Tekije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
gurabija78

#426 Re: Tekije

Post by gurabija78 »

kritichar wrote:
gurabija78 wrote:
kritichar wrote: Jedan od primjera kako su mnoge sufije skrenule s pravog puta
a ovi ne samo da su skrenuli, nego izašli iz vjere
možda su izašli iz religije, ne mora nužno značiti i iz vjere....
on u nešto vjeruje, a to nije islam
otkad se vjeruje u islam? valjda se islam prakticira.... mozes reci: on nesto prakticira, a to nije islam... a i to je poprilicno subjektivno misljenje....
zagortenej

#427 Re: Tekije

Post by zagortenej »

mislim da nije zgoreg ponoviti:
Mene su svakodnevno salijetala pitanja u vezi sa smetenošću i kulturnim haosom u kojima su se Muslimani nalazili tih godina. Razmišljanje o uzroku – ili uzrocima - te konfuzije postalo je moja opsesija. Još i sad mogu sebe da zamislim kako svakodnevno šetam velikom trasom barake u kojoj sam bio zatočen pokušavajući da odgonetnem zašto muslimanska zajednica, koja je darovana predivnim duhovnim vođstvom sadržanim u Kur'anu i uzornom životu posljednjeg Božijeg poslanika, ima tome već više stoljeća ne uspijeva da dosegne jasni, na nedvosmislen način dati koncept šeri'ata putem koga bi se spomenuto vođstvo moglo ostvariti. I, jednoga dana, iznenada, stigao je odgovor na pitanje koje me je morilo: Muslimani nisu – i nikad neće moći – primijeniti šeri'at u rješavanju stvarnih problema svoga javnog i pojedinačnog života sve dotle dok to zakonodavstvo njima bude opskurno, nejasno i mutno – pa, dakle, i nepraktično – a takvo su stanje proizvele višestoljetne pravničke spekulacije i razlike. Bio sam snažno pogođen saznanjem da, ukoliko se ne bude nekim putem riješilo pitanje ogromne kompliciranosti islamskog zakondavstva, ukoliko se ono ne vrati svojoj nekadašnjoj jasnoći i jednostavnosti, Muslimani će biti osuđeni da se beskrajno spotiču u labirintu konfliktnih začkoljica oko toga šta jeste a šta nije "po šeri'atu" i sl.

Muhamed Asad
nasa

#428 Re: Tekije

Post by nasa »

Diwan wrote:
nasa wrote:To moje samo nije umanjivanje uloge ucitelje isto kao sto nije umanjivanje znacaja Muhameda kad recimo kazemo da je Muhamed samo covjek...a kaze se cesto.
E kad Muhameda mogu nazvati izmedju ostalog i samo covjekom mogu i tvog sejha samo uciteljom :D sigurno se nece uvrijediti...

Inace, shvatam ja to postovanje, da pojedinac vidi korist I da je stvarno ima nego jesu li ipak samo ljudi koji su svojim znanjem, iskustvom, lijepim osobinama I sl. stekli naklonost ili im se pripisuju neka "uzvisenija" svojstva?
Ne zanima me tema kao tema, u smislu pisanja i učestvovanja u njoj, ali mi pada u oči kako to da ljudi koji prakticiraju vjeru mogu sebi dati toliku slobodu pa da kad spomenu ili napišu ime Poslanika ili Muhamed, da pored toga ne dodaju a.s. ili s.a.w.s. ili neka je Božija Milost na Njega.

To je stvar vjerničkog odgoja, pismenosti i osnove da kad se spominje Muhamed a.s. da se blagoslovi jer nam Bog to u Kur'anu sam naređuje, koji Ga i sam blagosilja.

