Tekije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
HadiRa

#451 Re: Tekije

Post by HadiRa »

kritichar wrote:
HadiRa wrote:
Towelie wrote:Da l' zaista sve sufije smatraju da svako ko nema sejha je uzeo Iblisa za sejha i kontaju li implikacije takvog razmisljanja?

uff towelie, nidje veze :)

ja bih voljela da sam sufijka, bas bih voljela, jer mi je sufizam nekkao najblizi srcu, kao pravac.

medjutim, niti imam sejha niti imam Iblisa lanetulah alejhi :)) barem neznam da ih imam :-D
jel moguće da je to zato što je fleksibilan ili mehak, ono srce, ljubav, nirvana, bez nekih strogih pravila, možeš pustiti da te emocije vode?
nista nema ljepse nego kad te emocija vodi, kritichar :)

vjera je sasvim lahka, ko zeli u srz da joj udje, a kome forma nije od vaznosti... insani sebi nepotrebno komplikuju zivot.
Towelie

#452 Re: Tekije

Post by Towelie »

arzuhal wrote:
Towelie wrote:Da l' zaista sve sufije smatraju da svako ko nema sejha je uzeo Iblisa za sejha i kontaju li implikacije takvog razmisljanja?
Kako misliš: uzeo je Iblisa za šejha?

Ta izreka da onaj koji nema šejha (ustvari ne šejha nego muršida, jer šejh može biti svako ali ne i muršid) ima svoje mnogostruko utemeljenje. Recimo ono što je sened, lanac prenosilaca nekog metna, teksta hadisi-šerifa našeg Pejgambera, alejhi-selam, ili kao što postoji lanac ili niz ljudi u učenju Kur'ana, u poznavanju učenja različitih kur'anskih vedžhova, to je silsila, nepretrgnuti niz tesavufskih učitelja, muršida, od Poslanika, alejhi-selam, preko hazreti Alije (osim nakšibendijske silsile koja ide preko hazreti Ebu Bekra), do današnjeg vakta. A tim lancem ili silsilom se prenosi i teoretska i praktična pouka ahlaka, odgoja, edeba, itd.
To je jedna strana tog značenja ''ko nema šejha'', dakle silsila povezuje pojedince na taj način sa Poslanikom, alejhi-selam.

Potom, recimo, imaš božansku nadahnutost u svemu da se okreće ka nekom šejhu, po samoj prirodi stvari, po smislu. Meleki ništa nisu znali dok ih Allah nije poučio ili dok ih ne bi poučio, to oni sami priznaju u Kur'anu, u suri el-Bekare. Melek Džibril, alejhi-selam, poučava i usmjerava Poslanika, alejhi-selam, kao što je dolazio i svim drugim poslanicima, alejhimu-selam.
Poslanik, alejhi-selam, poučava svoje ashabe, radijallahu 'anhum, a oni tabi'ine, generacije koje slijede. Postoji, naprosto, prirodni poredak koji ukazuje na potrebu imati nekog od koga će se uzimati pouka, spram koga će čovjek svoj ego lomiti i odgajati ga, itd.

Ima puno toga da se govori o potrebi i smislu postojanja muršida, s aspekta tesavufa, a postoje i izuzeci od pravila koji, samim tim da su izuzeci, potvrđuju pravilo: hazreti Uvejs el-Qarani, iz Jemena :-D Po njemu se pojedinci, koji se, opet Allahovom voljom, nikako ne uklapaju u koncept muršid-murid (učitelj i učenik), nazivaju uvejsije, usamljenici koje Allah, azze ve dželle, nadahnjuje i usmjerava bez postojanja muršida. Uvejsija se ne može željeti postati, to tako Allah dadne. I, kao što rekoh, izuzeci su koji potvrđuju pravilo.

Kritičari tesavufa obično napadaju koncept muršid-murid, tvrdeći kako je on i neka vrsta potpunog potčinjavanja čovjeku (šejhu) umjesto Allahu, da je to vjerovanje u nekakvog sveznajućeg šejha, derviški fatalizam, i sl. Potpuno netačno. Uvijek ono ima nekih ekstrema i nazovi-šejhova koji nešto zloupotrebljavaju, tako i tu, ali da je to istina, ne.

