Svinjsko meso

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
amoninan

#326 Re: Svinjsko meso

Post by amoninan »

theTruePath wrote:
zambaklija wrote:evo upravo na TVu Holanđani razvijaju umjetno meso,hoćel se to smijeti jesti?
sve sto nije spomenuto ,,dozvoljeno je
Al ej izvuče u sekundi :D
nista novo

#327 Re: Svinjsko meso

Post by nista novo »

Rekoh ja, cim se sastanu istomisljenici, tema izgubi sjaj, i time svrhu postojanja, nema one drazi, cisto napraviste od horora lagani film za cijelu porodicu :D
Great Cornholio

#328 Re: Svinjsko meso

Post by Great Cornholio »

mali Ninja wrote:
a dobro znamo da je po islamu zabranjeno konjsko meso, tj meso životinja koje se jašu i koje vuku :).
Kod nas je onda i teletina zabranjena, jer "telad" prije nego što ih zakolju izvlače dvije godine balvane na Majevici :lol:
ljudi ne zaključavajte ovu temu dok ne utvrdimo je li dozvoljeno jesti slonetinu :lol:
Lady Agora

#329 Re: Svinjsko meso

Post by Lady Agora »

ljubav_aha wrote:
Lady Agora wrote:Vidim da se gore spominje konjsko meso kao krto :? hm.

Ja sam veliki ljubitelj konskog mesa, njegovo pripremanje je dio najstarije becke kuhinje i ima mnogo
delikatesa. Ide kao suho meso, sudjukica, super za supice, gulasa ko zna da napravi. :)
Ovo je jedna dobra adresa za ljubitelje konjetine:

http://www.pferdefleisch.at

Kada sam bila studentica omiljeno mi je bilo da prije predavanja ujutro "maznem" dva Pferde-Leberkäse-Semmel
(hljepcici sa fasiranom konjskom sniclom) - onda me to drzi skoro citav dan. :-D :P :thumbup:
mein Gott,aber,nein,Danke :D

krto-nije masno ;-)

Leberkäse - njemacko govorni podrucje je doslovno ovisno o tome :D a jetra je doslovno kontejner"preciscivac" organizma :D bljah
Ok sada si me podsjetila sta znaci krto :) Dankeschön.
Uprkos imenu Leberkäse u svom originalnom obliku ne sadrzi niti jetru (Leber) niti sir (Käse), razlozi za taj naziv
su vise istorijski. Ali i da sadrzi pa sta? Konj je cista i plemenita zivotinja. Prakticno svi mesni proizvodi od
konjetine smekaju meni bolje nego teletina ili janjetina. :-D
Preprucujem ti da sljedeci put kada budes u Vienni odes i pojedes jedan dobar gulas sa cistim konjskim mesom,
pa ces vidjeti :wink: :) .
bijela

#330 Re: Svinjsko meso

Post by bijela »

e joj, BH, što je too much, jednostavno je too much.
kamen spoticanja

#331 Re: Svinjsko meso

Post by kamen spoticanja »

lilla wrote:kažem ja, kakvo svinjsko, ne želim da vidim nikakvo meso nardenih barem mjesec dana :shock: :roll:
ma ne moras ti gledat...mozes i zmireci spremit kakve teletine za subotu...bice ove neke raje koja ce doci iz daleka :D
pa bi mogli biti gladni :D
kamen spoticanja

#332 Re: Svinjsko meso

lilla wrote:
kamen spoticanja wrote:
lilla wrote:kažem ja, kakvo svinjsko, ne želim da vidim nikakvo meso nardenih barem mjesec dana :shock: :roll:
ma ne moras ti gledat...mozes i zmireci spremit kakve teletine za subotu...bice ove neke raje koja ce doci iz daleka :D
pa bi mogli biti gladni :D
no sikiriki, šta god hoćete ponesem vam, ako Bog da, samo vi dođite :-D
dobro onda do subote javim sta da sve poneses :D
bijela

#333 Re: Svinjsko meso

Post by bijela »

ova tema fakat VDŽ postade :D
znači, ja sma na štandu sa amonimnim (grijalica) i lillom (meso) :D
kamen spoticanja

#334 Re: Svinjsko meso

bijela wrote:ova tema fakat VDŽ postade :D
znači, ja sma na štandu sa amonimnim (grijalica) i lillom (meso) :D
nije meso nego teletina :D i ja sam na tom standu...ti sebi nadji drugi :D
kamen spoticanja

#335 Re: Svinjsko meso

lilla wrote:a znaš šta postane teletina kad se ohladi :-) :D
ohladjena teletina :D dakle isto
nista novo

#336 Re: Svinjsko meso

Post by nista novo »

Bik koji sjedi :D
Great Cornholio

#337 Re: Svinjsko meso

nista novo wrote:
Bik koji sjedi :D
to more jedino u cirkuZu :lol:
cikafe

#338 Re: Svinjsko meso

Post by cikafe »

Ša je ovo, kjafiri utihnuli, niko ne brani klempu? C C C

Dans sam probao nesto sto se zove "ŠVARGLA", moram reci da je to jos jedan plus za klempaša!
Great Cornholio

#339 Re: Svinjsko meso

cikafe wrote:Ša je ovo, kjafiri utihnuli, niko ne brani klempu? C C C

Dans sam probao nesto sto se zove "ŠVARGLA", moram reci da je to jos jedan plus za klempaša!
jesil prob'o sušenog vepra :D Vidi stvarno, pa jel i on zabranjen - jest klempo al' divlji :lol:
PalaSa Marsa

#340 Re: Svinjsko meso

Post by PalaSa Marsa »

..
amoninan

#341 Re: Svinjsko meso

Post by amoninan »

