Sufizam
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#1576 Re: Sufizam
Moram davati zekjat na znanje
- fatamorgana
#1577 Re: Sufizam
Ma nemoj nam se samo uzoholit', to je dječja bolest forumskih vjernika, k'o krzamak,Nurudin wrote:Moram davati zekjat na znanje
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#1578 Re: Sufizam
hvala što se brinešfatamorgana wrote:Ma nemoj nam se samo uzoholit', to je dječja bolest forumskih vjernika, k'o krzamak,Nurudin wrote:Moram davati zekjat na znanje
Nije baš dječija , puno je ozbiljnija i dubljih uzroka . To je šejtanska osobina i dok je ne rastočiš ne možeš postati kemal...ne malovčić , nego kemal kao potpuni čovjek
-
prenosnik
#1579 Re: Sufizam
vidim, ne poznajes sejtana...Nurudin wrote: To je šejtanska osobina i dok je ne rastočiš ne možeš postati kemal...ne malovčić , nego kemal kao potpuni čovjek
- HadiRa
#1580 Re: Sufizam
Nurudin wrote:
Ljubav je izvan definicija, ona nema ništa sa umom koji sve hoće da definiše, pa čim opisuješ, pričaš i pišeš pjesme o ljubavi ....ti u stvari samo čezneš za ljubavlju , izvan si nje, samo maštaš o tome, a ljubav je i izvan mašte jer ona je potpuno apsolutno stvarna
Ista je stvar i sa el Vedudom- Voljenim i zato je to stanje ljubavi u stvari božija bliskost sa nama
Ašk nije ljubav , on je čežnja za ljubavlju, za Voljenim i ta čežnaj će te i dovesti Allahu dž.š.
Međutim treba znati da je i ašk isto zastor ali se koristi jedan dio puta kao odličan motiv , ašikovanje te dovede do ljubavi , do sjedinjenja...ali nećeš vječno ašikovati, jel
hvala Nurudin, za vrlo iscrpno objasnjenje i priblizavanje ljubavi kao stanja.
pokusavam da prihvatim da Ask nije ljubav.
ali kako i na koji nacin se uklanja taj zastor Aska, i kako razlikujemo Ask i Ljubav ?
i da, mislim da predugo asikovanje vodi u dosadu.. jednom se mora i to stanje promijeniti, na bolje ili gore, jer nista ne ostane onako kako postane, jel
- Towelie
#1581 Re: Sufizam
Hadira, kad ces da promenis ask u ljubav?HadiRa wrote:Nurudin wrote:
Ljubav je izvan definicija, ona nema ništa sa umom koji sve hoće da definiše, pa čim opisuješ, pričaš i pišeš pjesme o ljubavi ....ti u stvari samo čezneš za ljubavlju , izvan si nje, samo maštaš o tome, a ljubav je i izvan mašte jer ona je potpuno apsolutno stvarna
Ista je stvar i sa el Vedudom- Voljenim i zato je to stanje ljubavi u stvari božija bliskost sa nama
Ašk nije ljubav , on je čežnja za ljubavlju, za Voljenim i ta čežnaj će te i dovesti Allahu dž.š.
Međutim treba znati da je i ašk isto zastor ali se koristi jedan dio puta kao odličan motiv , ašikovanje te dovede do ljubavi , do sjedinjenja...ali nećeš vječno ašikovati, jel
ali kako i na koji nacin se uklanja taj zastor Aska, i kako razlikujemo Ask i Ljubav ?
