Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
fatamorgana

#2901 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Nurudin wrote:
fatamorgana wrote:
Nurudin wrote:Samo vi pišite, valjda kad se nakupi , biće metla :thumbup:
Represijom do đeneta? :wink:
Kaže se DŽenet, lingvistički puritanče :D
I sufije ne žude za dženetom, bar si to mogao naučiti na ovoj temi
Nisam lingvistički puritanac kako mi želiš podmetnuti već samo prosjeĆan poznavalac pravopisa naučenog u osnovnoj školi.
Naravno da znam kako se piše džennet, no đenet je jedna vrsta light verzije za wannnabe vjernike. :wink:
Sufije, bar one prave ne pribjegavaju represiji jer za to nemaju potrebe.
fatamorgana

#2902 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Nurudin wrote:Meni ne smeta šta god da se piše na temi, nisam ja otac teme ili da sam nešto emotivno vezan za temu
kao takvu. Ono što meni smeta je konstantna zloba , cinizam i ismijavanje.
Al dobro, svoj vi po'so. Naravno da se nećete obazirati na to, pa samim time dobro dođe neki zakon .
Zbog same ljudske prirode i toga što je većina zlobna i neodgojena, bilo kakav zakon je bolji od bezakonja.
Zanimljivo je da ti a i tebi slični vidite zlobu i cinizam samo kad se ne puše u "određenu" tikvu ....
A da ne posjeduješ klicu zlobe i cinizma u sebi nebi ti toliko ni smetala vrli sufija! :wink:
dadinjo33

#2903 Re: Sufizam

Post by dadinjo33 »

@nurudin,
Ma ukucao 'Malik,Malik' i odmah ih nasao. ;) Inace, ima ona Rumijeva, ti kao hafiz prica iz mesnevijske knjizevnosti ces je odmah naci, 'pogled sismisa' ;) Jos je listova na kamari pred tobom ;)

A i ona sufijska prica, o tome kako je dvorski strazar htio imitirati kralja, ali se odao, ovaj ga uhvati u lazi i istegne mu usi. ;)
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#2904 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

Fato, ti si sad u modu padaj silo i nepravdo . Haj proći će te...valjda
fatamorgana

#2905 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Nurudin wrote: Jel ti to plačeš zbog pometlanih postova . Ja sam tebe doživljavao kao nekog šireg, nekog kome slova
pa čak i knjige ne znače ništa. Kad ono, prc Milojka, gdje su moji postovi .
Nadam se da se nećeš pretvoriti u @fatamorganu, koji je stalno u nekom sukobu sa formalnim
autoritetima na forumu i tako mu svi postovi odišu reakcijom na Banoviće. Ja tebe ipak doživljavam
kao nekog ko je iznad toga.
Pa i ti si sa istim "formalnim autoritetom" bio u sukobu na konkurentskom forumu, zar si već zaboravio? :wink:
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#2906 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

dadinjo33 wrote:@nurudin,
Ma ukucao 'Malik,Malik' i odmah ih nasao. ;) Inace, ima ona Rumijeva, ti kao hafiz prica iz mesnevijske knjizevnosti ces je odmah naci, 'pogled sismisa' ;) Jos je listova na kamari pred tobom ;)

A i ona sufijska prica, o tome kako je dvorski strazar htio imitirati kralja, ali se odao, ovaj ga uhvati u lazi i istegne mu usi. ;)
ah, da ! To je ono kad si mi spominjao fb profil i tako te stvari koje ti je vjerovatno izreferisao
@asurbanipal itd.
Neda mi se sad ići ganjati sve te priče, nisam još ni onu od jutros pronašao..al naći ću nekada.
Ako ništa , naći ću pred sobom, što kaže naš narod.
Nurudin

