je ovo samo prelazna faza od majmuna ka covjeku!!!

Image

Za neke, evolucija jos uvijek traje!!!
Image

za ove majmune svakako.
nebi

Post by nebi »

Aristokrata wrote:
.......................
Jos jedan prilog rubrici "Pioniri istrazuju"
nebi

#46 Re: Teorija evolucije

Post by nebi »

stavrogin wrote:
Toozla wrote:
dokaza za nju?
Naravno da ima....zar nije svima jasno da je ovo samo prelazna faza od majmuna ka covjeku!!!

Image

Za neke, evolucija jos uvijek traje!!!
Image

za ove majmune svakako.

Image

Ovi majmuni su bili i ostaju majmuni,tu se cak i Darwin zajebo...
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

Amina__ wrote:Darwinova teorija je netacna i to je davno dokazano
Dokazi ti meni da Bog postoji pa cu ti tek onda povjerovati u ovo sto si gore rekla..samo nemoj mi "u Kuranu pise"... :shock:
vidiovo

Post by vidiovo »

Soul_Sista wrote:
Dokazi ti meni da Bog postoji pa cu ti tek onda povjerovati u ovo sto si gore rekla..samo nemoj mi "u Kuranu pise"... :shock:
je je dokazano u zvorniku, a ......... pise i u kuranu :D :D
stavrogin

Post by stavrogin »

sto se ne ubijes odmah jer si bespomocno glupa i zaostala.

idi u wc, popij neko sredstvo za ciscenje klozeta ili sjedi u auto pa se zaleti u najblize drvo. ucini sebi i ovom svijetu uslugu umjesto sto zauzimas prostor i trosis meso.
Aristokrata

Post by Aristokrata »

tataratira wrote:
Aristokrata wrote:
.......................

e koji rezon
pa oblik zivota se razvija u uslovima pogodnim za to, po tvom rezonu
na Marsu nema Boga na Zemlji ga ima :o))

ja ne vjerujem u boga i ne mislim da je on stvorio covjeka, a nisam ni pobornik teorije evolucije jer ima dosta nelogicnosti ali mnogo manje od religije, slucajnost jeste u svakom slucaju, da je bog to namjerno uradio
valjda bi nas sviju "programirao" na svoj nacin pa danas ja ne bih bio kjafir nego bi svi isto i razmisljali i izgledali i radili...
svijet postoji mnogo prije religije i covjeka a zar je logicno da se bog pojavi u bezborj razlicitih tumacenja totalno kontradiktornih i da svak misli da je na putu "istine" !?
vjeru dozivljavam kao filozoviju zivota i u tom pogledu imam pozitivan stav o religiji ali da je to "konačna istina" i da je on postojao i postoji je malo previse apstraktno za mene, sem toga zar on ne snosi nikakvu odgovornost sto nas je napravio ovakve i kako ima pravo da mi sudi kad me je on takvim napravio (navodno) !?

pa moj rezon je sasvim opravdan ja polazim od pretpostavke da jecovjeka stvorio bog i to bas da zivi ovdje na zemlji i pri tom mu obezbjedio idealne uslove za to!
a da na marsu takodjeima boga ja vjerujem i u to kao sto vjerujem
d bogaima svugdje u svemiru i da je bog svugdje oko nas.

ja od darvinista hocu dokaze da je njihova toeorija tacna jer ti nacnici nakraju hljeb zaraduju od svog znanja...

a ja od moje vjere nemam nikakva hajra jel..
ne bog nikakvu odgovornost ne snosi sto smo mi ovakvi kavi smo..
tj. dobri ili losi...
tu se bog nemjesa imas slobodnu volje pa budi il dobar il los...
Post Reply