i da, mislim da predugo asikovanje vodi u dosadu.. jednom se mora i to stanje promijeniti, na bolje ili gore, jer nista ne ostane onako kako postane, jel
- vazi
#1582 Re: Sufizam
upitah na drugoj temi pa se niko ne odazva, rekoh da vidim ovdje
dopada mi se i njegovo gledanje na dervise i njihov odnos prema sejhuvazi wrote:Je li neko od vas citao djela Badiuzzaman Said Nusri-ja, cini se da je imao jako interesantne stavove u uredjenju drzve , ono da bude i svjetska i vjerska, bar se meni tako cini. Do njega me dovede knjiga " covjek koji je plakao zbog grijeha drugih ljudi" nadjoh je u Stambolu u jednoj knjizari , prevod na nas jezik
- Nurudin
#1583 Re: Sufizam
Pa kao i kod klasičnog ašikovanja , sjedinjenje je vrhunac ljubavi . Naravno ovdje je riječ o sjedinjenju nefizičkom, unutar nas samih.HadiRa wrote:Nurudin wrote:
Oni koji ispunjavaju zavjet Allahu i ne krše ugovor;
I oni koji sastavljaju ono šta je Allah naredio da se sjedini, i plaše se Gospodara svog i boje zlog obračuna;
I oni koji trpe tražeći lice Gospodara svog, i obavljaju salat i udjeljuju od onog čim smo ih opskrbili, tajno i javno, i uzvraćaju zlo dobrim. Ti takvi će (kao) ishod imati dom,
Bašče Adna u koje će ući, i onaj ko je činio dobro od očeva njihovih i žena njihovih i potomaka njihovih; a meleci će im ulaziti sa svake kapije
Selamun alejkum, zato što ste se strpili. Pa divna je kuća vaša !
A oni koji krše zavjet Allahu nakon ugovaranja njegovog i kidaju šta je Allah naredio da se sjedini, i čine fesad na Zemlji - ti takvi će imati prokletstvo i imaće oni zao dom.
(Ar-Rad 19-25)
Po zahirskom- vanjskom značenju , ajeti se odnose na kidanje rodbinskih veza ali po batinskom (unutrašnjem) riječ je o ovome zavjetu iz ezela (dom duša, praiskonski, predmaterijalni ):
“Zar Ja nisam Gospodar vaš?” – oni su odgovarali: “Jesi, mi svjedočimo” – i to zato da na Sudnjem danu ne reknete: “Mi o ovome ništa nismo znali.” Ili da ne reknete: “Naši preci su prije nas druge Allahu ravnim smatrali, a mi smo pokoljenje poslije njih. Zar ćeš nas kazniti za ono što su lažljivci činili?” I tako, eto, Mi opširno iznosimo dokaze, da bi oni došli sebi. (E'araf, 172, 173)
http://www.znaci.com/osnovi_vjerovanja/ ... vjeka.html
Naš je "zadatak" da se samo sjetimo toga, a zikrullah je doslovno sjećanje na Allaha
Toga se ne može sjetiti umom, memorijom, jer um je stvoren . Sjeća se Ruhom kojega je Allah od svoga Ruha u nas udahnuo . Ruh nas ispunjava aškom- čežnjom, za svojim domom, za ezelom i u nama se javlja u vidu osjećaja nepotpunosti ili "da nešto nedostaje".
Hazreti Dželalludin Rumi o tome govori u svojojoj poemi o naju
Slušaj ovaj naj, šta priča, kazuje,
Na rastanke on se žali, tuguje.
"Iz Najistana otkad me ustrgoše,
Zbog mog plača, muško, žensko, uzdiše.
Tražim srce, rastancima ranjeno;
Svoju čežnju da mu kažem opširno.
Od svog korijena daleko ko padne,
Traži časak, da se vrati, sastane.
Ja u svakom društvu jadim, tugujem,
I postadoh sudrug dobrom i lošem.
Svak po sebi misli, da je on drug moj,
A ne traži da zna tajne i bol moj.
Moja tajna i plač nisu daleko,
Al' tog svjetla nema uho ni oko.
Duša nije skrivena pred tijelom,
Ali duša, ne da se vidjet' nikom!"
Glas naja je vatra, to vjetar nije;
Te vatre ko nema, nek' ga nije!
Vatra ljubavi je u naj upala,
A u piću ta je vatra provrela.
Naj je sudrug svakom, ko je bez druga,
Tonovima zastore nam on trga.
K'o naj, otrov i lijek, ko vidje?