#2907 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

fatamorgana wrote:
Nurudin wrote: Jel ti to plačeš zbog pometlanih postova . Ja sam tebe doživljavao kao nekog šireg, nekog kome slova
pa čak i knjige ne znače ništa. Kad ono, prc Milojka, gdje su moji postovi .
Nadam se da se nećeš pretvoriti u @fatamorganu, koji je stalno u nekom sukobu sa formalnim
autoritetima na forumu i tako mu svi postovi odišu reakcijom na Banoviće. Ja tebe ipak doživljavam
kao nekog ko je iznad toga.
Pa i ti si sa istim "formalnim autoritetom" bio u sukobu na konkurentskom forumu, zar si već zaboravio? :wink:
Jesam , i sad mislim da je pogriješio ali ja nisam zlopamtilo . Mrsko mi to pamtiti i nosati sa sobom
Jednostavno sam lijen
I na ovoj temi sam imao prigovore i skroz suprotne stavove od @arzuhalovih, npr po pitanju brisanja postova
koji su vezani za šiizam. Kad je u pravu , u pravu je, kad nije - nije, i to je to.
Niko nije uvijek u krivu ili uvijek u pravu...osim @dadinja ;)
dadinjo33

#2908 Re: Sufizam

Post by dadinjo33 »

Nurudin wrote:
dadinjo33 wrote:@nurudin,

ah, da ! To je ono kad si mi spominjao fb profil i tako te stvari koje ti je vjerovatno izreferisao
@asurbanipal itd.
Neda mi se sad ići ganjati sve te priče, nisam još ni onu od jutros pronašao..al naći ću nekada.
Ako ništa , naći ću pred sobom, što kaže naš narod.
Ja spominjao tvoj fb profil? Ne znam o čemu tačno pričaš, ali mi se čini da je nešto na tragu one islamske da je pretpostavka majka svih zajeba :D

Kako ono nešto što si spominjao, "paranoja"?

A i malo je glupo da tražiš priču za koju kategorički tvrdiš da ne postoji...ispade kao da više vjeruješ meni nego sebi, a to nije nalik tebi... :-)
Last edited by dadinjo33 on 26/03/2017 20:20, edited 1 time in total.
fatamorgana

#2909 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Ma 'ta će dadinjo, vlast je uvijek u pravu! :wink:
Nurudin

#2910 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

fatamorgana wrote:Ma 'ta će dadinjo, vlast je uvijek u pravu! :wink:
Verujem, cenjeni sude
da dobro poznajes ljude
vi barem imate posla
jer cud je cud, a sud je sud

Verujem, cenjena glavo
da si i ucio pravo
da svakom sudis posteno
jer cast je cast, a vlast je vlast

I sve po zakonu
za to sam prvi
ne bi bilo ove krvi
da je bilo sve po zakonu

Vlast je vlast, i ja to postujem
tu su paragrafi pa zagrabi
nek isto je i djavolu i djakonu
pa nek se zna

Nek su mi gazili njivom
mojom se sladili sljivom
uvek je lopova bilo
jer cuk je cuk, i vuk je vuk

Nikada zlotvora dosta
susa mi unisti bostan
i led se prospe pred zetvu
al' led je led, a red je red

I prekardasilo
im'o sam bagremovu sumu
tamo dole prema drumu
pa sam cekao

Red je red, polako komsije
ne moze samo da se udje
da se rusi tudje
lepo sam im rekao

Ne lomite mi bagrenje
bez njih ce me vetrovi oduvati
pustite ih, moraju mi cuvati
jednu tajnu zlatnu kao dukati

Ne lomite mi bagrenje
pod njima sam je ljubio
bosonogu i odbeglu od sna

Ljudi smo, cenjeni sude
pa neka bude sta bude
zao mi marama crnih
al' plac je plac, a mac je mac

Ne pitaj sta bi sad bilo
kad bi se ponovo zbilo
ne pitaj da li se kajem
jer jed je jed, a red je red

I sve po zakonu
tu su paragrafi
pa zagrabi posteno
i za veru i za neveru

Red je red
sve ja to postujem
jer vise bilo bi ubica
nego ptica koje odlecu
ka severu

Ne lomite mi bagrenje
bez njih ce me vetrovi oduvati
pustite ih, moraju mi cuvati
jednu tajnu zlatnu kao dukati

Ne lomite mi bagrenje
pod njima sam je ljubio

O, zar moram da vam ponovim
okanite se njih jer sve cu
da vas polomim
asurbanipal

#2911 Re: Sufizam

Post by asurbanipal »

Nurudin wrote: ah, da ! To je ono kad si mi spominjao fb profil i tako te stvari koje ti je vjerovatno izreferisao
@asurbanipal itd.

