TEFSIR KUR'ANA
- Lalena
#1 TEFSIR KUR'ANA
Nisam nasla slicnu temu da vec postoji, ako ima, unaprijed se izvinjavam administraciji...
Wikipedija kaze sljedece...
Tefsir (Arapski تفسير) je Islamska nauka koja se bavi tumačenjem Kur'ana. Sama riječ je arapskog porijekla i sinonim za tu riječ je Te'vil. Kur'an je po vjerovanju muslimana Božanskog porijekla (direktne Božije riječi) i zbog njegovog visokog stila izražavanja, javlja se potreba za tumačenjem pojedinih poruka Ku'rana. Za razumijevanje Kur'ana u cjelini je potrebno određeno predznanje. Jedan dio Kur'ana čine poruke koje su jasne, drugi dio Kur'ana mogu shvatiti samo ljudi koji posjeduju znanje prošlih objava i veće opće znanje. Tumačenje trećeg dijela ajeta ne zna niko do Allah, Kur'an o tome kaže:
"On je Onaj Koji ti objavljuje Knjigu u kojoj su ajeti jasni; oni su većina Knjige; drugi su nejasni (Mutešabih). Oni u čijim je srcima zastrana slijede nejasne ajete u težnji za smutnjom i svojim tumačenjem. A tumačenje njihovo zna samo Allah! Oni koji su u znanost upućeni govore: 'Mi u njih vjerujemo; sve je to od našeg Gospodara.'" (Kur'an Ali Imran, 7).
Ljudi koji se bave tumačenjem Kur'ana se zovu "Mufesiri" (arapski: مُفسر).
Ne znam koliko je bas dobar prevod ajeta, ustvari, sam prevod i nije dovoljan da objasni pravo znacenje... Tako da mnogi muslimani, a posebno nemuslimani, najcesce i ne znaju o cemu govore sure, cak ni one kratke koje se vecinom i uce napamet.
Mislim da bi bilo korisno pogledati, poslusati...
Naravno, ovo je sa vjernikove tacke gledista... Ne ocekujem da se svima svidi, ima dovoljno vec otvorenih tema na kojima mozete kritikovati, ali ako nekoga zaista ineteresuje kako to vidi, shvata, neko ko vjeruje, ovo je otprilike to...
Wikipedija kaze sljedece...
Tefsir (Arapski تفسير) je Islamska nauka koja se bavi tumačenjem Kur'ana. Sama riječ je arapskog porijekla i sinonim za tu riječ je Te'vil. Kur'an je po vjerovanju muslimana Božanskog porijekla (direktne Božije riječi) i zbog njegovog visokog stila izražavanja, javlja se potreba za tumačenjem pojedinih poruka Ku'rana. Za razumijevanje Kur'ana u cjelini je potrebno određeno predznanje. Jedan dio Kur'ana čine poruke koje su jasne, drugi dio Kur'ana mogu shvatiti samo ljudi koji posjeduju znanje prošlih objava i veće opće znanje. Tumačenje trećeg dijela ajeta ne zna niko do Allah, Kur'an o tome kaže:
"On je Onaj Koji ti objavljuje Knjigu u kojoj su ajeti jasni; oni su većina Knjige; drugi su nejasni (Mutešabih). Oni u čijim je srcima zastrana slijede nejasne ajete u težnji za smutnjom i svojim tumačenjem. A tumačenje njihovo zna samo Allah! Oni koji su u znanost upućeni govore: 'Mi u njih vjerujemo; sve je to od našeg Gospodara.'" (Kur'an Ali Imran, 7).
Ljudi koji se bave tumačenjem Kur'ana se zovu "Mufesiri" (arapski: مُفسر).
Ne znam koliko je bas dobar prevod ajeta, ustvari, sam prevod i nije dovoljan da objasni pravo znacenje... Tako da mnogi muslimani, a posebno nemuslimani, najcesce i ne znaju o cemu govore sure, cak ni one kratke koje se vecinom i uce napamet.
Mislim da bi bilo korisno pogledati, poslusati...
Naravno, ovo je sa vjernikove tacke gledista... Ne ocekujem da se svima svidi, ima dovoljno vec otvorenih tema na kojima mozete kritikovati, ali ako nekoga zaista ineteresuje kako to vidi, shvata, neko ko vjeruje, ovo je otprilike to...
- Lalena
#2 Re: TEFSIR KUR'ANA
Objasnjava se potreba za Bogom, status roba i sam pogled na zivot... Lekcija iz jedne od najkracih sura iz Kur'ana.
- Lalena
#3 Re: TEFSIR KUR'ANA
Da ne bude zabune, postoje mnogo tefsira, dosta detaljnijih, pretezno u pisanoj formi...
