Svinjsko meso

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Ductus Holedocus

#151 Re: Svinjsko meso

Post by Ductus Holedocus »

Great Cornholio wrote:Islam zabranjuje konzumiranje svinjskog mesa a mene inetresuje da li je po Islamu dozvoljeno uzgajati svinje u svrhu pravljenje četaka, kreme za cipele, sapuna, kaiša, čizama itd.?
Allah dž.š., je prokleo alkohol.. i prokelo ljude,:
-koji ga toce,-kome toce,-koga pravi,-kome se pravi itd..
pa.hipoteticki mozes odgovoriti na svoje pitanje!
herbert mekfjuger

#152 Re: Svinjsko meso

Post by herbert mekfjuger »

pod svakom mogućom odgovornošću tvrdim da nijedna vrsta mesa nije ni do peta jednoj čajnoj ili pršutu recimo :D i da vidim ko će reć da nisam muslim :mrgreen: I jošš jedna stvar, alkohol mnogi koriste, što je evidentno, a ja da sam bog, alkohol bi strožije zabranio vjerovatno, mada ne bi ništa zabranjivo od prehrambenih artikala, al eto kad bi, onda bi def. alkohol ostavio kao neki veći grijeh od svinjskog mesa, jer ako jedeš meso, ne možeš naštetiti drugima, eventualno sebi, mada je i to upitnik veliki (sve može naštetit u većim količinama, od hljeba, krompira, vode, piletine i šta ja znam :D), dok alkoholom činiš štetu i ljudima oko sebe... Al srećom nisam bog, pa mogu radit šta hoću hu-ha pijem i jedem ko stoka :D
Ridjobrki

#153 Re: Svinjsko meso

Post by Ridjobrki »

Pureći batak, pileći karabatak, teleća ruža, juneći biftek, janjeća plećka, goveđi suhi ramstek, sva ona divna morska i riječna riba diskvalifikuju nekog kome je čajna (čak i ja znam da je to dno dna kvalitete) pojam dobrog mesa kao ozbiljnog sagovornika.
herbert mekfjuger

#154 Re: Svinjsko meso

Ridjobrki wrote:Pureći batak, pileći karabatak, teleća ruža, juneći biftek, janjeća plećka, goveđi suhi ramstek, sva ona divna morska i riječna riba diskvalifikuju nekog kome je čajna (čak i ja znam da je to dno dna kvalitete) pojam dobrog mesa kao ozbiljnog sagovornika.
:thumbup: za većinu nabrojanog gore, al o ukusima se ne raspravlja jbg, možeš zamislit neko voli puževe, al ja ne, i šta mu mogu :D ja takođe ne volim piletinu i jbg :D čajnu sam naveo samo kao jedan primjer u masi, prvo mi palo na pamet, ne gotivim je pretjerano, al da je loše, zajebi to :D ima i panceta i suhi vrat i sremska i mortadela i pun k*** tih proizvoda, od kojih neke mogu samo manje il više voljeti, a generalno ne vjerujem da ima nešto što ne mogu jest od toga :D svako dobro :D
madner

#155 Re: Svinjsko meso

Post by madner »

Ohvo me podsjeca na onaj vic sa Pulicem i Cericem, da samo znas kako je ovo dobro :D
index_box

#156 Re: Svinjsko meso

Post by index_box »

Ridjobrki wrote:Pureći batak, pileći karabatak, teleća ruža, juneći biftek, janjeća plećka, goveđi suhi ramstek, sva ona divna morska i riječna riba diskvalifikuju nekog kome je čajna (čak i ja znam da je to dno dna kvalitete) pojam dobrog mesa kao ozbiljnog sagovornika.

