Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
prenosnik

#826 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 18:11, edited 1 time in total.
Towelie

#827 Re: Sufizam

Post by Towelie »

prenosnik wrote:nema tu nista filozofsko, vrlo je logicno i jasno. a hadira gadja citatima koje ne razumije. cak i u okviru mushafa kao referentnog okvira din i iman nisu isto.

je li tebi jasno ono sto nije hadiri?
Jeste, vec sam napisao da sam znao kako si mislio da je vera fragment.
prenosnik

#828 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 18:12, edited 1 time in total.
Towelie

#829 Re: Sufizam

Post by Towelie »

Nema sustinske razlike. Svako od mudraca je spoznao samo delic istine. Ili fragment, ako vise volis. Ja sam, a i ti, uhvatio slona za surlu. Ili za rep. Svejedno. Celog slona nikada ne mozemo obuhvatiti.
prenosnik

#830 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

.
Towelie

#831 Re: Sufizam

Post by Towelie »

Ne odbacujem svesno, samo nemam umnih kapaciteta da sve delove pojmim. I onaj mudrac koji je uhvatio rep bi prihvatio da slon ima i surlu i kljove, ali on to nikako nije mogao spoznati.
prenosnik

#832 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

.
Towelie

#833 Re: Sufizam

Post by Towelie »

Nisam stavio navodnike pod mudraci, mozda sam trebao. A moze covek koji izjavi ovo kao ja bit ohol, ja sam bio skroman samo u datoj situaciji.:-)
prenosnik

#834 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

.
Towelie

#835 Re: Sufizam

Post by Towelie »

Da, ali ko moze da da sebi za pravo da kaze da zna ultimativnu istinu?
m_l

#836 Re: Sufizam

Post by m_l »

I, kako ide presipanje... :mrgreen:
nemampojma0

#837 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Kako ljudi upinju svoje razumske kapacitete da objasne stvari srca i naravno to je uzalud.
Slona niko nije mogao pojmiti u njegovoj stvarnosti,jer su se oslanjali na svoja fizicka osjetila,koja su nedostatna i kad su sva skupa ukljucena da se pojme odredjene stvari,mislim na transcendentno.
I oni pseudomudraci su pokusali neadekvatnim "instrumentom" pojmiti realnost,bas kao i vas dvojica.Upinjete se dzaba.
Apsolutno se ne moze obuhvatiti ogranicenim.
Zagadjujete temu svojim tlapnjama.Konstatovali ste da se na taj logicki,konkludentni nacin slon ne moze spoznati i time argumentujete da se slon ne moze nikako spoznati.To tvrdite zato sto ne znate nista o drugacijim pristupima,sve podvodite pod svoj arsin.
Tako su stvari poimali i oni koji su raspeli Halladza,jer nisu pojma imali o onome sto je on govorio,sve su podvodili pod svoj arsin.
Stvari moraju biti kvalitativno iste da bi se medjusobno prepoznale u njihovoj zbilji.Boga moze spoznati samo Ruh,jer on je od Boga,a nikako ruke,oci i usi,jer one su od zemlje.
Towelie

#838 Re: Sufizam

Post by Towelie »

nemampojma0 wrote:Kako ljudi upinju svoje razumske kapacitete da objasne stvari srca i naravno to je uzalud.
Slona niko nije mogao pojmiti u njegovoj stvarnosti,jer su se oslanjali na svoja fizicka osjetila,koja su nedostatna i kad su sva skupa ukljucena da se pojme odredjene stvari,mislim na transcendentno.
I oni pseudomudraci su pokusali neadekvatnim "instrumentom" pojmiti realnost,bas kao i vas dvojica.Upinjete se dzaba.
Zagadjujete temu svojim tlapnjama.Konstatovali ste da se na taj logicki,konkludentni nacin slon ne moze spoznati i time argumentujete da se slon ne moze nikako spoznati.To tvrdite zato sto ne znate nista o drugacijim pristupima,sve podvodite pod svoj arsin.
Tako su stvari poimali i oni koji su raspeli Halladza,jer nisu pojma imali o onome sto je on govorio,sve su podvodili pod svoj arsin.
Stvari moraju biti kvalitativno iste da bi se medjusobno prepoznale u njihovoj zbilji.Boga moze spoznati samo Ruh,jer on je od Boga,a nikako ruke,oci i usi,jer one su od zemlje.
nemaspojma
nemampojma0

