Talibani i Vehabije

Rasprave o vjerskim temama.
Adko

Post by Adko »

Zasto ste se toliko okomili na vehabije kao da nema problema u ovoj zemlji.Zasto ne polemizirate o dilerima,narkomanima,auto mafiji,sta je problem sa tzv vehabijama,npr kako znam da u srbiji narod gotivi svoje extremiste tj. cetnike a vi na svakom koraku crnite tzv vehabije.Sta je problem u tome samo tema za temom o vehabijama.
NIN

Post by NIN »

...........
Last edited by NIN on 06/12/2006 23:05, edited 1 time in total.
NIN

Post by NIN »

KOGOD KADGOD wrote:
NIN wrote:Smatram da imam vrlo dobar uvid u socijalni ustroj i drustvo Afgana pa me stoga ovakva natezanja (potaknuta jedino predrasudama i filtriranim informacijama) malo vise tangiraju. Vjerujem da vas oboje kojima repliciram niste bili ni blizu te zemlje, opustosene sto svojom sto tudjim krivicama.
Ali, ne cudi me da mnogi MISLE da znaju a, ustvari su veoma daleko od stvarnosti.

Hvala na razumjevanju i pozdrav...
... :) ne znam za druge, ali sam bila mnogo blize nego sto to ti mislis :(

- na moju zalost (ali, sve je dio zivotnih iskustava i rasta)...

Kao sto pomenuh, ovdje smo razgovarali o religiji (ne, neophodno, VJERI) i njenim implikacijama (u Afganistanu) opcenito, ukljucujuci politicki, ali ne o politici odredjeno. :)

Cijenim tvoju upoznatost sa situacijom, mada ne trebamo potcjenjivati druge, i izvlaciti zakljucke iz par komentara... :roll:

Hvala na razumijevanju.
U tom slucaju se izvinjavam,
jer ako si upoznata sa situacijom i ako si bila blizu mjesta o kojem ovdje govorimo onda znas zasto me tangiraju komentari nekih pojedinaca koji su obojeni prepoznatljivim neznanjem i neupoznatoscu sa situacijom, a toliko je materijala potrebno procesljati da bi percipirao sto objektivniju sliku o toj zemlji i njihovim ziteljima.

Razumjevanja radi apsolutno se grozim neeticnim i inim ''taktikama'' anglo-saksonaca ali, takodjer sa slicnom odbojnoscu reagujem na spoznaju o ''nepismenosti'' (u gotovo svim segmentima) zitelja te napacene zemlje koja je u paklu rata od mongolskih invazija, sto ih, u mojim ocima, do jedne granice opravdava.

Pozdrav...
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

NIN wrote:
KOGOD KADGOD wrote:
NIN wrote:Smatram da imam vrlo dobar uvid u socijalni ustroj i drustvo Afgana pa me stoga ovakva natezanja (potaknuta jedino predrasudama i filtriranim informacijama) malo vise tangiraju. Vjerujem da vas oboje kojima repliciram niste bili ni blizu te zemlje, opustosene sto svojom sto tudjim krivicama.
Ali, ne cudi me da mnogi MISLE da znaju a, ustvari su veoma daleko od stvarnosti.

Hvala na razumjevanju i pozdrav...
... :) ne znam za druge, ali sam bila mnogo blize nego sto to ti mislis :(

- na moju zalost (ali, sve je dio zivotnih iskustava i rasta)...

Kao sto pomenuh, ovdje smo razgovarali o religiji (ne, neophodno, VJERI) i njenim implikacijama (u Afganistanu) opcenito, ukljucujuci politicki, ali ne o politici odredjeno. :)

Cijenim tvoju upoznatost sa situacijom, mada ne trebamo potcjenjivati druge, i izvlaciti zakljucke iz par komentara... :roll:

Hvala na razumijevanju.
U tom slucaju se izvinjavam,
jer ako si upoznata sa situacijom i ako si bila blizu mjesta o kojem ovdje govorimo onda znas zasto me tangiraju komentari nekih pojedinaca koji su obojeni prepoznatljivim neznanjem i neupoznatoscu sa situacijom, a toliko je materijala potrebno procesljati da bi percipirao sto objektivniju sliku o toj zemlji i njihovim ziteljima.

