cyprus wrote:
Nevezano za svinjetinu, šta može garantovat da je neko musliman? Pošto čisto sumnjam da postoji čovjek koji nikako ne griješi...
Tako je - nema čovjeka da ne griješi. To je jedna od bitkovnih karakteristika čovjeka, kako ga Kur'an opisuje. Kada čovjek - neovisno o tome da li je vjernik ili ne - ne bi griješio, onda bi i prestao biti čovjek i bio bi nešto drugo, sasvim novo, nepoznato biće.
Musliman, također, griješi. Ali
musliman znači pridržavati se islama formalno, po vanjštini: prakticirati namaz, ramazanski post, ne činiti ono što je zabranjeno, itsl. Biti musliman ne znači, a priori, i biti
mu'min, vjernik. Jer neko ko je samo formalno musliman - ma kako ga mi vidjeli da se pridržava islamskih propisa - može biti i dvoličnjak,
munafik: vanjštinom pokazivati pripadnost islamu, pogotovo u javnosti, a istinski ne vjerovati. Kur'an govori o takvima kao najgorim ljudima.
Biti mu'min, na drugoj strani, znači istinski vjerovati, tamam se svijet okrenuo naopačke. Svaki mu'min (onaj koji vjeruje) je ujedno i musliman (onaj koji se pokorava vanjštinom), ali svaki musliman nije i mu'min - tu je razlika. A da mi, kao ljudi, određujemo ko je istinski mu'min, a ko nije (kada je riječ o muslimanima koji vanjštinom svjedoče svoju pripadnost islamu) - to nije na nama. Ne znamo šta je u nečijem srcu. Međutim, ukoliko neko vanjštinom krši islamske propise, onda to nešto pokazuje i više nije stvar skrovitih srčanih kutaka koje mi nismo kadri sagledati, nego manifestacija nečeg što odudara od
imana, vjerovanja. Prosto: ako neko tvrdi da je musliman, a otvoreno krši neki od jasnih i nedvojbenih propisa islama - jede svinjetinu, pije alkohol, ne obavlja namaz, itsl. - onda on očito ima problem sa vjerovanjem, obzirom da
dovoljno ne vjeruje Bogu koji je to propisao. I onda taj pojedinac djeluje po svom vlastitom nahođenju, bez obzira što je propis jasan, a i dalje sebe vidi kao muslimana i želi da ga i drugi takvim smatraju.
Što se tiče mu'mina (dakle muslimana koji su
muslimani i izvana i iznutra), oni mole Boga da ih učini
najboljim griješnicima: onima koji, kada učine neki grijeh, odmah žure da se pokaju svom Stvoritelju i da neko loše djelo čim prije nadomjeste nekim dobrim djelom.