Brvao :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ianče mi je komedija ovo sa alkoholom i svinjama, zašto se stalno to dovodi u neku komparaciju, tipa: " ali muslimani u BiH piju alkohol, a neće svinjetine, kako to može?!?" - pa otkuda to da je takva osoba uopće musliman, otkuda to da je to uopće tačno, otkuda to da se neko treba mjeriti sa osobom koja konzumira alkohol za Bajram i da mu takva osoba bude podloga za podizanje nekih nedoumica, sumnji, za uopće preispitivanje Božje rječi? :-) :-) :-)

Smješno mi je i to što čitam kako neki griješe " u kompletu", šta bi to uopšte trebalo predstavljati?
Svi griješimo svakog dana, i ljudski je griješiti, ali i pokajati se. Čak, ukoliko niste znali to, jedan hadis govori da je čovjeku oprost njegov STID, jer je Allah džš. š. i sam stidan i da ga bude stid bratiti ruke prazne vjerniku koji ga moli.
Po meni svaki od vas koji konzumira svinjetinu i još se deklarira uz to opravdavajući razloge zbog kojeg čini to nema stida, napominjem, po meni. I iskreno, zaista to mislim, nekako mi je bijedno vidjeti kako neko kao veličinu svoje slobode i "samouvjerenosti" ističe komad pršute, jer Allah dž.š. je ljudima omogućio sve slobode i pred njih postavlja iskušenja da ispita njihovu snagu i odanost Njemu - a upravo to je i svinjetina. Nije samo svinjetina haram, koliko se sjećam mislimda tu spada i žaba.
Pored milion životinjskih vrsta e baš je svinjsko meso najukusnije.. mislim, daj :lol:

Nisam ekstremista, znam da nakon pročitanog neko će imati već izgrađenu sliku kao o nekom ko ne dozvoljava drugo i drugačije, ali u zadnjih par godina približio sam se Gospodaru, slava Njemu, stvoritelju jedinom i ne postoje riječi kojima bih ja mogao iskazati svoju zahvalnost za sve ono što je učinio za mene.

Neka nas Allah sve izvede na pravi put, strpljenja samo ;-)
herbert mekfjuger

#157 Re: Svinjsko meso

ne jarane pazi ovo, pošto sam se našao malo u tvom postu :D nema te religije koja će me spriječit da nešto uradim, ako to volim... spriječit me mogu samo ljudi koje volim... a musliman sam u papirima svim i niko mi ne može reć nisi, osim ja sebi ako kažem :lol:
snaga_znanja

#158 Re: Svinjsko meso

Post by snaga_znanja »

Uglavnom sad je period godine kad je klempo najvise ugrozen! Nedaj se klempo! :lol:
kritichar

#159 Re: Svinjsko meso

Post by kritichar »

herbert mekfjuger wrote:ne jarane pazi ovo, pošto sam se našao malo u tvom postu :D nema te religije koja će me spriječit da nešto uradim, ako to volim... spriječit me mogu samo ljudi koje volim... a musliman sam u papirima svim i niko mi ne može reć nisi, osim ja sebi ako kažem :lol:
nema papira koji ti može reć i garantovat da si musliman, to ne piše na papiru.
Bog zna ko si i šta si, ti samo predpostavljaš, a mi nemamo pravo da ti po tom pitanju sudimo.
cyprus

#160 Re: Svinjsko meso

Post by cyprus »

kritichar wrote:
herbert mekfjuger wrote:ne jarane pazi ovo, pošto sam se našao malo u tvom postu :D nema te religije koja će me spriječit da nešto uradim, ako to volim... spriječit me mogu samo ljudi koje volim... a musliman sam u papirima svim i niko mi ne može reć nisi, osim ja sebi ako kažem :lol:
Bog zna ko si i šta si, ti samo predpostavljaš, a mi nemamo pravo da ti po tom pitanju sudimo.
Nevezano za svinjetinu, šta može garantovat da je neko musliman? Pošto čisto sumnjam da postoji čovjek koji nikako ne griješi...
index_box