Razgovor i čežnju, k'o naj, ko vidje?
Naj o putu, punom krvi, govori,
O ljubavi Medžnunovoj on zbori.
Ova pamet tuđinac za ljubav je!
Mušterija jezika nam, uho je!
Zbog briga nam dani zalud prođoše,
Saputnik sa vatrom oni postaše.
Što prolaze dani, nije žaliti!
Ti ostani, Bože, Jedini, Čisti!
Osim ribe, svak se zasiti vode.
Bez hrane, svak sporo svoj dan provede.
Ko je sirov, ne zna šta je pečeni.
Pa, Ves-selam - ovaj govor prekini!
Sufijski put ka tome je put ljubavi i on je i islamski put za one kako se kaže u Kur'anu koji "vide srcem". Da bi se ašk probudio, u klasičnim sufi tarikatima , šejhovi potenciraju kod učenika da njega vole, pa ih on nauči u tome da prepoznaju šta je ljubav i ašk koji nemaju veze sa fizičkim, sa muško-ženskim odnosima. Kad sagore u ašku , kad postanu "pečeni" nakon tog duhovnog odgajanja , onda su spremni da prime božansku ljubav , putem našega Efendije Muhameda Mustafe s.a.v.
''Reci: 'Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!' – a Allah prašta i samilostan je. (al-Imran 31)
„Kada Allah zavoli nekog čovjeka, pozove Džibrila i kaže mu: Ja sam zavolio tog i tog, pa ga zavoli i ti – te ga i melek Džibril zavoli, koji, nakon toga, doziva stanovnike nebesa, govoreći im: Allah je zavolio tog i tog, pa ga zavolite i vi – te ga stanovnici nebesa zavole – nakon čega taj čovjek biva voljen već na zemlji!“ (Muslim)
Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Tako mi Onoga u Cijoj je ruci moja duša, nijedan od vas nece vjerovati sve dok mu ja ne budem draži od njega samoga, njegovog imetka, njegove djece i svih ljudi." U Sahihu Buharije se bilježi da je Omer, r.a., rekao Poslaniku, s.a.v.s.: "O Allahov Poslanice, ti si mi zaista draži od svega, osim od mene samog!". Poslanik, s.a.v.s., mu rece: "Ne, tako mi Onoga u Cijoj je ruci moja duša, sve dok ti ne budem draži i od tebe samog!". Rece mu Omer, r.a.: "Doista si mi sada draži i od mene samog!". Allahov Poslanik, s.a.v.s., rece: "Sada Omere!".
Vjerovjesnik je bliži vjernicima od duša njihovih (el- azhab 6)
Dakle u tarikatu se ide tim redoslijedom. Šejh te poduči o ljubavi, zatim te približi tebi samome, pa se ti iz svoga Ruha približš hazreti Pejgamberu , pa te on odvede kući , Allahu Uzvišenom. Dakle to je proces poniranja u sebe i nije traženje "boga na nebesima" , već u nama samima , jer :
Pokazivaćemo im znakove Naše na horizontima i u dušama njihovim, dok im ne bude jasno da je on Istina. Zar nije dovoljno, Gospodar tvoj, što je On nad svakom stvari svjedok? (al- Fusslita 53)
Inače, jedna dosta poznata ilahija govori baš o tome ...
Onog časa kad nam oči
ovaj svijet ugledaše,
zbog rastanka sa Izvorom
bolnom suzom proplakaše.
Taj plač dječji što se čuje
glas je naja što kazuje
tužnu pjesmu svaki dan:
Hej, Vatan! Hej, Vatan!
Gdje ostaše oni časi
kad nas ovdje nije bilo.
Da ne boli taj rastanak
ne bi srce krvarilo
ko glas naja noć i dan:
Hej, Vatan! Hej, Vatan!
Šta nam budi uspomene,
šta nas zove u sjećanja,
pa nam ovdje stanka nema,
i to znamo bez učenja.
Čežnja su nam java, san:
Hej, Vatan! Hej, Vatan!