Osoba koja ima maltene odgovore na sve i o svemu piskara, ne može da prevali preko usana blagoslov na Poslanika a.s. Tu nešto mnogo smrdi.
Vec si mi jednom to napisao i ja ti odgovorila... imas slabo sjecanje ili si samo bezzobrazan?
kritichar

#429 Re: Tekije

Post by kritichar »

gurabija78 wrote: otkad se vjeruje u islam? valjda se islam prakticira.... mozes reci: on nesto prakticira, a to nije islam... a i to je poprilicno subjektivno misljenje....
kako se u hadisu navodi, naša vjera se sastoji od imana, islama i ihsana
a onaj koji ohalali nešto što je Bog zabranio, ne pripada toj vjeri
zagortenej

#430 Re: Tekije

Post by zagortenej »

kritichar wrote:
gurabija78 wrote: otkad se vjeruje u islam? valjda se islam prakticira.... mozes reci: on nesto prakticira, a to nije islam... a i to je poprilicno subjektivno misljenje....
kako se u hadisu navodi, naša vjera se sastoji od imana, islama i ihsana
a onaj koji ohalali nešto što je Bog zabranio, ne pripada toj vjeri
a šta je sa onim koji oharami ono što je Allah dozvolio ili nije zabranio?
Diwan

#431 Re: Tekije

Post by Diwan »

nasa wrote:
Diwan wrote:
nasa wrote:To moje samo nije umanjivanje uloge ucitelje isto kao sto nije umanjivanje znacaja Muhameda kad recimo kazemo da je Muhamed samo covjek...a kaze se cesto.
E kad Muhameda mogu nazvati izmedju ostalog i samo covjekom mogu i tvog sejha samo uciteljom :D sigurno se nece uvrijediti...

Inace, shvatam ja to postovanje, da pojedinac vidi korist I da je stvarno ima nego jesu li ipak samo ljudi koji su svojim znanjem, iskustvom, lijepim osobinama I sl. stekli naklonost ili im se pripisuju neka "uzvisenija" svojstva?
Ne zanima me tema kao tema, u smislu pisanja i učestvovanja u njoj, ali mi pada u oči kako to da ljudi koji prakticiraju vjeru mogu sebi dati toliku slobodu pa da kad spomenu ili napišu ime Poslanika ili Muhamed, da pored toga ne dodaju a.s. ili s.a.w.s. ili neka je Božija Milost na Njega.

To je stvar vjerničkog odgoja, pismenosti i osnove da kad se spominje Muhamed a.s. da se blagoslovi jer nam Bog to u Kur'anu sam naređuje, koji Ga i sam blagosilja.

Osoba koja ima maltene odgovore na sve i o svemu piskara, ne može da prevali preko usana blagoslov na Poslanika a.s. Tu nešto mnogo smrdi.
Vec si mi jednom to napisao i ja ti odgovorila... imas slabo sjecanje ili si samo bezzobrazan?
Da li sam bezobrazan, to ne znam, ali nisam bezobziran, a možda imam slabo pamćenje. Ljudi trebaju jedni druge podsječati na dobro, a blagoslov na Poslanika a.s. je vrhunsko dobro. A ti gledaj jesam li zaboravan ili bezobrazan
nasa

#432 Re: Tekije

Post by nasa »

arzuhal wrote: Ne mora ništa da ''smrdi''. I sam sam se bavio sličnim mislima, samo što je kod mene išlo protiv tog pisanja ''a.s.'' ili ''dž.š.''. Ja sam ovako razmišljao:

Kada se spomene Allahov poslanik, ja vazda dodam, riječju, i ''alejhi-selam'' ili ''alejhi-salatu ve selam'', ili sličan salavat i selam. Šta mi, dakle, znače ova dva slova ''a.s.''? Napisana ovako ona znače - ništa. Tek u cjelosti napisano (''alejhi-selam'') ima smisla. Ako pišem samo dva slova jer mi je mrsko pisati c i j e l i kratki salavat, onda ne trebam pisati ni ta dva slova jer ona sama po sebi ništa ne znače. Naprotiv, govore o mojoj ljenosti i ignoranciji. Zašto ne skratiti onda i ime? "M.a.s"? Ko će sad pisati "Muhamed, alejhi-selam...".
Ako, dakle, ta dva slova nisu i sam salavat i selam nego su podsjetnici na salavat i selam kojeg ja, i svaki vjernik, treba da donesem kada se spomene Allahov poslanik, alejhi-selam, onda mi ona, ustvari, ne trebaju ni kao podsjetnici jer mi je samo ime Poslanika, alejhi-selam, već sasvim dovoljno kao podsjetnik. Čemu, onda, uopće ta slova!?