#161 Re: Svinjsko meso

Post by index_box »

a) Bit vjerovanja u Boga i njegovo postojanje je jednaka vjerovanju u drugi svijet, a Božja Knjiga nam je "prolazna karta" za Džennet. Ukoliko ne vjeruješ u Džennet i Džehennem, ne vjeruješ niti u Boga, niti u Muhammeda s.a.v.s.
A ukoliko se ne opozivaš na Božje riječi i Njegove naredbe, to je jednako oholosti. Oholost je jednaka bestidnosti, a bestidnosti je mjesto u Džehennemu. Parafrazirao sam par hadisa. Ako nisi spreman odreći se jedne stvari (upitne kvalitete) zarad Boga i vjerovanja u Njega, a bez iste možeš živjeti, onda se zapitaj kakav si pred Bogom.

b) Bog te je stvorio, Bog ti je podario dušu, život i sudbinu, samo On zna koliko će trajati tvoj dan, a koliko tvoja noć, neka je slava Njemu, Gospodaru jedinom, pa zar ne govore sve ove činjenice da te Bog voli? Zamisli ovo - kada se svi grijesi saberu i da ih ima koliko morske pjene, oni su ništa naspram Allahove milosti, grijesi su pred Njegovom milošću tek tačkica beznačajna, pa opet ljudi bivaju oholi i ne žele se pokajati, iako im je upravo to pokajanje i taj stid oprost za grijeh. A kažeš da bi te " mogli spriječiti samo ljudi koje voliš", ja ne kažem da je to loše, ali shvataš li da si ispred Svemogućeg stvoritelja svemira i svega što postoji, postavio čovjeka kojeg je isto tako On stvorio?

c) Zar se religija i vjera mjeri prema tome što u papirima piše da si Bošnjak? Oprosti mi što ću ti ovo reći, ali ja odavno nisam naišao na takvu osobu. Hvala Bogu što je tako, jer se svaki put iznova zapitam šta je to u ljudskoj svijesti, u ljudskoj duši da jedna osoba nema potrebu za time da se osjeća ČISTO pred Gospodarem svojim, da nema potrebu da od Njega traži oprost, milost i da mu se obraća u svakom trenutku, da ne osjeća stid kada se ogriješi, kada počini loše djelo...?
Izvini prijatelju, ali ti si odavno ogrezao u nevjerovanju i zaista ne znam šta je to što bi čovjeka navelo da razmišlja ovako kako ti razmišljaš. Neka ti se Dragi Allah Uzvieni nađe u svakoj prilici i neka ti dušu ispuni svojom dobrotom i milošću. Oprosti što sam ovako dugo pisao, ali sma imao osjećaj da treba to da napišem, ne samo tebi, nego ovo posvećujem svakom onome ko drži do istih stavova kao što su tvoji.
Nemoj misliti da ti niko ne može reći da si musliman jer ti to piše u papirima, svašta.

Do pisanja. ;-)
Ridjobrki

#162 Re: Svinjsko meso

Post by Ridjobrki »

Ma lako je njemu. Kad se bude razvrstavalo ko će na koju stranu na džennetsko-džehennemskoj petlji čovjek će samo izvaditi papir i kroz džennetsku kapiju sa njim proletiti k'o ENC-om kroz naplatne kućice. Kad čo'jek zna kako se to radi...
theTruePath

#163 Re: Svinjsko meso

Post by theTruePath »

cyprus wrote:
kritichar wrote:
Nevezano za svinjetinu, šta može garantovat da je neko musliman? Pošto čisto sumnjam da postoji čovjek koji nikako ne griješi...

Gdje pise da musliman mora biti bezgrijesan`??
kritichar

#164 Re: Svinjsko meso

Post by kritichar »

cyprus wrote:
kritichar wrote:
samo Bog zna ko je i kakav je musliman, mi se trebamo trudit da budemo što bolji
svaki čovjeg griješi, pa i poslanici su imali grijeha
arzuhal