Ne spominji ime Moje zalud...
Towelie

#2912 Re: Sufizam

Post by Towelie »

dadinjo33

#2913 Re: Sufizam

Post by dadinjo33 »

Rumi, Fihi ma fihi
Zar nije istina da kada želiš proučavati sodomiju sodomita, ili prostituisanje prostitutki, ti to nećeš moći a da ne podneseš hiljadu neprijatnosti: napade, suprotstavljanja tvojoj volji, dok to ne postigneš i ne naučiš? Kako bi uspio steći vječan i stalan život, koji je boravište poslanika i odabranih, a da ne doživiš neke nevolje i da se odrekneš nekog posjedovanja?

Ono što Šejh nalaže je identično onom što su nalagali stari šejhovi: da napustiš svoju ženu i djecu, bogatstvo i položaj. Oni su naređivali: "Napusti ženu, da je mi uzmemo", i to se podnosilo. Kako to da vi sad, kad vam se savjetuje da učinite neku sitnicu, ne možete to da podnesete? "Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas."246

Šta kažu oni ljudi? Njih su osvojili sljepilo i neznanje. Oni nisu svjesni toga kolikim prevarama se prepušta jedan čovjek kada se zaljubi u dječaka ih ženu, kolika poniženja on trpi, kolika bogatstva žrtvuje da bi ih zaveo, danonoćno se trudeći da dobije ono što mu srce želi. Njega ta trka ne zamara i zbog nje ostavlja sve drugo. Da li su ljubav prema šejhu i ljubav prema Bogu manje vrijedne?

Ako on kritikuje i napušta šejha zbog najmanje naredbe, savjeta ili hira, jasno je da nije ni zaljubljen niti tražitelj (istraživač). Da je zaljubljen ih istraživač, podnosio bi mnogo više od ovog što smo opisali. Za njegovo srce, izmet bi bio med i šećer.
Dakle, sufijski šejhovi od murida traže da ostavi ženu, da bi je oni uzeli, jer za srce murida, "izmet bi bio med i šećer". Spominje se ta praksa "starih šejhova", mada je arhetip tog odnosa Muhamedovo (kao prvog sufijskog šejha) uzimanje žene svog posinka, prelijepe Zejnebe koju je, kad ju je vidio, samo počeo mrmljati sebi u bradu i veličati Boga. Ovdje je spomenuta i ljubav prema dječacima, čest sufijski motiv, a njeno praktikovanje je zabilježeno i u istorijskim zapisima, ne samo sufijskoj poeziji (poveznica sa Muhamedovim viđenjem gospodara u liku lijepog mladića?)

Napomenuo bih da je prevodilac na bosanski podvalio prevod kako "ovaj šejh ne radi ono što su radili stari šejhovi", pošto tekst kaže da upravo šejh radi isto što su radili i stari šejhovi.
Nurudin

#2914 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

dadinjo33 wrote:Rumi, Fihi ma fihi
Zar nije istina da kada želiš proučavati sodomiju sodomita, ili prostituisanje prostitutki, ti to nećeš moći a da ne podneseš hiljadu neprijatnosti: napade, suprotstavljanja tvojoj volji, dok to ne postigneš i ne naučiš? Kako bi uspio steći vječan i stalan život, koji je boravište poslanika i odabranih, a da ne doživiš neke nevolje i da se odrekneš nekog posjedovanja?