Iz tog razmišljanja sam izdvojio za sebe sljedeće:

- najbolje je kada se pri pisanju, odnosno pri spominjanju Poslanika, alejhi-selam, do/piše i salavat/selam (ili da se, čak, a već se tako i koristi, sam salavat koristi kao zamjenica pa se kaže, npr. ''...kada je Alejhi-selam došao u Medinu...'', bez spominjanja imena);
- ako se već ne piše salavat/selam, iz bilo kojeg razloga, onda ne vidim nikakvog vjerskog, logičnog i estetskog razloga koji bi me uvjerio da se moraju pisati i ta dva ili 4 slova (''a.s.'', ''s.a.v.s'', i sl), jer ako sam musliman onda ću pri svakom pisanju ili čitanju, riječju, donijeti salavat i selam na Poslanika, alejhi-selam, a ako sam nemusliman onda mi ni ona dva slova s tačkama ne znače baš ništa.

Tako sam zaključio za sebe samog, kako je mojoj duši i srcu lijepo i do kraja jasno: sam piši uvijek salavat i ne skraćuj, kao i ''azze we dželle'' ili slične stribute uzvišenosti kada Allaha spominješ, ali ne zahtijevaj da to i ostali rade ako neće ili ne slijedi takav argument kojim se ti baviš...

Zato mislim da ne treba temeljem toga osjećati ''smrad'' bilo kakav, zalazi se u sferu nepoznatog, time i mogućnosti za grijeh...
Kod mene je razlog blizu toga o cemu pises, valjda :D
Sve teme su otvorene za sve ucesnike foruma, nije samo rasprava s muslimanima onda su i moji odgovori takvi, neka vrsta pokusaja da objasns svoje argumente zasto vjerujes uopce, a onda dijelom i zasto si musliman...Pokusas odgovoriti ljudski uvazavajuci na taj nacin one s kojim raspravljas.
Mislim da vjernici koji pisu na ovakvim temama mogu shvatiti da je taj odgovor gotovo uvijek ogoljen od same vjere koju ne mozes napisati, ne mozes je prenijeti rijecima, a pogotove ne u nekoj raspravi na forumu...
Moja distance pri odredjenim pitanjima pa i zaobilazenje nekih uobicajnih radnji jeste samo zelja da taj dio intimni I istinski vjere sacuvam samo za sebe da ga ne razvlacim po forumu, a pogotovo ne bih zeljela da ga neko shvata kao nekakvo nametanja... pretpostavljam da veciina vjernika nadje neki svoj nacin da zastiti svoju vjeru negdje u sebi, kad se vec ucestvuje u raspravama koje ponekad mogu nositi i teske komentara na ono sto vjernik smatra uzvisenim i da osjeti svooju vjeru izlozenom na nacin koji nije ugodan....
nasa

#433 Re: Tekije

Post by nasa »

Diwan wrote: Da li sam bezobrazan, to ne znam, ali nisam bezobziran, a možda imam slabo pamćenje. Ljudi trebaju jedni druge podsječati na dobro, a blagoslov na Poslanika a.s. je vrhunsko dobro. A ti gledaj jesam li zaboravan ili bezobrazan
Pa misu mu @diwan kad napises tu nesto mnogo smrdi, kad se vec odlucis da to napises onda nemoj to hinjski raditi i bacati dimne vec fino napisi @nasa smatram da si losa muslimanka ili nisi uopce muslimanke ili sta ti vec "mnogo smrdi", stani iza toga sto pises.

Ne na nacin da sugerises nesto, a istovremeno sebe ogradjujes kao ti si fin musliman i samo me savjetujes...ako si htio biti fin moglo se to drugacije srociti...