#839 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Peskirko,ti si jednom prilikom bio otresen s tvojom,tada,vehabijskom pricom.Sad si malo smeksao pod uticajem razlicitih "tumaca vjere" na ovom forumu.Svega se kod tebe moze naci,pravi mix.AL bez obzira na to,nisi pozvan da ista pises o sufizmu,jer svi tvoji stavovi su zasnovani na pretpostavkama i stereotipima sto govori da si totalna neznalica.
Premda mi nisi zanimljiv kao diskutant,niti ono sto pises,al pokusaj ocuvati neki dignitet.Smijesan si kad ovako "strucno" pobijes drugu stranu.
A tvoj ulizivacki stav prema dzahilima,kako bi im se dopao,kako bi oni pohvalili tvoje stavove,kako bi ih ti pridobio je zalostan,tim vise,sto paralelno s tim ulizivanjem,pokusavas da omalovazis muslimana.
Al to je na tvoj obraz.
Towelie

#840 Re: Sufizam

Post by Towelie »

EDIT: Obrisao sam post, nisi zasluzio nikakav odgovor.
nemampojma0

#841 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Vidis kako covjek uvijek dobije sto trazi.
Nenapisano napisah i neizgovoreno kazah.
prenosnik

#842 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 18:13, edited 2 times in total.
prenosnik

#843 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 18:13, edited 1 time in total.
prenosnik

#844 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

.
prenosnik

#845 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

.
prenosnik

#846 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

.
nemampojma0

#847 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Jednom je neki lovac namjestio zamke da bi lovio životinje. Već sljedećeg dana je u jednoj od zamki pronašao malog vrapca. Kad ga je htio ubiti, vrabac nekim čudom progovori:

"Oj, lovče (skeptice)! Do sada si jeo samo ovce i još uvijek nisi sit. Ja težim samo nekoliko drahmi. Ako me pustiš udijelit ću ti tri savjeta.
Prvi još dok sam u tvojoj ruci,
drugi kad budem na krovu one kuće tamo
a treći savjet ćeš dobiti sa onog stabla pored.

"Slažem se", reče lovac i vrabac mu dade prvi savjet:

"Ako je nešto nemoguće, ne vjeruj nikom tko tvrdi suprotno."

Lovac pusti vrapca, ovaj odleti na krov kuće i izrekne drugi savjet:

"Ne živciraj se zbog stvari koje su prošle. Živi za ovaj trenutak."

Onda vrabac nastavi: "Progutao sam biser težak deset drahmi. Da si ga pronašao čak bi i tvoja unučad bila bogata."

Lovac se rastuži i bude mu žao što je pustio vrapca. Onda vrabac nastavi:

"Zar ti nisam rekao da se ne živciraš zbog prošlih stvari, pogotovu zbog nečeg što je nemoguće. Stvarno si glup. Kako ću ja progutati tako težak biser kad sâm težim tri drahme ?"

Lovac pomalo opet dođe k sebi i upita vrapca za treći savjet.

Vrabac će na to:

"Prva dva nisi koristio, što će ti onda treći ?"

...te odleti kud ga noge nose

Rumi za ovu priču kaže: Davati savjete glupom i nerazumnom sanjaru znači sijati sjeme u škrtu zemlju. Nema zakrpe koja će zakrpiti rupu gluposti i neznanja. Ti koji daješ savjete, ne sij sjeme svoje mudrosti na zemlju neplodnu !
nemampojma0

#848 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Gel gel se i dan i noc kazuje,samo sto ga svako ne cuje.
Poziv,dodji na izvor znaci ne nosi vodu sa sobom.
I dok Sems ne pobaca knjige,Mevlana ne nauci.Njegovo znanje mu bjese prepreka da usvoji novo.Uz to bjese nadmen i umisljen,al ga Sems otrijezni od laznoga pica i dade mu da cisto pice pije.
Towelie

#849 Re: Sufizam

Post by Towelie »

prenosnik wrote:
Towelie wrote:Da, ali ko moze da da sebi za pravo da kaze da zna ultimativnu istinu?
ima ljudi koji zlatnike usiju u postavu kaputa da ih ne izgube, pa onda zaborave da ih imaju. jesu li oni bogati ili siromasni?
Siromasni, svakako.
Towelie

#850 Re: Sufizam

Post by Towelie »

prenosnik wrote:
nemampojma0 wrote:Kako ljudi upinju svoje razumske kapacitete da objasne stvari srca i naravno to je uzalud.
kazu muslimani da...kad su rekli da sud pripada allahu haridzije su istinom izrekli laz...
Da, Ibn Kajim je ovo govorio za postupak kada se ajet ili hadis zele zloupotrebiti da je istina kojom se zeli laz.
Locked