Domovina naša nije
dunjaluka ovog jad.
Putnici smo u prolazu,
pod vječite sreće hlad.
Mi plačemo kad volimo
i u dovi dok molimo
dušom zbori svaki dan:
Hej, Vatan! Hej, Vatan!
Pod kopita naših konja
Džennet svoje rijeke lije.
Žedni jure konjanici
mjestu gdje se i smrt pije.
Ovo nije, brate, san:
Hej, Vatan! Hej, Vatan!
Budno čuvaj svoj iman!
Hej, Vatan! Hej, Vatan!
-
silm
#1584 Re: Sufizam
Eh...da mi je popiti kahvu sa Nurudinom!
--------------------------------------------------------
Neko objavljuje Sanaji je mrtav
Nije mala stvar reci tako nesto
Nije on bio nikakva trica
ni barica sto mrzne preko noci
Ni cesalj sto pukne pri upotrebi
Ni mahuna sto puca kad je tresnes na zemlju.
Bio je fini prasak u gruboj zemljanoj ciniji
Znao je kolko vrijede oba svijeta
Jedno zrno jecma
Jedan svijet je bacio dole
drugi hitnuo uvis
Skrivenu dusu o kojoj vecina nista ne zna
o kojoj pjesnici tako nejasno govore
nju je on vjencao sa Voljenim
- - - - -
- - - - - - -- -
Dragi prijatelj iz Magaza
koji je zivio u Raju u Rumu
Kurd sa planina
Svako od nas se vraca kuci
Svila se ne smije porediti
s grubim prugastim platnom
Budi sad smiren i jasan
kao zavrsni potezi kaligrafije
Tvoje ime je izbrisano
iz bucne mase govora.
Mevlana hazretleri
--------------------------------------------------------
Neko objavljuje Sanaji je mrtav
Nije mala stvar reci tako nesto
Nije on bio nikakva trica
ni barica sto mrzne preko noci
Ni cesalj sto pukne pri upotrebi
Ni mahuna sto puca kad je tresnes na zemlju.
Bio je fini prasak u gruboj zemljanoj ciniji
Znao je kolko vrijede oba svijeta
Jedno zrno jecma
Jedan svijet je bacio dole
drugi hitnuo uvis
Skrivenu dusu o kojoj vecina nista ne zna
o kojoj pjesnici tako nejasno govore
nju je on vjencao sa Voljenim
- - - - -
- - - - - - -- -
Dragi prijatelj iz Magaza
koji je zivio u Raju u Rumu
Kurd sa planina
Svako od nas se vraca kuci
Svila se ne smije porediti
s grubim prugastim platnom
Budi sad smiren i jasan
kao zavrsni potezi kaligrafije
Tvoje ime je izbrisano
iz bucne mase govora.
Mevlana hazretleri
- Nurudin
#1585 Re: Sufizam
i ja nekad popijem kahvu sa sobom, odem sebi u goste ...nadam se da ću jednom otići i da se neću vratiti 
- Nurudin
#1587 Re: Sufizam
Fenafillah je potreba, nije to utapanje u Allahu kako to mnogi vole da kažu, niti je nestajanje ili poništenje... to je samo hladni jesenji otrov za vašu uprljanu maštu, neznanje i iluzije, to je proces istinskog stradanja, proces boli i dertova, koji svakome od vas, poput zime, trebaju proći preko glave, sve dok vas Allah ne zavoli. To je proces koji prodire u vašu nutrinu, te vam trasira i otvara put suštine svijeta Bekabillah–Proljeća...
A kad procvjetate i budete otkrili svoju stvarnost, tada polako počinjete da napuštate svoju prijašnju predstavu svijeta, jer kad se istina pojavi, laž se povlači i nestaje... Ovakav Salik je iskreni duhovni putnik, koji je svoj put počeo sa izlaskom iz laži i lažnog... a sada se vraća u taj isti svijet, ali sa riječima:
- Ne, ne možeš me više varati, niti se možeš od mene sakriti, služenje Tebi me čini sretnim, a i sramota me je da u Tvom prisustvu očekujem bilo kakvu drugu nagradu osim bistre svježe vode kevsera i zem-zema, čiju kap sada vidim u svakom izvoru...