Razumjevanja radi apsolutno se grozim neeticnim i inim ''taktikama'' anglo-saksonaca ali, takodjer sa slicnom odbojnoscu reagujem na spoznaju o ''nepismenosti'' (u gotovo svim segmentima) zitelja te napacene zemlje koja je u paklu rata od mongolskih invazija, sto ih, u mojim ocima, do jedne granice opravdava.

Pozdrav...
no blema.

Shvatam te, i slicno me tangira, ali se trebamo uvijek potsjecati na kojoj TEMI foruma se nalazimo, pa ne dozvoliti da nas neko gurne u raspravu koja je van teme, ili temu prenijeti na odgovarajuce mjesto i pozvati doticne da se tamo pridruze :-D

tako je i nastala ova, tj o talibanima, jer je podignuta na drugoj strani, pa da se ne bi skretalo sa teme tamo, stavila sam je kao odvojenu temu ovdje, ali evo, opet se odluta :roll:

k'o sto rekoh, raja, otvorite temu odvojeno pa nastavite, jer forumasi ovdje radije razmjenjuju misljenja u vezi filozofije i religije i izgube interes ako se odluta na politiku ili nesto drugo. HVALA :)

Mada bi trebalo dodati i VJERE (primjedba UREDNISTVU FORUMA) jer su tri razlicita i medjusobno povezana koncepta. Sugestija.
Maksim

Post by Maksim »

Adko wrote:Zasto ste se toliko okomili na vehabije kao da nema problema u ovoj zemlji.Zasto ne polemizirate o dilerima,narkomanima,auto mafiji,sta je problem sa tzv vehabijama,npr kako znam da u srbiji narod gotivi svoje extremiste tj. cetnike a vi na svakom koraku crnite tzv vehabije.Sta je problem u tome samo tema za temom o vehabijama.
A zasto da mi budemo isto toliko idioti koji bi trebali zivjeti u sumi kao oni koji podrzaju cetnicki pokret u Srbiji? Jer znaci sto god se kod njih desi, mi trebamo na slican nacin odgovoriti - fasizmom, umjesto otporom fasizmu? No, posto ubacujes rijec "svoje", ja ne bi rekao da su vehabije "nasi". Kao prvo, taj pokret kao i islam dolazi iz jedne zemlje za koju vecina zna samo preko novina ili televizije. U nasoj zemlji se desilo mnogo toga crnog i tek tijekom SFRJ smo se konacno poceli razvijati u industriji i skolstvu da bi se opet desilo prokletstvo. Sad odjednom se pojavljuju i neke vehabije koje bi voljele zemlju baciti jos vise nazad. Vecina vehabija koja je na misiji u Bosni dolazi iz Sandzaka. Evo citam da su u Gornjoj Maoci kod Srebrenika (nekada se Gornja Maoca zvala Karavlasi) vec prije nekoliko godina osnovali komunu u kojoj ima domaceg svijeta i kada su vidjeli da taj domaci svijet koji je prihvatio njihov stil zivota moze sam dalje upravljati tom komunom, odselili su se u srednju Bosnu. To se desilo skoro. Ti ljudi u tom selu nedaju nikom unici. Adminstrativno to selo pripada opcini Srebrenik i s time Tuzlanskom kantonu. Oni u tom selu imaju jednu skolu u/na kojoj nema drzavnog obiljezja. Ni grba opcine, ni grba kantona, ni grba FBiH, ni grba drzave BiH. Ti ljudi su apsolutno van kontrole. Ljudi iz okolnih sela se boje ici u to selo, jer se pretvorilo u vampirsko naselje.