Iz ovih gore spomenutih razloga, kao i nekih drugih (obično pojedinac koji ima izražen ego ne želi da ima ''tutora nad glavom'', smatra da može sam skontat i naučit šta mu treba u vjeri i za vjeru, da mu niko ne treba, pa ne želi tražiti muršida - na taj način on sebi prizove anamoonoga koji svakako voli kada čovjek ima izražen ego, kada je sam i kada ga, kao takvog usamljenog sa svojim mislima, može polomit kako hoće), nastojao sam objasniti tu izreku, a Allah najbolje zna. Često imamo priliku vidjeti pojedince, koji nisu imali ili nemaju svog muršida, kako glasno proklamuju neke stvari, pozivaju se na svoju pamet, dijele savjete i upućuju u vjeru, bili oni tzv. sufije ili tzv. tradicionalni muslimani (vehabije, selefije i šta god)., pa naprave dar-mar...
Arzuhal, hvala na vrlo konstruktivnom i informativnom upisu.

Ja sam mislio na onu izreku da ko nema sejha, njegov sejh je sejtan, koju sam imao prilike procitati na forumu. Na prvu loptu mi je bila cudna u nelogicna jer vecina muslimana danas nema svog licnog, zivog sejha. Oni mogu klanjati i postiti, udeljivati tajno i javno,al opet im ispade sejtan vodja i ucitelj. Nije mi se to uklapalo u koncept Islama.
Medjutim, sada sam uvideo vise znacenja ove izreke i ispada da mi svi imamo sejha, naseg Poslanika saws, pa nadalje kroz generacije.

I dalje smatram da danas covek ne mora imati licnog sejha da bi bio i vise nego dobar musliman.
Towelie

#453 Re: Tekije

Post by Towelie »

HadiRa wrote:
Towelie wrote:
A ako nemas sejha, ne mozes biti sufijka je l'?
mogu, dabome :)
To i zelim da ti kazem. Ne treba ti sejh da budes sufijka, ako zelis.
HadiRa

#454 Re: Tekije

Post by HadiRa »

Towelie wrote:
HadiRa wrote:
Towelie wrote:
A ako nemas sejha, ne mozes biti sufijka je l'?
mogu, dabome :)
To i zelim da ti kazem. Ne treba ti sejh da budes sufijka, ako zelis.
tamam towelie.. ne treba nikome niko.. samo Srce :)
arzuhal

#455 Re: Tekije

Post by arzuhal »

Towelie wrote: I dalje smatram da danas covek ne mora imati licnog sejha da bi bio i vise nego dobar musliman.
Naravno, to ni tesavuf ne veli :)

Razlika između imati muršida i nemati ga je, otprilike, kao odlučiti se za učenje neke borilačke vještine. Jedan čovjek će naći majstora te vještine, koji zna sve o njoj, zna granice, puteve, limite, pravila, zna šta može očekivati od učenika, kako mu pomoći, bodriti, kojim tempom vježbati, šta prvo šta drugo, tu je,
i drugog čovjeka koji isto tako želi naučiti tu vještinu ali sam, bez ičije pomoći, čitajući knjige i sam vježbajući, bez nekog nadzora i usmjeravanja osim samog sebe.

Ne velim da i ovaj drugi neće uspjeti dobaciti, barem unekoliko, a u svakom slučaju će mu to biti lijepo iskustvo.