(šejh M.Dž)

A kad procvjetate i budete otkrili svoju stvarnost, tada polako počinjete da napuštate svoju prijašnju predstavu svijeta, jer kad se istina pojavi, laž se povlači i nestaje... Ovakav Salik je iskreni duhovni putnik, koji je svoj put počeo sa izlaskom iz laži i lažnog... a sada se vraća u taj isti svijet, ali sa riječima:
- Ne, ne možeš me više varati, niti se možeš od mene sakriti, služenje Tebi me čini sretnim, a i sramota me je da u Tvom prisustvu očekujem bilo kakvu drugu nagradu osim bistre svježe vode kevsera i zem-zema, čiju kap sada vidim u svakom izvoru...
(šejh M.Dž)

- HadiRa
#1588 Re: Sufizam
Dakle slijedeći moj korak je da tražim šejha ?Nurudin wrote:Pa kao i kod klasičnog ašikovanja , sjedinjenje je vrhunac ljubavi . Naravno ovdje je riječ o sjedinjenju nefizičkom, unutar nas samih.HadiRa wrote:Nurudin wrote:
Oni koji ispunjavaju zavjet Allahu i ne krše ugovor;
I oni koji sastavljaju ono šta je Allah naredio da se sjedini, i plaše se Gospodara svog i boje zlog obračuna;
I oni koji trpe tražeći lice Gospodara svog, i obavljaju salat i udjeljuju od onog čim smo ih opskrbili, tajno i javno, i uzvraćaju zlo dobrim. Ti takvi će (kao) ishod imati dom,
Bašče Adna u koje će ući, i onaj ko je činio dobro od očeva njihovih i žena njihovih i potomaka njihovih; a meleci će im ulaziti sa svake kapije
Selamun alejkum, zato što ste se strpili. Pa divna je kuća vaša !
A oni koji krše zavjet Allahu nakon ugovaranja njegovog i kidaju šta je Allah naredio da se sjedini, i čine fesad na Zemlji - ti takvi će imati prokletstvo i imaće oni zao dom.
(Ar-Rad 19-25)
Po zahirskom- vanjskom značenju , ajeti se odnose na kidanje rodbinskih veza ali po batinskom (unutrašnjem) riječ je o ovome zavjetu iz ezela (dom duša, praiskonski, predmaterijalni ):
“Zar Ja nisam Gospodar vaš?” – oni su odgovarali: “Jesi, mi svjedočimo” – i to zato da na Sudnjem danu ne reknete: “Mi o ovome ništa nismo znali.” Ili da ne reknete: “Naši preci su prije nas druge Allahu ravnim smatrali, a mi smo pokoljenje poslije njih. Zar ćeš nas kazniti za ono što su lažljivci činili?” I tako, eto, Mi opširno iznosimo dokaze, da bi oni došli sebi. (E'araf, 172, 173)
http://www.znaci.com/osnovi_vjerovanja/ ... vjeka.html
Naš je "zadatak" da se samo sjetimo toga, a zikrullah je doslovno sjećanje na Allaha
Toga se ne može sjetiti umom, memorijom, jer um je stvoren . Sjeća se Ruhom kojega je Allah od svoga Ruha u nas udahnuo . Ruh nas ispunjava aškom- čežnjom, za svojim domom, za ezelom i u nama se javlja u vidu osjećaja nepotpunosti ili "da nešto nedostaje".
Hazreti Dželalludin Rumi o tome govori u svojojoj poemi o naju
Slušaj ovaj naj, šta priča, kazuje,
Na rastanke on se žali, tuguje.
"Iz Najistana otkad me ustrgoše,
Zbog mog plača, muško, žensko, uzdiše.
Tražim srce, rastancima ranjeno;
Svoju čežnju da mu kažem opširno.