Takve komune treba razbiti, jer takve komune koriste slobodu koju imaju u svrhe uspostavljanja borbe protiv slobode. Ne treba im osporavati njihov nacin zivota, ali se ne smije dozvoliti da osnivaju i odkupuju napustena sela ili da prijete ljudima koji nisu njihovog misljenja, jer to je nesto sto oni pogotovo u posljednje vrijeme rade. Za mene licno je to smece covjecanstva, ali to ne znaci da bi im zabranio da smrde u svojim dvoristima.
Mujko

Post by Mujko »

Ne bih se slozio da je sve tako crno kod Vehabija jer ipak njihov pokret ima koristi kada nekog potencijalnog narkomana okrene jednoj samodisciplini, onda je to i uspjeh za drzavu.
Drzavna politika BiH se mora vise usredotociti na modernizaciji i da Bosansku politiku okrenu po modelu Turske.Islamska zajednica BiH je opredijeljena po Hanefijskom mezhebu i to ce nadam se i ostati, inshallah.
Vehabije Bosni ne smetaju, sem kada njihovo djelovanje preraste u remecenje javnog reda i mira ili u slucaju ako taj pokret pokusa da sprovodi neke zakone mimo drzavnih zakona BiH.Tada Bosna kao drzava mora reagirati i pokazati da demokratija nalaze slobodu vjeroispovjesti ali da nece tolerirati krsenje ljudskih prava.
Kada spomenem ljudska prava, onda mislim na sunnecenje zena koje je ovih mjeseci aktuelizarana tema u ovdasnjim i stranim novinama.Moze li mi neko objasniti da li je to istina povodm sunnecenju zena?
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Mujko wrote:Ne bih se slozio da je sve tako crno kod Vehabija jer ipak njihov pokret ima koristi kada nekog potencijalnog narkomana okrene jednoj samodisciplini, onda je to i uspjeh za drzavu.
Drzavna politika BiH se mora vise usredotociti na modernizaciji i da Bosansku politiku okrenu po modelu Turske.Islamska zajednica BiH je opredijeljena po Hanefijskom mezhebu i to ce nadam se i ostati, inshallah.
Vehabije Bosni ne smetaju, sem kada njihovo djelovanje preraste u remecenje javnog reda i mira ili u slucaju ako taj pokret pokusa da sprovodi neke zakone mimo drzavnih zakona BiH.Tada Bosna kao drzava mora reagirati i pokazati da demokratija nalaze slobodu vjeroispovjesti ali da nece tolerirati krsenje ljudskih prava.
Kada spomenem ljudska prava, onda mislim na sunnecenje zena koje je ovih mjeseci aktuelizarana tema u ovdasnjim i stranim novinama.Moze li mi neko objasniti da li je to istina povodm sunnecenju zena?
Mislim da se Bosanski muslimani ne trebaju ugledati na Tursku, vec razviti svoj put vjere Islama sa potpunom slobodom i tolerancijom prema ateizmu, i razlicitm religijama. Svojim primjerom Islama ciji je fokus Qur'an - a ne hadisi (kao izvor vjerskih zakona) i naucna istrazivanja (ukljuciujuci socijalne nauke, psihologija, komunikacija itd).

Hadisi (ponavljam po ko zna koji put i nije mi mrsko) trebaju biti vidjeni samo kao historijski opis vremena (koji nije niti cjelovit, niti "u pola" autentican kako se to pretstavlja).

"Opravdanje" za takozvano "sunnecenje zena" se nalazi u takvom hadisu koji se koristi na nacin na koji se MORA izbjegavati - tj. kao izvor VJERSKOG zakona.

U pred-islamsko doba bio OBICAJ (kao i u mnogim Africkim plemenima) da se na zenama (do razlicitih mjera, od potpunog izrezivanja vulve do "samo" odsijecanja klitorisa) vrsi VAGINALNA MUTILACIJA da bi im se umanjio seksualni osjecaj - a time kontrolisalo njihovo "moralno" ponasanje kao i uzrokovalo mentalno "ukrocivanje" i potstakle "pohvalne i pozeljne vrijednosti" zene kao sto je pokornost muskarcima, pitomost, pasivnost i ovisnost.

Pri obavljanju jednog takvog barbarskog cina nad djevojciom u satoru / kolibi, NAVODNO, prosao je Muhammed kraj satora i, cujuci bolne jauke upitao sta se desava, na sta mu je receno da se unutra obavlja "zensko obrezivanje".
On je, NAVODNO, prosao bez komentara - I TA NJEGOVA "SHUTNJA" SE TUMACI KAO NJEGOVO ODOBRAVANJE TOG AKTA.
:shock: :roll:

Kao i mnoge druge besmislene "zakone" takozvanog "sherijata" ("razvijenog" od strane LJUDI a ne Boga) koji su zasnovani NE na Bozijoj Objavi ekskluzivno, nego vecinom na hadisima - nesto se smatralo "dozvoljenim" ili cak "obaveznim" samo zato sto Muhammed nije nista rekao tj. nije se direktno suprotstavio tome (ako je ta "predaja" tj. hadis, upoce i autenticna). Cak i da jeste, ono sto je on radio i govorio za vrijeme svog zivota (zasebno od Qur'ana) se odnosilo na TE ljude i TO vrijeme, dok se Qur'an odnosi na sva vremena (cak i ajeti koji se odnose na odredjeni dogadjaj, kao npr. bitku na Uhudu se shvataju ne po odredjenosti dogadjaja nego po pouci koja se iz takvog jednog dogadjaja moze zakljuciti).

ZATO jedna civilizovana sredina kao sto je BiH treba da svoju (VJERSKU) drustvenu zajednicu uredi po SVOM mjerilu a ciji osnov bi bio SAMO Qur'an (u kom je vrlo malo "zabrana" a puno slobode organizovanja drustva u skladu sa vremenom i dostignucima tog vremena), naucne cinjenice (ukljucujuci vremenom dokazane drustvene poretke, zasnovane na dostignucima nauke o ljudskoj zajednici, kolektivnoj i individualnoj psihologiji itd).

SLOBODA da svako praktikuje, ako to zeli, "zakone" i nacin zivota zasnovan na pripovjedanjima bi bila privatno pravo koje se drugima ne namece.
SLOBODA da se vjeruje ili ne vjeruje u Boga bi bila privatno pravo koje se drugima ne namece. ITD.

NEMA PRISILE U VJERI. (dok je u religijama ima i previse).

Zajednica koja je zasnovana na Bozijoj Rijeci i naucnim dostignucima, ruku pod ruku, bi sama po sebi prosperirala i izdigla se iznad svih postojecih drustvenih poredaka - tako da bi ljudi, s vremenom, prirodno postali naklonjeni njoj.
novajlija

Post by novajlija »

KOGOD KADGOD wrote:
Hattab72 wrote:Nadalje, na prvi post o talianima bi se moglo dosta toga replicirati, ali mi se neda, imajuci u vidu da bi bilo gubljenje vremena, samo cu napomenui da su talibani pripadnici hanefijske pravne skole, a ta propaganda o talibanima kao tzv. vehabijama je plasirana zna se od koga i zasto, tako da me cude pojedinci koji to nisu prerasli i svarili...

P.S.

Hadis koji govori o dzihadu sa samim sobom kao najvecem dzihadu je daif (slab, nepouzdan), tako da nije nikakva referenca na koju se moze neko pozvati...
Izvini, malo si se zabunio... to nije hadis nego AJET Qur'ana o borbi sa nefsom... :-)

Vidite, o tome govorim, toliko se zadubimo u pripovjetke da ne proucavamo dovoljno najbolje i najistinitije pripovjedanje - Qur'an... :sad:
Ako ti tako dobro poznajes Kur´an, de onda, molim te, napisi mi koji je to ajet u Kur´anu? Koja sura? Vidim da se predstavljas kao "izvrsni" poznavalac Kur ´ana pa mislim da ti to nece biti problem
Mujko

Post by Mujko »

Turska je demokratska zemlja sa jakim utjecajem u NATOu i veliki Americki saveznik.Mislim da mozes sada razumijeti kakav bi nam bio interes da se nasa politika veze samo za Tursku.Smatram da BIH sama bez nekog jakog saveznika ne moze opstati u Evropi, a i bitce uvijek gusena od susjednih drzava.
Drugo, evo koliko se bavim vjerom i praktikujem vjeru Islam, ja nikada nisam cuo za hadis koji dozvoljava obrezivanje zena.Napomjenucu da ima dosta hadisa koji nisu istiniti i koje su Islamske skole izbacile.Jedini priznati i vjerodostojni hadisi su od Buharija i Muslima.
Mujko

Post by Mujko »