Mislim da je pitanje šejha više vezano za mogućnosti koje postoje pred čovjekom i u njemu, a on ih ili ne zna za njih ili ih neće nikada iskoristiti, neke spoznaje do kojih treba biti vođen ili, hajd i ovako da kažemo: imati muršida znači prelaziti put daleko brže i lakše nego sam hoditi.
HadiRa

#456 Re: Tekije

Post by HadiRa »

arzuhal wrote:
Mislim da je pitanje šejha više vezano za mogućnosti koje postoje pred čovjekom i u njemu, a on ih ili ne zna za njih ili ih neće nikada iskoristiti, neke spoznaje do kojih treba biti vođen ili, hajd i ovako da kažemo: imati muršida znači prelaziti put daleko brže i lakše nego sam hoditi.
ovo je u svakom slucaju istina i potvrdjeno.

no, misljenja sam da oni koji sami utabaju svoju stazu ( pod uslovom da je ispravna) dublje i iskrenije osjete Sjaj vjerovanja.

nego, kazi arzuhal, ko moze zeni biti sejh ?
kritichar

#457 Re: Tekije

Post by kritichar »

HadiRa wrote: nista nema ljepse nego kad te emocija vodi, kritichar :)

vjera je sasvim lahka, ko zeli u srz da joj udje, a kome forma nije od vaznosti... insani sebi nepotrebno komplikuju zivot.
bojim se da to nije islam
forma je itekako definisana, ne može biti nevažna
HadiRa

#458 Re: Tekije

Post by HadiRa »

kritichar wrote:
HadiRa wrote: nista nema ljepse nego kad te emocija vodi, kritichar :)

bojim se da to nije islam
forma je itekako definisana, ne može biti nevažna
znas, ja se nekako nikada ne upustam u definiciju islama.. iz jednostavnih razloga :)

dakle, dabome da je forma definisna, koncizno i jasno, ali ne smije forma biti vaznija od sustine, u bilo cemu, pa tako i u vjerovanju.

to pokusavam da ti kazem.. i Srce je jedini organ koji shvaca doslovce sustinu... eto tako nekako.

jer, postoji negdje neki hadis, da je dozvoljeno i dzunup klanjati.. dakle ne izostaviti namaz.

a za formu je biti dzunup i stati na namaz, atomska bomba, zar ne ? :D
kritichar

#459 Re: Tekije

Post by kritichar »

HadiRa wrote: znas, ja se nekako nikada ne upustam u definiciju islama.. iz jednostavnih razloga :)

dakle, dabome da je forma definisna, koncizno i jasno, ali ne smije forma biti vaznija od sustine, u bilo cemu, pa tako i u vjerovanju.

to pokusavam da ti kazem.. i Srce je jedini organ koji shvaca doslovce sustinu... eto tako nekako.

jer, postoji negdje neki hadis, da je dozvoljeno i dzunup klanjati.. dakle ne izostaviti namaz.

a za formu je biti dzunup i stati na namaz, atomska bomba, zar ne ? :D
Islam je definisan, definisao ga je Bog preko svog Poslanika

mogu se složiti da je suština važnija od forme, ali se ne smije forma zapostaviti zbog tobože neke "suštine"
i ovaj bektašija sa linka od juče je svojim srcem shvatio da smije piti alkohol a zanemario sve zabrane koje govore o tome
to je ta zamka zanemarivanja "forme" radi "suštine"

ako postoji vjerodostojan hadis o namazu, to je u sklopu fikha,tj, forma.
pa i taj namaz džunupa
fikh definiše između ostalog kako se klanja pa i ko i kad može klanjati
arzuhal

#460 Re: Tekije

Post by arzuhal »

HadiRa wrote: nego, kazi arzuhal, ko moze zeni biti sejh ?
Onaj koji može biti i muškarcu.
arzuhal

#461 Re: Tekije

Post by arzuhal »

kritichar wrote: i ovaj bektašija sa linka od juče je svojim srcem shvatio da smije piti alkohol a zanemario sve zabrane koje govore o tome
Deduka Mumin Ljama o rakiji nije govorio s tačke islama nego s tačke porodične tradicije pečenja rakije i uživanja iste, tako da to trebamo razdvojiti :lol:
kritichar

#462 Re: Tekije

Post by kritichar »

arzuhal wrote:
kritichar wrote: i ovaj bektašija sa linka od juče je svojim srcem shvatio da smije piti alkohol a zanemario sve zabrane koje govore o tome
Deduka Mumin Ljama o rakiji nije govorio s tačke islama nego s tačke porodične tradicije pečenja rakije i uživanja iste, tako da to trebamo razdvojiti :lol:
on navodi nekakav hadis kojim to odobrava
Towelie