Ono što Šejh nalaže je identično onom što su nalagali stari šejhovi: da napustiš svoju ženu i djecu, bogatstvo i položaj. Oni su naređivali: "Napusti ženu, da je mi uzmemo", i to se podnosilo. Kako to da vi sad, kad vam se savjetuje da učinite neku sitnicu, ne možete to da podnesete? "Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas."246

Šta kažu oni ljudi? Njih su osvojili sljepilo i neznanje. Oni nisu svjesni toga kolikim prevarama se prepušta jedan čovjek kada se zaljubi u dječaka ih ženu, kolika poniženja on trpi, kolika bogatstva žrtvuje da bi ih zaveo, danonoćno se trudeći da dobije ono što mu srce želi. Njega ta trka ne zamara i zbog nje ostavlja sve drugo. Da li su ljubav prema šejhu i ljubav prema Bogu manje vrijedne?

Ako on kritikuje i napušta šejha zbog najmanje naredbe, savjeta ili hira, jasno je da nije ni zaljubljen niti tražitelj (istraživač). Da je zaljubljen ih istraživač, podnosio bi mnogo više od ovog što smo opisali. Za njegovo srce, izmet bi bio med i šećer.
Dakle, sufijski šejhovi od murida traže da ostavi ženu, da bi je oni uzeli, jer za srce murida, "izmet bi bio med i šećer". Spominje se ta praksa "starih šejhova", mada je arhetip tog odnosa Muhamedovo (kao prvog sufijskog šejha) uzimanje žene svog posinka, prelijepe Zejnebe koju je, kad ju je vidio, samo počeo mrmljati sebi u bradu i veličati Boga. Ovdje je spomenuta i ljubav prema dječacima, čest sufijski motiv, a njeno praktikovanje je zabilježeno i u istorijskim zapisima, ne samo sufijskoj poeziji (poveznica sa Muhamedovim viđenjem gospodara u liku lijepog mladića?)

Napomenuo bih da je prevodilac na bosanski podvalio prevod kako "ovaj šejh ne radi ono što su radili stari šejhovi", pošto tekst kaže da upravo šejh radi isto što su radili i stari šejhovi.
I gdje tu piše ono što si ti napisao , da su : " sufijski šejhovi tražili od murida da provedu noć sa njihovim ženama" ??
To nigdje ne piše, nego piše da se razvedu od svojih žena da bi ih oni oženili.
Također je upitno da li se sa tim misli bukvalno ili je prenešeno značenje pošto je to u sufiskim tekstovima
kao dobar dan . Vino je simbol ekstatičnosti, a djeca su simbol čistoće
Nero Histrion

#2915 Re: Sufizam

Post by Nero Histrion »

dadinjo33 wrote:Rumi, Fihi ma fihi

Cudno, u engleskom prijevodu (A.J. Arberry) se ne spominju djecaci i zene:

Do you not see how people are overcome by
blindness and ignorance when they fall in love,
how they will fawn and grovel and sacrifice all
their wealth, seeking somehow to win the one
they want with every effort. Night and day they
think of nothing else, never wearying of their pursuit,
yet wearying of everything else. Then, is the
love for the Sheikh and the love for God less than
this?

Ko je prevodio na bosanski, smije li se znati?
dadinjo33

#2916 Re: Sufizam

Post by dadinjo33 »

Mislim da je u pitanju tekijski aranzman, te da original, koji je svakako najmjerodavniji, spominje djecake i zene. Mozda cak i Nurudinove maticare, ko zna...
Nero Histrion

#2917 Re: Sufizam

Post by Nero Histrion »

dadinjo33 wrote:Mislim da je u pitanju tekijski aranzman, te da original, koji je svakako najmjerodavniji, spominje djecake i zene. Mozda cak i Nurudinove maticare, ko zna...
A.J. Arberry je ozbiljan prevodilac, tesko da bi mu se takvo sta omaklo, da ispusti namjerno ili nenamjerno djecake i zene. Ubraja se medju one koji su doslovno, rijec po rijec prevodili, dok je Coleman Barks, npr. svaki svoj uradak nazvao verzijom, koristeci A.J.Arberry ili Nicholsonove prevode s perzijskog, radeci nesto kao prepjeve. A to je ogromna razlika.