Od svog korijena daleko ko padne,
Traži časak, da se vrati, sastane.
Ja u svakom društvu jadim, tugujem,
I postadoh sudrug dobrom i lošem.
Svak po sebi misli, da je on drug moj,
A ne traži da zna tajne i bol moj.
Moja tajna i plač nisu daleko,
Al' tog svjetla nema uho ni oko.
Duša nije skrivena pred tijelom,
Ali duša, ne da se vidjet' nikom!"
Glas naja je vatra, to vjetar nije;
Te vatre ko nema, nek' ga nije!
Vatra ljubavi je u naj upala,
A u piću ta je vatra provrela.
Naj je sudrug svakom, ko je bez druga,
Tonovima zastore nam on trga.
K'o naj, otrov i lijek, ko vidje?
Razgovor i čežnju, k'o naj, ko vidje?
Naj o putu, punom krvi, govori,
O ljubavi Medžnunovoj on zbori.
Ova pamet tuđinac za ljubav je!
Mušterija jezika nam, uho je!
Zbog briga nam dani zalud prođoše,
Saputnik sa vatrom oni postaše.
Što prolaze dani, nije žaliti!
Ti ostani, Bože, Jedini, Čisti!
Osim ribe, svak se zasiti vode.
Bez hrane, svak sporo svoj dan provede.
Ko je sirov, ne zna šta je pečeni.
Pa, Ves-selam - ovaj govor prekini!
Sufijski put ka tome je put ljubavi i on je i islamski put za one kako se kaže u Kur'anu koji "vide srcem". Da bi se ašk probudio, u klasičnim sufi tarikatima , šejhovi potenciraju kod učenika da njega vole, pa ih on nauči u tome da prepoznaju šta je ljubav i ašk koji nemaju veze sa fizičkim, sa muško-ženskim odnosima. Kad sagore u ašku , kad postanu "pečeni" nakon tog duhovnog odgajanja , onda su spremni da prime božansku ljubav , putem našega Efendije Muhameda Mustafe s.a.v.
''Reci: 'Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!' – a Allah prašta i samilostan je. (al-Imran 31)
„Kada Allah zavoli nekog čovjeka, pozove Džibrila i kaže mu: Ja sam zavolio tog i tog, pa ga zavoli i ti – te ga i melek Džibril zavoli, koji, nakon toga, doziva stanovnike nebesa, govoreći im: Allah je zavolio tog i tog, pa ga zavolite i vi – te ga stanovnici nebesa zavole – nakon čega taj čovjek biva voljen već na zemlji!“ (Muslim)
Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Tako mi Onoga u Cijoj je ruci moja duša, nijedan od vas nece vjerovati sve dok mu ja ne budem draži od njega samoga, njegovog imetka, njegove djece i svih ljudi." U Sahihu Buharije se bilježi da je Omer, r.a., rekao Poslaniku, s.a.v.s.: "O Allahov Poslanice, ti si mi zaista draži od svega, osim od mene samog!". Poslanik, s.a.v.s., mu rece: "Ne, tako mi Onoga u Cijoj je ruci moja duša, sve dok ti ne budem draži i od tebe samog!". Rece mu Omer, r.a.: "Doista si mi sada draži i od mene samog!". Allahov Poslanik, s.a.v.s., rece: "Sada Omere!".
Vjerovjesnik je bliži vjernicima od duša njihovih (el- azhab 6)
Dakle u tarikatu se ide tim redoslijedom. Šejh te poduči o ljubavi, zatim te približi tebi samome, pa se ti iz svoga Ruha približš hazreti Pejgamberu , pa te on odvede kući , Allahu Uzvišenom. Dakle to je proces poniranja u sebe i nije traženje "boga na nebesima" , već u nama samima , jer :
Pokazivaćemo im znakove Naše na horizontima i u dušama njihovim, dok im ne bude jasno da je on Istina. Zar nije dovoljno, Gospodar tvoj, što je On nad svakom stvari svjedok? (al- Fusslita 53)
Inače, jedna dosta poznata ilahija govori baš o tome ...