#463 Re: Tekije

Post by Towelie »

arzuhal wrote:
Towelie wrote: I dalje smatram da danas covek ne mora imati licnog sejha da bi bio i vise nego dobar musliman.
Naravno, to ni tesavuf ne veli :)

Razlika između imati muršida i nemati ga je, otprilike, kao odlučiti se za učenje neke borilačke vještine. Jedan čovjek će naći majstora te vještine, koji zna sve o njoj, zna granice, puteve, limite, pravila, zna šta može očekivati od učenika, kako mu pomoći, bodriti, kojim tempom vježbati, šta prvo šta drugo, tu je,
i drugog čovjeka koji isto tako želi naučiti tu vještinu ali sam, bez ičije pomoći, čitajući knjige i sam vježbajući, bez nekog nadzora i usmjeravanja osim samog sebe.

Ne velim da i ovaj drugi neće uspjeti dobaciti, barem unekoliko, a u svakom slučaju će mu to biti lijepo iskustvo.

Shvatam sta zelis reci. Imaju tvoji argumenti svoje mesto. Ako se vec covek odluci pronaci mursida, kako odabrati pravu osobu? Kako ce neko ko je rookie u Islamu prepoznati adekvatnu osobu za svog odgajatelja? Sta ce se desiti ako pronadje kakvog nadri-sejha? Deluje kao lov u mutnom.
arzuhal

#464 Re: Tekije

Post by arzuhal »

kritichar wrote:
arzuhal wrote:
on navodi nekakav hadis kojim to odobrava
Pa naravno da će to radit, neće pravdat svoje nemuslimanske postupke i stavove zar ''Kulom stražarom''?
arzuhal

#465 Re: Tekije

Post by arzuhal »

Towelie wrote: Shvatam sta zelis reci. Imaju tvoji argumenti svoje mesto. Ako se vec covek odluci pronaci mursida, kako odabrati pravu osobu? Kako ce neko ko je rookie u Islamu prepoznati adekvatnu osobu za svog odgajatelja? Sta ce se desiti ako pronadje kakvog nadri-sejha? Deluje kao lov u mutnom.
Imaju dva načina, najmanje.

Prvi je onaj kojeg je spominjala Hadira, srce. Ako taj momčuljak ima iskren nijet, aah-želju i predano srce, neće njega njegov Gospodar prepustiti nekakvim budaletinama i živim mrtvacima, nego će ga čuvati i uputiti, to zasigurno.
Drugi je stvar razuma: imaju knjige naših dobrih predaka, prvaka tesavufa, u kojima su dane i osobine pravih muršidi-kjamila :thumbup:
arzuhal

#466 Re: Tekije

Post by arzuhal »

Napisah gore, u brzini, ''nemuslimanske'' postupke, a treba ''neislamske''. Islam, kao što znamo, nije jedno te isto što i muslimani.
Towelie

#467 Re: Tekije

Post by Towelie »

:zoka:
arzuhal wrote:
Towelie wrote: Shvatam sta zelis reci. Imaju tvoji argumenti svoje mesto. Ako se vec covek odluci pronaci mursida, kako odabrati pravu osobu? Kako ce neko ko je rookie u Islamu prepoznati adekvatnu osobu za svog odgajatelja? Sta ce se desiti ako pronadje kakvog nadri-sejha? Deluje kao lov u mutnom.
Imaju dva načina, najmanje.