No nije tesko doci do originala i vidjeti sta tamo doista pise, pa kad prostudiram malo :D , javim.

Nek si ti nama ziv i zdrav :D
dadinjo33

#2918 Re: Sufizam

Post by dadinjo33 »

Nero Histrion wrote:
dadinjo33 wrote:Mislim da je u pitanju tekijski aranzman, te da original, koji je svakako najmjerodavniji, spominje djecake i zene. Mozda cak i Nurudinove maticare, ko zna...
A.J. Arberry je ozbiljan prevodilac, tesko da bi mu se takvo sta omaklo, da ispusti namjerno ili nenamjerno djecake i zene. Ubraja se medju one koji su doslovno, rijec po rijec prevodili, dok je Coleman Barks, npr. svaki svoj uradak nazvao verzijom, koristeci A.J.Arberry ili Nicholsonove prevode s perzijskog, radeci nesto kao prepjeve. A to je ogromna razlika.

No nije tesko doci do originala i vidjeti sta tamo doista pise, pa kad prostudiram malo :D , javim.

Ja već znam tačan odgovor, ali svejedno javi ;)
Nero Histrion

#2919 Re: Sufizam

Post by Nero Histrion »

dadinjo33 wrote:
Nero Histrion wrote:

Ja već znam tačan odgovor, ali svejedno javi ;)
Vazi, nego, onako usput, sta mislis sto je veliki A.J. Arberry izostavio taj detaljic, ako ga ima u originalu, a poznat je po doslovnom prevodjenju, nista nije izbacivao, sve slovo po slovo, rijec po prijec? Sto bi bas ovo?
Nero Histrion

#2920 Re: Sufizam

Post by Nero Histrion »

Ovo je ipak originalni A.J. Arberry prijevod, ono ranije sto sam stavio je amerikanizirana verzija, radjena na osnovu A.J. Arberry. Prilagodjeno, pojednostavljeno, i td itd. Potpisuje sve izvjesni :? Doug Marman.

Dakle u originalu (A.J. Arberry), koji doslovno prevodi rijec po rijec, spominje se youth or a woman, ipak :D

izvadjeno iz konteksta ovo youth or a woman moze poprimiti potpuno drugaciju konotaciju

no Rumi, ipak, govori o necem drugom, pogledati boldirano i povecano

What the Shaikh prescribes for you is the same as what the Shaikhs of old prescribed, that you leave your wife and children, your wealth and position. Indeed, they used to prescribe for a disciple, 'Leave your wife, that we may take her'; and they put up with that. As for you, when he counsels you a simple thing, how is it that you do not put up with that?

Yet it may happen that you will hat a thing
which is better for you.

What do these people say? They are overcome by blindness and ignorance, not considering how a person, when he loves a youth or a woman, will fawn and grovel and sacrifice all his wealth, seeking somehow to trick her by expending his every effort, if only he may conciliate her, night and day not wearying of this, wearying of all else. Then is the love of the Shaikh and the love of God less than this?

As for him, at the least prescription and counsel and boldness he objects and deserts the Shaikh. Hence it is known that he is no lover or seeker. Were he a true lover and seeker, he would put up with many times what we have described. To his heart, dung would be honey and sugar.
dadinjo33

#2921 Re: Sufizam

Post by dadinjo33 »