Onog časa kad nam oči
ovaj svijet ugledaše,
zbog rastanka sa Izvorom
bolnom suzom proplakaše.
Taj plač dječji što se čuje
glas je naja što kazuje
tužnu pjesmu svaki dan:
Hej, Vatan! Hej, Vatan!
Gdje ostaše oni časi
kad nas ovdje nije bilo.
Da ne boli taj rastanak
ne bi srce krvarilo
ko glas naja noć i dan:
Hej, Vatan! Hej, Vatan!
Šta nam budi uspomene,
šta nas zove u sjećanja,
pa nam ovdje stanka nema,
i to znamo bez učenja.
Čežnja su nam java, san:
Hej, Vatan! Hej, Vatan!
Domovina naša nije
dunjaluka ovog jad.
Putnici smo u prolazu,
pod vječite sreće hlad.
Mi plačemo kad volimo
i u dovi dok molimo
dušom zbori svaki dan:
Hej, Vatan! Hej, Vatan!
Pod kopita naših konja
Džennet svoje rijeke lije.
Žedni jure konjanici
mjestu gdje se i smrt pije.
Ovo nije, brate, san:
Hej, Vatan! Hej, Vatan!
Budno čuvaj svoj iman!
Hej, Vatan! Hej, Vatan!
ahh Nurudin, ti tako lijepo i iscrpno kazujes o Ašku da bih i ja tako rado s tobom popila kahvu.
-
silm
#1589 Re: Sufizam
Ne dozvoli da te ljudi povuku u njihove oluje
Odvuci ti njih u svoju mirnu luku...
Hafiz Hajrudin Spirtovic
Hafiz Hajrudin Spirtovic
- Diwan
#1590 Re: Sufizam
Daleko ste otišli ... a valja nazad
- Diwan
#1591 Re: Sufizam
Ko što reće jedan profesor:' Taj i taj je proš'o i završio fakultet, ali nije fakultet proš'o kroz njega'.Diwan wrote:Daleko ste otišli ... a valja nazad
Tako je i sa 'sufijama' - samo uprazno mlate i prave buku
- Nurudin
#1592 Re: Sufizam
valja mriti ima nas i takvih ...i to kolk'o hoćešDiwan wrote:Ko što reće jedan profesor:' Taj i taj je proš'o i završio fakultet, ali nije fakultet proš'o kroz njega'.Diwan wrote:Daleko ste otišli ... a valja nazad
- Nurudin
#1593 Re: Sufizam
Ahbabu...ja bih ti preporučio da "hafiza" Spirtovića ne citiraš previše jer po svemu sudeći da i on citira nekoga , a potpisuje sebesilm wrote:Ne dozvoli da te ljudi povuku u njihove oluje
Hafiz Hajrudin Spirtovic
- Nurudin
#1595 Re: Sufizam
Allah se reflektuje u ljepoti , odražava se , na način da ti ne vidiš okom nego REFLEKSIJOM SVIJETLA, a On je Izvor svijetla nebesa i zemlje , pa u liku lijepe žene ili muškarca vidiš božiju ljepotu ali ne i božiji lik , jer On nema lik ali te gleda iz svakog lica i "Gdje god se okreneš tu je lice božije (Kur'an) ". To da te gleda iz svakog lica ne možemo svi vidjeti, nego samo kad PROČISTIMO vid, kad ga usavršimo IZNUTRA na načina na koji se sluh usavrši pa čuješ ljepotu u klasičnoj muzici, a nekoga to smara , iako oba imate uši nemate i isti sluh..
Tako su na ovom svijetu primjeri božije ljepote, lijepe žene , a u džennetu - raju su
hurije ! Hurije su još čistiji prikaz Jednoga Ljepotana u mnoštvu , za one koji ne mogu podnijeti jasnije i jače , direktnije, božije otkrivanje , gledanje u Lice...