Prvi je onaj kojeg je spominjala Hadira, srce. Ako taj momčuljak ima iskren nijet, aah-želju i predano srce, neće njega njegov Gospodar prepustiti nekakvim budaletinama i živim mrtvacima, nego će ga čuvati i uputiti, to zasigurno.
Drugi je stvar razuma: imaju knjige naših dobrih predaka, prvaka tesavufa, u kojima su dane i osobine pravih muršidi-kjamila :thumbup:
Kad vec pomenu knjige, valja li "Istine o tesavufu", autor Abdul Kadir Isa, za nekog ko se blize zeli upoznati sa tesavufskim naukom!
arzuhal

#468 Re: Tekije

Post by arzuhal »

Towelie wrote: Kad vec pomenu knjige, valja li "Istine o tesavufu", autor Abdul Kadir Isa, za nekog ko se blize zeli upoznati sa tesavufskim naukom!
Ne da valja, evo maloprije je preporučih :thumbup: Jedna od najboljih inače knjiga za upoznavanje s tesavufom, a da je i kod nas prevedena, Allah nagradio šejha Ahmeda za prevod, rahmetullahi alejhim (rahmet predajem i autoru i prevodiocu) :)
Towelie

#469 Re: Tekije

Post by Towelie »

arzuhal wrote:
Towelie wrote: Kad vec pomenu knjige, valja li "Istine o tesavufu", autor Abdul Kadir Isa, za nekog ko se blize zeli upoznati sa tesavufskim naukom!
Ne da valja, evo maloprije je preporučih :thumbup: Jedna od najboljih inače knjiga za upoznavanje s tesavufom, a da je i kod nas prevedena, Allah nagradio šejha Ahmeda za prevod, rahmetullahi alejhim (rahmet predajem i autoru i prevodiocu) :)
Odlicno. :thumbup:
Drago mi je sto smo popricali. ;-)
arzuhal

#470 Re: Tekije

Post by arzuhal »

Još jedna od knjiga koje su zanimljive za upoznavanje s tesavufom (dosta je slična Istinama o tesavufu), pogotovo za one koji se pitaju ''Može li se i kako biti sufija bez šejha i bez pripadnosti nekakvom derviškom bratstvu/tarikatu'', je knjiga ''Naš duhovni odgoj'' (terbijetuna-ruhijje), sirijskog autora Seida Havve. Ono što je kuriozitet vezan za ovo djelo je sam Havva koji je bio i pripadnik jednog tarikata a i pripadnik Muslimanske braće u Siriji, što je nekima nespojivo, s obzirom na to da se ihvanije vezuju redovito s političkim radikalizmom, vehabijama, itd :mrgreen:

Knjiga je zanimljiva iz više razloga, od navođenja različitih dokaza iz Kur'ana i sunneta, tumačenju osnovnih termina tesavufa do ukazivanja na praksu, itd.

Na bosanski preveo dr. Sead Seljubac :thumbup:
arzuhal

#471 Re: Tekije

Post by arzuhal »

Towelie wrote:
arzuhal wrote:
Odlicno. :thumbup:
Drago mi je sto smo popricali. ;-)
;-)
kritichar

#472 Re: Tekije

Post by kritichar »

arzuhal wrote:
Pa naravno da će to radit, neće pravdat svoje nemuslimanske postupke i stavove zar ''Kulom stražarom''?
znači ne poziva se samo na neku tradiciju, nego pravda to i hadisom odnosno da je to opravdano u islamu
arzuhal

#473 Re: Tekije

Post by arzuhal »

kritichar wrote:
arzuhal wrote:
znači ne poziva se samo na neku tradiciju, nego pravda to i hadisom odnosno da je to opravdano u islamu
Znam, vidio sam šta govori i radi...Sigurno je već bio pofino mahn'o kada je to pričao. Na jednoj od fotografija gdje Ljama stoji ispod slike svojih predaka, vidi se da ga je već pomalo ufatilo, zažmirio je, sabire se :mrgreen:
m_l

#474 Re: Tekije

Post by m_l »

kritichar wrote:
arzuhal wrote:
Ne trebamo ici do Ljame, vjerovatno si upratio sta se sve na ovom pf-u pise. Ummet je cudo. :mrgreen:
zagortenej

#475 Re: Tekije

Post by zagortenej »

Možda baba Ljama samo slijedi Ebu Hanifino misljenje, ali ne zna, tako je zapamtio od svojih prethodnika :)
Post Reply