Nije pristojno toliko se provaljivati.
Nero Histrion

#2922 Re: Sufizam

Post by Nero Histrion »

dadinjo33 wrote:Nije pristojno toliko se provaljivati.
Blago tebi! :lol:
Nurudin

#2923 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

Ono što si ti @dadinjo "kategorički tvrdio" na početku , jeste da su šejhovi tražili da im muridi dovedu svoje žene
da bi "proveli noć sa njima". Provesti noć sa nekim i oženiti nekoga su dvije različite stvari.
Također i to što se navodi je vjerovatno samo riječ o Rumijevom načinu da pokaže koliko je osjećaj posjedovanja
važno ukloniti . Čak i da je postojala takva praksa i dalje tu nema ništa ružno ni nakaradno ako se gleda
iz pozicije te namjere da se izbriše nagon za posjedovanjem.
S druge strane , postoje i drugačije Rumijeve priče, kao ona o kojoj sam već govorio. O halifi i njegovom
kapetanu koji je spavao sa njegovom djevom, pa mu ovaj to nije zamjerio i rekao da je srž muškosti u
opraštanju. Znači to su poente tih priča...ali ti to vjerovatno znaš, samo što želiš malo da vadiš iz konteksta. ;)
arzuhal

#2924 Re: Sufizam

Post by arzuhal »

Jednom tako jedan učen, pobožan i smrtno ozbiljan istraživač Biblije bijaše na putovanju porad nekih stvari (koje nisu za priču običnom puku i ljudima niskih strasti koji to, ionako, ne bi razumjeli i kada bi im se reklo!). I prođe on jednom tako pored grupe ljudi na obali jednog jezera. Jedan od njih je dozivao "O Jehova čuj vapaj moj!", drugi je govorio dignutih ruku "O Allahu Svemilosni, smiluj mi se i uputi na Put pravi!", treći je pognute glave samo jecao...

Kada ih ču taj učeni, kao smrt ozbiljni istraživač Biblije, kako zazivaju svakojaka imena i slično, on ne mogaše sustegnuti svoj gnjev na to bogohulno životinjsko glasanja pa im ovakne dovikne:

- O vi što mislite o sebi kao ljudima, još sebe i u tobožnje vjernike računate - ništa vi od zvijeri bolji niste! Vi u svoje srce niste pustili Gospodara, Boga Istinskog, nego slijedite zabludu, tminu i laž! Jedan doziva ime koje ne znači ništa, drugi zaziva anđela umjesto Boga, treći cmizdri kao curica...

Oni prestadoše, zatečeni: onaj da doziva Jehovu, drugi da doziva Allaha, treći presta da plače...Njegove riječi ih zbuniše...

Na to se ovaj učeni i mudri putnik okrenu i ode.

Tu noć, u obližnjem selu, zaspa najozbiljniji istraživač Biblije snom pravednika jer učinje veliko dobro djelo taj dan, bio je veoma dirnut zbog samog sebe i svog djela. No na san mu dođe đavao pa mu ovako prozbori:

- *ebote, pa otkad ja tražim jednog takvog da zajašem! Već dugo ja pokušavam da prevarim jednog od one dvojice na obali, ali badava - jedan neprestano doziva Boga imenom Jehova, drugi Allah, a ja samo stojim i jecam, nemoćan da im ikako naudim, neprestano su bili na vezi s Bogom. Tek kada se ti pojavi, zaokupljen i okremut ljudima i onim kako oni vjeruju a ne svojim Gospodarem, misleći da ćeš njima otškrinuti vrata Istine svojim riječima širom si otvorio vrata Laži, Serendanja i Oholosti te pustio mene k sebi! Još si ti tolikački da ćemo se komotno smjestiti i ja i brat mi od tetke! S tobom ćemo obići mnoga mjesta a ti ćeš nastojati što više da tako palamudiš, mi ćemo ti pomoći!

Tu prasnu u smijeh đavao i taj mu brat od tetke, a vrlo učeni i ozbiljni istraživač Biblije se prenu iz sna, ali tako se brzo prenu da je još mogao čuti eho grohota Rogatog i brata mu od tetke kako odzvanja selom...
dadinjo33

#2925 Re: Sufizam

Post by dadinjo33 »

Nero Histrion wrote:
dadinjo33 wrote:Nije pristojno toliko se provaljivati.
Blago tebi! :lol:
Tačnije, blago šejhovima :lol:
Locked