Dakle hurije imaju veći naglasak na duhovnoj manifestaciji ljepote u fizičkom, i nije poenta niti usmjeravanje ka njihovoj sexualnosti već ka ispunjenosti čistim duhom
Tako se Voljeni otkriva u mnoštvu - postepeno!
Zašto postepeno...zato što i mi sami kažemo da se "topimo od miline" kad vidimo ljepotu, pa On neće da se istopimo već da svako bude svjedok toj ljepoti i da uživa u njoj , a da ipak OSTANE , ovisno koliko je već ko u stanju da podnese Ljepote
Teku rajski potoci
"Allah, Allah!" - zboreći,
Din-bulbuli izašli -
Allah, Allah, Allah!
- pojeći.
Tube s grane svijaju,
Kur'an uče, ne staju,
A ružice džennetske -
Allah, Allah, Allah!
- mirišu.
Lica sjajnog k'o mjesec,
Riječi slatke k'o šećer,
U Džennetu hurije -
Allah, Allah, Allah!
- šeću se.
Otvori se kapija,
Rahmet sve nas opija,
Svih se osam kapija -
Allah, Allah, Allah!
- otvara.
Ridvan čuvar kapije,
raj-odjeću što šije.
Kevser vrelo ko pije -
Allah, Allah, Allah!
- sretan je.
Tako su na ovom svijetu primjeri božije ljepote, lijepe žene , a u džennetu - raju su
hurije ! Hurije su još čistiji prikaz Jednoga Ljepotana u mnoštvu , za one koji ne mogu podnijeti jasnije i jače , direktnije, božije otkrivanje , gledanje u Lice...
Dakle hurije imaju veći naglasak na duhovnoj manifestaciji ljepote u fizičkom, i nije poenta niti usmjeravanje ka njihovoj sexualnosti već ka ispunjenosti čistim duhom
Tako se Voljeni otkriva u mnoštvu - postepeno!
Zašto postepeno...zato što i mi sami kažemo da se "topimo od miline" kad vidimo ljepotu, pa On neće da se istopimo već da svako bude svjedok toj ljepoti i da uživa u njoj , a da ipak OSTANE , ovisno koliko je već ko u stanju da podnese Ljepote
Teku rajski potoci
"Allah, Allah!" - zboreći,
Din-bulbuli izašli -
Allah, Allah, Allah!
- pojeći.
Tube s grane svijaju,
Kur'an uče, ne staju,
A ružice džennetske -
Allah, Allah, Allah!
- mirišu.
Lica sjajnog k'o mjesec,
Riječi slatke k'o šećer,
U Džennetu hurije -
Allah, Allah, Allah!
- šeću se.
Otvori se kapija,
Rahmet sve nas opija,
Svih se osam kapija -
Allah, Allah, Allah!
- otvara.
Ridvan čuvar kapije,
raj-odjeću što šije.
Kevser vrelo ko pije -
Allah, Allah, Allah!
- sretan je.
- asurbanipal
- HadiRa
#1597 Re: Sufizam
Diwan wrote:Ko što reće jedan profesor:' Taj i taj je proš'o i završio fakultet, ali nije fakultet proš'o kroz njega'.Diwan wrote:Daleko ste otišli ... a valja nazad
Hmm, nekako nevolim kad se za bilo koga kaze da mlati u prazno. I mislim da su sufije zapravo jedni od onih "tihih", dakle bez buke.
- HadiRa
#1598 Re: Sufizam
Towelie wrote:Hadira, kad ces da promenis ask u ljubav?HadiRa wrote:Nurudin wrote:
Pa Towelie, vjeruj mi da jedva cekam da promijenim. InshAllah, jos malo je do tog trenutka ostalo
Nego, jesi li ti vec promijenio?
- Diwan
#1599 Re: Sufizam
Come Imam Mehdi, Come
Come to disperse this darkness and falsehood
of the clerics and theologians,
of false and lying priests,
save us from drying faith and bring us a water of Salvation and Revival,
Come Imam Mehdi, Come ...
Come to disperse this darkness and falsehood
of the clerics and theologians,
of false and lying priests,