Ponovo se vracam na Tursku.BiH bi bila Turska interesna zona gdje bi Turska NATOova armija garantirala medjunarodno priznate granice BiH.
Takodjer zalazem se da se u skolski nastavni program BiH, uvede pored Engleskog i Turski jezik.
Sto se tice Islamistickih pokreta i drugih vjerskih pravaca u BiH, tada bi oni bili tretirani kao sto se oni tretiraju u Turskoj.Ako prekrsi zakon, tu je zakon da ga kazni jednako kao i svakog gradjanina.
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

novajlija wrote:
KOGOD KADGOD wrote:
Hattab72 wrote:Nadalje, na prvi post o talianima bi se moglo dosta toga replicirati, ali mi se neda, imajuci u vidu da bi bilo gubljenje vremena, samo cu napomenui da su talibani pripadnici hanefijske pravne skole, a ta propaganda o talibanima kao tzv. vehabijama je plasirana zna se od koga i zasto, tako da me cude pojedinci koji to nisu prerasli i svarili...

P.S.

Hadis koji govori o dzihadu sa samim sobom kao najvecem dzihadu je daif (slab, nepouzdan), tako da nije nikakva referenca na koju se moze neko pozvati...
Izvini, malo si se zabunio... to nije hadis nego AJET Qur'ana o borbi sa nefsom... :-)

Vidite, o tome govorim, toliko se zadubimo u pripovjetke da ne proucavamo dovoljno najbolje i najistinitije pripovjedanje - Qur'an... :sad:
Ako ti tako dobro poznajes Kur´an, de onda, molim te, napisi mi koji je to ajet u Kur´anu? Koja sura? Vidim da se predstavljas kao "izvrsni" poznavalac Kur ´ana pa mislim da ti to nece biti problem
borba protiv nefsa 2:54, 12:53, 38:26

nefs kao bozanstvo 2:87, 5:30, 25:43 itd...

mislila sam da si dovoljno upucen, pa da si samo "slucajno" to pomijesao
novajlija

Post by novajlija »

KOGOD KADGOD wrote:
novajlija wrote:
KOGOD KADGOD wrote: Izvini, malo si se zabunio... to nije hadis nego AJET Qur'ana o borbi sa nefsom... :-)

borba protiv nefsa 2:54, 12:53, 38:26

nefs kao bozanstvo 2:87, 5:30, 25:43 itd...

mislila sam da si dovoljno upucen, pa da si samo "slucajno" to pomijesao
Ti si ovdje ta koja mijesa pojmove. Niti Hatab niti ja nisam rekao da nema ajeta o nefsu. Hatab je govorio o hadisu da je borba protiv nefsa najveci dzihad. Ti si ustvrdila da je to ajet te sam te pitao gdje se nalazi TAJ ajet, a nisam te pitao da li ima ajeta o nefsu u Kur´anu. Dakle, taj citat (najveci dzihad je borba protiv svoga nefsa) je hadis a ne ajet, a ako ti mozes dokazati da je taj citat iz Kur´ana, bujrum.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Mujko wrote:Drugo, evo koliko se bavim vjerom i praktikujem vjeru Islam, ja nikada nisam cuo za hadis koji dozvoljava obrezivanje zena.Napomjenucu da ima dosta hadisa koji nisu istiniti i koje su Islamske skole izbacile.Jedini priznati i vjerodostojni hadisi su od Buharija i Muslima.
Postoji hadis o obrezivanju, ali je jako slab, po haidsu je Poslanik naisao na jedav slucaj i rekao se osijece sasvim jedan mali dio, ali je hadis slab!
Talibani inace nisu i ne obrezuju zene!
U Africi je taj obicaj zastupljen kod sivju, u Etiopiji ga je zastupljen kod svih zajednica, cak i jevreja-falaha!
U Somaliji (99% muslimani) pojedine nevladine organizacije za prava zena zajedno sa ulemom rade na iskorijenjvanju sunecenja zena!

Da, u raspravi o Afganistanu niko ne spomenu daprva farbika koja je otvorena nakon ''oslobodjenja'' je Coca-Cola! :roll: :shock:
pitt

Post by pitt »

pa sta su trebali otvoriti prvo? preradu opijuma? :-)
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

pitt wrote:pa sta su trebali otvoriti prvo? preradu opijuma? :-)
to je vec smao od sebe krenulo! :-?
ima dosta toga, rude, teksitl, hrana, itd...nije problem sta su otvorili vec cije je to vlasnistvo!
Post Reply