Mislim da je ovo puno jednostavnije za shvatiti... isto tako, ne temelji se konkretno na subjektivnom misljenju ovoga covjeka, i on je sticao znanje od drugih... Ustvari, ovo je samo ponesto sto je prevedeno na nas jezik, postoje dosta duze i detaljnije verzije na engleskom...
zadnja sura u Kur'anu, sura En - Nas
Mislim da je ovo puno jednostavnije za shvatiti... isto tako, ne temelji se konkretno na subjektivnom misljenju ovoga covjeka, i on je sticao znanje od drugih... Ustvari, ovo je samo ponesto sto je prevedeno na nas jezik, postoje dosta duze i detaljnije verzije na engleskom...
zadnja sura u Kur'anu, sura En - Nas
- Lalena
#4 Re: TEFSIR KUR'ANA
Sura Felek... Inace, ove dvije sure, Nas i Felek, muslimani veoma cesto uce, smatraju ih surama zastitnicama...
- Lalena
#5 Re: TEFSIR KUR'ANA
O Obozavanju i robovanju... sura Kafirun.
- Lalena
#6 Re: TEFSIR KUR'ANA
Danas je petak, muslimani petkom uce suru Kehf... Ovo predavanje govori o nekim lekcijama iz te sure.
- Capajebo
#7 Re: TEFSIR KUR'ANA
Nouman Ali Khan je jedini insan na ovom svijetu, za kojeg ja znam, kojem bi ja bio spreman ovog sad trenutka dati svoj bejjat.
- Towelie
- Lalena
#11 Re: TEFSIR KUR'ANA
Jedna od kratkih sura, koju vecina muslimana zna napamet i uc i u namazu... zao mi je sto nisam mogla naci video s prevodom...
- Lalena
#12 Re: TEFSIR KUR'ANA
Sura Fatiha je sura koju muslimani najvise uce, obavezna je na svakom namazu, bez nje nije moguce obaviti namaz... Znaci, vjernik koji klanja pet dnevnih namaza, uci je minimalno sedamnaest puta (to ako klanja samo farzove), odnosno nekih cetrdeset puta, ako klanja i sunnete...
Tefsir je jako opsiran, mada je sama sura kratka, obicno je djeca nauce dok su mala... Sam prevod bas i ne otkriva zasto je ta sura toliko bitna, a jeste, za muslimane...
Ovo je najkraci tefsir koji sam nasla, zao mi je sto nije prevedeno...
Tefsir je jako opsiran, mada je sama sura kratka, obicno je djeca nauce dok su mala... Sam prevod bas i ne otkriva zasto je ta sura toliko bitna, a jeste, za muslimane...
Ovo je najkraci tefsir koji sam nasla, zao mi je sto nije prevedeno...
- Lalena
#13 Re: TEFSIR KUR'ANA
Zasto Allah dz.s. u Kur'anu kaze za sebe "Mi"... Video je s prevodom.
- Lalena
#14 Re: TEFSIR KUR'ANA
Jedna od stvari koje ljudi pitaju je i zasto se toliko spominje Dzehenem u Kur'anu?
- Lalena
#15 Re: TEFSIR KUR'ANA
Jedan meni veoma drag ajet koji na prvo citanje djeluje nejasno...
"Allah je izvor svjetlosti nebesa i Zemlje! Primjer svjetlosti Njegove je udubina u zidu u kojoj je svjetiljka, svjetiljka je u kandilju, a kandilj je kao zvijezda blistava koja se užiže blagoslovljenim drvetom maslinovim, i istočnim i zapadnim, čije ulje gotovo da sija kad ga vatra ne dotakne; sama svjetlost nad svjetlošću! Allah vodi ka svjetlosti Svojoj onoga koga On hoće. Allah navodi primjere ljudima, Allah sve dobro zna."
Tefsir, s prevodom...
"Allah je izvor svjetlosti nebesa i Zemlje! Primjer svjetlosti Njegove je udubina u zidu u kojoj je svjetiljka, svjetiljka je u kandilju, a kandilj je kao zvijezda blistava koja se užiže blagoslovljenim drvetom maslinovim, i istočnim i zapadnim, čije ulje gotovo da sija kad ga vatra ne dotakne; sama svjetlost nad svjetlošću! Allah vodi ka svjetlosti Svojoj onoga koga On hoće. Allah navodi primjere ljudima, Allah sve dobro zna."
Tefsir, s prevodom...
-
m_l
#16 Re: TEFSIR KUR'ANA
Jedan od onih ajeta koji se cesto zloupotrebljava, jer se vadi iz konteksta, bilo od muslimana koji su velike neznalice, pa isti zloupotrebljavaju, ili od nemuslimana da bi dokazali kako je islam zlo.
https://www.facebook.com/video.php?v=10152292466221104
https://www.facebook.com/video.php?v=10152292466221104
-
m_l
- Lalena
#18 Re: TEFSIR KUR'ANA
O suri An Nasr, kratko...
https://www.youtube.com/watch?v=pspRUOc ... tu.be&hd=1
https://www.youtube.com/watch?v=pspRUOc ... tu.be&hd=1