PalaSa Marsa wrote:..
slažem se :D
cikafe

#342 Re: Svinjsko meso

Post by cikafe »

Great Cornholio wrote:
cikafe wrote:Ša je ovo, kjafiri utihnuli, niko ne brani klempu? C C C

jesil prob'o sušenog vepra :D Vidi stvarno, pa jel i on zabranjen - jest klempo al' divlji :lol:
Ako je trčalo na 4 noge i umrlo u velikoj agoniji, ja ću to da pojedem! KRATKO I JASNO... :lol: :lol:

P.S. Đe ima tog suhog vepra da se uzme?
Great Cornholio

#343 Re: Svinjsko meso

amoninan wrote:
a šta ako nije :D
PalaSa Marsa

#344 Re: Svinjsko meso

Post by PalaSa Marsa »

amoninan wrote:
Vrlo zanimljivo. :D
index_box

#345 Re: Svinjsko meso

Post by index_box »

Great Cornholio wrote: Kad se čovjek nađe u teškom životnom periodu on onda traži pomoć, rješenje ,utjehu, oslonac na raznim stranama. Ja sam probao da sve to nađem u prakticiranju vjere ( do tada sam bio Musliman samo po imenu), ali ona mi nije za čitavu godinu pružila ništa od gore navedenog. Ono što mi je sve to pružilo su knjige Eriha Froma. Ako pročitaš njegovu knjigu "Psihoanaliza i religija" biće ti jasno zašto sam prestao da budem vjernik.
Ljudi cijeli život prožive u religiji, povećeni Stvoritelju, pa nikad od tih i takvih osoba nisam čuo da im vjera, ili samo vjerovanje kao osnov, nije pružila oslonac, pomoć, rješenje, utjehu.
Ne razumijem kakvo čudo ti očekuješ? Zar nije dovoljno to što se svakog dana budiš, dišeš, što svakog dana spoznaš nešto novo, zar nije čudo to što svake tri sekunde umre jedna osoba, a ti i dalje živiš i dišeš punim plućima?
Preispitaj se da li je tvoje vjerovanje bilo ikada čisto, istinsko, da li je u tvome srcu ikada postojala nada da će ti On pružiti pomoć jer su sve to čimbenici koji će dovesti do konkluzije zašto i kada, po tvojim riječima, ti Bog nije pomogao, a Milostiv, Samilostan, usitinu jeste. Brojni hadisi govore koliko je Allaha dž.š. stid da vjerniku ruke vrati prazne, da mu ne pomogne, a sve sam to okusio na svojoj koži.
Prije neki dan napao me je neki mladić i udario me traživši novce ( a ja ih u tom trenutku zaista nisam imao), ja sam se samo okrenuo i nastavio svojim putem. Na svu sreću, Bog me je zaštitio i tek pustio napadača da me lakše udari, i dozvolio da nepovrijeđen nastavim svojim putem.
Pričam o tome sa prijatlejem i kaže on meni da mi je to kazna za nešto što sam učinio i da mora da sam se ogriješio puno. I baš, razmišljam ja o tim njegovim riječima, i - priznajem i ja griješim kao i svi, ali iskreno pružim pokajanje i stid me je svakog mojeg grijeha, i tada mi naumpade da je sve to Božji znak da preispitam kakva je, zapravo, osoba ovaj moj prijatelj. Poznaje me godinama i zna da mi je lagati stran pojam i da prevare, petljanja i mutne stvari nikada ne bih učinio, ili uopće zna koliko me je religija promjenila i da sve što činim - činim da bih Bogu bio ljepši, bolji, draži i miliji i na kraju - on meni postavi takvo pitanje. Ja takvo nešto njemu nikada ne bih mogao reći.

Žao mi je što misliš da ti religija nije podarila ništa i što misliš da se kroz godinu dana, Boga pitaj kakvog, vjerovanja i prakticiranja vjere može dogoditi čudo, a ni ne svataš da je čudo svakog dana što Sunce izađe na istoku i zađe na zapadu i da je čudo ovaj vjetar koji iz oku nepoznatih visina dolazi.

Nakon onog napada od prije neki dan moj iman je postao samo još jači, ljepši i čistiji. Znam da me Allah voli i da će moje grijehe oprostiti. Čvrsto vjerujem u to. Od Allaha je i dobro i zlo, i usponi i padovi.
Iskušenja su sastavni dio religije i vjerovanja, a upravo to je i ova svinja o kojoj se govori na ovoj temi.
Moj iman je jači od bilo kojeg iskušenja.

Ostajte mi u dobru.

Do pisanja. ;-)
Great Cornholio

#346 Re: Svinjsko meso

cikafe wrote:
Ne znam , ja sam ga probao kod prijatelja lovca. Kaže da je prvo pregledan u veterinarskoj stanici pa onda osušen, i da se ne sekiram da će mi bit' šta :lol:
cikafe

#347 Re: Svinjsko meso

Post by cikafe »

Great Cornholio wrote:
cikafe wrote:
Ne znam , ja sam ga probao kod prijatelja lovca. Kaže da je prvo pregledan u veterinarskoj stanici pa onda osušen, i da se ne sekiram da će mi bit' šta :lol:
Jel ko ostala divljac ono malo jaceg okusa i to? pfff valjalo bi to probati jbte... 8-)
Ridjobrki

#348 Re: Svinjsko meso

Post by Ridjobrki »

Jednom za svagda: slon se ne jede. Ako ne može klempo ne može ni megaklempo i kapak. :mrgreen:
PalaSa Marsa

#349 Re: Svinjsko meso

Post by PalaSa Marsa »

Tako je Brko, nek' si im rek'o. :-D :D
amoninan

#350 Re: Svinjsko meso

Post by amoninan »

Great Cornholio wrote:
amoninan wrote:
a šta ako nije :D