#165 Re: Svinjsko meso

Post by arzuhal »

cyprus wrote: Nevezano za svinjetinu, šta može garantovat da je neko musliman? Pošto čisto sumnjam da postoji čovjek koji nikako ne griješi...
Tako je - nema čovjeka da ne griješi. To je jedna od bitkovnih karakteristika čovjeka, kako ga Kur'an opisuje. Kada čovjek - neovisno o tome da li je vjernik ili ne - ne bi griješio, onda bi i prestao biti čovjek i bio bi nešto drugo, sasvim novo, nepoznato biće.
Musliman, također, griješi. Ali musliman znači pridržavati se islama formalno, po vanjštini: prakticirati namaz, ramazanski post, ne činiti ono što je zabranjeno, itsl. Biti musliman ne znači, a priori, i biti mu'min, vjernik. Jer neko ko je samo formalno musliman - ma kako ga mi vidjeli da se pridržava islamskih propisa - može biti i dvoličnjak, munafik: vanjštinom pokazivati pripadnost islamu, pogotovo u javnosti, a istinski ne vjerovati. Kur'an govori o takvima kao najgorim ljudima.
Biti mu'min, na drugoj strani, znači istinski vjerovati, tamam se svijet okrenuo naopačke. Svaki mu'min (onaj koji vjeruje) je ujedno i musliman (onaj koji se pokorava vanjštinom), ali svaki musliman nije i mu'min - tu je razlika. A da mi, kao ljudi, određujemo ko je istinski mu'min, a ko nije (kada je riječ o muslimanima koji vanjštinom svjedoče svoju pripadnost islamu) - to nije na nama. Ne znamo šta je u nečijem srcu. Međutim, ukoliko neko vanjštinom krši islamske propise, onda to nešto pokazuje i više nije stvar skrovitih srčanih kutaka koje mi nismo kadri sagledati, nego manifestacija nečeg što odudara od imana, vjerovanja. Prosto: ako neko tvrdi da je musliman, a otvoreno krši neki od jasnih i nedvojbenih propisa islama - jede svinjetinu, pije alkohol, ne obavlja namaz, itsl. - onda on očito ima problem sa vjerovanjem, obzirom da dovoljno ne vjeruje Bogu koji je to propisao. I onda taj pojedinac djeluje po svom vlastitom nahođenju, bez obzira što je propis jasan, a i dalje sebe vidi kao muslimana i želi da ga i drugi takvim smatraju.
Što se tiče mu'mina (dakle muslimana koji su muslimani i izvana i iznutra), oni mole Boga da ih učini najboljim griješnicima: onima koji, kada učine neki grijeh, odmah žure da se pokaju svom Stvoritelju i da neko loše djelo čim prije nadomjeste nekim dobrim djelom.
zambaklija

#166 Re: Svinjsko meso

Post by zambaklija »

ja glupih tema ......ovo kod nas popularno il šta?jel bog stvorio ljude?jes.jel stvorio životinje?jes.a ko šta jede to njegova stvar,čuj bog zabranio???eto jednim zabranjeno a drugim nije,e svašta,znači kristi će svi u džehenam ha?a šta će mo sa kinezima?pa oni sve živo pojedoše što stomak može svariti ko i japanci,hoćel i oni u džehenam???svinja zabranjena a koka nije,ja od devedesetih nemogu koku jesti a ni jaje kad se samo sjetim kako je čopala one mrtve kod Karlovca i dan danas se naježim kada se sjetim kako onom lešu oko pije,fuj i eto jedite koku koja istu osobinu ima ko i klempan,ma jedi šta hoš ako ti prija ako ti neprija nemoj.....pametni kinezi.
zonbirile

#167 Re: Svinjsko meso

Post by zonbirile »

nisam pročitao svih 7 stranica,pa oprostite ako ponavljam.Zabrana konzumiranja svinjskog mesa u Islamu potiče iz Starog zavjeta.Postoji objašnjenje,jer i Židovi(S.Zavjet) kao i Arapi,nisu u postojbini imali prilike sresti svinju.Židovi su je upoznali u izgnonstvu u Mesopotaniji i bila je totem oličenje snage i sl.Kao tada mnogobožci,vjerovali su u više bogova,a totem se ne jede.Ostalo je poznato,sve ostale priče su nebulozne.Nailaskom 2 vala crne kuge koja je prepolovila evropsko stanovništvo,svinja i otkriče Amerike je spasilo tadašnju Evropu.Donesen je krompir i kukuruz i intenziviran uzgoj svinja.Računica sa svinjom je laka-krmača oprasi 12 prasića i oni za 1g dostignu 100kg.Sa najmanjim kalom,rasturom,svinja ima preko 70% jestivog u odnosu na cijelu težinu to je cca 700kg,jestive tvari na godinu dana.S druge strane ni jedna domaća životinja nema takav prirast ni koeficijent iskoristivosti.
theTruePath