Preuzmi odgovornost za rijeci i djela, to je osnova islama!Da i ja tebe podsjetim!
HadiRa

#434 Re: Tekije

Post by HadiRa »

asurbanipal wrote:

Ma, ja. Kao što su udarali četnici. Srušiš tekiju bagerom i izgradiš halal sex-shop.

Ili se negdje raznese ispred turbeta. Jal' šehid, jal' gazija... :mrgreen:

like, like , like ! :D
HadiRa

#435 Re: Tekije

Post by HadiRa »

„Čudan zeman nastade,
sve zlikovac postade,
din - dušmanin ustade,
šta se hoće, zaboga?

Već takata nestade,
zlo nam svako postade,
dobrih ljudi nestade,
šta se hoće, zaboga?

Turčin nema amela
krivda pravdu zamela,
pa se pravda umela,
šta se hoće, zaboga?”

Ilhamija
Diwan

#436 Re: Tekije

Post by Diwan »

nasa wrote:
arzuhal wrote: Ne mora ništa da ''smrdi''. I sam sam se bavio sličnim mislima, samo što je kod mene išlo protiv tog pisanja ''a.s.'' ili ''dž.š.''. Ja sam ovako razmišljao:

Kada se spomene Allahov poslanik, ja vazda dodam, riječju, i ''alejhi-selam'' ili ''alejhi-salatu ve selam'', ili sličan salavat i selam. Šta mi, dakle, znače ova dva slova ''a.s.''? Napisana ovako ona znače - ništa. Tek u cjelosti napisano (''alejhi-selam'') ima smisla. Ako pišem samo dva slova jer mi je mrsko pisati c i j e l i kratki salavat, onda ne trebam pisati ni ta dva slova jer ona sama po sebi ništa ne znače. Naprotiv, govore o mojoj ljenosti i ignoranciji. Zašto ne skratiti onda i ime? "M.a.s"? Ko će sad pisati "Muhamed, alejhi-selam...".
Ako, dakle, ta dva slova nisu i sam salavat i selam nego su podsjetnici na salavat i selam kojeg ja, i svaki vjernik, treba da donesem kada se spomene Allahov poslanik, alejhi-selam, onda mi ona, ustvari, ne trebaju ni kao podsjetnici jer mi je samo ime Poslanika, alejhi-selam, već sasvim dovoljno kao podsjetnik. Čemu, onda, uopće ta slova!?

Iz tog razmišljanja sam izdvojio za sebe sljedeće:

- najbolje je kada se pri pisanju, odnosno pri spominjanju Poslanika, alejhi-selam, do/piše i salavat/selam (ili da se, čak, a već se tako i koristi, sam salavat koristi kao zamjenica pa se kaže, npr. ''...kada je Alejhi-selam došao u Medinu...'', bez spominjanja imena);
- ako se već ne piše salavat/selam, iz bilo kojeg razloga, onda ne vidim nikakvog vjerskog, logičnog i estetskog razloga koji bi me uvjerio da se moraju pisati i ta dva ili 4 slova (''a.s.'', ''s.a.v.s'', i sl), jer ako sam musliman onda ću pri svakom pisanju ili čitanju, riječju, donijeti salavat i selam na Poslanika, alejhi-selam, a ako sam nemusliman onda mi ni ona dva slova s tačkama ne znače baš ništa.

Tako sam zaključio za sebe samog, kako je mojoj duši i srcu lijepo i do kraja jasno: sam piši uvijek salavat i ne skraćuj, kao i ''azze we dželle'' ili slične stribute uzvišenosti kada Allaha spominješ, ali ne zahtijevaj da to i ostali rade ako neće ili ne slijedi takav argument kojim se ti baviš...

Zato mislim da ne treba temeljem toga osjećati ''smrad'' bilo kakav, zalazi se u sferu nepoznatog, time i mogućnosti za grijeh...
Kod mene je razlog blizu toga o cemu pises, valjda :D
Sve teme su otvorene za sve ucesnike foruma, nije samo rasprava s muslimanima onda su i moji odgovori takvi, neka vrsta pokusaja da objasns svoje argumente zasto vjerujes uopce, a onda dijelom i zasto si musliman...Pokusas odgovoriti ljudski uvazavajuci na taj nacin one s kojim raspravljas.
Mislim da vjernici koji pisu na ovakvim temama mogu shvatiti da je taj odgovor gotovo uvijek ogoljen od same vjere koju ne mozes napisati, ne mozes je prenijeti rijecima, a pogotove ne u nekoj raspravi na forumu...
Moja distance pri odredjenim pitanjima pa i zaobilazenje nekih uobicajnih radnji jeste samo zelja da taj dio intimni I istinski vjere sacuvam samo za sebe da ga ne razvlacim po forumu, a pogotovo ne bih zeljela da ga neko shvata kao nekakvo nametanja... pretpostavljam da veciina vjernika nadje neki svoj nacin da zastiti svoju vjeru negdje u sebi, kad se vec ucestvuje u raspravama koje ponekad mogu nositi i teske komentara na ono sto vjernik smatra uzvisenim i da osjeti svooju vjeru izlozenom na nacin koji nije ugodan....
ne talasaj
arzuhal

#437 Re: Tekije

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:mislim da nije zgoreg ponoviti:
Mene su svakodnevno salijetala pitanja u vezi sa smetenošću i kulturnim haosom u kojima su se Muslimani nalazili tih godina. Razmišljanje o uzroku – ili uzrocima - te konfuzije postalo je moja opsesija. Još i sad mogu sebe da zamislim kako svakodnevno šetam velikom trasom barake u kojoj sam bio zatočen pokušavajući da odgonetnem zašto muslimanska zajednica, koja je darovana predivnim duhovnim vođstvom sadržanim u Kur'anu i uzornom životu posljednjeg Božijeg poslanika, ima tome već više stoljeća ne uspijeva da dosegne jasni, na nedvosmislen način dati koncept šeri'ata putem koga bi se spomenuto vođstvo moglo ostvariti. I, jednoga dana, iznenada, stigao je odgovor na pitanje koje me je morilo: Muslimani nisu – i nikad neće moći – primijeniti šeri'at u rješavanju stvarnih problema svoga javnog i pojedinačnog života sve dotle dok to zakonodavstvo njima bude opskurno, nejasno i mutno – pa, dakle, i nepraktično – a takvo su stanje proizvele višestoljetne pravničke spekulacije i razlike. Bio sam snažno pogođen saznanjem da, ukoliko se ne bude nekim putem riješilo pitanje ogromne kompliciranosti islamskog zakondavstva, ukoliko se ono ne vrati svojoj nekadašnjoj jasnoći i jednostavnosti, Muslimani će biti osuđeni da se beskrajno spotiču u labirintu konfliktnih začkoljica oko toga šta jeste a šta nije "po šeri'atu" i sl.

Muhamed Asad
Nije zgoreg ponoviti da je zabrana uživanja alkohola, naprimjer, jedna od najjasnijih šerijatskih odredbi, toliko jasna da je čak poslovično poznata i u nemuslimanskom svijetu i vezuje se za islam i muslimane pa se i nekakvi evropski ambasadori čudom čudo deduki, ljubitelju dobre kapljice i tobožnjem šejhu, kada ih nudi rakijom :)
nasa

#438 Re: Tekije

Post by nasa »

Dobro, da rezimiramo.Treba kritikovati druge i pisati pjesme i naravno ne odgovoriti niti na jedno pitanje jer sve je to apstraktno, nedokucivo, more ovako, more onako...zjev
nasa

#439 Re: Tekije

Post by nasa »

Diwan wrote:ne talasaj
Ma halalim ti ;-) ne brini
HadiRa

#440 Re: Tekije

Post by HadiRa »

nasa wrote:Dobro, da rezimiramo.Treba kritikovati druge i pisati pjesme i naravno ne odgovoriti niti na jedno pitanje jer sve je to apstraktno, nedokucivo, more ovako, more onako...zjev

naso, tekija nije apstraktna. to je Bozija kuca, sasvim opipljiva i konkretna.. treba ju samo voljeti.