#168 Re: Svinjsko meso

Post by theTruePath »

zambaklija wrote:ja glupih tema ......ovo kod nas popularno il šta?jel bog stvorio ljude?jes.jel stvorio životinje?jes.a ko šta jede to njegova stvar,čuj bog zabranio???eto jednim zabranjeno a drugim nije,e svašta,znači kristi će svi u džehenam ha?a šta će mo sa kinezima?pa oni sve živo pojedoše što stomak može svariti ko i japanci,hoćel i oni u džehenam???svinja zabranjena a koka nije,ja od devedesetih nemogu koku jesti a ni jaje kad se samo sjetim kako je čopala one mrtve kod Karlovca i dan danas se naježim kada se sjetim kako onom lešu oko pije,fuj i eto jedite koku koja istu osobinu ima ko i klempan,ma jedi šta hoš ako ti prija ako ti neprija nemoj.....pametni kinezi.

bas si nam pametan

ali svinja je haram u islamu,kontas- u islamu!!
stochar

#169 Re: Svinjsko meso

Post by stochar »

BSn wrote:Vazda dva-tri teista i dvojica-trojica ateista na svakoj temi i svaku skrenu u pravcu "ja sam pametniji od tebe", "vi vjerujete u bajkici" ili "vi vjerujete u ublehe", cak i kad nema nikakve veze (k'o sto ova tema nema veze s tim). Najsmjesnije je sto redovne ateiste sa uvijek istom pricom prozivaju redovne teiste sa uvijek istom pricom. To dodje nesto k'o Dodo i Lepi - ruka ruku mije.

@Stochar, neko ko poubija milju ljudi, recimo, pa i bude osudjen za to - ako on sebe smatra vjernikom - nismo mi tu da ga osporavamo u tome. Isto tako, ako ti sebe smatras vjernikom sto jedes hroketinu i volis cugnut - ko sam ja da te neke najintimnije stvari dovodim u pitanje. Isto to vrijedi i za nekoga ko naprimjer jede, a ne pije, ili obrnuto, ako harami - njegova stvar, ili ti "Ni Bog ne sudi prije smrti". Ne vidim ni licemjernost u tome - covjek je svjestan sta mu je, po njegovim religijskim ubjedjenjima, dozvoljeno, a sta ne - do njega je da li ce se i cega ce se od toga drzati. Ima i ona da je svako ambasador svoje religije (islama, judaizma, ateizma, hinduizma...), ali to nije tema danasnje emisije :D ...
prvo, nigdje nisam rekao da sam vjernik, a lijepo sam se ogradio i od toga da ja ulazim u to ko je dobar vjernik, cak sam rek'o da se zna ko jedini to odlucuje. drugo, nisam govorio o tome da li je neko manji ili veci vjernik zbog "kombinacije" grijehova koje uprazhnjava. rekao sam da mi je smijeshno kako ljudi dramaticno reaguju na svinju i svinjetinu, a istovremeno im je OK da piju alkohol. i tu je licemjerje: lakse se suzdrzati svinjetine nego od alkohola. ovdje ne govorim o ljudima kojih znam mnogo, koji su vjernici, ali meni nikad nista nisu rekli ni popovali. govorim o onima poput te prodavacice koja mi je s dva prsta dodavala shunk'u kao da je shugava, pokazavshi mi gadjenje, a prema alkoholu je OK. to ja zovem "vjernik na baterije", ono, uzmu sebi sta im odgovara, i onda meni nadju popovati ili slagati face. potpuno razumijem zasto je zabranjena svinjetina, i zasto je zabranjen alkohol. moja je vjera ta da budem sto bolji prema ljudima, da ne varam, da ne kradem, da niko zbog mene ne pati.
Blobi