:kiss:
bleee_sa

#441 Re: Tekije

Post by bleee_sa »

HadiRa wrote:
nasa wrote:Dobro, da rezimiramo.Treba kritikovati druge i pisati pjesme i naravno ne odgovoriti niti na jedno pitanje jer sve je to apstraktno, nedokucivo, more ovako, more onako...zjev

naso, tekija nije apstraktna. to je Bozija kuca, sasvim opipljiva i konkretna.. treba ju samo voljeti.

:shock:

Da nas dragi Allah sačuva širka...
nasa

#442 Re: Tekije

Post by nasa »

HadiRa wrote:

Nije da je ne volim, nemam razloga za to. :kiss:

Nego, vi koji pisete o sufizmu predstavljate tako ...uvijek s dozom prezira prema nekom pa, je li do sufizma, ucitelja, ucenika?Odgovor je uvijek isti, do " bagera" je...dosadna prica.
HadiRa

#443 Re: Tekije

Post by HadiRa »

nasa wrote:
HadiRa wrote:

Nije da je ne volim, nemam razloga za to. :kiss:

Nego, vi koji pisete o sufizmu predstavljate tako ...uvijek s dozom prezira prema nekom pa, je li do sufizma, ucitelja, ucenika?Odgovor je uvijek isti, do " bagera" je...dosadna prica.
o naso, nemoj biti ljuta na nas "sufije" :)

pa vidi Duso, ne treba nekome fakultet islamskih, politickih i inih nauka, da shvati, da je recimo i topao i cist pijesak takodej Bozija kuca... insan se fino izuje, istim tim pijeskom uzme "abdeset" i obavi molitvu, zar ne.

trebamo li sada aktivirati mlazne masine da rasprse recimo sav pijesak, jer je eto neuzubillah, neko tu klanjao, na otvorenom.

misljanja sam samo da je do srcanog pristupa. i nisceg vise. svemu. :)

HadiRa

#444 Re: Tekije

Post by HadiRa »

bleee_sa wrote:
HadiRa wrote:

:shock:

Da nas dragi Allah sačuva širka...
cuj njega.. djes ba ti blee_sa.. ustao iz mrtvih, ? otkad mrtvi govore ? :-) :D
Towelie

#445 Re: Tekije

Post by Towelie »

Da l' zaista sve sufije smatraju da svako ko nema sejha je uzeo Iblisa za sejha i kontaju li implikacije takvog razmisljanja?
HadiRa

#446 Re: Tekije

Post by HadiRa »

Towelie wrote:Da l' zaista sve sufije smatraju da svako ko nema sejha je uzeo Iblisa za sejha i kontaju li implikacije takvog razmisljanja?

uff towelie, nidje veze :)

ja bih voljela da sam sufijka, bas bih voljela, jer mi je sufizam nekkao najblizi srcu, kao pravac.

medjutim, niti imam sejha niti imam Iblisa lanetulah alejhi :)) barem neznam da ih imam :-D
Towelie

#447 Re: Tekije

Post by Towelie »

HadiRa wrote:
Towelie wrote:Da l' zaista sve sufije smatraju da svako ko nema sejha je uzeo Iblisa za sejha i kontaju li implikacije takvog razmisljanja?

ja bih voljela da sam sufijka, bas bih voljela, jer mi je sufizam nekkao najblizi srcu, kao pravac.

medjutim, niti imam sejha niti imam Iblisa lanetulah alejhi :)) barem neznam da ih imam :-D
A ako nemas sejha, ne mozes biti sufijka je l'?
arzuhal

#448 Re: Tekije

Post by arzuhal »

Kako misliš: uzeo je Iblisa za šejha?