#170 Re: Svinjsko meso

Post by Blobi »

WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#171 Re: Svinjsko meso

Post by WipeOut »

Blobi wrote:
Ma ovo garant pali samo sa americkom kolom....nije nasa taka :roll: :-) :lol:
Blobi

#172 Re: Svinjsko meso

Post by Blobi »

WipeOut wrote:
Blobi wrote:
Ma ovo garant pali samo sa americkom kolom....nije nasa taka :lol:
Ja sam ovo cisto iz radoznalosti probao nekoliko godina ranije. Usporedno teletina vs klempetina i nakon mozda 4 sata nesto je pocelo migoljiti iz klempe :D
zambaklija

#173 Re: Svinjsko meso

Post by zambaklija »

Blobi wrote:

a šo to šapću :? jal da ne prepanu crve ili šta :? :? :D :D
zonbirile

#174 Re: Svinjsko meso

Post by zonbirile »

jedno je poštovati svoj adet,a drugo pričati i nepoštovati drugo .
HZArnel

#175 Re: Svinjsko meso

Post by HZArnel »

Dogadjaj iz zivota jedne sestre

Vodim djecu u vrtic...prvi dan...upis... Nervoznija sam od njih... Jedan tri, a jedan cetiri godine...ulazim u ured upravnice vrtica...vec vidim njen izraz lica... Govorim joj ispravnim njemackim jezikom, ona izvrnutim...opet ponavljam, ona opet izvrce...

Ne dam se isprovocirati i u svojoj glavi ponavljam Bismillah...Bismillah...i smireno joj objasnjavam da bih upisala djecu u vrtic, ali pod uslovom da im se ne daje svinjsko meso za obrok...lijepo i ljubazno joj objasnjavam da smo islamske vjere i da nam je to jako bitno...

Nervozna upravnica se okrece sa svoje stolice i unosi mi se u lice..." A zasto vi muslimani ne jedete svinjsko meso?" Opet smireno i uzdrzano odgovaram da nam tako vjera nalaze... "Samo to"...opet ona... "Pa zasto onda ne jedete ako je samo to " - uporno ce upravnica...

U sebi sam molila Allaha da mi dâ snage da ostanem tako smirena kao i do sada... unesem se i sama upravnici u lice, ali sa smjeskom na usnama... " A zasto Vi upravnice ne jedete ljude?"- prelazim ja na pitanja, umjesto odgovora... "Zasto ne jedete ljude kad je svinja genetski najbliza covjeku...zar niste citali da se svinjski bubreg pokusava presaditi covjeku...sta mislite zasto je to tako?" - ona me gleda raskolasenih ociju...

"Evo upravnice, procitajte naucne dokaze i razmislite sami, zasto je Bog jos Musau naredio da se to meso ne jede...zasto hriscani u Arapskim zemljama jednako kao i muslimani, ili zidovi to ne jedu...to se samo u Europi cini" - i dalje me pomno slusa...

"Mene samo jedno zanima" - nastavljam ja "Mozete li Vi meni garantirati da to moja djeca nece jesti?" Upravnica ustaje...prilazi mi...moja djeca se drze od straha za moju suknju...upravnica mi pruza ruku i govori: "Hvala Vam gospodjo, jos nitko mi do sada nije znao objasniti zasto se svinjetina ne jede, naravno da Vam garantujem, jer u ovom vrticu nece vise biti svinjetine za obrok, dok god sam ja ovdje upravnica."

Gospodja je prosle godine otisla u penziju...bila je upravnica poslije moje djece jos 13 godina...saznala sam od drugih ljudi islamske pripadnosti, da je upravnica zaista odrzala rijec koju je meni toga dana dala.
evo malo sto sam nasao :mrgreen:
Locked