Ta izreka da onaj koji nema šejha (ustvari ne šejha nego muršida, jer šejh može biti svako ali ne i muršid) ima svoje mnogostruko utemeljenje. Recimo ono što je sened, lanac prenosilaca nekog metna, teksta hadisi-šerifa našeg Pejgambera, alejhi-selam, ili kao što postoji lanac ili niz ljudi u učenju Kur'ana, u poznavanju učenja različitih kur'anskih vedžhova, to je silsila, nepretrgnuti niz tesavufskih učitelja, muršida, od Poslanika, alejhi-selam, preko hazreti Alije (osim nakšibendijske silsile koja ide preko hazreti Ebu Bekra), do današnjeg vakta. A tim lancem ili silsilom se prenosi i teoretska i praktična pouka ahlaka, odgoja, edeba, itd.
To je jedna strana tog značenja ''ko nema šejha'', dakle silsila povezuje pojedince na taj način sa Poslanikom, alejhi-selam.

Potom, recimo, imaš božansku nadahnutost u svemu da se okreće ka nekom šejhu, po samoj prirodi stvari, po smislu. Meleki ništa nisu znali dok ih Allah nije poučio ili dok ih ne bi poučio, to oni sami priznaju u Kur'anu, u suri el-Bekare. Melek Džibril, alejhi-selam, poučava i usmjerava Poslanika, alejhi-selam, kao što je dolazio i svim drugim poslanicima, alejhimu-selam.
Poslanik, alejhi-selam, poučava svoje ashabe, radijallahu 'anhum, a oni tabi'ine, generacije koje slijede. Postoji, naprosto, prirodni poredak koji ukazuje na potrebu imati nekog od koga će se uzimati pouka, spram koga će čovjek svoj ego lomiti i odgajati ga, itd.

Ima puno toga da se govori o potrebi i smislu postojanja muršida, s aspekta tesavufa, a postoje i izuzeci od pravila koji, samim tim da su izuzeci, potvrđuju pravilo: hazreti Uvejs el-Qarani, iz Jemena :-D Po njemu se pojedinci, koji se, opet Allahovom voljom, nikako ne uklapaju u koncept muršid-murid (učitelj i učenik), nazivaju uvejsije, usamljenici koje Allah, azze ve dželle, nadahnjuje i usmjerava bez postojanja muršida. Uvejsija se ne može željeti postati, to tako Allah dadne. I, kao što rekoh, izuzeci su koji potvrđuju pravilo.

Kritičari tesavufa obično napadaju koncept muršid-murid, tvrdeći kako je on i neka vrsta potpunog potčinjavanja čovjeku (šejhu) umjesto Allahu, da je to vjerovanje u nekakvog sveznajućeg šejha, derviški fatalizam, i sl. Potpuno netačno. Uvijek ono ima nekih ekstrema i nazovi-šejhova koji nešto zloupotrebljavaju, tako i tu, ali da je to istina, ne.

Iz ovih gore spomenutih razloga, kao i nekih drugih (obično pojedinac koji ima izražen ego ne želi da ima ''tutora nad glavom'', smatra da može sam skontat i naučit šta mu treba u vjeri i za vjeru, da mu niko ne treba, pa ne želi tražiti muršida - na taj način on sebi prizove anamoonoga koji svakako voli kada čovjek ima izražen ego, kada je sam i kada ga, kao takvog usamljenog sa svojim mislima, može polomit kako hoće), nastojao sam objasniti tu izreku, a Allah najbolje zna. Često imamo priliku vidjeti pojedince, koji nisu imali ili nemaju svog muršida, kako glasno proklamuju neke stvari, pozivaju se na svoju pamet, dijele savjete i upućuju u vjeru, bili oni tzv. sufije ili tzv. tradicionalni muslimani (vehabije, selefije i šta god)., pa naprave dar-mar...
kritichar

#449 Re: Tekije

Post by kritichar »

HadiRa wrote:

jel moguće da je to zato što je fleksibilan ili mehak, ono srce, ljubav, nirvana, bez nekih strogih pravila, možeš pustiti da te emocije vode?
HadiRa

#450 Re: Tekije

Post by HadiRa »

Towelie wrote:
A ako nemas sejha, ne mozes biti sufijka je l'?
mogu, dabome :)
Post Reply